Gör

Regler för att lägga laminat på trägolv

Detta är viktigt!
Efter att laminatet köptes och tagits hem, borde du hålla det i flera dagar i rummet där installationsarbetet kommer att äga rum. Detta är nödvändigt för att plattorna ska kunna anpassa sig till temperatur och fuktighet, för att ta lämpliga dimensioner.

Det är viktigt att förstå att när man använder frasen ”trägolv” är det inte bara trä som menas. Det kan vara hårdplatta, plywood, spånskiva, parkett. Alla de angivna ytorna är föremål för olika faktorer som bidrar till deformation (mekaniskt tryck, fukt, linjära och icke-linjära expansioner), medan huvudvillkoren för korrekt installation av laminatet på ett trägolv är en perfekt platt yta.

Det första steget är att bedöma golvets tillstånd. Horisontalitet verifieras med hjälp av en byggnivån. Längd upp till 2 meter tillåter droppar på högst några millimeter. Om oegentligheterna överskrider de tillåtna gränserna är det nödvändigt att jämföra golvet med en kvarn.

Behöver också en styvhetskontroll. Om brädorna böjer sig från din vikt, måste du ta hand om deras byte eller förstärkning.

Detta är viktigt!
Styrelserna knackar. När naglar upptäcks är de inbäddade eller dras av självuttagande skruvar. Efter alla aktiviteter som utförs, utvärderas skillnaderna igen.

Som redan nämnts är en perfekt platt yta nyckeln till framgången för hela händelsen, så ta denna fråga så allvarligt som möjligt. Du kan jämföra golvet på flera sätt:

Om vi ​​har att göra med ett mycket gammalt vått golv kan självnivellerande föreningar appliceras. Hur går processen?

 • Mala golvets botten, rengör den från lack och färg. I närvaro av breda ormar eller sömmar stänger vi dem med kitt;
 • Efter ytan torkar, primera golvet med en vattentät primer, vilket kommer att ge den nödvändiga vidhäftningen av självnivellerande förening och träbasen;
 • Längs omkretsen av rummet är väggarna isolerade. I stället för övergången av beläggningar skapar vi en söm från en remsa av expanderad polystyren;
 • Vattennivån markerar golvhöjden, inte glömma att ta hänsyn till den minsta tillåtna tjockleken på beläggningen som anges av tillverkaren. Tänk på att om du planerar att höja golvets nivå, fylls ut i två steg;
 • Vi lägger ett förstärkt nät till det primerade golvet med hjälp av en konstruktionstoppare, vi förbinder lederna med en överlappning på 5 cm;
 • Efter att ha berett nivelleringsblandningen enligt instruktionerna, låt den stå i 15 minuter, blanda noggrant;
 • Häll lösningen på den förberedda förstärkta ytan, ta bort bubblorna med en gummipikad vals och nivån sedan ytan med en spatel med en regel eller en mopp.

Sådana kittblandningar är mycket populära, eftersom de tillåter att jämföra golvet i ett stort område, samtidigt som man spenderar ett minimum av medel. Skreven är som följer:

 • Beacon skenor fylls på ett rent golv, mellanrummen mellan dem är fyllda med en blandning av PVA och sågspån. Så att sågspånen inte drar vatten från PVA måste de först fuktas;
 • Om så är nödvändigt är införandet av kitt i flera skikt med en tjocklek av 2 cm tillåtet. Varje efterföljande skikt appliceras först efter det att den föregående har torkat;
 • Slutresultatet kontrolleras av byggnivån, vi lägger vid behov ytterligare delar av kitt.

Det är nödvändigt att veta!
Den största nackdelen med denna nivelleringsmetod är den långa tid som krävs för att krympa och torka skikten.

Detta är den mest populära metoden för att nivellera ett trägolv, vilket ger ett platt golv på golvet där laminatet kommer att ligga utan problem. Det är bättre att använda plywood klass 4/4 och över, tjockleken bör vara minst 15 mm. Så fortsätter vi:

 • Vi installerar självuttagande beacons som skruvas till önskad höjd över hela golvområdet. Självgängande skruvar installeras i hörnen av en fyrkant med en sida på 30 cm.

Detta är viktigt!
Ju tjockare kryssfiner, desto mindre fyrar ligger.

 • Vi lägger loggar – plywoodskivor 35 mm breda, vilka är fastsatta med lim eller självgängande skruvar. På de ställen där det finns tomrum mellan golvbrädorna och skiktet sätter vi plywoodstänger ut med lim;
 • Matlagningsplåt av plywood för styling. Det rekommenderas att klippa dem i rutor med en sida på 60 cm. Glöm inte att inspektera ändarna av ämnena, om det finns några buntar måste arket bytas ut.
 • Vi placerar rutorna på lagret, så att lederna faller på lagren. Laying bör ske med en viss förskjutning så att det inte finns några korsningar på sömmarna. Vi skär genom kryssfiner i storlek, med särskild uppmärksamhet på golvets form på utsprångspartier, bågfönster, bågar;
 • Fäst skivorna av plywood till stockarna med självskruvande skruvar med nedsänkt huvud, vilket sänker fast fästpunkterna. Nästa måste du lägga underlaget.

Montering av plywood till lags

Substratet ger avskrivningar, värmebesparing och ljudabsorption, så du borde inte spara den. Det är underlaget som skyddar golvet under odelade effekter, till exempel vid transport av möbler. Varianter av substrat – massa. Detta kan vara skummad polyeten, linoleum, kork, jerks.

Nyligen används korkubstratet ofta. Det är svårt att hitta ett mer tillförlitligt material: korken är universell och döljer bara anmärkningsvärt. Naturligtvis är priset ganska högt, men det är inte synd att betala för de erhållna vinsterna.

Efter att ha uppnått en plan yta kan du gå vidare till installationen av laminat. Men först bör du bestämma installationsriktningen. Om fönstren är placerade på samma vägg i rummet, rekommendera experter att lägga laminatet längs solljusets riktning. I annat fall blir skuggorna av lederna mer synliga och kan förstöra det övergripande intrycket.

Tänk på solljusets riktning

Enligt typ av förening är laminat uppdelat i lim och låsning. Låset, beroende på snap-in-systemet, är uppdelat i en hopfällbar vy (klicklås) och lås (låsslussar).

Med ett måttband mäter vi rummets bredd och beräknar bredden på panelerna i sista raden. Med en bredd på mindre än 5 cm måste skivorna i sista och första raden klippas så att bredden är densamma.

Detta är viktigt!
Överväg gapet från varje vägg, det måste vara minst 10 mm.

Installation startar längst till vänster.

Installation börjar från det vänstra långt hörnet i ljusriktningen längs väggen med lamellarkets långsida. Glöm inte kilarna med en tjocklek på 10 mm för de luckor som behövs, så att laminatet inte ”står i slutet” vid expansion. Du bör vara medveten om att i rummet mer än 12 m intervall bör ökas.

Det är nödvändigt att stapla i förskjuten ordning.

Det första kortet läggs i det vänstra hörnet, nästa ark sätts in i det från framsidan (i en vinkel på 30 grader) och klickar på den genom att trycka den på golvet. Ändsömmar av varje efterföljande rad skiftas i förhållande till föregående med 40 cm för att uppnå förskjutna ordningar och likformig tryckfördelning.

Om i slutet av raden har panelen trimmats, används resten av detta blad i början av nästa rad. Och om du har ett heltal antal ark i rad, så för att få schackorder, börja med panelen, skuren i två delar.

I detta fall införs spetsen av en panel i slitsen hos en annan. Skivorna ska ligga flata. Sedan förenas de med varandra med en hammare och en bar. Som i ovanstående fall beräknar vi bredden på den sista raden med hänsyn till luckan. Beroende på denna indikator såg vi brädorna så att de är identiska.

Lägger laminatlås

Börja lägga från vänstra hörnet. Till den första panelen från framsidan håller du det andra arket, sätter det i spåret i föregående panel och slår. Så packar vi hela raden. Börja med installationen av den andra raden, kom ihåg att lederna måste flyttas för att få schackordning. Den sista raden läggs med hjälp av en klämma, för vilken du måste klippa av panelen smidigt för att fylla utrymmet kvar mellan väggen och det sista men ett ark.

Lim appliceras på panelernas ändar, och arken förenas enligt principen ”tunga och spår”. Det är bättre att applicera lim längs hela spårets längd. Vi lägger den första raden: vi lägger det första arket med ett spår till väggen, applicera lim på den övre kanten av nästa panel med överskott. Vi förbinder detaljerna. Tungan på den andra panelen slås snyggt ner.

Det första arket i den andra raden ska skäras i halv för att förskjuta sömmarna. Vi täcker sidan av spåret på plåten i den andra raden och fäster den på den första panelen. Återigen slår vi. Så fortsätter vi att slutföra installationen av laminat. När du installerar den sista raden kan du använda kullstången för att tätt ansluta raderna.

Klisterlaminat läggs

En liten nyans – i rum med en längd på mer än 10 meter, rekommenderas att arrangera deformationsfogar, vilka stängs av tröskeln. Porozhek är fastsatt på botten av golvet och fungerar som kompensator, vilket gör att laminatet kan ”gå”, vilket är nödvändigt för en korrekt organisation av driftsprocessen.

Det är allt. Det är bara att installera sockeln så att de passar snyggt mot laminatet, men tryck inte på det på golvet. Typer av siktar: Välj alternativet för ditt nylagda laminat är inte svårt.

Lägga laminat på trägolv: installationsregler

Med hjälp av laminat kan du snabbt förvandla det gamla trägolvet. Men det är inte alltid representerat av brädor – det kan vara plåt av hardboard eller plywood, spånskiva, parkett. Huvudsaken här är en slät bas, eftersom laminat på trägolv görs på ett trägolv med principen om ”flytande golv”.

Regler för att lägga laminat på trägolv

Laminatgolv på gammalt trägolv

Bland fördelarna med laminat ingår:

 • enkel installation;
 • enkel vård och bra dekorativa egenskaper;
 • nätet monteras inom 1-2 dagar, förutsatt att basen är helt förberedd;
 • det kan imitera många typer av golv, medan kostnaden är flera gånger lägre.

Kontrollera trägolv före installation

Lägger laminat på ett gammalt trägolv när basen är klar

Innan du fortsätter installationen av lameller, är det nödvändigt att se till att golvet är tillräckligt platt, har inga ruttna delar och sprickor. Horisontalen kontrolleras med en grader.

Vanligtvis är det tillräckligt, men om allvarliga skador på golvet hittas, måste du demontera det helt, till och med till fördröjningen.

Trägolvberedning

Installering av laminat på en träbas är endast tillåtet under vissa förhållanden:

 • Ytan böjer inte vid intensiv gång och installation av tunga möbler;
 • Gamla våningen hållbar;
 • Creak inte.

Är det möjligt att lägga laminat på trägolv? Om alla villkor är uppfyllda, är det dags att starta installationen. I en annan situation krävs ytterligare reparation.

Reparation av träbas

Om det under undersökningen av golvet identifierades allvarliga problem som måste elimineras, kan reparation inte göras. Huvuduppgiften är att göra basen helt platt, så att laminatet inte senare buler och sprids inte vid lederna.

Att lägga på ett trägolv är möjligt efter genomförandet av följande åtgärder:

 • Stärka brädorna i ställen för divergens. För detta ändamål används en speciellt bearbetad kil, den drivs in i slitsen, och sedan är den belagd med en kitt;
 • Om ytan avslöjade uppenbara oegentligheter – depression och stötar, kan du använda ett plan för att eliminera dem.
 • En skrubbningsanordning är lämplig för att avlägsna ljusfel;

Kontrollstudie efter ovanstående procedurer

 • Rotted boards bör ersättas av andra;
 • Om golvbeläggningen är lös, förstärks den med självgängande skruvar.

Golvreparationsinstruktioner

 • I gamla hus, försvinner ofta fästningarna mellan stockarna och betonggolvet med tiden – detta måste elimineras genom att borra genom hål och ankare;
 • Efter långvarig användning av golvbrädorna kan de sakta. För att eliminera fenomenet av deras öppna och bifoga ett stöd.

Var uppmärksam! Ett alternativ till självgängande skruvar kan fungera som vanliga naglar. De behöver definitivt fördjupas, speciellt om du planerar att skrapa eller hyvla.

Nivellering golvet med spånskivor eller plywoodark

Att lägga laminat i ett trähus börjar med att jämna golvet med plywood

När det är omöjligt att eliminera markdroppar med hjälp av en planare, tillgriper de sig till nivellering med plywood. Detta kommer slutligen att eliminera alla defekter av golvet och påskynda processen med att lägga laminat.

Skivor kommer att fungera som ett skikt mellan undergolvet och den nya ytan. De kommer att minska bullret och kommer att bli ytterligare värmeisolering.

Regler för montering av plåt av plywood eller spånskiva:

 • Priset på tjocka lakan är högre, men det är bättre att köpa dem. Minsta tjocklek – 15 mm;
 • Det är absolut nödvändigt att bedriva antifungal behandling med speciella formuleringar.
 • Skivorna skärs i enlighet med rummets storlek,
 • Om brädan eller parkettgolvet är högt krökt placeras kilarna i plywood;
 • Sömmen bör vara något kompenserade för säkrare grepp;
 • Som fästdon används skruvar eller naglar.

grovt golv och nytt golv. De kommer att minska bullret och kommer att bli ytterligare värmeisolering.

Regler för montering av plåt av plywood eller spånskiva:

 • Priset på tjocka lakan är högre, men det är bättre att köpa dem. Minsta tjocklek – 15 mm;
 • Det är absolut nödvändigt att bedriva antifungal behandling med speciella formuleringar.
 • Skivorna skärs i enlighet med rummets storlek,
 • Om brädan eller parkettgolvet är högt krökt placeras kilarna i plywood;
 • Sömmen bör vara något kompenserade för säkrare grepp;
 • Som fästdon används skruvar eller naglar.

grovt golv och nytt golv. De kommer att minska bullret och kommer att bli ytterligare värmeisolering.

Regler för montering av plåt av plywood eller spånskiva:

 • Priset på tjocka lakan är högre, men det är bättre att köpa dem. Minsta tjocklek – 15 mm;
 • Det är absolut nödvändigt att bedriva antifungal behandling med speciella formuleringar.
 • Skivorna skärs i enlighet med rummets storlek,
 • Om brädan eller parkettgolvet är högt krökt placeras kilarna i plywood;
 • Sömmen bör vara något kompenserade för säkrare grepp;
 • Som fästdon används skruvar eller naglar.

Grovt golv – vi kvalitativt ”href =” http://shkolapola.ru/ustroystvo/nastilaem/1003-chernovoj-pol ”> grovgolv och nytt golv. De kommer att minska bullret och kommer att bli ytterligare värmeisolering.

Regler för montering av plåt av plywood eller spånskiva:

 • Priset på tjocka lakan är högre, men det är bättre att köpa dem. Minsta tjocklek – 15 mm;
 • Det är absolut nödvändigt att bedriva antifungal behandling med speciella formuleringar.
 • Skivorna skärs i enlighet med rummets storlek,
 • Om brädan eller parkettgolvet är högt krökt placeras kilarna i plywood;
 • Sömmen bör vara något kompenserade för säkrare grepp;
 • Som fästdon används skruvar eller naglar.

Var uppmärksam! För att betjäna laminatet länge, och lasten är jämnt fördelad över den, måste den läggas vinkelrätt mot golvbrädorna.

Om installationen av plattor inte är mindre än 20 cm, kan de användas i nästa rad.

Teknologilägg laminat på trägolvslåsningsmetod

Alla följande rader är monterade på samma sätt som den första. Paneler är sågade med elektrisk pussel. Om det under installationen av sista raden blir nödvändigt att klippa dem, bör detta ske noga, för att undvika chippning och oregelbundenhet, trots att skurbanan stänger grundplattan.

För att spara laminat är det nödvändigt att beräkna antalet brädor i förväg och bestämma layoutmetoden. Detta kommer att hjälpa panelernas layout. Du måste köpa dem med en marginal, cirka 5-7% mer med direkt installation och 15% med diagonal montering.

Hur man lägger laminat på trägolv – alternativ

Det sista skedet av läggning är installationen av plintar.

De är fastsatta på väggen och inte på golvet på olika sätt:

Plintar är plast, trä, MDF och flexibelt. De tillverkas i olika versioner – fast och med speciella rännor för elkablar. För laminat passar alla typer av basplattor och metoder för fästelement.

De är fastsatta på väggen och inte på golvet på olika sätt:

Plintar är plast, trä, MDF och flexibelt. De tillverkas i olika versioner – fast och med speciella rännor för elkablar. För laminat passar alla typer av basplattor och metoder för fästelement.

är installationen av basplattor.

De är fastsatta på väggen och inte på golvet på olika sätt:

Plintar är plast, trä, MDF och flexibelt. De tillverkas i olika versioner – fast och med speciella rännor för elkablar. För laminat passar alla typer av basplattor och metoder för fästelement.

Vi gör installation av PVC-plintar: Steg-för-steg-åtgärder av arbetena ”href =” http://shkolapola.ru/plintys/montaj/106-montazh-plintusov ”> är installationen av plintar.

De är fastsatta på väggen och inte på golvet på olika sätt:

Plintar är plast, trä, MDF och flexibelt. De tillverkas i olika versioner – fast och med speciella rännor för elkablar. För laminat passar alla typer av basplattor och metoder för fästelement.

Laminerade golv kallas annars flytande. eftersom de inte är fixerade på ytan. Genom att lägga laminat på trägolv kan du fritt avta och expandera basen med temperaturförändringar.

Glueless teknologi främjar naturlig golvventilation och förlänger dess livslängd. Videon kommer att berätta mer om hur man installerar laminat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *