Grunden

Monolitisk grund för hemmet

Sedan för att planera marken undersöktes vid en viss plats, är det nödvändigt att vara knuten hårt. Den underjordiska strukturen är ofta heterogen och en förskjutning av en halv meter kan vara kritisk: vad händer om det finns underliggande stenar eller ett hålrum. Det är knappast värt att placera upp till en centimeter, men det är tillrådligt att inte sakna mycket.

Monolitisk grund för hemmet

Så du kan göra markering för grunden på webbplatsen

Markarbeten

Deras volymer och utrustning är beroende av om du har ett hus med eller utan källare. Om utan markerar du tejpen – och du måste ta bort marken. Endast med en marginal för montering av formning – och detta är ibland 50 * 80 cm på varje sida. För sköldar behöver distanser som inte tillåter dem att falla ihop.

Om huset med en källare – kommer att behöva ta bort hela jorden. Pitens dimensioner är 2-5 m större än stiftelsens dimensioner. Detta är samma lager för distansdon för formning.

Om ett hus med en källare – gropen visar sig vara stor

För stora volymer är det bättre att använda specialutrustning. Hyr det kostar mycket, men arbetet i teamet ”diggers” i flera dagar kostar inte mindre. Hastigheterna är inte lika stora.

Det övre fertila lagret läggs separat, det kan omedelbart fördelas i trädgården. Resten av marken dumpas i en hög: delvis kommer den att gå till fyllningen, delvis måste den tas ut.

För ett hem utan en källare att gräva mindre

Tätning av botten av gropen och sängkläder

Efter att massan av marken har tagits bort måste bottenplanen jämställas och komprimeras. När man arbetar med en grävmaskin händer det ofta att vissa områden har ett djup på 20-30 cm mer än nödvändigt. Alla dessa oegentligheter måste korrigeras: somna och tämpa.

Tändning och nivellering behövs i hela gropen eller grävområdet. Och inte med hjälp av däck. Den kan användas om du bygger ett staket. Även när man bygger ett bad eller en dacha är det bättre att använda en vibrerande platta.

Vi kommer att förstå varför. Denna nivå står för hela byggnaden. Även små tomrum och oegentligheter kan orsaka ojämn krympning och sprickbildning. Och botten efter utgrävning är ojämn. Och det kan elimineras genom tampning. Det är ännu bättre om ett lager av sand med medium eller fint korn hälls i botten. Det är bättre jämnt på grund av sin mindre storlek. Men för bättre och snabbare täppning måste du fukta det (häll vatten för att dra hela volymen). Den vibrerande plattan skapar en kraft som komprimerar sanden med 15-20 cm. Det är detta lager som behöver hällas åt gången. Om projektet, ett lager av sand 30 cm, måste du först fylla 15 cm, skjul och tampa den till hög densitet. Häll sedan den andra och kasta den också, och ram den.

Det finns även smala tampmaskiner för att komprimera jorden i en gräv.

Ofta kräver projektet att man skapar sand och grusbädd. Därefter hälls ett lager av krossad sten med 30-60 mm fraktion över den komprimerade sanden. Och han är också stämplad. Tjockleken på detta skikt av sängkläder är 10-15 cm. Det måste också hällas i små lager av ca 5 cm och vardera rammade.

I detta fall är marken inte bara jämn, den blir också mer tät: grus drivs in i berget nedanför, vilket ökar dess bärkraft. Eftersom plattan träffar stenen med stor kraft uppträder kompakteringen till ett djup av 40-50 cm. Och det här är mycket bra.

Formning för monolitisk remsa foundation

Formeringen är gjord av brädor som inte är mindre än 40 mm tjock, lågkvalitativ plywood eller OSB. Kryssfiner är billigt, specialformat. Hon å ena sidan har laminering – det finns en skyddande film. Eftersom det kan användas flera gånger.

Sköldar av arkmaterial förstärks av tvärgående och längsgående stavar. Från plattorna är fäst med tvärstänger. Sätt upp de monterade sköldarna genom att markera tejpen, fixa den på utsidan med hackor och montera stag inuti. Alla dessa fästanordningar måste ge formen angivna dimensioner. De tillåter inte att sköldar faller ihop eller stumpar ut när man häller betong: mycket press kommer att sättas på väggarna, därför måste fästet vara tillförlitligt.

Formwork är ett oanvändbart attribut av en kvalitetsgrund

förstärkning

På grund av strukturens särdrag – stor utsträckning och liten bredd – påverkar krafterna som försöker bryta bandet över huvudsakligen remsan. För att du måste stärka den på långsidan. De använder kraftfull ribbed förstärkning från 10 mm i diameter och mer. Alla tvärförstärkningar stabiliserar endast de längsgående stavarna i rymden, eftersom det kan tas jämnt och använda en liten tjocklek – 6-8 mm.

Ordningen av förstärkning remsa grund

Och i de flesta fall, oberoende av djupet, är två förstärkningsbälten tillräckligt: ​​på toppen och längst ner på tejpen. Undantaget är grundenheten med en källare under hela huset.

Ordningen för förstärkning av den monolitiska stiftelsen är visad i bilden. Vid varje anslutningspunkt är armeringen bunden med en speciell tråd. Gör det manuellt med krokar eller automatiska enheter – stickpistoler.

Det finns ett annat sätt: svetsning. Men dess användning är inte alltid motiverad. Arbetet går fortare, men anslutningen är svår. Vid bindning av ledning med spärrhake kvarstår viss frihet. Och det bidrar till att kompensera för viss deformation utan att förstöra betongen. Vid svetsning är lederna styva, vilket å ena sidan inte är dåligt, men å andra sidan kan en för stel struktur orsaka sprickor.

Och så verkar förstärkningen leva

En annan punkt: svetsplatsen börjar alltid bryta ner först. Även om förstärkningen är i betongens tjocklek, korroderar den därför inte (syret tränger inte in i det), men med eventuella oregelbundenheter och syrgasflödet förstörs de svetsade lederna först.

I detta skede finns en läggning av ventilationskanaler och kanaler genom vilka ingenjörskommunikation kommer att ledas till huset. Om du glömmer bort det här måste du förstöra monoliten och det här är väldigt oönskat. Ju mindre bristerna desto starkare kommer konstruktionen att vara.

Ribbon Foundation Hälla

När man bygger ett mer eller mindre stort hus är det lättare och bättre att beställa leverans av färdigbetong till platsen i en mixer. Då kan fyllningen göras på en dag.

Du kan göra konkret själv. Men för det här behöver du en betongblandare. Manuellt är det omöjligt att blanda komponenterna i trågorna för att säkerställa en korrekt homogenitet.

Att fylla en stor bas lättare att beställa färdig lösning

För manuell gjutning behövs minst tre personer: en knådar betongen i betongblandaren, den andra fördelar den färdiga delen och den tredje vibrerar det nyfyllda området.

Betong vibreras med manuell eller bärbar nedsänkningsvibratorer. Denna process låter dig ta bort alla hålrum, fördela jämnare platshållaren. Till följd av detta förbättras betongens egenskaper hos betongen, det förvärvar frostbeständighet på grund av att det absorberar vatten mycket mindre. Hoppa därför inte över det här steget: med samma komponenter i lösningen får vi därmed betong av högre klass.

För att göra betongen mer homogen och förvärva ytterligare frostbeständighet, bearbeta den med en vibrator

En annan punkt: När du häller ut ur bilen måste du använda speciella rännor. För det första är det lättare för dem att leverera betong till önskad punkt, och för det andra bör lösningen inte falla i stor höjd. Om fallhöjden överstiger 150 cm är den stratifierad. Resultatet är låg styrka.

Betongvård

Om arbetet gjordes i varmt, torrt väder, måste bandet täckas med plastfolie eller annat material för att förhindra snabb avdunstning av fukt. Eftersom betongens djup är stort kommer vätningen inte att ge konkreta resultat. Det viktigaste är att inte låta toppen torka och filmen klarar av den här uppgiften perfekt.

Om temperaturen under och efter gjutningen hålls runt + 20 ° C, kommer tre gånger efter hällning att plocka upp en fästning på ca 50%. Och på den fjärde dagen kan formen avlägsnas och fortsättas till vidare arbete.

Vid lägre temperaturer måste du vänta mer: vid + 10 ° C är det redan 10-14 dagar och vid + 5 ° C stoppar inställningsprocessen nästan. Under sådana förhållanden är det nödvändigt att antingen värma formen eller värma betongen.

Monolitisk remsa grund är klar, men mer arbete är framåt på dess isolering och vattentätning. Först efter det faller de somna (återfyllning).

Monolitisk remsa grund för huset

En pålitlig grund för huset är en garanti för dess styrka och tillförlitlighet (förutsatt att byggnaden är välbyggd). Idag är den mest populära typen en remsa grund. En av dess versioner är en monolitisk remsa grund. Det är ett tejp av armerad betong, som placeras under de yttre lagerväggarna och under det inre.

Den monolitiska remsa grunden kan vara antingen grund djup eller nedsänkt till ett djup under markens säsongens frysning. Priset på denna grund för huset är mycket högt, eftersom det kräver en stor mängd högkvalitativt material.

Fördelar och nackdelar

Om man föredrar någon form av stiftelse är det viktigt att korrekt utvärdera alla dess fördelar och nackdelar och bestämma om den första sekunden överlappar varandra. Så, monolithic foundation av armerad betong har ett stort antal fördelar, vilket naturligtvis måste vara uppmärksamt när man väljer.

Fördelarna med designen inkluderar:

 • • ökad strukturell styrka;
 • • Möjligheten att bygga på jordar av nästan vilken typ som helst;
 • • lämplighet även för mycket komplexa arkitektoniska lösningar;
 • • Speciell hållbarhet
 • • Enkelhet att organisera varma källare.

Men trots sådana betydande fördelar får vi inte glömma de negativa egenskaperna hos denna typ av grund. Det är säkert att hänvisa till dess nackdelar: byggnadsprocessens varaktighet, stiftelsens höga pris och möjligheten till konstruktion uteslutande under den varma årstiden. Men styrkan och bekvämligheten i byggandet av huset överlappar nackdelarna, vilket gör att en sådan design är väldigt populär.

Stiftelser

Liksom alla baser för huset har monolithic-stiftet flera alternativ, bland annat det är nödvändigt att välja den optimala för sig själv. Typer av monolitiska källare är som följer:

 • • Klassisk konkret monolitisk bandgrund för huset – pålitlig, det kan användas även för strukturer med mycket hög vikt.
 • • Monolithic foundation-tapet – Används när marken är olämplig för konstruktion utan användning av högar och byggnadens höga vikt. I detta fall ger stiftets tejp del byggnaden med ett tillförlitligt stöd, och pålarna når starka lager, håller tyngden;
 • • Monolitisk fundament för förmonterad montering – används när det är omöjligt att skapa en klassisk monolitisk grund;
 • • Monolithic foundation-kolumnband – är en kombination av två typer av fundament för huset på en gång, är en underart av högen, men den är avsedd för lättare strukturer.

När man bestämmer sig för ett val måste man också komma ihåg att om byggnaden är särskilt tung, måste den bygga en remsa grund av den valda typen också med en monolitisk platta som kommer att ge stöd under hela grunden av byggnaden. I detta fall bör beräkningen ta hänsyn till extrakostnaderna för att gräva gropen.

Funktioner av konstruktion och beräkning

Den som bestämde sig för att bygga en monolitisk remsa grunden själv måste studera konstruktionstekniken i detalj och strikt följa den under arbetets gång. Om detta inte är gjort, istället för en solid grund, är det lätt att få en svag grund som inte klarar av byggnadens vikt.

Konstruktionen av tejpen monolithic foundation, som någon annan, är indelad i etapper som måste observeras, oavsett hur mycket vi vill påskynda byggprocessen. Högkvalitativ grundkonstruktion garanterar hållbarhet och tillförlitlighet.

Byggandet börjar med röjningen av den byggda anläggningen. Gör sedan grunden av fundamentet med kilar och rep. Därefter fortsätt att gräva grundkärnan. Dess djup beror på vilken grundval som väljs – grunt eller ej. När grävning sker med användning av teknik ska du gräva tjugo centimeter mindre än den erforderliga nivån, så att maskinen inte bryter mot det bärande jordslaget.

Grunderna sätts manuellt till önskat djup. Nästa steg i enheten av den monolitiska remsa grunden är bildandet av en kudde av sand eller murar. Därefter monteras formwork och vattentätning skapas. Därefter installeras förstärkningen och betongen hälls. Nästa steg av arbetet startas först efter att cementet har torkat. När man bygger en monolitisk remsa, är det viktigt att komma ihåg att ju mer komplexa dess design, ju mer allvarligt är det nödvändigt att närma sig gjutningsprocessen för att undvika bildning av tomrum i betongen.

Vid planering av byggnadsarbete är det nödvändigt att korrekt beräkna den mängd material och ekonomiska kostnader som krävs. För att göra detta måste du, när du planerar en monolitisk remsa, använda en speciell kalkylator, tack vare vilken du kan bestämma materialkonsumtionen exakt. Detta undviker onödiga kostnader vid köp av dem.

För att beräkna kostnaden för byggnadsarbetet kan du dessutom kontakta företaget som arbetar med professionell budgettering. De beräknar noggrant utgifterna inte bara på den monolitiska remsan, utan också på hela arbetet. I det här fallet måste du betala för estimatornas arbete, men i framtiden kommer det inga problem med brist eller överskott av material.

Kvalitativt gjort monolitiskt band grund för huset är en av de mest pålitliga stöden för byggnader med hög vikt. På grundval av detta kan massiva byggnader även stå på lösa markar olämpliga för byggnader med grundval av andra typer.

Länk till promplace.ru krävs

Egenskaper av monolitiska betongfunderingar för hem

Monolitisk grund för hemmet

Stiftelsen monolitisk platta

Nästan alla befintliga byggnader har alltid byggts på en solid grund. Faktum är att i de flesta fall endast basens hållbarhet, frånvaron av sjunker, beror på lagrets pålitlighet. Därför beaktas alltid markens typ av jord, tillåtna belastningar per enhet i källarområdet, antalet våningar, det framtida husets dimensioner och möjligheten att bygga det själv. Inte överraskande är monolitiska stiftelser som är bra för att bygga en trä- eller betongbyggnad med flera historier, nu populära.

Vad är en grund från en monolitisk platta?

Monolitisk grund för hemmet

Ordningsdelen av stiftelsens monolitiska platta

Det är faktiskt en armerad betong (för flera våningar) eller en betong (för privat trä eller tegelhus med en våningshus), som installeras (hälls direkt på byggarbetsplatsen) på en färdig sandkvarn. Gropen är förberedd strikt för storleken på den framtida envåning eller flervåningsbyggnaden, bör nedsänkningsdjupet vara upp till 0,5 meter. Tjockleken på plattan sällan överstiger 40 cm, en större tjocklek bör användas vid uppförande av massiva höghus.

Sådana stiftelser är av två typer: begravd och icke begravd. Monolitisk armerad betongplatta har en hög styrka än laget, men installationen är betydligt dyrare. Den djupgående monolitiska grunden är installerad på ett djup som är högre än jordfrysningsnivån. Därför är det utmärkt för byggandet av flervåningsbyggnader med underjordisk parkering eller tekniska källare. Den icke-begravda grunden installeras direkt på den planerade ytan, därför är den inte konstruerad för höga mekaniska belastningar och lämpar sig för byggandet av enhusbyggnader.

Som regel är det ganska svårt att göra denna typ av stiftelse med egna händer, här behöver du använda mekaniserad utrustning.

För vilken mark används denna bas

Med tanke på att en sådan struktur har hög hållfasthet, tillförlitlighet och lång livslängd, påverkas den inte signifikant av typen av jord, såväl som jordens frysning. Således är det möjligt att använda en monolitisk grund på nästan alla jordar, om du observerar rätt teknik, speciellt när du bygger ett privat trähus med egna händer.

Men en monolitisk grund krävs för byggandet av:

 • Sandiga, lummiga jordar med hög mättnad med underjordiskt grundvatten;
 • På mjuka torvjord;
 • I marshlander;
 • I alla områden med ytvatten.

Monolitisk grund för hemmet

Diagram över den monolitiska plattformen

De främsta fördelarna och nackdelarna med monolitiska betongfundament med plattor

 • Påverkar inte jordens sammansättning och skapar också en jämn fördelning av massa.
 • Den har hög styrka, tillförlitlighet och uthållighet;
 • Den kan byggas med egna händer, och här behöver du inte ha speciella färdigheter och kraftfull byggutrustning.
 • Det finns ingen deformation av marken under säsongsmässiga förändringar och frysning.
 • Det är möjligt att fylla i den monolitiska grunden under det lilla envåningshuset på en sommardag;
 • I vissa fall kan du använda den för att göra en komplett källare i ett privat hus;
 • Används inte vid stora djup.

Men en och den viktigaste nackdelen med en monolitisk grund finns fortfarande – det är den höga kostnaden för byggmaterial.

Monolitisk bas med egna händer

Monolitisk grund för hemmet

Exempel på vattentätt monolitisk grundplatta

Som regel kan du göra denna typ av grund med egna händer, men det är inte så enkelt som det verkar. För att skapa en monolitisk grund med egna händer behöver du:

 • Reiki för utjämning av betongbas;
 • Märkningsledning och vattenhalt
 • Flera typer av spader, företrädesvis metall och hållbara;
 • Hammer och hacksåg;
 • Cement, sand, krossad sten;
 • Metallbeslag;
 • Olika vattentätningar och värmeisoleringsmaterial för internt och externt arbete.

Innan du börjar bygga en monolitisk grund med egna händer, måste du noggrant beräkna plåten för fundamentet. Som regel utövar den privata ägaren inte sådana komplexa beräkningar. Sådant arbete utförs av specialister. Om designdokumentationen inte följs kommer konstruktionen inte längre att uppfylla byggnadsstandarderna, och grunden kommer inte att vara pålitlig och hållbar.

Steg i byggandet av en solid grund för huset

 1. Webbplatsens layout för den framtida grunden av huset;
  Monolitisk grund för hemmet
 2. Rensning av en byggplats, inriktning av en jordbana;
 3. Formas av grundkärnan och botten ska vara helt slät. Det horisontella området kan kontrolleras nivå eller hydro nivå;
 4. Nu är det dags att göra en dräneringskudde av sand och murar. Kudden ska vara 20-40 cm och bestå av flera bollar. Kudden måste försiktigt täppas;
 5. All nödvändig vatten- och gaskommunikation levereras, inloppen är förseglade. Detta bör göras speciellt noga vid konstruktion av ett trähus;
 6. Den första betongbollen hälls i, tjockleken är upp till 10 cm, betongen behandlas med bitumen eller harts;
 7. Eftersom betongen inte är resistent mot grundvatten, speciellt under jordens frostsäsong, bör botten vara täckt med vattentätning. Takmaterial används för detta, sömmen är kopplade till harts eller blåsbrännare;
 8. Det är också möjligt efter att vattentätningen har gjort mer och isolering. Extruderat polystyrenskum är utmärkt för sådana ändamål;
 9. Nu är det dags att hälla den monolitiska basen. För det första görs träformning runt om framtida fundamentets omkrets;
 10. Sedan är det förstärkande skiktet installerat, alla stavarna är sammankopplade i tiers och svetsas;
 11. Betongmortel hälls i formen. Fyllning ska ske jämnt, så att basen inte sitter fast. När betongen torkar kan formen demonteras.

Om du noggrant studerar produktionstekniken i den monolitiska grunden för huset, är det klart att det inte är så lätt att göra det med egna händer.

Det viktigaste är att strikt följa tekniken, arbetssekvensen och välja högkvalitativa byggmaterial.

Funktioner av icke-begravda monolitiska baser

Monolitisk grund för hemmet

Först och främst är det värt att komma ihåg att en sådan grund används för små trä- och tegelhus, där en stor belastning per enhetens yta inte finns. Det är också strängt förbjudet att bygga en sådan grund på frusen mark, eftersom grunden kommer över tiden att pressa och den konkreta lösningen kommer att kollapsa.

Det rekommenderas inte att lämna fasta plattor i lossat skick före köldsäsongens början. Om konstruktionen är avstängd bör basen vara välisolerad. För sådana ändamål kan du använda sågspån, expanderad lera, film och andra isoleringsmaterial. Dessutom är det nödvändigt att isolera inte bara plattan själv, men också de yttre och inre väggarna i stiftelsen.

Också ger omedelbart vattentätning alla sömmar. Vid användning av en sådan bas tillhandahålls omedelbart en dubbelboll med förstärkning, och kudden ska ha dräneringshål och vara gjord av sand med grus, mindre ofta med expanderad lera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *