Gör

Öppna verandan gör det själv

Skydda besökare till veranda och golv från regnet och solens värme hjälper högkvalitativt tak. Ramens ram är gjord av trä, med vertikala omslag på terrassen och den horisontella träbasen fast på husets vägg. Vid uppförandet av verandaens tak är det nödvändigt att förutse en lutning på inte mindre än 15-20 o med avseende på horisonten för att undvika ackumulering av stora massor av snö.

Öppna verandan gör det själv

Som takmaterial för terrasser används som traditionella metallplåt eller ett mjukt tak och mindre utbredd glas eller färgcellulär polykarbonat. Tack vare användningen av den senare kan verandaens tak ha en radiell avrundning eller kupolformad form. Naturligtvis kommer detta att kräva tillverkning av ett mer komplext trussystem, men det kommer att ge utseendet på en terrass en unik en.

Steg 5 – Installera skenorna, Avsluta

Begränsa verandaens interna utrymme och skydda besökare från att falla kommer att hjälpa räcken av trä. Vilken tillverkning av den förtunnade metallen eller en hyvlad bar. Balustrarna kommer att lägga till det yttre interiören.

Efter avslutad installation av staketet är det nödvändigt att behandla träet med hjälp av fläckar, mordanter eller oljebaserade färger, med andra ord skydda och förbereda driften.

I denna artikel undersökte vi frågan – hur man bygger en veranda, som det visade sig är det inte alls svårt. Det viktigaste är att följa rekommendationerna och steg-för-steg-algoritmen.

Hur steg för steg, med egna händer, att fästa verandaen i huset

En veranda i ett privat hus är en täckt terrass, som ofta är knuten till huset med egna händer. Det ligger längs huvudväggen och är ett rum utan uppvärmning, för en trevlig tidsfördriv under sommarsäsongen. Du kan ofta hitta moderna terrasser med glas, du kan vara i vilket som helst väder. Gör det själv, det är nödvändigt att observera det allmänna ensemblet i ett landhus eller ett landhus, att observera en likformig stil och att tillämpa samma material under konstruktion.

I ett lanthus av timmer är det bättre att göra en sommarterrass i form av ett timmerhus. belägen bredvid huvudbyggnaden. Uppförandet av en veranda i trästugor utförs ofta i samband med byggnaden av huvudbyggnaden och taket flyttar sig smidigt in i taket av en förlängning som har en vägg som gränsar till huset, ett enda takmaterial används. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de viktigaste punkterna i konstruktionen av en terrass av två typer: öppna eller stängda, med egna händer.

Allmänna bestämmelser för uppförande av en veranda

Modern konstruktion av hus, stugor, på konstruktionsstadiet omfattar byggandet av en veranda för huset. För att spara pengar tar processen för byggnadstilläggskunder bort, för vidare färdigställande av egna händer. Låt oss överväga de viktigaste punkterna för att självständigt uppmärksamma den generella erfarenheten av att bygga terrasser.

Parametrar varav verandorna skiljer sig åt:

 1. Hur den placeras i förhållande till huset: vinkelkonstruktion, från slutet eller längs fasaden av huset.
 2. Säkerhetsgrad: öppen eller sluten (glaserad) förlängning. Med moderna material är det möjligt att göra en öppen från en sluten veranda, detta uppnås med skjutdörrar.
 3. I vilken struktur är den gjord: inbyggd – en gemensam grund med huset eller bifogat – egen grund.
 4. Konstruktion: rektangel, halvcirkel, polygon.

Veranda projekt

Vi får inte glömma, göra projektet till en förlängning av huset, att syftet är att förbättra prestanda hos huvudstrukturen: göra det rymligt, lägg till skönhet, komfort. Terrassen av den slutna typen har också funktionen att förbättra husets termiska prestanda. För att byggandet av sommarutbyggnaden ska byggas korrekt måste man följa de regler som anges i det utvecklade projektet.

Vad projektet består av:

 • Vi bestämmer på vilken plats i huvudbyggnaden vi ska bifoga verandaen. Huvudaspekten är att man följer den estetiska uppfattningen av hela ditt eget hem arkitektur, tillsammans med verandaen. Det är viktigt! Experter rekommenderar att utrusta verandaen i regioner med höga sommartemperaturer på västra eller östra sidan av huvudbyggnaden. Det blir mindre i direkt solljus.
 • Du måste ange platsen för ingången till terrassen (veranda). Anger ingången från utsidan och ingången från huset. Du kan göra en genomgång genom verandaen, när dörren till huset ligger mittemot entrén till verandan, är denna metod inte välkommen, eftersom det finns risk för att man får utkast.
 • Välj typ av dörrar och deras installation.
 • Vi bestämmer den totala storleken på sommarutrymmet som ligger längs huset. Längden är ofta tagen att vara lika med längden på väggen längs vilken verandaen byggs. Bredden brukar tas från 3 meter till 7 meter, det viktigaste är att observera andelen. Om du väljer storleken på verandan hänvisar vi dem till den totala storleken på huset för att observera ett enda ensemble av byggnadens yttre del.

Ett bra exempel på att bygga en veranda med egna händer, när projektet görs på hela byggnadens plan.

Tips! Experter rekommenderar inte att spara på projektet. Detta kommer att minska kostnaderna för dokument som medger förlängning och säkerställa att den är korrekt konstruerad.

Hur man bygger en veranda i ett trähus?

Låt oss gå steg för steg genom att bygga en veranda i ett trähus med egna händer. Det bör noteras att förlängningen till huset kan startas först efter fullständig krympning. Logghus, eller av trä, sitta ner aktivt i tre år. Under denna period är det bättre att inte bygga en förlängning, annars kan vinkling ske. Erfarna byggare rekommenderar för dem som inte vill vänta, att bygga en övergångsdesign av verandaen med huset, vilket gör att ramen kan spela.

Hur börjar man bygga?

Omstruktureringen av huset bör återspeglas i tillstånden. För att få dessa tillstånd måste du kontakta den regionala arkitekturavdelningen och skicka in dokument:

 1. Till höger om ägande av en tomt (det land där huset står).
 2. Projektdokumentation av huvudbyggnaden.
 3. Skriftligt samtycke från alla i husen för registrerade boende för rekonstruktion, förlängning av verandan.
 4. Applikationsutvecklare på utformningen av förlängningen.

Det är lämpligt att börja utföra dokument för att möjliggöra byggandet av 3-4 månader före arbetets början. Från den generella erfarenheten av privata utvecklare är detta en lång process.

Konstruktion av förlängningen kan göras utan tillstånd, men i det här fallet kan det uppstå problem när huset blir ett arv eller du vill sälja det. Anledningen är förändringen i husets totala yta, eftersom verandaen är en del av den, och den totala ytan av lägenhetsbyggnaden anses vara henne. BTI-avdelningen kan överväga detta som ett obehörigt beslut att öka bostadsområdet. Detta beaktas särskilt när terrassen är stängd med uppvärmning.

Inget behov av att engagera sig och göra avvikelser i storleken på terrassen, som finns listade i projektet. En enkel kontroll kommer enkelt att räkna ut detta och en böter följer med dokumentationskorrigeringar. För vad som kan förväntas obehöriga utvecklare gå med i huset veranda anges i lagen i Ryska federationen.

Förbereda för konstruktion, välj materialet

Efter att ha bestämt byggnadsplatsen på verandaen måste den vara förberedd. En byggarbetsplats börjar längs den valda väggen, så innan arbetet påbörjas är det nödvändigt:

 • Om det finns en visir ovanför huvudingången, ta bort den.

 • Demontera verandaen.
 • Hela området under veranda rena skräp och buskar.
 • Förbered en plats för förvaring av byggmaterial. Att bygga en sommarutvidgning blir mycket lättare när materialet för det är valt i förväg.

Vilket verktyg och material behöver vi?

När du gör en träförlängning med egna händer behöver du ett verktyg:

 • Att ha konstruktionskompetens är nödvändig: en hacksåg, en yxa.
 • Elverktyg: slädeshammare, hammare.
 • Märkning: måttband, plummet, nivå, märkledning, hörn.
 • För grund: skovel

Om en metallram tillverkas, tillverkas dessutom en svetsenhet och en kvarn med en skiva för skärning av metall. Ramen av denna typ anses vara den mest ekonomiska för byggandet av en förlängning.

Det skulle vara bättre att se ut som en tegel veranda eller trä. Det är viktigt! Överensstämmer med materialet i förlängningen och huvudbyggnaden.

Trädets sommartillägg kräver följande material:

 • Timmer: ved, timmer, bräda, rake.
 • Element av träfästen.
 • Blandningar utför skyddsfunktioner för trä.
 • Byggmaterial: krossad sten, betong.
 • Behöver en linolja och ruberoid.
 • Välja materialet för verandaens tak.
 • Fönster och dörrsystem.

Vid byggandet av ett extra rum, för sommarsemester, med användning av metallhörn, istället för trämaterial, används en metallprofil. kompositioner för metallbearbetning.

Det är möjligt att göra en förlängning (väggar och tak) av polykarbonat för bättre utsikt, panorama blir fullständigt och klart. De positiva egenskaperna hos detta material är, och förmågan att hålla sig varm är tillåten att applicera på väggarna och taket.

Tips! Material som kommer att användas i konstruktion och måste förbehandlas måste gå igenom denna process före konstruktion.

Stiftelsen för verandaen

Det första du måste göra är att bestämma vilken typ av grund för din veranda. En populär vy är en kolumnbas. eftersom det inte binder till grunden för kapitalbyggande (hus). Om verandaen löser sig under lång tid och noggrann, behöver den en remsa grund.

Innan du grundar dig, måste du hänvisa till dokumenten för byggandet av huset, där det anges hur det står, från det här kan du välja typ av grund för förlängningen. Parametrar som behöver uppmärksamhet:

 1. Vad är jordens förmåga att absorbera fukt.
 2. Vad är jordens sammansättning på verandaens byggarbetsplats.
 3. Hur djupt fryser jorden i bostadsområdet.
 4. Hur nära ytan är grundvatten.
 5. Allmänna bestämmelser om jordstabilitet.

Välja typ av stiftelse för veranda, vi uppmärksammar grunden för huvudbyggnaden, dess konstruktion, och i vilket skick de bärande väggarna. Efter valet av stiftelsen görs markering på marken för vidare arbete.

Tips! En liten trä veranda kommer att ligga ganska bra på en kolumnär grund vid hörnen av bilagan. För breda verandaer och långa, används installeringen av pelare genom 600 millimeter i längden och bredden av förlängningen.

Pillar foundation, hur man gör det?

Stiftelsen (stiftelsen) för förlängningen är lika viktig som för huvudhuset, den ska vara gjord av kvalitetsmaterial. Arbetsordningens utförande:

 1. Vi gräver hål för pelare till ett djup av minst 100 centimeter, dess djup kan inte vara mindre än fundamentets djup under huvudstrukturen. Nivån på markfrysning beaktas, hålet borde vara djupare än denna nivå.
 2. Vi gör en kudde längst ner i grävhålen, det här är en blandning av sand och murar. Kudden kan göras lager, sand, krossad sten.
 3. Fyll på kudden med betong.
 4. Vi lägger ut stödstenar från tegelstenen när huvudhuset är tegelsten. Om huvudhuset är trä används trästänger som inlägg. Metallstöd eller asbeströr används i kolonnfundamenten för ramverkan.

Veranda ser vacker ut när den ligger på 2: a våningen. I det här fallet visas den markerade delen av förlängningsstödet enligt nivån på huvudkällaren under huset. När ett hus med en hög bas rekommenderas att visa verandaen på sin nivå.

Gör en remsa grund

Den används om du planerar en tung veranda med glas. För sitt arrangemang grävas en gräv runt omkretsen av den framtida verandaen, en formning installeras. Det läggs lite högre än det är planerat att fylla grunden med betong.

Efter att fundamentet är hällt med betong, fuktas det med jämna mellanrum med vatten tills det är helt format, vilket är nödvändigt för enhetlig grundhärdning.

Gör ramen på verandan

För ett trähus börjar verandaens ram med att träet läggs på stöden i bottenplattan. I hörnen använder vi ”svanshals” för gash, så det är bättre att gå med veden i hörnen. För tillförlitlighet används naglar, nogl fästning är möjlig.

Rekommendation! Ofta gör de bottenbandet dubbla, så är verandaens lår och pelare fästade på den.

Baren för en träveranda används med en sektion: 100×100 eller 180×80 millimeter. När loggar används i bandningen bör deras tvärsnitt inte vara mer än 120 millimeter. Stöd nära väggen gör över resten för att bilda ett stigat tak. När ramen är monterad är horisontellt monterade stänger basen för bågen. om glas tillhandahålls. Toppkanten kompletterar installationen av verandaens ram, den är grunden för spjällen, skapar styvhet för hela systemet.

Tillfälliga stutar bör användas för att undvika skarvning i ramkonstruktionen.

Tak veranda

Därefter, när du har bestämt dig för materialet för att täcka taket, fortsätt till installationen av batten på spjällen, som är fastsatta på överdelen.

Strukturellt för verandorna erbjuds följande typer av tak:

 • Shed tak. Detta är en enkel konstruktion, lätt att utföra. Kräver en sluttning från husets huvudvägg mot gatan.
 • Gabeltak. Den används om verandaen är fastsatt i slutet av huset med en smal sida.
 • Polygonaltak. Dess utformning är olika, viktigast av allt, att följa lutningen för avrinningen av vatten.

Stödsystemet är installerat baserat på det valda materialet:

 • Krat för metallplattor, skiffer och ondulin
 • Fast golv är gjord för flexibla takmaterial.

Golv veranda

Golvet görs enkelt med egna händer:

 1. Installera stockar på bottenplattan på veranda designen. Avståndet mellan lagsna är inte mer än 100 centimeter. Montering dem gör vi vinkelrätt mot golvbrädet.
 2. Vi täcker loggarna, kontrolleras av golvbrädans nivå.

Om du planerar att bygga en öppen veranda. många konvergerar på att installera golvet med en liten sluttning för en bunke med vatten. Brädet är fastsatt med självgängande skruvar, vars längd är två bredder på brädet. Det är nödvändigt att suga golvbrädorna med en lösning som motstår skapandet av svampavlagringar.

slutsats

Vissa delar av dekorationen kan snidas i en träveranda. Stor betydelse är arrangemanget av möbler på terrassen, det kommer att skapa ett interiör och lägga till komfort. Blommor och växter kommer att förnya rummet, ge en känsla av fortsättning av lägenhetsbyggnaden.

Veranda i landet med egna händer med ett foto

Verandaen är en förlängning till huset, byggt under byggandet av huvudbyggnaden eller senare. Denna förlängning kan inte betraktas som en separat byggnad, den är en del av huset. Det är dock nödvändigt att erhålla ett tillstånd för uppförande av en veranda och, vid arbetets slut, genomföra en ny registrering hemma. Detta krav gäller för verandor som är knutna till kapitalstrukturen, och det är förknippat med en ökning av huset.

Det finns två regler som borde styra byggandet av en veranda. Först är det byggt där dörren till huset ligger. Därför är de fastsatta från huvudbyggnadens framsida eller ändsida, men på så sätt öppnar dörren till huset inuti verandaen och det är bara möjligt att komma in i huset genom det. Förutom att öka området, får husägaren ytterligare skydd för ytterdörren. För det andra ska verandaen motsvara husets stil, bilda ett ensemble med det, inte se ut som en vacker plats mot bakgrunden av arkitekturen i huset. Baserat på denna regel väljes material för konstruktion av en förlängning och dess optimala storlek bestäms. Dess längd ska vara lika med längden på den sida av huset som den är fäst vid och bredden ska vara minst 2,5 m. Annars kommer förlängningen att se antingen omständig eller oproportionerligt liten. Det finns inga andra regler för byggandet av verandor. De kan vara L-formade, ha flera hörn, vara halvcirkelformade.

Det finns verandor öppna och stängda. Vid öppna tillägg är det ingen övre del av väggen från staketet till taket, stängda verandor kännetecknas av glasering av det utrymme som är fritt från väggarna. Beroende på konstruktionen kan det glaserade utrymmet i bilagan råda. I en slags sluten veranda – fransk – glasrutan är fast, det här är en typ av förlängning med helt glasväggar.

Avtäckta verandor är en blandning av sittgrupp och en stor veranda, stängd av en sommar matplats och en extra hall.

Tänk på stegen i förlängningen av en sluten ramveranda till barens hus.

Enhet av basen av en veranda

Grunden för verandaen som byggdes borde inte komma i kontakt med grunden för huset, även när man byggde dem. Avståndet mellan grunden ska vara ca 10-15 mm. Vikten av förlängningen är mycket mindre än vikten hemma och grunden kommer att uppträda annorlunda under belastning. Denna tekniska lucka måste fyllas med en elastisk packning för att kompensera för krympning och rörelse av fundamenten. Som packning kan du använda mineralullen eller skummet.

För byggandet av en ram som är innesluten veranda kommer det att vara tillräckligt med kolonngrunden:

 • I framtidens hörn grävde veranda hål under pelarna. Med en stor längd på verandaen bör flera hål grävas utöver hörnen. Djupet på groparna är ca 1 meter. Botten av varje grop är fylld med ett lager av pumpar omkring 100 mm högt, det här skiktet rammar, ett lager av sand med samma höjd hälls och det ramlas också.
 • Den enklaste träformningen, som slås ut från resten av planken, installeras i groparna, betongen hälls in i den. Två sätt att bygga grundstammarna kan användas: Höj formen till en höjd av 200-250 mm över marknivån och fyll helt med betong eller häll betongen bara till marknivå (formen ska inte stiga ovanför marken i det här fallet). I båda fallen är betongbasen noggrant inriktad horisontellt och i höjd mellan pelarna.
 • Vid uppbyggnad av en betongbotten till marknivå, efter utjämning och stelning läggs tegelkolumnerna ut till önskad höjd.
 • Vattentätningsposter behandlas med varm bitumen.
 • För dränering av grundvatten längs betongkolumnerna grävas en avloppskanal med en sluttning från verandaen. Marken väljes till ett djup av ca 25 mm med en kanalbredd på ca 1000 mm. Kanalen är fylld med expanderad lera eller fint grus, täckt ovanifrån med ett lager av geotextil som skydd mot partiklar av lera och skräp och fylld med jord. Ett annat billigt alternativ för en avloppskanal är att lägga en gräv i ett perforerat plaströr med geotextilbeklädnad.
 • Stolpellarnas höjd beräknas så att verandaens golv är ca 250 mm under golvnivån i huset. Detta görs så att verandaens höjd är lika med höjden på rummen i huset, och taket kommer under takets takhöjd.

Det är viktigt! Experter rekommenderar att du ansluter verandor till hus från en bar först efter krympningsprocessen är slut. Det tar vanligtvis från två till tre år. När du bygger en veranda innan krympningen är klar, rekommenderas att du använder tornspårsystemet för att ansluta det till huset. Detta kommer att undvika att skjuta upp verandaens väggar.

Ramkonstruktion

Vi fortsätter till konstruktionen av timmerramens ram. Strålen används 120x120mm, innan arbetet påbörjas behandlas det med en antiseptisk och brandbeständig impregnering för trä. Anti-kapillär vattentätning säkerställer omläggning av virket omedelbart innan du lägger arken av takmaterial.

Bottom trim dubbel för pålitlighet. I hörnen av träet är ansluten i halv trä. I den övre delen av underbandet lägger vi också in ”halva träd” lags, vi lägger golvet på dem. Fästet på bottenplattan till kolumnens fundament beror på inläggets material. Tidigare är det möjligt att betongbetongar Ø14mm studsar i betongstolpar, att sätta på en trimstråle och fixa dem med muttrar. Spännbandet kan sättas fast på tegelstolparna med förankringsbultar eller knoppar. Fästpunkterna ska behandlas med en korrosionsförening, men detta hindrar inte att träet bildar kondensat vid fästpunkterna och med att trädet gradvis ruttnar.

Nästa steg är att installera balken – en horisontell stråle på vilken spjällen kommer att stödjas. Verandaens lutning ska gå under huvudtaket, så vi beräknar höjden på bältesfästet på grund av tjockleken på takets taktak och takets halva tjocklek vid montering av ”halvdöd”. Loppet kan fixeras till väggen med förankringsbultar.

Det finns flera sätt att installera vertikala rack av ramkonstruktion. Detta kan vara en skärning i halvtreet, en fullskärning av ½ tjockleken på den övre strålen i den nedre bindningen eller spår-spikmetoden med en sida på 50 mm. Dessutom är fästena fästa med galvaniserade två millimeter stålhörn, fästen eller naglar. Avståndet mellan ställen beräknas utifrån bredden på de inköpta ramarna för verandaens glasering.

Höjden på pelarna bestäms av deras placering i förlängningskonstruktionen – pelarna ligger ovanför husets vägg ovanför (landmärket är höjden på fästet), detta är nödvändigt för montering av takhöjden. Vid beräkningen av höjden på ställen glöm inte spåret eller skärets djup. Vi behöver en takhöjd på 12%, det här är ett krav på korrekt installation av mjuk kakel.

På samma sätt görs den övre trimmen. Den ena änden av takbjälkarna är baserad på bältet, fäst längs husets vägg, den andra – på överdelen.

Styvheten hos hela strukturen tillhandahålls av stygnen, som vi spikar på botten och överst på alla ställen. Tie barer mellan de ställen som vi behöver installera ramarna och montera höljet, installera med hjälp av hörn.

Takkonstruktion

Traditionellt gör verandaens tak sluttande och smalare än taket på huset. Vi kommer ihåg att förlängningen måste harmoniseras ihop med huset, och vi använder för sitt tak samma material som används för att bygga taket på huset.

Crate under mjuka bältros gör en solid av kantade brädor. Kontrollera fukthalten på brädet, den bör inte överstiga 20%. Först, fäst takskivan, var noga med att rikta den horisontellt. På skivbrädan arrangerar vi spår för att fästa behållarna på avloppet. Crate boards vi kommer att ha 150 mm för sidostativen. Vi behandlar med alla antiseptiska och brandskyddsmedel alla trädelar av taket.

På kassen i riktning mot botten upp lägger du vattentäta tyget. Vi gör överlappningar i längdriktningen och tvärriktningen. Vi naglar duken med galvaniserade naglar, deras funktion är en bred hatt. Bitumenmastik passerar vi genom de platser där duken överlappar varandra.

Enligt instruktionerna är takets överhängningar förstärkt med takklackar och ändmetallband. Vi slog dem med takspikar. Att lägga mjuka plattor leder från nedgången. Vi börjar i mitten av taket, flytta till höger och vänster sida. Vi tar bältros från olika förpackningar, vår uppgift är att få ett abstrakt mönster på taket. Vi tar bort skyddsfilmen från varje singel före installationen. Bältros fastnar galvaniserade naglar, samtidigt som du säkerställer att nagelhuvudet inte skadar plattorna. På platser där det självhäftande skiktet är frånvarande täcker vi det med bitumenmastik.

Golvläggning, efterbehandling och glasering

Vi vill lägga ett varmt golv på verandan. För att göra detta lägger vi ett grovt golv ut ur det otänkta brädet, fäst en 50x50mm bar och en 500mm stigning till den. I de resulterande cellerna låg penoplex, zapenivaem montering skum de luckor som kvarstår. Penoplex läggs på ett sådant sätt att det finns ett gap på 10 mm till det färdiga golvet. Så vi löser problemet med naturlig ventilation. Före golvet på mässan täcker vi träet och penelektronen med en vattenavvisande film och fixar den med hjälp av metalliserad tejp. Ovanifrån lägger vi ett rättvist golv från en golvplatta och vi täcker den med en färgpolyuretanlack i två lager.

Verandaens väggar kläddar utsidan. Efter montering av väggpanelen installerar vi en vattentätfilm på insidan. Då lägger vi penoplexen, de återstående intervallen zapenivaem skum. Inom verandan väggar är också klädnad clapboard, glöm inte att lägga plast wrap.

Vi monterar fönsterblock i förberedda öppningar, fäst dem med naglar. Zapenivaem alla resterande luckor, efter härdning skummet klippa och dekorera fönsterhöljet. Vi använder fönster enheter med trippelglas.

Glöm inte att dra taket och häng ytterdörren på verandan.

Inredning av verandan

Väggpanelen är täckt med färgad polyuretan mattlack i samma färgsortiment som golvet men lättare. Plattorna är målade i kontrasterande färg, taket är målat med vit färg. Möbler och armaturer väljs utifrån tillgängliga möjligheter.

Hur man bygger en veranda i landet med egna händer, vet du nu, och detta kan göras av nästan vilken som helst person. Eftersom konstruktionen inte kräver specialverktyg behöver du vanliga material och konventionella verktyg. Utarbetandet av ett projekt är inte heller svårt. Glöm inte att du måste samordna projektet med distriktets arkitekt.

Diskutera artikeln på forumet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *