Laminat

Leveling golvet med plywood

Det är viktigt! Lägg i plywoodskivorna med en blandning som eliminerar korsningen av fyra sömmar vid en punkt (som tegel).

 • När du har fyllt passformen, räkna arken och gör ett diagram över deras styling med siffran. Ta bort plywood för att förbereda basen för installationen.

Leveling golvet med plywood

Passande plywoodskivor

Rengör betongskiktet från små oregelbundenheter som härrör från andra typer av reparationer. Därefter ska du noggrant avlägsna skräp och damm från basen med en industriell dammsugare. Om du inte har sådan utrustning och ingenstans att hyra den, följ den här proceduren med en vanlig kvast. Efter rengöringen är klar, utför en priming som hjälper till:

 • ta bort resterande damm;
 • tränger djupt in i betongen, ger styrka till det övre lagret av betongskrot;
 • förbättra vidhäftningen av olika material till varandra.

Tips! Primer kallas i konstruktionen av en av sorterna av primer. Primeren är gjord av samma material (färg, lim, mastic), som ska täcka ytan. Emellertid innehåller den en större mängd lösningsmedel, vilket ger bättre penetration i den behandlade ytan. Applicera primer med rulle eller pensel.

 • Applicera limmastixen med en korkad trowel på det beredda substratet. Skiktets tjocklek ska vara ca två millimeter.
 • Enligt planen sätter du ett lakan av kryssfiner på plats och säkrar den med skruvar med plastdoppar. Samtidigt borra ett betongskott till ett djup av 6 mm direkt genom plywooden. Hålprosenkuyte för att skruva på lockskruvarna i nivelleringsmaterialet.
 • Efter att den lagda plywooden är polerad får du en perfekt platt och stark bas för parkett eller annan topplack.

Nu vet du hur du ska planera golvet med plywood. Välj lämplig metod, köp materialet och fortsätt. Om du vill anställa ett team av byggare kan du prata med dem på samma språk och välja verkliga proffs för arbetet.

Vi rekommenderar relaterade artiklar

Nivellering av botten av golvet med plywood – analys på flera sätt

Efter att ha börjat en större översyn eller helt enkelt bestämmer sig för att byta gammalt golvbeläggning, måste du på allvar närma sig det förberedande arbetet. Om du ska lägga linoleum eller laminat måste undergolvet vara helt jämnt. En betongplatta är dock inte alltid det bästa alternativet. Om du värdesätter din tid kan du jämföra golvet med plywood. Denna metod har flera fördelar.

Varför plywood?

Det presenterade materialet har följande fördelar:

 • Skivor är naturliga, så de avger inte giftiga ämnen och anses därför miljövänliga.
 • Plywood böjer anmärkningsvärt, medan det inte finns några sprickor på den.
 • Materialet präglas av lika bra styrka i alla riktningar. Därför kan golvet efter utjämning stå emot tunga belastningar.
 • Materialets goda hårdhet gör att du kan skapa en perfekt platt yta för att montera laminatet eller linoleumet.
 • Nivellering av golv med plywood är snabb, eftersom arken är stora. Med en platta kan du stänga en stor del av basen.
 • Plywood är väl transporterad.
 • Materialet avger inte främmande lukt.
 • Produktens låga vikt gör det möjligt att minska belastningen på golvplattorna.

Som du kan se är plywood idealisk för utjämning av basen. Det gör det möjligt att snabbt installera laminat eller linoleum vilket kommer att avsevärt förkorta reparationstiden.

Hur korrekt bestämmer höjden på nivån droppar?

Denna procedur måste utföras för att bestämma basens nollnivå. Det är bäst att använda en lasernivå för detta ändamål. Men om det inte är så kan du tillämpa den vanliga byggnivån.

För att börja i mitten av väggarna i samma höjd markera punkterna som ansluter samma linje. Så du definierar ”horisonten”. Därefter bestämmer du nollnivån. Därefter bestäms den minsta och största avvikelsen för den horisontella nivån på grundval av detta. videor:

Naturligtvis måste undergolvet förberedas för anpassning. Om de redan ligger på grundval av brädorna, och de är i gott skick, så kan du lämna allt som det är. Korroderade och förfallna föremål måste tas bort. Om det behövs måste du eliminera golvbrädorna, det är bättre att fixera fästet, kontrollera värmesystemet (om det finns några).

Vilka verktyg behövs för arbete?

För att jämföra golvet med plywood, är det nödvändigt att montera alla dessa enheter, utan vilka arbetet inte kan göras:

 1. Jigsaw med en lämplig duk. Det är användbart för skärning av plywood, såväl som laminat.
 2. Roulette och penna för märkning.
 3. Byggnadsnivå
 4. Skruvmejsel.
 5. Självgängande skruvar.

Vilken anpassningsmetod ska du välja?

Nivellering av trägolv med plywood kan göras med flera metoder. Kvaliteten på den framtida grunden beror dock också på valet. Du kan bestämma justeringsmetoden enligt följande:

 • Om den vertikala droppen inte överskrider 2 mm per 1 m2 kan undergolvet inte nivelleras, även om du lägger linoleum eller laminat.
 • Med korrekt golvbräda och en jämn nivåskillnad, vars höjd inte överstiger 5 mm, kan plywood monteras direkt på brädorna. Detta kräver inte ytterligare element. Observera att rätt installation är växling av golvbrädor, som utförs i enlighet med kraven i standarden.
 • Höjdskillnader som ligger i intervallet 1-8 cm kan elimineras med hjälp av plywood monterad på tejp eller punktstöd. Det innebär att du måste bygga en speciell kista eller fästa materialet på de lagda stockarna. I det första fallet används en träbalk. Observera att allt trämaterial måste förbehandlas med speciell antiseptisk impregnering.

Med stora droppar måste du helt avlägsna golvet. Om det var fixerat på stockarna, då borde de noggrant undersökas. Vid val av nivelleringsmetod är det nödvändigt att ta hänsyn till hur starkt proceduren kommer att minska höjden på taken.

Egenskaper vid montering av plywood utan fördröjning

Innan du använder det presenterade materialet måste det lämnas i det reparerade rummet i flera dagar. Kryssfiner måste ”användas” till de förhållanden där den kommer att köras. I det här fallet är det inte nödvändigt att lägga stödstången. Istället kan du använda jämnt utskjutande golvplattor.

Förutom plywood, innebär denna nivelleringsmetod användningen av cementbunden spånskiva eller GFL. Det bör också bestämma arkens tjocklek. Om t ex dropparna är små och bredden på brädorna på basen är 20 cm, är det nödvändigt att ta plywood, vars tjocklek varierar mellan 8-10 mm. I andra fall kan du behöva en platttjocklek på 1,8-2 cm.

Läggande material är som följer:

 1. Montera chefer runt omkretsen av rummet med ett litet avstånd från väggarna (2 cm).
 2. Kryssfiner ska monteras med ett mellanrum mellan arken, så att det vid utbyggnad och förminskning inte höjs. Ett tillräckligt avstånd på 3-5 mm. Observera att ark måste läggas på tegelprincipen. Samband bör inte vara samma.
 3. Nu kan du fixa materialet på ”ryggarna” på basen. Observera att hålen för skruvarna måste borras i förväg. Detta kommer att ge möjlighet att dränka fästanordningar. Dessutom kan du använda ett metallhörn under skruvning.

Om plywoodplåtarna på ena sidan har en grov yta, ska den ofolerade sidan vända uppåt. Detta kommer att förbättra vidhäftningen med limkompositionen, vilken kan vara linoleum.

Funktioner för inriktning av grunden med användning av ett bandstöd

Det finns ingen sprickbildning eller fördröjning. Om du ska montera plywood till lags. stöden ska placeras på ett avstånd av 3 cm från väggarna. Steget mellan dem är 40-50 cm. Legeringstekniken är som följer:

 • Monteringsplåt. Detta görs utan fästning. Du behöver bara expandera lakan på stöden, med hänsyn till alla nödvändiga avstängningar. Om nödvändigt bör plywood skärs. Det är också önskvärt att räkna arken.
 • Nu ska du installera loggar på väggarna. Om man höjer nivån är högst oönskad, då istället för en bar kan du använda andra klassens styrelser.
 • Monteringskors. Att lags bör fästas med skruvar. I detta fall är användningen av metall hörn önskvärt.
 • Ställ in den vertikala nivån för den resulterande strukturen. Om lagrets höjd på vissa ställen inte räcker kan du höja dem med sand eller takfilt.
 • Slutlig fixering av bärstängerna, plywood golv.

Observera att utrymmet mellan lagren kan fyllas med isolering: expanderad lera, mineralull.

Funktioner av inriktning på andra sätt

Nivellering av trägolv med plywood kan också göras med hjälp av små lags eller sabashka stöd. I det första fallet bör den vertikala nivånsskillnaden inte överstiga 8 cm. För att skapa ett enhetligt system av stöd används korta staplar och lameller. Denna metod är dock mycket svår, eftersom det kräver mycket arbete med designberäkningen. Det ska vara så noggrant som möjligt, eftersom du installerar varje stöd separat. Om du vill lägga linoleum i ett stort rum är det bättre att överge denna metod för anpassning.

För att arrangera båtarna är shabashki från vanligt träbräda, lameller och plywood (OSB-brädor) lämpliga. Som ett resultat borde du ha ett slags tränät, storleken på rutorna där kommer att vara 30×30 cm.

Observera att när du använder någon av dessa justeringsmetoder, bör vi inte glömma organisationen av underjordisk ventilation. Annars kan träelement börja rota. När basen är klar kan du börja installera linoleum eller annan beläggning.

0

Material efter tema:

Guide till att arbeta med rovnitel för golvet – från valet av blandningen för att fylla skiktet

Självutjämning golvet under laminatet – en praktisk översikt

Hur man justerar golvet i ett trähus – välj lämplig metod

Sätt och nyanser för att jämna golvet med plywood gör det själv

 • Urval för inriktning
 • Arbetsregler
 • Rikta in utan fördröjning
 • Tape support

I konstruktion finns olika sätt på vilka du kan jämföra ett trägolv. Och bland dem under en lång tid och med rätta är en av de mest populära metoden – nivellering golvet med hjälp av plywood ark. Det är ganska enkelt att utföra och inte minst kräver inte stora ekonomiska och arbetskraftskostnader. Alla tekniska detaljerna för denna metod är välutvecklade, dessutom, när du applicerar den, är det inte nödvändigt att vänta på att screed ska sätta eller materialet ska sitta ner. Detta är ett av de bästa sätten att jämföra golvet själv.

Nivellering av golvet med hjälp av plywoodark är inte dyrt, och det är också ganska enkelt att själv utföra denna procedur.

Nivellering av golv med plywood med egna händer kan göras på flera sätt, beroende på golvets tillstånd och höjdskillnaden mellan golvbrädorna. Trots enkelheten i utförandet har den också sina egna nyanser som du definitivt behöver veta, så att du senare inte behöver spendera dina nerver, tid, ansträngningar och pengar för att omarbeta felaktigt arbete.

Urval för inriktning

Nivellering av en planka eller parkettgolv med plywood är oftast utförd för att lägga ett mjukt golvbeläggning på det: linoleum, matta, etc. Plywood har länge och framgångsrikt använts för att utföra omfattande reparationsarbete inomhus. Den används huvudsakligen för att planera golvplanet, men är också väl lämpad för jämna betong- och cementfunderingar.

Björkplywood är slitstark och miljövänlig, och en behaglig träaktig doft ger ökad komfort till rummet.

Plywood används inte bara för utjämning utan också för reparation av trägolv. Detta görs oftast när luckor dyker upp mellan golvbrädorna eller när det är nödvändigt att höja golvets övergripande nivå i rummet.

När du väljer ett material finns det flera finesser som du behöver veta. Det är bäst att ta björkplywood för att jämföra golvet, eftersom det är ett miljövänligt material, och björkens helande egenskaper är välkända.

Nivellering av planka golvet görs bäst med 10-12 mm ark. När du använder plåtar av mindre tjocklek, är planering av plankgolv svår att göra kvalitativt, och en stor tjocklek av plåtar kommer att dra ytterligare kostnader.

Det är inte heller nödvändigt att använda material av högsta kvalitet för att jämföra golvet, lägre klasser kommer också att vara lämpliga, där du också kan spara mycket. Men när du planerar golvet med plywood måste materialet väljas för att vara fuktbeständigt, annars kommer det utrustade golvet att vara kortlivat.

Vid köp av plywood måste du noggrant inspektera varje ark. Om du hittar sprickor eller skalar i det är det bättre att du inte tar sådant material – det här är ett uppenbart äktenskap. Också uppmärksamma närvaron av knutar i lakan: i plywood är deras närvaro tillåtet om knutens diameter inte överstiger 25 mm.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Arbetsregler

Arrangemang av kompensationshål är nödvändigt för att förhindra böjning och förstöring av plywoodplåtar.

Skivor som tagits till lokalerna bör ges tid att acklimatisera. Om arken av plywood är planerad att användas i ett uppvärmt rum, kräver detta minst två dagar om rummet är uppvärmt – minst en dag. Håll materialet nödvändigt, lägg på kanten, för att inte förvränga.

Plywood kan ändra storlek på grund av temperatur och fuktighet. Vid planering av plankgolvet med plywood bör plåtarna därför inte läggas direkt mot väggarna, du måste lämna ett kompensationsgap på 15-20 mm.

Av samma anledning bör lakan inte läggas nära varandra. Mellan dem bör luckor på 3-5 mm lämnas för att absorbera stötar. Om rummets bredd innebär att två eller flera rader av plywood placeras, ska de intilliggande raderna förskjutas i förhållande till varandra med principen om murverk vid planering av golvet. Förskjutningen måste vara minst en fjärdedel av ett ark och inte mer än hälften av det.

Vid läggning kan korsning av fyra stötfogar vid en punkt inte tillåtas under några omständigheter.

Under inverkan av fuktighet kommer stora plåtar oundvikligen att varpa. För att undvika detta är det bättre att skära dem i 4 mindre. Skivor med ensidig grovhet, som ursprungligen är avsedda för grovgolv under ytbeläggningen, läggs vanligtvis med den rika sidan för att förbättra vidhäftningen. Om själva plywoodet fungerar som ett rent golv, lägg sedan det med marksidan uppåt. I det här fallet är det bättre att försegla locket på monteringsskruvarna med akryltätningsmedel och applicera ett skyddande lacklager ovanpå det lagda materialet.

För att jämföra golvet behöver du verktyg:

 • sticksåg eller handsåg med små tänder;
 • skruvmejsel eller skruvmejsel
 • snickare nivå;
 • chop sladd och bit av krita.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Rikta in utan fördröjning

Golvplanering med plywood på stockar.

Denna metod anses vara den enklaste att utföra. Med denna metod behöver man inte installera en stödstång för plywood, eftersom plankgolvet har en relativt liten skillnad i ythöjd (upp till 5 mm per m²) och i sig utför jämnt och tillförlitligt funktionerna på stödstången.

Plywood är fäst på golvets högsta punkter, förinstallerad under visuell inspektion. Dessutom måste dessa fästpunkter fördelas jämnt över hela golvområdet.

Plattor av plywood är fästa på plankgolven med skruvar. I det här fallet, var noga med att dränka inte bara skruven, utan hatten. För att inte skämma bort arken vid fästning borras hålen för skruvarna i två steg.

För det första borras hålet med en borr med en diameter som är lika med monteringsskruvens diameter. Då ska toppen av detta hål till 5 mm djup expanderas med en borr med en diameter som motsvarar skruvens locks diameter. Monteringen ska göras, alltid att dra sig ur kanten av plywoodskivan minst 20-25 mm.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Tape support

För att jämföra golvet med den här metoden måste du först göra en batten från längsgående skikt och tvärstänger. Lags sitter runt omkretsen av rummet, vilket ger ett gap på 30 mm från väggarna. Längden på både den installerade fördjupningen och de tvärstänger som är fästa vid dem beror på storleken på plywoodarket och ligger vanligtvis i intervallet 0,4 till 0,5 m.

För att inte bli förvirrad och korrekt kista måste du först utföra ett passande rum. Därför läggs ark av plywood ut utan att fästa och skissera konturen på varje ark med krita. För att undvika att blanda arken när de lägger dem ska de numreras.

Sedan, enligt märkningen, är lags monterade. Det bästa materialet för en logg är ett trä med en sektion på 40×40 eller 50×50 cm. Men om det inte går att höja golvet med ett sådant värde, är andraklassiga brädor eller till och med skuren plywoodremsor perfekt lämpade för stockar.

I enlighet med arkets storlek beräknar vi steghopparna. Vid lags hängare är fästa med skruvar, är det bättre att använda metall hörn för att stärka mounten. Lags och cross balkar bör ställas i ett enda horisontellt plan, med hjälp av denna väv eller ruberoid förband eller träförband. Horisontalen kalibreras med hjälp av en snickeri. Efter inriktningen är färdigkopplad plywood i kassen.

Oavsett hur du planerar golvet, kom ihåg att plywood är ett bräckligt material, och du behöver särskild vård när du arbetar med det. Men resultatet är värt ansträngningen. Faktum är att du inte bara får en platt, men också ett varmare golv.

Lycka till dig! Värme och komfort i ditt hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *