Hur man lägger

Laminat gör-det-själv på trägolv

Efter att golvet har nivellerats och rengörs från skräp läggs ett fjädrande dämpband på fuktiga ljud längs väggarna. Så att substratets sömmar inte faller på skivornas leder rullar arket eller rulleunderlaget ut över golvet över laminatlamellernas riktning.

Den passar bara den släta sidan uppåt och är sammankopplade från slutet till slutet utan överlappning. För att undvika skjuvning av substratet är alla ark fästa tillsammans med byggband. Om spjället inte används kan du placera kanterna på substratet lite mot väggen några centimeter. I framtiden är överskottet avskuret. För att inte krossa det porösa materialet medan det går, rekommenderas det inte att lägga hela substratet på en gång – det är bättre att lägga ut det efter behov.

Lägga laminat steg för steg

1. För att skydda laminatet mot svullnad under temperaturskillnaderna placeras små distanser av plywood eller små stavar 0,5-1 cm tjocka mellan lamellerna och väggen.

Laminat gör-det-själv på trägolv

Det rekommenderas inte att lägga laminat mot väggarna.

2. För att lederna mellan lamellerna inte ska märkas måste de ordnas så att ljuset passerar längs dem (den smala sidan till fönstret).

3. Den första raden är placerad spik mot väggen.

4. Vidare läggning görs endast med förskjutna sömmar (på ett förskjutet sätt), det vill säga, mitten av styrelsen i nästa rad ska falla ihop med de tidigare lamellerna. För att få en liknande förskjutning, skärs den första raden av den andra raden med hälften eller (långa brädor) med 2/3.

5. Slats kan ha två typer av fästanordningar. På varje förpackning finns en ikon som anger vilken typ av bilaga och metoder som är anslutna.

6. När du lägger på typen av klick (den vanligaste), böjs den bräda som böjs något i en vinkel på 30 och med liten ansträngning pressas mot den andra lamellen tills ett karakteristiskt klick. För att stärka anslutningen är de sammanfogade brädorna kantade upp med en gummihammare. Brädor med fästlås låser sig helt enkelt till nästa med en liten kran på hammaren tills den klickar.

Förfarandet för att lägga laminat

Rådet. För att inte sköra de bräckliga lamellerna, när du klipper av brädorna med varandra, kan du använda en trästång genom vilken brädorna hamras.

7. Lamellerna intill rören skärs i halva så att skäret faller på rörets mitt. Vidare skärs hål i brädorna ett par millimeter större än rörets diameter. Gummitätningar är placerade för att täta fog- och släckljudet (metall- och bimetallrör är mycket bra ljudledare).

Installation av laminat vid batterier

8. För att få en snygg ledd, sitter dörrstrålarna litet nedåt på lamellens tjocklek.

Djupet är arkiverat längst ner så att lamellen går in

9. Övergången till ett annat rum kan ordnas med en aluminiumsvamp, som sätts in mellan laminatbrädorna, eller med en speciell träspikare.

Video: Laminat läggs på trägolv

Lägga laminat på trägolv

Att skaffa ett varaktigt, vackert och jämnt golv på en träbassäng är det inte nödvändigt att bjuda in yrkesverksamma vars tjänster är dyra. Den moderna marknaden för byggmaterial erbjuder trots allt en mängd olika verktyg som gör att du själv kan utföra reparationsarbete. Till exempel får laminat fart i popularitet, inte bara på grund av avundsvärd styrka, men också enkel installation. Att lägga laminatgolv på trägolv är en process som alla enkelt kan implementera på egen hand. Bara ha lite tålamod, några timmar ledig tid och teoretisk information om ämnet.

Laminat – ett av de snabbaste och enklaste sätten att förvandla utseendet på rummet. I Europa framträder det på 80-talet, medan det i Ryssland blir känt endast under 90-talet av XX-talet. Laminat är en slitstark panel med en tjocklek av 6-11 mm, som kan målas under sand, marmor, massiv bräda, sten. Plattor är lätta att transportera, installera och underhålla.

Toppskiktet är en hållbar film som skyddar skivor mot solljus, mekanisk nötning, fukt. Det andra lagret är papper med tryckt konsistens. Den tredje är en fiberplatta som ger styrka till beläggningen. Slutligen är det sista skiktet igen papper genomvattnat i olika hartser för att skydda mot effekterna av vätskor.

Laminat – en slags ”flytande golv”, som inte behöver fästas med naglar. Plattorna är anslutna vid dockning eller låsning. En obestridlig fördel är möjligheten att lägga på alla typer av golvbeläggningar (betong, linoleum, trä), som inte har förlorat sina driftsegenskaper, men de har haft tid att bli föråldrade.

Det bör noteras att laminatets livslängd bestäms till stor del av det korrekta valet av dess typ. Det visar sig att denna golv är annorlunda. Så klassen av laminat (från 31 till 34) väljs utifrån rummets egenskaper, till exempel är ett klass 31-laminat lämpligt för sovrummet och för en hall där belastningsintensiteten är mycket större är det bättre att köpa ett laminat av 33: e klassen.

Detta är viktigt!
Efter att laminatet köptes och tagits hem, borde du hålla det i flera dagar i rummet där installationsarbetet kommer att äga rum. Detta är nödvändigt för att plattorna ska kunna anpassa sig till temperatur och fuktighet, för att ta lämpliga dimensioner.

Det är viktigt att förstå att när man använder frasen ”trägolv” är det inte bara trä som menas. Det kan vara hårdplatta, plywood, spånskiva, parkett. Alla de angivna ytorna är föremål för olika faktorer som bidrar till deformation (mekaniskt tryck, fukt, linjära och icke-linjära expansioner), medan huvudvillkoren för korrekt installation av laminatet på ett trägolv är en perfekt platt yta.

Det första steget är att bedöma golvets tillstånd. Horisontalitet verifieras med hjälp av en byggnivån. Längd upp till 2 meter tillåter droppar på högst några millimeter. Om oegentligheterna överskrider de tillåtna gränserna är det nödvändigt att jämföra golvet med en kvarn.

Behöver också en styvhetskontroll. Om brädorna böjer sig från din vikt, måste du ta hand om deras byte eller förstärkning.

Detta är viktigt!
Styrelserna knackar. När naglar upptäcks är de inbäddade eller dras av självuttagande skruvar. Efter alla aktiviteter som utförs, utvärderas skillnaderna igen.

Som redan nämnts är en perfekt platt yta nyckeln till framgången för hela händelsen, så ta denna fråga så allvarligt som möjligt. Du kan jämföra golvet på flera sätt:

Om vi ​​har att göra med ett mycket gammalt vått golv kan självnivellerande föreningar appliceras. Hur går processen?

 • Mala golvets botten, rengör den från lack och färg. I närvaro av breda ormar eller sömmar stänger vi dem med kitt;
 • Efter ytan torkar, primera golvet med en vattentät primer, vilket kommer att ge den nödvändiga vidhäftningen av självnivellerande förening och träbasen;
 • Längs omkretsen av rummet är väggarna isolerade. I stället för övergången av beläggningar skapar vi en söm från en remsa av expanderad polystyren;
 • Vattennivån markerar golvhöjden, inte glömma att ta hänsyn till den minsta tillåtna tjockleken på beläggningen som anges av tillverkaren. Tänk på att om du planerar att höja golvets nivå, fylls ut i två steg;
 • Vi lägger ett förstärkt nät till det primerade golvet med hjälp av en konstruktionstoppare, vi förbinder lederna med en överlappning på 5 cm;
 • Efter att ha berett nivelleringsblandningen enligt instruktionerna, låt den stå i 15 minuter, blanda noggrant;
 • Häll lösningen på den förberedda förstärkta ytan, ta bort bubblorna med en gummipikad vals och nivån sedan ytan med en spatel med en regel eller en mopp.

Sådana kittblandningar är mycket populära, eftersom de tillåter att jämföra golvet i ett stort område, samtidigt som man spenderar ett minimum av medel. Skreven är som följer:

 • Beacon skenor fylls på ett rent golv, mellanrummen mellan dem är fyllda med en blandning av PVA och sågspån. Så att sågspånen inte drar vatten från PVA måste de först fuktas;
 • Om så är nödvändigt är införandet av kitt i flera skikt med en tjocklek av 2 cm tillåtet. Varje efterföljande skikt appliceras först efter det att den föregående har torkat;
 • Slutresultatet kontrolleras av byggnivån, vi lägger vid behov ytterligare delar av kitt.

Det är nödvändigt att veta!
Den största nackdelen med denna nivelleringsmetod är den långa tid som krävs för att krympa och torka skikten.

Detta är den mest populära metoden för att nivellera ett trägolv, vilket ger ett platt golv på golvet där laminatet kommer att ligga utan problem. Det är bättre att använda plywood klass 4/4 och över, tjockleken bör vara minst 15 mm. Så fortsätter vi:

 • Vi installerar självuttagande beacons som skruvas till önskad höjd över hela golvområdet. Självgängande skruvar installeras i hörnen av en fyrkant med en sida på 30 cm.

Detta är viktigt!
Ju tjockare kryssfiner, desto mindre fyrar ligger.

 • Vi lägger loggar – plywoodskivor 35 mm breda, vilka är fastsatta med lim eller självgängande skruvar. På de ställen där det finns tomrum mellan golvbrädorna och skiktet sätter vi plywoodstänger ut med lim;
 • Matlagningsplåt av plywood för styling. Det rekommenderas att klippa dem i rutor med en sida på 60 cm. Glöm inte att inspektera ändarna av ämnena, om det finns några buntar måste arket bytas ut.
 • Vi placerar rutorna på lagret, så att lederna faller på lagren. Laying bör ske med en viss förskjutning så att det inte finns några korsningar på sömmarna. Vi skär genom kryssfiner i storlek, med särskild uppmärksamhet på golvets form på utsprångspartier, bågfönster, bågar;
 • Fäst skivorna av plywood till stockarna med självskruvande skruvar med nedsänkt huvud, vilket sänker fast fästpunkterna. Nästa måste du lägga underlaget.

Montering av plywood till lags

Substratet ger avskrivningar, värmebesparing och ljudabsorption, så du borde inte spara den. Det är underlaget som skyddar golvet under odelade effekter, till exempel vid transport av möbler. Varianter av substrat – massa. Detta kan vara skummad polyeten, linoleum, kork, jerks.

Nyligen används korkubstratet ofta. Det är svårt att hitta ett mer tillförlitligt material: korken är universell och döljer bara anmärkningsvärt. Naturligtvis är priset ganska högt, men det är inte synd att betala för de erhållna vinsterna.

Efter att ha uppnått en plan yta kan du gå vidare till installationen av laminat. Men först bör du bestämma installationsriktningen. Om fönstren är placerade på samma vägg i rummet, rekommendera experter att lägga laminatet längs solljusets riktning. I annat fall blir skuggorna av lederna mer synliga och kan förstöra det övergripande intrycket.

Tänk på solljusets riktning

Enligt typ av förening är laminat uppdelat i lim och låsning. Låset, beroende på snap-in-systemet, är uppdelat i en hopfällbar vy (klicklås) och lås (låsslussar).

Med ett måttband mäter vi rummets bredd och beräknar bredden på panelerna i sista raden. Med en bredd på mindre än 5 cm måste skivorna i sista och första raden klippas så att bredden är densamma.

Detta är viktigt!
Överväg gapet från varje vägg, det måste vara minst 10 mm.

Installation startar längst till vänster.

Installation börjar från det vänstra långt hörnet i ljusriktningen längs väggen med lamellarkets långsida. Glöm inte kilarna med en tjocklek på 10 mm för de luckor som behövs, så att laminatet inte ”står i slutet” vid expansion. Du bör vara medveten om att i rummet mer än 12 m intervall bör ökas.

Det är nödvändigt att stapla i förskjuten ordning.

Det första kortet läggs i det vänstra hörnet, nästa ark sätts in i det från framsidan (i en vinkel på 30 grader) och klickar på den genom att trycka den på golvet. Ändsömmar av varje efterföljande rad skiftas i förhållande till föregående med 40 cm för att uppnå förskjutna ordningar och likformig tryckfördelning.

Om i slutet av raden har panelen trimmats, används resten av detta blad i början av nästa rad. Och om du har ett heltal antal ark i rad, så för att få schackorder, börja med panelen, skuren i två delar.

I detta fall införs spetsen av en panel i slitsen hos en annan. Skivorna ska ligga flata. Sedan förenas de med varandra med en hammare och en bar. Som i ovanstående fall beräknar vi bredden på den sista raden med hänsyn till luckan. Beroende på denna indikator såg vi brädorna så att de är identiska.

Lägger laminatlås

Börja lägga från vänstra hörnet. Till den första panelen från framsidan håller du det andra arket, sätter det i spåret i föregående panel och slår. Så packar vi hela raden. Börja med installationen av den andra raden, kom ihåg att lederna måste flyttas för att få schackordning. Den sista raden läggs med hjälp av en klämma, för vilken du måste klippa av panelen smidigt för att fylla utrymmet kvar mellan väggen och det sista men ett ark.

Lim appliceras på panelernas ändar, och arken förenas enligt principen ”tunga och spår”. Det är bättre att applicera lim längs hela spårets längd. Vi lägger den första raden: vi lägger det första arket med ett spår till väggen, applicera lim på den övre kanten av nästa panel med överskott. Vi förbinder detaljerna. Tungan på den andra panelen slås snyggt ner.

Det första arket i den andra raden ska skäras i halv för att förskjuta sömmarna. Vi täcker sidan av spåret på plåten i den andra raden och fäster den på den första panelen. Återigen slår vi. Så fortsätter vi att slutföra installationen av laminat. När du installerar den sista raden kan du använda kullstången för att tätt ansluta raderna.

Klisterlaminat läggs

En liten nyans – i rum med en längd på mer än 10 meter, rekommenderas att arrangera deformationsfogar, vilka stängs av tröskeln. Porozhek är fastsatt på botten av golvet och fungerar som kompensator, vilket gör att laminatet kan ”gå”, vilket är nödvändigt för en korrekt organisation av driftsprocessen.

Det är allt. Det är bara att installera sockeln så att de passar snyggt mot laminatet, men tryck inte på det på golvet. Typer av siktar: Välj alternativet för ditt nylagda laminat är inte svårt.

Hur man lägger laminat på trägolv – noggrann förberedelse, alla nyanser av teknik, råd från professionella installatörer

Laminat gör-det-själv på trägolv

Laminat är ett mycket vackert finishmaterial som kan göra ditt interiör väldigt attraktivt och mysigt. Du kan använda den i lägenheten och i ett privat hus. Samtidigt är en sådan foder monterad av någon anledning, det viktigaste är att försiktigt förbereda det. Vissa funktioner har lagt laminatgolv på ett trägolv.

Egenskaper av träbasen

Laminat är ett opretentiöst material, så förberedelser för installation kommer att bli snabba. Naturligtvis måste basen vara ren och torr. Dessutom måste utkastet skikt vara stabilt.

Underlaget under laminatet kommer inte att kunna ta bort alla problem med basen.

Trägolv har några speciella egenskaper:

 1. Över tiden försämras dess stabilitet. I detta fall kommer laminatplattorna att skiftas, vilket leder till brott av fästorgan.
 2. Under drift kan basen förlora mekaniska egenskaper.

Detta föreslår att laminatet på trägolvet ska läggas först efter noggrann förberedelse.

Hur inspekterar du ytan på golvet?

Att sätta materialet är möjligt först efter en grundlig diagnos av den grova basen. Detta måste göras på rätt sätt. Diagnostik innebär att man inte bara kontrollerar golvets yttre yta utan även den inre ramen.

Det är nödvändigt att demontera träbasen endast om det är omöjligt att eliminera felet.

En visuell inspektion av brädorna hjälper dig att upptäcka stötar och ljusskador. Genom att knacka kan du avgöra om det finns några knäckta eller förfallna element. Hur jämnt basen är, kontrolleras av byggnivån.

Laminat på trägolv bör läggas om:

 • Golvytan är platt, utan knutar eller utskjutningar. I så fall bör skillnaden i höjd inte vara mer än 2 mm med 2 m.
 • Det finns inga knäckor.
 • Basen har en tillräcklig säkerhetsmarginal.
 • När du går går brädorna inte böjda.
 • Ingen skada hittades på beläggningen, till exempel: sprickor, stora luckor mellan brädorna, ruttna element.

Hur förbereder man grunden?

Innan du lägger laminat måste du eliminera alla de brister som det gamla golvet har:

 1. Om du finner ruttna element, beror allt på graden av skada. För att eliminera en liten defekt behöver du bara städa brädan, vända den och lägga den på fel sida uppåt. Annars måste objektet bytas ut.
 2. Squeaking eller sagging kan elimineras genom att fästa skivorna med självgängande skruvar. Observera att fästkapselen måste drukna inuti. Annars kan det finnas problem med betning och slipning.
 3. Om det finns en fördröjningsfel, t ex de staggerar, då måste de vara ordentligt säkrade. För att göra detta, i träelementet behöver du göra ett litet hål igenom, och fixa det på slipset med ankare.
 4. En stor skillnad i höjd kan elimineras endast genom global demontering av ramen.
 5. Om du märker tillräckligt stora luckor mellan golvbrädorna, betyder det att de bara knäckt. Eliminera detta problem kan vara skum.

Att lägga laminat på trägolv är endast möjligt efter att ha förberett basen – den är slät, har inga sprickor och sprickor, det finns ingen knäcka. Brädor och stockar bör inte vara ruttna, ytan på golvet är markerad.

Ground leveling funktioner

Innan du lägger laminatet måste du kontrollera golvbrädans nivå. En liten skillnad i höjd kan avlägsnas på två sätt:

 • Repor. Efter denna procedur bör du definitivt kontrollera nivån med hjälp av specialverktyg.
 • Staplad plywood. Denna nivelleringsmetod är det enklaste, men allt behöver göras på rätt sätt. Först måste du anpassa utkastet till golvet. För att göra detta, bör under träsken sätta trä kilar. I vissa fall kan du använda plastdelar. Att lägga plywood är nödvändigt, ständigt styrande dess horisontella position. Om det behövs, under detta material kan du sätta lameller.

Plywoodplåtar är fastsatta på basen så att sömmarna konvergerar på olika ställen.

Det är nödvändigt att fixa detta material med hjälp av skruvar var 15 centimeter. Detta är nödvändigt så att plywoodplattorna passar snyggt mot basen.

På bilden, installation av plywood på en träbas. Var uppmärksam på placeringen av sömmarna mellan arken.

Lägg materialet, med tanke på den tekniska luckan mellan den och väggarna. Faktum är att träelement kan expandera och kontrakta med inverkan av temperatur och fukt. Försök att hålla sömmarna så små som möjligt längs plankorna. För att plywoodplåtarna inte utsätts för svampformationer måste de behandlas väl med antiseptiska medel eller torkolja.

Efter att arbetet har slutförts ska golvet sugas ordentligt. I annat fall kan det återstående dammet orsaka knäcka efter att laminatet lagts.

Monteringsteknik

Efter allt förberedande arbete kan du lägga laminatet på trägolvet. Denna process kan inte kallas väldigt fort. Det föreskriver genomförandet av sådana åtgärder:

 • Substratmontering. Innan det läggs en vattentätande polyetenfilm på plywoodbasen. På den kan du lägga ett speciellt substrat under laminatet. Det kompenserar inte bara alla oegentligheter, men ger också bra ljud och värmeisolering. Detta är särskilt viktigt om utkastet är redan gammalt.
 • Lägger första raden. Nu kan du lägga plankorna på det gamla trägolvet. Korrekt startarbete från hörnet. Panelerna bör förenas med ändarna, samtidigt som man försöker följa inriktningen av elementen relativt väggarna. Under arbetet, glöm inte bort de tekniska luckorna mellan väggen och lamellerna. För att de ska vara desamma kan du använda speciella trähållare. När du lyckats lägga laminatet mot motsatt vägg måste du mäta längden på den sista panelen och klippa av den extra delen. För detta används sticksåg.

Placera laminatgolv på trägolvet är nödvändigt över brädorna.

Tekniken att lägga första och andra raderna.

 • Följande rader måste läggas upp. Det vill säga att ändsömmen mellan elementen i båda raderna inte sammanfaller. För att göra detta måste vi först och främst lägga den stapel som kvarstod efter trimning av materialet i första raden. Men notera att detta fragment inte ska vara kortare än 20 cm.
 • Om det behövs kan en bar och en hängmall användas för att docka två rader.
 • Fortsätt att samla det skydd du behöver, hela tiden övervaka installationens korrekthet.
 • Innan du börjar lägga den sista raden av paneler, kan de vara lite trim tillsammans. Naturligtvis bör detta göras mycket noga, även om skärningen kommer att döljas under sockeln.

Som du kan se är det ganska snabbt att lägga laminatgolv på trägolv med egna händer. Men detta är endast möjligt om installationstekniken observeras. Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att kontakta specialisterna.

Material efter tema:

Hur man väljer och installerar ett kvadratlaminat med egna händer

Laminatgolvets sammansättning – vad de gör och vilken är bättre att välja

Lås för laminat – vilken man ska välja och hur man ska stacka ordentligt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *