Vilket

Konstruktion av höfttaket steg för steg instruktion

Konstruktion av höfttaket steg för steg instruktion

Stegstänger höft tak

När du utformar ett höfttak måste stavens steg vara från 60 cm till 1 m. Detta görs i regel inte bara av strukturella styrka. Detta steg väljs i enlighet med isoleringen, som senare kommer att passa mellan spjällen och standardisoleringsbredd är ungefär lika med 60 centimeter. Noggrann justering av spjällhöjden för framtida efterbehandlingsmaterial gör att du kan spara mycket pengar, vilket eliminerar onödiga trimmningar och underklyvningar.

Batten höft tak

Enhet som slår på gambreltaket. Höfttakets kista beräknas utifrån det befintliga taket. För varje typ av takmaterial beräknas lathing individuellt. Enheten på taket och dess beroende av olika takmaterial diskuterades i detalj i artikeln Hur man gör ett dubbelt sluttande tak med egna händer.

Instruktioner för byggandet av höfttaket

Innan du monterar taket på höfttaket, gör en märkning. Den appliceras enligt följande:

 1. På den övre raden av strapping på byggnadens ände markerar du den horisontella axeln.
 2. Räkna ½ från tjockleken på åsen. Denna etikett bestämmer den centrala projektorns horisontella utskjutning.
 3. Sidobeläggarnas läge är märkt med en proportionell fördelning av avstånden från den avsedda linjen längs väggens omkrets.
 4. Beräkna längden på överhängssystemet.

När alla beräkningar är beredda, börja bygga höfttaket. Steg för byggnaden av taket nedan:

 • Det första steget är installationen av vertikala stolpar för att stödja ryggstången (balk). Racks är fäst på centralstrålen genom skärsystemet.
 • Det andra steget är installationen av grundläggande spärrar. De är gjorda i samma längd. Samtidigt beräknas takhänget i intervallet 50 till 70 cm.
 • Det tredje steget – enhetens diagonala spärrar som går från åsen till hörnen av byggnaden. Ett viktigt element i höfttakets anordning är korsningen av tre element: höfter, ås och diagonal spjäll. För att stärka de diagonala spjälkarna använd bultar och slipsar.
 • Det fjärde steget är installationen av stegar (korta spärrar) till de vinklade diagonala spjällen. För detta element är installationssteget detsamma som för de återstående spjällen.

 • Det femte steget är att montera takpannan. Den innehåller:

– värmepåläggning (om nödvändigt)

 • Det sjätte steget är installation av skenor för takfönster eller takfönster, skorstenar och andra tekniska öppningar.
 • Det sjunde steget – läggande takmaterial. Den kan bultas direkt på batten i batten, till exempel när man lägger metallplattor eller med ett OSB-mellanskikt om vi pratar om ett mjukt tak.

För att förbättra byggandet av trussystemet använd ytterligare element och designlösningar:

 • Sprengel. Detta är ett virke installerat vid korsningen på hörnet av två kraftplattor. På Sprengel-stället, som stöder spärren på hörnet.
 • För bättre monterings diagonala spjäll skär dem in i mauerlat och ridge bord.
 • Till mitten av de diagonala spjällen skapas speciella ställen som ger större styvhet till strukturen.

Det är viktigt att komma ihåg att innan du gör ett höfttak är det värt att kontrollera alla beräkningar korrekt – de måste ge den nödvändiga säkerhetsmarginalen, så tar ditt tak i flera årtionden.

Spela in navigering

Se också

DIY höft tak: steg för steg instruktioner

Konstruktion av höfttaket steg för steg instruktion

Andrew

Innehållet i artikeln

Chetyrekhskatnye eller, som de kallas höfttak ser mer harmonisk ut än sluttningen och har bättre motstånd mot vindbelastningar. Men taksystemet har en mycket mer komplex struktur. Innan byggnaden av ramen på ett liknande tak måste göra några obligatoriska beräkningar.

Hip Roof Configuration

En sådan ram består av:

1. Diagonal eller slitspärr. Det finns fyra sådana element i systemet.
2. Intermediate eller extra spärrar. De kan vara av olika längd beroende på huruvida de är fästa vid åsen eller till de krokiga benen.
3. Egentligen själva åsen elementet.
4. Centrala spärrar, som utgör basen för systemet. Det finns sex dataelement – tre på varje sida.

Samla höfttaket, förstås, med en preliminär utformning av systemet. Beräkningar utförs i steg:

 • Först måste du bestämma längden på åsen elementet. Hitta de korta väggarnas mittpunkter och dra in husets mittlinje (1 i figuren nedan).
 • Från den på väggen mäter golvtjockleken på åsen.
 • En mätstav appliceras på börvärdet.
 • Mittemot ändpunktens korsning med den inre ytan av det längsgående (2) märket på den.
 • Vidare från den första taggen mäter du önskad längd på överhänget.
 • Sedan placeras mätstången på den angränsande väggen med ena änden till ändens inre kant. Mittemot det första märket, gör ett märke (3).
 • På samma sätt markeras fyra rutor i båda ändarna av mittlinjen till höger och vänster om den.

Efter markeringen hittas de sex centrala elementen på mauerlaten.

Tips: Rälsen kan tillverkas av vanlig plywood. Men det är bättre att ta inte för tunt. Deformation av det resulterande instrumentet kan orsaka felaktigheter i mätningar. Att veta höjden på hyllan under åsen (a) och stiftelsens längd (projektion på överlappsplanet) (c) är lätt att beräkna längden på det centrala elementet med Pythagoreas teorem – c = √ (a2 + b2). Med samma formel är storleken på resten – vinklar och extra ben.

För att installera höfttaket måste du förbereda:

Efter att ha gjort ett skott av höfttaket, kan du fortsätta till sin konstruktion själv. Arbetet görs i flera steg:

 • På armopoyas av väggarna sätts mowerlat.
 • Monterad central stödbalk.
 • Racks är inställda under hästen.
 • Detta element är fixerat.
 • Centrala element är fyllda.
 • Monterat hörn.
 • Mellanliggande bifogad. Tonhöjden mellan dem beror på strukturens storlek. Vanligtvis är det 60-70cm.

För att göra arbetet bekvämare är det värt att göra en specialmall först. Rafters i stället för korsningen till balkens eller hörnelementen skärs av i motsvarande vinkel.

Viktigt: Inga överlappningar kan tillåtas. Alla ben bör monteras endast rumpa. Annars kommer designen att bli instabil och kortlivad. På mauerlaten är spärren fixerade i landningsplatserna.

De fortsätter att montera höfttaket i ett lanthus med egna händer med en ”tårta” -fil. Innanför är allt täckt med en ångspärrfilm. Därefter sätts den valda isoleringen mellan spjällen. Sedan monteras vattentätande material. Håll det på stavarna – för ventilationsskiktet. Vidare monteras obreshetka från ett bräda. Det är installerat takmaterial.

Så vi har räknat ut hur man gör ett tillförlitligt höfttak. Som du kan se är förfarandet ganska komplicerat tekniskt. Därför är det värt att bara göra byggnadsarbetet när du har tillräcklig erfarenhet av detta. Annars är det bättre att bjuda in experter eller att söka hjälp från en vän som vet hur man monterar sådana tak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *