Lägga

Så här laddar du golvet med plywood

Det presenterade materialet har följande fördelar:

 • Skivor är naturliga, så de avger inte giftiga ämnen och anses därför miljövänliga.
 • Plywood böjer anmärkningsvärt, medan det inte finns några sprickor på den.
 • Materialet präglas av lika bra styrka i alla riktningar. Därför kan golvet efter utjämning stå emot tunga belastningar.
 • Materialets goda hårdhet gör att du kan skapa en perfekt platt yta för att montera laminatet eller linoleumet.
 • Nivellering av golv med plywood är snabb, eftersom arken är stora. Med en platta kan du stänga en stor del av basen.
 • Plywood är väl transporterad.
 • Materialet avger inte främmande lukt.
 • Produktens låga vikt gör det möjligt att minska belastningen på golvplattorna.

Som du kan se är plywood idealisk för utjämning av basen. Det gör det möjligt att snabbt installera laminat eller linoleum vilket kommer att avsevärt förkorta reparationstiden.

Hur korrekt bestämmer höjden på nivån droppar?

Denna procedur måste utföras för att bestämma basens nollnivå. Det är bäst att använda en lasernivå för detta ändamål. Men om det inte är så kan du tillämpa den vanliga byggnivån.

För att börja i mitten av väggarna i samma höjd markera punkterna som ansluter samma linje. Så du definierar ”horisonten”. Därefter bestämmer du nollnivån. Därefter bestäms den minsta och största avvikelsen för den horisontella nivån på grundval av detta. videor:

Naturligtvis måste undergolvet förberedas för anpassning. Om de redan ligger på grundval av brädorna, och de är i gott skick, så kan du lämna allt som det är. Korroderade och förfallna föremål måste tas bort. Om det behövs måste du eliminera golvbrädorna, det är bättre att fixera fästet, kontrollera värmesystemet (om det finns några).

Vilka verktyg behövs för arbete?

För att jämföra golvet med plywood, är det nödvändigt att montera alla dessa enheter, utan vilka arbetet inte kan göras:

 1. Jigsaw med en lämplig duk. Det är användbart för skärning av plywood, såväl som laminat.
 2. Roulette och penna för märkning.
 3. Byggnadsnivå
 4. Skruvmejsel.
 5. Självgängande skruvar.

Vilken anpassningsmetod ska du välja?

Nivellering av trägolv med plywood kan göras med flera metoder. Kvaliteten på den framtida grunden beror dock också på valet. Du kan bestämma justeringsmetoden enligt följande:

 • Om den vertikala droppen inte överskrider 2 mm per 1 m2, kan undergolvet inte nivelleras, även om du lägger linoleum eller laminat.
 • Med korrekt golvbräda och en jämn nivåskillnad, vars höjd inte överstiger 5 mm, kan plywood monteras direkt på brädorna. Detta kräver inte ytterligare element. Observera att rätt installation är växling av golvbrädor, som utförs i enlighet med kraven i standarden.
 • Höjdskillnader som ligger i intervallet 1-8 cm kan elimineras med hjälp av plywood monterad på tejp eller punktstöd. Det innebär att du måste bygga en speciell kista eller fästa materialet på de lagda stockarna. I det första fallet används en träbalk. Observera att allt trämaterial måste förbehandlas med speciell antiseptisk impregnering.

Med stora droppar måste du helt avlägsna golvet. Om det var fixerat på stockarna, då borde de noggrant undersökas. Vid valet av anpassningsmetoden är det nödvändigt att ta hänsyn till hur starkt proceduren kommer att minska höjden på taken.

Egenskaper vid montering av plywood utan fördröjning

Innan du använder det presenterade materialet måste det lämnas i det reparerade rummet i flera dagar. Kryssfiner måste ”användas” till de förhållanden där den kommer att köras. I det här fallet är det inte nödvändigt att lägga stödstången. Istället kan du använda jämnt utskjutande golvplattor.

Förutom plywood, innebär denna nivelleringsmetod användningen av cementbunden spånskiva eller GFL. Det bör också bestämma arkens tjocklek. Om t ex dropparna är små och bredden på brädorna på basen är 20 cm, är det nödvändigt att ta plywood, vars tjocklek varierar mellan 8-10 mm. I andra fall kan du behöva en platttjocklek på 1,8-2 cm.

Läggande material är som följer:

 1. Montera chefer runt omkretsen av rummet med ett litet avstånd från väggarna (2 cm).
 2. Kryssfiner ska monteras med ett mellanrum mellan arken, så att det vid utbyggnad och förminskning inte höjs. Ett tillräckligt avstånd på 3-5 mm. Observera att ark måste läggas på tegelprincipen. Samband bör inte vara samma.
 3. Nu kan du fixa materialet på ”ryggarna” på basen. Observera att hålen för skruvarna måste borras i förväg. Detta kommer att ge möjlighet att dränka fästanordningar. Dessutom kan du använda ett metallhörn under skruvning.

Om plywoodplåtarna på ena sidan har en grov yta, ska den ofolerade sidan vända uppåt. Detta kommer att förbättra vidhäftningen med limkompositionen, vilken kan vara linoleum.

Funktioner för inriktning av grunden med användning av ett bandstöd

Det finns ingen sprickbildning eller fördröjning. Om du ska montera plywood till lags. stöden ska placeras på ett avstånd av 3 cm från väggarna. Steget mellan dem är 40-50 cm. Legeringstekniken är som följer:

 • Monteringsplåt. Detta görs utan fästning. Du behöver bara expandera lakan på stöden, med hänsyn till alla nödvändiga avstängningar. Om nödvändigt bör plywood skärs. Det är också önskvärt att räkna arken.
 • Nu ska du installera loggar på väggarna. Om man höjer nivån är högst oönskad, då istället för en bar kan du använda andra klassens styrelser.
 • Monteringskors. Att lags bör fästas med skruvar. I detta fall är användningen av metall hörn önskvärt.
 • Ställ in den vertikala nivån för den resulterande strukturen. Om lagrets höjd på vissa ställen inte räcker kan du höja dem med sand eller takfilt.
 • Slutlig fixering av bärstängerna, plywood golv.

Observera att utrymmet mellan lagren kan fyllas med isolering: expanderad lera, mineralull.

Funktioner av inriktning på andra sätt

Nivellering av trägolv med plywood kan också göras med hjälp av små lags eller sabashka stöd. I det första fallet bör den vertikala nivånsskillnaden inte överstiga 8 cm. För att skapa ett enhetligt system av stöd används korta staplar och lameller. Denna metod är dock mycket svår, eftersom det kräver mycket arbete med designberäkningen. Det ska vara så noggrant som möjligt, eftersom du installerar varje stöd separat. Om du vill lägga linoleum i ett stort rum är det bättre att överge denna metod för anpassning.

För att arrangera båtarna är shabashki från vanligt träbräda, lameller och plywood (OSB-brädor) lämpliga. Som ett resultat borde du ha ett slags tränät, storleken på rutorna där kommer att vara 30×30 cm.

Observera att när du använder någon av dessa justeringsmetoder, bör vi inte glömma organisationen av underjordisk ventilation. Annars kan träelement börja rota. När basen är klar kan du börja installera linoleum eller annan beläggning.

0

Material efter tema:

Guide till att arbeta med rovnitel för golvet – från valet av blandningen för att fylla skiktet

Självutjämning golvet under laminatet – en praktisk översikt

Hur man justerar golvet i ett trähus – välj lämplig metod

Trägolv utjämning med plywood

För torr nivellering är golvet det lämpligaste alternativet plywood. Skrapa golvet med detta material är billigare jämfört med användandet av speciella blandningar. För rum med hög luftfuktighet måste du ta ett fuktresistent material. Förutom plywood kan dessa vara GVLV, MDF, OSB, spånskiva. Fiberplattor är inte lämpliga för att jämna ut trägolvet, eftersom de över tiden kommer att upprepa alla bultar och urtag i plankgolvet. Efter att ha bestämt sig för att jämföra trägolvet är det nödvändigt att noggrant studera råd från experter för att undvika obehagliga och kostsamma omarbetningar.

Välja ”rätt” plywood

Kryssfinans tjocklek tas beroende på nivån på de gamla golvdropparna, sättet för läggning och den planerade finishen. Under mattan och linoleum kan du lägga lakan med mindre tjocklek, eftersom dessa golv inte kräver perfekt anpassning. Laminat och parkett kräver en perfekt slät bas, så plywood för basen ska väljas med en tjocklek av minst 12 mm.

Vårt råd! För bättre tillförlitlighet och hållbarhet under parkett och laminat, välj kryssfiner, vars tjocklek är mindre än tjockleken på ytbeläggningen.

När du köper måste du vara uppmärksam på varumärket av plywood. För individuell konstruktion bör du välja märket FC eller FSF. Brand FK i sin komposition innehåller inte fenoler och är helt ofarligt material. Detta material har en genomsnittlig fuktmotstånd och är resistent mot mekaniska belastningar.

När du väljer plywood för att jämföra golvet, är det nödvändigt att vara uppmärksam på dess märkning.

För rum med hög luftfuktighet och temperaturförändringar är det bättre att ta varumärket PSF. Sådant material är mer slitstarkt och har mekanisk hållfasthet. Sådana egenskaper får han genom användningen vid framställning av fenolformaldehydhartshartser. Tyvärr är dessa hartser ganska giftiga, så du bör inte använda sådan plywood i vardagsrum.

Enligt GOST finns 4 materialtyper till salu:

 • Första klass. Detta är material av högsta kvalitet. På ytan kommer du inte att se nästan några externa defekter, men GOST kan tillåta sprickor på mindre än 20 cm eller närvaron av en liten tornighet i faner.
 • Andra klass. För denna variation är små liminfiltrationer och träinsatser tillåtna. Repor och luckor är möjliga på plåtar upp till 5% av den totala ytan.
 • Tredje klass. På ytan av sådant material kan det finnas spår av maskhål, kretskort eller fallna knutar.
 • Fjärde klass. Detta är det lägsta kvalitetsmaterialet, vilket har många defekter bildade under produktionen. Med stora brister finer, dock tejpade bra.

Analys av priskvalitetsförhållandet, erfarna hantverkare, för utjämning av ett trägolv, rekommenderas att ta 2 typer av plywood.

Plywood säljs opolerad och markerad. Märkning ”Ш1” talar om ensidig polering och ”Ш2” om tvåsidig slipning. ”NS” – opolerad plywood. På polerad plywood anges klassen av utsläpp av fri formaldehyd:

 • ”E1” – 10 milligram formaldehyd för varje 100 gram torr plywood
 • ”E2” – 10-30 mg formaldehyd för varje 100 gram torrvikt.

Således för bostadsbyggande är det bästa valet plywoodplåt av 2 grader, med märkning FC, Ш1, Е1 och tjocklek från 10-12 millimeter. Sådant material kommer att göra golvet helt jämnt.

Kryssfiner anses vara det mest lämpliga materialet för utjämning av trägolv.

Så här laddar du golvet med plywood: allmänna rekommendationer

Kvalificerade hantverkare vid val av en metod för planering av ett specifikt golv tar hänsyn till golvets allmänna tillstånd och graden av avvikelse från det horisontella. Byggkoder ger tydliga värden på tillåtna skillnader. Professionella råd:

 1. Om golvnivåskillnaden i höjd inte är större än 2 mm per kvadratmeter krävs ingen utjämning.
 2. Om deformationen av ett korrekt avlagdat trägolv inte är mer än 5 mm i höjd, så är plywoodplattan fast vid golvbrädorna vid planering. Enligt kraven i SNiP läggs brädor med olika mönsterriktningar så att bultar ligger inte sida vid sida utan genom 1-2 brädor. Denna våning anses vara korrekt placerad.
 3. Om det finns en stor droppe i höjd på 1-8 cm, görs tejp eller punktstöd under arket av plywood som ska installeras.
 4. Om höjdsfluktuationerna är för stora är det bättre att slutföra installationen av golvet och byta ut materialet.

Det är viktigt! Användning för torr nivellering av plywood är endast tillåten om det inte finns några klagomål om golvets tekniska egenskaper.

För att bestämma höjdskillnaden är det bättre att använda en mätare på två meter:

 • prickar är markerade i hörnen av rummet;
 • centra av linjerna med konjugering av väggar och golv bestäms;
 • är mitt i rummet;
 • dela upp rummet i separata delar och granska dem.

Var noga med att göra en fullständig granskning av golvet:

 • eliminera repa;
 • uppdatera fästelement;
 • ersätta skadade områden;
 • granska alla underjordiska kommunikationer.

För att arbeta behöver du en skruvmejsel, nivå, skruvar och lim PVA-snickare.

Hur man planerar ett trägolv med egna händer

Om du inte planerar att använda slutgolv i framtiden börjar läggandet av de skurna lakan av plywood från mitten av rummet till väggarna. Efter installationen öppnas plywood med lack. Fästpunkter bör inte vara närmare än 2 cm i arkets kant.

Layout av plywood när den används som golvbeläggning

Om golvbeläggningen läggs över plywooden, behöver man inte oroa sig för punktens symmetri.

Om plywoodet därefter är täckt med ett annat material spelar inte platsen på fästpunkterna och den ordning i vilken arken är monterad. I det här fallet startar installationen i regel från rummets översta hörn. Om du planerar att lägga 2 lager av plywood, se till att sömmarna inte ligger ovanför varandra. Nivellering av golv med plywood utförs med flera metoder.

Leveling golvet med plywood utan fördröjning

Metoden att jämföra golvet utan att installera lagret är det enklaste. Materialet före läggs in i rummet i minst två dagar och sätts på kanten. Om det inte finns någon uppvärmning i ett rum som är avsedda för att läggas, tas lakorna på en dag och fuktas med varmt vatten.

När du installerar den här metoden är stödstängerna inte installerade, deras funktion utförs av små knölar med böjda golvbrädor. Mellan golv och väggar lämnar ett tekniskt gap på 10-20 mm. Det kommer att förhindra deformering av golvet när fukt ändras. Med samma syfte stöter inte lakan av kryssfiner varandra, men läggs med ett gap på 3-8 mm. Stora plywoodplattor skärs i flera mindre lakan. Alla lakan staplas i förskjutet ordning, vilket gör offset med kvart i kvart.

Om golvet består av golvbrädor upp till 20 cm breda och ojämnheterna är desamma, ta sedan plywood med en tjocklek på 8-10 mm. För golv med en styrbredd på mer än 20 cm och om plywood inte är beroende av varje golvplatta, är det bättre att ta plywood med en tjocklek av 18-20 mm. För denna installation, förutom plywood, kan DSP- eller GVL-kort också användas. Vid montering, kontrollera att monteringspunkterna är jämnt fördelade.

Det är viktigt! Hål i plywood är bättre att borra i förväg. Detta bör ske i 2 steg. För det första borrar de med en borr med samma diameter som skruven, och sedan är ett hål gjord av ett mindre djup längs dess locks diameter, vilket måste drunkas blötläggas. Från arkets kant recede minst två centimeter.

Plywood monteringsschema

Hål för hylsa eller bult gör i två steg

Om arken på ena sidan är grova, läggs de:

 • den här sidan upp, om det planeras att slutföra golvet;
 • den här sidan om du planerar att täcka fästpunkterna med ett akryltätningsmedel och öppna plywood med lack.

Justeringstejpstöd

Enligt denna metod sätts lathing horisontellt. Det är en längsgående stockar och tvärledare. Lagretrinnet lämnar 40-50 cm, plus en marginal på 3 cm från väggarna.

Enhetstejpen stöd för nivellering plywood

Battens tonhöjd beror på tjockleken på den använda plywooden. Ju tjockare plywooden, desto mindre lager kan man ställa in.

Följande material är nödvändiga för byggandet av batten:

 • timmer 60×60, 50×50 eller 40×40;
 • kantade kartong 2 sorter;
 • järnväg.

Lags och cross-pieces exponeras på en nivå.

 1. Lägg ut plywood i ett rutmönster och omslut arken. Detta markerar platsen för loggen. Ark numreras.
 2. Genom att markera monteringsloggar.
 3. Montera kors- och självtagsskruvarna fäst dem till stockarna.
 4. Exponera stockar med tvärstänger vertikalt. Vid anpassning följa kraven i SNiP.
 5. Det inriktade fördröjningssystemet är fäst med galvaniserade metallhörn.
 6. Plywood läggs på stockarna och fästs.

För ytterligare golvisolering kan kistan fyllas med en blandning av vått sågspån med vitt lim. Blandningen appliceras i 2-3 lager. Varje lager ska frysa i 2 dagar. För sådan inriktning lämplig plywood av medelstorlek.

Justera med mini-lags

Denna teknik används på golv som har en stor lutning eller höjdskillnad på mer än åtta centimeter. För att jämföra golvet i detta fall är installerade lameller och träfoder. Ett sådant system kommer att vara ett enda stöd för plywood ark. Med hjälp av denna metod krävs noggranna konstruktionsberäkningar.

Använd mini lag till nivå trägolv

Först och främst bör du utföra en passform, sprida arken av plywood och beteckna deras plats. Det är nödvändigt att mycket noggrant beräkna dimensionerna för varje stödelement. För att beräkna stödets höjd och storlek finns särskilda formler och program.

Med hjälp av mini-lag kan du korrigera signifikant krökning. En mer komplicerad variant av denna metod är passande plywood till ”relief” av golvet. För sådant arbete behöver du ett mycket exakt specialverktyg och exakta konstruktionskalkyler.

Ett mer komplicerat alternativ är att passa plywood ”under lättnad” av trägolv.

Leveling golvet med plywood på punktstöd

När du använder den här metoden installeras separata shabashki-stöd. De skärs från brädor, OSB-brädor eller plywoodrester. Shabashka-tjockleken är lika med storleken på nivåfallet. Sålunda gitteret, som liknar tejpgitteret. Foder shabashki exponeras på ett avstånd av 30-45 cm.

Ett sådant stöd är sämre i egenskaperna till bandkassen – det är mindre stabilt och pålitligt. Detta är ett budgetalternativ för små rum, med små skillnader i höjd. Om plywood av medelstor eller liten tjocklek är tillgänglig, kan den läggas i 2 lager. Med detta arrangemang, se till att lakan av lakan ligger i ett gap och sömmen matchar inte. Butt leder bör vara belägna en från den andra inte mindre än 20 cm.

Specifikationerna för att lägga plywood i två lager

Några tips till hemmet mästaren

Sammanfattningsvis vill jag påminna om behovet av att ge tunnelbanan med ventilation. Efter att golvbeläggningen är klar och sockeln är monterad borras ventilationshålen. De ligger vid de punkter som skisseras i förväg. Hålen stängde ventilationsgaller.

Om linoleum ska läggas på en plywoodbas i framtiden, så är den dessutom polerad, bearbetar alla leder och fästpunkter till stockar med hög kvalitet. Under laminatet på grundval sätta ett speciellt substrat. Om du planerar att mattor, är plywoodbasen täckt med flera lager lack.

Vi berättade hur du planerar trägolvet i ett privat hus. Alla dessa metoder kommer inte att ge mycket svårigheter för hemguiden. Efter detta nivellering och efterbehandling kommer det gamla trägolvet att ligga i många år. Det är viktigt att golvet vid planering med plywood stiger bara 2-5 cm, och det här låter dig använda denna metod för rum med liten höjd.

Video: Trägolv utjämning med plywood

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *