Trägolv

Nivån golvet med plywood på gamla golvet

Kryssfinans tjocklek tas beroende på nivån på de gamla golvdropparna, sättet för läggning och den planerade finishen. Under mattan och linoleum kan du lägga lakan med mindre tjocklek, eftersom dessa golv inte kräver perfekt anpassning. Laminat och parkett kräver en perfekt slät bas, så plywood för basen ska väljas med en tjocklek av minst 12 mm.

Vårt råd! För bättre tillförlitlighet och hållbarhet under parkett och laminat, välj kryssfiner, vars tjocklek är mindre än tjockleken på ytbeläggningen.

När du köper måste du vara uppmärksam på varumärket av plywood. För individuell konstruktion bör du välja märket FC eller FSF. Brand FK i sin komposition innehåller inte fenoler och är helt ofarligt material. Detta material har en genomsnittlig fuktmotstånd och är resistent mot mekaniska belastningar.

När du väljer plywood för att jämföra golvet, är det nödvändigt att vara uppmärksam på dess märkning.

För rum med hög luftfuktighet och temperaturförändringar är det bättre att ta varumärket PSF. Sådant material är mer slitstarkt och har mekanisk hållfasthet. Sådana egenskaper får han genom användningen vid framställning av fenolformaldehydhartshartser. Tyvärr är dessa hartser ganska giftiga, så du bör inte använda sådan plywood i vardagsrum.

Enligt GOST finns 4 materialtyper till salu:

 • Första klass. Detta är material av högsta kvalitet. På ytan kommer du inte att se nästan några externa defekter, men GOST kan tillåta sprickor på mindre än 20 cm eller närvaron av en liten tornighet i faner.
 • Andra klass. För denna variation är små liminfiltrationer och träinsatser tillåtna. Repor och luckor är möjliga på plåtar upp till 5% av den totala ytan.
 • Tredje klass. På ytan av sådant material kan det finnas spår av maskhål, kretskort eller fallna knutar.
 • Fjärde klass. Detta är det lägsta kvalitetsmaterialet, vilket har många defekter bildade under produktionen. Med stora brister finer, dock tejpade bra.

Analys av priskvalitetsförhållandet, erfarna hantverkare, för utjämning av ett trägolv, rekommenderas att ta 2 typer av plywood.

Plywood säljs opolerad och markerad. Märkning ”Ш1” talar om ensidig polering och ”Ш2” om tvåsidig slipning. ”NS” – opolerad plywood. På polerad plywood anges klassen av utsläpp av fri formaldehyd:

 • ”E1” – 10 milligram formaldehyd för varje 100 gram torr plywood
 • ”E2” – 10-30 mg formaldehyd för varje 100 gram torrvikt.

Således för bostadsbyggande är det bästa valet plywoodplåt av 2 grader, med märkning FC, Ш1, Е1 och tjocklek från 10-12 millimeter. Sådant material kommer att göra golvet helt jämnt.

Kryssfiner anses vara det mest lämpliga materialet för utjämning av trägolv.

Så här laddar du golvet med plywood: allmänna rekommendationer

Kvalificerade hantverkare vid val av en metod för planering av ett specifikt golv tar hänsyn till golvets allmänna tillstånd och graden av avvikelse från det horisontella. Byggkoder ger tydliga värden på tillåtna skillnader. Professionella råd:

 1. Om golvnivåskillnaden i höjd inte är större än 2 mm per kvadratmeter krävs ingen utjämning.
 2. Om deformationen av ett korrekt avlagdat trägolv inte är mer än 5 mm i höjd, så är plywoodplattan fast vid golvbrädorna vid planering. Enligt kraven i SNiP läggs brädor med olika mönsterriktningar så att bultar ligger inte sida vid sida utan genom 1-2 brädor. Denna våning anses vara korrekt placerad.
 3. Om det finns en stor droppe i höjd på 1-8 cm, görs tejp eller punktstöd under arket av plywood som ska installeras.
 4. Om höjdsfluktuationerna är för stora är det bättre att slutföra installationen av golvet och byta ut materialet.

Det är viktigt! Användning för torr nivellering av plywood är endast tillåten om det inte finns några klagomål om golvets tekniska egenskaper.

För att bestämma höjdskillnaden är det bättre att använda en mätare på två meter:

 • prickar är markerade i hörnen av rummet;
 • centra av linjerna av gränssnittsväggar och golv bestäms;
 • är mitt i rummet;
 • dela upp rummet i separata delar och granska dem.

Var noga med att göra en fullständig granskning av golvet:

 • eliminera repa;
 • uppdatera fästelement;
 • ersätta skadade områden;
 • granska alla underjordiska kommunikationer.

För att arbeta behöver du en skruvmejsel, nivå, skruvar och lim PVA-snickare.

Hur man planerar ett trägolv med egna händer

Om du inte planerar att använda slutgolv i framtiden börjar läggandet av de skurna lakan av plywood från mitten av rummet till väggarna. Efter installationen öppnas plywood med lack. Fästpunkter bör inte vara närmare än 2 cm i arkets kant.

Layout av plywood när den används som golvbeläggning

Om golvbeläggningen läggs över plywooden, behöver man inte oroa sig för punktens symmetri.

Om plywoodet därefter är täckt med ett annat material spelar inte platsen på fästpunkterna och den ordning i vilken arken är monterad. I det här fallet startar installationen i regel från rummets översta hörn. Om du planerar att lägga 2 lager av plywood, se till att sömmarna inte ligger ovanför varandra. Nivellering av golv med plywood utförs med flera metoder.

Leveling golvet med plywood utan fördröjning

Metoden att jämföra golvet utan att installera lagret är det enklaste. Materialet före läggs in i rummet i minst två dagar och sätts på kanten. Om det inte finns någon uppvärmning i ett rum som är avsedda för att läggas, tas lakorna på en dag och fuktas med varmt vatten.

När du installerar den här metoden är stödstängerna inte installerade, deras funktion utförs av små knölar med böjda golvbrädor. Mellan golv och väggar lämnar ett tekniskt gap på 10-20 mm. Det kommer att förhindra deformering av golvet när fukt ändras. Med samma syfte stöter inte lakan av kryssfiner varandra, men läggs med ett gap på 3-8 mm. Stora plywoodplattor skärs i flera mindre lakan. Alla lakan staplas i förskjutet ordning, vilket gör offset med kvart i kvart.

Om golvet består av golvbrädor upp till 20 cm breda och ojämnheterna är desamma, ta sedan plywood med en tjocklek på 8-10 mm. För golv med en styrbredd på mer än 20 cm och om plywood inte är beroende av varje golvplatta, är det bättre att ta plywood med en tjocklek av 18-20 mm. För denna installation, förutom plywood, kan DSP- eller GVL-kort också användas. Vid montering, kontrollera att monteringspunkterna är jämnt fördelade.

Det är viktigt! Hål i plywood är bättre att borra i förväg. Detta bör ske i 2 steg. För det första borrar de med en borr med samma diameter som skruven, och sedan är ett hål gjord av ett mindre djup längs dess locks diameter, vilket måste drunkas blötläggas. Från arkets kant recede minst två centimeter.

Plywood monteringsschema

Hål för hylsa eller bult gör i två steg

Om arken på ena sidan är grova, läggs de:

 • den här sidan upp, om det planeras att slutföra golvet;
 • den här sidan om du planerar att täcka fästpunkterna med ett akryltätningsmedel och öppna plywood med lack.

Justeringstejpstöd

Enligt denna metod sätts lathing horisontellt. Det är en längsgående stockar och tvärledare. Lagretrinnet lämnar 40-50 cm, plus en marginal på 3 cm från väggarna.

Enhetstejpen stöd för nivellering plywood

Battens tonhöjd beror på tjockleken på den använda plywooden. Ju tjockare plywooden, desto mindre lager kan man ställa in.

Följande material är nödvändiga för byggandet av batten:

 • timmer 60×60, 50×50 eller 40×40;
 • kantade kartong 2 sorter;
 • järnväg.

Lags och cross-pieces exponeras på en nivå.

 1. Lägg ut plywood i ett rutmönster och omslut arken. Detta markerar platsen för loggen. Ark numreras.
 2. Genom att markera monteringsloggar.
 3. Montera kors- och självtagsskruvarna fäst dem till stockarna.
 4. Exponera stockar med tvärstänger vertikalt. Vid anpassning följa kraven i SNiP.
 5. Det inriktade fördröjningssystemet är fäst med galvaniserade metallhörn.
 6. Plywood läggs på stockarna och fästs.

För ytterligare golvisolering kan kistan fyllas med en blandning av vått sågspån med vitt lim. Blandningen appliceras i 2-3 lager. Varje lager ska frysa i 2 dagar. För sådan inriktning lämplig plywood av medelstorlek.

Justera med mini-lags

Denna teknik används på golv som har en stor lutning eller höjdskillnad på mer än åtta centimeter. För att jämföra golvet i detta fall är installerade lameller och träfoder. Ett sådant system kommer att vara ett enda stöd för plywood ark. Med hjälp av denna metod krävs noggranna konstruktionsberäkningar.

Använd mini lag till nivå trägolv

Först och främst bör du utföra en passform, sprida arken av plywood och beteckna deras plats. Det är nödvändigt att mycket noggrant beräkna dimensionerna för varje stödelement. För att beräkna stödets höjd och storlek finns särskilda formler och program.

Med hjälp av mini-lag kan du korrigera signifikant krökning. En mer komplicerad variant av denna metod är passande plywood till ”relief” av golvet. För sådant arbete behöver du ett mycket exakt specialverktyg och exakta konstruktionskalkyler.

Ett mer komplicerat alternativ är att passa plywood ”under lättnad” av trägolv.

Leveling golvet med plywood på punktstöd

När du använder den här metoden installeras separata shabashki-stöd. De skärs från brädor, OSB-brädor eller plywoodrester. Shabashka-tjockleken är lika med storleken på nivåfallet. Sålunda gitteret, som liknar tejpgitteret. Foder shabashki exponeras på ett avstånd av 30-45 cm.

Ett sådant stöd är sämre i egenskaperna till bandkassen – det är mindre stabilt och pålitligt. Detta är ett budgetalternativ för små rum, med små skillnader i höjd. Om plywood av medelstor eller liten tjocklek är tillgänglig, kan den läggas i 2 lager. Med detta arrangemang, se till att lakan av lakan ligger i ett gap och sömmen matchar inte. Butt leder bör vara belägna en från den andra inte mindre än 20 cm.

Specifikationerna för att lägga plywood i två lager

Några tips till hemmet mästaren

Sammanfattningsvis vill jag påminna om behovet av att ge tunnelbanan med ventilation. Efter att golvbeläggningen är klar och sockeln är monterad borras ventilationshålen. De ligger vid de punkter som skisseras i förväg. Hålen stängde ventilationsgaller.

Om linoleum ska läggas på en plywoodbas i framtiden, så är den dessutom polerad, bearbetar alla leder och fästpunkter till stockar med hög kvalitet. Under laminatet på grundval sätta ett speciellt substrat. Om du planerar att mattor, är plywoodbasen täckt med flera lager lack.

Vi berättade hur du planerar trägolvet i ett privat hus. Alla dessa metoder kommer inte att ge mycket svårigheter för hemguiden. Efter detta nivellering och efterbehandling kommer det gamla trägolvet att ligga i många år. Det är viktigt att golvet vid planering med plywood stiger bara 2-5 cm, och det här låter dig använda denna metod för rum med liten höjd.

Video: Trägolv utjämning med plywood

Hur man planerar ett trägolv med plywood: Analys av 4 nivelleringssystem beroende på storleken på skillnaderna

Video om enheten av justerbara system

Hur man bildar en obefläckad plan yta med hjälp av fabriksreglerade system, kommer videon att visas i de minsta detaljerna. Videon riktar sig till ägarna av stadslägenheter med betonggolv.

Grunden är att metoden att installera justerbara stockar med plywood eller plywoodskivor med ankarstolpar på en träbas skiljer sig inte från arrangemanget av deras arrangemang ovanför cementplattor.

Om ägaren till ett landbad har ett överskott av pengar, kan han väl använda färdiga justerbara uppsättningar. Justering i vila rummet, i biljardrummet eller i väntrummet utförs snabbt och enkelt. Men kategorin billiga vägar justerbar plywood och lags, hör vi verkligen inte till. Bättre studiebudgetalternativ.

Metoder och tekniker för nivellering av plywood

Valet av den optimala tekniken för planering av trägolv med plywood bestämmer golvens tillstånd och graden av avvikelse från ”relief” av ytan från den norm som anges av byggnadskraven:

 • med en höjdskillnad på 2 mm, som finns på en tomt på 1 m 2. Även för att lägga linoleum, vilket är extremt känsligt för avvikelser, krävs inte justering. En lämplig åtgärd skulle vara behandling med akryltätningsmedel eller kitt med en hemlagad blandning av fuktat sågspån och PVA-lim;
 • Vid enhetlig deformering av korrekt golvplattor med en skillnad i höjdnivåer på 5 mm kan planering av golv med plywood utföras genom att fästa plåtarna direkt på plankolvet.
 • höjdskillnader på mer än 1 cm, men inte mer än 8 cm kräver skapande av punkt- eller remstöd. Faktum är att processen består i att anordna lathing från en bar eller från att ersätta kontinuerliga lager av shabashek, för tillverkning av vilken tjock kryssfiner eller bräda används.

Korrekt installation innebär att byggarna växlar ombord med olika anvisningar av mönstret av årliga ringar av trä enligt de tekniska kraven. Så visade humps-hump eller concavity-båtarna på golvet genom en eller två brädor.

Nivån golvet med plywood på gamla golvet

Om det inte går att jämföra trägolvet med egna händer på grund av för stora höjningar i höjden måste strukturen demonteras och byggas av nytt timmer. För sådana allvarliga avvikelser är det förmodligen inte mindre allvarliga skäl.

Det är viktigt att notera att plywood för torr nivellering endast kan användas om det inte finns några klagomål om golvets tekniska egenskaper.

Hur bestämmer man skillnaderna i höjd?

En laseranordning är en utmärkt sak, men i det här fallet blir en mätare på två meter mer effektiv som mätinstrument. Med det är det mer praktiskt att studera ytan. Det är nödvändigt att markera punkterna i lokalerna som repareras, hitta och ange centra av linjerna för gränsytor och väggar, mitt i rummet. Att dela upp rummet i de ursprungliga segmenten bör granska varje webbplats. Utvärdering av de inspelade resultaten kommer att rita en bild av den kommande reparationen.

Oberoende av utbudet av kommande verk måste granskningen och reparationen av stiftelsen genomföras. Det är nödvändigt att eliminera sprickor, uppdatera fästelement, byt ut de skadade elementen, kontrollera effektiviteten hos ”underjordiska” kommunikationen.

Metod nr 1 – ”det enklaste” utan att installera lagret

Innan du lägger plywood måste du ge möjlighet att ”bli van vid” till villkoren för den kommande tjänsten. Materialet som är avsett för att ordna ett regelbundet uppvärmt rum, måste du stå på kanten i ett par dagar där det kommer att läggas. Inomhus, inte bortskämd med konstant uppvärmning, lakan som blöts i varmt vatten bör stå i minst 24 timmar.

Alla element i träets golv och material för torrskikt, skapat på basis av träfaner eller fibrer, förbehandlas med antiseptiska medel.

Det enklaste sättet att jämföra golvet med plywood anses vara en metod utan att installera en fördröjning. Installationen av stödstrålen är inte nödvändig, eftersom dess funktion utförs på ett tillfredsställande sätt genom likformigt fördelade tuberkulor med böjda golvbrädor. Förutom plywood för genomförandet av en sådan anpassning lämplig platta DSP eller GVL.

Att jämföra det vågformiga deformerade golvet i fiberplattan är meningslöst. Materialet som används siktar och upprepar alla spåren med backarna på den grova basen.

För ett plankgolv med en golvbredd på upp till 20 cm, var och en ”utökad” jämnt, köper vi plywood med en tjocklek på 8-10 mm. Om ett golvbräda med en bredd på mer än 20 cm användes för golvbeläggningen, och om inte varje golvbräda kommer att ligga vid en bultpulver på ett plywoodark, behövs arkmaterial med en tjocklek av 18-20 mm.

Sekvensen av åtgärder för att anpassa undergolv med plywood:

 • Längs golvets omkrets som ska repareras kommer vi att sätta upp cheferna för att bilda en obligatorisk tvåcentimeter streck från väggarna.
 • Plywoodplåt läggs med ett gap mellan dem på 3-8 mm för att absorbera rörelser som orsakas av fuktfluktuationer. När vi lägger flera rader efterliknar vi tegelverk. Det vill säga, vi placerar plåtarna i nästa rad med en förskjutning till de föregående plattorna. Ett tvärformat skärningspunkt på fyra strumpssömmar vid en punkt borde inte vara. Minsta storleken på förskjutningen – en fjärdedel av ett ark, den maximala halvan.
 • Fastgjort till strandpromenadernas ”åsar” vid de punkter med högsta höjd som fastställdes under den preliminära undersökningen. Vi försöker distribuera fästpunkter jämnt och fokusera på avstånden mellan utskjutningarna som uppenbaras som resultat av mätningar.

Hål för fästelement rekommenderas att borra i förväg i två steg. Först måste du använda en borr, vars storlek är lika med skruvens diameter. Då måste du göra ett hål med lockets diameter, så att du kan dränka det helt i plywoodskivan. Dubblarna längs omkretsen av plywoodskivan ska vara minst 2 cm från kanten.

Det rekommenderas att lägga lakan av plåt med ensidig grovhet avsedd för efterföljande golv av ytbeläggningen, med den ofolerade sidan uppåt för att förbättra beläggningens vidhäftning till nivelleringsskiktet. Det är bättre att vända den slipade sidan om du planerar att helt enkelt maska ​​skruvans skruvar med ett akryltätningsmedel och på toppen öppna plywooden med lack.

Videodemonstration av denna elementära metod:

Metod nr 2 – med tejpstödsenhet

Tekniken består av arrangemanget av batten från längsgående lags och crossbars, exponerade i ett horisontellt plan. Lags på omkretsen är placerade på ett avstånd av 3 cm från väggarna. Steget för att lägga de längsgående komponenterna i ramsystemet som är konstruerat bestämmer storleken på plywoodarket. Dess värden varierar vanligtvis från 40 cm till en halv meter.

Exempel – om sidan är lika med 152,5 cm, så är det optimala avståndet mellan axlarna både lagret och tvärbalkarna 48 – 50 cm. Om sidan är lika med 122,0 cm rekommenderas att du lämnar 37 – 40 cm mellan axlarna på stödstången.

 • Låt oss börja med montering. Vi sprider kryssfiner utan fästning, klarar av standardmetallsystemet och garanterar luckor. Vi skisserar skivans konturer, dessa linjer kommer att bli guider för framtida markering av lagrets placering. Glöm inte att numrera provbladen.
 • På markeringen på golvet installerar vi först lagren längs väggarna. Det optimala materialet för kassettkassans enhet för plywood anses vara en fyrkantig bar med en sida från 40 till 60 cm, alternativ är tillåtna. Om det är oönskat och inte nödvändigt att höja golvet för mycket, kan lags göras genom att krossa plywood i remsor eller använda andra klassens brädor.
 • Vi installerar korsstänger med tonhöjd beräknad enligt arkstorlek. För lags är de fastsatta med skruvar, helst med metallhörn.
 • Vi ställer lagsna och tvärelementen vertikalt in i ett plan enligt nivåmätarens mätningar. De som önskar räkna ut hur man korrekt planerar ytan på det gamla trägolvet bör följa kraven i SNiP-numret 3.04.01-87. Enligt denna samling av standarder är det förbjudet att blockera kilar från timmerrester under stockar. Justering utförs genom slipning, med mindre avvikelser genom beklädnad av takmaterial eller takpapper. Ofta uppnås en enkel planlagring genom att placera träkuddar av typen av pekstöd under dem.
 • Efter utjämning är lagringssystemet fäst vid basen med galvaniserade metallhörn, och det kan användas för att fixera batten av hylsan, vilket är tre gånger längre än loggens tjocklek.
 • Vi fullbordar anpassningen genom att lägga och fästa plywooden.

Utrymmet mellan lagstängerna kan fyllas med ytterligare isolering eller en självgjord screed gjord av vått sågspån blandat i halv med PVA lim.

Blandningen, med en konsistens som liknar tjock gräddfil, appliceras i två eller tre lager och väntar på fullständig härdning i två dagar. I sådana fall kan du för nivellering köpa en mindre tjock plywood.

Metod nr 3 – anpassning med minimilaget för enheten

Den används för att jämföra golv med en sluttning och med betydande skillnader i höjder på upp till 8 cm. Det består i att installera skenor och träförband för att skapa ett enhetligt system av plywoodstöd. Utan en exakt ingenjörsberäkning skulle det vara extremt svårt för en verkställande att klara en mycket svår uppgift.

Först måste du utföra en montering och beräkna sedan noggrant storleken på varje stödelement med linjerna markerade på golvet. Det är nödvändigt att beräkna höjden och storleken mycket noga, eftersom alla element i stödstrukturen kommer att vara olika.

Metod nr 4 – med punktkista

Poängmetoden är att installera individuellt stöd-shabashek, skärs från brädet, platta OSB eller samma plywood. Shabashki-tjockleken väljs i enlighet med skillnaden mellan den skapade släta ytan och den verkliga nivån. I slutändan måste stödsystemet bilda ett slags rutnät som ersätter bandkassen.

När det gäller tillförlitlighet och stabilitet är den sämre än bandtypen, shabash-dynorna är installerade med en mindre tonhöjd. Du bör få en typ av cell med storleken av imaginära rutor på 30 cm för plåtmaterial med en tjocklek på upp till 14 mm, 45 cm för tjock plywood.

Och glöm inte om ventilationen av tunnelbanan! Efter installationen och installationen av sockeln är det nödvändigt att borra ventilationshål i de tidigare existerande punkterna. Hål överlappar ventilationsgaller.

Finns hur du kan beställa ditt trägolv med plywood? Saken är liten, det återstår att förbereda moraliskt och tekniskt och börja implementera planerna. Visst blir allting perfekt, eftersom reparationsförfarandet inte uppvisar några speciella svårigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *