Hur man bygger

Metallram DIY gör det själv bad

För taket tar vi mjukt kakel eller metallplatta. I extrema fall profilerade. Men innan du behöver göra uppvärmningen. Vi arbetar från utsidan, vi börjar med följande materiallista:

 1. Ångspärr.
 2. Isolering.
 3. Vindskyddande membran.
 4. Kakel eller professionellt ark.

För din information! Tre objekt från listan är perfekta för arbete och med badkarets väggar.

Läs mer om dvukhskatny version av taket på ramen:

Byggande av golv, tak med förklaringar.

Arbetet genomförs mellan sektorerna. Och efter montering av det skyddande membranet sätta en kakel med en kakel. Exempel på ett landmärke:

Vad att ta i väggens dekoration utöver trä

Att använda moderna material för klädsel är nu mer lönsamt, vackrare och ibland snabbare. Ja, och med bra timmer med så mycket mer konkurrenskraftiga varor är det svårare.

Ta för rambad:

Om ånga mer

Detta är det mest ansvarsfulla rummet, eftersom mikroklimatet i ångrummet är kärnan i byggnaden. För att göra detta, öka mängden isolering. Om ett lager på 10 cm var på väggar, tak eller tak, skulle minst 15 centimeter behövas för ångrummet. Det är också viktigt att sedimentet av ånga (kondensat) inte ackumuleras inuti väggarna, så att du inte kan göra utan värmeisolator.

Vi förvärvar nödvändigtvis foiled och monteras så att folielaget är utåt, det vill säga ”ser” ut i ångrummet självt. Och redan på toppen av isolerings- och värmeisolatorn är det nödvändigtvis kalk. Det spelar ingen roll om foder eller vanligt bord. Det viktigaste som man förstod från träfibrer. Under inga omständigheter behandlas inte lack och färg.

Hur bäst kan du utrusta ugnen

Lyckligtvis, om badet kan värmas samtidigt och samtidigt tvätta. Därför placeras en kamin av sten, järn eller tegel i diskbänken eller i omklädningsrummet, och huvudstrukturen ligger närmare ångrummet.

Dessutom är det bättre att utrusta ugnar för landrambad på en gång med två tankar för vatten för att spara.

Att bygga ett sådant värmeelement är mycket enkelt. Det kommer att ta:

Och en primitiv spis utmärkt värme stenar till en hög temperatur. Det är den här designen som inte brinner länge, eftersom temperaturen från ugnsstålens ram ramar till tankar och stenar. Det är helt enkelt inget att värma upp till.

Glöm inte väntrummet

För ramkonstruktion. Vardagsrummet är ett rum i det redan klassiska ryska badhuset. På det här ”halvrummet” sparade de alltid, helt enkelt genom att fästa ett improviserat skur av brädor till ett 3-vid-3-logghus. Även nu innebär ramprojektet av ett 3 m till 6 m bad ett isolerat vila på halva torget.

 1. Varm. Kräver isolering av alla områden – från golv till tak. Det är önskvärt att sätta på en tejpfundament. Försiktighet måste också vidtas om ventilation. Och för detta köps asbestpipor vanligtvis i 10-15 cm och ritar. Ger komfort när som helst på året.
 2. Det är kallt. Normal förlängning. Denna typ är mycket lämplig för sommarstugan, eftersom den lätta konstruktionen är ventilerad naturligt. Arbetet behöver inte mycket dyrt material. Ja, och samla för ett rambad är inte svårt med egna händer och på kort tid.

Båda typerna kan vackert föreställa sig genom att göra interiören. Men för vinterlov och epiphanybadning är den kalla versionen utesluten. I väntrummen är det vanligt att placera bänkar, sängar, ett bord och flera hängare för lager.

Bekvämt, från själva tröskeln är det möjligt att ta in eller pumpa upp vatten genom väntrummet samt värma ugnen.

Först tänker vi då gör vi det

Att bygga ett rambad är inte en efterbildning av västerländsk teknik. Trots allt, alltid i en del av planen, kan du göra det vanliga blygsamma huset för ett ångbad och resten av området att utföra från modernt material.

Det viktigaste är att allt är tekniskt, annars kommer väggarna att ”samla” fukt. Därför är det inte värt att försumma något material för att spara pengar – reparationer blir mycket dyrare.

Ram bad från en bar:

Tillräckligt hållbart och samtidigt lågkostnadsbyggande alternativ. Författaren har ansökt om att arbeta allt som kan anpassas för budgetkonstruktion.

Funktioner av konstruktionen av ett rambad med egna händer

En person som är välkänd inom byggteknik kommer att hålla med påståendet att den optimala konstruktionen för ett bad är en ram.

Metallram DIY gör det själv bad

Någon kan argumentera för att hemmabadet verkligen bör hahackas och kommer som argument att leda folkens traditioner, vackert utseende och hög miljövänlighet.

Vi kommer inte att argumentera med dessa fakta. Observera att det hackade badet fortfarande måste isoleras, vilket ger en andra nivå av trim och trim från början.

Tjockleken på träväggarna i 15-18 cm är tydligt otillräcklig för att bevara värmen – den viktigaste faktorn för komfort i vilket bad som helst.

Efter att ha beräknat alla kostnader kommer vi att se att byggandet av ett rambad kommer att vara billigare än att använda loggar eller tegelstenar. Konstruktionens längd brukar inte överstiga 4 veckor, och med intensivt arbete kan du hålla inom 14 dagar.

Under vägen kommer vi att påpeka andra betydande fördelar med ramteknik:

 • Oberoende av säsongen;
 • Minsta krympningsdeformationer;
 • Möjlighet för dolda tekniska kommunikationer;
 • Olika finish.

Alla recensioner av ägarna av rambad kan delas in i två grupper. Den som inte var för lat för att tränga in i subtiliteten i processen, gjorde allt snyggt och noggrant, helt nöjd med resultatet. Ett trärambad håller värmen väl och ser lika bra ut som ett trähus.

Andra ägare, och de är en storleksordning mindre, klagar över dålig värmeisolering, eftersom de orimligt räddade på den under konstruktionen. Ibland finns det krav på förfall av trä, som de har glömt att bearbeta, eller byggarna har dåligt antisepticiserat. Ett antal klagomål riktas till en wobbly ram, byggd av ett tunt bräde och inte förstärkt av hängslen.

För att få rätt idé om hur man bygger ett rambad med egna händer och inte gör misstag, överväga de viktigaste stegen i tekniken.

Ramkonstruktion är inte rädd för krympning av marken, eftersom träet är byggt – ganska starkt och elastiskt material.

Låg vikt är ett annat plus för ramteknik. Tack vare denna grund för ett bad, kan du välja den billigaste. Pelare eller stapel, plåt eller grundband – de är alla väl lämpade för en sådan struktur.

Huvuddelen är att den övre delen av basen, på vilken stödstången ligger, ska vara jämn och väl vattentät (beläggning med mastic, läggning av takmaterial i 2 lager). Träet i sig är bättre att välja från lövträ (ek, hornbeam, lark) och kvalitativt behandla med antiseptisk behandling.

För att koppla ett träbälte med en fundament kan du använda ankarfäst av armeringsstänger med en diameter på 14-16 mm med en krok i slutet, försänkt i betong med 15-20 cm. Vid den andra änden av ankarna skärs en metrisk tråd under muttern.

Så här ser grunden med en stapel förberedd för installation av ramställen schematiskt ut.

Hörnskarvar av timmer förbinder ”i tassarna” och sitter på ankaren. Därefter placeras extrema vertikala stolpar med en sektion av 10×15 cm på nivå och fästs med bommar. Mellanstängerna ligger i linje med sladden. Observera att tjockleken på ställen ska vara lika med den tjocklek isoleringen som läggs mellan dem.

Stativstativet är valt i intervallet 60 till 80 cm. De är fästa på stödstången med stålfästen. Glöm inte att installera stutet (stut) – starka stavar eller brädor med en sektion på 50×150 mm. De ökar väsentligt den volymetriska styvheten hos hela strukturen.

För en liten byggnad (3×4, 4×5 meter) kan ramteknik endast installeras på hörnstolparna. För mer rymlig och hög struktur rekommenderas att de placeras i varje spänn.

Om dina planer är planerade skelettbad med ett loft för vila och te, var noga med att göra en detaljerad ritning (plan + noder). Denna struktur är mer komplex än alternativet med lågt gaveltak.

I närvaro av en vind, bör golvbalkar vara tjockare för att motstå vikt av människor och möbler utan kritisk avböjning. De borde stödjas på en fast omslutningsstång och inte på tunna klädplattor.

Fastsättning av den övre omslutningsstången till stolparna kan utföras med en tung- och spåranslutning. För att fixera golvbalkarna till stolparna är en stålperforerad platta, böjd i form av ett hörn, lämplig.

Ryggben placeras bekvämt på balkar genom monteringsplattor.

Installationen av takkroppssystemet börjar med installation av två extrema krossar. Efter att ha bundet dem med en åsstång spänner de sladden mellan dem och exponerar resten av strukturen på den.

När du monterar takets ram kan du börja fylla kasser. Hennes steg är valt beroende på typ av takläggning. För att installera skiffer på ett kallt tak är det tillräckligt att installera tre skivor under varje ark (längs kanterna och i mitten).

Om mjuka plattor ska användas måste du göra solid golv från en skärbräda (25-30 mm) eller lägga en OSB-platta. Metallplatta – mellanliggande alternativ. Under hennes kista sätta i steg på 20-30 cm.

Däck och uppvärmningsram

Det bästa materialet för att slutföra badet var och förblir trä. Alla väljer en specifik typ av möte enligt hans smak. Efterbehandling i badet kan vara gjord av fuktbeständigt gipsskiva, räfflade skivor eller klädbräda.

Utanför kan du använda en trimbräda, sidospår eller ett blockhus, vilket ger byggnaden en form av logg.

Skäggning av badkarets väggar från insidan med OSB är inte önskvärt. Det tillåter inte vattenånga och är problematisk ur ekologins synvinkel (fenolformaldehydhartser). Använd istället ett vanligt kantbräda. Det är inte dyrare än spånplatta, andas väl och avger inte giftiga ämnen.

Med isoleringsalternativ mindre. Vi kommer inte att överväga skumplast. Det är inte bara giftigt vid bränning, men blockerar också helt vägen för diffusion av vattenånga genom väggarna. I kontakt med trä, bidrar det till det accelererade förfallet av den senare.

Det förblir mineral och ekologi. För det första nödvändiga skyddet mot fukt. Därför är väggarna inuti täckta med ångspärr framför höljet, och utsidan sätter de en vindskyddspärr på utsidan.

Om badets isolering kommer att utföras med hjälp av ekool. då behövs inte en ångspärr. Denna typ av isolering är fluff trämassa. Till skillnad från mineralull blir den inte våt från vattenånga.

Ecowool kan appliceras våt från insidan med en fläktenhet. Efter torkningen är det täckt med ett lager kraftpapper, varefter en träpanel fylls på ställen. Med den torra metoden för uppvärmning är ekolagen skiktad i lager i hålrummet mellan ytter- och innerfodern.

Isolering och vattentätning ångrum – en separat fråga. Här måste du använda beprövade konstruktiva genom åren. Det kommer att undvika att trä ruttas under fukt och hög temperatur.

Eftersom ramens huvudväggar redan är isolerade med oss ​​återstår det att göra isoleringen av den inre partitionen och taket. Isolering här kan du sätta ihop, och dess yta vetter mot ångrummet, du måste skydda mot fukt med aluminiumfolie.

Genom att räkna området i taket och väggarna i ångrummet kan du köpa folierad miniull eller polyetenskum med ett reflekterande aluminiumskikt.

Med skyddad isolering med rulleisolering ska alla fogar limmas noga med ett band med ett reflekterande aluminiumskikt.

Därefter återstår det att sätta in den antiseptiska kassen från stången på stativen och fixa kalk- eller alklapboard på den – det bästa materialet för att dekorera ångrummets väggar.

Glöm inte hålen för ventilation av tvätt- och ångrummet när du utformar en rambadkar. Där måste du sätta ett elektrovyazhyazku, stängt louvered galler. Det hjälper till att snabbt avlägsna fukt efter badprocedurer.

I tvättrummets underjordiska utrymme är det nödvändigt att tillhandahålla ett enkelt avloppssystem, vilket ger vatten med möjlighet till fritt flöde i septiktanken.

I ångrummet är det enklaste att göra en keramisk plattor genom att placera den på ett lager av hårdisolering, som skyddas av vattentätning ovanifrån.

Uppskattade byggkostnader

Kostnaden för 1 m2 rambad, byggd nyckelfärdig, varierar från 10 till 15 tusen rubel. Priset inkluderar allt material och arbete på installation av en grundig grund, ram, tak, väggisolering (15 cm mineralull), installation av snickeri och rörmokare. Det angivna prisintervallet omfattar installation av el, VVS och eldstäder.

Med den oberoende konstruktionen av det här objektet kommer du att minska sin kostnad med nästan en tredjedel. Enligt uppgifterna från hantverkare är kostnaden för ett rambad med en yta på 20 m2 mindre än 160 tusen rubel (7-8 tusen rubel per 1 m2).

Vi rekommenderar att du läser:

 • Badhus med terrass: Tänk över projektet och välj materialet för byggande

 • Hur byggde jag en liten 4×3 bastu med egna händer (stegvis fotografering) – del 1

 • Vad och hur ska man skada badet inifrån?

 • Vilken spis ska du välja för ett bad?

Gör badprojekt gör-det-själv

Bad av timmer och tegel är alla bra. Förutom, kanske komplexiteten i konstruktionen och den relativt höga kostnaden för byggnadsarbetet. Ett bra alternativ till traditionella badhus är modernare ramkonstruktioner. Ramkonstruktion kräver inte närvaro av många detaljerade ritningar och inköp av dyra material.

Metallram DIY gör det själv bad

Gör badprojekt gör-det-själv

I genomsnitt kräver köpet av byggmaterial för byggandet av ett rambad 2 gånger mindre pengar jämfört med andra alternativ som nämnts tidigare. Om du vill kan du bygga ett ångrum med egna händer, vilket är en extra fördel.

Utkast till ramskärmsbad

Innehåll steg för steg instruktioner:

Förberedelse av projektet och material

Arbetet med byggandet av ett rambad börjar med förberedelsen av projektet. Innan du börjar förbereda den nödvändiga projektdokumentationen ska du göra följande:

 • Välj den optimala utformningen av badet. Ett ångrum kan vara en separat byggnad eller en förlängning till ett hus eller annan byggnad.
 • Välj ett ställe att bygga ett bad;
 • bestämma markens egenskaper på byggarbetsplatsen.

Beroende på detta kommer kraven för stiftelsen att ändras.

Metallram DIY gör det själv bad

Design av ett rambad

Men i de överväldigande majoriteten av fallen är rambad byggda på kolumnära baser, sedan Sådana stiftelser fungerar lika bra när de används i praktiskt taget vilken mark som helst.

Börja förbereda ett projekt. Strukturen i det traditionella badet innehåller ett tambourrum, ett omklädningsrum, ett handfat och ett ångbad direkt. Observera också installationsplatsen för ugnen i projektet (om det är ett nytt rum, rekommenderas att kaminen placeras i hörnet närmast dörren).

Metallram DIY gör det själv bad

Ram bastu gör det själv

Projektdokumentationen ska återspegla information om typen av ventilationssystem, skorstenens, takets och andra viktiga element.

Det rekommenderas starkt att i förväg bestämma de optimala dimensionerna för alla rum och reflektera dem på ritningarna. Till exempel är standarddimensionerna på ett ångrum 240×200 cm, takhöjden är 220 cm. Flera personer kan använda det här badet samtidigt.

Metallram DIY gör det själv bad

Plan av en rambad 4kh5m 20m / kv

Om du vill kan du komplettera projektet efter eget gottfinnande. Till exempel, utrusta ägare ganska ofta rekreationsrum och biljardrum i sina badhus.

Korrekt gjort projekt är en garanti för enkel och framgångsrik konstruktion. Ju mer detaljerad och korrekt projektdokumentationen blir desto lättare blir det för dig att navigera när du gör jobbet. Om du inte självständigt kan hantera lösningen av några problem, är det bättre att allokera pengar och beställa projektet från experterna. Det är bättre att betala en gång än i framtiden att spendera stora pengar på att fastställa olika typer av defekter.

Metallram DIY gör det själv bad

Schema-projekt bad med terrass

I ett utbildningsstadium räknas projektet med nödvändig mängd material.I det avseendet är allt individuellt och beror på det framtida badets storlek och dess layout. Riktigt samlas ramarna från stavar, brädor för en obreshetka och brädor till ett golv. I stället för strandpromenad kan golv trimmas med keramiska plattor. Vid denna tidpunkt styras av dina personliga preferenser, men vid ett bad är trä det mest föredragna alternativet.

Metallram DIY gör det själv bad

Ram bad med egna händer

Du behöver också skyddande material och material för väggbeklädnad.

Oftast är väggarna mantlad klädbräda. För yttre beklädnad används lerkväggpaneler traditionellt för inredning av barrträd.

Beklädnadskorten är monterade i upprätt läge.

Metallram DIY gör det själv bad

Specifik värme av tegelproduktion

Vad behöver du veta om skyddsmaterial?

Anläggningen av badet är i sig förbunden med anordningen av olika skyddsmaterial. Överdriven fukt och hög temperatur har en negativ inverkan på konstruktionselementen, så du kan inte göra utan att använda speciella material.

För att skydda mot fukt används en mängd olika material. Oftast är det polyeten, asfalt och takfilt. En ångspärr placeras mellan värmeisoleringsmaterialet och huden. När det är möjligt bör ruberoid kasseras, eftersom under påverkan av hög temperatur, utsänder den en obehaglig lukt.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt frågan om värmeisolering. Med korrekt val och korrekt montering av isolering kommer det att minskas betydligt värmeförlust och därmed kostnaden för uppvärmning av badet.

Metallram DIY gör det själv bad

Oftast används värmebadbad som mineralull. Inte mindre populär är glasfiber. Kanske användningen av andra material. Till exempel värms tak ibland med skum och golv med expanderad lera eller andra fyllningar.

Anordningen av basen för rambadet

Den färdiga ramen har en liten massa, så grunden för ett bad kan vara det enklaste. Det bästa alternativet är en kolumnbas. Funktionen av stöden i detta fall kommer att utföra plåtar av asbestcement, hällbetong.

Metallram DIY gör det själv bad

Anordningen av basen för rambadet

Den första etappen. Köp asbestcementrör. Det bästa alternativet är produkter med en diameter på 10 cm och en längd på 4 m. Antal rör är valda individuellt. Stöd måste vara närvarande vid varje hörn av badet. I vissa situationer, till exempel när väggarna är långa, installeras ytterligare 1-2 stöd under ångrummets väggar.

Den andra etappen. Förbered gropar med en diameter av 20 cm och ett djup av ca 150 cm. För detta arbete är det mest lämpligt att använda en bensinborr. I avsaknad av ett sådant verktyg, använd alla tillgängliga verktyg.

Den tredje etappen. Skär rören i 2 stycken av samma längd. Placera de erhållna bitarna i brunnarna. Täck området runt rören med sand. Töm fyllningen försiktigt.

Fjärde etappen. Förbered en konkret lösning. Använd en standardblandning av 1 del cement, 2-3 delar sand, 4-5 delar fint grus och vatten.

Femte etappen. Fyll rör med färdigblandad betong.

Undersökning av botten trim

Metallram DIY gör det själv bad

Ram bastu gör det själv

Bottenplattan är monterad från skärbrädor 15 cm bred och 5 mm tjock. Styrelserna vilseleds med varandra, varefter kraschen slår fast i omslaget. För tillverkning av timmer loggar används också.

Den övertygade konstruktionen kräver högkvalitativt fuktskydd. Under lags och bandning bör läggas ett av de tidigare nämnda vattentätningsmaterialen.

Metallram DIY gör det själv bad

Säkra sele och loggar på grundröret. Använd metallplattor för detta. Behandla den färdiga strukturen med ett bra antiseptiskt medel. Det kommer att förhindra att träet ruttnar och skyddar materialet från gnagare och insekter.

Metallram DIY gör det själv bad

Hölje bad OSB

Byggandet av rambadets väggar

Metallram DIY gör det själv bad

Ram bastu gör det själv

Den första etappen. Markera ett utrymme för ramhyllor.

Den andra etappen. Installera ett par hörnposter.

Den tredje etappen. Installera flera mellanställningar.

Fjärde etappen. Sortera en del av OSB-ramen (orienterad med rörplattor). Använd skruvar för att fixa trimmen.

Metallram DIY gör det själv bad

Vad är väggarna på rambadet

Femte etappen. Installera några fler mellanhyllor och skär den resulterande delen av ramen. Upprepa tills en holistisk design erhålls. Glöm inte att lämna öppningar för dörrarna och önskat antal fönster.

Takbyggnad

Metallram DIY gör det själv bad

Takbyggnad

Gör en mall för montering av karmkonstruktioner. Alla element i trussystemet är monterade nedan, på marken, och redan som ett resultat stiger de uppåt. Varje del av trussstrukturen måste installeras ovanför sitt stativ.

För mer bekvämlighet kan du ligga på balkarna tillfälligt överlappning av vanliga brädor.

Det är bättre att taket på rambadet ventilerades. Lägg ondulin eller annat material som är lämpligt för egenskaperna mellan motstången och spjällen. Spik kassen direkt till virket.

Skyddsväggar med tidigare förberedda ark. Vanligtvis använda PCB som du redan vet.

Metallram DIY gör det själv bad

Takbyggnad

Metallram DIY gör det själv bad

Slutligen utförs installationen av fönster och dörrar, varefter du kan gå vidare till badets slut.

efterbehandling

Rambadet ska inte bara vara starkt, pålitligt och slitstarkt, men också vackert. Att ge objektet de nödvändiga yttre egenskaperna hos det relevanta efterbehandlingsarbetet. Utanför rammbadets vägg rekommenderas att skiva av lövträ. Lägg ett lager fuktisoleringsmaterial och isolering under huden.

Metallram DIY gör det själv bad

Dekorera ett badsträd

Den inre beklädnaden av badet kommer att ge ytterligare skydd för strukturens element från biverkningar. Så, för montering av utkastet tak passar alla samma PCB. Fäst dem i takbjälkarna från sidan av rummet. Barrskikt är perfekt för innerväggsbeklädnad.

Hjärtat i något bad är kaminen. Installationen av detta element måste ske i enlighet med brandskyddskraven. I regel används ett standardsystem, enligt vilket en värmepanna placeras i ett omklädningsrum, och kaminen sätts direkt i ångrummet.

Väggen separerar ångrummet och vilarummet, lägger sig från byggstenar.

Dela den resulterande ramstrukturen i zoner i enlighet med ett tidigare förberedt projekt. Material för skiljeväggar, välj enligt villkoren för ett visst rum. Till exempel kan ett biljardrum och ett vilarum delas även av vanliga gipsskivor skiljeväggar från fuktsäkra ark.

Samma väggar som kommer att utsättas för fukt och / eller hög temperatur, du måste lägga ut mer resistenta material, vanligtvis en tegelsten. Sheathe skiljeväggar med klädbräda, blockhouse eller annat liknande material. Manteln kommer att ge väggarna ett mer attraktivt utseende.

För att klä upp taket är det bäst att använda lindfoder. Samma trä passar bäst för tillverkning av badhylsor.

Metallram DIY gör det själv bad

Rambadet – det mest lämpliga beslutet i moderna förhållanden

Således är det i det självständiga byggandet av ett rambad inget svårt. Efter att ha spenderat relativt lite pengar och tid, får du en pålitlig, säker, hållbar och generellt anmärkningsvärd i sin operativa egenskaper.

Läs också på vår hemsidaartikel – gör det själv sköldbad.

Video – Ramma badprojekt gör-det-själv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *