Vilket

Ondulin tak med egna händer

Ondulin tak med egna händer

Skärning av ondulin För att arbeta i höjd gav inte besvär, du måste förskära ondulin på vissa ämnen (om stugan har brutna rutor). Du kan skära ondulin med hjälp av en elektrisk pussel, en kvarn eller en sågsåg.

För att inte bli förvirrad var man ska bifoga ett ark måste man numrera dem och sätta siffror på ritningarna.

Rådet. För att förhindra att sågen fastnar i ondulin bör den oljas.

Hur monterar du ondulin korrekt?

För detta måste du följa teknik. Först fortsätt till installationen av det första arket. Arbete rekommenderas att starta på leeward-sidan. Då kommer täckvågen inte att utsättas för vindbelastning.

Sekvensen av att lägga lakan ondulin med hänsyn till vindbelastningen

Dessutom är det på grund av vissa egenskaper hos ondulin vid installationens upplägg nödvändigt att motstå en viss temperaturreglering.

Ondulin monteras vid en temperatur från 0 till 30 °. Arbete i denna temperaturzon eliminerar två nackdelar med ondulin:

  • brittleness vid kink. Detta beror på det faktum att risken för materiella skador och utbrott av sprickor ökar i kallare tider.

Nuance. Om du behöver ersätta arket är det bättre att förborra hålen för skruven i arket.

  • sträcker materialet. Därför är det omöjligt att låta materialet vara tätt i en varm tid.

Rådet. Många arbetare försöker minska installationstiden genom att spika sträckta ark. När temperaturen ändras, deformeras ett sådant ark. För att eliminera sådana defekter är det följaktligen nödvändigt att helt blockera taket.

Korrekt installation av det första arket av ondulin gör installationen enklare. Därför måste du noga justera arket längs rumpan och takskenorna. Samtidigt ska ondulin inte utskjuta mer än 50 mm bortom takskenorna. I annat fall kommer vattnet att strömma över avloppsrännan, och själva arket kan böja, vilket inte ser estetiskt tilltalande ut.

Nuance. Det första och varje efterföljande arket är ordentligt fastsatt, först efter att ha kontrollerats till det horisontella. För att göra detta, använd nivån.

Förfarandet för montering av efterföljande ark av ondulin som visas på bilden.

Ondulin staplar i ett rutmönster med en obligatorisk längsgående och tvärgående överlappning. För att uppnå detta börjar installationen av den andra raden med ett halvt ark.

Det är viktigt att veta att mängden överlapp påverkar lutningsvinkeln i lutningen. nämligen:

  • lutningsvinkel på lutning upp till 10 ° – longitudinell överlappning är två vågor, tvärgående minst 200 mm.
  • vinkel på 10-15 ° – längsgående överlappning är en våg, tvärgående åtminstone 160 mm.
  • vinkel över 15 ° – längsgående överlappning är en våg, inte mindre än 140 mm tvärgående.

5. Lägger ondulin på taket

Tillförlitligheten för att fästa Euro-skiffer beror på vilken typ av hårdvara som används och hur de ska fästas.

Skruvar med en burk för metall Eftersom alla fästanordningar är synliga har andra metoder ännu inte uppfunnits. Det är bättre att använda hårdvara med en hatt enligt materialets färg. Dessutom består de av en spik, en stor keps och en packning – detta säkerställer installationens täthet.

För metallbattar används skruvar med en borr för metall.

Materialet är förberedt för webbplatsen www.moydomik.net

Naglar med ett speciellt lock Naglar med ett speciellt skydd som täcker metallen från yttre faktorer är lämpliga för träkasser.

Sådana naglar kräver uppmärksamhet under installationen.

Starkt hammad spik eller inte hammad till slutet kan inte täckas med en hatt. Som ett resultat reduceras tillförlitligheten av fixering.

Nails med en monolitisk hatt. Professionals rekommenderar att du använder nya naglar för ondulin. Deras lock är monolitiskt och klarar av slag med en hammare.

För att spika skruvarna exakt, rekommenderar vi att du använder det spända repet och fastnar strikt längs linjen.

Hårdvara fäst strängt i vågan, vid högsta punkten. I det här fallet bör den nedre och övre delen av arket sättas i varje våg och i mitten – i en zigzag.

Fastighetsschemat för hårdvara visas på bilden.

Odulin fästelement med ett mantelsteg på 45 cm

Ondulin fästschema vid ett kratsteg på 61 cm

Så här monterar du ondulin korrekt.

Hur man monterar ondulins hårdvara

6. Ytterligare element (ondulinkomponenter)

Installation av ondulin slutar inte där. För att ditt hus ska kunna presenteras och taket är tillförlitligt skyddat mot läckage, måste du installera dekorativa element. Dessa inkluderar häst, kronhjort, vindremsor och dalar.

Åsen är monterad vid korsningen av två rampor. Obligatorisk överlappning bör vara minst 120 mm. Fad kan köpas, men du kan själv göra det. För att göra detta slås de övre arken genom fogen och spikas mot toppen av motsatt ramp. Visst kan detta bara göras när det är varmt ute och ondulin är tillräckligt mjukt. Monteringsplatsen för åsen kan förbättras med en trälock.

Nuance. Åsen är monterad på förmonterade lådor.

Foderbandet under åsen Under åsen måste du bifoga en speciell isolerande tejp. Om du sparar på det, kommer snön att svälla under åsen och strömma till taket. Efter vattentätning har ondulin inte tillhandahållits. Och den konstruktion som visas på bilden, skyddar effektivt vinden eller manasrdu från regn och smältvatten.

Tätningstejp under överhänget av arket ondulin Board. Samma tejp kan installeras i stället för ondulinplattans överhäng. Detta kommer att förhindra att snö blåser under takkanten, samt möjliggör genomförandet av naturlig ventilation på vinden. Dessutom kommer vinden att vara otillgänglig för småfåglar eller insekter.

Konstruktion av icke-ventilerat tak innefattar användning av tätningsmedel i stället för tejp.

  • Eaves eller vindremsa satt på vågarket. Överlappningen ska vara minst 10 cm.
  • Intill väggen eller förbigående utskjutande element. För att göra detta, använd ett specialtäckande förkläde. Användningen garanterar takaggregatets hermetiska enhet.

7. Naturlig belysning

För att säkerställa dagsljusets penetration kan du installera en fönsterlucka under Ondulin. Konventionella takfönster är inte lämpliga för detta ändamål.

Fönsterlucka under Ondulin

Luckfönster ondulin

Men idag presenterar marknaden sådant material som genomskinligt ondulin. När du installerar ett konventionellt ark ersätts av en genomskinlig, kan det avsevärt minska tiden, komplexiteten och kostnaden för att installera Windows.

Du kan ge ett exklusivt utseende på taket på en ondulin genom att kombinera olika färger i arbetet med att utföra arbetet.

Video installationsanvisningar ondulin

slutsats

Som du kan se, arbetar du med sådant material som takdräkt pådulin kan du täcka taket av inte bara ett privat hus, utan också ett garage, gazebos eller bad. Om du följer anvisningarna och rekommendationerna samt följer instruktionerna kan du göra enheten ondulinovoy takläggning med egna händer.

Relaterade nyheter

Tak av ondulins egna händer

Ondulin är ett slags hybrid som kombinerar egenskaperna hos skiffer och takmaterial. Installation av detta material är mindre arbetsintensivt: dess vikt är 5 gånger mindre än vanligt asbestskiffer. Och ondulin kan monteras även på det gamla taket. Med rätt skicklighet är det inte svårt att täcka taket med ondulin med egna händer.

Ondulinsläggning

För att taket ska klara alla driftsbelastningar måste installationen av detta material utföras enligt en viss teknik som rekommenderas av tillverkaren:

1. Med en liten lutning på taket på 5-10 ° C läggs ondulin på en kontinuerlig kista av natteliv. Om lutningsvinkeln är mer än 15 ° С får man tillverka glesa kasser med ett steg på 61 cm Den rekommenderade strecksektionen för den är 40×60 mm (staplar på 50×50 mm kan användas).

2. Detta material behöver endast fixeras på en perfekt platt yta. Takets sluttningar ska ligga i samma plan och inte ha kinks. Om oegentligheter eller problem upptäcks bör de elimineras.

3. Skivorna ska passa perfekt platta. Åtdraga dem för mycket eller, om än, sträcka dem rekommenderas inte – det kan skada materialet. Demontering av redan spikad ondulin är svår, och vid ett fel måste det skadade arket ersättas med en ny.

Rådet. För att gå vidare är taket bättre att göra takbryggor. hängande trappor eller stegar av trä eller metall med en stark krok, med vilken de hakar fast på takets tak. För att inte skada den redan fastställda euroslaten borde man inte kliva på områdena med indragningar. Att gå bättre i mjuka skor, som bara går framåt på sina vågor.

4. Du kan klippa det här ganska mjuka materialet med en vanlig hacksåg eller med en kraftsåg. Markeringen är bekvämare att göra med färgpennan: spåren kommer att vara tydligt synliga på arket.

Rådet. För att förhindra att träsågen blockeras med bitumen och inte fastnar, bör den oljas eller periodiskt sänkas ner i vattnet under arbetet.

5. För att eliminera förtjockning i överlappningsställen och förvrängning av ondulin läggs den i en ”svimrande” (i ett rutmönster) så att i andra raden förskjuts arken i förhållande till första raden med 1/2 av bredden. För att göra detta, starta den andra raden med ett halvt ark.

6. När man lägger bör man ta hänsyn till de rådande vindarnas riktning (de borde så lite som möjligt blåsa in i överlappningsplatser).

Layning utförs med hänsyn till vindarnas riktning

7. För att förhindra ondulin från läckage och snöinsprång bör den monteras med två vågor överlappande från sidorna. Från ändarna ska lakan placeras en på ena med 30 cm. När du lägger Onduline Smart taket, som har speciella hydraullås, kan överlappningen vara mindre.

8. Med en takhöjd på mer än 18 ° är överlapp tillåten längs en sida och 20 cm från ändarna. Om taket har en lutning på mer än 27 ° tillåts en överlappning på upp till 17 cm. Om snöbelastningen är för stor och även på plana tak, är det bättre att öka överlappens storlek.

Ondulin-plåtar staplade med överlappning

Storleken på överlappningen beror på lutningsvinkeln

9. På varje ark har ondulin redan färdiga hål för montering. För ett ark behöver du 20 naglar (dessa fästanordningar med dekorativt lock kommer komplett med Ondulin). Först drivs de in i hörnen, sedan in i varje våg av botten. Därefter fästs arken genom vågan. Naglarna är inte drivna till överlappande platser: på detta ställe kommer ondulin att fixas efter applicering av nästa ark. Det är bättre att inte spara på naglar: detta kan leda till nedbrytning av lakan av vindstrålar.

Ondulin är fastsatt med speciella naglar med låsbara lock.

10. Spiken drivs endast i den övre vågen i en vinkel på 90 ° C. För att inte skada det mjuka materialet, tryck inte in det i arket tills det stannar. Skivorna ska passa snyggt, men inte trycka på arket.

11. Alla ytterligare element (skridskor, dalar och vindlattar) ingår i ondulinsatsen och tillverkas med samma teknik.

12. En ondulins ås är fixerad i takets ände. Med hjälp av samma extra element är det möjligt att stänga lederna under övergångar på komplexa tak. De börjar fixa det från botten på samma sida från vilken läggningen började. Ridged ondulin läggs med en överlappning på 12,5 cm. Samtidigt drivs naglarna i varje våg i åsen.

Lägger ondulin på takets tak

13. Fad, endova, gavel limmas dessutom med en självhäftande film med vattentätning. Hon ingår i kitets ondulin.

14. Tången (vindremsan) är fäst vid arken med en kant och till gavelstavarna av en annan. För leder i backar är det tillåtet att använda både åsar och gavlar.

Rygg, endova och slutremsor är inställda sist

Läggande vindremsa

15. Fogarna i skorstenen och ventilationen måste vara ordentligt stängda med ett förkläde och isoleras med silikon tätningsmedel.

16. För att skydda mot inflytande av fåglar in på vinden, vid näsan och under åsen är en kronbalk installerad.

Lägga laketillförseln

17. Montera detta material kan vara på det gamla taket. För att göra detta, förbereda en ny kista, som är fylld på föregående takmaterial.

Installation av ondulin på den gamla beläggningen

Det är viktigt! Arbeta med Ondulin ska inte utföras i stark värme – eftersom den börjar smälta vid 30 ° C. För att undvika skador tillåter vi inte installationen av detta material till minus (-5 ° C) temperatur.

Fördelar och nackdelar med ondulin

Till skillnad från konventionell asbestskiffer, är ondulin flexibel och mycket flexibel, så den kan installeras i alla, även på de svåraste platserna på taket. Det är också lätt att passa på komplexa strukturer med många övergångar och böjningar.

Taket på detta material har hög värme- och ljudisolering. Tillverkad av miljövänlig cellulosa är euro skiffer absolut säker och ofarligt för människors hälsa.

En arks vikt är endast 6,5 kg. Samtidigt är dess standarddimensioner 2 × 0,95 m, så ondulin kan lätt nedsänkas även i bagagerum på en personbil. För enkel montering har varje 10-vågark en särskild märkning för fästelement.

Utåt mycket attraktiv, ondulin, tyvärr brännbar, så dess räckvidd är inskränkt. Den får endast läggas på en icke brännbar bas. Ondulin, gjord på basis av bitumen och för smält i solen. Dessutom, under inflytande av ultraviolett, brinner detta material så småningom ut och dimmar. Takfläktar hjälper till att bekämpa denna nackdel. Tillverkare rekommenderar starkt att installera dem på taket. För dessa ändamål kan du använda speciella luckor. De är fixerade i varje våg med samma naglar, och de resulterande lederna är vattentäta.

Taklucka (fönster)

Ondulins brist på styvhet begränsar tillämpningsområdet: det kan bara läggas på en hård och jämn yta, annars kan det varma och taket börjar läcka. Garantin på ondulin är 15 år, men tillverkaren garanterar tyvärr inte dess integritet vid överträdelse av minst en av ovanstående installations- och driftsregler.

Titta på videon om hur du täcker taket med ondulin med egna händer:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *