Uppvärmning

Hus som täcker skumplast gör det själv

För att öka temperaturen i huset kommer det att vara möjligt med hjälp av väggisoleringsskum. Det har ett stort antal fördelar, som ofta är avgörande när man väljer ett sådant material:

 • relativt låg kostnad för den färdiga produkten;
 • Det är mycket lätt att arbeta med materialet på grund av sin låga massa och tillgänglighet vid bearbetningen.
 • Under arbetet med det krävs speciell förberedelse inte.
 • materialet ruttnar inte eller försvinner snabbt om det används ordentligt
 • Skummet är giftfritt och avger inte skadliga ämnen, vilket gör det miljömässigt säkert.
 • På grund av sin minsta värmeledningsförmåga krävs i de flesta situationer ett litet lager skumpaneler för väggar, vilket ger en hög grad av skydd.

Jämförande egenskaper hos skum och extruderat polystyrenskum

Hus som täcker skumplast gör det själv

Man tror att båda dessa material produceras med samma teknik. Det är faktiskt inte helt sant. Principen att blanda och skumma med koldioxid är verkligen identisk, men om skummet placeras i arbetsstycket och lämnas att ligga i flera timmar, pressas den expanderade polystyren in i arbetsstycket genom formhålen, på grund av vilken koldioxid helt avlägsnas, men mikroporerna kvarstår. Denna metod kallas extrudering, och det ger en högre densitet av produkten och därmed styrka.

För tydligheten presenterar vi i tabellen en jämförande analys av båda materialen.

Preliminära verksamheter

Mjuka skumplattor för högkvalitativ väggisolering med händerna ska passa snyggt mot den behandlade ytan. För att göra detta måste du avlägsna väggarna med möjliga fördjupningar, sprickor, högar. Sådana betydande oegentligheter kan störa den fortsatta användningen av skydd av bostäder.

Nästa steg är att bli av med smuts och damm från ytan. Detta kan göras manuellt med borstar eller mekaniskt genom att installera ett speciellt munstycke. Eventuell gammal färg måste avlägsnas. Den primerade sidan är primerad med en koncentrerad eller färdig att använda vätska (primer).

Det är möjligt att bearbeta planet snabbare med en rulle än med en borste. Jordförbrukningen kommer också att bli mer ekonomisk. Du kan kontrollera kvaliteten på denna behandling helt enkelt för hand. Att ha hållit på ytan borde inte lämna damm eller smuts på handflatan.

Hus som täcker skumplast gör det själv

Vi repulerar horisontalen horisontellt med speciellt bläck. Det kommer att krävas för basen när vi ska genomföra isoleringen av skumväggar. Ovanpå den här linjen fixa metallprofilen som utför supportfunktionen. Fixering utförs genom förankring eller dowels.

Hus som täcker skumplast gör det själv

Panelmontering

Innan du sheathe huset med skumplast, kan du titta på en video på denna process. Man bör komma ihåg att det är oönskade att lämna isoleringen, inte täcka den med skyddande gips i 5-7 dagar efter installationen. Den negativa effekten av ultraviolett strålning kan förstöra materialet. Externt uppträder dessa förändringar i en färgförändring, utseendet av frihet i texturen. Det betyder att du behöver, värmer och avslutar en vägg, går till andra, etc.

Skumplattans struktur är ganska jämn, så det är vanligt att bearbeta det med en speciell rulle med inbyggda spikar. I stället får man använda sandpapper för slipning av ytan.

Det finns redan specialtillverkade extruderade plattor som inte behöver bearbetas. De fick sin yta på fabriken.

För lim är det nödvändigt att ge en stor kapacitet. Den späds ut med en torr blandning och kallt vatten. På den sida som passar, lägg en spatelkantning 100-120 mm limmassa. I mitten applicerar vi också lite lim.

Den nedre raden kommer att baseras på ett stöd från byggprofilen. Vi trycker de färdiga lakan på väggen. Nästa rad ska monteras på ett sådant sätt att de inte bildar oönskad vertikal genom sömmen. I vissa fall en preliminär skärning av materialet. Denna regel gäller dörröppningar och fönsteröppningar.

Montering av limmade ark ska vara så tätt som möjligt för att minimera eller helt ta bort de vertikala och horisontella sömmarna. Nya dropp av lim från luckorna måste tas bort snabbt. Vid stora luckor mellan plattorna måste de vara zenen.

Ramning av dörr- och fönsteröppningar utförs med plattor med minst 200 mm bredd på mindre sida. Mindre bitar kan vara svagt effektiva i denna situation. Limningen av lådan hemma slutar med en två eller tre dagars väntan på att limet torkar. Endast efter det är det tillåtet att använda fästspikar i form av svampar.

Komponenter av ”paj”

Varje platta borde hållas på 5-6 lås. Under dem borras hålen 10-12 mm djupare än spikens längd. Vi lägger en plastsvamp och kör en spik in så att nivån på plastlocket går till nivån med skumytans yta.

Hus som täcker skumplast gör det själv

”Svamp” för att fixera plattan

Byggare kommer att kunna spara betydligt på installationen av svampar utan att äventyra kvaliteten. För att göra detta måste du borra i sömmarna mellan plattorna. Med denna lösning kommer det att vara möjligt att hålla 2 eller 3 skumplattor samtidigt med en klämma.

Använd alla svamparna, och för att inte exponera ytan för ultravioletta strålar, gå till förstärkning av hörnen. De är täckta med ett plasthörn och ett nät, som är minst 100 mm brett.

På framsidan av skumplattorna fördelar vi limskiktet, vilket också användes för limning på baksidan. Det är nödvändigt att applicera i små områden, eftersom det torkar snabbt. Proceduren startar från topp till botten. Med denna lösning är det lätt att använda omedelbart och förstärka nätet. Den kan sättas parallellt på toppen med en liten mängd lim.

Därefter pressas tyget och fördelar jämnt limmängden över ytan, smörjer hela området på gallret. De utskjutande partiklarna av lösningen avlägsnas med en spatel. Det andra lagret på gallret ska överlappa med föregående 50-60 mm. Efter fullständig behandling av alla väggar är det nödvändigt att ge cirka tre dagar för att torka ytan. Efter denna tid gnuggar du noggrant ytan med smaragdpapper.

I nästa steg appliceras nivelleringsgipset. Därför kan du skapa en dekorativ beläggning.

Det är mycket enkelt att isolera väggarna med polyfoam på egen hand – du behöver inte ha tidigare träning eller enorm erfarenhet. Men man måste komma ihåg att panelerna själva inte kan hålla huset varmt, om windows har luckor är ingångsdörren dåligt isolerad och isoleringsmaterialet på taket är krympt och har inte utfört sina uppgifter länge. Uppvärmning bör börja med eliminering av alla möjliga broar av kyla, så att det senare i huset var varmt och bekvämt vid vilken temperatur som helst utanför fönstret.

VIDEO: Praktiska tips om väggvävning

Värmeisolering av husskummet: hur man sköljer husskumpolystyren med egna händer?

Det spelar ingen roll om vilket hus du bor i: det kan vara ditt eget hus, sommarstuga, lägenhet i en höghus och andra faciliteter. Du vill alltid leva i värme och komfort, för vilken du definitivt behöver ta hand om att täcka huset med isoleringsmaterial. Om väggarna är ordentligt och effektivt isolerade behöver du inte oroa dig för att de kommer att frysa i kylan, värmen i ditt hem kommer att hållas till det maximala.

Hus som täcker skumplast gör det själv

Hur man isolerar ett hus med skum?

Speciellt inte utan värme, om ditt hus är uppbyggt av barer, för att de inte kan spara värme, vilket leder till att när du värmer ditt hus på vinterkylan måste du betala en anständig summa.

För att värma huset flög inte in i en vacker öre, blev det populärt att använda skum. Polyfoam är inte bara billigt, men har också följande fördelar:

 • liten vikt;
 • obegränsad andning
 • kunna undertrycka ljud
 • har en hög nivå av termisk resistans;
 • inte rädd för fukt
 • Lätt att jobba och dekorera.

Eftersom ett varmt hus är ett lov om en korrekt utförd montering av isoleringsmaterial, kommer vi senare i artikeln att berätta hur man isolerar ett hus med skumplast, gör allt snabbt och effektivt med händerna.

Vad är ett skum?

Hus som täcker skumplast gör det själv

Vi värmer privathuset med hjälp av polyfoam

Först och främst vill jag uppmärksamma dig på att skumplast är ett material där det inte finns någon ångpermeabilitet, det är strängt förbjudet att använda det för att täcka rummet från insidan.

Också mycket viktigt är skumets densitet. Det lämpligaste täthetsalternativet bör vara omkring 25. Om du bestämmer dig för att isolera väggarna med mindre tätt material finns det risk för skador på ytorna och alltför tätt material kommer att leda till onödigt ekonomiskt avfall, eftersom överdriven täthet inte påverkar värmeisoleringsegenskaperna.

Den tredje, inte mindre viktiga punkten är skumets tjocklek, vilket direkt påverkar kvaliteten på ytisoleringen. Det är bäst att använda en penoplex med en tjocklek på 50mm, men du kan köpa ett tjockare material, ingen förhindrar det, och en tjocklek på 100mm har också rätt att existera. Använd ett tjockare skum, gör dig redo för vad du ser en högre priskategori. För att undvika utslag och onödiga finansiella investeringar kan du locka erfarna hantverkare som ska utföra de rätta beräkningarna och välja det bästa alternativet för din klimatzon. Vid beräkningen tar de hänsyn till sådana indikatorer:

 • genomsnittliga temperaturer;
 • Tjockleken på de väggar som du planerar att sheathe;
 • materialet från vilket dessa väggar är gjorda och mer.

Jämförande egenskaper hos konventionellt skum med extruderas ges i tabellen nedan.

Som framgår av bordet är det lämpligare att värma huset med strängsprutat skum, vars tekniska egenskaper i många avseenden är överlägsen vanliga skumplattor.

Vad kan inte göras när man arbetar med polystyrenskum?

Hus som täcker skumplast gör det själv

Värmer husskummet med egna händer

Innan isolering av ett hus utanför med extruderat skum är det nödvändigt att förvärva byggmaterial och apparater, utan vilka det är omöjligt att göra i en sådan fråga. Arbeta med polystyrenskum du behöver:

 • punch;
 • skarp kniv;
 • flera olika spatler;
 • plast breda pluggar;
 • lim;
 • förstärkning;
 • regeln;
 • kitt för arbete utanför huset;
 • jord;
 • metalldistansorgan;
 • dekorativt material för fasaden.

Husisoleringsteknik

Hus som täcker skumplast gör det själv

Värmer husskumet självständigt

Värmeisolering av ett trähus med skumplast, som alla andra byggnader, kräver högkvalitativ ytbehandling.

Det är mycket viktigt att korrekt förbereda ytan:

 • ta bort det gamla ytmaterialet;
 • rengör ytan;
 • försegla fördjupningar och svepa ut stötar

Naturligtvis behöver du absolut inte en idealisk yta, men allvarliga skador och defekter är inte heller tillåtna, eftersom de inte kommer att tillåta att ytan yts korrekt och kalla broar kan bildas.

Då, som ytan är ordentligt förberedd, kan du fortsätta till dess impregnering av primern. Primeren måste ha en djup åtgärd som ökar vidhäftningsnivån med installationslimen.

I nästa steg kan du värma upp ytorna direkt med extruderad penoplex.

För detta arbete måste du späda limmassan med vatten, följ instruktionerna. Massan bör vara väl blandad utan torra bröst och konsistensen ska vara homogen, inte för tjock, men inte för flytande – det är bättre att densiteten liknade konsistensen av gräddfil.

Du kan använda en spatel med tänder för att applicera monteringslimet med egna händer, men rusa inte för att täcka hela ytan med den. Det kan torka mycket snabbt och du kommer inte att kunna behandla det här området korrekt.

För att trimma strukturen utanför med händerna med expanderad polystyren utfördes korrekt, följ följande åtgärdssekvens:

 1. täcka väggen med lim (väggens yta borde motsvara skumplåtets storlek);
 2. lägga ut isolering
 3. Applicera lim under det andra skiktet, och så vidare.

Denna sekvens antyder att det är väldigt viktigt att arken passar gradvis och luddens leder sörjer noggrant med lim.

För att värma huset från utsidan med en penoplex med egna händer, gjordes det korrekt, kontrollera plattans jämnhet.

För att hålla arken ordentligt på väggarna kan de inte bara tryckas tätt mot väggens yta utan också fastas med speciella fästelement. För dessa ändamål är det bättre att välja klämmor som behöver sättas in i väggen 50 mm eller djupare.

Så att fästena inte faller in i isoleringen är det värt att få metallavstånd. Innan du installerar klämmorna måste du först göra hål i skummet med en perforator eller en borr.

Observera att du inte behöver trycka kraftigt på skummet, eftersom det kan orsaka sprickor från din överdriven exponering.

När isoleringen av byggnaden utanför är färdig måste du fästa förstärkning på väggen. För att göra detta kan du skära det i band av samma storlek som motsvarar väggarnas längd. Sedan sprida limet med en bred spatel på ytan under en remsa av nätet, lägg den på ytan och släta den med en spatel för att undvika hakningar. Applicera nästa remsa överlappande förstärkning, detta kommer att undvika att spricka materialet i lederna.

Kappning av ett penelektriskt hus kräver efterbehandling, eftersom en obearbetad förstärkt yta inte ser väldigt attraktiv ut, och den konstanta effekten av naturkatastrofer på den kommer att skada integriteten och kvaliteten på mållinjen.

Du kan använda dekorativt gips eller måla som en finmålning utanför huset. Men innan du applicerar dem på ytan måste väggen gipsas.

Tips och tricks

Hus som täcker skumplast gör det själv

Värmeisolering av husets skum

Innan du börjar sätta ut ditt hus utanför med isoleringsmaterial, läs dessa rekommendationer för arbetet:

 • För att skära ett högkvalitativt hus och spara så mycket pengar som möjligt på elräkningar under uppvärmningsperioden, välj skum med en densitet på 25 och en tjocklek på 40 mm.
 • Om du inte kan köpa ett speciellt lim kan du använda vanligt limcement som används för keramik.
 • få ett förstärkande nät med en cellstorlek på 5 mm;
 • så att skummet är ordentligt fixerat på väggen innan du applicerar limmassan kan ytan behandlas med en nålrulle som bildar en ytterligare perforering;
 • För att öka skiktets vidhäftning med armeringsnätet är det nödvändigt att mala ytan innan den läggs.

Sammanfattningsvis vill jag tillägga att genom att observera ovanstående installationsteknik för skumplast, kan du få ett varmt skydd utan att bryta mot dess mikroklimat. Således kommer du inte att göra några misstag i ditt arbete och minska mängden värmeförlust i ditt hem.

Som du kan se, tar sådan uppvärmning inte mycket tid och din familjebudget kommer inte att medföra stora ekonomiska kostnader om du utför arbetet självt utan att locka till dyra specialister.

Vi rekommenderar även att läsa:

Hus som täcker skumplast gör det själv

Hur man bygger ett skumhus med egna händer?

Hus som täcker skumplast gör det själv

Uppvärmning av huset mineralull. Trimguide

Hus som täcker skumplast gör det själv

Uppvärmning av huset utanför mineralullen under sidospåren. Egenskaper av materialet och tekniken för att göra egna händer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *