Hur man gör

Rambyggnadens konstruktion

Rambyggnadens konstruktion

Monteringsordning för ramhuset.

Att bygga ett pålitligt ramhus med egna händer, som kommer att kunna tjäna dig i många år, bör du använda ramträstrukturer. Naturligtvis kan du välja och metallmaterial, om det verkar mer praktiskt, men man bör komma ihåg att kostnaden för att bygga ett hus samtidigt kommer att öka betydligt.

För konstruktion är det bättre att använda ekbarn med en sektion på 150 * 150 mm. Det är möjligt, som en sista utväg, att använda material från andra träslag, om en ek inte kan hittas. För att minska hörnen med hjälp av ”torn-spår” -anslutningar, som måste justeras på ett visst sätt så att det inte finns några luckor. Det är bättre att vägra metallfästen, eftersom de oxideras i kombination med trä. Detta leder gradvis till förfall av enskilda delar av strukturen, och därefter lossas hela byggnaden. För att få en pålitlig långsiktig anslutning är det bättre att använda trästiften för fastsättning.

Basen av ramen, det vill säga den lägre bindningen, är gjord av staplar. Det är monterat på ett sådant sätt att det upptar stiftelsens hela omkrets, inklusive platserna för rummets framtida väggar. Mellan trädet och grundläggningen av vattentätning är obligatorisk: till exempel 2 lager av takmaterial. Detta förhindrar att fukt kommer in i veden och dess efterföljande förfall. Förvirke måste behandlas med antiseptiska medel.

Stänger av underdelen till basen kan fästas på följande sätt:

Schemat för enheten överstämningsramhus.

 1. Stift med en diameter av 10 mm är betongade i hörnspolen eller i hörnen av stiftelsen, upptill är de fixerade med hjälp av muttrar.
 2. Ankarbultar med en diameter av 16 mm. Ankaret ska gå in i fundamentet minst 10 cm, beräkningar kan göras enligt följande: balkens höjd är 20 + 10 cm = ankaret 30 cm långt.
 3. Hål för ankaret borras i betong, borrat i baren stock detaljer av bandningen. Strappstängerna är förstärkta med ankare, avståndet mellan vilket är ca 2 m.

När botten trimmen är fäst vid fundamentet och staplarna är fästa tillsammans, kan du fortsätta att lägga stockarna på golvet, montera vertikala stolpar i ramen.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Installation av vertikala ramhyllor

Innan du börjar samla väggarna i ett ramhus, bör du se till att vid montering av golvet observeras en platt, strängt horisontal yta. Även små oregelbundenheter som görs under montering kan leda till en väsentlig skevning av strukturen – det blir svårt att fixa. Därefter kan du gå vidare till monteringen av ramen.

För stångens nedre del är avståndet mellan spåren ca 50 cm.

Vi mäter brädorna enligt deras höjd, vilket är nödvändigt för höjden på lokalerna: den ska vara ca 2,7 meter. Med mycket höga tak kommer rummet att bli mycket svårare att värma, glöm inte bort den alltför stora förbrukningen av material. Med låga tak, belägna i en höjd som är lägre än 2,4 m, skapas en känsla av täthet och tryck, och på sommaren kommer det att finnas fyllighet i sådana rum. Strukturen ska monteras på golvet och sättas sedan på plats.

Ordningen på takramhuset.

Barer förstärkta med tillfälliga strängar. Alla andra staplar, som är mellanliggande, är fästa. Det är möjligt att göra 2 korta hängslen på varje rack eller 1, men en lång, och fixa flera rack på en gång. Gräsklipparna ger strukturen ytterligare styrka.

Därefter installeras stödstänger som stöder takstrålen. De är placerade där det är meningen att placera inre partitioner.

För att utföra övre trimmen, välj barer med spår, där läget måste vara helt identiskt, annars kommer inte snedvridningarna att undvikas. När spåren är klara lägger vi överdelen på de vertikala stolparna, fäst den i ramen med naglar. På varje rack förbrukar 2 naglar, måste de gå in minst 10 cm.

Ramverket kan nu stärkas med permanenta nedskärningar och tillfälligt demonteras. Du behöver 2 nedre och 2 övre permanenta skär. Uppgiften med pinnar är att delvis lätta lasten från anslutningarna på den övre och nedre delen, och de kommer att lägga till mer styrka i ramen.

Gå nu till takbalkarna. Ligger på ett avstånd av 50 cm från varandra, måste strålarna vara desamma med de vertikala stolparna. Inuti huset finns stödbjälkar som stöder bjälkarna på platser där inre partitioner antas.

Monterings takbjälkar bör göras med hjälp av perforerade stålfästen i sättet att skära spår.

Från insidan kan ramen vara mantlade brädor. Används huvudsakligen för det här fodret.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Uppvärmning av ramhuset

Schemat för ramhusets yttre och inre väggar.

Innan du börjar arbeta med väderleksförändringen av huset bör du bestämma vad byggnaden ska vara: utformad för säsongsliv eller permanent. Först då kan man välja materialet för isolering.

Ett viktigt inslag i denna konstruktion kan kallas en ram av trä, som är en struktur av horisontella band och vertikala stolpar. De återstående hålen mellan dem är fyllda med isolerande material.

Externa och inre väggar i en privat bostadsbyggnad står inför byggmaterial i enlighet med utvecklarens preferenser.

Kvaliteten på isoleringen av hela strukturen beror på dessa faktorer.

För att hålla huset varmt under den kalla årstiden är det bättre att välja väggskivor med en tjocklek på mer än 10 cm. När det gäller isoleringsmaterialet kan du välja utökat polystyren, vilket är allmänt känt som det bästa materialet för uppvärmning av ramhus. Men om utvecklaren har andra preferenser för det, kan du välja någon annan.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Fönsteröppningar i ramhuset

Installation av fönster – ett viktigt steg i byggandet av ett ramhus. I enlighet med fastställda standarder bör öppningarnas storlek vara ungefär 18% av väggområdet där fönsteröppningen är belägen.

När du installerar glas i huset, som är utformat för sommarboende, ska ramen väljas med ett glas. För ett hus där året runt lever förväntas är plast- eller träfönster utmärkt, där glaset är dubbelt eller tredubbelt.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur man gör ett tak för ett ramhus med egna händer?

Byggnaden av taket i rambyggnaden bör börja med installation av ett mauerlat – timmer med god tjocklek, som kommer att tjäna som tak för taket. Efter detta fortsätter arbetet på följande sätt:

Vald stavar med huggade kanter (sektion 50 * 150 mm). Kanterna vid korsningen bör förenas i en vinkel på 50 °.

Spärren är fastsatta med naglar, varefter de är fixerade med en tvärgående bräda – det visar sig som bokstaven ”A”.

Var och en av dessa korsningar bör fixas med 2 virke.

Nästa steg är kassen formad – brädor på 25 * 150 mm används för den. De spikas på ett avstånd av 10 cm från varandra.

I övre delen måste kistan stärkas med hjälp av något syntetiskt material eller takmaterial, för att en möbelhäftare används.

Metalltak, skiffer eller profilerad plåt skruvas över takmaterialet. Taket ska läggas ut, från de nedre raderna och fortsätt till åsen, det vill säga den övre delen av taket. Skivorna överlappar varandra, en rad efter varandra, och så vidare tills de når åsen.

Den utskjutande kassen måste vara sågad.

Vid slutet av arbetet är det nödvändigt att förstärka åsremsan med hjälp av takskruvar av lämplig färg.

Efter det att arbetet på taket är slutfört, är det nödvändigt att bygga ett dräneringssystem med avlopp (en eller flera).

Efter färdigställandet är det självbyggda ramhuset täckt med ett antiseptiskt medel, sedan installeras dörrar, en veranda är konstruerad och byggnaden är exteriör färdig.

Från insidan är väggarna sys upp med mineralull, skumplast. Med hjälp av polyuretanskum fixeras materialet. Samtidigt utförs elektriska kommunikationer, reparationer görs till lokalerna från insidan.

Således är det inte så svårt att bygga ett ramhus med egna händer.

Ett diagram som visar sammansättningen av elementen, material och typer av anslutningar av ett litet ramhus med motorvägen. Förutom en kort beskrivning av byggnadsstadierna på den västra principen.

Rambyggnadens konstruktion

Ofta krävs en liten byggnad som ska byggas på en förortspot – ett sommarhus eller ett tvättstuga. Traditionellt görs sådana hus på ramteknik, eftersom det här är det billigaste alternativet. Nedan följer ett detaljerat konstruktionsschema som hjälper dig att få en allmän uppfattning om det nödvändiga materialet och sättet att montera strukturen.

Denna version av pensionatet med en terrass på 4 x 6 meter är byggd på den västra principen, där husets huvuddelar (väggar, ibland taket) är gjorda separat och sedan endast installerade på sina ställen.

 1. Byggandet börjar med grunden. Om marken inte fryser igenom på vintern, eller om du inte är rädd för snedvridningar, kan du ta enkla betongblock som stöd. I andra fall är det bättre att använda skruvhögar eller betongpelare.
 2. Den första kronan av timmer 150 x 150 placeras på grundstödet.
 3. På kronan är konstruerad överlappning på första våningen på vilken golvet läggs.
 4. Alla fyra väggarna monteras separat och installeras på sitt säte.
 5. Efter är installationen av spjäll och taklängning.

Artikelbetyg: (Inga röster ännu)

Steg-för-steg-byggnadsanvisningar för ett ramhus

Fram till nyligen, uppfördes logghus, tegel eller betong, i vårt land, men nu är det dags för ny teknik, och ramkonstruktion har dykt upp i detta segment. Det har ännu inte blivit behärskat med full kapacitet, så jag vill noggrant överväga hur konstruktionen av ramhallen sker med egna händer med stegvisa instruktioner i artikeln. Instruktionen i sig består av 4 steg:

 • grundinstallation;
 • rammontering;
 • vägg- och värmeisoleringsarbete;
 • takarbete.

Den största fördelen med den här konstruktionen ligger i konstruktionens snabba takt utan inblandning av speciella lyftmekanismer. Lågprisrambyggnader tas i bruk under en säsong, men sådan hastighet på något sätt försämrar komfort och värmebehandling, och här är sådana parametrar inte värre än trä- eller stenhus. Nu erbjuder vi att demontera alla byggnadsfaser separat.

Välja en plats på platsen

Användningen av trämaterial föreslår närvaron av en plats utan överdriven fuktighet. Webbplatsen måste vara väl ventilerad och torr nog så att veden inte ruttnar. Ritningar från projektdokumentationen måste sammanställas med hänvisning till landskapet, eftersom endast sådana skruvar kan garantera hållbar drift av bostaden utan problem och stora reparationer.

Det är möjligt att göra en kvalitativ grund först efter en geologisk analys av jorden, medan huset byggs enligt beräkningen av driftsbelastningen.

Vi gör ett projekt

Utvecklaren måste styras av projektet som skapats av experter inom detta område. Sammanställd dokumentation måste också godkännas av auktoriserade tjänstemän vid olika tjänster, där ändringar och / eller tillägg kan göras. I det inledande skedet möjliggör steg-för-steg-instruktionen oberoende skissering, men då måste du välja ett lämpligt standardprojekt eller göra en individ med hänsyn till personliga preferenser och önskemål, men i det andra fallet är det nödvändigt att markera all kommunikation och lägga till tekniska system i planen.

Ett exempel på ett utkast till ett typiskt projekt

Vi uppmärksammar att typiska projekt traditionellt kostar mindre, och individuella projekt låter dig förverkliga dina egna idéer.

Engineering Systems

Byggandet av ett ramhus, som alla bostadshus, innebär att alla tekniska nätverk införs i projektet. Enligt instruktionerna läggs kommunikationen i en viss sekvens, och du måste börja från stiftelsen. Alla tekniska hål för kommunikationssystem måste göras vid tidpunkten för hällning, så att efter solidificering av basen är det inte nödvändigt att engagera sig i komplex borrning.

Det elektriska systemet består av en växel, elektriska ledningar, uttag och jordning. Avståndet mellan punkterna under socklarna ska vara högst 4 m. Sockor med lock är installerade nära vattenkällorna. Ventilationssystemet innehåller luftkanaler med öppningar. Ska jag påminna dig om att rätt tillgång till och användning av kranar, omkopplare samt drift av avlopp och avloppsavlopp beror på korrekt ledning av rör och ledningar?

Foundation installation

Tekniken för byggandet av ett ramhus ger möjlighet till installation av grunda stiftfundament. kolumnar eller block betongfundament. Styrka grunderna ökar med rebar och monolitisk bandning. För ramkonstruktionen av en ganska liten bas, som lätt kan motstå små belastningar. Den mest effektiva typen av fundament för ett ramhus – skruvhögar. Denna grund kräver inte en stor mängd material, vilket minskar kostnaden för byggprognoser.

Varianter av apparatgrill på skruvhögar

Under grundplattan är det nödvändigt att gräva en gräv eller borrbrunnar för högar och häll sedan en sandplatta. Innan du börjar hälla betong, måste du göra ett formwork och installera rebar. Ribbon fundament i processen att hälla nödvändigtvis ram. Steg-för-steg-instruktionen säger att för byggandet av ett ramhus monteras vertikala bultar halv meter långa i fundamentets vätskebetong varje 2 m. Ytan på grillen måste jämställas med samma cementmortel.

Lägre rörledningar

Sju dagar efter arbetet med att hälla betong läggs bottenplattan av trästänger med en yta på 15×15 cm över hela ytan på basen. Träet måste förbehandlas med antiseptiska medel, och två lager av takfilt, som utförs rollens vattentätning, läggs i botten. Timmer kan fixeras med förankringsbultar eller fundamentpinnar. Om bultar används, då måste de borra tekniska hål upp till 10 cm djupt. Längden och i hörnen av anslutningen är ordnad och fastsatt med naglar.

Botten trim hus

När alla trästänger läggs och är förbundna med varandra och med fundamentet bildas spår i dem och golvslogor placeras (50×150 mm bräda). Lagrets övre del är inriktad horisontellt, och staplarna är fastspikade i botten, vilket kommer att tjäna som grund för installationen av undergolvet, till vilket membranångspärrmaterialet sys. Mellan lagren måste du trycka på värmaren (mineralull eller skum). En trimbräda (40×15 mm) läggs på toppen.

Golvlayout

Nu kan du gå igenom följande steg, som kommer att diskuteras vidare.

Skapa en ram

Montera ramhuset med egna händer, utvecklarna från teknikens namn heter att huvudelementet i en sådan struktur är ramen, och det är på den att hela strukturen bibehålls. Skelettet består av vertikala stolpar som är fasta med bultar och horisontell remsa. Som tidigare görs hela byggprocessen i steg. Materialet som används är trä eller metallprofil. för installation av vilket kommer att kräva en svetsmaskin och vissa färdigheter. Om du bestämmer dig för att skapa en ram av trä, rekommenderas att du väljer lövträ, till exempel lerk eller den mest populära ek. Höjden på hyllan ska motsvara samma rumparameter. Anslut racktornspåret enligt principen om nedre omformning. Efter montering ska det inte finnas några luckor.

Väggramelement

Beroende på vilken typ av belastning som ska påverka de bärande stöden, planera avståndet mellan stolparna och deras kaliber, och måtten på klädmaterialet är redan valda för dem. Tvärsnittet av ställen tar typiskt 150×50 mm, i öppningarna sätts en dubbelstråle 150x50mm. De mest populära stativhållarna – 600 mm (gör att du kan installera isolering ”i spänningen” för tät fyllning av väggen). För att ansluta stativen med den undre remmen används tillfälliga hållare, vilket är anledningen till att strukturen förvärvar den nödvändiga styvheten.

Diagram över enhetens hörnram

Nu ledde steg-för-steg-instruktionen till installationen av överdelen, som utförs efter installationen av den vertikala strålen. Fixering sker med hjälp av samma spår, som fästa det nedre virket. Det övre fästet på stolparna utförs av två naglar, som ska komma in i materialet inte mindre än 10 cm. Ramens slutliga fastsättning utförs genom permanent klippning, installerad i stället för demonterad tillfällig. Läs mer om detta i artikeln ”Övre och nedre delen av ett ramhus”. Vi rekommenderar också att du bekantar enheten med de viktigaste komponenterna i ramhuset.

Vi installerar och isolerar väggar

Husets yttre väggar är klädda med sidospår under en träskog, träfodring, plastspår, som husägaren önskar. Uppvärmning görs bäst med mineralull. Det löser på ett tillförlitligt och billigt sätt problemet med hemisolering, vilket gör ramkonstruktionen ännu mer lönsam och efterfrågan. Om du planerar att bo här året runt, välj sedan isolering med en tjocklek av minst 15 cm. För bättre effektivitet, ta hand om gitteret från en 50×50 mm (8) bar och lägg isoleringen (7) med ”andra lagret” ovanpå reolarna så att du kan undvika möjliga kalla broar och göra huset riktigt energieffektivt. Läs mer om pajväggenheten. och även om ramhusens allmänna uppvärmning.

Schema för uppvärmning av en ramvägg

Materialet pressas in i alla mellanrum mellan balkarna för att avlägsna tomrum. För att skydda träet mot fukt, kommer en vattentätfilm att hjälpa, som monteras ovanpå isoleringen på stativen, och endast då är lathhöljet för ventfacaden, som kommer att döljas under utsidan, packat. En OSB- eller gipsfiberplatta är lämplig för väggbeklädnad från insidan.

Bygga ett tak

Taket är fäst vid takbjälkarna, som i sin tur är fasta med spår eller stålfästen på översta stången. Där interroom skiljeväggar är installerade, är det nödvändigt att installera stödstänger i stället för vilken en trä taksköld är spikad.

Varmvatten golvschema

På toppen av skölden måste du sätta ett ångspärrmembran med en obligatorisk överlappning på balkarna, med vilken mineralullen, skumplast etc. mättas. Isoleringen är stängd med ångspärr och brädor läggs över den. Läs mer om väderläge.

Så i ettapper kom vi till takets montering. Taket väger mycket, så det måste förlita sig på de färdiga väggarna utan att avslutas. Innan du börjar arbeta, bestäm graden av lutning, antalet rampar, typen av takbeklädnad, konstruktionen av trussystemet.

Beroende på höjden på taket på materialet som används

Ett tak med komplex form ser attraktiv ut, men det är svårt att genomföra, därför inte billigt. Oftast finns det tvåfaldiga konstruktioner. tillåter att utrusta vinden eller vinden utrymme. Här är det nödvändigt att installera endast en ås, ändig och helt frånvarande, vilket eliminerar ackumulering av nederbörd och läckage. Så att snön inte stod på taket, planera dess sluttning mer än 28º men inte mer än 50º, annars ökar vindbelastningen.

Spärrets tvärsnitt bestäms beroende på placering av isoleringsmaterial mellan dem, i genomsnitt 100-150 mm. Det är bäst att ta en bräda, kaliber 150x50mm och 6m lång. Två brädor måste slås ned i form av en L och sedan lyfts de upp och vinkeln bestäms, så att överhängen sträcker sig bortom väggnivån med 30-50 cm. Nu kan brädorna monteras med en bult, och vi får en slags spärr.

Utformningen av trussystemet gaveltak

Där det kommer att finnas stöd, är trekantiga skåror för en tredjedel av höjden. Den övre rambindningen fungerar här som en mauerlat. Enligt det gjorda provet skapar de spärrar på hela taket, inte att glömma ett steg på 700 – 800 mm. Rafters på en skate satt till gaveln, och redan på dem fortsätter att installera de återstående elementen. Beror på vilket dekorativt foder som ska vara.

Takmaterial

Steg-för-steg-instruktionen slutar vid scenen av montering av takbeklädnaden. Du kan välja en mjuk kakel, wellpapp eller metallplatta. Det är lätt att arbeta med alla dessa material, de är prisvärda och har ett anständigt utseende. Efter det är det bara nödvändigt att installera avloppsrör och avloppssystem, vilket kommer att ansvara för avlägsnande av nederbörd utanför platsen.

Men för dig en unik film – en detaljerad steg-för-steg instruktion om byggandet av ett ramhus från början. Tacka inte!)

Nu kan du bygga ett ramhus med egna händer så att strukturen är stark och varm. Om du inte ignorerar reglerna för konstruktion och monteringsteknik kommer du att bli den lyckliga ägaren till ditt eget hem, som du bara kan drömma om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *