Lägga

Installation elektriker gör det själv

Installation elektriker gör det själv

Typiskt kopplingsschema för ett privat hus: grupper kan vara många olika

Om den beräknade belastningen är mindre än 15 kW ställs inmatningsautomaten på 25 A. Räknaren väljs också i enlighet med detta. Vid högre strömförbrukning kommer installationen av en transformator att vara nödvändig, parametrarna och parametrarna för all utrustning kommer att anges i projektet.

Nyligen, när man ansluter ett privathus till elnätet, behöver de installation av en mätare och automatisk omkopplare på gatan. Detta krav är inte lagligt bekräftat, det är lättare för den elektriska tjänsten att kontrollera förbrukningen. Om du vill kan du slåss, om inte, välj en disk och en maskin i ett fall med högt damm- och fuktskydd – skyddsklassen är inte lägre än IP-55. För installation i byggnaden ska skyddet vara mindre – IP-44, respektive priset blir lägre.

Kabelval

För kabeldragning i ett privat hus är det bättre att använda kablar, inte ledningar. De har isolering, minst två gånger bättre, och därför är kraven på läggning inte så styva, och det är säkrare att använda dem. Alla interna ledningar i ett privat hus bör göras med skyddande jordning. Tidigare fanns det inga sådana krav, men nu har många elektriska apparater trepunktspluggar och kräver jordning för säker drift. Eftersom kabeln måste vara trekärnig.

I elektriska kablar är ledare gjorda av koppar eller aluminium. Även om aluminium är billigare används det mindre ofta: det är tufft, det bryts oftare, det är svårare att arbeta med det. När kabeldragning i ett privat hem och brist på erfarenhet kan detta vara ett problem. Dessutom, i trähus inuti det kan inte alls användas.

Definitionen av tvärsnittet

När du väl har bestämt dig för materialet, kan du välja kabelkärnans diameter. Detta görs beroende på den planerade belastningen på linjen på bordet.

Installation elektriker gör det själv

Beräkning av elektriska ledningar – valet av tvärsnitt av kabelkärnor utförs enligt denna tabell.

Ledarens tvärsnitt väljs av ström eller ström hos alla konsumenter som är anslutna till en maskin. Här kommer du än en gång att komma till nytta av en plan för elektrifiering av huset, där du har dragit grupper av konsumenter. Du överväger summan av strömmarna eller krafterna för alla instrument och välj önskat tvärsnitt av de levda enligt tabellen.

Hur använder man bordet? Om du bestämmer dig för att lägga kopparledningar är ingångsspänningen 220 V, då är den vänstra delen, motsvarande kolumn, lämplig för intern ledning. Jämfört kommer den befintliga kraften hos alla som är kopplade till en grupp konsumenter (det är lättare att hitta och beräkna). I den del där vi talar om koppartrådar som ligger i brickor, tomrum, kanaler, hittar kolonnen ”220 V” det närmaste större värdet. På den här raden flyttar du till höger till kolumnen ”Sektion, fyrkantig. mm. ” Numret som anges här kommer att vara den nödvändiga storleken på kärnorna. Från ledare av denna diameter måste man göra elektriska ledningar från maskinen till uttag eller omkopplare.

För att inte bli förvirrad när man räknar och lägger bör ledarna med samma diameter markeras på planen med en viss färg (skriv ner den för att inte glömma vilken färg du har angivit). När diametern är bestämd för alla grupper av konsumenter, överväga längden på de nödvändiga kablarna för varje storlek, läggs en marginal på 20-25% till de siffror som hittats. Du har beräknat ledningarna för ditt hem.

Val av Shell-typ

Särskilda krav på sladden är endast vid installation av elektriker i trähus: det rekommenderas att använda trippel (NYM) eller dubbel (VVG) kabelisolering. I hemmet av deras mindre brandfarliga material kan du använda någon isolering. Det viktigaste är att det ska vara intakt, utan sprickor, flöden och annan skada. Om du vill vara säker kan du använda ledarna med förbättrat skydd. Det är vettigt i rum med hög luftfuktighet (kök, badrum, pool, bad, etc.).

Val av uttag och omkopplare

Under vissa kraftfulla enheter väljes socklarna med den maximala (start) strömmen. För de övriga lågkonsumentkonsumenterna är de vanliga. Du behöver veta vad de är:

 • Utomhus – när fallet sticker ut ur väggen. Det är lättare att installera dem: ett underlag är fäst vid väggen och ett uttag ovanpå det. Men få människor använder nu sådana modeller, även på sommarstugor. Anledningen är estetisk: inte den mest attraktiva synen.
 • Internal. En urtag i väggen är gjord under den elektriska delen, en installationslåda är installerad och inbäddad i den. Ett eluttag eller strömbrytare sätts in i den här rutan.

Det är interna eluttag och strömbrytare som används oftast idag. De är inredda i en annan stil, målade i olika färger. De väljs huvudsakligen i tonen i mål, och om det inte är möjligt, sätt vit.

Så här ansluter du genomkopplingsbrytare (slår på / stänger av ljuset från två eller flera platser), läs här.

Gör det själv

Nuvarande konstruktionstrender inkluderar dolda ledningar. Den kan läggas i spår speciellt gjorda i väggarna – spår. Efter att ha lagt och fixat kablarna, plasteras de med kitt, jämföra med ytan av resten av väggen. Om de uppförda väggarna revvas med arkmaterial – gipsskivor, gipsskivor etc. då är spåren inte nödvändiga. Kablarna passar in i gapet mellan väggen och ytan, men i detta fall endast i korrugerade ärmar. Manteln med de lagda kablarna är fastsatt med klämmor till konstruktionselementen.

Installation elektriker gör det själv

Hur ska de interna ledningarna läggas? I ett privat hus med en enhet med egna händer måste du följa alla regler.

När du lägger på är det nödvändigt att komma ihåg att det interna elektriska ledningen av ett privathus görs enligt alla regler och rekommendationer. Detta är det enda sättet att garantera säkerheten. Grundreglerna är:

 • ledningar endast vertikalt och horisontellt, inga avrundade hörn eller sluttande spår
 • alla anslutningar måste göras i installationskryssningsfack
 • Horisontella övergångar ska ligga i en höjd av minst 2,5 meter, från dem nerför kabeln till uttaget eller till strömbrytaren.

En detaljerad plan för passagen, som liknar den i bilden ovan, måste bibehållas. Det är användbart vid reparation eller uppgradering av ledningarna. Med honom måste du kontrolleras, om någonstans nära behöver du göra ett hål eller göra ett hål, hammar en spik. Huvuduppgiften är att inte komma in i kabeln.

Anslutningsmetoder

En stor andel av ledningsproblemen beror på dåliga trådanslutningar. De kan göras på flera sätt:

 • Vridning. Endast homogena metaller, eller inte i kemisk reaktion, kan anslutas på detta sätt. Twist koppar och aluminium kan inte vara kategoriskt. I andra fall måste längden på de ledande ledarna vara minst 40 mm. De två trådarna är sammanlänkade så tätt som möjligt, spolarna staplas bredvid varandra. Ovanpå är anslutningen förpackad med tejp och / eller krympförpackad förpackning. Om du vill att kontakten ska vara 100%, och förlusten är minimal, var inte för lat för att försvinna vridning. I överensstämmelse med modern standard anses denna typ av trådanslutning vara opålitlig.

Installation elektriker gör det själv

Reglerna för installation av elektriska ledningar i privat ohm förbjuder vridning i väggarna (väggar dem). Om de kan vara, då bara i installationsrutorna, där deras skick kan kontrolleras

 • Anslutning via skruvplint. Vid värmebeständig plast förseglas metallplintar, vilka är åtskruvade med skruvar. Ledaren, klarad från isolering, sätts in i uttaget, fastsatt med en skruv, med en skruvmejsel. Denna typ av anslutning är den mest tillförlitliga.

  Installation elektriker gör det själv

  Ansluta ledningar med terminalboxar – det är snabbt, bekvämt, pålitligt, säkert

 • Anslutningsplattor med fjädrar. I dessa anordningar är kontakten försedd med en fjäder. En ledig ledare sätts in i uttaget, som är fastklämd av en fjäder.
 • Och fortfarande är de mest tillförlitliga sätten att ansluta svetsning och hårdlödning. Om det finns möjlighet att ansluta så kan vi anta att du inte kommer att få problem. Hur som helst med anslutningar.

  Installation av elkablar i huset med händerna kräver noggrant genomförande av alla krav. Detta är en garanti för din privata säkerhet och säkerheten för din privata egendom.

  Efter att ledningarna från strömbrytaren till uttaget på kontakten eller omkopplaren är lagda, kontrolleras de av integritet av en tester – de ringer trådarna tillsammans, kontrollerar ledarens integritet och var och en till marken – kontrollerar att isoleringen inte skadas någonstans. Om kabeln inte är skadad, fortsätt till installationen av uttaget eller omkopplaren. Anslut, kontrollera kontrollen fortfarande. Då kan de börja på lämplig maskin. Dessutom är det lämpligt att underteckna maskinen omedelbart: det blir lättare att navigera.

  Efter att ha kontrollerat allt på egen hand, ringde de elektriska laboratoriernas specialister. De kontrollerar tillståndet av ledare och isolering, mäter marken och noll, och resultaten ger dig en handling (protokoll) av test. Utan det kommer du inte att få tillstånd för idrifttagning.

  Elektriker i huset med egna händer: systemet. Elektriker i lägenheten och huset med egna händer

  I artikeln kommer vi att tala om hur en elektriker görs i huset med egna händer, även kabelsystem kommer att övervägas. Om ett par årtionden sedan var elnätet i städer och till och med byar obetydliga belastningar, idag är bilden motsatt. Många hushållsapparater med hög effekt – tvättmaskiner, flerkök, split-system och mer.

  Lasten på elnätet har ökat många gånger. Och om staden har något lager, så är det inte i ett privat hus, så en ökning av belastningen leder till att trådarna inte tål och börjar kollapsa. Följaktligen är det en fråga att elektrikeren i lägenheten och huset med egna händer inte bara ska repareras utan också ändras helt.

  Installation elektriker gör det själv

  Tidigare har kablar gjorts i hem enligt det enklaste systemet – en strömbrytare och ett uttag för varje rum, men i moderna förhållanden visar det sig vara för lite – jag vill slå på tre laddare, en bärbar dator, en TV och så vidare. För att göra ledningarna i huset själv måste du veta vissa regler och standarder som bör följas under installationen. Du kommer också att lära dig hur kopplingsschemat är gjort, hur man gör det rätt med händerna och kraven på det.

  Reglerande handlingar

  Byggmaterial och alla byggnadsverksamheter regleras av vissa regler och krav, de kallas GOST och SNiP. Elektriska ledningsregler för elektriska installationer (nedan kallat EIR) tillämpas också på elkablar i bostäder och byggnader. Det här är detta regleringsdokument som anger alla krav på elektrisk utrustning, noggrant visar vad man ska göra med det och hur. Alla elar i lägenheten och huset gör det med egna händer på spänningen först efter att alla kontroller för närvaron av en kortslutning har gjorts.

  Krav på ledningar i privata hem och lägenheter

  Installation elektriker gör det själv

  I händelse av att du bestämmer dig för att göra ditt eget elektriska ledningar i ditt hem, måste du noggrant undersöka alla krav på det. Men fokusen bör vara på följande punkter:

  1. Huvudkomponenterna för elkablar (distributionsboxar, strömställare, uttag, räknare) måste vara lättillgängliga. Helt enkelt monterade ledningar i huset med egna händer. Elektricitet är emellertid krävande när det gäller säkerhet. Men alla regler kan lätt observeras.
  2. Kretskort för PUE ska utföras i en nivå av 0,6-1,5 meter från golvyten. Och du måste vara uppmärksam på att när du öppnar dörren, borde de inte skapa ett hinder. Till exempel, om dörren öppnas till höger, ska omkopplaren placeras till vänster. Och om dörren öppnas till vänster är omkopplaren monterad till höger. Kabeln måste läggas på brytaren ovanpå.
  3. Sockorna monteras på en nivå av 0,5-0,8 meter från golvytan. Faktum är att på den här nivån måste du ha det för att vara säkert när man översvämmer huset. Och från gas- eller elugnarna måste värmningsradiatorer, rör (och andra föremål med jordning) bibehållas på ett avstånd av inte mindre än 0,5 m. Vid alla uttag går ledningarna från botten uppåt. Så är installationen av elkablar i lägenheten med egna händer. Kopplingsscheman finns i artikeln.
  4. För varje 6 kvadratmeter. m. kvadratrummet ska vara ett utlopp. Undantaget är köket, där det finns så många butiker som behövs (baserat på antalet hushållsapparater som finns i den). Montering av uttag är förbjuden på toaletten, men i badrummet är tillåtet, förutsatt att det finns en korsning genom transformatorn (220 volt levereras till primärlindningen, samma mängd avlägsnas från sekundärlindningen). Installation av transformatorn är gjord utanför badrummet.
  5. Innan du börjar arbeta måste du göra en elektrisk plan, tydligt ange platsen i väggarna. Observera att alla ledningar måste placeras antingen horisontellt eller vertikalt – men inte diagonalt eller längs en trasig linje. Detta borde inte ske i huset med egna händer. Kabeldiagrammet för alla enheter måste ta hänsyn till den här funktionen.
  6. Det måste finnas ett visst avstånd från tak, rör och andra hinder. Till exempel, från balkar måste du hålla ett avstånd på 5-10 cm, från takkanten – detsamma. Om 15 cm från taket bör hållas från golvet, 15-20 cm från golvet. Om vi ​​pratar om vertikala ytor, ska det finnas minst 10 cm från dörr och fönsteröppningar. Men mellan gasröret och ledningarna behöver du hålla ett avstånd på över 0,4 m.
  7. Extern eller dold ledning ska inte röra metalldelarna på några strukturer.
  8. Om flera kablar går parallellt måste avståndet hållas mellan dem över tre millimeter. Ett alternativ är att gömma varje tråd i en skyddslåda eller korrugering. Så monterade elektriker i huset med egna händer. Ordningar bör göras med detta i åtanke.
  9. Anslut och späd trådarna ska vara i specialfördelningslådor. Alla fogar måste vara noggrant isolerade, och en sak måste beaktas – det är förbjudet att ansluta koppar och aluminiumkablar. Om du gör ledningar från koppartråd, så gör du allt, det borde inte finnas några sektioner av aluminium.
  10. Jordning (inklusive nolltråd) måste fästas på alla enheter med bultar.

  Det här är kraven på alla el. Med egna händer kan du bara skapa anslutningsdiagram om du tar hänsyn till alla dessa regler och föreskrifter.

  Husledningsprojekt

  Installation elektriker gör det själv

  Det första du behöver för att skapa ett projektledning, det är med honom att allt börjar. Från det kommer att avvisas i framtiden under installationen. Det blir självklart mycket bättre om det görs av erfarna tekniker som har varit engagerade i denna verksamhet i mer än ett år. Men om du har erfarenhet, gå till den.

  Men kom ihåg att din säkerhet beror på hur projektet görs. Du behöver veta vilka konventioner som används vid utarbetandet av system och projekt. Det är värt att notera att de ryska normerna är ganska olika från europeiska eller amerikanska, så du borde inte använda utländska ordningar under våra lands förutsättningar. Designade alla elar i huset med egna händer (diagrammen ges i artikeln) i början.

  Installation elektriker gör det själv

  Rita en plan för ett hus eller lägenhet, markera på de platser där uttag, strömbrytare, ljuskronor, etc. kommer att installeras. Antalet elektriska apparater nämndes lite lägre. I detta skede är huvudmålet att skapa ett schema där alla ställen för installation av enheter kommer att markeras. Den andra delen är att beskriva placeringen av ledningar i lägenheten. Naturligtvis behöver du veta på vilka ställen det kommer hushållsapparater.

  kablaget

  Gör sedan ledningarna på alla ledningar. Och om skapandet av ett system med platsen för konsumenterna är en enkel sak, är det i detta skede av arbete värt att sluta närmare. Tre typer av anslutningar och ledningar kan användas:

  Den mest attraktiva från utsikten att spara material är den tredje.

  Installation elektriker gör det själv

  En elektriker gör i huset med egna händer (blandade system) med högsta möjliga effektivitet. För att underlätta ditt arbete, ungruppera det:

  1. Belysningskorridorer, vardagsrum, kök.
  2. Badrum och toalett (belysning).
  3. Sockets i vardagsrum, korridorer.
  4. Utlopp i köket.
  5. Eluttag (om nödvändigt).

  Observera att detta är det enklaste alternativet för att gruppera elförbrukare. Ju mindre grupperna, desto mindre material kommer att spenderas. Ovanstående exempel är det enklaste och mest ekonomiska. Det kan vara svårt: bokstavligen till varje uttag, till exempel att ta med elektriska ledningar. Om hur man håller en elektriker i ett privat hus med egna händer börjar du inse lite.

  Installation elektriker gör det själv

  För att förenkla ledningarna kan den monteras under golvet (för uttag). Vid överbelysning kan monteras i golvplattorna. Perfekt för det ”lata” sättet – det finns ingen anledning att grouse väggarna och taket. Och på planordningen bör den här typen av ledningar markeras med streckade linjer.

  Beräkning av nuvarande förbrukning

  Var noga med att ta hänsyn till den ström som kommer att flöda genom nätverket. För att göra detta finns det en enkel formel: Den nuvarande styrkan är förhållandet mellan den totala effekten hos alla konsumenter att spänna (vi kan säga att detta är en konstant, eftersom spänningsstandarden i vårt land är 220 volt). Antag att du har följande konsumenter:

  1. 2000 watt vattenkokare.
  2. Ett dussin glödlampor, var och en av 60 watt (totalt 600 watt).
  3. 1000 watt mikrovågsugn.
  4. 400 watt kylskåp.

  Installation elektriker gör det själv

  Spänningen i nätverket är 220 V, den totala effekten är 2000 + 600 + 1000 + 400, det vill säga 4000 W. Om vi ​​delar upp det här värdet med spänningen i nätverket får vi 16,5 A. Men om du tittar på de praktiska dataen, så är den maximala strömförbrukningen i lägenheter och hus sällsynta när den når 25 Amperes.

  Med denna parameter är det nödvändigt att välja allt material för installation. I synnerhet beror trådens storlek på strömstyrkan. Observera att du alltid måste ta ett lager på 25%. Med andra ord, om du beräknat den nuvarande förbrukningen på 16 A, kan du inte installera en säkring med samma värde för operationsströmmen. Det är nödvändigt att välja ett standardvärde mer än den beräknade.

  Trådmärken för hemmabruk

  Installation elektriker gör det själv

  Nu hur elektriker är monterad i huset. Kabeln (reglerna för OLC reglerar alla dess parametrar) måste väljas utifrån aktuella egenskaper. Det är önskvärt att kablarna i huset eller lägenheten gjordes av sådana material:

  1. Trådmärke VVG-5H6. Denna tråd består av fem trådar, var och en har ett tvärsnitt på 6 kvadratmeter. mm. Den används i stor utsträckning för hus med trefasigt nätverk för att ansluta belysningsskärmen till huvuddelen.
  2. VVG-2H6 har två ledare med en sektion på 6 kvadratmeter. mm. Det används ofta för enfasiga hus för att ansluta belysningsskyddet och huvuddelen.
  3. Trådmärke VVG-3H2, 5 har tre ledningar, varje sektion på 2,5 kvadratmeter. mm. Den används för att ansluta belysningspaneler med fördelningsboxar. Också från lådor till uttag.
  4. Mark VVG-3H1,5 har tre kärnor, varje sektion på 1,5 kvadratmeter. mm. Den används för att ansluta strömbrytare och belysningslampor.
  5. Markera ledningar VVG-3H4 tre-kärna, tvärsnittet av varje kärna 4 kvadrat. mm. Den används för att ansluta elektriska spisar.

  Att räkna antalet material

  Installation elektriker gör det själv

  Nu överväga vad av komponenterna (inklusive små) består av elektriska ledningar i huset. Projektet, ledningar, installation görs tillräckligt snabbt av egna händer. Det är sant att du måste försöka ganska svårt att räkna antalet ledningar så exakt som möjligt. För att göra detta, enligt planen, gå igenom lägenheten med ett måttband. Efter mätning, lägg till fyra meter på toppen – beståndet blir inte överflödigt.

  En belysningspanel placeras vid ingången till huset, alla ledningar från huset närmar sig den. Det installerar strömbrytare. Observera att automaten måste ha en maximal driftsström på 16 eller 20 ampere. Värmeplattan måste anslutas via en separat brytare. Med en effekt på upp till 7 kW används en automat på 32 A, med en större – på 63 A.

  Efter att du har räknat antalet kryssrutor och uttag är det inget svårt i den här frågan, det är producerat enligt det tidigare uppställda systemet. I framtiden behöver du olika ”små saker”, till exempel isoleringsband, tips, rör, kabelkanaler, lådor, värmeisolering och andra. Nu ska vi prata om vilka verktyg som gör ledningarna i huset med egna händer. Schemat övervägs i detalj.

  Arbetsverktyg

  Installation elektriker gör det själv

  Följ alltid säkerhetsanvisningarna vid utförandet. För att inte bli förvirrad är det bättre att göra det själv, men om du har en partner, så ska hjälp vara minimal – mata, ta med, stör inte. Du behöver följande verktyg:

  1. Multimeter.
  2. Puncher.
  3. Bulgariska.
  4. Skruvmejsel.
  5. Tång.
  6. Clippers.
  7. Figurerade och plana skruvmejslar.
  8. Nivå.

  Om du utför reparationer i den gamla lägenheten och parallellt byter ledningarna måste du dra ut alla kablar så att de inte stör varandra. För detta arbete användbar speciell sensoravkänningsledning.

  Wire Layout

  På väggen lägger du etiketter på vilka du lägger ledningarna. Var uppmärksam på huruvida kablarna är placerade. När du har markerat de platser där elkablar ska passera kan du markera uttag, lådor, skärmar och växlar. Observera att de nya lägenheterna för montering av skärmen har en nisch. Och i gamla hus är plattorna helt enkelt fastsatta på väggen.

  Wall strobing

  Installation elektriker gör det själv

  Först och främst installerar du ett speciellt munstycke på perforatorn och borrar hål för installation av distributionsboxar, strömbrytare och uttag. För att lägga ledningarna är det nödvändigt att göra spår i väggarna – spår. De tillverkas med slipmaskiner eller perforatorer. Vilken metod som helst väljs kommer det att finnas tillräckligt med smuts och damm. Spåret ska ha ett djup av 2 cm. För bredden bör det vara tillräckligt att lägga alla ledningar. Som du förstår är det enkelt att koppla ledningarna med egna händer, det är svårare ur fysisk synvinkel att göra installationen.

  Separat berättelse med tak. Om du planerar att montera, installerar du bara alla ledningar i taket. Detta är det enklaste sättet. Lite svårare är att göra grunda strobing. Och en till – göm i taket. I panelhus används exempelvis överlappningar där det finns inre hålrum. Därför tillräckligt med två hål för att lägga ledningarna. Och det sista är att slå hål i hörnen av rum för att få ledningarna till centralpanelen. Efter att ha gått till installationen av elektriska ledningar stängt (det är nödvändigt att shtabirovat väggar) eller öppna vägar.

  slutsats

  Installation elektriker gör det själv

  Det viktigaste i installationen av elkablar i bostäder och lägenheter är att följa alla normer och regler enligt GOST, SNiP, PUE. Så du kan inte bara uppnå maximal effektivitet från elektriska ledningar, men också pålitlighet, hållbarhet och viktigast av allt – säkerhet. Och försök att använda när du installerar endast kvalitetsmaterial. Det är till exempel önskvärt att använda koppartråd – de har en mycket längre livslängd (bättre konduktivitet, mindre värme).

  Installation elektriker gör det själv

  Vad säger näsens form om din personlighet? Många experter tror att genom att titta på näsan kan du säga mycket om en persons personlighet. Därför, vid första mötet, uppmärksamma den okända näsan.

  Installation elektriker gör det själv

  15 symtom på cancer som kvinnor oftast ignorerar Många av tecken på cancer liknar symtomen på andra sjukdomar eller tillstånd, så de ignoreras ofta. Var uppmärksam på din kropp. Om du märker det.

  Installation elektriker gör det själv

  7 kroppsdelar som inte bör röras Tänk på din kropp som ett tempel: du kan använda det, men det finns några heliga platser som inte kan röras. Studier visar.

  Installation elektriker gör det själv

  Gör aldrig det här i kyrkan! Om du inte är säker på om du beter sig ordentligt i en kyrka eller inte, så gör du förmodligen inte rätt. Här är en lista med fruktansvärda.

  Installation elektriker gör det själv

  Det visar sig att ibland slutar den högsta ära i misslyckande, som det är fallet med dessa kändisar.

  Installation elektriker gör det själv

  I motsats till alla stereotyper: en tjej med en sällsynt genetisk sjukdom erövrar modevärlden. Den här tjejen heter Melanie Gaidos, och hon bröt in i modevärlden snabbt, chockerande, inspirerande och förstörde dumma stereotyper.

  DIY-ledningar: från schematiskt till installationen

  Installation elektriker gör det själv

  För ytterligare 15-20 år sedan var belastningen på gallret relativt liten. Idag har närvaron av ett stort antal hushållsapparater provat en ökad belastning ibland. Gamla kablar kan inte alltid klara en stor belastning och över tiden behöver man byta ut dem. Att lägga elektriska ledningar i ett hus eller lägenhet är en fråga som kräver viss kunskap och färdigheter från befälhavaren. Först och främst handlar det om kunskap om ledningsregler, förmåga att läsa och skapa ledningsdiagram, samt ledningsförmåga. Naturligtvis kan du göra ledningarna med egna händer, men för det här måste du följa de regler och rekommendationer som anges nedan.

  Elektriska ledningsregler

  All byggverksamhet och byggmaterial är strikt reglerad av en uppsättning regler och krav – SNiP och GOST. När det gäller installation av elektriska ledningar och allt relaterat till el, bör du vara uppmärksam på Reglerna för enhetens elektriska installationer (förkortad som PUE). I det här dokumentet beskrivs vad och hur man gör när man arbetar med elektrisk utrustning. Och om vi vill lägga ledningarna måste vi undersöka det, särskilt den del som gäller installation och urval av elektrisk utrustning. Nedan följer de grundläggande regler som ska följas vid installation av elkablar i ett hus eller lägenhet:

  • Viktiga delar av elektriska ledningar, såsom distributionsboxar, mätare, uttag och omkopplare måste vara lättillgängliga.
  • Installering av omkopplare utförs i en höjd av 60-150 cm från golvet. Växlarna befinner sig på platser där den öppna dörren inte hindrar åtkomst till dem. Detta betyder att om dörren öppnas till höger är strömbrytaren på vänster sida och vice versa. Ledningen till omkopplarna läggs från topp till botten;
  • uttag bör installeras i en höjd av 50 – 80 cm från golvet. Detta tillvägagångssätt dikteras av översvämningssäkerheten. Även socklar installeras på ett avstånd av mer än 50 cm från gas- och elugnar, samt radiatorer, rör och andra jordade föremål. Ledningen till utloppet läggs uppåt;
  • Antalet uttag i rummet ska motsvara 1 st. på 6 m2. Kök är ett undantag. Det anger hur många uttag som behövs för att ansluta hushållsapparater. Det är förbjudet att installera utlopp på toaletten. För utlopp i badrummet utanför den, sätter en separat transformator ner;
  • Ledningar inom eller utanför väggarna utförs endast vertikalt eller horisontellt, och ledningens placering visas på ledningsplanen.
  • Ledningar läggs på ett visst avstånd från rör, golv och andra saker. För horisontellt krävs ett avstånd på 5 till 10 cm från golvet och takskenorna och 15 cm från taket. Från golvet är höjden 15-20 cm. Vertikala ledningar är placerade på ett avstånd av mer än 10 cm från dörrens kant eller fönsteröppning. Avståndet från gasrören ska vara minst 40 cm;
  • När man lägger extern eller dold ledning är det nödvändigt att se till att den inte kommer i kontakt med metalldelarna av byggnadsstrukturer.
  • När man lägger flera parallella ledningar ska avståndet mellan dem vara minst 3 mm eller varje tråd ska vara gömd i en skyddslåda eller korrugering.
  • Ledningar och anslutning av ledningar utförs inom specialfördelningslådor. Korsningarna är noggrant isolerade. Anslutningen av koppar- och aluminiumtråd mellan dem är strängt förbjudet;
  • jordning och neutrala ledningar är bultade till enheterna.

  Design och ledningsplan

  Arbetet på ledningarna börjar med bildandet av projektet och kopplingsschemat. Detta dokument utgör grunden för framtida husledning. Att skapa ett projekt och ett system är ganska allvarligt och det är bättre att överlämna det till erfarna specialister. Anledningen är enkel – det beror på säkerheten att bo i ett hus eller lägenhet. Projektskapande tjänster kostar ett visst belopp, men det är värt det.

  Installation elektriker gör det själv

  De som brukar göra allt med egna händer, måste följa reglerna ovan, samt ha studerat grunden för elteknik, gör självständigt en ritning och beräkningar för belastningarna på nätverket. Det finns inga speciella svårigheter i detta, särskilt om det finns åtminstone en del förståelse för vad elström är och vad konsekvenserna av felaktig hantering är. Det första du behöver är en legend. De visas på bilden nedan:

  Installation elektriker gör det själv

  Med hjälp av dem gör vi en ritning av lägenheten och planerar belysningspunkterna, installationsplatsen för strömbrytare och uttag. Hur mycket och var de installeras beskrivs ovan i reglerna. Huvudsyftet med ett sådant system är en indikation på enheternas monteringsplats och läggning av ledningar. När man skapar ett kopplingsschema är det viktigt att tänka på förhand var, hur mycket och vilken typ av hushållsapparater som ska stå.

  Nästa steg i att skapa kretsen är ledningen till anslutningspunkterna på kretsen. Vid denna tidpunkt måste du sluta mer i detalj. Anledningen är i typen av ledningar och anslutning. Det finns flera sådana typer – parallell, sekventiell och blandad. Den senare är den mest attraktiva på grund av den ekonomiska användningen av material och maximal effektivitet. För att underlätta ledningen är alla anslutningspunkter uppdelade i flera grupper:

  • belysning av kök, korridor och vardagsrum;
  • toalett och badrum belysning;
  • strömförsörjning rum och korridor;
  • strömförsörjning av köksuttag;
  • eluttag för elektriska spisar.

  Ovanstående exempel är bara ett av många alternativ för belysningsgrupper. Det viktigaste som måste förstås är att om du grupperar anslutningspunkterna, minskas materialmängden och kretsen i sig förenklas.

  Installation elektriker gör det själv

  Det är viktigt! För att förenkla ledningarna till trådens utlopp kan det läggas under golvet. Ledningar för överbelysning läggs inuti golvplattorna. Dessa två metoder är bra att använda om du inte vill göra väggar. På diagrammet är sådana kablar markerade med en streckad linje.

  Även i projektet indikerar ledningen beräkningen av den beräknade strömmen i nätverket och materialet som används. Beräkningen utförs enligt formeln:

  där P är den totala effekten av alla använda enheter (Watts), U är nätspänning (Volt).

  Till exempel en vattenkokare med 2 kW, 10 60 W lampor, en mikrovågsugn på 1 kW, ett 400 W kylskåp. Ström 220 volt. Som ett resultat (2000+ (10×60) + 1000 + 400) / 220 = 16,5 Ampere.

  I praktiken överstiger nuvarande styrka i nätverket för moderna lägenheter sällan 25 A. På grundval av detta väljs allt material. Först och främst handlar det om ledningsdelen. För att underlätta urvalet visar tabellen nedan huvudparametrarna för tråd och kabel:

  Installation elektriker gör det själv

  Tabellen visar extremt noggranna värden, och eftersom ganska ofta strömens styrka kan fluktuera krävs en liten marginal för själva kabeln eller kabeln. Därför rekommenderas alla ledningar i en lägenhet eller ett hus att använda följande material:

  Installation elektriker gör det själv

  • tråd VVG-5 * 6 (fem kärnor och ett tvärsnitt på 6 mm2) används i hus med trefas strömförsörjning för att ansluta belysningspanelen med huvudkortet;
  • tråd VVG-2 * 6 (två trådar och ett tvärsnitt på 6 mm2) används i hus med tvåfasström för att ansluta belysningsskärmen till huvudkortet;
  • tråd VVG-3 * 2.5 (tre kärnor och ett tvärsnitt på 2,5 mm2) används för de flesta ledningarna från belysningspanelen till korsningslådorna och från dem till uttagen;
  • tråd VVG-3 * 1,5 (tre trådar och ett tvärsnitt på 1,5 mm2) används för anslutning från kopplingsboxar till belysningsställen och strömbrytare;
  • tråd VVG-3 * 4 (tre trådar och ett tvärsnitt på 4 mm2) används för elektriska spisar.

  Installation elektriker gör det själv

  För att ta reda på trådens exakta längd måste du springa lite med måttbandet runt huset och lägga till ytterligare 3-4 meter marginal till resultatet. Alla ledningar är anslutna till belysningspanelen, som installeras vid ingången. I ett skydd monteras automatiska skyddsmaskiner. Vanligtvis är detta en 16 A och 20 A RCD. Den första används för belysning och strömbrytare, den andra för uttag. För en elektrisk spis är en separat RCD på 32 A installerad, men om plattans ström överstiger 7 kW, är RCD inställd på 63 A.

  Installation elektriker gör det själv

  Nu behöver du beräkna hur mycket du behöver uttag och distributionslådor. Det är allt ganska enkelt. Titta bara på diagrammet och gör en enkel beräkning. Förutom de ovan beskrivna materialen kommer olika förbrukningsvaror att krävas, såsom elektriska tejp och PPE-lock för anslutning av ledningarna, såväl som rör, kabelkanaler eller ledningar för elektrisk ledning, podrozetniki.

  Elinstallation

  I arbetet med installationen av elektriska ledningar är ingenting för komplicerat. Det viktigaste under installationen att följa säkerhetsbestämmelserna och följa anvisningarna. Allt arbete kan göras ensam. Från verktyget för installation behöver du en tester, en hammarborr eller en kvarn, en borrmaskin eller en skruvmejsel, trådskärare, tänger och en kors- och slitsskruvmejsel. Var inte överflödig lasernivå. Eftersom utan det är ganska svårt att göra vertikal och horisontell markering.

  Det är viktigt! Utföra reparationer med utbyte av ledningar i ett gammalt hus eller lägenhet med dolda ledningar, du måste först hitta och vid behov ta bort de gamla ledningarna. Använd därför sensorkablarna för dessa ändamål.

  Layout och förberedelse av ledningskanaler

  Installation elektriker gör det själv

  Börja installationen med markup. För att göra detta, använd en markör eller penna för att lägga en etikett på väggen där ledningen läggs. Samtidigt följer vi reglerna för placering av ledningar. Nästa steg är att markera platserna för installation av belysningsarmaturer, uttag och brytare och belysningspanel.

  Det är viktigt! I nya hem finns en speciell nisch för belysningspanelen. I den gamla fliken hängde bara på väggen.

  Installation elektriker gör det själv

  Efter att ha slutförts med märkningen, fortsätter vi antingen till installationen av ledningarna på ett öppet sätt, eller vid väggbrytningen för dolda ledningar. Först, med hjälp av en perforator och en speciell munstyckskrona skärs hål för montering av uttag, omkopplare och korsningslådor. För trådarna själva görs med hjälp av slipmaskiner eller perforator. Under alla omständigheter kommer det att finnas mycket damm och smuts. Spårets spår bör vara ca 20 mm och bredden ska vara sådan att alla ledningar lätt kan placeras i spåret.

  Installation elektriker gör det själv

  När det gäller taket finns det flera alternativ för att lösa problemet med placering och fastsättning av ledningar. Den första är om taket är monterat eller spänt, så är alla kablar enkelt fastsatta i taket. Den andra – är en grundstråle för kablar. Tredje – ledningen gömmer sig i taklocket. De två första alternativen är extremt enkla i körning. Men för det tredje är det nödvändigt att göra vissa förklaringar. I panelhus används överlappningar med inre hål, det räcker att göra två hål och sträcka ledningarna inuti överlappningen.

  Vi har slutat med rakning, vi fortsätter till slutförberedelsen för installation av ledningar. Ledningar för att få dem in i rummet, du måste sträcka sig genom väggarna. Därför är det nödvändigt att stansa genom hålslaget. Vanligtvis görs sådana hål i hörnet av rummet. Vi gör också ett hål för plantkablarna från distributionspanelen till belysningspanelen. Efter att ha avslutat väggbrytningen börjar vi installationen.

  Installation av öppna elektriska ledningar

  Installation elektriker gör det själv

  Vi startar installationen med installationen av belysningspanelen. Om en speciell nisch skapades för det, lägger vi den där, men om inte, så hänger vi bara på väggen. Inne i skärmen sätt RCD. Deras antal beror på antalet belysningsgrupper. Skärmen monterad och redo för anslutning ser ut så här: i övre delen finns nollkontakter, jordning nedan, automatiska maskiner installeras mellan terminalerna.

  Installation elektriker gör det själv

  Nu kommer vi in ​​i ledningen VVG-5 * 6 eller VVG-2 * 6. På sidan av fördelningskortet utför elinstallatorn kablarna, så för tillfället lämnar vi den utan anslutning. Inuti belysningsplattan är ledningsledningen ansluten enligt följande: den blå ledningen är ansluten till noll, den vita till den övre kontakten på RCD och den gula ledningen med en grön rand är ansluten till marken. RCD-enheter är anslutna till varandra i serie på toppen med en jumper från vit tråd. Gå nu till ledningen öppen väg.

  Installation elektriker gör det själv

  Vi fixerar kanal- eller kabelkanalerna för elektriska ledningar längs de linjer som beskrivits tidigare. Ofta med öppna ledningar försöker kabelkanalerna sig vara nära baseboarden, eller vice versa, nästan under själva taket. Vi fixerar rörlådan med självgängande skruvar med ett steg på 50 cm. Vi gör det första och sista hålet på avståndet 5 – 10 cm från kanten. För att göra detta borrar vi hål i väggen med hjälp av en perforator, hammar hylsan inuti och fixar kabelkanalen med självgängande skruvar.

  Ett annat distinkt drag hos öppna ledningar är uttag, omkopplare och distributionsboxar. Alla är hängda på väggen, istället för att fastna inuti. Därför är nästa steg att installera dem på plats. Det är nog att fästa dem på väggen, markera platserna för fästelement, borra hål och fixa dem på plats.

  Installation elektriker gör det själv

  Fortsätt sedan till ledningarna. Vi börjar med att placera huvudlinjen och från socklarna till belysningspanelen. Som redan noterat använder vi denna tråd VVG-3 * 2.5. För enkelhets skyld börjar vi från anslutningspunkten i panelens riktning. Håll i slutet av tråden en etikett som anger vilken typ av tråd och varifrån den kommer. Därefter läggs ledningarna VVG-3 * 1.5 från växlarna och belysningsarmaturerna till kryssrutorna.

  Installation elektriker gör det själv

  Inuti distributionsboxarna ansluter vi ledningarna med PPE eller försiktigt isolerar det. Inuti belysningsskärmen är huvudkabeln VVG-3 * 2.5 ansluten enligt följande: Brun eller röd kärnfas, ansluten till undersidan av RCD, blå noll, ansluten till nollbussen längst upp, gul med en grön rand – marken till bussen nedan. Med hjälp av testaren kallar vi alla ledningar för att eliminera eventuella fel. Om allt är i ordning kallar vi elektrikeren och ansluter till växeln.

  Installation av dolda kablar

  Att utföra dolda kablar är ganska enkelt. Betydande skillnad från det öppna endast i sättet att dölja ledningarna från ögonen. Resten av åtgärden är nästan densamma. Först installerar vi belysningspanelen och UZO-automaten, då börjar och ansluts ingångskabeln från sidan av distributionspanelen. Lämna det också utan anslutning. En elektriker kommer att göra det. Installera sedan inuti fördelningsboxar och inbyggda nischer innanför.

  Installation elektriker gör det själv

  Gå nu till ledningarna. Den första som lägger huvudlinjen från vajern VVG-3 * 2.5. Om det är planerat, lägg sedan ledningarna till utlopp i golvet. För att göra detta, koppla VVG-3 * 2,5-anläggningen i ett rör för elektrisk ledning eller en speciell korrugering och bana den till utmatningsledningen till uttaget. Där lägger vi tråden inuti spåren och vindar den upp i undersidan. Nästa steg är att lägga ledningen VVG-3 * 1.5 från omkopplarna och belysningspunkterna till kopplingsboxarna, där de är anslutna till huvudtråden. Alla föreningar är isolerade med PPE eller tejp.

  Installation elektriker gör det själv

  I slutet kallar vi hela nätverket med hjälp av en tester för eventuella fel och ansluter till belysningspanelen. Anslutningsmetod liknar den som beskrivs för öppen ledning. När vi avslutar stänger vi spåren med en gipsspackel och bjuder en elektriker att ansluta den till växeln.

  Att lägga elektriker i ett hus eller lägenhet för en erfaren mästare – det är ganska enkelt. Men för dem som är dåligt kända i el, bör du ta hjälp av erfarna proffs från början till slut. Detta kommer givetvis att kosta pengar, men det här sättet kan du skyddas mot misstag som kan leda till en brand.

  Anonym från och med den 16 mars läggs kepsar ständigt på grund av att de skyddar vridningen, jag sätter dem länge och inget annat har hänt, sätter jag dem fortfarande under 78 år i förra seklet. De var lite de som då arbetade på byggarbetsplatser och kom ihåg, men det var en känsla av vridning, så här, ja, det finns några felaktigheter i artikeln, men för en amatör kommer det att gå och taket blir splittrat om det är monolitiskt, vilket nu är universellt gjort, men om det är en spis, så är det en tidskort, det finns specialtillverkade kanaler, och för en man lite med händer växer från där det är nödvändigt, att lägga ledningarna är inte ett problem, det viktigaste är att först uppskatta dina kunskaper och färdigheter och sedan våga

  Relaterade artiklar

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *