Överlappar

Planera trappan till andra våningen ritning

För att undvika problem och avvikelser i byggprocessen används pre-designerade trappstegningar. Trots det faktum att för varje modell av marsch används sitt eget system, är de grundläggande parametrarna gemensamma för alla. Att de behöver ta reda på innan designarbetet på papper börjar.

Först och främst måste du bestämma följande data:

 • Höjden på spännvidden. Detta är avståndet från golvet till de övre våningarna, vilket är planerat att ta trappan.
 • Trappans längd. Avståndet från början av mars till dess färdigställande längs vägen faller in i denna kategori. Antalet steg tas också med i beräkningen. Eftersom projektet med platsen är planerat bör deras antal vara minst tre för varje sektion, men inte mer än 16. Den optimala separationen är 10 steg.
 • Trötthöjd Detta är huvuddelen av scenen, i intervallet 25-30 cm. Mönster med zabezhnymi-steg beräknas individuellt, men standarden tas ungefär i mitten av sådana slitsar.
 • Steghöjd Detta är storleken på stigaren. För ett optimalt förhållande tas 15-20 cm. För en vindmodell kan du ta ett förhållande med 1: 1 slitbanan.
 • Webbplatsens storlek. Om uppstigningen till andra våningen innehåller en plattform, måste utloppet till det inte vara mindre än bredden av storleken på den intilliggande marschen.
 • Bias. Vinkeln mellan konstruktionen och golvet får inte överstiga 45 grader. Det optimala värdet är 30-35 grader. För att vinden modell tillåts 50.
 • Trappens bredd. Minsta värdet är 70 cm för standardmodellen och 60 cm för vinden. Om trappan har slitbanor, lägg till minst 10 cm för att kompensera för skillnaden i slitbanans bredd.

Planera trappan till andra våningen ritning

Schematisk representation av nödvändiga parametrar för korrekt beräkning av trappan

För att skapa en ritning för vinden trappor eller klättra till bostadsplanet, kan du använda speciella program som analyserar de angivna data för beräkningar och utfärdar ett färdigt projekt. Fritt program innehåller dock många felaktigheter som kan påverka designresultatet. Därför rekommenderas att göra allt med egna händer.

Om du tvivlar på att din plan är korrekt, sök på Internet för dig, ett färdigt alternativ eller beställ en ritning från en professionell.

DIY teckning regler

För att utveckla en ritningsplan för trappan till andra våningen är det nödvändigt att veta vissa nyanser. Först och främst uppmärksamma det faktum att ritningen för trappuppgången är uppbyggd i flera perspektiv med en indikation på dimensionerna av alla detaljer.

Exempel på ritningar av trappan i horisontell och vertikal projektion med en indikation på alla nödvändiga dimensioner

För att göra en ritning med egna händer, använd följande algoritm: Till att börja med bestäms trappens parametrar. det vill säga utrymmet att klättra till andra våningen. Därefter ritas ett diagram över en ny trappa som leder till andra våningen i en vertikal sektion. Dessa ritningar är sammanställda baserat på bestämningen av positionen för initiala och slutliga stegen. Figuren indikerar lutningsvinkeln, avståndet till taket och golvet i överkanten, öppningens dimensioner. Det anger också antalet och platsen för stegen med sina parametrar, lekplatsen ritas. Om det finns en ledge ovanför stigaren är allt detta på planen i skala.

Den andra delen av arbetet är en toppvy. Om man ska utföra ritningen av en stege med roterande zabezhny-steg, är det med grafisk konstruktion nödvändigt att ta mittlinjen. Genom sin plats är de optimala designparametrarna inställda med zabezhny-steg. I detta schema är bredden på stegen och deras placering relativt platsen och varandra tydligt synliga.

Det kommer vara lika svårt att göra en ritning av en vanlig vinden trappa eller en modell på andra våningen med en inbyggd trappa med egna händer. Innan du börjar göra en design, dubbelkontrollera planen och, om möjligt, kontrollera den med en professionell.

Ritningar av trappor

Ritningar av trappor som presenteras på Internet gör det enkelt att välja rätt alternativ. Men varje hus har sina egna designfunktioner. Därför kan färdiga lösningar inte vara lämpliga. Ja, och en självtillverkad ritning, enligt vilken en trappa kommer att etableras i framtiden, kommer att bli en speciell stolthet hos ägaren framför släktingar, grannar, vänner.

Typer av strukturer, fästelement – materialval

Innan designen påbörjas bör problemet med designtyp lösas Du kan villkorligt markera följande alternativ:

 1. Raklinjer Den enklaste modellen för beräkning och installation. Ja, och i driften av dessa strukturer, om byggnadskoderna observeras, är det mest praktiska och säkra. För att installera dem krävs ett stort utrymme.
 2. Sväng med kudde. Dessa strukturer är installerade för att delvis minska fotavtrycket och säkerställa en bekväm och säker rörelse. En extra bekvämlighet tillhandahålls av svängningsplattformen, där du kan fritt sprida sig med kommande trafik och ta en paus vid lyft. Rotera med 90 eller 180˚. Projekt av trappor i huset kan ske två eller tre trappor.

Exempel ritning av en roterande stege med en plattform

 • Zabazhnye roterande. En variant av den tidigare versionen, men istället för plattformar är monterade. Fortsätt i sådana strukturer har formen av en stympad triangel. Ett mer komplext alternativ för beräkning och installation, men låter dig spara en extra 1,5-2 kvadratmeter. m.
 • Skruv. De mest kompakta mönster. Installerad i hem med ett litet område. Kan användas som en extra enhet till huvudtrappen. Det rekommenderas att installera i bostäder där öppningen är tillgänglig för upp till 3000 m. Inte det bekvämaste och säkra alternativet.
 • Curvilinear, radie. Mer komplexa konstruktioner, utveckling och installation av vilka det är bättre att överlämna de professionella.
 • Viktigt för konstruktionen eller valet av ritningar är versionen av stödkonstruktionen under trappan:

  1. Boltsovoe. Från de tyska ”bultarna”.

  Det ser ut som en stege stege

  Fastsättning utförs direkt på väggen (en tegelbotten rekommenderas). Sådana mönster ser lätt ut, men motstår samtidigt den nödvändiga belastningen.

 • Genom racketen. Oftast används för spiraltrappa som huvudstöd. För svängbara modeller kan användas som en extra ställning.
 • Bowstring. Består av två sidoprofilprofiler till vilka stegen bifogas. För detta görs spår från insidan av strålarna. I sådana konstruktioner stängs sidoväggarna av stegen av styrprofiler.
 • Kosour. Det ser ut som den tidigare typen av konstruktion, men profilerna på den övre delen har en snygg kam, skärs till stegen (höjd, djup). I dessa trappor är sidorna av slitbanan och stigaren synliga från sidan (horisontella och vertikala delen av steget).
 • Materialet väljs med hänsyn till planerad design och övergripande inredningen. Det finns inga restriktioner på detta område. Kombinationen används ofta: metall, som en del av strukturen, och glas, trä, keramiska plattor och andra som steg.

  Data för ritning av ritningar

  Till att börja med bestäms placeringen av den framtida strukturen och följande mätningar görs:

  1. Öppningshöjd. Grunden är ett bottenvåning, första och andra våningen. Avståndet från en till en annan är den önskade parametern.
  2. Öppningsbredd Det bör noteras att det kan ha en annan konfiguration: från de mest krävda – rektangulära till figurerna (cirkel, oval eller annan icke-standardkörning). Denna parameter påverkar väsentligt valet av design.
  3. Höjd från taket till bottenvåningen golvet. I framtiden kommer att tillåta att beräkna längden på passagen och korrekt utforma och konstruera en stege i huset.

  Diagram och ritning av en stege med mått i höjd och bredd

 • En skala är uppställd på bottenvåningen av ett privat hus. Platsen där trappan börjar bestäms, marchens längd är markerad på golvet. Om layouten på bottenvåningen på platsen av strukturen har utskjutningar, dörr- och fönsteröppningar, nischer och kommunikation, ritas de på diagrammet med hänvisning till bärande strukturer. Dessa förhindrar att de överlappar varandra på konstruktionsstadiet. Ju mer detaljer och storlekar i planen, desto mindre problem under installationen.
 • Före utvecklingen av ritningen bör du noga studera byggkoderna för trappan:

  • Djupet, bredden, höjden på stegen längs hela längden av strukturen bör inte förändras. Det ger bekvämlighet och trafiksäkerhet;
  • Trappans bredd för direktflyg måste vara 900 mm, för skruvstrukturer från 800 mm;
  • Höjden på staketet 900-1200 mm. Bättre om det finns på båda sidor av trappan;

  En ritning med måtten på trappstångens höjd

 • Djupet av raka steg rekommenderas från 200 till 400 mm (optimalt från 250 till 320 mm). För zabezhnyh strukturer för en smal del på minst 100 mm, bred för upp till 400 mm, i mitten 200-250 mm. Överhängning av slitbanan är tillåten upp till 50 mm;
 • Stegen höjd bör ligga i intervallet 100-180 mm;
 • Lutningsvinkel upp till 45˚;
 • Om trappan går direkt till dörren installeras en ytterligare plattform med en bredd på minst en meter;
 • Det rekommenderade antalet steg för en mars är 18 st. För flygstegar -16 st;
 • Passagen är inte mindre än 1 900-2 000 mm (det minsta avståndet från steget till överlappningen på andra våningen);
 • Materialets tjocklek för konstruktion.
 • Kompetenta ritningar av trappan till andra våningen kan göras endast på grundval av de angivna parametrarna och ytterligare beräkningar. Varje typ av design har sina egna egenskaper.

  Rita trappor till andra våningen

  Ritningsmetoder

  Det finns flera sätt att utarbeta projektdokumentation:

  • På egen hand. Att beräkna och utföra en ritning av en stege för enkla strukturer (rak, vridning med plattform) under kraften hos många. Fler komplexa alternativ lämnas bäst till proffs
  • Program för att utforma trappor. De tillåter att utföra detaljerad design, för att få en visualisering av strukturen före installationen och att göra justeringar. Med hjälp av 3D-bilder kan du se hur trapporna passar in i omgivningen. I det här fallet kan det ta flera dagar att behärska programvaran;
  • Klara lösningar. Teckningar av stegar som presenteras på Internet kan erbjudas med detaljerade specifikationer och utan det. Sådana projekt bör kontrolleras för överensstämmelse med beräkningar och byggkoder. För råd kan du kontakta de professionella.

  Ett exempel på en färdig trappsteg

  Detta blir mycket billigare än att göra justeringar vid installationstillfället. En annan subtilitet – det ska förstås hur långt den färdiga lösningen passar in i installationsplatsen.

 • Online miniräknare. Erbjuds av några utvecklare och tillverkare. Sådan mjukvara kan beräkna och automatiskt generera en ritning baserat på den angivna data. Samma program visar en lista med rekommendationer för att ändra parametrar, om de inte överensstämmer med tekniska standarder. Minus miniräknare – designen är inte kopplad till layouten i ett tvåhus hus;
 • Överklaga till proffs. Denna metod anses vara billigast.

  Eftersom det är den erfarenhet och professionella färdigheter som gör det möjligt för dig att utföra en kompetent beräkning, dra trappan, med hänsyn till inredningen i inredningen. Den presenterade detaljeringen och rekommendationerna på materialet kommer att kunna ge estetik, pålitlighet, hållbarhet, komfort och säkerhet för den färdiga strukturen.

 • Alla väljer metoden att erhålla designdokumentation. Om det finns tid, kan du manuellt förbereda planen och detalj av trappan.

  Grundläggande formler för beräkning

  För att erhålla ytterligare data vid framställningen av ritningen med användning av flera basiska formler.

  1. Pythagorasats. a ^ 2 + b ^ 2 = c ^ 2. Gör det möjligt att beräkna längden på trappsteget för direkta strukturer. Där a, b är höjden på öppningen och längden på trappans utskjutning (betecknade mätare för konstruktionen längs golvet) är c ​​längden på trappan.
  2. Antal steg (K). Beräkningen görs baserat på den planerade steghöjden (h) och höjden på öppningen (H): K = H / h. Parametern h är vald från det rekommenderade intervallet, med hänsyn till bekvämligheten att höja foten till önskad höjd.
  3. Formel komfortabel rörelse. Grunden är taget som ett genomsnittsteg för en person 600-640 mm (P), stigarens planerade höjd och höjden av slitbanan (t): P = 2h + t. Denna formel används för att söka efter en åtgärd av stegdimensioner i samband med en annan.

  Beräkning av trappans dimensioner

 • Beräkningen av längden på spännvidden kan göras på ett annat sätt. Efter att ha bestämt antalet och djupet av steget genom multiplikation, erhåller man den önskade parametern: c = K * t.
 • Passagehöjd – en viktig indikator för bekväm och säker rörelse. Den rekommenderade siffran subtraheras från öppningshöjden (1900-2000 mm). Balansen är uppdelad av stigarens planerade höjd, med hänsyn till slitbanans tjocklek. Få det antal steg som kan ligga i överlappningszonen på andra våningen. Den återstående kvantiteten bör placeras under öppningen.
 • Vid beräkning rekommenderas att man jämför data med tekniska standarder för trappor. Om nödvändigt, justera stegets höjd och djup. Men även när man beräknar och ritar en ritning, borde man inte glömma materialets tjocklek. Annars kommer det utförda arbetet inte att utföras korrekt.

  Ritningar av trappor

  Om beslutet fattas för att självständigt förbereda en ritnings- och designberäkning, bör det förstås att varje typ av stege har sina egna designfunktioner.

  Den enklaste konstruktionen, eftersom det inte är svårt att göra en ritning och beräkning, även för en oerfaren snickare.
  Längden på spännvidden, antalet steg, deras djup och höjd beräknas. Bestämd av trappans bredd. Enligt antalet steg bestäms hur många marscher kommer att vara. Om antalet överstiger 18, rekommenderas webbplatsarrangemanget. Den placeras i mitten, längst upp eller ner i trappan.

  Diagram och ritning av en rak trappa

  Förutom huvudprojektionerna är det nödvändigt att noggrant beräkna och rita detaljerna i strukturerna. För direkta marscher används följande fästningsmetoder: kosouri, bowstring, boltsevoy.

  Svängbara trappor med plattformar

  Stegar av en sådan plan kan vara dubbel eller tri-marsh. Placering av platser beror till stor del på rummets parametrar och de beräknade uppgifterna om passagerarens höjd, öppningens bredd. Tillåtna mönster med lägre placering av övergången, i mitten och på toppen.

  De två första alternativen anses optimala när det gäller komfort och säkerhet, eftersom de lätt ses från olika höjder.

  Vid utformningen bör det förstås att måtten på webbplatsen inte ska vara mindre än bredden av det färdiga spännet.

  Rekommenderade monteringssystem: kosouri, bowstring, boltsovye i kombination med stödstativet. Beräkningar utförs enligt de tidigare presenterade formlerna.

  Stegar med zabezhny steg

  Dessa mönster är komplexa för oberoende design. Bättre att lita på de professionella. Om det ändå bestäms att tillämpa ens egen styrka, kan du använda designprogram eller en online-kalkylator som automatiskt genererar en ritning och detalj. Men du måste manuellt binda det resulterande systemet till planlösningen.
  För manuell konstruktion kan du använda metoden för proportioner. Det finns tre olika sätt (danska, svep, lyftlinjer), men de är mer komplexa för uppfattning och design.

  Exempel på en trappa med slitbanor

  Huvudproblemet i konstruktionen är att beräkna formen och numret på de främre stegen. Deras konfiguration är ibland annorlunda.
  Monteringssystemet liknar den tidigare versionen.

  Hur gör man beräkning av data för spiraltrappa? Ja, det utförs enligt en annan formel, men de grundläggande kraven för ergonomi förblir desamma. För enkelhetens beräkning och design kommer vi att använda ett exempel. Öppningshöjden H = 2800 mm, bredden på stegen S = 1000 mm (1 m), stödkolonnens diameter d = 200 mm (0,2 m).

  • Diametern för hela strukturen beräknas (D = 2 * S + d): 1 * 2 + 0,2 = 2,2 m;
  • Rita en cirkel med den erhållna diametern. Beräkna radie R (R = D / 2): 2,2 / 2 = 1,1 m;
  • I mitten av cirkeln kommer vi in ​​i en cirkel med en diameter d = 0,2 m. Vi beräknar dess radie r enligt tidigare formel 0.2 / 2 = 0,1 m;
  • Rita en cirkel med en radie av R1. Detta är mitten av stigande trappor. Med andra ord, mitt i stegen. R1 = S / 2 + r: 1/2 + 0,1 = 0,6 m. Den rekommenderade bredden för inloppsleden s vid detta avstånd är 200-250 mm (0,2-0,25 m). Välj till exempel s = 0,25 m;
  • Beräkna antalet steg n = 2ΠR1 / s: n = 2 * 3,14 * 0,6 / 0,25 = 15,072. Följaktligen 15 steg;
  • Cirkeln med radie R1 är uppdelad i 15 lika delar;
  • Passagehöjd (full tur) H1. Standardintervall 1900-2000 mm. Ta till exempel 2000 mm (2 m), tjocklek 50 mm (0,05 m). Då kommer höjden på hela spolen H1 att vara: 2 + 0,05 = 2,05 m;
  • Höjden av stegen h beräknas helt enkelt h = H1 / n: 2,05 / 15 = 0,137 m (137 mm). Den resulterande höjden ligger inom ramen för optimala regelverkskrav.
  • Det totala antalet steg beräknas med den vanliga metoden. Öppningshöjden divideras med steghöjden: 2,8 / 0,137 = 20,44 st. Resten är rundad i vilken riktning som helst. Justeringen av antalet steg utförs genom att ändra höjden på det första steget. Denna parameter är skräddarsydd för webbplatsen vid installationstillfället.


  Beräkning av data för design- och byggkoder gör det möjligt att utveckla en ritning och detaljering av trappor av vilken typ som helst. För komplexa figurerna strukturer med zabezhnymi steg bättre att vända sig till proffs. De väljer och monterar det lämpligaste alternativet.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *