Hur man bygger

Kopplingsschema i ett privat hus gör det själv

Efter den fullständiga installationen av elkablar måste du installera alla planerade maskiner, RCD och elektriska apparater. Därefter bjuda in en specialist på energiövervakningen för att kontrollera och beställa elapparatens hemutrustning.

Godkännande tester av din anläggning bör sluta med utfärdandet av en positiv slutsats om kabelsäkerheten. möjligheten till vidare användning av utrustning. Med ”Act of admission to connect” bör du kontakta energiförsörjningsorganisationen. På grundval av detta bör du koppla ditt objekt till supporten och upprätta ett avtal om tillhandahållande av tjänster.

Du borde inte spara på förbrukningsvaror och verktyg – för i framtiden kommer välbetalt arbete att vara nyckeln till din sinnesfrid och komfort.

Att göra elektriska ledningar i huset på egen hand är en enkel sak, men det kräver uppmärksamhet och noggrannhet. Om du ansätter detta fall ansvarsfullt, kommer ledningarna att tjäna dig i många år och garanteras säkert.

Installation av elkablar i ett privat hus gör det själv

En modern lägenhet, hus, kontor eller kommersiell anläggning kan inte föreställa sig utan el. Det har gått in i våra liv och fortsätter att fånga fler och fler nya livsfält. Om hur bra ledningarna i rummet och hur smidigt det fungerar beror på objektets funktion – belysning, elpannor, luftkonditioneringsapparater, datorer etc. är avstängd utan el. Om du funderar på att skapa ett komplett kopplingsschema i ett privat hus , läs sedan vår artikel – vi kommer att berätta om subtiliteter och nyanser i det här fallet.

Innan du planerar kabeldragningen måste du göra en plan för placeringen av utrustning och belysning i alla rum, i tekniska lokaler, i gårdar och på gatan. Du måste avvisa det från honom. Om det till exempel bara finns två eller tre uttag i hallen för att ansluta en TV och en golvlampa, måste du ta flera linjer i köket för att ansluta en kraftfull tvättmaskin, diskmaskin, mikrovågsugn och vattenkokare, elektrisk panna och kokplatta.

Det klassiska systemet för att ansluta huset

Beräkningen ska göras med hänsyn till alla konsumenter som kommer att anslutas + lager + tänk på vad du kommer att ansluta till nätverket i framtiden. Till exempel, om du planerar att slå en brunn, måste du driva en kraftfull motor om du planerar att installera en maskin i garaget, tänk sedan vilken kabel som motstår önskad strömstyrka. I första etappen är det nödvändigt att göra en detaljerad plan över all elektrisk utrustning, som kommer och kommer att finnas i huset. Tänk på luftkonditioneringsapparater, videoövervakningssystem, liggande belysning etc.

Därefter utarbetas, på grundval av konsumentlayoutprogrammet, ett schematiskt diagram över installationen av elkablar i ett privathus . Enligt detta system kommer församlingen att göras så att du inte blir förvirrad någonstans och gör inget misstag. På det kan du snabbt beräkna numret på den önskade kabeln, dess tvärsnitt, antalet uttag och växlar, bestämmer växelriktarens och räknare, stabilisatorer och andra delar av kretsen. Enligt ordningen köps all utrustning och installation sker – det anses vara grundläggande.

Gör layouten

Ledningar kan vara av två typer – utomhus eller dold. Idag använder nästan universellt dolda ledningar, som placeras i spåren ristade på väggar och tak. Externa ledningar används där kanaler inte kan läggas – i trähus, konstruktioner gjorda av stockar, timmer, på golvet etc.

Vid ritning av elektriska ledningsdiagram i ett privat hus med egna händer, var noga med att komma ihåg att SNiP kräver kabeldragning. Dessutom måste du koppla ur ledningen av uttag och belysning. En sådan lösning är dyrare än ”cirkulära” system, men den är säker och tillåter att kraftfulla konsumenter ingår i nätverket utan att risken för att andra enheter misslyckas. Dessutom tillåter inomhuskablar dig att reparera i ett rum, stänga av det, medan det i resten blir el.

Separering av nätverk i klasser möjliggör användning av kablar och maskiner med önskad effekt. Till exempel, för belysning, används en 1,5-kvadratisk tråd och en automat på 16A. Detta är tillräckligt för att ansluta flera ljuskällor och till och med en kraftfull central ljuskrona. För uttag, använd en 2,5-kvadratkabel och en 25-amp automat. Den totala effekten per linje får inte överstiga 4,5 kW (till exempel en mikrovågsugn, en fläkt och en vattenkokare ingår i ett utlopp eller linje ”äta” 800 + 300 + 1300 W eller 2,4 kW). Om du planerar att ansluta kraftfulla konsumenter (till exempel en 3-4 kW panna, en tvättmaskin, en elektrisk panna, en ugn), dra sedan separata linjer till dem.

Riktlinjer för kabelvägledning

Linjen går till elpanelen, för varje set en separat maskin enligt strömmen. Vid ingången sätta den allmänna maskinen (kan användas vid 32 eller 40A).

Separation av konsumentgrupper

För att effektivt leda el i huset måste du planera allt på rätt sätt. Gör separeringen av alla linjer och källor i grupper:

 1. Nätverket som används för belysning.
 2. Nätverket brukade driva uttagen.
 3. Kraftnätverk (för kraftfulla konsumenter).
 4. Nätverket som används för gatubelysning.
 5. Nätverk för hozpostroek (garage, skjul, bad, etc.).

Dessa nätverk är ritade på separata pappersark med indikationer på lokalernas storlek och bredden på skiljeväggarna. Räkna sedan den önskade mängden kabel (med hänsyn till dess tvärsnitt), uttag och andra enheter.

Om du gör dolda ledningar läggs den i spåren, varefter den är plasterad och hela väggen är inriktad i ett stycke. Om du gör externa ledningar placeras den efter väggbeklädnad, döljer kabeln i speciella metall- eller plastkanaler.

Tänk på hur man gör ledningarna i huset, tänk själv om du behöver en spänningsstabilisator. Moderna nätverk är extremt instabila, spänningen i dem kan hoppa från 180 till 240 grader, medan för många enheter är de möjliga avvikelserna 5-10%.

Observera: stabilisatorn utjämnar spänningen och skyddar dina enheter från utbrändhet, men för det här måste du korrekt beräkna dess ström så att den räcker för alla samtidigt fungerande enheter.

Rita ett diagram över kablar och placering av enheter

Förberedande arbete

Så bestämde du dig för att skapa ledningarna på egen hand. För detta behöver du en uppsättning verktyg:

 1. Multimeter.
 2. Tester skruvmejsel.
 3. Anslutningar för ledningar.
 4. Tång.
 5. Kniv för att ta bort isolering.
 6. Perforator och kvarn med diamantskiva för att göra strob.

Efter att du har förberett verktygssatsen är det dags att börja markera den framtida posten. På toppen av kabeln börjar 20 cm från taket, alla grenar till uttag eller omkopplare görs strikt vertikalt. Du behöver inte försöka spara kabeln genom att dra den över eller över rummet – detta kommer att leda till skarpa följder när du bestämmer dig för att hänga ett skåp eller en målning 5 år efter reparationen.

På våta områden kan inte ställas om och kopplar. Placeringshöjden regleras av SNiP eller beroende på kundens önskemål. Hur man utför ledningarna i huset, om du vill skapa belysning i ett vått rum (till exempel en bastu)? Transformatorn är påslagen i nätverket och spänningen är inte mer än 36 volt, eftersom den är säker för människor.

Hur korrekt markup

Låt oss överväga hur man bygger ledningarna i huset med egna händer (steg för steg). Börja göra markering från skärmen. Först rita linjen, som passerar genom huvudvägen. Tänk på hur bred och djup klippa stroben. Tänk sedan på var de elektriska lådorna kommer att ligga (de måste göras vid anslutning av ledningar till motorvägar). Lossa kontakterna och strömbrytarna från lådorna, svep markeringarna för lamporna i taket. När allt förberedande arbete är avslutat och linjalerna ritas, fortsätt sedan till rakning. Med hjälp av slipmaskinen och diamantskivan skärs slitsarna till ett förutbestämt djup, de andra skärs parallellt med dem. Sedan, med hjälp av en perforator eller en mejsel, skärs ett spår i vilket kabeln läggs. De är fastsatta inuti portarna med screeds, och sedan förseglade med cement eller asbest.

OBS: Det rekommenderas att avsluta efter testning av systemet. Om någon kabel är skadad under installationen behöver du inte skära spåren igen.

Kompetent sköldanslutning

Efter märkning och skärning av stroben läggs kabeln i dem. Alla anslutningar görs i kopplingsboxen med speciella pluggar. Du kan förstås lödda ledningarna, men det är helt onödigt och tar mycket tid. Kontaktanslutningen är snabb och pålitlig, det viktigaste är att välja originalmaterial.

Vid anslutning av omkopplare måste du öppna fasen, inte noll. Fasen kommer till botten av patronen och inte till sidan, så att du inte slår det av misstag när du byter glödlampan. Det här är de grundläggande reglerna för hur man gör ledningarna i huset med egna händer – kom ihåg dem och följ dem utan att misslyckas.

När trådarna är utlagda måste du ansluta dem till elpanelen, installera automatiska maskiner, RCD, disk i den. Det kan bara överföras eller förseglas av en anställd hos ett nätaggregat, så gör inte rush att ta bort det själv – du kommer att bli böter en stor del. Det är lämpligt att markera alla kablar in i mätaren, klistra klistermärken på maskinerna, ange vad de är ansvariga för eller teckna dem med en markör. Det är också lämpligt att hålla ett kopplingsschema på paneldörren, annars på 5-10 år kommer du bara inte ihåg vad som samlades in och hur.

Några nyanser

Vi kommer att berätta några finesser om hur du utför ljus i huset med egna händer. Det finns två typer av kabel – koppar och aluminium. Vi rekommenderar starkt att du endast använder kopparkabel – den kan tåla tunga belastningar, försämras inte över tid och passar lätt även på böjningar. Det är bäst att strömma ut socklarna med 3 * 2,5 VVGng-kabel (ej brännbar). Den tredje kabeln går till marken (många moderna enheter fungerar inte utan det). Det är bättre att inte sätta ut enstaka uttag – du kommer helt enkelt inte att räcka för dem. Ett rum behöver minst 4 uttag (även i sovrummet slår du på telefonen för laddning, en tablett, ett strykjärn och en golvlampa). För rum rekommenderas att skapa grupper med 4-6 uttag (till exempel, du behöver minst 4 för att ansluta en dator, och om du har en skrivare / skanner, då alla 6). I köket, nära arbetsytan, är det vanligen installerade 4 uttag (avdragsugn, vattenkokare, mixer, brödmaskin), minst 2 avels till andra enheter (kylskåp, elpanna, panna etc.).

För belysning är det lämpligt att använda konventionell kabel VVGng 3 * 1,5 mm2 – det är tillräckligt för att driva flera ljuskällor. Men om du planerar att skapa genomgångsknappar, måste du förstärka kretsen.

I allmänhet är en elektriker i ett privat hus endast svårt vid första anblicken. Om du studerar relevant litteratur och följer alla tips kan du snabbt och effektivt montera det själv. Det viktigaste är att inte spara pengar, att endast använda högkvalitativa komponenter och vara försiktig utan att ansluta en panna eller ett varmt golv för att belysa kablarna.

Intressant ämne:

Installation av elkablar i huset: installation, diagram, instruktioner

Innan du börjar ansluta måste du först göra ett diagram. Om du vet hur elektriska apparater ska lokaliseras efter avslutat elverk, blir uppgiften mycket lättare. Schemat används för att räkna elementen för arbete – du beräknar trådens tvärsnitt och längd för en viss rutt, antal uttag, olika växlar / korsningslådor, korsningslådor och platsen för dessa enheter. Gör inte elektriska ledningar i ett hus eller lägenhet utan följande strömaggregat:

 • distributionskort;
 • Automatiska omkopplare (används för säkerhet och säkerhet för enheter);
 • räknare.

Provschema för ett privat hus

I det här avsnittet beskrivs ett exempel för anslutning i en privathus, enfasig och 3-fasig ström, vilket gör att du kan ta reda på hur du installerar installationen och vad som behövs för att utveckla ett elkretsschema. Låt oss börja med en enda fas. Vägen att leverera ström till ett privat hus (ibland lägenheter) är vanligtvis vald luft. Fasetråden går från överledning till den inledande elektriska panelen, som också förbinder arbets- och nollskyddskabeln.

Strömförsörjningen ser ut så här:

I 95% av fallen är luften ”meddelande”.

När det gäller mätarna installerar idag energiförsörjningen dem i den inledande elektriska panelen på gatan (flera år sedan sker installationen av mätinstrument i ett privat hus). Förutom disken i skölden är det ibland monterad omkopplare.

Kabeln läggs från ingångspanelen till den inre. Med den elektriska panelen installerad inuti, börjar elförsörjningen med byggnaden. För att lägga till tillförlitlighet till nätverket, rekommenderar professionella att bryta sig till strömkonsumenter:

 • Sovsal, källare, garage – hushåll. lokaler;
 • belysning;
 • Kraftgrupp (de mest krävande enheterna, till exempel pannan);
 • Rosette-gruppen.

Konsumenterna måste delas för att ansluta och installera enskilda skyddsanordningar. Så här ser enhetens uppdelning i grupper ut:

Ett obligatoriskt krav för att upprätta ett system är att ha en privat husplan. Att veta ritningen kan du självständigt utarbeta ett ”gör-det-själv” -schema och ansluta enheterna, utan att behöva tillgripa hjälp av professionella. Till exempel tog vi ett enkelt schema:

När du har lagt fram ovanstående material kan du börja utarbeta ett koncept. Detta är redan svårare, eftersom det behövs elektrisk kunskap här. Om det inte är möjligt att självständigt upprätta ett system är det bättre att fråga en kompis eller, i extrema fall, hyra en elektriker.

Funktioner 3-fasig effekt

Om en trefas strömförsörjning levereras till ditt privata hus, och inte en 1-fasig strömförsörjning, kopplas de kombinerade och fungerande ledningarna och tre faser från luftstödet till inledningspanelen. Det finns inte många skillnader i ordningen för trefas strömförsörjning:

Förberedande arbete

Installation av elektriker i en lägenhet eller hus måste börja med följande åtgärder:

 • förbereda väggar och tak
 • sammanställning av elektriska såväl som koncept
 • väggmarkeringar.

I förväg måste du beräkna var det kommer plats att gå in i ledningarna eller strömkabeln. Växeln är också en viktig punkt, eftersom den måste skyddas mot väderfunktioner. Professionella rekommenderar att man installerar skölden i ett varmt rum, inte långt från huvudbyggnaden, höjden från marken ska vara 1,5-1,7 meter (så att det är bekvämt att nå det).

Nästa steg är beredningen av installationen och elektriska kretsar, enligt vilka du ska installera lamporna, på / av strömbrytare, uttag och andra elektriska apparater. Är utrustningens layouter redo? Tja, du kan ta upp layouten av kabelbanorna som leder till denna elektriska utrustning.

Verktyg för arbete

Vi behöver följande verktyg på jobbet:

 • en hammare;
 • vanliga skruvmejslar;
 • indikator skruvmejsel;
 • wall chaser;
 • punch;
 • testare;
 • tänger.

Förutom ovanstående verktyg behöver vi material: elektriskt band, etiketter för märkning av ledningar, uttag, ledningar med olika sektioner, plintar. Allvarligt behöver närma sig valet av elektrisk panel, eftersom det beror på tillförlitligheten i det framtida elnätet i ett privat hus eller lägenhet.

Installation bör utföras med hänsyn till kraven på platsen för enheter. Vi pratar om ett badrum, ett bad eller till och med en bastu – i dem är fukthastigheten för hög. Brytare / strömbrytare och uttag bör placeras på utsidan – framför dessa rum.

Installation av elektriska ledningar stängd och öppen typ

Antag att allt förberedande arbete redan har slutförts, så vi kan börja installera ledningar – ett schematiskt diagram och en anslutningsplan finns redan i våra händer. Det rekommenderas att ansluta ett nätverk i ett privat hus eller lägenhet för att ta en koppartråd, vars tvärsnitt ska vara mellan 1,5 och 2,5 mm. Om du behöver ansluta kraftfulla elförbrukare bör du ta ledningarna och en större diameter. Trots det faktum att sådana ledningar blir dyrare ökar detta nätets tillförlitlighet och motstånd.

Det finns två typer av installation – dold och öppen. Självklart kommer vi att analysera var och en av metoderna. Välj ett öppet eller dolt alternativ baseras på egenskaperna hos de material som väggarna är gjorda i ditt hem. Andra faktorer som du kommer att lära dig efter att ha studerat dessa metoder kommer också att påverka ditt val. Utför båda sätten att posta du kan göra det själv.

Dold elektriska ledningar

Det är värt att välja dolda kablar i händelse av att din konstruktion är gjord av:

 • fasta stenar;
 • naturliga eller konstgjorda stenar;
 • tegelstenar.

I sådana hus är det nödvändigt att montera ledningarna genom spåren (speciella kanaler för stängd ledning). De skärs i förväg på vägen för att ansluta det framtida elnätet, och sedan förseglas de med gips. På ställen där reglervärdena kommer brytare / brytare att placeras, är det nödvändigt att förbereda skåror 60-70 millimeter djupgående. Den exakta siffran beräknas beroende på lådans dimensioner. Monteras med egna händer, de är i skårorna. Fixering kan göras med en lösning.

Bilden visar processen att förbereda kanaler för ledningar. Arbetet ska göras med elverktyg, eftersom det kommer att spara betydligt tid.

Vi demonterar de dolda kablarna i första hand på grund av att det är mer obekväma än de öppna alternativen och har nackdelar. Den största nackdelen är att du behöver hammar väggarna med egna händer om du behöver byta ut eller reparera ledningarna. Estetiskt utseende är en av de främsta fördelarna med den slutna metoden, eftersom elektriska ledningar är dolda under skiktet. Om du använder elektriska apparater korrekt, behöver du inte förstöra väggar.

Vid installation av dolda ledningar är det nödvändigt att endast ansluta ledningar i speciallådor – förgrenings- och terminallådor. Brytare och uttag är monterade på de fasta platserna av en märkning. Det är viktigt att du ser till att lådorna är öppna tillträde efter installationen av elkablar. I framtiden måste du behålla och kontrollera anslutningar.

Öppna alternativet

I två fall borde huset vara ledigt:

 • Avslutningsarbetet har redan gjorts i rummet, och ägarna har ingen önskan att förstöra beläggningen för att installera ledningarna.
 • I ett trä privat hus. För sådana byggnader finns inga andra alternativ – ledningarna måste vara öppna och säkert isolerade för att minska risken för brand till ett minimum.

Kabelkanaler, asbestpackningar, självsläckande plast, korrugerade ärmar eller plastplattor används som isolering. Uppgiften för dessa element är att utesluta kontakten av trådar med en träbeläggning. Idag är det mer lönsamt och bekvämare att använda en elbox eller en korrugerad slang. Lådorna passar in i utformningen av ett privat hus, så de placeras i vardagsrum. När det gäller korrugerade ärmar har de ett mindre estetiskt utseende – de placeras i tvättstugor.

Det ser ut som en ruta för en öppen ruta. Den passar perfekt i utformningen av ett trähus.

Hylsan är fastsatt i tak eller vägg med hjälp av specialelement – vanligtvis är det plasthållare. De är fastsatta med klämmor, skruvar eller skruvar. Välj lämpliga fästelement som du behöver, beroende på materialet från vilket beläggningen är gjord. Lådan består av två delar, vilket fastnar låset. Den nedre delen är fäst på taket eller väggen, sedan läggs en tråd i den, på toppen stänger den övre delen. Låset fungerar som ett snäppelement. Övre delen kan vid behov avlägsnas i flera rörelser, så att du alltid kan kontrollera eller reparera ledningarna.

I stället för förgrening av öppna ledningar är det nödvändigt att montera anslutningsboxanslutning. När det gäller strömbrytare och uttag, sker deras installation på specialuttag, som är tillverkade av plast eller torrt trä.

slutsats

För att arbeta med el måste du veta säkerhetsföreskrifterna och de grundläggande reglerna för elektrisk utrustning. Om denna kunskap inte finns finns det bättre att inte riskera – idag kan du anställa professionella rätt billigt, medan du sparar enheten och, viktigast av allt, din hälsa. Om du är bekant med elteknik kan du börja ansluta elkablar i ditt hem.

Installation av elkablar i huset: installation, diagram, instruktioner uppdaterad: 8 december 2015 av: kranch0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *