Hur man gör

Pond vid stugan

En liten vattenkropp räcker för att bara rengöra en gång i säsongen för hand. För att göra detta är det nödvändigt att pumpa ut vattnet helt med en nedsänkt pump och ta bort den ackumulerade smutsen från botten. För att rengöra dammen kan du använda en speciell dammsugare, utrustad med ett filter som du kan samla smuts från botten.

Pond vid stugan

Dammsugare

Rådet. Om ett kärl fyllt med kol är placerat i botten av dammen, kommer inte vattnet i det att blomma under lång tid.

Fallna löv kan samlas upp från dammens yta med ett nät. På hösten, under starkt bladfall, kan behållaren täckas med ett speciellt nät. För att undvika inandning av smuts under vinterperioden är dammen täckt med vilket täckmaterial som helst.

Rådet. För att förhindra att filmen spricker i kylan är det bättre att inte tömma vattnet för vintern. För att kompensera för trycket som genereras av expansionen av is kan du kasta några träplankor eller plastflaskor fyllda med vatten i vattnet.

Vattenplantering

Vattenväxter är inte bara originaldekoration av dammen. Bolotnik, rogolistnik, elodey och andra växter som kan mätta sjön med syre kommer att bidra till att skydda vattnets yta mot att gröna.

Naturligtvis kan bara de växter som kan växa bra i denna klimatregion planteras. För att dekorera dammen kan du använda traditionella växter: räd, sedge, reed. Stora växter (liljor, vattenliljor) kommer att kunna täcka vattenytan från den ljusa, brännande solen och minska vattenuppvärmningen. För blommande växter, som föredrar att bosätta sig i närheten av vattenkroppar, inkluderar pilhuvud, badning, plakun-gräs, ormbunke, bergenia, lungwort, vattenlevande iris etc.

Rådet. För plantering kan du använda speciella behållare som placeras längst ner i gropen. I det här fallet blir det mycket lättare att ta hand om växterna.

Vattenplantering

Video: Pond i landet med egna händer

Skapa en damm i landet med egna händer – från idé till design

Psykologer säger att övervägande av vatten verkar på en person på ett fördelaktigt sätt, frigör dem från trötthet på grund av vardagen, negativa tankar och återställande av det inre maktbalansen. Om källan till vatten ligger i naturens armar, förstoras effekten många gånger. Du har din egen mark, du vill skydda dig mot stress och ladda batterierna, men vet inte hur man gör en damm i landet med egna händer? Oroa dig inte, lär dig nu!

Innehållet

En damm är inte bara en del av landskapet och en plats för rekreation, men också en naturlig mikroorganismer med sitt biologiska system, där processerna måste ske korrekt och harmoniskt. Kompetent val av plats är en garanti för att allt kommer att fungera smidigt, och du behöver inte göra om reservoaren.

En vacker damm lockar som en magnet. Håller du med?

Så vad ska man tänka på, tänka vart man ska bygga en damm med egna händer?

 • Tomten måste vara öppen. Närvaron av träd i grannskapet är inte välkomna, för det första kommer bladen och grenarna att falla från dem, krossar behållaren, och för det andra kan växande trädrötter skada väggarnas väggar.
 • En solig plats är inte den bästa lösningen, eftersom en överflöd av direkta strålar provar den aktiva utvecklingen av mikroorganismer, vilket leder till att vatten blommar och att en träsk uppkommer. Dessutom torkar behållaren snabbt, och du måste ständigt fylla den med vatten.
 • Skuggsidan kan också förstöra ditt vatten ”brainchild”. Dammen med sitt unika system kommer helt enkelt att dö. Välj en plats där solens strålar träffar ytan i ca 8 timmar om dagen – det här räcker för att vattnet ska värmas upp och din vattenkropp för att bevara sitt liv och skönhet.
 • skapa en dekorativ damm med egna händer, undvik den blåsiga sidan, annars kommer din damm att bli en soptunna. Vindrörare driver allt som finns på platsen och förstör ditt vattenmästerverk.

Detta är viktigt att veta! Skapa en konstgjord damm med egna händer, noggrant överväga om du kommer att ändra det i framtiden. Om tomtområdet tillåter, men det finns ingen budget ännu, välj en plats där reservoaren kan expanderas över tiden. När allt kommer omkring är pengar en vinstdrivande verksamhet, kanske snart du kommer att få det, liksom nya idéer för att skapa en fontän, en bro, en strand runt en vattenkällans källa.

Välskötta damm beror på rätt val av plats. Ju mer tid du spenderar på det förberedande arbetsblocket, desto mindre timmar kommer det att ta för att städa upp ditt ”barn”

Det är ostridigt att byggandet av en damm med egna händer i många avseenden beror på den tilldelade budgeten för projektet. Men även om pengar tillåter dig att skapa, oavsett behållaren, enligt professionella åsikter, är det värt att överväga följande punkter.

 • Om du är ägare till en standard mark på 6 hektar, rekommenderar experter att bygga en damm i form av en torg med sidor på 3-4 meter och ett djup på ca 0,8-1,2 meter. Du kan också göra en reservoar 2 med 2 meter, men ett djup på ca 0,5 meter. Vill du ha en större damm? Ditt företag, men kom ihåg att det kan vara löjligt att titta på ett sådant litet område;
 • Den optimala storleken på vattenkällan är 3% av områdets totala yta, men det kan vara ännu mindre, bygga på budgeten, dina önskemål och stilen på ditt ”barn”.
 • Dammar i form av en droppe eller en böna ser mest harmoniskt ut, men du kan skapa din egen design i form av en rhombus, en cirkel, en sexkant eller en stjärna – det är rätt. Men kom ihåg att freakier kontur av dammen och de mer akuta vinklarna, desto hårdare blir det att rengöra vattnet från skräp.
 • Ditt land är en kontinuerlig befrielse av lättnad, så du tror att det är omöjligt att bygga en reservoar på den? Och förgäves! Tvärtom är det ett utmärkt tillfälle att skapa en speciell damm med en ström, ett vattenfall och ett lugnt bakvatten. Du kommer ihåg att rinnande vatten är ett underbart verktyg för avkoppling. Du ser, även i det dåliga kan du alltid hitta en bra sida.
 • Vill du ha ”invånare” – fisk i dammen och lämna dem för vintern? Tänk på att då behöver du ett djup på 2,5 meter, men det finns några nackdelar, eftersom den lägre vattenmängden inte kommer att värma upp gott. Bara du bestämmer vilket alternativ som föredras.
 • Du har tillräckligt många växter, men du vill inte att de ska dö med början av kallt väder? Därefter gräva ett hål en och en halv meter djup – det räcker för att plantorna ska vintern bekvämt.

Överraska ditt hem och gäster med en exklusiv ”modell”

Det är värt att uppmärksamma! Vill du göra en stilig damm? Välj sedan ett formulär baserat på materialet som skisseras i nästa block.

Reservoarens utformning är också viktigt, för det är inte bara en vattenkälla, men en dekoration av platsen är det inte. För nybörjare kommer fans av vattenelementet på sina ägodelar att bidra till att skapa en elegant dam med egna händer bilder och tips från erfarna designers.

Så vilka stilar är mest efterfrågade idag?

 1. Formell – en trollstav för dem som vet lite om design, men vill ha en vacker damm. Enkelt uttryckt innebär formell stil symmetriska, snygga ”lugna” former som gör plottet harmoniskt, vackert (i klassisk skönhet), även lite högtidlig;
 2. Landskapsstil, född i öst (där den formella stilen inte har fått utveckling) och migrerades till Europa. Huvudsyftet med denna stil är att bevara den orörda naturen så mycket som möjligt, och reservoarens form kan vara asymmetrisk. Dammen ska verka något vild, skog, skapad av Moder Nature. Den goda nyheten för dem som har valt landskapsstilen är det ekonomiska arbetet, både när det gäller ekonomi och tid, för en sådan vattenkälla är personifieringen av friheten i allt.
 3. Land (landstil) – ett uttag för truckers som är trött på stadens rörelse. Enkla former, naturmaterial, brist på ”krusiduller” – det här är den främsta egenskapen för landstil. Planterna i och runt dammen bör tvärtom vara ljusa, varierade och kontrasterande. Överflöd av träobjekt och dekorationer i grannskapet är välkomna.

Möt dammen i landstil. Söt, eller hur?

 • Modern – ett val för markägare som älskar ordning och utsökt lugn. Med den här stilen ligger reservoaren som regel i mitten av ägodelar. Designers rekommenderar att dammformar är enkla, växter använder monokromatiska och matchar varandra i färg. Modern påminner något om en formell stil, men det är mindre strikt och elegantare.
 • Contribute a better translation

 • Japansk stil – ”squeak” fashionabla landskap. Vissa designers insisterar på att den japanska dammen är en subtyp av landskapsstil, bara mindre blygsam än sin ”förälder”. Den japanska stilens ”trick” är ett stort rumsligt djup i små storlekar. För att göra detta är reservoaren omgiven av dvärgsträd, stenar, vattenfall och andra miniatyrkopior av landskapet ”inredning”. Trots den blygsamma storleken är genomförandet av den japanska stilen mödosam, eftersom varje centimeter av vattenutrymmet är noggrant genomtänkt. Ett sådant vattenmästerverk är snarare inte en plats för underhållning, men ett hörn för kontemplation, avkoppling, avkoppling.

  Den japanskt stil damm är det mest mystiska och lockande utseende alternativet. Se själv!

  Så, en plats har hittats, dimensioner, stil och form har valts, men du vet fortfarande inte hur man gör en damm med egna händer? Fokusera på dessa alternativ:

  • lågbudgetreservoar;
  • dammen gjord av färdiga former;
  • traditionell konstruktion.

  Din ordning-tips för dammen enheten

  Överväga varje alternativ i detalj.

  Vad är en låg budget damm? Allt är enkelt: använd skrotmaterial som finns i ladan eller köpa en ”billig” film och lina dess dammbotten. Men första saker först. Om pengarna är tätt, leta efter ett gammalt badkar eller ett tråg. Finns inte i din ladugård? Intervju grannar, vänner, släktingar, någon kommer säkert att ha kapacitet. Arbetsordningen är vidare följande:

  • gräva ett hål:
  • placera badet i urtaget;
  • fylla med vatten;
  • dekorera dammen med stenar och växter.

  Och det här är en dam från ett gammalt bad, vem skulle ha trott, eller hur?

  Om du har lite pengar och vill ha en större damm, köper du en svart film med en tjocklek på 150 mikron. Det enda som fördjupningen behöver göras med massan runt omkretsen, som kommer att fixera filmen i önskad position och även täcka botten av gropen med sand. Kanterna på reservoaren (ovanför vallen) bör dekoreras med stenar. För tillförlitlighet, lägg två skikt av film på botten av dammen.

  Så här ser en reservoar med en film ut innan den fylls med vatten.

  Vill du ha vattenägande att fungera i flera decennier, men det finns ingen tid att ”spela” med betong? Köp färdig form av önskad storlek. Fortsätt sedan enligt arbetsordning som beskrivs för installationen av badet. Det är sant att volymerna för sådana färdiga former inte överstiger 900 liter.

  Att skapa en betongdamm är en tidskrävande och besvärlig process, men det är det mest tillförlitliga alternativet.

  Om du vill ha en större behållare behöver du fortfarande vara tålmodig och konkret, samt förbereda dig för att en sådan damm kommer att flyga dig till en ”söt öre” och ta mycket tid och energi. För att göra en tillförlitlig och stor vattenkälla behöver du:

  • gräva en grop
  • vattentätning fördjupning;
  • alla häll särskild (vattenbeständig) betong;
  • att dekorera ”barnet”;
  • bosätta fisk (valfritt).

  En självgjord damm är inte bara den vackraste platsen på platsen och ett paradis för avkoppling, men också ett tillfälle för projektledarens stolthet.

  Vi rekommenderar relaterade artiklar

  Damm i landet med egna händer. Stegvis bildinstruktion

  En konstgjord reservoar är en utmärkt dekoration för alla, även ett litet område, så information om hur man gör en damm i landet med egna händer kommer att vara mycket användbar. Stegvis bildinstruktion kommer att berätta om vilka material som krävs för att ordna en vacker vattenspegel och alla invecklingar i denna enkla process.

  Den kreativa idén att skapa en damm på dacha

  Välj en plats för behållaren och formuläret

  Det finns inga regler för att välja form av en behållare. Det kan vara av vilken storlek som helst – rund, kvadratisk, asymmetrisk. Till dammen passar perfekt in i landskapsdesignen. När du väljer ett formulär bör du vara uppmärksam på det övergripande stilbeslutet i förortsområdet.

  Kaskad form damm

  Det är mycket viktigt för ett sådant inslag att välja rätt plats. Det är nödvändigt att ta hänsyn till markens egenskaper, för att utvärdera avlastningen av territoriet. Om terrängen är kuperad, är det bättre att utrusta den med en ström eller en fontän med en kaskad avlopp av vatten, och det är bättre att dekorera en platt mark med en liten damm. Tänk också på platsen för träd i förhållande till behållaren. Med tiden kan rötterna störa behållarens integritet. Dessutom kommer löv och annat skräp att falla i vattnet från träden, vilket gör det nödvändigt att rengöra dammen oftare.

  Modernt design av behållaren

  Stör inte in i behållaren och solens strålar. De värmer vattnet, så att plantorna och fisken lever i den för att utvecklas fullt ut. Att placera dammen i förhållande till kardinalpunkterna är så att solen är på sin sida under de flesta dagsljus timmarna.

  Damm i landet med egna händer. Stegvis bildinstruktion

  Det finns två sätt att arrangera en damm i landet med egna händer. Steg för steg bildval visar båda processerna. För att förenkla arbetet kan du köpa färdigt formulär. Moderna tillverkare erbjuder tankar av förstärkt plast eller gummi, men om pengarna inte räcker kan du använda en konventionell isoleringsfilm, bara en tjockare struktur.

  På kanterna av en liten damm rockeries ordnade

  Arrangemang av dammen med den färdiga formen

  Efter att ha valt den optimala platsen för den framtida reservoaren är det nödvändigt att lägga färdig form på marken och markera konturen. Utmed de markerade linjerna är utgrävningen utgrävd. Dess storlek bör vara ca 8-10 cm större än själva formen. Efter att ha installerat tanken i den förberedda gropen måste den fyllas med vatten med ungefär en tredjedel och gradvis hälla sanden runt hålen runt tomrummet.

  1 och 2 – valet av plastformen och märket för konturet för den framtida behållaren, 3 – förberedelse av gropen, 4 – installation av formen i gropen

  När det gäller fyllning fylls tanken till toppen med vatten. En vild sten läggs på kanterna på den etablerade formen eller växter planteras. Detta är endast tillåtet efter full krympning av behållaren.

  5 – lägger stenar, 6 – planterar blommor

  Vi utrustar behållaren med en film

  Arrangemang av dammen i landet med egna händer utförs i flera steg. Steg-för-steg-fotoinstruktion hjälper dig inte att gå vilse i processens invecklingar. För byggandet av ett sådant designelement kommer att kräva:

  • rep eller fiske linje;
  • PVC-film;
  • tegel;
  • sand eller grus med en fin fraktion;
  • runda stenar eller plattor;
  • spade.

  Steg 1: gräva gropen

  Med en fiskelinje eller rep markerar de formen av den framtida dammen. De gräver en gräv av nödvändig storlek och tar bort allt störande skräp från botten: stenar, trädrötter, andra föremål som kan förstöra filmen. Efter beredning hälls sand i botten av gropen. För att isoleringsfilmen inte ska skadas måste skiktets tjocklek vara minst 10 cm. Därefter kan filmen läggas.

  Steg 2: Installation av vattentätningsmaterial

  Bra råd! Om filmens bredd är liten och det inte räcker till att täcka hela behållaren, är bitarna förenade med spikar.

  Steg 3: fylla den framtida dammen med vatten

  Det är lämpligt att göra ett hål för reservoarens flera nivåer, även om det inte är planerat att skapa en strömimitering. Växter kan planteras på de resulterande attackerna. De planteras i små krukor, för det finns helt enkelt inget land i en sådan damm.

  Steg 4: Fäst kanterna på vattentätningsmaterialet

  Bra råd! Före användning är det bäst att sprida filmen i ett par timmar i stark sol. Som ett resultat kommer det att värmas upp och förvärva större elasticitet.

  Steg 5: lägger stenar runt dammen omkretsen

  En liten gräv bör grävas runt dammens omkrets, ett djup på 15-20 cm. Det kommer att fungera som assistent vid fastsättning av kanterna på filmen. Därefter är de täckta med stenar eller grus. Återstående belopp måste vara minst 50 cm, endast på det här sättet kommer det säkert att fästa strukturernas kanter ordentligt. Den färdiga dammen kan fyllas med vatten.

  Steg 6: dekorera damväggarna med stenar

  Som du kan se är det helt enkelt att skapa en damm i landet med egna händer. Steg-för-steg-bilderna nedan är ett bra exempel.

  Steg 7: Plantering Växter

  Vattenfiltrering och plantering

  Nästa och obligatoriska steg vid arrangering av behållaren bör vara installationen av filtreringsstationen. Det är särskilt nödvändigt om du planerar att starta fisk i dammen. Filtreringssatser finns i butikerna. En instruktion är kopplad till dem, med hjälp av vilken det är enkelt att själv och installera installationen av stationen.

  Pond med vattenfall

  Efter start av filtreringsutrustning kan du börja plantera. För den första djupa nivån, lämpliga växter som tailfish eller arrowheads. Titta bra flytande växter. Bland dem kan du välja liljor, vattenhyacinter och andra. För registrering av utrymmet runt dammen med hjälp av en bäck, reed eller reed.

  För registrering av behållaren, kan du använda en räffla eller reed

  Bra råd! En damm med vattenväxter och fisk kräver periodiskt underhåll. Botten rengörs av slam, tar bort skräp, löv. Övervuxna örter beskärs eller delvis avlägsnas. Rengöring måste ske två gånger om året.

  Asymmetrisk damm på stugan

  Dekorera dammen i landet

  Den konstgjorda reservoaren på vilken plats som helst är dess centrala prydnad. Förutom växter är dammen dekorerad med stenar, figurer, intressanta figurer, små träd. Med hjälp av dessa element kan du skapa ett unikt konstverk.

  Det finns ett lusthus för avkoppling nära dammen.

  Botten av behållaren bör endast dekoreras med runda stenar utan skarpa hörn. Kanterna kan förtäckas genom att plantera bredbladiga växter längs bankerna. Om det finns en önskan är det möjligt att förutse belysningen av dammen i förväg.

  Det är möjligt att dekorera en damm med blommor och växter

  Några tips om att ordna en konstgjord reservoar

  Att skapa något för första gången är mycket svårt att undvika misstag. Arrangemanget av reservoaren är inget undantag. Följande tips hjälper dig att enkelt skapa en damm i landet med egna händer. Steg-för-steg fotogalleri hjälper till i detta:

  • utrustning damm stenar med ungefär samma diameter kommer att ge det ett ganska tråkigt utseende. Det är bäst att kombinera stora stenblock med mindre stenar.

  Damm på dacha

  • Gräva inte en djup damm med branta väggar. Att dekorera en sådan reservoar är mycket svårare, det är också svårt att plantera vattenväxter.

  Alpine slide gör det själv. Stegvis bildinstruktion. Valet av plats och skapandet av stensträdgården. Regler för arrangemang av dräneringsbasen och platsen för stenar. Lämpliga växter.

  • Behållargårdsarbete är mycket bekvämare, men tillåter inte växter att växa starkt. Du kan försöka fylla botten av poolen med en speciell primer avsedd för vattengräs och landa dem direkt där.

  I dammen i landet kan du odla fisk

  Förbereder dammen för vintern

  Börja förbereda dammen för vinterperioden bör vara långt innan köldväder börjar. Vid de första tecknen på lövfallet måste det vara täckt med ett finmaskat nät så att överskott av smuts och löv faller inte in i dammen. Fallande löv ruttnar, vilket leder till ett skarpt hopp i koncentrationen av marshgas. Det är väldigt skadligt för växter och fiskar. Risten tas bort efter den första frosten.

  Dammen är omgiven av trä och sten gångvägar.

  Nu ska vi fortsätta att rengöra botten av silt och skräp. Denna procedur är obligatorisk, eftersom allt detta sönderdelar förgiftar invånarna i reservoaren. Det är bekvämt att rengöra med en dammsugare. Gör det efter att ha pumpat vatten. Att spendera vinteren någon reservoar utan utrustningen, därför alla filter. Pumpar, munstycken och armaturer rengörs noga och rengörs i rummet.

  En liten damm, skapad av dig själv

  Små dammar fryser helt till botten på vintern. Alla växter avlägsnas från den konstgjorda reservoaren till vintern, fisk och skickas för att tillbringa vintern i varma rum. Om basen var en färdig behållare, är det nödvändigt att sänka flera flaskor fyllda med sand in i den så att formen inte kommer att spricka och frysa i kylan. Det är möjligt att starta en reservoar efter natt blir temperaturerna över nollmärken.

  Pond i landet med egna händer (video)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *