Installation

Mansard tak av privata hus erektionsteknik

De övre taken på taket kan vara en L-formad struktur. Trussben mellan sig kan förenas i ett ändläge med hjälp av trä- eller metallfäste, eller genom att klippa i halvskog med en bultad anslutning. Vi rekommenderar att du monterar det första paret på taket, vilket sedan demonteras och används som en mall. Förberedda krossar installeras i standardordern – första extremen, sedan resten med konstant nivellering.

Vid det sista skedet av uppbyggnaden av en takkonstruktion görs installationen av batten, installationen av vattentätning, skapandet av ventilationsavstånd och installation av takbeläggning med hand. På insidan är värmeisolering och ångspärr fixerad och mantel är monterad. I videon kan du bekanta dig med tekniken.

Relaterade nyheter

Hem »Attic» Byggnadstak tak gör det själv

Byggandet av ett mansardtak gör det själv

Använd alla möjliga områden, ge huset originalitet och avsevärt minska värmeförlusten genom taket – det här är de uppgifter som solverket löser. Med en viss säkerhetsmarginal på grunden på detta sätt är det möjligt att vända ett enhemshus till en två nivå. Det lockar också att mansardtaket byggdes med egna händer kan vara utan några speciella konstruktionskunskaper. Det är viktigt att inte göra ett misstag med materialvalet och göra allt enligt reglerna.

Fönstren i det vanliga golvet ligger i väggarna. På vinden väggar finns det få eller inga. De byts ut av ett tak. Därför är fönstren gjorda speciella: de behöver inte bara överföra ljus i tillräckliga mängder utan också att klara vind- och snöbelastningar, som är mycket större på taket än på väggarna.

takfönster

Vid planering av en takvåning bör hänsyn tas till SNiP: s rekommendationer. De rekommenderar att området i Windows ska göra minst 10% av golvområdet. Så om vinden kommer att delas upp i flera rum i varje bör det finnas ett fönster.

Mansard tak av privata hus erektionsteknik

Byggnad av takfönster i taket

Av alla sätt i bilden på enhetsfönstren i taket med en mansard är den enklaste implementerade lutande installationen. Samtidigt är det nödvändigt att säkerställa korrekt vattentätning av korsningen, samt att använda speciella modeller med förstärkt ram och förstärkt glas – belastningen på ytan är stor.

Plussor takfönster:

 • mer ljus, inte så skarpa gränser av ljus och skugga;
 • Takets yta är platt, dess lättnad är inte komplicerad;
 • relativt lätt installation.

Vid planering av ett sådant fönster är det nödvändigt att komma ihåg att dess område ökar med ökande lutningsvinkel. På vilken höjd är det bekvämare att installera ett sådant fönster och hur höjden ökar i centimeter, beroende på lutningen, titta på fotot.

Ju brantare sluttningen i förhållande till golvet, desto mindre bör fönstens höjd vara

Fönsterramens bredd ska vara 4-6 cm mindre än steget mellan spjällen. Då kan det enkelt installeras utan att störa ramens struktur. Om fönstret är bredare måste du göra en förstärkt stråle ovanför den, beräkna lasten.

Om du behöver ha ett större fönster är det lättare att sätta två smala i närheten. De ser inte värre ut än en stor, och det blir färre problem.

Två fönster sida vid sida ser inte värre ut än en bred

När ett dormerfönster installeras blir takets geometri mer komplicerat: endova visas på toppen och sidorna. På grund av detta blir trussystemet mer komplext både i planering och montering. Ökar också komplexiteten i att lägga takläggning. Alla endovy – platsen för den mest sannolika förekomsten av läckage. För här är det nödvändigt att göra allt väldigt noggrant. I regioner med stor mängd snö är det lämpligt att installera snöskydd över sådana fönster: så att de under en skarp nedstigning inte rivs.

Enheten på den vertikala fönsterdörraren på taket

Plus det här fönstret: nära det kan du stå i full tillväxt. Men de släpper in mindre ljus, lättnad blir svårare och taket blir mer problematiskt.

Ett inbyggt fönster används vanligen om de gör en utgång till balkongen genom den. I andra fall är den här metoden inte det bästa alternativet: det är lite ljus, skuggorna är mycket djupa, vilket är tröttsamt för ögat, men geometrin blir också mer komplicerad, men inte i samma utsträckning som i föregående version.

Det enklaste sättet är att göra ett fönster i slutet av vinden. I det här fallet behöver du inte en förstärkt ram eller förstärkt glas. Det är ganska nog bara högkvalitativt glas. Det är det här alternativet som oftast ses i landstugorna: det här är det billigaste alternativet som lätt kan förverkligas för hand.

Rafter system

Vid självbyggande av privata hus med mansard, väljs vanligtvis ett brutet tak. Det låter dig få ett rum med ett stort område, större än under gaveln.

Med samma bredd på basen (huset) erhålls mansardrummet under det trasiga taket mer än under den vanliga gaveln. Takfläktssystemet blir mer komplicerat, men ett taktak med vindsvåning under ett sluttande tak är fortfarande mer populärt

Utformningen av det trasiga taket är sådant att överhängen sänks ganska låg vilket ger huset ett intressant utseende. Men takets långa överhängning tjänar inte bara en dekorativ roll. De täcker fortfarande den övre delen av väggen från nederbörd och avledar huvuddelen av vattnet från fundamentet. Även när du planerar måste du ha i form som med starka vindar, ökar de vindkraft. På grund av detta är det nödvändigt att använda mer kraftfulla brädor och balkar. Eftersom takets överhängning är vald utifrån flera överväganden, vars huvudsakliga väder är väderförhållandena.

Tiltvinkel

Det beror på takmaterialet, men mest av allt – på regionen och väderförhållandena. Den klassiska versionen visas i figuren: de nedre backarna i förhållande till vinden planeras med 60 °, de övre – vid 30 °. Baserat på dessa data och parametrarna i din byggnad kan du beräkna alla längder. Bara det är värt att överväga att enligt SNiP kan takhöjden på vinden inte vara mindre än 2 m. Sedan är det per definition detta loft. Bekvämt kommer en person att känna sig själv om taket höjs till en höjd av minst 2,2-2,3 m. Baserat på detta, beräknas enligt de geometriska reglerna de önskade längderna.

Klassiska lutningsvinklar

I den klassiska versionen kan inte belastningen från nederbörd på sidoytorna beaktas. Nederbörd kan endast hållas på den övre delen, vars vinkel är mindre än 45 °.

I allmänhet sträcker sig sidoväggarnas lutning vanligtvis mellan 45 ° och upp till 80 °. Ju brantare sluttningen desto mer segel den har, det måste beaktas: i områden med starka vindar är det bättre att göra mer plana tak. Då kommer vindbelastningarna att uppfattas mycket bättre.

Typer av taksystem av brutna tak

Konstruktion av ett brutet taktak – en av varianterna av trussystemet (den vanligaste)

För tillverkning av en trasig takram använder de ofta timmer från furu. Karaktären är minst 2. Valet av snitt av trä och brädor beror på takets storlek, valda takbeläggningar (vikt), vind- och snöbelastning i regionen och installationsarbetet för stegar. Alla dessa parametrar tas med i beräkningen. Tekniken är föreskriven i SNiP 2.08.01-89 och TCP 45-5.05-146-2009.

Ett av alternativen för att bygga en ram med hängande takfästen

Ovanstående i figuren kommer att leda en ritning av en ram med hängande spärrar. Det kan endast genomföras om basen av den övre triangeln inte är mer än 4,5 meter (i detta fall är det bredden på vinden). Om det är mer, är det nödvändigt att göra snedspetsar som borde ligga på stödväggen i mitten (vinden kommer att delas upp i två delar av en rad strålar).

En annan version av den övre delen avbildas i bilden nedan (bilden är klickbar). I detta fall förstärktes sidostängerna. De ökar väsentligt systemets styvhet.

Det finns ett andra sätt att uppnå en liknande effekt – att upprätta sammandragningar – i figuren beskrivs de bara av knappt synliga linjer. Längden på sidoslagbenen är uppdelad i tre, på dessa ställen bestäms sammandragningar. De kommer att behövas om taket kommer att ha en betydande vikt.

Alternativet för ett slitsaggregat i systemet, med stag som stärker systemets styvhet

För en liten byggnad i razorov kan takets ram generellt vara enkelt: överst finns två hängande häftappar, en puff, golvbalkar, pelare och sidespärrar (i bilden nedan).

Konstruktion av ett trussystem av ett brutet taktak för ett litet hus

Hur man beräknar ett brutet tak

Mansardbrottet tak av ett litet hus (inte mer än 6-7 meter bred) byggdes så många gånger att man, baserat på erfarenhet, kan säga vilka material som ska användas. Många parametrar är beroende av andra material. Till exempel är installationsstegets spärrar bundna med isoleringsparametrar. För att hålla avfallet så lite som möjligt var installationen lättare, det är nödvändigt att avståndet från ett rack till det andra är något mindre än isolationsbredden (20-30 mm). Så, om du ska använda mineralull, är dess bredd 60 cm. Sedan måste ställen installeras så att klyftan mellan de två angränsande är 57-58 cm och inte mer.

Bredden på brädan för trissfoten bestäms återigen på grundval av isolering. För Rysslands mittzon är den nödvändiga tjockleken av basaltull 200-250 mm. Detta är inte allt. För att isoleringen ska kunna torka behövs ett ventilationsspalt på 20-30 mm (utan det kommer kondensat gradvis att riva ut i träet och göra mineralull oanvändbar). Totalt visar det sig att bredden på kardborrebenet ska vara 230 mm. Styrstyckets tjocklek – inte mindre än 50 mm. Det här är i regioner med mjuka vindar och inte särskilt tunga snöfallar. Sammanfattningsvis, för alla spärrar – ås och sida – obligatoriskt bräda 230 * 50 mm.

Om timmer med sådana egenskaper visar sig vara för dyra, kommer det att vara möjligt att göra isolering i två riktningar: en del längs spärren, en del som har fyllt kassen, över. Det är möjligt att lägga minst 100 mm basalt bomullsull, därför kan du ta ett standardbord på 50 * 150 mm och lämna ett ventilationshål på 50 mm, eller beställa en icke-standard 130 * 50 mm. Se detta, vilket är mer lönsamt för pengarna.

För rack och balkar är det bättre att ta en bar på minst 80 * 80 mm, bättre – 100 * 100 mm. Speciellt i områden med svåra väderförhållanden – med kraftigt snöfall eller starka vindar.

Beställa mer exakt beräkning från experter. Det här är en lång process som består av att samla laster från takmaterialet, strukturelementen själva, vind- och snölast. Därefter finns det enligt en viss formel ett urval av element. För mer information om hur beräkningen utförs, se följande video.

Mansard tak gör det själv: installationsproceduren

Enheten på mansardtaken skiljer sig inte från standardversionen. Om huset är av trä eller timmer, kan du använda den övre kronan som en mauerlat. Den är endast förbehandlad genom impregnering med höga skyddande egenskaper.

Om väggen är gjord av skumblock, är ett förstärkt monolitiskt bälte placerat ovanpå det. På en tegelvägg eller gjord av rockrock, andra liknande material, är anordningen av ett sådant bälte valfritt. På väggen placeras i två lager av vattentätning, och på toppen – antiseptiskt behandlat virke – 150 * 150 mm eller logg. Den är säkrad med inbäddade dubbar.

Så här monterar du strömplattan och trussbenen

Vid montering använder alla element långa naglar – minst 150 mm långa. På de mest kritiska ställen är det bättre att ansluta tre eller flera element till bultar eller dubbar med dubbelsidiga trådar. Det är önskvärt att stärka alla leder med stålplattor eller hörn.

Första sättet

Monteringsbultar mansardtak gör på två sätt. Den första: samla delar på marken, sedan i färdig form höja uppåt. Där, den första som exponerar de extrema strukturerna som blir gables. De sätts vertikalt fast. Det är ofta bekvämare att fixa dem med långa staplar som är fastspända på väggen (tillfälligt). Följande monterade strukturer sätts in i de beredda indragningarna i mauerlat (de är gjorda med önskad tonhöjd). De sätts vertikalt, försiktigt fixerade. Vid behov installera ytterligare tillfälliga stag som låser dem i önskad position. Sidostrålar är installerade.

Hur man bygger ett sluttande tak på detta sätt, för att samla noder, se videon nedan.

Andra sättet

Den andra metoden – byggandet av ett brutet tak konsekvent samlar in elementen direkt på platsen. Denna metod är mer lämplig om konstruktionen är stor och kan monteras, den kan endast lyftas med specialutrustning (kran).

Första golvbalkarna. De är fästa på stället och åtdragning, placera tillfälliga strängar, håll dem i vertikal riktning. Därefter monteras truss övre och sido benen, och fästen och axlarna är installerade.

Under installationen observeras följande sekvens av åtgärder: Först ställs de extrema elementen först och ställs in i önskat läge, ordentligt fastsatt. Använd vid behov tillfälliga stöttor. Mellan dem kommer fiskelinjen, repet, strängen, som kommer att fungera som riktlinje för installation av alla efterföljande element, dras. Med detta enkla drag kan du få den perfekta geometrin (glöm inte att kontrollera lutningsvinkeln, vertikaliteten eller horisontalen).

Ovanpå rackens fästen fixar du – stänger, där sidostängerna är fixerade och på vilka åtdragningen av den övre triangeln är installerad. Åtdragning fäst med metall hörn. Eftersom strålarna är långa, såger de. Detta elimineras ytterligare – efter monteringen av övre trussbenen – med hjälp av vertikala balkar med fast eller justerbar höjd. Och tillfälligt kan de läggas upp med ställningar (för att inte dra hela systemet).

En av stadierna att bygga ett mansardtak gör det själv

För att göra det lättare att motstå den önskade vinkeln när du monterar sidoskruvbenen, gör mallar, vilket gör zapily. Men eftersom geometrin av självbyggda byggnader sällan är perfekta, kan en justering behövas. För att kontrollera den resulterande lutningsvinkeln från flera brädor slås ett ytterligare mönster ned, vilket används för att verifiera installationens korrekthet.

Om standardlängden av timmer – 6 meter – räcker inte, eller beställa önskad längd (dyrt nöje) eller ökning. Vid byggnad naglas två brädor med en längd av minst 0,6 meter (30 cm på vardera sidan av leden) till foget. De spikas på båda sidor eller används med bultar.

Tillförlitligt sätt att bygga spärrar. Längden på ”patch” – minst 60 cm

Efter installationen är sidostängerna kvar för att installera toppen. För dem är en mall gjord, förtvättad på marken och installerad på toppen.

Nästan färdig ram

Övre delen kan tillverkas på olika sätt. Dess struktur beror på bredden på basen. Hur man gör det, titta på bilden nedan.

Hur kan du göra en övre triangel på ett sluttande tak

Eftersom anordningen av det mansardbrutna taket inte åstadkommer närvaro av en ås, är en stång fäst i mitten som hållarna är fastsatta, vilket fixar triangeln i önskad position.

Den övre delen är fastsatt av hack, spikad i baren i mitten

Ha det kan anses att mansardtaket är monterat med egna händer. Det är fortfarande att montera takmaterialet och värmningen (du kan i denna ordning, samtidigt). Egenskaper av isoleringstak beskrivs här.

Noder och deras ritningar

När trussystemet installeras kan det finnas frågor om montering av noder – skärningspunkten och anslutningen av flera konstruktionselement. På bilden ser du ritningarna av nyckelanslutningar.

Hur man gör anslutningselementen truss system broken roof

Den andra versionen av anslutningssidan av spjällen och den övre triangeln. För mer pålitliga fästbultar används.

Hur man gör monteringen av den övre triangeln och takfoten på taket med egna händer

Metoder för att fästa trussben till mauerlat eller, som i detta fall, till sidostrålen visas i figuren nedan. För att göra det lättare att montera ett tungt element, är en dragkrok (bar) spikad på spjället nedan, vilket begränsar rörelsen: brädet ligger mot kanten och förhindrar att det faller under.

Flera alternativ för att fästa spärrar till mauerlat

Mansard takbyggnadsteknik gör det själv

Alla drömmar om att utöka bostadsutrymmet. Men inte alltid i huset kan du till exempel utrusta en förlängning. En av de bästa lösningarna i detta fall är byggandet av ett mansardtak – ytterligare bilder med minimal investering.

Ett sådant tak är byggt ganska enkelt och snabbt. Och uppnå hjälp av flera vänner, du kan spara på arbete.

Mansard tak av privata hus erektionsteknik

Utsikt över mansard takram

Mansard tak gör det själv

Att bygga ett mansardtak självständigt är det nödvändigt att försvara sig med maximal kunskap inom detta område. Läs mer om byggandet av mansardtaket på denna sida. Så är taket tak:

En av alternativen dvuhskatnoy trasigt tak

– på 1 nivå – byggnaden har en fjärrkonsol, ett stort område och vertikala fönster. Loft med tak på en nivå sträcker sig utöver nivån på en av sidorna av huset;

– i 2 nivåer – ett projekt som har en blandad form av stöd. Denna typ av tak är det mest komplexa i alla stadier av konstruktion, det är utformat tillsammans med huset;
– dvukhskatnye – överbyggnad för vinden på en nivå, lätt att installera. Den största nackdelen är ett litet område och låga tak.

– dvukhskatny bruten – strukturerar med 4 sluttande plan i olika vinklar. Något mer komplicerat än den tidigare versionen, men bland fördelarna är en fulländad inredning.

Olika projekt av mansardtak är nästan samma som vanliga taktak och innehåller följande element:

 • takutseende och skydd mot nederbörd;
 • kista – basen för takläggning och isoleringsmaterial;
 • åsen är trästruktens krona;
 • spärrar – lutande förstyvningsribb av hela strukturen;
 • Mauerlat – grundstrålar för installation av trussystem;
 • diagonala fasetter för längsgående balkar och vertikala stolpar;
 • inre balkar – stöd för åsar och / eller spärrar för strukturell stabilitet;
 • isolering är en konstruktion av lager av ånga, vatten, värme och ljudisolering.

Mansard tak i ett privat hus – foto under uppförande

För byggnaden behöver till exempel ett skiffertak av denna typ:

 • trästänger (15, 12, 10), oförsedda brädor, brädor 40-50 mm med 150 mm;
 • naglar – 80 och skiffer
 • tråd – glödgad (3-4mm) och för streckmärken;
 • skiffer;
 • isolering;
 • gidrobarer.

Verktyg för byggandet av mansardtaket, troligtvis, behöver inte ens köpa:

Takets vinkel ger utmatning av nederbörd, men tar höjden på rummet. Det är desto mindre blir lutningsvinkeln desto större blir rummet i själva rummet. Delvis användbart utrymme på vinden är reducerat och på grund av isoleringen för taket. Läs vilka typer av isolering för vinden taket finns och hur man ordentligt staplar dem.

Mansard takteknik

Byggnadstekniken hos ett mansardtak har lite subtiliteter:

– Tjockleken på spjällen måste vara större än 250 mm. Detta är nödvändigt för ett bekvämt läggande av ett isolerande skikt på 20 cm. Skyltar kan vara gjorda av laminerat faner

– För värmeisolering är det bättre att använda skumad polystyren eller glas – de behåller sina egenskaper även med ökad luftfuktighet.

– mellan värmeisoleringsskiktet och taket är det nödvändigt att installera ventilation i alla regler – med huvar och luftventiler så att luften cirkulerar fritt under byggnadens yta;

För att göra takkvaliteten och tillförlitlig måste den ha utmärkt ventilation, värmeisolering och högkvalitativt trusskonstruktion av behandlat trä.

– Den inre sidan av värmeisoleringen behöver en ångspärr över hela ytan.

– Ett lager av hydro-, om det behövs, ljudisolering läggs ut under taket från utsidan av spjällen;

– Trä för hela strukturen måste behandlas med speciella medel från mikroorganismer och eld, enligt byggnadskravets krav.

Taktakets dimensioner

– om mansardtaket är installerat i blåsiga områden är det värt att minska lutningsvinkeln,

– Om huset ligger i ett lugnt, vindlöst ställe, behöver du öka lutningsvinkeln.

– Sådana tak är täckta med keramiska plattor eller skiffer. Metall, på grund av dess låga värmeisoleringsegenskaper, rekommenderas inte;

– För värmeisolering är det nödvändigt att använda icke brandfarliga material.

– Taket taket ger en trappa.

Den yttre trappan tar inte bort huset, men det går bara att komma till vinden först från gatan. Internt – mycket bekvämare, men sker i huset. För att lösa detta problem kan du installera en takstege på sväng- eller skruvdesign. Och hur, enligt GOST, för att hitta den idealiska vinkeln för trappan till andra våningen, läs våra instruktioner.

Fasad konstruktion av mansardtak

Innan du tar upp taket måste du:

 • Att genomföra en undersökning av byggnaden för att identifiera den maximala belastningen för väggarna och stiftelserna.
 • Utveckla ett projekt vind.
 • Få tillståndsdokument:
 1. från stadens myndigheter till byggandet och återuppbyggnaden;
 2. expertutlåtande om huset;
 3. tillstånd från alla ägare.

Rafters brutna tak vindsramning

Efter att ha tagit taket och den förberedande processen kan du fortsätta till byggandet:

 1. Vi lägger och fastar mauerlat längs husets omkrets – baren är 100 av 100.
 2. Installera ramen. Trissarna i trussstrukturen kommer att fungera som rackramen. För sin enhet ta en stång med ett tvärsnitt som liknar tvärsnittet av de längsgående balkarna. Vid kanterna av byggnaden placeras vertikala stolpar och fästs på längsgående balkar med hjälp av hörn och skruvar. Över varje ställning gör bygeln.
 3. Montera resten av bågen. Mellan de två bågarna som bildats vid det tidigare monteringsfasen stram strängen strikt horisontellt. De återstående bågarna är installerade med en guide till sladden och steg för spärrar. Stämplade hörn eller spikplattor som välvda lintar är anslutna.
 4. Gå till spärren. Deras övre ändar skärs i en viss vinkel. På stavarnas baser skär spåren för montering på elplattan. Rafters är fasta till grundstrukturen. Därefter, enligt mallen, skärs de övre spjällen och sätts också på plats. Se även mer detaljerad information om hur du installerar trussystemet på vinden.
 5. Vi monterar kappskivorna eller lakan av plywood.
 6. Vi lägger ett lager av ånga och värmeisolering. Lager är installerade från insidan av spjällen. Fyll kassen över isoleringen.
 7. Från utsidan av spjällen monterar vi ett vattentätlager.
 8. Det sista steget är installationen av taket av det valda materialet. Skiktet på taket är monterat på toppen av vattentätning.
 9. Glöm inte ventilationsfönstren, såväl som fönsteröppningar. Fönstret kan givetvis endast installeras i gavlarna, men det är osannolikt att två fönster inte ger tillräcklig belysning.

Hur mycket kostar det att bygga ett mansardtak

Tänk på priserna på material för taket tak, eftersom konstruktionen kommer att utföras självständigt.

Kostnaden för ånga och vattentätning beror på tillverkaren och varierar inom 25 rubel per kvadrat. Isolat säljs i rullar på 50-70 kvadratmeter. Om tätning av tak och populära typer tätningsmedel läs här: http://fineroofs.com/materialy/germetiki/vidy-krovelnyx-germetikov.html

Priset på isolering (mineralull) beror på densiteten per kubikmeter och basen:

 • på glasfiber – 1400-2500 rubel. per kubikmeter
 • på basaltfiber – 1100-2000 rubel. per kubikmeter
 • på jutefiber – 10-16 rubel. per meter

Takmaterial varierar inte mycket i pris:

 • bältros – cirka 340 rubel. per kvadrat;
 • metallplatta – ca 250 rubel. per kvadrat.

Beräkningar av den slutliga kostnaden för strukturen görs på basis av mansardtaket.

På byggandet av ett mansardtak gör det själv video. Om tekniken självklart och några användbara tips.

Mansard tak – den perfekta lösningen för att utöka huset. Med stöd av flera personer och beväpnad med kunskap om konstruktionen av konstruktionen kan du så snart som möjligt bygga ett funktionellt och pålitligt taktak under många års användning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *