Elektricitet

Kabeldragning i huset gör det själv krets

Följ alltid säkerhetsanvisningarna vid utförandet. För att inte bli förvirrad är det bättre att göra det själv, men om du har en partner, så ska hjälp vara minimal – mata, ta med, stör inte. Du behöver följande verktyg:

 1. Multimeter.
 2. Puncher.
 3. Bulgariska.
 4. Skruvmejsel.
 5. Tång.
 6. Clippers.
 7. Figurerade och plana skruvmejslar.
 8. Nivå.

Om du utför reparationer i den gamla lägenheten och parallellt byter ledningarna måste du dra ut alla kablar så att de inte stör varandra. För detta arbete användbar speciell sensoravkänningsledning.

Wire Layout

På väggen lägger du etiketter på vilka du lägger ledningarna. Var uppmärksam på huruvida kablarna är placerade. När du har markerat de platser där elkablar ska passera kan du markera uttag, lådor, skärmar och växlar. Observera att de nya lägenheterna för montering av skärmen har en nisch. Och i gamla hus är plattorna helt enkelt fastsatta på väggen.

Wall strobing

Först och främst installerar du ett speciellt munstycke på perforatorn och borrar hål för installation av distributionsboxar, strömbrytare och uttag. För att lägga ledningarna är det nödvändigt att göra spår i väggarna – spår. De tillverkas med slipmaskiner eller perforatorer. Vilken metod som helst väljs kommer det att finnas tillräckligt med smuts och damm. Spåret ska ha ett djup av 2 cm. För bredden bör det vara tillräckligt att lägga alla ledningar. Som du förstår är det enkelt att koppla ledningarna med egna händer, det är svårare ur fysisk synvinkel att göra installationen.

Separat berättelse med tak. Om du planerar att montera, installerar du bara alla ledningar i taket. Detta är det enklaste sättet. Lite svårare är att göra grunda strobing. Och en till – göm i taket. I panelhus används exempelvis överlappningar där det finns inre hålrum. Därför tillräckligt med två hål för att lägga ledningarna. Och det sista är att slå hål i hörnen av rum för att få ledningarna till centralpanelen. Efter att ha gått till installationen av elektriska ledningar stängt (det är nödvändigt att shtabirovat väggar) eller öppna vägar.

slutsats

Det viktigaste i installationen av elkablar i bostäder och lägenheter är att följa alla normer och regler enligt GOST, SNiP, PUE. Så du kan inte bara uppnå maximal effektivitet från elektriska ledningar, men också pålitlighet, hållbarhet och viktigast av allt – säkerhet. Och försök att använda när du installerar endast kvalitetsmaterial. Det är till exempel önskvärt att använda koppartråd – de har en mycket längre livslängd (bättre konduktivitet, mindre värme).

Det visar sig att ibland slutar den högsta ära i misslyckande, som det är fallet med dessa kändisar.

Vad säger näsens form om din personlighet? Många experter tror att genom att titta på näsan kan du säga mycket om en persons personlighet. Därför, vid första mötet, uppmärksamma den okända näsan.

Gör aldrig det här i kyrkan! Om du inte är säker på om du beter sig ordentligt i en kyrka eller inte, så gör du förmodligen inte rätt. Här är en lista med fruktansvärda.

13 tecken på att du har den bästa mannen Män är riktigt bra människor. Vad synd att goda makar inte växer på träd. Om din andra hälften gör dessa 13 saker, då kan du med.

Våra förfäder sov inte som vi gjorde. Vad gör vi fel? Det här är svårt att tro, men forskare och många historiker är benägna att tro att den moderna mannen inte sover alls som hans forntida förfäder. Början.

15 symtom på cancer som kvinnor oftast ignorerar Många av tecken på cancer liknar symtomen på andra sjukdomar eller tillstånd, så de ignoreras ofta. Var uppmärksam på din kropp. Om du märker det.

Hem »Kabeldragning» I ett privat hus »Hur man gör ledningar hemma med egna händer: var man ska börja och hur man ska slutföra

Hur man gör ledningarna i huset med egna händer: var man ska börja och hur man ska slutföra

Nyligen har kapital- och landbyggnaden blivit mycket populär. Många husägare föredrar att skapa sitt drömhem i sina egna händer utan att tillgripa företagens tjänster.

Utan el är den moderna människans liv otänkbart. Därför är husets elförsörjning den främsta uppgiften för husägaren.

Människor som bestämmer sig för att bygga ett hus med egna händer, står inför behovet av att elektrifiera den. Det händer också att elkablarna i befintligt hus är i mycket dåligt skick och måste bytas ut.

Vi kommer att överväga alla nyanser att ansluta bostaden till elnätet, installera elektriska ledningar av olika slag, vi kommer att studera i detalj gemensamma fel för att undvika dem i praktiken. Också i artikeln kommer det att finnas instruktioner om hur man sätter ledningarna i drift och rekommendationer om populära problem.

Allmänna elektriska anslutningsregler

Oavsett om du vill ansluta ett nytt hus till nätverket eller återställa elförsörjningen i det gamla (till exempel med en fullständig byte av kablar), måste du genomgå många byråkratiska förfaranden. För tillstånd krävs:

 • Registrering av TU (specifikationer). För att göra detta bör du kontakta energiförsörjningen i din uppgörelse och den resursleverande organisationen som hanterar energinätverket i din region). Ange preliminärt vilket paket av dokument varje organisation kommer att kräva tillsammans med ansökan. Du måste också skriva ett uttalande i den föreskrivna formen.

Skapa ett projekt. Den utförs antingen av en resursorganisation eller ett licensierat kommersiellt företag.

Därefter måste du samordna projektet med de organisationer där du ansökt om anslutning hemma.

Anslutningsobjekt Direkt installationsarbete utförs vanligen av energiförsörjningsorganisationen.

Om de inte anslöt huset måste du ge en kopia av licensen (tillstånd att utföra vissa verk) av det företag som utförde installationen och en fullständig lista över det utförda arbetet.

 • Godkännande tester. Element av en elektrisk installation måste testas, vilket utförs av ett speciellt laboratorium. Efter avslutad procedur utfärdar laboratoriet ett protokoll som innehåller data om utrustningsparametrarna och en slutsats om dess lämplighet för drift.
 • Verifiering och tätning. Mätaren måste verifieras och förseglas med energisalget. Ett tillstånd utfärdas också för mätanordningens vidare drift.
 • Avtalets ingående. Med utgångspunkt i alla ovanstående förfaranden är det nödvändigt att lämna in ett paket med dokument till den resursleverande organisationen, få tillstånd att använda sina tjänster och ingå ett avtal enligt vilket anläggningen kommer att förses med el och betala för den konsumerade resursen.
 • Ritning av kopplingsschema

  Det är bäst att starta ledningsinstallationen i ett privathus med ett kretsschema. Detta underlättar avsevärt de ytterligare beräkningarna av förbrukningsvaror och bestämning av installationsplatserna hos kraftkomponenterna.

  Följande punkter ska ingå i kopplingsschemat:

  • Leverera från närmaste stöd till introduktionsväxeln
  • Elektrisk mätare
  • Ingång RCD / Circuit Breaker
  • Intern växelbord med konsumentgrupper:
   • Rosettband
   • belysning
   • Kraftgrupp (hushållsapparater (pannor, tvättmaskin, verktygsmaskiner)
   • Hozblok (garage, källare)

  Schema för hur man korrekt utför och gör elektriska ledningar i ett privat hus med egna händer:

  För var och en av dessa grupper är separata RCD / automats installerade.

  Vid planeringen av systemet måste du också ha en generell plan för huset, där du ska markera ledningsriktningen och placeringen av uttag och växlar.

  Tja, om ledningarna kommer att ha två separata kretsar. Då kan du stänga av en för reparation, och från den andra kan du slå upp den nödvändiga belysnings- eller lödningsutrustning.

  Baserat på dessa data är ett schematiskt diagram uppbyggt, den totala kabellängden beräknas, det erforderliga tvärsnittet i varje fall placeringen av kraftelementen, doseringsanordningarna och den plats där kraftkablarna sätts in.

  Vad krävs

  Låt oss försöka ta reda på hur du gör det själv och utför ledningar i ett privat hus. För att kunna genomföra högkvalitativa elektriska ledningar i huset, som uppfyller alla SNIPs och säkerhetsstandarder, krävs följande material och verktyg.

  utgiftsmaterial

  • Elektrisk mätare
  • RCD. automatisk eller difavtomat
  • Kabel av olika sektioner (ström, lågström, belysning)
  • Junction boxar

 • Terminalblock (bättre att ta utan skruv)
 • Ljus växlar
 • sockets
 • Alabaster byggnadsblandning för fastsättning av kabeln i porten
 • Stängsel
 • lim
 • Skruvar, skruvar
 • Öppna rörlådan
 • Skirting, om tråden kommer att läggas under dem
 • Elektroteknisk kartong
 • Tennmonteringsband eller plastfästen
 • Obligatoriska verktyg

  • Shtroborez (bulgariska med diamantskivor)
  • Mejsel montering
  • hammare
  • Kabelskjuv
  • spatel
  • Sandpapper
  • tång
  • Måttband
  • kniv
  • skruvmejsel

  Kabeln väljs utifrån den totala belastningen. I genomsnitt är det 0,5-0,9 kvadrat millimeter per 1 kW ström. Kopparsträngad tråd är bäst. Det bidrar till att vrida bättre , är elastiskt, stabilt mot kortsiktiga belastningar.

  Mängden kabel kan beräknas genom att mäta ytor i huset och lägga 15 cmvardera sidan av anslutningselementen.

  Antalet uttag, omkopplare och andra element beräknas vid upprättandet av konceptet. Det är bättre att ta lådan och lådan från självsläckande eller obrännbart material.

  Skjutna ledningar utförs bäst under baseboarden. och inte i stroben. En sådan position av kabeln hindrar borren från att komma in i den eller en spik under reparationsarbetet, det finns åtkomst till det och det är möjligt att kontrollera eller byta om det.

  Video, hur man gör och utför e-ledningar i ett privat hus med egna händer:

  Stegvis installationsanvisningar

  Olika typer av ledningar rekommenderas i olika hem. I träet görs oftast öppna elektriska ledningar. och i betongkonstruktioner med en mängd tekniska tomrum – dolda. Tänk på nyanser av installation och ledningar i ett privat hus med egna händer.

  Öppet (utomhus)

  Ofta används i lantliga trähus. Den kan göras både i speciallådor, under baseboards, och i ”retro-stil”. från en speciell kabel och på porslinsisolatorer-fästen, fixering av de vertikala elementen.

  För att göra en öppen elektrisk ledning i huset behöver du:

  • Beräkna längden och tvärsnittet av varje typ av kablar: ström, belysning och låg ström
  • Skapa ett elektriskt schematiskt diagram
  • Använd platta varumärken APRV, APR, APPV

 • Gör en markering av kabelleden och lösa monteringselementen. Kom ihåg att avståndet från dörrar och fönster ska vara minst 10 cm, från taket – minst 20 cm. Monteringshöjden på kontakter och uttag – ca 80 cm men inte mer än 150 från golvet.
 • Fäst kabeln på väggarna med tennremsor eller plastfästen, med undantag av slingring.
 • Fäst korsning och installationslådor
 • Byt anslutningarna enligt schemat: få kablarna i lådorna med en marginal på 70-100 mm och anslut dem
 • Montera på platser som anges på schematiska uttag och omkopplare
 • Anslut ledningarna till dem.
 • Monteras något mer komplicerat. För att dölja kablarna i väggarna behöver du:

  • Markera väggarna med en märkledning
  • Med hjälp av slipmaskinen skärs i väggarna spår 2×2 cm
  • Wall chaser skär ut utrymmet för montering av kopplingslådor, växlar och uttag
  • Installera lådor och podrozetniki. Fixa dem med asbest eller skruvskruvar
  • Primade spår
  • Sätt kabeln i dem. Det måste först skäras i bitar av önskad längd.
  • Säkra det i spåret med gips. Monteringssteg – ca 40 cm
  • Efter 20-25 timmar, när gipset torkar helt, rengör det
  • Installera omkopplare och uttag

  Här är alla enkla steg som krävs för handskriven elektrifiering av hemmet.

  Stegvis videoinstruktion om hur man gör elektriska ledningar i ett privat hus med egna händer:

  Monteringsanordning

  I den nu moderna retro-ledningen kan öppna typbeslag vara mycket olika. Förutom växlar och uttag finns det isolerade porslinsvalsar. Bifoga var och en av tillbehören ska vara på avstånd:

  • Isolatorvalsar: 10-12 cm från varandra
  • Singelvridad tråd – 1 centimeter från väggen
  • Socklar: Inte lägre än 35-40 centimeter från golvet och inte lägre än 15 cm från köksbordet
  • Växlar – från 50 till 150 centimeter från golvet

  Installera inte strömbrytare och uttag på samma nivå. Denna regel gäller för ledning av dold typ.

  Säkerhetsregler, fel och sätt att undvika dem.

  Ibland försumma husägare några nyanser eller oavsiktligt göra misstag som allvarligt kan påverka brandsäkerheten. Vi kommer att titta på de mest populära sådana fel och sätt att undvika dem.

  • Aluminiumtrådar. De får under inga omständigheter användas. De är bräckliga och kan bryta av vid byte av uttag eller byte. Det är bättre att betala mer, men ta kopparna.
  • I det dolda kablarna får inte strängade ledningar användas. Terminalen håller inte en sådan kabel mycket bra, så en konstant värmepunkt skapas. Detta kan leda till skador på uttaget / strömbrytaren och elden.
  • Koppla inte ihop trådar av olika metaller direkt. För att undvika oxider, gör detta endast via terminalen för att eliminera eventuell kontakt med metaller.
  • Vattentätning. Du kan inte försumma det i rum med hög luftfuktighet: badrum, kök, förrådsrum, terrasser. Dess frånvaro kan orsaka elektriska stötar.
  • Markera trådens längd med maximal noggrannhet. Det är strängt förbjudet att sätta strängar på raka sektioner, speciellt om 10-15 cm saknas!
  • Groove under spåret. Dess djup bör vara 2-2,5 centimeter. Det är ingen mening att få en kabel djupare, och det mindre spåret är svårt att gipsa.
  • Distributionslådor. De bör placeras nästan under taket. Detta görs för att underlätta underhåll av kablar och för att undvika förvirring av kablar för olika ändamål.
  • Propyl under tråden. De måste vara strikt vertikala eller horisontella. Eventuella kabelbesparingar vid diagonal installation kan leda till att en borr eller spik kommer in under reparation eller efterbehandling i huset.
  • Wire sektion. Det ska inte vara för tunt. Tunna trådar tål inte ökad belastning och brinner ut. Den optimala sektionen för rosettgruppen är 2-2,5 mm, för belysningsgruppen – 1,3-1,5 mm.

  Då kommer en erfaren specialist att berätta för dig hur du ska göra elkablarna i huset själv, var du ska börja det, och även den som är mest borta från elektrikerna kan göra det med egna händer:

  Och lite om säkerhet. Arbeta med en elektriker endast när trafiken är avstängd. Elektrisk chock kan ha störst konsekvenser.

  Inspektion och idrifttagning

  Efter den fullständiga installationen av elkablar måste du installera alla planerade maskiner, RCD och elektriska apparater. Därefter bjuda in en specialist på energiövervakningen för att kontrollera och beställa elapparatens hemutrustning.

  Godkännande tester av din anläggning bör sluta med utfärdandet av en positiv slutsats om kabelsäkerheten. möjligheten till vidare användning av utrustning. Med ”Act of admission to connect” bör du kontakta energiförsörjningsorganisationen. På grundval av detta bör du koppla ditt objekt till supporten och upprätta ett avtal om tillhandahållande av tjänster.

  Du borde inte spara på förbrukningsvaror och verktyg – för i framtiden kommer välbetalt arbete att vara nyckeln till din sinnesfrid och komfort.

  Att göra elektriska ledningar i huset på egen hand är en enkel sak, men det kräver uppmärksamhet och noggrannhet. Om du ansätter detta fall ansvarsfullt, kommer ledningarna att tjäna dig i många år och garanteras säkert.

  Ledningar i huset gör det själv steg för steg

  Elektricitet är en seriös och ansvarsfull verksamhet. Om du ska göra allt arbete själv måste du göra allt väldigt noggrant och flitigt. Korrekt ledning i ett privat hus är en säkerhetstjänst, eftersom enligt statistiken uppstår 70% av bränderna på grund av elektriska fel. Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att överlåta arbetet till specialister, bara bevisade.

  Kabeldragning i ett privat hus kan göras med hand

  Handlingsplan

  Elektrisk ledning i ett privat hus görs före början av avslutningsarbetet. Husets lådan är utvisad, väggarna och taket är klara – det är dags att börja jobba. Sekvensen av åtgärder är som följer:

  • Definitionen av typen av ingång – enfas (220 V) eller trefas (380 V).
  • Utveckling av systemet, beräkning av kapacitet för den planerade utrustningen, inlämning av dokument och mottagande av projektet. Det måste här sägas att det är långt ifrån alltid i de tekniska förutsättningarna att den kraft du deklarerade bestäms av dig, troligtvis kommer de inte att fördela mer än 5 kW.
  • Valet av komponenter och komponenter, inköp av mätare, maskiner, kablar etc.
  • Att sätta elektriker från pelaren in i huset. Det utförs av en specialiserad organisation, du måste bestämma typen av luft eller tunnelbana, installera en inmatningslåda och en räknare på rätt ställe.
  • Installera skärmen, starta el i huset.
  • Kablage inuti huset, anslutningsuttag, omkopplare.
  • Anordningens jordsling och dess anslutning.
  • Testa systemet och få agera.
  • Elanslutning och dess drift.

  Det här är bara en allmän plan, i varje fall finns det nyanser och särdrag, men du måste börja med att få tekniska specifikationer för anslutning till elnätet och projektet. För att göra detta måste du bestämma vilken typ av ingång och planerad strömförbrukning som ska användas. Man måste komma ihåg att förberedelserna av dokument kan ta ett halvt år, så det är bättre att skicka in dem redan innan byggnadens början. Det finns två år att uppfylla de tekniska villkoren. Under den här tiden kommer du säkert att kunna dämpa väggen, där du kan sätta maskinen och räknaren.

  Hur många faser

  Enfasspänning (220 V) eller trefas (380 V) kan levereras till ett privathus. Enligt energikonsumtionsstandarderna för ett privathus på ettfasigt nätverk kan maximal förbrukning per hus vara 10-15 kW, i en trefas en – 15 kW.

  Trefasinmatning behövs endast när det är nödvändigt att ansluta kraftfull utrustning som arbetar från 380 V-nät.

  Så vad är skillnaden? I det trefasiga nätverket kan du direkt slå på kraftfulla elektriska apparater – el- eller värmepannor, ugnar och liknande utrustning. Kraven på ingång och ledning av 380 V-nätet är emellertid mycket hårdare: spänningen är högre, det finns fler chanser att få en allvarlig skada. Därför, om du har ett hus på högst 100 kvadrater och du inte tänker värma den med el bör du spendera 220 V.

  Gör en plan och få ett projekt

  Efter att ha bestämt typ av inmatning kan du börja utveckla en plan för elektrifiering av huset. Du tar planen på huset på en skala och ritar där utrustningen kommer att stå, uppskatta var du ska placera kontakterna och växlarna. Samtidigt är det nödvändigt att ta hänsyn till var några stora möbler kommer att stå och där den kan omarrangeras så att de inte sätter ut kontakter och omkopplare i dessa zoner.

  Planen kommer att behöva sätta all belysning: ljuskronor, vägglampor, golvlampor, lampor. För några av dem behöver byta, för vissa – sockets. Då måste du ta reda på vilka enheter i varje rum som behövs. Till exempel finns i köket en massa utrustning som arbetar ständigt. För henne behöver hon stickkontakter. Det finns också en teknik som slås på med jämna mellanrum. Allt detta tillämpas på planen, den optimala platsen för inkvarteringspunkterna bestäms. Samma tillvägagångssätt i varje rum.

  Resultatet av konstruktionen av ledningar i ett privat hus. Du bör också ha ett liknande system.

  Bestämning av total effekt

  Har definierat ungefär vilken typ av utrustning som kommer att finnas i ditt hus, sammanfatta dess makt. Medelkraft kan tas från bordet: Teknik, troligen inte än. Och, där det finns, ta hänsyn till startbelastningen (de är mycket högre). Lägg till det belopp som hittades ca 20% av aktien. Resultatet blir den önskade effekten. Hennes och ange i de inlämnade papper för att få tillstånd att ansluta el till webbplatsen. Om du allokerar den deklarerade kraften har du mycket tur, men du borde inte hoppas på det. Mest sannolikt måste du investera i standard 5 kW – den vanligaste gränsen för elkraft för ett privat hus.

  Medelvärden för effektenheter för beräkning av den totala belastningen på ledningen av ett privat hus med egna händer

  Fördelning av konsumenter i grupper

  Alla dessa konsumenter (det här är termen yrkesverksamma) – lampor, strålkastare, strömbrytare, uttag – är uppdelade i grupper. Separat grenskiljd elektrisk belysning på belysningsanordningar. Vanligtvis är det tillräckligt, men det här är inte regeln, det kan vara mer bekvämt eller mer lämpligt att göra två grenar – för varje ving i huset eller för varje våning – beror på byggnadens typ och konfiguration. Exakt i en separat grupp belyses belysningen i källaren, tillhörande rum och ljuset utanför.

  Därefter uppdelad i grupper av uttag. Hur mycket du kan ”sätta” på en tråd – beror på diametern på den tråd som används, men inte så mycket – tre till fem, inte mer. Det är bättre att välja en separat strömförsörjningsledning för anslutning av varje kraftfull enhet: den är mer tillförlitlig ur brandsynssynpunkt och bidrar till att enheten fungerar längre.

  Som ett resultat kan du gå i köket tre eller sju linjer – här är utrustningen den mest kraftfulla och kraftfulla också: för elpannan behöver eldstaden separata linjer ovillkorligen. Kylskåp, mikrovågsugn, elektrisk ugn, tvättmaskin är också bättre att ”plantera” separat. Inte så kraftfull mixer, matberedare etc. kan inkluderas i en rad.

  Designa elektriska ledningar i ett privat hus: räkna antalet grupper och planera vad du ska ansluta till

  Det finns vanligtvis två eller fyra linjer till rummen: i ett modernt hem och i vilket rum som helst finns det något som ingår i elnätet. En linje går till belysningen. På den andra kommer det att finnas uttag där du måste slå på datorn, en router, en TV och telefonen att ladda. Alla är inte så kraftfulla och kan kombineras i en grupp. Om du har för avsikt att installera klimatanläggningen eller slå på elvärmeen behöver du separata linjer.

  Om ett privat hus är litet – en dacha, till exempel då kan det finnas två eller tre grupper i allmänhet: det är för alla belysningsarmaturer, den andra är för gatan och den tredje är för alla inbyggda uttag. I allmänhet är antalet grupper en enskild sak och beror framför allt på husets storlek och mängden elektrisk utrustning i den.

  Anslutningsplanen kan vara ganska liten om huset är litet

  Med antalet mottagna grupper bestäms antalet automater på växelverket i huset: lägg till två eller fyra till antalet grupper som läggs till i utvecklingen (plötsligt glömde du något viktigt, eller du måste inkludera något kraftfullt för att dela en grupp för stor eller långt ifrån varandra två etc.). Enligt antalet grupper väljes en växel och antalet maskiner i den: för varje grupp finns en separat maskin. Om ett privat hus är stort – på flera våningar är det meningsfullt att sätta mer kraftfulla maskiner på varje våning och koppla gruppmaskiner till dem.

  Var ska man placera skölden

  Föreskrifterna placera skyddet är inte standardiserat. Det finns endast restriktioner på avståndet från ledningar, det ska vara på minst 1 meter avstånd. Rör tas i beaktande: VVS, uppvärmning, avlopp, inre avlopp, gas och jämnt gasmätare.

  Det finns inga restriktioner på lokalerna. Många människor lägger en sköld i pannrummet: När det tekniska rummet är det rimligt att samla all kommunikation här. Mottagande myndigheter gör inga fordringar. Ibland är det bekvämare att placera skärmen nära ingångsdörren. Om skyddsklassen uppfyller kraven ska det inte finnas några klagomål.

  Val av kablar och tillbehör

  Dagens standarddiagram för ett privathus innehåller två maskiner. One-input – är satt till disken, vanligtvis på gatan. Hans och räknaren förseglad vid idrifttagning. Den andra UZO-maskinpistolen är placerad i huset framför instrumentbrädan. Nuvarande drift (frånkoppling) av dessa enheter väljs så att den automat som installerats i huset först stängs av (dess nuvarande värde är något lägre). Då behöver du inte klättra under taket vid nödoperation.

  Typiskt kopplingsschema för ett privat hus: grupper kan vara många olika

  Om den beräknade belastningen är mindre än 15 kW ställs inmatningsautomaten på 25 A. Räknaren väljs också i enlighet med detta. Vid högre strömförbrukning kommer installationen av en transformator att vara nödvändig, parametrarna och parametrarna för all utrustning kommer att anges i projektet.

  Nyligen, när man ansluter ett privathus till elnätet, behöver de installation av en mätare och automatisk omkopplare på gatan. Detta krav är inte lagligt bekräftat, det är lättare för den elektriska tjänsten att kontrollera förbrukningen. Om du vill kan du slåss, om inte, välj en disk och en maskin i ett fall med högt damm- och fuktskydd – skyddsklassen är inte lägre än IP-55. För installation i byggnaden ska skyddet vara mindre – IP-44, respektive priset blir lägre.

  Kabelval

  För kabeldragning i ett privat hus är det bättre att använda kablar, inte ledningar. De har isolering, minst två gånger bättre, och därför är kraven på läggning inte så styva, och det är säkrare att använda dem. Alla interna ledningar i ett privat hus bör göras med skyddande jordning. Tidigare fanns det inga sådana krav, men nu har många elektriska apparater trepunktspluggar och kräver jordning för säker drift. Eftersom kabeln måste vara trekärnig.

  I elektriska kablar är ledare gjorda av koppar eller aluminium. Även om aluminium är billigare används det mindre ofta: det är tufft, det bryts oftare, det är svårare att arbeta med det. När kabeldragning i ett privat hem och brist på erfarenhet kan detta vara ett problem. Dessutom, i trähus inuti det kan inte alls användas.

  Definitionen av tvärsnittet

  När du väl har bestämt dig för materialet, kan du välja kabelkärnans diameter. Detta görs beroende på den planerade belastningen på linjen på bordet.

  Beräkning av elektriska ledningar – valet av tvärsnitt av kabelkärnor utförs enligt denna tabell.

  Ledarens tvärsnitt väljs av ström eller ström hos alla konsumenter som är anslutna till en maskin. Här kommer du än en gång att komma till nytta av en plan för elektrifiering av huset, där du har dragit grupper av konsumenter. Du överväger summan av strömmarna eller krafterna för alla instrument och välj önskat tvärsnitt av de levda enligt tabellen.

  Hur använder man bordet? Om du bestämmer dig för att lägga kopparledningar är ingångsspänningen 220 V, då är den vänstra delen, motsvarande kolumn, lämplig för intern ledning. Jämfört kommer den befintliga kraften hos alla som är kopplade till en grupp konsumenter (det är lättare att hitta och beräkna). I den del där vi talar om koppartrådar som ligger i brickor, tomrum, kanaler, hittar kolonnen ”220 V” det närmaste större värdet. På den här raden flyttar du till höger till kolumnen ”Sektion, fyrkantig. mm. ” Numret som anges här kommer att vara den nödvändiga storleken på kärnorna. Från ledare av denna diameter måste man göra elektriska ledningar från maskinen till uttag eller omkopplare.

  För att inte bli förvirrad när man räknar och lägger bör ledarna med samma diameter markeras på planen med en viss färg (skriv ner den för att inte glömma vilken färg du har angivit). När diametern är bestämd för alla grupper av konsumenter, överväga längden på de nödvändiga kablarna för varje storlek, läggs en marginal på 20-25% till de siffror som hittats. Du har beräknat ledningarna för ditt hem.

  Val av Shell-typ

  Särskilda krav på sladden är endast vid installation av elektriker i trähus: det rekommenderas att använda trippel (NYM) eller dubbel (VVG) kabelisolering. I hemmet av deras mindre brandfarliga material kan du använda någon isolering. Det viktigaste är att det ska vara intakt, utan sprickor, flöden och annan skada. Om du vill vara säker kan du använda ledarna med förbättrat skydd. Det är vettigt i rum med hög luftfuktighet (kök, badrum, pool, bad, etc.).

  Val av uttag och omkopplare

  Under vissa kraftfulla enheter väljes socklarna med den maximala (start) strömmen. För de övriga lågkonsumentkonsumenterna är de vanliga. Du behöver veta vad de är:

  • Utomhus – när fallet sticker ut ur väggen. Det är lättare att installera dem: ett underlag är fäst vid väggen och ett uttag ovanpå det. Men få människor använder nu sådana modeller, även på sommarstugor. Anledningen är estetisk: inte den mest attraktiva synen.
  • Internal. En urtag i väggen är gjord under den elektriska delen, en installationslåda är installerad och inbäddad i den. Ett eluttag eller strömbrytare sätts in i den här rutan.

  Det är interna eluttag och strömbrytare som används oftast idag. De är inredda i en annan stil, målade i olika färger. De väljs huvudsakligen i tonen i mål, och om det inte är möjligt, sätt vit.

  Så här ansluter du genomkopplingsbrytare (slår på / stänger av ljuset från två eller flera platser), läs här.

  Gör det själv

  Nuvarande konstruktionstrender inkluderar dolda ledningar. Den kan läggas i spår speciellt gjorda i väggarna – spår. Efter att ha lagt och fixat kablarna, plasteras de med kitt, jämföra med ytan av resten av väggen. Om de uppförda väggarna revvas med arkmaterial – gipsskivor, gipsskivor etc. då är spåren inte nödvändiga. Kablarna passar in i gapet mellan väggen och ytan, men i detta fall endast i korrugerade ärmar. Manteln med de lagda kablarna är fastsatt med klämmor till konstruktionselementen.

  Hur ska de interna ledningarna läggas? I ett privat hus med en enhet med egna händer måste du följa alla regler.

  När du lägger på är det nödvändigt att komma ihåg att det interna elektriska ledningen av ett privathus görs enligt alla regler och rekommendationer. Detta är det enda sättet att garantera säkerheten. Grundreglerna är:

  • ledningar endast vertikalt och horisontellt, inga avrundade hörn eller sluttande spår
  • alla anslutningar måste göras i installationskryssningsfack
  • Horisontella övergångar ska ligga i en höjd av minst 2,5 meter, från dem nerför kabeln till uttaget eller till strömbrytaren.

  En detaljerad plan för passagen, som liknar den i bilden ovan, måste bibehållas. Det är användbart vid reparation eller uppgradering av ledningarna. Med honom måste du kontrolleras, om någonstans nära behöver du göra ett hål eller göra ett hål, hammar en spik. Huvuduppgiften är att inte komma in i kabeln.

  Anslutningsmetoder

  En stor andel av ledningsproblemen beror på dåliga trådanslutningar. De kan göras på flera sätt:

  • Vridning. Endast homogena metaller, eller inte i kemisk reaktion, kan anslutas på detta sätt. Twist koppar och aluminium kan inte vara kategoriskt. I andra fall måste längden på de ledande ledarna vara minst 40 mm. De två trådarna är sammanlänkade så tätt som möjligt, spolarna staplas bredvid varandra. Ovanpå är anslutningen förpackad med tejp och / eller krympförpackad förpackning. Om du vill att kontakten ska vara 100%, och förlusten är minimal, var inte för lat för att försvinna vridning. I överensstämmelse med modern standard anses denna typ av trådanslutning vara opålitlig.

  Reglerna för installation av elektriska ledningar i privat ohm förbjuder vridning i väggarna (väggar dem). Om de kan vara, då bara i installationsrutorna, där deras skick kan kontrolleras

 • Anslutning via skruvplint. Vid värmebeständig plast förseglas metallplintar, vilka är åtskruvade med skruvar. Ledaren, klarad från isolering, sätts in i uttaget, fastsatt med en skruv, med en skruvmejsel. Denna typ av anslutning är den mest tillförlitliga.

  Ansluta ledningar med terminalboxar – det är snabbt, bekvämt, pålitligt, säkert

 • Anslutningsplattor med fjädrar. I dessa anordningar är kontakten försedd med en fjäder. En ledig ledare sätts in i uttaget, som är fastklämd av en fjäder.
 • Och fortfarande är de mest tillförlitliga sätten att ansluta svetsning och hårdlödning. Om det finns möjlighet att ansluta så kan vi anta att du inte kommer att få problem. Hur som helst med anslutningar.

  Installation av elkablar i huset med händerna kräver noggrant genomförande av alla krav. Detta är en garanti för din privata säkerhet och säkerheten för din privata egendom.

  Efter att ledningarna från strömbrytaren till uttaget på kontakten eller omkopplaren är lagda, kontrolleras de av integritet av en tester – de ringer trådarna tillsammans, kontrollerar ledarens integritet och var och en till marken – kontrollerar att isoleringen inte skadas någonstans. Om kabeln inte är skadad, fortsätt till installationen av uttaget eller omkopplaren. Anslut, kontrollera kontrollen fortfarande. Då kan de börja på lämplig maskin. Dessutom är det lämpligt att underteckna maskinen omedelbart: det blir lättare att navigera.

  Efter att ha kontrollerat allt på egen hand, ringde de elektriska laboratoriernas specialister. De kontrollerar tillståndet av ledare och isolering, mäter marken och noll, och resultaten ger dig en handling (protokoll) av test. Utan det kommer du inte att få tillstånd för idrifttagning.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *