Lägga

Monolitisk platta under huset

Utgången är samma fasta platta. Kom ihåg bilden från fysikens lärobok, där en matchbox svänger på vågorna, men rör dig inte? Den plana grunden kommer att fungera på samma princip. Marken kan höja eller sänka den, och huset kommer att förbli rörlöst i förhållande till betongplanet.

Det här är två exceptionella fall där användningen av en monolitisk bas är ekonomiskt motiverad. I någon annan situation är det bättre att överge det till förmån för billigare metallpeler eller betongband. Men det handlar bara om pengar – det finns inga andra begränsningar. Priset på en nyckelfärdig grund, även med en liten tjocklek på 25 cm, börjar från 3 600 rubel / m 2. En kraftfullare platta kommer att dra på 4000-5200. Och till och med enheten av en monolitisk grund med egna händer blir bara dubbelt billigare, eftersom huvudutgiften är inköp och leverans av byggmaterial. Och de behöver bara mycket.

Fasad konstruktionsteknik

Om webbplatsen bara föll under definitionen av undantag eller byggaren inte är så ledsen för pengarna som sina egna styrkor, är det dags att lära känna den monolitiska tekniken och studera handboken på enhetsplattan. Steg-för-steg-instruktionen delar upp byggandet av stiftelsen i separata steg. Varje steg är ett nytt lager av en slags ”tårta”, och ingen kan missas. Arbeten börjar traditionellt med markering, förberedelse och utjämning av gropen. Byggmaterial kommer gradvis att sättas in i det. Vanligtvis är det under en grunddjupskivformning tillräcklig för att avlägsna skiktet av bördig jord och gräva en platt plattform på ett djup av 0,5 till 0,7 m.

Ytterligare arbetsorder kommer att vara enligt följande:

1. Anordningens dräneringskuddar.

Det första lagret av sand hälls, fuktas och täppas till en plan yta. Beroende på vikten av den framtida konstruktionen (med hänsyn till själva källarplattan) är tjockleken på den färdiga kudden vald från 20 till 30 cm. Geotextiler läggs ovanifrån och dumpas till en höjd av 20 cm, men från ruiner.

Vid detta tillfälle kan du utföra konkret förberedelse från ett flytande lösningsmärke M100. I närvaro av en grusplatta är det här alternativet valfritt, även om kostnaden för hällning är låg, men det finns mycket nyttan. Tjockleken på det skyddande betongskiktet är bara 1 cm, men ger större stabilitet på grunden på marken och sitt bästa skydd mot överdriven fuktighet. I samma skede kan du ta hand om isoleringen av den monolitiska basen och delvis implementera den svenska plattans teknik. För detta bildas en fast kudde av polyeten med hög densitet eller polystyren med hög densitet över hela området. Men igen är allt upp till ägaren.

Monolitisk platta under huset

2. Vattentätning grunden.

Det billigaste och viktigaste arbetssättet, varefter den monolitiska plattan förvärvar ”immunitet” mot den destruktiva effekten av fukt. När allt kommer omkring kommer den icke-begravda basen i alla fall att vara högre än markens frysning, och på vintern börjar det absorberade vattnet riva det från insidan. Otillgängligheten av betong för vatten kommer att vara nyckeln till dess långa service.

Instruktioner för vattentätning grunden rekommenderar att man börjar arbeta med geofabric över dräneringen. Dess fördel kallas ibland impermeabilitet för cementmjölk, men för att den ska nå grusskiktet måste plattan fyllas med vatten från en slang.

Verkligen arbetar lagligt sätt att spara.
Alla behöver veta detta!

I själva verket skyddar ett tätt membran den tunna isoleringen från skador. Två lager av polyetenfilm med en tjocklek av 0,2 mm placeras på geofabricen och lederna är dubbelsvetsade. Ibland används ruberoid som en barriär, men dess livslängd är inte tillräckligt länge – om 10 år kommer den att ruttas och den kommer inte att bytas ut. Isoleringen är så bred att i slutet av arbetet kan plattformen vikas in från ändarna. Detta skapar ett kontinuerligt vattentätt lager som skyddar betongen mot fukt och efterföljande förstöring med frost.

3. Montering av formning och ram.

Plattformen har en liten höjd – från 15 till 40 cm, så att vanliga brädor kommer att räcka för däcken. Huvuddelen är att stärka dem väl genom att placera sidklipp och strutar, och även kontrollera parallelliteten hos de motsatta väggarna. Armaturen är försedd med två horisontella banden med tvärgående ligation. Cellstorleken är vald från 200 till 300 mm – detta system för förstärkning av en monolitisk basplatta anses optimalt vad gäller styrka, även om det kräver en stor förbrukning av stavar och stickningstråd. Avståndet från stavens ändar till monolitens yttre väggar ska vara ca 50 mm. Detta ger metallet ett tillförlitligt skydd mot korrosion i betongens kropp.

Om det är planerat att förstärka fundamentet med glasfiberförstärkning kan skillnaden halveras, eftersom kompositmaterialet inte alls är rädd för fukt. Resten av stavarnas layout är densamma. En sådan ersättning av den traditionella metallen är gjord med stänger med mindre diameter och ger bra besparingar, medan hållarens hållfasthet upprätthålls. Plus – Draghållfastheten hos glasfiberförstärkning är mycket högre än den för samma AIII.

4. lägga konkreta

Hela mängden grundformning måste hällas i ett steg. Manuellt är denna mängd lösning svår att förbereda, så det är lättare att beställa leveransen från närmaste RBU. Betongbeteckningen väljs utifrån styrkalkylen, men vanligtvis är M250-M350 tillräcklig. Det viktigaste är att rörligheten i blandningen var tillräcklig – klass P3 eller högre, om arbetet utförs i varmt väder.

Den nyligen gjutna monolitiska plattan komprimeras och jämnas med vibrerande maskiner eller släts av en bred regel. Kvaliteten på betongytan i detta skede är av stor betydelse, eftersom den beslagna morteln är svår att bearbeta. Det är bättre att göra allt direkt än att slipa cementstenen. Plattan är täckt med en film, men efter en dag måste den fuktas. I allmänhet betongarbete är det önskvärt podgadvat på vått och molnigt väder, så att hydrering fortsatte i normalt läge.

Enligt tekniken borde monoliten få styrka i 4 veckor, men stiftets avtagning kan slutföras tidigare. 70% av den deklarerade klassen räcker för att byggandet fortsätter – det kommer att nå dem redan under den andra veckan. Så väntar på hela terminen är valfri. Efter demontering lyfts vattentäthets vänstra kanter från marken och lödas till ändarna av plattan.

Tekniken i enheten för den monolitiska grunden är verkligen den enklaste och kräver inte mycket erfarenhet från byggare. Därför väljs det ofta av dem som tvingas göra på egen hand. När allt följer med instruktionerna är allvarliga fel praktiskt uteslutna, och i första hand anses ingen vara utgifter.

Men på byggandet av en monolit kan vara, och ibland måste du spara. För detta gör du en beräkning av tjockleken på plattformen på grundval av konstruktionsschemat. Monoliten bör vara kraftfull nog att motstå böjning av laster i luckorna mellan väggarna. Delvis ”hävarmen” kan minskas genom att man bildar revben på plattan.

Samtidigt kommer grunden för för mycket tjocklek inte bara att vara materialintensiv och dyr, utan också öka trycket på marken på grund av dess vikt. Så det är värt att spendera en halvtimme tid och självständigt sortera ut tekniken för att designa betongplattor.

Stiftelsen i form av armerade betongplattor

När man väljer en fond styrs de för det första av tillförlitlighet, för det andra för kostnaden. Det skulle vara trevligt om båda kvaliteterna kombinerades, men det är inte alltid möjligt. En av de mest tillförlitliga baserna för att bygga ett hus är grunden till en monolitisk platta. I vissa fall, på normala jordar för lätt hemma, är det relativt billigt, i svåra fall kan det vara dyrt.

Omfattning och typer

Monolitisk platta under huset refererar till de flytande, icke begravda stiftelserna, det kan också vara grunt. Det fick sitt namn på grund av att järnbetongens botten hälls under hela huset och bildar en stor platta.

En förutsättning är förekomsten av sand och gruskudde, som omfördelar lasten från huset till marken och fungerar som en spjäll under frosthöjning. Ofta är en sådan grund den enda möjliga lösningen. Till exempel på instabila, lösa jordar eller på leror med ett stort djup av frysning.

Den klassiska uppvärmda plattan av basen under huset

Strukturstrukturen för den monolitiska plattan är enkel och pålitlig, men dess tillverkning kräver en stor förstärkning och stora volymer av högkvalitativ betong (inte lägre än B30), eftersom hela området som upptas av byggnaden förstärks och betongas, med ännu mer marginal för stabilitet. Eftersom en sådan grund anses vara dyr. I princip är det så, men det måste övervägas. I vissa fall är kostnaden lägre än bandets djupintag – på grund av den mindre mängden markarbeten och en mindre mängd betong.

Djupet av den monolitiska plattan bestäms beroende på husets vikt och jordens typ. Med en liten penetration på lövmarken på vintern kan huset, tillsammans med grunden, höjas och sänkas. Med korrekt beräkning av förstärkning och plåt tjocklek påverkar inte byggnadens integritet. Plattan kompenserar för alla förändringar på grund av elasticitetskraften. På våren, efter att marken smält, sätter huset sig på plats.

Det finns fyra typer av plattformar:

 • Classic. Förstärkt betongplatta är placerad på en sandkorg med isolering eller utan. Betongskiktets tjocklek är 20-50 cm, beroende på marken och byggnaden. Kuddenas tjocklek beror på djupet av det bördiga lagret – det måste vara helt avlägsnat. Den resulterande gropen på 2/3 kan fyllas med sand och grus.

Den klassiska versionen av källarens monolitiska platta utan isolering

 • Isolerad svensk spis (UWB) med inbyggd golvvärme. För det första utmärker sig det faktum att plattformen är fixerad – från L-formade polystyrenskumblock. Detta minskar avsevärt värmekostnaderna – värmeläckage är minimal. Dessutom läggs varma golvledningar över isoleringen, beslag placeras på dem (ibland under dem) och allt hälls med betong, betongskiktets tjocklek är 10 cm. Det vill säga, efter att stiftelsen har tillverkats, är värmesystemet färdigt och installationssystem har installerats. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt för oss att påskynda konstruktionen, men grunden visar sig vara dyr. Denna typ av grund kräver en kompetent ingenjörsberäkning och samma prestanda: vid beräkning och läggning av kommunikation kan man inte misstänka, eftersom omarbetandet är omöjligt. Det finns också frågor om reparation av system, ombyggda i stiftelsen. Det är omöjligt, eftersom de lägger dyra material med en lång garanti.

  USHP – den uppvärmda svenska plattan med det inbyggda värmeisolerade golvet

 • Ryska – plattan med förstyvningar. För att stärka strukturen för tunga hus och i svåra driftsförhållanden (stark frostsvullnad) har ryska forskare kommit med mer förstyvande revben. De är som regel nöjda under lagerväggarna. Samtidigt ökar arbetets komplexitet – förstyvningsribben är ordnade separat och en spis separat. Men lagringskapaciteten hos en sådan grund är mycket högre, vilket gör det möjligt att minska tjockleken på plattan – upp till 10-15 cm.

  Det ser ut som en rysk plattafas i sammanhanget

  Strukturen på basplattan med kanterna ner och uppåt

  Isolerad plattkonstruktionsteknik

  Att spara energi blir ett riktigt relevant ämne, så väldigt få personer bygger en grund utan isolering. En eventuell plattform är en flerskiktskonstruktion, och vid uppvärmning av skikt ännu mer. För att uppnå önskad kvalitetsnivå måste du noga utföra varje nivå. Låt oss dö på var och en mer i detalj.

  Stiftelsen struktur monolitisk plattan

  Grundförberedelse

  Pitens dimensioner under den monolitiska plattan måste vara minst 1 meter större än själva byggnaden. Fruktbar mark är helt borttagen på denna sida. Dess tjocklek i olika regioner är olika – från 20-30 cm till 50 cm och mer. Ta i alla fall bort allt.

  Gräva en grop med en marginal på 1 meter i alla riktningar

  Längs kammarens kant, strax under den allmänna nivån av botten, läggs avloppsrör för att dränera ytvatten i dräneringsbrunnar. Denna åtgärd är nödvändig så att väggarna och fundamentet själv inte blir våta.

  Komplett grundschema monolitisk platta

  Bottennivån är jämn, pitsna somnar, bommarna tas bort, alla är noggrant nivån till horisonten och komprimeras. Geotextiler rullas till den inriktade botten. Det måste täcka inte bara botten utan även väggarna. Kläderna sprids ut med överlappning, kanterna limas ihop med förstärkt tejp. Geotekstiler hindrar växtrötterna från att groa och förhindrar även uttorkning av sand, som fungerar som en dämpningsplatta.

  Bottenplanering

  På de lagda geotextilerna häll ren sand av medelkorn. Skiktet av sand är 20-30 cm. Det hälls i tunna lager, jämnt fördelat och täppt i lager. Ett lager av sand, som kan täppas med en handhållen vibrerande platta, är 8-10 cm. Så här läggs sandlag. Det bör också läggas på en nivå, i samma lager genom hela grundkärnan.

  Sand hälls, den måste skjulas och ramas

  Skikttjockleken kan styras med spännband. De är knutna till hammare, speciellt gjorda stödbänkar, till formningen installerad i nivån (se bilden nedan). Alla ledningar måste ligga i ett horisontellt plan. Att veta det ursprungliga avståndet från botten av gropen till de ansträngda trådarna är det möjligt att bestämma höjden på det hällda skiktet.

  Rubble hälls på täppt sand. Omedelbart fylla hela volymen, fördela jämnt runt platsen. Aligned murar rammade till hög densitet.

  Krossad sten fylld, installerade pantelement av avloppsvatten och vattenförsörjning

  På detta stadium lägger du avlopp och vattenrör. I de redan komprimerade murarna gräver de ut grävor av det önskade djupet. De borde vara sådana att det finns lite utrymme runt de inbäddade elementen. Rör läggs i dikarna, sanden hälls, jämnas, sanden komprimeras med en spade eller bräda. Mer allvarlig komprimering kan leda till sprickor. Därför läggs rören efter tampning.

  Betongberedning

  Längs käftens omkrets ligger ett förarbete. Det samlas vanligen från en plåt 40 mm tjock eller 18-21 mm plywood. Formeringshöjden för den monolitiska plattan är den totala tjockleken hos de återstående skikten. På kanten är det bekvämt att kontrollera betongnivån vid hällning, eftersom brädet måste skäras. För att spara material kan formwork endast ställas in för förberedelse. Efter att betongen har satt, demonteras den och ställs in högre, använd den igen för att hälla huvudplattan. Men förlusten av tid med detta tillvägagångssätt är betydande, så det görs inte alltid så.

  Underlaget är i alla fall stöds från utsidan av stopp och klackar. Strukturen måste vara stel för att klara betongmassan.

  På det täppta gruset häll ett betonglag 100 mm. Detta kan vara en betong med låga betyg – B7.5 – B10. Betongberedning kommer att vara en tillförlitlig grund för att lägga på vattentätning och isolering, även för att jämnt fördela lasten från huset.

  Hälld betongberedning

  tätskikt

  Eftersom den monolitiska källarplattan är helt i marken behöver den noggrann vattentätning. Därför används ofta två typer av material: beläggning och rulle. Basen är först grundad, sedan impregnerad med utspädd kerosin eller lösningsmedelprimer (och sidorna av betongpreparatet är också belagda). Det säljs mycket tjockt och dåligt beslagat med betong. Som en följd stannar vattentätheten på rullen dåligt och grunden blir våt. Utspädd blir det mer flytande och tränger djupare in i betongen. Samtidigt förlorar det nästan inte sina egenskaper.

  När du lägger ut vattentätningen släpps den ut ur källaren med 10-15 cm. Torkdukarna rullar ut med överlappning, förbindningskantarna täcker nödvändigtvis bitumenmastik och pressar väl. Vid läggning är det nödvändigt att se till att det inte finns några veck och vågor.

  Om grundvattennivån är hög kan du behöva två lager av vattentätning. Den rullas sedan över och lims även till primeren (bitumen vattentätning), men du kan inte lösa upp.

  Vattentätning av monolitisk källarplatta dubbelbeläggning och rulle

  Från valsade tätningsmaterial visade Hydroisol, TechnoNIKOL Tekhnoelast EPP-4 på polyeten med hög densitet det bästa. Tehnolnikol av detta märke har en hög draghållfasthet på ca 60 kg, vilket ökar chansen att det inte kommer att skadas under ytterligare arbete. Använd ruberoid, oavsett hur jag vill spara, borde inte vara. I den moderna versionen är den för tunn och ömtålig, och förlorar snabbt sina egenskaper. Byt ut vattentätningen i spisen, det kan du inte, för det bästa materialet ligger.

  För att minska kapillärdroppen av fukt genom plattan kan du till och med använda flytande impregneringar som Betonite. Det minskar avsevärt absorptionen av fukt. Penetrerar till ett djup av 50-60 cm, så att betongpreparatet kommer att impregneras genom. Nackdelen med detta material är det höga priset, men materialets egenskaper är utmärkta.

  Extrudering av extruderad polystyrenskum med hög densitet används för att isolera plattformen. Isoleringsskiktets tjocklek är 10-15 cm, beroende på region (10 cm är tillräckligt för ett genomsnittligt band). Att lägga ut åtminstone två lager, vilket blockerar sömmarna, vilket bildar broar över kyla. Det tar längre tid, men värmekostnaderna blir mindre. Om plattorna har ett L-format lås kan de läggas i ett lager.

  Eftersom polystyrenskum är ”inte vänligt” med petroleumsprodukter, sprids den täta polyetenfilmen på den och därefter läggs isoleringsmaterialet.

  förstärkning

  För förstärkningsramen används ribbad förstärkning av klass AIII med en diameter av 12-14 mm. Den ligger upp och ner i steg om 15-30 cm, kan ha ett eller två lager. Det beror helt på typen av jord och byggnaden. Alla förstärkningsparametrar anses separat.

  Från kanten av plattan bör förstärkningen vara minst 5 cm lång. Därför passar den på specialstöd som ger erforderlig clearance.

  Den första raden av förstärkning är ansluten, vissa rack exponeras för att binda det andra bandet

  När förstärkning av en bur erhålles, är stavarna i varje skärningspunkt bundna av en speciell mjuk ståltråd. Det finns också anslutningstekniker – med hjälp av plastklämmor eller svetsning. Tie plastklipp snabbt, men inte alla litar på dem. Svetsning rekommenderas inte, eftersom svetsen är den mest utsatta platsen för rost och leden är för stela. Vid användning av tråd och klämmor kan hela strukturen ”spela” lite utan att förstöra ligamentet, och under svetsning leder sådana skift till det faktum att sömmen spricker. Som ett resultat är tillförlitligheten av sådan förstärkning låg.

  Fyllning av en basplatta med betong

  Plattjockleken beräknas för varje enskilt fall och kan vara från 20 cm till 50 cm. Vid gjutning använd betong som inte är lägre än klass B30. Hela omkretsen måste hällas på en dag och undviker utseendet på vertikala sömmar. Därför kommer betongen oftast för färdiggjutning av plattformen, till stor del: stora volymer krävs vid en viss tidpunkt.

  Tillsammans med fördelningen av betong vibrerar den

  Schema för ankomst av maskiner måste beräknas så att du har tid att fördela den första delen och komprimera den. För komprimering använd byggnadsvibratorer som skapar högfrekventa vibrationer. Som ett resultat avlägsnas all luft, betongen blandas bättre, blir den mer flytande och plastisk. Resultatet av denna behandling är inte bara en slät betongyta, men också en högre hygroskopisk klass.

  I det extrema fallet kan du fylla plattan med vågräta lager. Vertikal uppdelning i detta fall är oacceptabelt, eftersom lederna sannolikt kommer att spricka.

  Betongvård

  För den normala processen av härdning av betong krävs en tillräcklig fuktighet av 90-100% och temperaturer över + 5 ° C. Fyll kaminen helst i varmt väder med temperaturer runt + 20 ° C. Detta temperaturläge är optimalt för härdningsprocessen. Att ta hand om den monolitiska betongplattan är att förhindra mekanisk skada och bibehålla fukt.

  Omedelbart efter att betongen är stängd, stängs den med blöja eller presenning. Det tillåter inte att det värms upp från solen, vinden påverkar inte den. Filmen limes i stora paneler. Strip löst med ett samtal på 10-15 cm, tejpad med tejp. Det är önskvärt att lederna är så små som möjligt, det vill säga skyddet ska bestå av en eller två stycken, om man är för obekväm. I det här fallet kommer enskilda bitar av film på den andra i minst en halv meter.

  Efter gjutning täcker den monolitiska plattan med en film

  Filmens dimensioner är sådana att sidans yta på formen också är stängd och en last kan placeras på filmens kanter som förhindrar att vinden lyfter den. Också, med en last – med brädor – trycker de på platsen för den främsta delen av två paneler, för att minska vinden, kan de expanderas på ytan.

  Om lufttemperaturen är över + 5 ° C, ca 8 timmar efter hällning, vattnas betongen för första gången. Bevattning ska droppa, inte jet. För att inte skada ytan med droppar kan du lägga burlap på den eller lägga ett lager sågspån på det och stänga det med en film på toppen. Vattnet är täckt med ett täckmaterial, och det bibehåller betongens fuktinnehåll. I vart fall utförs vattning endast vid temperaturer över + 5 ° C.

  Om det finns ett hot om frysning värms också plattan och formen. Du kan använda eventuella isoleringsmaterial, både förberedda för byggandet av huset, sågspån, halm och andra improviserade medel.

  När ska man ta bort formen

  För en monolitisk plåt rekommenderas att avlägsna formen efter att betongen har fått 70% av konstruktionens styrka. Denna period beror på temperaturen vid vilken härdning sker. Detta beroende beräknas i tabellen.

  Tabell över betongstyrka kontra temperatur

  Skillnader isolerade monolitiska svenska plattan och video om dess konstruktion

  Som det redan sagts tidigare är den isolerade spis som konstruerats av svenska byggare för huset energibesparande. Vid sin konstruktion används den fasta träningen från extruderad expanderad polystyren. Som ett resultat är värmeläckage i marken minimal. Den andra grundläggande skillnaden är systemet med ett vattenuppvärmt golv installerat i plattan.

  Eftersom konstruktionssystemen är inbäddade i betongens tjocklek krävs det en korrekt och kompetent beräkning. Höga krav ställs på genomförandet. Även små misstag är kritiska. Du kan själv göra USP, men projektet är bättre att beställa. Ungefärlig inriktning av kostnader, se följande bild. Beloppen är irrelevanta, men procentsatsen är rättvis. Kostnaden för projektstiftelsen är cirka 1%.

  Den ungefärliga andelen av kostnaden för en monolitisk plattform

  I följande videoklipp ser du scenerna att skapa en svensk tallrik för ett visst hus. Många användbara anordningar har beskrivits som underlättar arbetet, förklaringar om några av funktionerna har givits.

  Och se hur tyskarna hällde en sådan platta. För många användbara nyanser.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *