Laminat

Lägger laminat på ett gammalt trägolv

Allt är ganska enkelt. Först beräknar du det önskade antalet paneler, då känner du till rummet i rummet och området på en panel bestämmer deras exakta nummer. Beståndet måste tas minst 10%, eftersom några av panelerna kommer att avskuras. För det allra högsta lagret på substratet, från 3 till 5 mm tjockt, på vilket panelerna kommer att läggas direkt, används oftast skumpolyeten, vilket produceras i rullar 105 mm breda.

Lägger laminat på ett gammalt trägolv

Detta substrat är obligatoriskt, eftersom det utför viktiga funktioner – ljudisolering, extra utjämning av ojämn mark, fuktskydd på panelernas bottenytor. Rulla ut substratet vinkelrätt mot laminatskivornas läggning i änden utan att överlappa varandra, för att undvika rynkor och vågor. Ett mellanrum på minst 50 mm ska lämnas mellan väggarna och golvet, så att lamineringsplattorna inte kan ligga mot väggen och svälla inte med eventuella deformationsutvidgningar. Placering utförd på ett sådant sätt att de tvärgående sömmarna hos intilliggande ark inte är upptagna i en rak linje. För detta ändamål trimmades panelen till önskat värde.

Om kommunikation införs i rummet genom golvet, till exempel värmepanna, skärs ett hål av önskad form i laminatark med en sticksåg och gapet måste vara minst 20 mm. Denna lucka efter laminatgolv kan stängas med en speciell överläggning. Baseboards är bättre att använda plast, med en färg vald i tonen på huvudytan.

Tips för att lägga laminat på ett gammalt trägolv (2 videor)

Trägolv och laminatgolv

Att lägga laminat på trägolv ger upphov till många frågor. Någon hävdar kategoriskt att detta inte kan göras. Någon tvärtom ser inga problem här. Vem ska tro?

Från artikeln lär du dig:

Sanningen ligger som alltid i mitten. Om du redan har valt laminatgolv som golvbeläggning, kan det vara bra att veta några punkter. Laminat på det gamla trägolvet kan vara – under vissa förutsättningar. Låt oss försöka att spåra alla steg i denna svåra, men intressanta process.

Vi arbetar med bekvämligheter: verktyg

Grunden för vilket arbete som helst – närvaron av direkta händer och verktyg. Vi antar att våra händer är raka från födseln, men instrumentet bör förberedas (köpa, låna, etc.) i förväg. Värre, när det är mitt i ett fascinerande arbete, stannar allt plötsligt på grund av bristen på en elementär Phillips skruvmejsel.

Därför, utan överdrift kan man säga att ha de nödvändiga verktygen ger komfort och prestanda i alla strävanden. Så, för att sätta laminat på ojämnt trägolv behöver vi:

Detta är en obligatorisk uppsättning. Beroende på den specifika installationsmetoden kan den variera något.

Justera och fästa (första steget)

Det första och viktigaste kravet på trägolv är en platt, slitstark yta. Tja om det här är allt redan närvarande, och om inte? Till exempel har ett trägolv förvandlats till en berg-och dalbana och går under sina fötter, som däck av en valfångare? Det spelar ingen roll, med hjälp av en elektroplane, en hammare, naglar och skruvar kan allt lösas. Till att börja med, låt oss göra justeringen.

Vi tar en elektrisk planer i våra händer och börjar tyst engagera sig i det sexuella landskapet. Vi skär klippor och små kullar som har uppstått till följd av många års utnyttjande av vårt golv. Det finns inget behov av filigree-noggrannhet, du kan kontrollera resultaten med en standardskena.

Det bör mer eller mindre snyggt mot ytan. Då är det möjligt att gå igenom kvarnen och ta våra trägolv till ett perfekt skick.

Obs. Se försiktigt att planet inte kommer på de gamla naglarna. Det är bäst att gå före dragaren i hela området, vilket är föremål för nivellering.

I det fall då golvet är relativt platt är det ganska möjligt att göra med vanlig polering. Detta görs vanligtvis i närvaro av oegentligheter med en höjd av högst 5 – 6 mm.

Om det finns en allmän lutning på golvet måste du arbeta med lags. Vi lyfter golvbrädet och ökar timmerna enligt de förutbestämda mätningarna. Sätt i brädorna på plats och försiktigt fästa.

Det andra steget i beredningen av golvet – förstärkning av golvbrädan. Med ett lätt lossat fält, är det i de flesta fall tillräckligt att dra av det med naglar och skruvar. Det kan hända att du måste byta ut några brädor någonstans.

Det finns emellertid ofta situationer när golvet är mer som en träningsplats för stuntmän än en pålitlig grund för hemfester. Det är okej, det är helt behandlingsbart. Fästanordningar på golvet kan vara plywoodplåtar med en tjocklek av 10-12 mm, och helst i två lager. Använd igen skruvar eller naglar.

Vid detta slutar förstärkningen och utjämningen av trägolvet under laminatet och en jämn övergång till laminatläggningen börjar.

Med en perfekt jämn yta kan du gå vidare till förberedelsen av denna yta under laminatgolv. Först gör vi ett vattentätlager. Med plastfolie överlappar hela golvområdet. Sömmarna är limmade konstruktionstejp. Filmen måste vara tät, fri från defekter.

Ljudisoleringsskikt. Här är fantasiflyggen inte begränsad. till exempel:

Det finns fortfarande en massa ljudabsorberande material med utmärkta egenskaper på marknaden.

Slutligen kom det viktigaste och spännande ögonblicket – laminatgolvet själv. Det finns tre sätt att lägga laminat:

Direct. Den består i ett parallellt arrangemang av plattorna i förhållande till väggen.

Fiskbens. Kräver band med speciella lås. Laminat läggs vid 90 °, på parkettprincipen.

Diagonal. Den mest estetiska när det gäller design. Panelerna går i en vinkel på 45 °. Avviker högsta förbrukning av material.

Processen i arbetet orsakar inte svårigheter. Att ordentligt lägga laminatet på trägolvet är tillräckligt för att följa några enkla regler.

  • Beräkna i förväg och förbereda rätt mängd laminatband.

Obs. Om du väljer alternativet diagonal laminat lägger arbetet 1,5 gånger fler band än med den klassiska metoden.

  • Klyftan mellan laminatgolvet och väggen måste vara minst 8 – 10 mm.
  • Att lägga laminatgolv på trägolv startas alltid från högra hörnet (räknas från ingången), med förbehåll för användningen av direktmetoden.

Metoder för att lägga laminat skiljer sig inte åt i sorten – det finns bara två av dem.

  • Laminat sätter på lim. Den dyraste, men samtidigt en bättre metod. Golvet med denna teknik är mer hållbart.
  • Castle. Den enklaste och kanske den vanligaste vägen. Den första raden går från början till slutet och börjar med en hel remsa. Nästa rad är placerad med förskjutning och den första plattan är förkortad med hälften. Denna serie samlas in separat. Sedan ansluter du båda raderna med sidospåren. Således är hela laminatbeläggningen installerad.

Obs. Var noga med att sätta in spacer-kilar mellan väggen och de extrema laminatremmarna. De kommer att eliminera alla ”tvekan” av golvet.

Arkitektoniska utskjutningar, rör, några detaljer i inredningen omger de laminerade ränderna, eftersom de är välskurna. I slutet av arbetet körs baseboarden längs väggarna och din nya våning är klar för alla tester.

Som du kan se lägger du ett laminat på ett trägolv är en mycket riktig uppgift. Med förbehåll för vissa regler, tillgången på lämpligt verktyg och kunskap om vissa tekniska nyanser – du får tillräckligt hög golvbeläggning.

Och det blir inte värre än det vanliga laminatgolvet som läggs på betong. Dessutom kommer det här alternativet att kosta dig mindre än en fullständig störning av trägolv med efterföljande förberedelse av ytan under laminatet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *