Trägolv

Pie interfloor överlappande på träbjälkar

Golvbeläggningen av träbjälken är installerad under förutsättning att spännvidden inte är större än 8 m. Mellan golven finns också stödkonstruktioner, och dessa är balkar för vilka strålen med en sektion av 150 x 100 mm eller 150 x 150 mm används. För att bestämma avståndet mellan strålarna kan du själv göra beräkningen. I regel varierar denna parameter från 0,6 till 1 m.

Pie interfloor överlappande på träbjälkar

Bland fördelarna med trägolv mellan golv är det värt att notera den långa livslängden och tillförlitligheten.

I vilket fall som helst krävs närvaron av en ångspärrfilm, vilken utesluter penetration och bildandet av överskott av fukt.

Golvytan, både vinden och källaren, måste behandlas med speciella träskyddsmedel. Trägolv är det lätta och därför installeras de i bostadshus, speciellt används för vindsutrymme.

 • Miljövänlig;
 • Den har bra värmeisolering;
 • Det ser väldigt estetiskt ut.

Det finns nackdelar med trädukarna och de består i benägenhet att bilda mikroorganismer, svampar och mögel, ruttning och förstörelse, deformation av dukarna om de ursprungligen väljs av låg kvalitet.

Installation av trägolv mellan golv i ett tegelhus

Installationen av ett sådant element i ett tegelhus som ett lyfttak ska utföras vid konstruktionstidpunkten. Det bör noteras att i djupet av boet under balkan bör vara minst hälften av tjockleken på det material som är installerat i väggen. Det är inte ovanligt att balkar installeras genom, men en sådan design måste då noggrant isoleras. Många föredrar att bygga ett hus på egen hand, även om det är tillverkade av tegelsten.

För att ansluta trägolv med varandra bör du använda speciell maskinvara.

Det är värt att notera att du behöver:

 • Överensstämmer med tekniken;
 • Följ anvisningarna;
 • Var uppmärksam på råd från experter.

Beräkna vad som ska stödjas på strålarna, det är så klart som möjligt möjligt att välja det optimala steget mellan strålarna. Det är viktigt att komma ihåg att strålar är tillåtna för användning som tak, inklusive takhänget, endast om huset inte överstiger 8 meter (balkar stöds). Att lägga strålar behöver en viss princip. Som regel är de installerade på tegelstenar, om vi talar om överlappningen på första våningen, liksom på starka pelare av tjockt virke, för det andra.

Förutom de många farorna är trä det bästa alternativet att bygga ett hus och golvformningen, eftersom det är miljövänligt, helt säkert och inte orsakar allergier och andra reaktioner. Nu är det väldigt modernt att bygga trähus, eftersom de är varma, snygga, hållbara och, viktigast av allt, inte dyra när det gäller kostnaden.

Fästelement av interfloor överlappningar på träbjälkar

För att fixa strålarna för golvet på andra våningen är det nödvändigt att använda en speciell teknik för detta ändamål. Först är utformningen av de extrema elementen i strukturen. De måste nivåeras på nivån på grund av fodringarna i form av en lång pinne eller foder, förbehandlade med mastik.

Fäste mellanliggande balkar utförs med en styrning till de extrema elementen.

Förbehandling med speciella antiseptiska medel ska utföras på timmer. Den breda sidan av varje stråle är installerad vertikalt, vilket gör det möjligt att öka strukturen i styvheten. I vissa fall kan det inte finnas tillräckligt med strålar i husets längd. Vad ska man göra i den här situationen? Det är nödvändigt att skära tyget och installera prefabricerade strukturer.

Välj tjockleken på överlappning mellan interplanet ska vara beroende av husets storlek och dess syfte

Dockning gör att du kan ansluta mellan dukarna på grund av:

 • Splicing cloths in length;
 • Använda splitsade element i bredd;
 • Stick- eller hörnfogar.

Strålarnas ändar måste skäras i brant vinkel. För smörjning är det värt att använda speciell mastik och flera lager av takmaterial. Där kantarna på balkarna och husets väggar är anslutna läggs mineralull i urtagen, och först då installeras materialets institution för efterföljande installation.

Alternativ för att förbättra lagerkapaciteten på golv golv

Det har redan skrivits tidigare om vilka material som kan användas för att täcka utrymmet mellan rummen på första och andra och källarvåningarna, men det finns fortfarande ett sätt att förbättra golvets lastbärande kapacitet, vilket gör det möjligt att utöva stora driftsbelastningar.

 1. Ett populärt alternativ är att montera, med parentes, ytterligare foder i form av brädor med genomsnittlig tjocklek. Deras stöd är specialtillverkade pelare, vars höjd inte ska vara för stor.
 2. Dessutom kan konstruktionen göras starkare med en ytterligare kanal på den U-formade profilen (driftsbelastningen ökar). De är installerade på balkarna på sidorna.
 3. Det ideala sättet att stärka är valet av ytterligare block, så designen kan tåla tunga belastningar, vilket eliminerar fluktuationer. Processen är tidskrävande men mycket effektiv.

Det är möjligt att stärka interfloor överlappningar med hjälp av metallprodukter

Var noga med att överväga ytbehandling eller ytbeläggning. För att göra detta kan du använda träduk gjord enligt principen om foder, plywood, OSB, plåtar av gipsskivor och inte bara. Linoleum, kakel, laminat och andra beläggningar placeras därefter på dem.

Trägolv skyddsanordning mellan golv

Typer av privata hus är väldigt olika på samma sätt som deras interna sammansättning. För att kunna bygga den och leva utan problem måste du noggrant ta hand om materialvalet, genomförandet av golv, kompetent materialskydd.

På konstruktionsstadiet utarbetas en översikt över den framtida strukturen, liksom en plan som inte bara tar hänsyn till byggnadens storlek utan också hur det ska skyddas mot olika slags konsekvenser. Skydd krävs från brand och biologiska påverkan av miljön.

När det gäller brandbarhet har varje duk en egen brandbeständighet, men det är nödvändigt att välja sådant banalt material som OSB-plattor, OSB-plattor eller limmade trävaror. Det behövs en speciell antiseptisk djup penetration, vilket förhindrar inte bara ruttning och mögel utan även brandbarhet.

Det är bättre att dekorera det rum där kaminen eller eldstaden kommer att installeras med ett metallplåt, så det är möjligt att förhindra spridning av eld.

Skydda trägolv mellan golv från de negativa effekterna av fukt genom att använda oljeband

En mängd olika kompositioner är tillgängliga för försäljning som kan förhindra eld av ett träd, och du måste välja dem genom att:

 • Penetrationsdjup;
 • Sikt av drift;
 • Brandmotstånd.

Impregnering utförs vid scenen när grov reparation utförs, och det är bättre att genomföra bearbetning minst två gånger efter att varje lager har torkat ordentligt. Vid konstruktionsstadiet är det nödvändigt att ta hänsyn till ögonblicket hur mycket en viss typ av trä kan motstå effekterna av eld.

Material som har ett tvärsnitt av 11×24 cm är bäst resistenta mot eld om deras spänning är 5,8-5,85 m i bredd.

Det är lika viktigt att skydda trädet från effekterna av biologiska effekter, såsom vatten, på grund av att förstörelsen av trä, formbildningen och bildandet av mikroorganismer, såsom svamp, börjar. Det är väldigt sällsynt, men det är möjligt att hitta insekter i husen från en träbar som först bildas i dukar som inte behandlades under byggandet och började gradvis fuktas.

Lagkaka på träbjälkar

Golvet i trähuset ska vara hållbart, tillförlitligt och noga genomtänkt. Att göra och fixa golvet i ett trähus kan du använda en mängd olika tekniker, varav en anses vara kakan, vilket är särskilt populärt.

Värmeisoleringsmaterial rekommenderas mellan träbalkar.

Dess funktion består i att lägga lager i följande ordning:

 • Ångspärr;
 • tätskikt;
 • Ljudisolering;
 • Värmeisolering;
 • Screed eller med andra ord ett betongark.

När det gäller isolering bör fyllningen av andra våningens utrymme vara mineralull, men den expanderade leran eller slaggen med sågspån är lämplig för att arrangera golvet på första våningen. Värme golvet i rum där det kommer att finnas hög luftfuktighet bör göras med material som glasfiber, eftersom det har optimala vattentätningsegenskaper.

Överlappning på andra våningen på träbalkarna (video)

Överensstämmelse med tekniken och instruktionerna från specialister av högsta klass gör det möjligt att göra golv och efterbehandling på bästa möjliga sätt och utan att göra misstag. Viktigast av allt, skynda inte och tänka noggrant på varje efterföljande steg.

Detaljer: golvbalkar (foto exempel)

Konstruktion av trägolv mellan golv: detaljerad byggteknik

Vid konstruktion av privata låghus av trä, byggs betongblock eller tegel mellan golven oftast trägolv. Dessa strukturer, i jämförelse med alternativa betongplattor, har flera fördelar. Trägolv överbelastar inte väggarna, under installationen behöver inte involvering av lyftutrustning. Dessutom har de hög hållfasthet, hållbarhet och rimligt pris. Installation av sådana tak är ganska enkelt, så många hemma mästare utför det självständigt.

Golvstruktur

Basen av trägolv är balkar, som hålls på lagerväggarna och fungerar som en slags ”grund” för resten av konstruktionselementen. Eftersom strålarna i driften av överlappning kommer att bära hela belastningen, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt deras korrekta beräkning.

För balkar använder de vanligtvis massiva eller limmade laminerat virke, stockar och ibland – brädor (ensamma eller fäst med naglar eller klammer i tjocklek). För överlappningar är det önskvärt att använda barrträd (tallar, lark), som kännetecknas av hög böjhållfasthet. Parallellstavar av lövträ arbetar mycket mer flexibelt och kan deformeras under belastning.

Pie interfloor överlappande på träbjälkar

Draft boards (OSB, plywood) är fastsatta på takbalkarna på båda sidor, på vilka vi sy i framsidan. Ibland läggs golvet på andra våningen på stockarna, vilka är fasta på balkarna.

Det är värt att komma ihåg att trätaket på sidan av första våningen blir taket och på sidan av andra våningen (vind, vinden) – golvet. Därför är golvets överdel belagd med golvmaterial: ett lakan, laminat, linoleum, matta, etc. Den nedre delen (tak) – klädbräda, gips, plastpaneler etc.

På grund av närvaron av strålarna bildas ett utrymme mellan utkastbrädorna. Det används för att lägga överlapp till ytterligare egenskaper. Beroende på syftet med andra våningen ligger mellan balkens balkar isolerande eller ljudisolerade material, skyddade mot fukt genom vattentätning eller ångspärr.

I händelse av att andra våningen är en obebodd vindsvåning som inte kommer att värmas upp, isoleras termisk isolering nödvändigtvis i takets konstruktion. Till exempel basaltull (Rockwool, Parock), glasull (Isover, Ursa), skum etc. Under isoleringsskiktet (från sidan av det första uppvärmda golvet) sätts en ångspärrfilm (asfalt, polyeten och polypropenfilmer).

Om EPPS, som inte absorberar vattenånga, användes som värmeisolering, kan ångspärrfilmen från ”kakan” uteslutas. Över värmeisolerings- eller ljudisolerade material som absorberar och kan försämras från fukt, lägger ett lager av en vattentätfilm. I händelse av att under avslutning av möjligheten att luftfuktighet på vinden uteslutits, kan isoleringen inte skyddas genom vattentätning.

Om andra våningen är planerad som uppvärmd och bostadsutrymme, behöver inte golvets ”tårta” ytterligare värmeisolering. För att minska påverkan av buller som kommer att uppstå när människor flyttar längs överlappen placeras ett ljudisolerat skikt mellan strålarna (vanligtvis används vanliga värmeisoleringsmaterial).

Till exempel basaltull (Rockwool, Parock), glasull (Isover, Ursa), skumplast, ljudabsorberande ZIPP-paneler, ljudisolerade membran (Tecsound) etc. Vid användning av material som kan absorbera vattenånga (basaltull, glasull) placeras en ångspärrfilm mellan bottenvåningen och ljudisolatorn och vattentätningen placeras över ljudisolatorn.

Strålfäste till väggen

Golvbalkar kan anslutas till väggar på flera sätt.

I tegel- eller timmerhus glider balkarnas ändar in i spår (”jacks”). Om barer eller stockar används ska djupet på balkarna i väggarna vara minst 150 mm, om brädorna – minst 100 mm.

Delar av strålarna i kontakt med väggarna på ”boet” är vattentäta, omsluter dem med två lager av takmaterial. Bommarnas ändar skärs vid 60 ° och lämnas oisolerade. för att säkerställa fri andning av trä.

När det placeras i ”boet”, mellan balk och vägg (från alla sidor) lämnas ventilationsgap på 30-50 mm, som är fyllda med värmeisolering (släp, mineralull). Strålen stöds på spårets underkant genom en antiseptisk och hydroisolerad träplank med en tjocklek av 30-40 mm. Spårets sidor kan fyllas med ruv eller täckas med cementmortel för 4-6 cm. Varje femte balk är dessutom fäst vid väggen med hjälp av ett ankare.

I trähus är balkar begravda i väggarnas spår inte mindre än 70 mm. För att förhindra pipar läggs vattentätande material mellan spårens väggar och strålen. I vissa fall skär bjälkarna in i väggarna, gör svansstångskarvar etc.

Strålarna kan också monteras på väggen med hjälp av metallstöd – stålhörn, klämmor, fästen. De är anslutna till väggar och balkar med självgängande skruvar eller skruvar. Detta monteringsalternativ är det snabbaste och mest tekniskt avancerade, men mindre tillförlitliga än vid placering av strålar i vägguttagen.

Beräkning av golvbalkar

När vi planerar byggandet av golvet måste vi först beräkna grundstrukturen, det vill säga längden på balkarna, deras antal, det optimala tvärsnittet och avståndet. Detta kommer att avgöra hur säker din överlappning kommer att vara och hur mycket belastning det kan klara under driften.

Strålarnas längd beror på spännens bredd, liksom sättet att fixera balkarna. Om balkarna är monterade på metallstöd, kommer deras längd att vara lika med spännens bredd. När den är inbäddad i spåren på väggarna beräknas längden på strålarna genom att summera spännvidden och djupet av strålens två ändar in i spåren.

Beam position

Avståndet mellan balkarnas axlar hålls inom intervallet 0,6-1 m.

Beräkningen av antalet strålar utförs enligt följande: planera att placera de extrema balkarna på ett avstånd av minst 50 mm från väggarna. De återstående strålarna placeras jämnt i spännutrymmet i enlighet med det valda intervallet (steg).

Balkar kan ha en rektangulär, kvadratisk, cirkulär, I-sektion. Men den klassiska versionen är fortfarande en rektangel. Ofta använda parametrar: höjd – 140-240 mm, bredd – 50-160 mm.

Valet av strålsnittet beror på den planerade belastningen, spännvidden (längs rumets korta sida) och strålplaceringsintervallet (steg).

Bältesbelastningen beräknas genom att summera belastningen med egen vikt (för golvbeläggningar – 190-220 kg / m 2) med den temporära (operativa) belastningen (200 kg / m 2). För befintliga golv antas lasten vara 350-400 kg / m 2. För golv som inte kan användas, kan du ta en mindre last upp till 200 kg / m 2. Speciell beräkning är nödvändig om stora koncentrerade belastningar antas (till exempel från ett massivt bad, pool, panna, etc.).

Strålarna läggs längs en kort sträcka, vars maximala bredd är 6 m. En slingring av strålen är oundviklig på ett större spänne vilket leder till deformation av strukturen.Men i denna situation finns det en väg ut. För att stödja strålarna på ett brett spann, skapa kolumner och stöd.

Stråltvärsnittet beror direkt på spännbredden. Ju större spänningen, desto starkare (och hållbar) stråle måste du välja att överlappa. Den idealiska spänningen för överlappande balkar är upp till 4 m. Om spännen är bredare (upp till 6 m) måste du använda icke-standardbalkar med en ökad sektion. Höjden på sådana strålar måste vara minst 1 / 20-1 / 25 av spännvidden. Till exempel, med en spänning på 5 m, är det nödvändigt att använda balkar med en höjd av 200-225 mm och en tjocklek av 80-150 mm.

Naturligtvis är det inte nödvändigt att självständigt utföra strålkalkyler. Du kan använda färdiga tabeller och diagram som indikerar beroendet av strålarnas dimensioner på den uppfattade belastningen och spännens bredd.

Efter att ha utfört beräkningarna kan du gå vidare till överlappningen. Tänk på hela tekniken, börja med att fixera balkar på väggarna och, efterbehandling, med ytbehandling.

Trägolvsteknik

Steg # 1. Installation av golvbalkar

Bommar är oftast installerade med att placera dem i väggarnas spår. Detta alternativ är möjligt när monteringen av taket är under uppbyggnad hemma.

Installationsprocessen är i detta fall följande:

1. Balkar täckta med antiseptika och flamskyddsmedel. Detta är nödvändigt för att minska tränstrukturen att rotera och ge brandskydd.

2. Bommarnas ändar skärs i en vinkel på 60 °, färgas dem med bitumenmastik och viks i takpapper i 2 lager (för vattentätning). Samtidigt ska staven vara öppen för fri vattenånga genom den.

3. Börja installationen med installation av två extrema balkar, som är placerade på ett avstånd av 50 mm från väggarna (minimum).

Barer börjar i ”boet” vid 100-150 mm, vilket ger ventilationsgapet mellan trä och väggar på minst 30-50 mm.

4. För att styra balkens horisontella läge placeras en lång kartong på kanten av det övre planet på kanten och en bubbel nivå ovanför den. För att justera strålarna på nivån, använd trästänger av olika tjocklek, som är inneslutna i spårets undre del på väggen. Dies måste förbehandlas med bitumen mastik och torkas.

5. För att eliminera strålens knäckning och blockera tillgången till kall luft, är gapet fyllt med mineralisolering eller släp.

6. Placera resten, mellanliggande balkar på det lätta styrkortet. Tekniken för deras etablering i murarnas bon är detsamma som vid installationen av de extrema strålarna.

7. Varje femte stråle är dessutom fäst vid väggen med ett ankare.

När huset redan är byggt, är installationen av balkar för golv lättare att utföra med metallstöd. I det här fallet är installationen följande:

1. Strålar impregnerade med flamskyddsmedel och antiseptika.

2. På väggarna, på samma nivå, i enlighet med det beräknade steget av balkarna, är stöd (vinklar, klämmor, fästen) fixerade. Fästning utförs med skruvar eller skruvar och skruvas in i hålen på stöden.

3. Strålar läggs på stöden och fixeras med självgängande skruvar.

Steg # 2. Montera kranialstänger (om nödvändigt)

Om det är bekvämare att lägga botten av golvstrukturen ovanpå, det vill säga från andra våningssidan fylls kranialstänger med tvärsnitt på 50×50 mm längs kanterna på balkarna. Stångens nedre del måste vara i jämnhet med balkens yta. Cranialstänger är nödvändiga för att lägga rullskivor, vilket är en grov grund för taket.

Det är möjligt att göra utan kranialstänger om hemmande rullbrädor underifrån, från första våningen. I det här fallet kan de monteras direkt på balkarna, med hjälp av skruvar (naglar är inte lämpliga, eftersom de är svåra att hammar vertikalt i taket).

Steg # 3. Fästning av rullebrädor för en grov takbas

Vid installation från sidan av andra våningen är vevstänger fasta med naglar eller självgängande skruvar till rullbrädorna (OSB, plywood är möjlig).

Vid fastsättning av spolen från första våningen är plattorna fixerade på balkarna underifrån med självgängande skruvar. Om det är nödvändigt, lägg ett tjockt lager av isolering eller ljudisolerande material mellan strålarna, är valet av arkiv från botten att föredra. Faktum är att kranialerna ”äter upp” en del av mellanslangrummet och utan användning kan tjockleken på överlappningen helt läggas med isolerande material.

Steg # 4. Ångisolering (om nödvändigt)

Ångspärren läggs i takets konstruktion framför isoleringen (som även kan utföra funktionerna i en ljudisolator) om det finns risk för att ånga kommer in i den eller förekomsten av kondensat. Detta händer om överlappningen är ordnad mellan golv, den första är uppvärmd och den andra är inte. Till exempel sätts en uppvärmd vind eller vinden upp över första våningsplanet. Dessutom kan ånga tränga in i golvisoleringen från våtrum på bottenvåningen, till exempel från kök, badrum, pool, etc.

Ångspärrfilmen läggs ovanpå takbalkarna. Dukarna ligger överlappande och ställer kanterna på föregående duk för de närmaste 10 cm. Joderna är limmade med konstruktionsband.

Steg # 5. Enhetsisolering eller ljudisolering

Mellan balkarna ovanpå läggs plattan eller rullar värme eller ljudisolatorer. Det är nödvändigt att undvika sprickor och hålrum, material ska passa snyggt mot strålarna. Av samma anledning är det oönskat att använda beskärning, som måste dockas med varandra.

För att minska förekomsten av slagljud i taket (med bostadsöversikt), placeras ljudisoleringsremsor med en minsta tjocklek på 5,5 mm på balkens övre yta.

Steg # 6. Läggande av vattentätfilm

En vattentätfilm placeras ovanpå värme- eller ljudisoleringsskiktet. Det tjänar till att förhindra penetration av fukt från övervåningen till isoleringsmaterialet. Om övre våningen är obebodd, det vill säga, ingen kommer att tvätta golven där och penetreringen av atmosfärisk fukt kommer också att uteslutas, vattenisoleringsfilm kan inte användas.

Vattentätfilmen läggs med lakan, överlappad med 10 cm. Joints limas med tejp för att förhindra fuktinträngning i strukturen.

Steg # 7. Fästbrädor (plywood, OSB) för undergolv

Strålarna på toppen sy en grov bas för golvet på andra våningen. Du kan använda vanliga brädor, OSB eller tjock plywood. Fastsättning utförs med hjälp av skruvar eller naglar.

Steg # 8. Täcker överlappande botten- och toppfärger

På toppen av utkastet, underifrån och över taket, kan alla lämpliga material läggas. På golvets övre sida, det vill säga på andra våningen, ordnar de laminat, parkett, matta, linoleum etc. Vid arrangemang av våningsplan, kan utkastskort lämnas utan trimning.

På takets nedre yta, som tjänar som tak för första våningen, sys takmaterial: träfoder, plastpaneler, gipsskivor etc.

Överlappningsoperation

Om byggnaden använde balkar med en stor säkerhetsmarginal som läggs med ett litet steg, behöver en sådan överlapp inte repareras under lång tid. Men ändå är det nödvändigt att regelbundet kontrollera balkar för hållbarhet!

Vid skador på strålar av insekter eller som resultat av återförstöring utförs deras förstärkning. Därför tas den försvagade strålen bort, bytas ut med en ny eller förstärks med hållbara brädor.

Jag har länge funderat på att reparera taket på min vinge på dacha, men ändå kommer mina händer inte att nå. Men här måste du förstå seriöst – jag förstod inte riktigt hur strålbelastningen beräknas, om det finns ytterligare belastningar. Det kommer att vara nödvändigt att göra detta på allvar, sannolikt på sommaren.

Nikolay, utan särskild kunskap från byggnadsområdet, kan du inte beräkna strålbelastningen korrekt. För många faktorer och nyanser måste beaktas vid beräkning. Tro mig, en lekman är praktiskt taget omöjlig att göra. För att komma igång, försök åtminstone bestämma typ och egenskaper hos balkarna på din vinge. Även om du lyckas, då i missräkningsfasen, stannar arbetet: formlerna är för komplexa (även deras förenklade versioner). Mitt råd: överlåta reparationer till proffs.

God dag.Det finns ett trähus, jag förstår allt från första våningen och golvet. Vi lägger sannolikt marknaden eller något sådant. Andra våningen bara balkar. En fråga uppstod med mig: behöver jag lägga ner vilka filmer? Huset är bostadsområde, andra våningen är bostadsområde. Eller jag lägger värmeisolering mellan strålarna (sedan jag stannade, och av typen av ljudisolering) och på toppen ska jag skriva golvet, 35 mm bräda. Det verkar, som det verkar för mig, inte behöver några filmer.

Allmän kunskap ger inte förståelse för de approximativa beräkningarna av strålen / golvbelastningen. En soffa + byrå + bord + 6 stolar, tja, 10 personer = ungefär en och en halv ton – det här är ingen last. En annan sak om du bestämmer dig för att placera ett tegelhus på denna våning. )

 • Hur man lägger kakel på badrummet – steg för steg instruktioner för läggning

 • Gör-det-själv-laminatgolv: regler och exempel på steg-för-steg-arbete

 • Installation av OSB-plattor – Funktioner för att lägga på en trä- och betongbas

Video på golvreparation

Vi har samlat in en stor samling videohjälpmedel för reparation och läggning av golv

En samling bilder med golvdesign alternativ och exempel på golv användning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *