Hur man lägger

Lägg kakel på trägolv

Många byggnader i den gamla byggnaden föreslår närvaron av trägolv. Dessutom, när du bygger hus av följande kategorier, måste du lägga keramik på en träbas:

 • ram;
 • Konstruktions-panel;
 • timmer;
 • log.

Lägg kakel på trägolv

Kakelplattan är stark nog, lätt att rengöra och avstänger vatten utan problem, så det är perfekt för att lägga på trägolv.

I alla dessa fall förutsätter husbyggnaden närvaron av trägolv. Därför krävs det att du lägger det ordentligt vid användning av keramiska plattor som ytbehandling.

Den viktigaste frågan i det här fallet: Är det möjligt att lägga kakel på ett trägolv? Laying är möjligt, du behöver bara ta hänsyn till vissa funktioner i basen. De viktigaste rummen i huset där du vill lägga keramik är:

 • badrum;
 • badrumsfaciliteter;
 • kök;
 • lounger;
 • korridorer;
 • hallar;
 • tvättstugor (till exempel tvätt).

I alla dessa fall är det bästa alternativet, förutom att lägga en kakel med egna händer, inte att hitta. Eftersom detta material har hög hållfasthet, slitstyrka, fuktmotstånd och smidig rengöring.

Förberedande stadium

Innan golvläggningen på trägolvet börjar, är det nödvändigt att genomföra en noggrann inspektion av basen och säkerställa stabiliteten. Behovet är orsakat av följande faktorer:

Schemat för att byta ut trägolv innan du lägger kakel

 1. Olika deformerbarhet av keramik och trä. När det gäller ett träd är det möjligt att böja och avböjas: trä kan lätt anpassas till mindre deformationer på grund av sin egen flexibilitet. Keramik är ett tufft material som behöver en stel bas. Om den läggs på en instabil bas, kommer stora format golvplattor att spricka. Den enda vägen är att byta golv i huset och stärka basen. Men det skulle vara rätt att förhindra detta och för att säkerställa stabiliteten i trägolv eller golv redan innan arbetet börjar.
 2. Om småformatplattor används, om grundkvaliteten är otillfredsställande är det inte han som sprickar, men cementfogar. Detta problem är inte heller trevligt, eftersom föroreningar samlas i sprickor och sprickor, försämrar de beläggningens utseende. I badrummet läggs fukt till sprickorna. Med stor instabilitet blir golven i huset ojämna, vilket medför problem under drift.

Det är viktigt att komma ihåg att kakel har en ganska stor massa. Att lägga kakel på trägolvet skapar en extra belastning på golvet och den grova konstruktionen. När man utför en grundlig visuell inspektion krävs för att identifiera:

 • sänkning av golvbrädor i badrummet och andra rum där det är planerat att lägga plattor med egna händer;
 • golvet
 • skada av svamp, mögel eller andra organismer
 • instabilitet av alla eller enskilda delar av systemet;
 • skakiga fästen.

Om minst en av dessa problem identifieras måste golvet repareras, förstärkas eller byggas om. I vissa fall kan det vara ett effektivt sätt att helt avlägsna trägolvet och hälla cementskyddet. Detta gäller för gammaldagshus med trägolv. Om vi ​​pratar om ett hus med överlappning av trä, kan det vara en fråga om att stärka de bärande strukturerna.
Beroende på golvets tillstånd, välj metod för att utföra arbete vid läggning av keramiska plattor.

Bra basvillkor

Om vi ​​talar om en ny byggnad eller med bevarande av trägolv och golv kan du göra jobbet i följande ordning:

Stegor på att lägga plattor på ett bra trägolv

 1. Förberedelse av trägolv under plattan. För det första behandlas alla träelement med antiseptika. Dessa föreningar kommer att förhindra skador på trä genom mögel, svamp och skadliga mikroorganismer. Behandling krävs. Brandskyddsmedel kan också användas som extra skydd för trä. Dessa ämnen ökar materialets beständighet i brand. Händelsen är inte obligatorisk när man bygger ett hus med egna händer, utförs på begäran av framtida ägare. Nästa steg innan du lägger kakel på badrum, badrum eller i köket (våtrum) blir ett lager av vattentätning. Olika läckor kan förekomma i badrummet, vilket kan leda till översvämningar eller skador på träkonstruktioner. Takmaterial, linokrom, hydroisol, polyvinylklorid (PVC) film används som skyddsmaterial.
 2. Efter avslutad förberedelse placeras gipsfiberark på golvet och säkras med självgängande skruvar. Det är viktigt att välja ett fuktresistent material, detta gäller särskilt för rum med våta processer (badrum, badrum, kök). Lägger producera vrazbezhku, vilket innebär frånvaron av förlängda fogar i vilken riktning som helst. Innan du lägger plattan i badrummet eller på andra rum, fixeras hyperfiberarken till basen med skruvar. Fästarnas höjd är 15 cm. Vid fogarna är materialet fäst med lim. För att säkerställa ventilation i godtyckliga ställen, borra hål, varefter lederna är primerade. När primeren torkar på gipsfibern appliceras lim för keramiska plattor. Kompositionen måste vara lämplig för arbete med gipsskivor.
 3. Lägg kakel. Arbetet bör börja med det ljustaste hörnet av badrummet eller annat rum. För att skapa sömmar används korsningar. För att jämföra ytan och ta bort överflödigt lim från plattan behöver du en speciell gummihammare.

Efter att morteln har torkat, ta bort kors och grout lederna.

Lags är i gott skick och golvet är skadat

Om golvbrädorna i badrummet, badrummet eller köket har ruttats bort måste de bytas ut. Gör det i följande ordning:

Lägger kakel på trägolv

 1. Demontering av de gamla golv- och golvbrädorna.
 2. Kontroll av lagrets integritet, kvaliteten på deras fixering, installationens flathet.
 3. Om loggarna är i gott skick fortsätt till träberedningen. För att göra detta behandlas det med skyddande föreningar, såsom antiseptika eller flamskyddsmedel.
 4. Lägger vattentätning. Material som kan användas anges i föregående stycke. Skiktet är fast mellan lagren.
 5. Om det behövs, se till att det finns isolering mellan stängerna. Du kan använda mineralull (mattor eller plattor), skum, skum, polyuretanskum, expanderad lera.
 6. Säkra nya golvbrädor. Fästning utför på skruvarna. Samtidigt är det nödvändigt att förse mellanrum mellan plattorna 5-10 mm.
 7. Efter arbete som utförts på samma sätt som i föregående fall, börjar med punkt 2.

Dåligt skick på golvet

Förberedelse av grunden före läggning av en kakel

Om strukturen är allvarligt skadad finns det två alternativ för utvecklingen av händelser:

 • komplett byte av trägolv (golv och logg);
 • avlägsna golvet och hälla ett betongskikt.

Det andra alternativet passar bäst för bostäder med armerade betonggolv. Den första beaktas vid träbyggnader. Screed är att föredra, eftersom de här åren inte medför problem med tiden.

När träet åldras kommer defekter som knirkande, ruttnande, sagging återkomma. Men om en kakel läggs på golvet är det inte lätt att ta bort dem, det kommer att krävas seriösa reparationer med tidskrävande borttagning av golvet.

Efter att du har bytt ut basen med trä, utförs arbetet som om golvet var i gott skick, med början från punkt 2. Om det beslutas att fylla skiktet, görs installationen med lämplig teknik.

Tips om hur man lägger kakel på ett trägolv

Ofta i husen i den gamla byggnaden är golven gjorda av trä, i vardagsrummet är detta material gott på många sätt, men vad ska man göra om badrumsgolv är gjorda av trä och planerar att lägga kakel. Och så uppstår den logiska frågan om det är möjligt att lägga kakel på ett trägolv. Omedelbart svarar vi, ja det är möjligt, men bara strängt iakttar tekniken för att utföra arbetet, som vi kommer att beskriva i detalj i denna artikel.

Lägg kakel på trägolv

För att lägga plattor på trägolv är det bättre att ta ett speciellt lim

Svårigheter med att lägga kakel på trä

Först, lite om varför att lägga plattor på trägolv är oönskade:

 • Den första och, naturligtvis, den främsta orsaken är det faktum att trä, materialet är absolut inte statiskt och är föremål för alla förändringar i tid och under miljöpåverkan kan det vara hög temperatur och överfuktighet i badrummet. Dessa effekter har inte den bästa effekten på trägolvskonstruktionen, och sålunda kommer kakan som läggs på det så småningom att kollapsa.
 • Den andra anledningen är inte mindre viktig, det faktum att kakan, limmade till trummans botten, skapar ett tätningsskikt som förhindrar luftens inkomst i trästrukturen. Till följd av bristen på luftning kommer träet att rotna och så småningom kollapsa.

Metoder för beredning av basen för kakelplätering

När vi gjorde en reservation i början av vår artikel finns det en lösning på problemet. Det är bara nödvändigt att förbereda ytan för att lägga plattor ordentligt. Dessutom finns det tre sätt att göra detta:

 1. Express sätt att förbereda basen.
 2. Göra en ny screed ovanpå ett trägolv (våt screed).
 3. Torrplaneringsmetod.

Express sätt

Metoden är lämplig under förutsättning att trägolvstrukturen är i utmärkt skick. I detta fall är genomförandet av beredningen av basen det billigaste. Förteckningen över material som krävs är begränsad till fuktresistent gipsplaster (GKVL) och polyuretanlim med en elastisk struktur som inte störs vid eventuella rörelser i träbasen. Och själva processen kommer att se ut så här:

 • Grundligt kontrollerat golvets tillstånd och nivå horisontellt. Vid upptäckt av överfall bör de jämföras med olika lämpliga tjockleksmaterial (fibreboard etc.).
 • På klar basis för att lägga i två lager, fuktresistent gipsskiva. Samtidigt bör arken av ГКВЛ läggas på ett sådant sätt att sömmarna mellan de övre och nedre raderna inte sammanfaller.
 • Längs rummets omkrets, mellan strukturen som ska ordnas och väggen, är det nödvändigt att lämna ett tekniskt gap.
 • Samlingar mellan gipsplåtar fylls med tätningsmedel.
 • Den sålunda erhållna ytan primeras med primer.
 • Efter att kakan läggs, fylls det tekniska gapet med en tätningsmedel och sockeln är installerad.

Det svåraste steget med att lägga plattor på ett trägolv är beredningen av botten av golvet

Fördelarna med denna metod kommer att vara:

 • motstånd mot möjliga rörelser av basens trästruktur;
 • tid att förbereda basen är betydligt mindre än vid användning av andra metoder;
 • relativ billighet av utfört arbete.

Denna metod rekommenderas inte för användning i rum med hög luftfuktighet, i badrum eller kök.

Våtskikt

Framställning av basen med denna metod skiljer sig inte mycket från traditionell ytbehandling med hjälp av en cement-sandskiktanordning. Det enda som ska komma ihåg är att bärförmågan hos en trägolvsstruktur har sina begränsningar, och därför bör man inte göra tjockare än tre centimeter. Det är möjligt att använda olika självnivellerande blandningar på en polymer eller cementbas, medan skiktet erhålls med en tjocklek av 1 cm.

Det material som används är bättre att förvärva pålitliga och beprövade tillverkare, för att vara säker på ett bra slutresultat.

Arbetsfaser:

 • Bedömning av tillståndet för befintlig golvstruktur.
 • Med platsen för stödlagret på mer än 50 cm från varandra är det nödvändigt att vidta åtgärder för att ytterligare förstärka strukturen med hjälp av träblock för detta.
 • Enhet ”grov” golv. Om golvbrädet inte ger några tvivel och har en tjocklek på minst 40 mm, kan du använda den. Montera brädet till stockarna bör vara på ett avstånd av 8-10 mm. Detta görs för att trädet ska ventileras under drift och inte ruttas.
 • På det mottagna golvet sätter vi fast plywood eller spånskivor 12 mm tjocka. Placera dem borde vara i bilden av tegelverket. Det är nödvändigt att montera arken inte nära varandra, men med ett gap på 2-3 mm.
 • Vattentätningsanordning. Du kan använda som specialiserat vattentätningsmaterial, och andra, såsom oljat eller paraffinpapper och plastfilm. Materialet fördelas över hela området av basen med övergången till intilliggande väggar till en höjd av 8-10 cm.
 • Fyll på screed med hemmagjord cement-sandmortel eller färdig självnivellerande förening.

Fyll i våtskikt

Fördelen med denna metod är att pålitligheten och styrkan hos basen inte är föremål för deformation som ett resultat av rörelser av träramen.

Nackdelarna inkluderar höga arbetskostnader och en minskning av rummets höjd på grund av bildandet av ytterligare skikt.

Torkning av ytor

En mycket populär och vanlig metod som har många fördelar i jämförelse med metoden i vilken utförs kopplare, i kombination med arbetsintensivt och även smutsigt arbete. Därför föredrar många yrkesverksamma och hemmakonstnärer det här sättet att förbereda stiftelsen.

Kakelskivan i detta fall håller sig på plywood eller spånskiva. För att konstruktionen ska vara styv, bör plywood inte användas tunnare än 22 mm när den installeras på en undergolv, och vid installation direkt på stockar, får tjockleken 30 mm.

Lägger kakel på trägolv

Låt oss lyfta fram några punkter som måste uppmärksammas på:

 • För att lindra inre stress måste plywood skäras i fyra rutor.
 • När du lägger plywood på stockar, ska avståndet mellan dem inte överstiga 40 cm. Om luckorna är större, behövs en extra stödanordning. I annat fall kommer plywood att sakta, vilket kommer att leda till den oundvikliga förstörelsen av den kaklade ytan.
 • Kryssfanerämnen måste placeras på svart golv i ett rutmönster.
 • Det är nödvändigt att fästa plywood i basen tillräckligt ofta med hjälp av skruvar på trädet.
 • Under installationen ska du ständigt övervaka den horisontella ytan, så att det senare, smidigt och utan problem sätts i kakel.

Om du inte har materialet av den nödvändiga tjockleken, så är det här möjligt att använda plywoodtunnare, men samtidigt sätta den i två lager limmad ihop med varandra och dessutom ansluten till självuttagande skruvar.

Glöm inte att kontrollera att sömmarna i olika lager inte sammanfaller med varandra och även övervaka närvaron av ett mellanrum mellan de enskilda arken för att säkerställa materialets rörelse under termisk expansion.

Bredden på ett sådant mellanrum bör vara 2-3 mm. Mellan väggen och strukturen som ska ordnas bör gapet runt omkretsen vara 10-12 mm. Därefter förseglas det med skum eller tätningsmedel och stängs med en sockel.

Professionella plattor har länge lagt kakel på plywood

Innan du vänder mot basen med keramik, är det nödvändigt att förbereda plywooden för att noggrant rengöra den av smuts och sedan sanda den. Därefter rengörs plywooden slutligen av damm med en fuktig svamp. Därefter behandlas basen med antiseptiska föreningar, vattenavvisande primers och ett vattentätande skikt appliceras. Bredvid basens främre sida är fastgjort till serpyanka-nätet. Denna händelse kommer avsevärt att förbättra vidhäftningen av keramik med basmaterialet. Därefter appliceras flera lager av primer som, förutom klisteregenskaper, ger strukturen ytterligare vattentäthet.

Välja rätt lim

Inte varje limblandning är lämplig för arbete på plywood och spånskiva. Ett oumbärligt villkor för sådant lim bör vara inkludering av element med höga elastiska egenskaper i dess komposition. Konsistensen hos en sådan blandning är ganska flytande och därför är det inte nödvändigt att knacka med en hammare på den lagda plattan, det är lätt att pressa fragmentet till basen med limblandning applicerad på den.

Innan du lägger keramiska plattor måste du noggrant inspektera basen.

Det finns också vanliga sätt att limma plattor till plywood. Hantverkare använder flytande naglar, en lösning av natriumsilikat (bättre känd som kontorslim eller flytande glas), och till och med hemmagjorda kompositioner från en blandning av NC-lack med polystyren upplöst i aceton eller bensin. Men du bör vara medveten om att det inte finns någon garanti för långsiktig drift av den erhållna beläggningen. Som klassikerna sa: ”Detta är inte vår metod…”. Att spara i valet av lim är ett stort misstag.

Du bör inte förbereda limblandningen för mycket, eftersom det snabbt ställer in. Den rekommenderade volymen av färdigt lim bör säkerställa att 1 kvm läggs på. kakel.

Bearbetningen av keramik på ytan av plywood är inte annorlunda än den traditionella installationen av plattor på en betong eller cement-sandbas. Minns den som lägger kakel på ett trägolv, är händelsen inte helt standard, och därför för att få högkvalitativa resultat är det nödvändigt att strikt följa processstekniken och alla rekommendationer och instruktioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *