Hur man lägger

Isoleringstjocklek i ramhuset

Det är inte svårt att värma ramhuset, det viktigaste är att följa ett antal regler.

Isoleringstjocklek i ramhuset

1. Först monteras en ångspärr på insidan. Det förhindrar inloppet av vattenånga från sidan av rummet till isoleringens tjocklek.

2. Nästa lager kommer att vara plywood, vilket också skruvas inifrån.

3. Nästa lägger vi isolering. I vårt fall finns i början ett lager av 10 cm tjockt, varefter fatet av staplar är horisontellt packat och nästa lager 5 cm tjockt läggs.

Denna design hjälper till att undvika kalla broar, som bildas vid korsningen av isoleringsplattor.

4. För att hålla stenullen i torrt tillstånd, är en vind- och vattenskyddande film fastspänd på isoleringens yta. Det kommer att förhindra oavsiktlig inmatning av fukt från utsidan.

5. För att avlägsna fukt från isoleringen måste du lämna ett ventilationsgap. Många människor försummar denna regel, som ett resultat av fukt som kan ackumuleras i isoleringen, så återstår det, vilket leder till utseendet på mögel och försämring av värmeskärmningsegenskaper

För att göra en sådan klyfta är det nödvändigt att fylla kanten av trästänger med en tjocklek av 3 cm.

6. Det sista steget kommer att vara installationen av OSB-plattor och dekorativa fasaddekorationer.

Isolatorer för ramhuset

Uppvärmning – en av de viktigaste stadierna av byggandet av ett ramhus. Kvaliteten på det isolerande material som läggs i väggar, golv och tak, överensstämmelse med reglerna för installationen beror på inomhusklimatet, graden av komfort för sina invånare. Har husägare ofta en fråga: vilken isolering för ett ramhus är bättre att välja, hur mycket material som behövs och hur man lägger det. Tänk på de mest populära dagens isolatorer, reglerna för deras installation.

Den mest populära bland professionella byggare är mineralull, polystyrenskum, polyuretanskum.

Mineralull

Kvalitets mineralull är gjord av metallurgiskt avfall och kolhaltiga legeringar av mineraler. Finns i rullar, mattor och plattor. Den breda populariteten för detta material beror på det stora antalet fördelar:

Isoleringstjocklek i ramhuset

 • hållbarhet (med korrekt installation kommer att vara minst 50 år);
 • bra värmeisoleringsegenskaper;
 • motstånd mot extremiteter i temperaturen, biologiska och kemiska effekter;
 • miljövänlighet
 • låg värmeledningsförmåga
 • utmärkt ångpermeabilitet;
 • enkel installation (dyra professionella verktyg krävs inte);
 • relativt liten vikt (det finns inga problem med transporten);
 • hög ljudisolering;
 • brandsäkerhet (stöder inte förbränningsprocessen).

Det är bäst att välja mineralull med slumpmässigt anordnade fibrer för uppvärmning av ett ramhus, det är en idealisk värmeisolator.

Tjockleken på plattan eller mattan av mineralull är från 40 till 200 mm. Hur många lager isolering du behöver beror på klimatförhållandena i ett visst område. För centrala Ryssland utförs vanligen mineralullisolering i två lager.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Nackdelarna med denna isolering är fuktskräck. När vatten kommer in i materialet som nederbörd, förlorar det dess isolerande egenskaper. Därför, vid uppvärmningen av huset, måste plattorna av mineralull täckas tills beklädnaden är installerad. Användningen av en sådan värmeisolator är endast möjlig i kombination med lager av hydro- och ångspärr.

Mineralull i rullar är billigt, men används inte som isolering för ramhus. För sådana byggnader använder en värmeisolator i mattor, men det kostar mycket mer.

Detta material erhålls genom raffinering av olja. Polyfoam är en polystyrenboll som, som en följd av bearbetningen, expanderas, blir elastisk och håller sig ihop.

Huvuddelen av denna isolering är luft, därför är dess främsta fördel låg termisk ledningsförmåga och hög värmeisolering.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Polyfoam – ett material som inte ruttar, insekter, svamp, mögel börjar inte där. Han är inte rädd för temperaturförändringar, för länge behåller sina ursprungliga egenskaper och dimensioner, ger strukturen ytterligare ljudisolering. När det gäller brandsäkerhet består produkterna av stora tillverkare av speciella tillsatser, varigenom skummet i händelse av brand kan sönderfallas.

Tjockleken på en platta från 20 till 100 mm.

Polyfoam är ett av de bästa materialen för hemisolering, eftersom det inte absorberar fukt och kräver inte installation av ytterligare lager av vatten- och ångisolering. Användningen blir mycket billigare än användningen av mineralull.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Men det finns en åsikt att polystyren är älskad av gnagare. Detta är inte helt sant. Gnagare äter inte det, de gnager på det rör sig. För att skydda huset mot invasionen kan du använda specialverktyg som ligger i väggarna mellan klädseln och ett isoleringslager runt omkretsen av byggnaden.

Nackdelarna med skum innefattar lufttäthet.

Polyuretanskum (PPU)

Detta moderna material tillhör kategorin sprutisolering. Polyuretanskum är en värmehärdande plast med en sluten cellulär struktur. Den presenteras i form av två flytande komponenter som blandas i vissa proportioner direkt på arbetsplatsen. Under inverkan av luft som tillförs under tryck, skumas skum av polyuretanskum och appliceras sedan på ytan.

Isoleringstjocklek i ramhuset

De otvivelaktiga fördelarna med detta material är enkel installation. Det resulterande isoleringsskiktet, som bildar en monolitisk sömlös yta, fullständigt lindrar hemmet från värmeförlust. Det absorberar inte fukt, så det behöver inte ytterligare skyddande membran.

Tjockleken på det sprutade skiktet kan vara vilken som helst, multipel av 10 mm. Till skillnad från de typer av isolering som beskrivits ovan kräver användningen av polyuretanskum inte preliminär beredning av basen.

Den största nackdelen med PUF är den höga kostnaden.

Vad material att välja mellan befintlig isolering för ramhus, bestämmer varje ägare utifrån deras ekonomiska kapacitet och specifika byggproblem.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Men jag skulle vilja notera att isoleringen av bostaden inte är byggnadsstadiet, vilket är värt att spara.

Monteringsteknik

Du kan utföra uppvärmning av ramhuset med vardera av ovanstående material med egna händer. Tänk på egenskaperna hos processen att lägga mineralull som längst i tiden.

Verktyg och material

För att utföra sådant arbete behöver du följande verktyg och material:

Isoleringstjocklek i ramhuset

 • en hammare;
 • nageltraktor;
 • konstruktion häftapparat med parentes;
 • skarp kniv;
 • måttband;
 • polyuretanskum;
 • naglar och skruvar;
 • glasin och folie;
 • plåtar av mineralull.

Grundförberedelse

Först måste du göra en visuell inspektion av ramen. Om det finns utskjutande naglar avlägsnas de av en nageltraktor. Alla slitsar krävs för att zeni.

Våta våtställen måste torkas med en hårtork. Samtidigt är det nödvändigt att identifiera orsaken till utseendet av fukt och eliminera det.

Därefter behandlas träramen med antiseptisk behandling.

tätskikt

Som ett vattentätmaterial är det bättre att välja asfalt. Den skärs i ränder och fixeras med en 3-4 cm överlapp på rammen av huset med hjälp av en bygghäftare. Överlappning tillåter inte att kondensat faller på mineralullen. På platser där banden kommer över varandra, ska fästningen utföras varje 10-12 cm.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Efter att ha gått igenom glasinen går fukten in i atmosfären, och inget bör störa det, så om huset därefter är täckt med sidospår ska man lämna ett mellanrum mellan det och isoleringsskiktet, vars tjocklek ska vara minst 3 cm.

Om så önskas kan glasin ersättas med en billigare, tät polyetenfilm.

Lägger isolering

Skivorna av mineralull är belagda med speciallim på ena sidan och är placerade tätt mellan ramstolparna på vattentätningsskiktet. Om så behövs trimmas de med en byggkniv. De återstående isolationsremsorna läggs mellan ställen och värmeisoleringen.

Det andra lagret av isolering läggs på ett sådant sätt att det täcker lederna av det första lagret. Den totala tjockleken på det isolerande materialet bör inte överstiga tjockleken på ramarna på ramen.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Mängden värmeisolerande material beror på väggens totala yta. Till exempel, för 50 m2 behövs 100 m2 mineralull 5 cm tjock.

Ångspärr

Som ett material för ångskydd är det bättre att använda en speciell folie 3 mm tjock (penofol).
Med hjälp av en bygghäftare är ångspärren fäst vid ramen. Bandmaterialet sträcker sig horisontellt, överlappat (överlagring är ca 50 mm). Penofol måste fästas med den fogade sidan ut: detta kommer att undvika bildandet av kondensat och minska väggens värmeledningsförmåga.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Om du vill spara pengar, kan du istället för det här materialet använda en tät polyetenfilm.

efterbehandling

Efter installationen av värmeisolering kan strukturen vara täckt med sidospår, kantad bräda, täckt med tegel.

Isoleringstjocklek i ramhuset

Uppvärmning av ett ramhus är en enkel och billig process, givetvis förutsatt att materialen väl väljas, deras antal beräknas och installationen utförs korrekt.

isoleringstjocklek i ramhuset

Jag har ett antal frågor:

1) Skall timmerväggen från insidan av rummet täckas med ångisolering om den värms med mineralull utanför?

2) Om golvet är isolerat med en EPS på 100 mm, förblir cirka 50 mm ledigt utrymme ovanpå isoleringsskiktet, mellan EPS och spånskivarket. Bredd 150 mm är det normalt?

3) När vi värmer vinden med ett 200 mm lager mineralull, är det då nödvändigt att toppa det med tayvek-programvara?

Jag svarar i ordning.

1. Nej, ångspärren i timmerväggen behövs inte någonstans, varken inomhus eller framför isoleringen – det är vanligtvis inte i väggen. I ramen är framför värmaren inifrån rummet.

2. Låt oss klargöra en punkt. Jag bestämde på något sätt att du kommer att ha ett betonggolv på marken. Och det här, tydligen inte alls. Du har ett laggt golv, med en kall underjordisk, eller hur? Om så är fallet behöver du inte alls EPS. Med material som EPPS och skum (ångsäkert) trägolv strukturer tjänar värre. För ett sådant golv måste du ta 150 mm mineralull och skydda den från båda sidor (botten och överdelen) med ett superdiffusionsmembran (som du använde på fasaden). Och så ”andas” golvkonstruktionerna och fungerar normalt. Ange, snälla, just nu, vi kommer att förstå.

3. Se om du är säker på ditt tak (att det inte kommer att flöda), då kan du inte täcka något. Och du kan täcka med ett membran, som du skriver. Höger på isoleringen och lägg allt.

I ramförlängningen har jag golv i lager med en kall underjordisk och jag är redan där hälften (där sovrummet kommer att bli) värmt golvet på hösten, som:

Lagsna är en 5 * 15 bräda från en lista med ett steg på 35-40 cm. Först såg lagren från botten med en noncancer med ett steg på 15 cm som en burk, sedan 2 gånger med en pensel och arbetat med en vals med valsskydd på grund av vatten. Därefter 2 skikt EPPS * 5 cm med tätningsskum. Grunden på denna plats finns i min kolumn Under det isolerade golvet kommer jag att få vinden att gå, vilket jag tycker är bra i det här fallet. Vid denna tidpunkt är frågan: Jag har 4-5 cm mellanrum mellan spånskivan och Epps, kommer det att finnas fukt på denna plats? Bara i fallet gav jag ett litet mellanrum på 1-2 cm vid väggen och golvets korsning, där det kommer att bli möjligt att göra en ”ihålig” sockel.

Nu det andra ögonblicket i mitt initiativ) – där jag kommer att ha ett kök och ett bad (den andra halvan av ramförlängningen) borde det naturligtvis vara kommunikation – VVS-systemet och avloppssystemet. För avloppssystemet behöver jag en lutning på 5-7 cm per meter, dessutom kommer dessa kommunikationer förmodligen att springa upp och ner i lagret, så de borde göras under lågen och här fungerar inte kallt underjordiskt. Och jag bestämde mig för att lägga den 10 cm tjocka plåten, direkt på marken, som tidigare grävde ner marken 50-70 cm djupare och arrangerade ett sandliknande lager 5-10 cm. Jag var också tvungen att stänga avståndet mellan grundpelarna med EPS-isolatorn – kantstenen bundet med block och sedan fästa skumplåtarna till huggblocken. Det visade sig en betydande prisökning på grund av Epps. Till slut började jag isolera med skumplast – ibland billigare visar det sig speciellt om lederna inte skumar och caulkblocken är kvar. Förresten, kostnaden för skum ca 30-40% av kostnaden för skum ut.

Och det blev intressant för mig – kanske finns det något mer effektivt och billigt sätt att lösa frågan om kommunikation i ett ramhus med en sådan grund. Började bygga en ram fyra-rums lägenhet 14 * 10 till salu eller hyra. Hittills har vi gjort en kolumnär grund med grill på marken och jag vill bygga mer ekonomiskt.

En annan fråga: granens väggar ledde och de blev ojämna vertikalt, speciellt högst upp finns det en känsla av att väggarna kommer att sprida sig över tiden och kollapsa eller inte falla ihop? Väggarna är inte mantlade, antingen från insidan eller utsidan. Behöver jag justera väggarna innan de täcker sidospåren, och i så fall hur?

Är klart. På golvet av lag. Var noga med att göra slitsarna som du planerar. Fuktighet kommer inte att ackumuleras i mellanrummet 4-5 cm. Det är förstås bättre när ett sådant golv med mineralull, men vad som görs är gjort.

Golvet i badrummet och köket är också förståeligt. Normalt är allt gjort.

Genom hur man gör det billigare. Vanligtvis är kommunikationen fortfarande i den kalla underjorden, under golvet längs stockarna, bara rören är isolerade. Ansök om isolering av mineralull (med ett lager av folie på toppen). Jag vet inte vilka priser du har (det beror på var materialet tas från), men vanligtvis var det billigare att göra än att utföra golvet på marken med EPPS. Och när du bygger nästa hus, är det bättre att värma golvet längs träblocken med mineralull (med inslag i superdiffusion på båda sidor), så det är säkrare.

På timmer väggar. Du förstår, du måste förstå varför de var så ledda. Om det bara snodde virket, då är det inte läskigt, bara sy (nivellerar nivån med lådor) och det är det. Och om det till exempel ”klämmer” takets vägg? Du, då det är visuellt förståeligt, skriver antingen orsaken eller, om det inte är klart, bifoga ett foto så att deformationen kan ses. Och då kommer vi bjuda in en specialist, han kommer att se farlig / inte farlig, och kan den sys upp. Och ange, fortsätter deformationen eller stoppas när den började.

PS Vi har helger – även helger. Du då eller idag – du kommer att klargöra allt i morgon, och vi svarar på måndag, eller (om du förnyar prenumerationen), då är det bättre att förnya från måndag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *