Uppvärmning

Ljudisolering för golvet i huset

Byggandet av golvet i ett trähus åtföljs av alla typer av knutpunkter. Fästpunkterna på balkarna, deras kontakt med plankgolv, lederna i stängerna – alla dessa noder bär ljud i alla riktningar. Ljudisolering börjar med dem. De mest effektiva materialen för absorption av ljud är mjuka fiberstrukturer. De gör ett utmärkt jobb och är lätta att använda.

Anslutningsstrukturer och komponenter läggs med ljudabsorberande material. Många mästare använder kände för att lägga mellan överlappningar. Det täcker balkar, korsningar i andra våningen tak, om några. Fästpunkter kan också läggas gummerat material.

Ljudisolering av fästen och fogar av träelement spelar en stor roll, eftersom de främre strålarna sprider ljud uppåt och längs sidorna. De är en korridor genom vilken buller färdas, särskilt slagverk. Det är mer lämpligt att börja bygga golv som redan tar hänsyn till ljudets art och dess fördelning. Som ett resultat behöver du inte skaka från det minsta ljudet i rummet.

Med tanke på stunderna för ljudisolering av anslutande noder kommer det efterföljande skyddet att öka effekten av isolerade fogar på golven.

Ljudisolering av golv och övre våningar

Bottenvåning

Ljudisoleringen av golvet ligger som regel vid scenen av golvbeläggningen. Detta bör beaktas i förväg. Mycket ofta kombineras isolering och ljudisolering i form av ett material som utför båda funktionerna. Till exempel har glasull både egenskaper. Därför värms golvet med detta material, eftersom det eliminerar behovet av att köpa en separat ljudisolering. Basaltfiber är väldigt populär. Han känner nästan inte lika med absorption av ljud och värmeuppehåll samtidigt. I detta avseende sammanfaller scenen med golvvärme med ljudisolering som sådan. Men många experter rekommenderar att man får större effekt att lägga ett lager av ljudisolering under den slutliga golvbeläggningen.

Denna extra åtgärd låter dig helt isolera både slagverk och akustiska ljud. Att utföra ytterligare skydd är väldigt enkelt. På basis av ytbehandlingsplattor av korkmaterial eller fiberboard. Skivorna passar tätt mot varandra och fästs inte på basen. Varför inte fästa? Naglar, skruvar och andra metallelement är bra ljud. Följaktligen förlorar nagelplåtarna hela byggnadens ändamålsenlighet. Ljudet kommer fortfarande att passera genom metallelementen. Ljudabsorberande material är inte fastsatta, det visar sig ”flytande tak”. Bredvid det passar det sista våningen. Dubbelisolering, isolering och korkfolie, kan dränka ut slagljuden.

övre våningarna

Grunden på andra våningen är en konstruktion i form av balkar och golv. De är monterade på huvudstängerna. Ljudisolering av dessa element börjar med lederna. Monterade noder fästmaterial rullar material. Det är mer lämpligt att täcka balkarna själva med filt eller annat mer brandbeständigt material.

Faktum är att strålarna och brädorna över tiden börjar krossa. Om de är ”förpackade” i ljudisolering hörs inte ljudet så mycket. Tänk på den här punkten när du bygger andra våningen. Det mest populära och effektiva sättet att installera ljudisolering på övre våningar är ett membran ”andra tak”. Strukturen i sin konstruktion är mödosam, men effekten av en sådan konstruktion är värt det.

Kärnan i metoden reduceras till arrangemanget av ”hängande taket”, tillverkat av två ljudabsorberande träplåtar. Mellan dem finns en ljudisolator. Denna ”smörgås” är upphängd och fäst vid väggarna. Det visar sig vara en slags krockkudde, absorberar och omfördelar det inkommande ljudet. Den viktigaste punkten i hela strukturen är dess ordentliga fastsättning. Membran ljudisolator i ett trähus monteras på väggarna runt omkretsen.

Huvudområdet är fäst vid balkarna med en vibrationsdämpande upphängning. Du kan göra det själv eller köpa det klart. Det är omöjligt att fixa ”monterad ljudisolering” direkt, eftersom effekten går förlorad på grund av ljudets ledning med ett metallelement. Strukturen måste monteras separat och ha en självständig karaktär.

Ljudisolering av golvet i övre taket kan göras med mineralull och plywood. Principen för denna metod är densamma som membranets. Materialet läggs mellan balkarna och förstärks med plåt av plywood. Designen är fäst vid väggarna, men inte till balkarna. Det måste vara oberoende av huvudöverlappningen. I stället för plywood används ofta gips.

Hur väljer man materialet?

Eftersom ljudisoleringen av golvet i ett trähus skiljer sig från de klassiska planerna av betonggolv, väljes materialen exakt för designegenskaperna. De mest populära och beprövade ljudisolatorerna är:

  • Glasull. Det är föredraget att användas vid botten av bottenvåningen, eftersom materialet utför en dubbelfunktion – isolering och ljudabsorption.
  • Bomullull innehållande basaltfibrer. Detta material klarar av sin uppgift – ljudisolering. Det är brandbeständigt, utsätts inte för fukt och kan dämpa slagljuden.
  • Fältet är både isolerande och ljudabsorberande material. De är lätta att lägga i golvens leder. Materialet är emellertid inte motståndskraftigt mot bränning, det kommer att kräva särskild behandling.
  • Korkmaterial är en utmärkt slagverksisolator. Den passar direkt under slutgolv.

Alla dessa material kan kombineras med varandra. De används huvudsakligen för att eliminera problem med buller och värme läckage i trästrukturer.

Ljudisolering av golvet byggs vid konstruktionstidpunkten, eftersom det är mycket svårt att fixa någonting i det färdiga huset. Närvaron av ljudisolering bidrar till ett bekvämt och mysigt boende i ett trähus.

Bullerisolering i huset med egna händer

Alla behöver en lugn vila och tystnad. Men ganska ofta i moderna lägenheter och hus vilar blir en lyx. I gamla byggnader är isolering helt enkelt inte tillgänglig och hörde därför ständigt samtal av grannar, tramp av fötter, musik och arbets-tv. Ljuden som tränger in i lägenheten är uppdelade i två typer:

– Luft, som representerar rösterna, arbetet med elektriska apparater, musik och ljud från att passera på gatan.

– Slagverk som härrör från borrens arbete, stämpling av fötter och fallande föremål.

Det bästa sättet att skydda dig mot omgivande ljud är isolering med egna händer. En enkel uppsättning arbeten gör det möjligt att alltid glömma att någon annan bor. Med hjälp av ljudabsorberande material är väggar, tak och golv färdiga. Endast en fullständig dekoration av rummet kommer att möjliggöra för att uppnå önskat resultat. Om familjebudgeten inte har tillräckligt med pengar för att fullborda huset med ljudabsorberande material, så är delning i de nödvändiga zonen meningsfullt. Efter att ha bestämt den vanligaste ljudkällan kan du fortsätta ljudisolera rummet.

Väggdekoration

Det första steget är att kontrollera ytan för sprickor, marker eller dolda hål. Om någon har hittats bör de avslutas noggrant. Ofta finns hålen i kommunikationsplatsen – uttag, omkopplare, uppvärmning. Chips kan fyllas med vanliga putties och efter att de torkats upp, installera ljudabsorberande material som sedan sys upp med gips.

Installation av konstruktioner för att lägga isoleringsmaterial utförs med hjälp av metallprofiler. Rammen är fastsatt på golv och tak, och i alla fall inte på väggarna. När profiler är fästa på väggar ökar sannolikheten för att strukturella buller saknas. Ett litet mellanrum på några millimeter kvarstår mellan arbetsytan och metallramen, som sedan fylls med silikonförslutningsmedel.

Därefter fästes mineralull eller annat ljudisolerat material på väggarna. Det måste vara tätt packat i alla sprickor så att det inte finns några hål i strukturen.

Om installationen är felaktig och kaviteterna kvarstår i packningen, skapar designen en ”trumseffekt” och hörbarheten ökar. Tunn bomullsull måste läggas i flera lager. I detta fall förskjuts lagren i förhållande till varandra. Överlappningen kan vara ca fem centimeter. I det här fallet fungerar den ljudisolerade konstruktionen.

Ett annat material för ljudisolering av ett hus är en ZIPS-panel, som inte bara installeras på väggarna utan också på golv med tak. För att installera dem används speciella vibrationssäkra aggregat, på vilka färdiga paneler monteras. Gör denna installation är också möjlig med egna händer.

Det sista steget i ljudisolering av rummet är gipsplattans ytplastering och efterföljande efterbehandling med allt material du vill ha.

Ljudisolering av golv

Denna process krävs ganska sällan – trots allt tränger i princip inte ljudet från nedan till lägenheten. Men om älskare av högljudd musik har sett sig ned nedan kommer golvisolering att vara den enda lösningen. Dessutom kommer ljudisoleringen av golv också att påverka golvvärmen, eftersom basalt mineralull eller annat tätt material används för att skapa en ljudbarriär. För att uppnå en fullständig ljudisolering av golven görs en så kallad ”flytande” screed enligt vilken ett lager av ljudisoleringsmaterial läggs.

Först och främst avlägsnas det gamla golvbeläggningen, isoleringen avlägsnas och en ”ren” skylt lämnas. Det måste noggrant rengöras, kontrolleras för tomhet och sprickor, vilket måste förseglas. Längre längs väggarna med en flytande nagel limmade gummiband. Den måste placeras 5 mm över den avsedda slipsen.

Därefter måste du ställa fyrarna, som kommer att hällas slips. Som dem kan du använda några skruvar som kan skruvas in i plattan. När du placerar dem är det mycket viktigt att följa nivån, annars kommer golvet att vara ojämnt. Efter installationen av fyren är det nödvändigt att lägga isoleringsmaterial som enkelt ”sätter på” skruvarna. Efter det är det noggrant planerat och täckt med ett förstärkande nät. Nu kan du hälla bindningen och justera den med regeln. Det är mycket viktigt att graden av cement inte överstiger de etablerade fyrarna.

När duken torkar kan du lägga underlaget och installera beläggningen. Du kan använda laminat, linoleum, parkett eller till och med kakel.

Takmålning

Det mest drabbade området är taket. Han representerar också den största svårigheten i ljudisolering. För att skapa en högkvalitativ isoleringsstruktur rekommenderas det att använda speciella anti-vibrationskjolar. Ett annat alternativ är stängda stänger, som profilen är monterad på.

På parallella väggar på ett avstånd av 10 centimeter från taket är speciella hörn packade. Trästångar är fästa på dem från vägg till vägg, under vilka gummitrådar läggs utan misslyckande. Denna design tjänar som grund för ramen.

Nu vinkelrätt mot stängerna är aluminiumprofiler fastsatta med ett steg på 40 centimeter. Fästdonet ska inte vara styvt – eftersom fuktigheten påverkar träet något. Designen ska vara en liten ”promenad”. De återstående kaviteterna är tätt packade med ljudisolerat material. Efter arbetets slut sugs taket med gips och är föremål för slutbehandling. Om inomhusloft planeras, är det värt att diskutera processen med ljudisolering av huset med kvalificerade specialister.

I allmänhet tar installationen av ljudisolering inte mycket tid och är lätt att göra med egna händer. Korrekt utförd installation kommer att hålla lugnet och tyst i huset under lång tid, och fungera som en utmärkt isolator som andas fritt och är miljövänlig.

Video om ljudisolering i huset med egna händer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *