Trägolv

Så lägger du på parkett

För att få ett golv som visuellt representerar en sömlös blank yta fixeras lamellerna i längdriktningen till fönstret. Före installationen läggs plattorna på första raden ut med hänsyn till avståndet från väggen, vilket markerar skärlinjen från det sista elementet.

För stark fixering, före montering av varje efterföljande rad vid korsningen av anslutningen av två plankar, anslut nästa radbräda, löst det för att justera anslutningen horisontellt. Detta görs med alla leder. För att klippa lamellerna passar pussel. Ett sådant verktyg skadar inte elementets yta.

Parkett kan läggas på däck och diagonalt, som tidigare har ritat ett schema för enkel installation på grundval av systemet.

Så lägger du på parkett

Däckinstallation ser intressant ut, trots mönstrets enkelhet.

Sillbenet parkett kan läggas korrekt, med remsor som har spikar och spår från två andra sidor från två vinkliga sidor. Installation sker så att anslutningarna ligger i samma riktning.

Plankorna kan sättas i vinkel mot väggarna på 45 eller 90 grader. Börja installationen med fyren ”sillben”, det vill säga med läggandet av de två första raderna för att ställa in huvudlinjen. Den ursprungliga ”sillbenet” ska vara helt platt, så det rekommenderas att använda en sträcka av fiskelinje eller en ritning för att justera dynarna. Monterat parkettlim med ytterligare fixering med låssystemet.

Parkett, lagt mosaik eller flätat, är en kvadrat eller rektanglar av formar. Att lägga en bild är ganska enkel. För att göra detta läggs lamellerna ut i form av den önskade geometriska figuren och bygger dem vinkelrätt mot varandra med förskjutningen av varje efterföljande sida till sidan för effekten av ett schackbräda.

Fir-tree laying – en av de mest populära

Layoutalternativ på detta sätt är många, allt från enkel mosaik med växlande kretsar av plankor i en riktning med en cirkel inuti i vinkelrät riktning och slutar med kors, ränder, etc. Precis som i det föregående fallet börjar de med att lägga fyrstången. Siffrorna kan placeras i en vinkel på 45 grader, vilket innebär en hög konsumtion av parkett.

Du kan lägga din egen parkett med Sheremetyevskaya Star-tekniken med rektangulära och sneda diamantformade element. Mosaic, som ligger på golvet på detta sätt, kommer att dekorera inredningen. För att uppnå önskad effekt tillverkas styling enligt ett fördraget mönster.

Hur man arbetar med konstnärlig parkett – funktioner

Konstparkett är en underart av det klassiska stycket med bilderna som bildas genom att kombinera dörrar med olika parametrar, färger, nyanser. Det kan vara brädor både från en trädras, och från flera, utmärkta i utseende, men harmoniserar med varandra i egenskaper.

Beläggningen på basis av konstnärlig parkett har ett antal fördelar jämfört med vanligt golv:

 • ytan ser ovanligt och original ut, så att du kan betona inredningen i rummet i rummet;
 • Det färdiga golvet kräver inte användning av extra dekorativa element, eftersom det är en integrerad harmonisk komposition;
 • Livslängden överstiger flera årtionden, under förutsättning att bestämmelserna om vård och användning följs, samtidigt som utseende och prestanda bevaras.
 • Beläggningen är miljövänlig och säker;
 • hög värme- och ljudisoleringsegenskaper;
 • anspråkslös vård;
 • möjligheten till reparations- och restaureringsarbete.

Korrekt montering av konstparkett gör det möjligt att skapa intressanta geometriska mönster på ett enkelt sätt – genom att koppla tärningarna i ”tornspåret”. Golvets element kan skilja sig åt i fibermönstret på grund av olika skäralternativ. Monterad konstgolv efter avslutad vägg och tak, fastsättningskommunikation.

Ett intressant mönster av konstnärlig parkett lockar alltid uppmärksamhet och lägger till ovanligheten i rummet.

I arbetet med att arbeta i rummet bibehåller optimala temperatur- och fuktighetsförhållanden. Temperatur i området 18-23 grader Celsius över noll, fuktighet – högst 60%.

När det gäller läget själv består det av samma steg som installationen av en vanlig parkett. I det inledande skedet förbereds basen – den ska vara torr, ren och jämn, varefter den behandlas med primerblandningar och ett lager av värme och vattentätning är anordnad. De fixar brädorna på ett av ovanstående sätt, väljer den bästa varianten av installationen från färdiga system eller arbetar enligt en individuell plan.

Vid slutstadiet males beläggningen, males, slipas och lackas med antalet lager från två till sju. Alternativt kan du överväga och belägga på basis av oljeblandningar eller mastik, men i fråga om konstnärligt parkettlackskikt är det mest lämpliga, eftersom det inte bara kan skydda golvet utan också betona sin lyx och elegans.

Precis som alla andra parkettgolv kräver konstnärlig parkett förberedelse och omsorg för att bevara dess integritet och externa data.

DIY parkettläggning

Så lägger du på parkett

I denna artikel kommer vi att titta på hela processen med att lägga på parkett, nämligen: metoder och tekniker för läggning, polering (aka sandning), färgning, lackering. Föremålet för artikeln kommer att vara parkett, vilket är det mest populära golvet bland parkett.

Sätt att lägga på parkett

Parkett läggs på två sätt:

Det finns ett annat sätt att lägga med ytterligare användning av naglar, men det verkar orimligt för oss om de två första metoderna kan fästa parketten perfekt.

Flytande läge

Att lägga parkett flytande metod är det enklaste alternativet. Parkettens lameller passar ihop enligt principen om ”torn i ett spår”. Eftersom den flytande metoden inte fixar parketten med basen, kommer den att expandera och kontrakt beroende på luftfuktigheten och temperaturen i rummet. Därför, när du lägger dig måste du göra ett streck från väggarna på 1 cm. Om du inte kommer in kommer parketten att börja knäcka snart, och det här är väldigt obehagligt.

Så lägger du på parkett

Lägger parkett flytande väg till det förlagda lagret av ångspärr, och sedan ljudisolering. Korkisolering, som också har goda värmeisoleringsegenskaper, passar väl som ett ljudisoleringsmaterial på grund av dess porösa struktur.

Om parketten ligger på ett flytande sätt kan det repareras.

Metod för att lägga på limet

Att lägga på parkett på lim kräver mer tid och ansträngning (och, självklart, köpa lim, ha en korkad trowel och en borr med ett munstycke för blandning). Även vid fastsättning av parketten på limet måste basen (som regel plywood) förberedas för god vidhäftning med lim. För trä och betong finns olika typer av primer.

Så lägger du på parkett

Nackdelen med att lägga på parkett på lim är oförmågan att reparera.

Hur man lägger parkett korrekt

Det första du behöver veta – lägg parkett vid rumstemperatur och normal fuktighet.

Plåtparkett är en process som består av följande steg:

 1. Förberedelse av basen för att lägga på parkett. Ofta görs ett grovt golv först (vi har en hel serie artiklar som ägnas åt olika typer av grova golv). Om det inte behövs ett grovt golv, kan du helt enkelt sätta på isolering av rulle- och skivljud (det kan även ha värme- och vattentäthet samtidigt som det är korkunderlag, DSP-brädor, ibland tillräckligt fuktbeständig plywood: beror på vilka förhållanden ditt rum, och vad är det under det). Om det till exempel är ett golv på andra våningen och det finns ett badrum under det, är det vettigt att ta hand om vattentätning.
 2. Avståndet från väggarna på 1 cm. När du lägger någon typ av parkett är avståndet från väggarna obligatoriskt (även om du lägger på lim). När man lägger på flytande sätt är inrymmet nödvändigt för den naturliga expansionen av trä. När du lägger på lim behövs inryckning för att skapa ytterligare ljudisolering, på grund av att det inte finns någon angränsande golv till väggarna. Under avläggningen ska avståndet från väggarna förses med plastförband med en tjocklek av 1 cm.
 3. Lägger parkettteknik. Vi kommer att prata om dem nedan. Om du lägger på parkett enligt tekniken för däckläggning, ska förskjutningen av brädan i varje efterföljande rad vara minst 30 cm och helst halv.
 4. Slipning (aka skrapning) av parketten (om den inte har ett färdigt ansikte). För slipning behöver du använda en speciell slipmaskin. Det kan hyras.
 5. Tonad parkett efter behov. Tinting behövs för att betona kontrast av trästrukturen. Exempelvis kommer fibrerna att bli bättre synliga.
 6. Lackering parkett. Det är först och främst nödvändigt att skydda parketten, och först då för att skapa en blank effekt.
 7. Montera sockeln.

Så lägger du på parkett

Så lägger du på parkett

Kasta parkettskivor mot varandra, antingen med en hammare med en gummipack eller genom en träplanka (planken måste pressas ner till golvet så att den inte flyter ut och skrapa parkettgolvet från blåsan). När du lägger den sista raden ska den täppas till den redan lagda raden med hjälp av ett speciellt spännband (klammer).

Lägger teknik för parkett

Att lägga på parkettlister kan tillverkas med olika tekniker, som alla ser olika ut på sin egen väg:

 • Däckinstallation (normal);
 • ”Fiskbens”;
 • kvadrater;
 • diamanter;
 • Pletenka (mosaik);
 • Sheremetyevo stjärna.

Däckinstallation är den vanliga längsgående läggningen av parkettlister med nästa rad motverkad med ungefär hälften för att öka styvheten. Att lägga är bättre att börja från väggen mittemot dörren, flytta till utgången.

Om den färdiga belagda beläggningen ska vara en sömlös glans, lägg sedan lamellerna i längdriktningen.

Innan du lägger den första raden, lägg remsorna i full längd, med hänsyn till avståndet från 1 cm väggar, vid behov markera skärlinjen från den sista planken och lägg ner. Beroende på vilken typ av anslutning, kan parkettet enkelt skjutas in i spåren i de intilliggande plankorna, eller du kan smidigt komma upp i en liten lutning och gradvis sänka den.

För att försäkra sig om att fogen är jämn innan den lägger sig på nästa rad, koppla en del av bandet efter varje anslutning av de två plankorna, som om den är i nästa rad, skaka lite för att rikta in den horisontella i fogen. Och så upprepa med varje led. Den andra raden måste först fästas på varandra, kontrollera sedan fogarna med en plank och anslut sedan med den första raden.

Från plankor som ligger nära väggarna måste du sätta av ett spår eller spik (beroende på vilken sida väggen är från planken) så att avståndet från väggarna är enhetligt. Detta bör beaktas vid mätning av skärningen. Sågning är förresten en pussel.

Däckinstallation kan också göras diagonalt. Den kan placeras i en vinkel på 45 grader, och det är möjligt diagonalt från ett hörn av rummet till ett annat. I vilket fall som helst måste du rita en linje med läggning, som börjar från ett hörn av rummet.

Så lägger du på parkett

Den första raden av parkett läggs längs linjen, börjar med att klippa av hörnet på den första planken. När den första raden läggs, rikta lederna med ett stycke lutning. Sedan staplar vi de följande raderna med avståndet mellan radernas rader ca 50 cm (om brädorna är långa) eller halva raden (om kort).

För sillbenläggning borde plankarna ha en spik från 2 vinklade sidor, från 2 andra längs ett spår. Layning utförs på ett sådant sätt att anslutningarna är riktade i en riktning.

Slatsarna kan läggas i 45 graders vinkel mot alla väggar, eller i 90 graders vinkel mot väggarna (steg).

Så lägger du på parkett

Läcktekniken börjar med fyren ”sillben” – de två första staplade raderna. De sätter den platta linjen för att lägga de återstående raderna, så fyrtårnet ska vara perfekt inriktat. För att göra detta måste du antingen rita en linje eller dra en linje mellan dubbarna mot vilka sillbenet kommer att vara.

”Sillben” läggs bättre på lim. För övrigt, om det är limt, behöver parkettremsor inte nödvändigtvis ha ”tornspår” lås – det är möjligt utan dem, det är fortfarande fast vid limet.

Kvadrater och pletenka (mosaik)

Det enklaste sättet är att lägga parketten med korg i form av kvadrater (om naturligtvis dimensionerna av lamellerna tillåter att passa dem i denna form) och rektangulära varianter. Principen om att lägga är mycket enkel: docka plankens första kvadrat, lägg ut; du går med i den andra kvadraten av lamellerna och sprider ut vinkelrätt mot den första. Och så alternativa vinkelräta rutor. Varje andra raden skiftar fyrkanter med en för att få en schackseffekt.

Det här är en standardteknik, men du kan också lägga ut en mosaik som växlar, till exempel plankens omkrets i en riktning, och inuti omkretsen i vinkelrätt riktning och så rör dig mot mitten. Du kan helt enkelt lägga ut remsorna, du kan korsa dem, du kan i stora kuber… Det finns många alternativ.

Att lägga slats flät eller kvadrater börjar med fyren rad, som är perfekt inriktad.

Vidare kan korgmosaikkorgar och rektanglar placeras i en vinkel på 45 grader mot väggarna (diamanter). Men för det här, som för ”julgran”, måste du skära mycket parkettbrädor, så köp material med en marginal.

Så lägger du på parkett

För att lägga en parkett med Sheremetyevskaya Star-tekniken måste den vara tillverkad av två typer av former: enkel rektangulär och snedställd diamantformad. Resultatet av mosaiken, som gjorts av denna teknik, trivs glädje ögat med möjliga kombinationer av geometriska former och lek av textur och färg.

För att inte bli förvirrad bör ”Sheremetyevo-stjärnan” läggas enligt ordningen.

Polering din egen parkett

Efter att ha lagt parketten behöver den slipas. Tidigare kallades polering skrapning, eftersom en cykel användes för den. Men cykeln kan deformera golvet för mycket. Därför används speciella polermaskiner för parkett. De fungerar som sandpapper – gnider ytan för en enda nivå, så att alla leder av plankorna ligger i samma horisont. Det finns olika slipmaskiner med olika slipdysor.

Så lägger du på parkett

Men kvarnen är en ganska besvärlig utrustning, och du kan inte slipa av hörnen. Därför används en slipskiva – en manuell kvarn för bearbetning av hörn och andra svårtillgängliga platser för en stor kvarn (till exempel en plats under en värme-radiator).

Med egna händer är poleringsparkett bättre 2 gånger:

 1. För det första sker slipningen med ett hårt munstycke för att avlägsna alla oegentligheter.
 2. Därefter ersätts munstycket med en mindre styv och polerar parketten till en trevlig jämnhet.

Om du efter att ha lagt parketten har utfört andra byggnads- eller reparationsarbeten i rummet, måste du vänta tills det är färdigt och först därefter gå vidare till polering och efterföljande lackering.

Tonad parkett gör det själv

Innan tonning på golvet försiktigt sveps genom dammsugaren. För nyansering av parkettgolv finns speciella blandningar med alla sorters egenskaper. De är beredda med strikt överensstämmelse med instruktionerna. Efter applicering av toningytan bör den vara helt torr.

Så lägger du på parkett

Tonad parkett kan vara annorlunda: det kan mörka hela parketten eller ge kontrast till trästrukturen. Allt beror på din önskan.

Lackering av parkett med egna händer

Innan lackering parkett måste sugas igen. Lacken är beredd enligt instruktionerna på förpackningen. Applicera lack helst minst 3 gånger. För det första ökar upprepad applikation de skyddande egenskaperna för beläggningen, och för det andra ger det djupet till parketten.

Så lägger du på parkett

När du täcker parketten med lack, gå uteslutande i rena skor.

Efter att du har applicerat den första lacken, måste du vänta på att den torkar (ungefär en dag) och fortsätt sedan med att applicera den andra pälsen. Och så vidare.

Så lägger du på parkett: med egna händer och kostnaden för nyckelfärdiga arbeten

Under lång tid har parkett på golvet ansetts vara ett tecken på välstånd och till och med lyx. Och detta är delvis sant: priset per m2 av sådan täckning är ganska hög. Kostnaden för styling och bearbetning är extra pengar. Du kan dock spara mycket om du själv gör jobbet. Det är inte så svårt som det verkar. Att lägga plåtparkett med egna händer utförs i steg och kan göras på flera sätt.

Förberedelse av grunden för läggning av en parkett

Det finns flera sätt att täcka golvet:

Parkett kan läggas endast på en plan yta. Skillnaderna och felen får inte överstiga 1 mm per 1 kvadratmeter. Därför är basen alltid mycket noggrant inriktad. Plåtsparkett kan endast göras efter slutförandet av reparationsarbetet i rummet.

Luftfuktigheten bör inte överstiga 60%, och basen får inte överstiga 5%. Annars kommer parkettremsorna att svälla, deformera och sprickor kommer att dyka upp.

Beredning av betongbas: screed

Om golvet är betong är det ganska möjligt att lägga parkett på den. För att göra detta är det tillräckligt att göra ett betongskikt för att jämföra basen.

 • Först överväga vattentätning. Vanligtvis är det en enkel 200 mikron film. Remsorna läggs med en överlappning av 20 cm över varandra. Även för perioden med hällning av polyeten eller membran fixeras på väggen med tejp.
 • Sedan hälls en screed över filmen. Dess minsta lager är 5 cm. Frånvaron av droppar, gropar, hällar och andra oegentligheter kontrolleras. Ju bättre screed desto bättre kommer parketten att ligga. Nivelleringsskiktet bör torka helt. Det tar vanligtvis ungefär en månad. Efter torkning behandlas basen med en speciell primer och torkas igen.

 • Fuktresistent plywood läggs på det torkade skiktet. Efterbehandlingen kommer att fästas på den. Minsta tjockleken på plåtarna är 12 mm, det optimala förhållandet mellan plywoodens och parkettlattens tjocklek är 2 till 3. Det är lämpligt att arbeta med små rutor som mäter 50 × 50 cm. Det tillåtna alternativet är 75 × 75 cm.

Du kan göra utan plywood, men fukten i screed bör inte överstiga 3%, och du kan lägga parketten på ett spännings sätt, på häftklammerna eller ett speciellt elastiskt lim. Under alla omständigheter ökar uteslutningen av plywoodlagret risken för att golvet skadas.

 • Plattor av plywood läggs på en smörjd yta och dessutom fixeras med klämmor eller skruvar, vars lock ska vara försänkta. Det är nödvändigt att lämna ett litet gap på ca 1 mm mellan kvadraterna: detta är ett tillägg för eventuella deformationer och svullnad av den lagda plywooden. Lämna också ett kompensationsgap runt omkretsen av rummet. Håll här ett avstånd på 2-3 mm.

Plywood måste slipas, rengöras av damm och primeras.

Basförberedelse med lags

Om det inte är möjligt att hälla ett betongskikt, kan du lägga plywood på stockarna, eftersom det är detta som utgör grunden för den konstnärliga parketten.

 • Först de också vattentäta golvet: lägg ett membran eller en film.
 • Ställ sedan lagsna. Detta kan vara en trästång med ett snitt av 5 × 5 cm eller 5 × 8 cm. Avståndet mellan stockarna är 40 cm. Baren är fastsatt med hörn och med självgängande skruvar eller ankarbultar.

Lags ska bilda en perfekt platt horisontell yta, så de måste kontrolleras av nivå. Om det behövs, balkplaneras eller tvärtom bifogar ett stativ under det.

 • Värme och ljudisoleringsmaterial kan placeras mellan lags.
 • Fortsätt sedan till läggande plywood. Den är fixerad med skruvar var 15 cm. Det finns också ett litet mellanrum mellan arken.

Parkett på trägolv

Om lägenheten har trägolv kan du utan extra plywood: det är tillräckligt att reparera den gamla basen. För att göra detta, eliminera squeaks, sagging, reparationskort och stockar, ta bort utskjutande delar, etc. Dessutom måste golvet poleras, avlägsna den gamla beläggningen från den. Parketten kan monteras på nivån utan problem. Dess installation i detta fall kommer att vara ganska enkelt.

Parkettläggningsmetoder

Hur lägger man parkett på golvet med egna händer? Det finns flera sätt:

 • flytande metod, dvs utan fastsättning på golvet;
 • på lim;
 • på naglar eller skruvar
 • på lim och på självgängande skruvar / naglar / stiften.

I det första fallet är plattorna endast fästa mellan sig med hjälp av tornspårtekniken. Golvet är inte fixerat på golvet. Å ena sidan är det bekvämt, snabbt, det är lätt att reparera och sortera ut sådan parkett, om så är nödvändigt kan trädet expandera eller kontrakta på grund av temperaturskillnader. Men den minsta skadan på låset kan leda till skador på hela beläggningen, det vill säga det är den minst tillförlitliga metoden.

När du lägger på parkett på lim, fungerar de enligt följande: Smidig och jämnt smörj basen – en screed eller plywood – med lim med en speciell haklackad trowel. Parketten kombineras med torn-spårteknik och läggs på lim. Limmet kan också monteras låsfri parkett.

När du använder fästanordningar lägger du först plankorna och fixerar dem på basen med skruvar.

De två sista sätten kan kombineras. Då är beläggningen mycket hållbar, men det blir nästan omöjligt att reparera det.

Display layout

Du kan till och med lägga parkett i lägenheten vackert och jämnt utan erfarenhet, men tålamod och noggrannhet kommer att behövas. Först måste du rita den planerade ritningen på papper, med hänsyn till rummets och plankens verkliga storlek. Det kan vara en diagonal, ett franskt eller engelska träd, kvadrater, en körning, en korg, etc. En nybörjarmästare bör inte ta upp ett komplext mönster.

Det borde beräknas så att det finns en hel parkett i mitten av rummet, och alla skär och trimning är på kanterna.

Den vanligaste metoden att lägga på parkettstycke – sillben. På hans exempel kommer en instruktion att byggas som förklarar i detalj hur man lägger parketten med egna händer.

 • Först, hitta mitten av rummet och sträck ut sladden genom den.
 • Sedan lägger de två dörrar i julgran, smörj dem på sidorna med lim, lim också spiken och spåret.
 • Belägga basen med en korkad trowel.
 • Från och med väggen börjar de lägga ut julgran: fyrparet läggs på plywood så att vänster kant pressar sladden till golvet och den högra kanten vilar på sladden.
 • Parkettplankar tätt pressade mot golvet, talar om överskott av lim borttaget.
 • Provet är fast med naglar eller självuttagande skruvar, vilka hamras eller skruvas in i spåret under vinklarna på 45 grader. Kåpan ska vara försänkt, antalet fästelement – 2 st. på en 40-centimetrisk lath.
 • Ytterligare remsor spreds på modellen. På ett litet område av basen, lite bredare än den nedfällda planken, appliceras lim med ett lager upp till 1,5 mm. Stången sätts in i spåren i föregående element, trimning med en gummihammare.
 • Först lägger du ut mittenrad, sedan raderna till vänster och höger omväxlande tills golvet läggs på väggarna.
 • För tomrum där hela plankorna inte passar, trimmas materialet till önskad storlek.
 • Kilar sätts in mellan ytterraden och väggen, vilket ger ett mellanrum på 0,2-0,3 mm.

Täckningen läggs. Nu behöver du låta limet torka, och golvet – att stå. Det tar minst en vecka.

Slipning, applicera en skyddande beläggning

Nästa steg av parkettläggning kommer att vara dess polering, vilket gör det möjligt att inte bara eliminera alla brister och droppar, men också för att avlägsna eventuell förorening. Först utförs en grov behandling – skrapning, – då fin slipning.

Efter slipning grundas parkettens yta och beläggs sedan med lack eller olja. För att göra det tydligare hur allting händer är det lämpligt att titta på speciella träningsvideor.

Kostnad för arbete

Priset för att lägga en nyckelfärdig parkett består av flera objekt (den ungefärliga kostnaden anges, det kan skilja sig väsentligt beroende på region och verkställande företag):

 1. Framställning av basen. En screed kostar ca 270 rubel / m2, lags – 500 rubel / m2, plywood golv på screed – 430 rubel / m2, på stockar – 150 rubel / m2, slipning av plywood beläggning – 150 rubel / m2.
 2. Lägger på parkett på ett valt sätt. Flytande metod – 300 rubel / m2, lim – 450 rubel / m2, naglar, skruvar – 450 rubel / m2.
 3. Skrapning, parkettpolering, fyllning av sprickor – 350 rubel / m2.
 4. Priming, lackering – 60 rubel / m2 – eller oljebeläggning – 80-100 rubel / m2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *