Hur man lägger

Så lägger man en kakel på ett träd

Så lägger man en kakel på ett träd

Obehandlade trägolv får inte lämnas i badrummet. Det kommer att börja svälla från kontakt med vatten, det kan böja och börja rotna.

Att lägga plattor i badrummet innehåller följande steg:

 1. inspektion av träbeläggningen och dess bedömning
 2. ta bort befintlig lack, såväl som skadade föremål;
 3. eliminera basfel (oegentligheter, gropar, chips);
 4. Om badrummet är över bottenvåningen, bör golvet förstärkas med balkar, annars kommer rummet inte att stå emot belastningen efter foderet.
 5. Efter eliminering av defekter, gå över hela ytan med en slipmaskin eller rengör den manuellt;
 6. om lufthålrummet finns under basen, fyll dem med expanderad lera.

Dessa var de förberedande stunderna. Nu överväga hur man korrekt lägger plattor på trägolv i badrummet:

 1. pålägga ett skikt av antiseptisk på hela den framställda ytan;
 2. Vi utför en vattentätning (smörjning av mastic). Applicera ett lager på ytan på brädorna, och till lederna i väggarnas område.

Vad ska man lägga på golvet under plattan?

Allt är klart, du kan lägga kakel. Titta på videon nedan om hur du lägger kakel på trägolv och samtidigt i bordet se alternativen för att förbereda den vända ytan:

Är det möjligt att lägga kakel på ett trägolv och hur man gör det

Porslin och kakel anses traditionellt det bästa golvet för toaletter, hallar och badkar. I avsaknad av plattor är information om hur man lägger kakel på trägolv i rum med hög luftfuktighet relevant.

Den här guiden diskuterar alternativ för svart golv och kakel av en räfflad finishbräda.

Kompatibilitet hos bygg- och ytmaterial

Självläggningsplattor på trägolv är farliga misstag. Hemma mästare bör ta hänsyn till nyanser:

 • Det enklaste sättet att riva ett grovt golv av OSB / spånskiva eller plywood;
 • Det är förbjudet att dekorera med kakel en primär stapelbar räfflad bräda, eftersom den är åtspänd för att undvika sprickor och sprickor efter 4 till 12 månader från installationstillfället.
 • Det mest tillförlitliga alternativet är en screed på ett trägolv, vilket gör det möjligt att skapa en bas med ett högre hållfasthetsindex under ett lager av porslinstensilier än det som är ett foder- och kakellim

Screed på ett trägolv för att lägga porslin.

De största problemen med inkompatibilitet av trä, kakellim och kakel är följande:

 • Den operativa livslängden för plywood, plåtar, spånplattor och OSB är lägre än kakelplattan, därför är konstruktionen hållbar mycket låg.
 • inre spänningar i trä orsakar varvning och andra deformationer;
 • Styvheten hos det förstyvade kaklade limet och fasaderna från porslinstengods / kakel är som standard högre än för trähaltiga plattor, dowel och kantade brädor;
 • i golv av balkar trä svart golv är praktiskt taget den enda strukturella lösningen;
 • I det sekundära bostadshuset är trägolv gjorda av stockar över plattan, i så fall bör strukturen förenklas genom att man demonterar golvbrädorna och stockarna och fyller slipsen för kakel.

Kakel limes i trägolv med speciella föreningar med hög plasticitet. Utvecklaren får emellertid inte någon garanti på 100%:

 • trä kan krympa eller varpa, dvs ändra linjära eller rumsliga dimensioner;
 • Under avböjningen av en mindre hållbar bas kommer ett tunt lager av kakellim att spricka eller spricka, kakel kommer att flyga av.

För att försäkra sig om grundkvaliteten – stivheten på botten av golvet är högre än topplackens, används flera tekniker för de angivna driftsförhållandena:

 • skapandet av ett lager av mellanliggande torr från dubbla ark GVL screed eller självnivellerande golv;

 • stärka befintlig struktur – minska avståndet mellan lags eller öka tjockleken på tungan, kantad kartong, plywood, spånskiva.

  Lägga bjälkar för att förstärka golvet.

  Tjockleken på spånplatta / OSB från 22 mm, plywood från 20 mm, kantade brädor från 25 mm rekommenderas tonvikten mellan lags 30 – 40 cm.

  Tekniken för att möta trägolvplattorna

  Rationella alternativ för hur man lägger kakel på ett trägolv av olika material är olika. Den svåraste tekniken för att sticka porslinsstengods till dowel, det enklaste är ett screed med ett hällgolv över DSP-ark, vilket inte är svårt att klinka. Det bör komma ihåg att för höjden av intilliggande rum vid tidpunkten för eventuell översvämning bör höjden på den slutliga beläggningen vara högre, minst 2 cm.

  Golvnivån i badrummet ska vara 20 mm lägre än i korridoren.

  Konflikten med träkonstruktioner och keramikbeklädnad ovanpå dem orsakas av följande faktorer:

  • å ena sidan absorberar trä lätt fukt från luften och ångspärrfilmer ger inte 100% skyddsgarantier, därför skapas ventilerade utrymmen inuti strukturerna;

  Hål för ventilation av ett trägolv.

 • Å andra sidan löser flisen problemet med våt rengöring i badrummen, skydd mot läckage av kommunikation och fukt från luften, men förhindrar att vatten förångas utåt.
 • Därför reduceras livslängden hos lagerbalkar och trägolv kraftigt.

  Kakel på undergolvet

  Om projektet innehåller överlappningar längs strålarna är en hylsa fäst vid dessa stödkonstruktioner på den nedre nivån. Isoleringsmaterial och isolering läggs på det efter behov, då är det grova golvet fodrad.

  Budgetalternativet är golvet i det kantade kortet, men för att lägga kakel på toppen av det svarta golvet är det bättre att öka byggnadsbudgeten, utföra det svarta golvet från plattmaterial (plywood, OSB, DSP). Antalet sömar minskar, geometrins stabilitet och strukturens totala livslängd ökar.

  Torrskikt

  På grund av den höga fuktigheten i badrummen är det inte det bästa alternativet att en torr screed som grund för att lägga plattor på ett trägolv

  • haydit sand är mycket hygroskopisk och kan inte förånga fukt ackumulerad genom en vattentät foder (farligt vid läckage);
  • Designen har en solid vikt, men belastar kraftigt balkarna i trägolv.

  Emellertid finns det praktiken att driva sådana strukturer, så du behöver veta hur man gör det själv. Tekniken består av flera operationer:

  • läggande ångspärr – film eller membran med överlappning av tyg på minst 15 cm, tätning av sömmarna med tejp
  • fyllning av expanderad lera sand – ett lager av 2 – 5 cm för utjämning och säkerställande av värmeisolering av golvet;
  • anpassning av bulkmaterial – fyrar staplas i en enda horisontell nivå, överskottet av sand skrapas av regeln;
  • läggande plåtar GVL – i två lager med förskjutning av lederna minst 5 cm, fastsättning av limfiberblock för att limma varandra och använda självgängande skruvar till basen genom;
  • läggande kakel – tillverkad av standardteknik.

  Göra torr screed.

  Tips! För att placera golvet ordentligt bör du överväga placeringen av VVS, rumgeometri och kakelformat. Väggarna borde angränsas till antingen en fast kakel eller delar av mer än hälften av sitt format för att säkerställa det normala inredningen i badrummet.

  Här mer detaljerat om torrskiktet: Hur man gör en torr screed.

  Bondning till en speciell blandning

  De flesta av de ledande tillverkarna av torra blandningar har speciella kompositioner med ökad elasticitet för att dekorera trälagringsstrukturer med plattor. De mest populära produkterna är:

  • Lacrysil – förpackad i röda hinkar;
  • Kreps – Super modifikation;
  • Litokol – Litoflex K81 eller Superflex K77;
  • Ceresit – en blandning av CM-17.

  Det är möjligt att lägga kakel på tvåkomponentblandningar baserade på polyuretanhartser Bon R770, Utsin MK-92, Stauf PUK 440 eller Kiilto Slim. De har hög vidhäftning, både till det nedre lagret av trä och till den övre keramiska plattan. Längden av dessa föreningar är emellertid låg, de bör spädas lite efter en liten tid för att få tid att utveckla en lösning innan de ställs in.

  Tips! Det rekommenderas inte att limma plattor med vanligt kakellim på trä, eftersom det endast är avsett för mineralbaser.

  Tekniken, hur man lägger kakel på ett svart golv, är som följer:

  • tätning av sömmar av plywood, spånskiva, TsSP hård kitt;
  • applicera ett speciellt klisterlister på basen;
  • nivellering pasteller med en hakad trowel;
  • kakel läggs med hjälp av SVP-system eller standardkors.

  Vanligen monteras endelsklädselelement enligt layoutschemat. Nästa dag är trimning och stapling av bitar. Därefter gnidas lederna och grundplattorna är monterade, fäst vid väggarna.

  Plattform och horisontell grundnivåering. Små fel är dolda av klinkerslim. Dessutom är det inte nödvändigt att putsa ytan på det svarta golvet. Du måste först bli av med pipar och byt ut balkar / stockar om det behövs.

  Till skillnad från de flesta trähaltiga plattorna från vilka undergolvet tillverkas, är OSB belagt med vax. Vad ger extra kostnader för utvecklaren – impregnering måste borstaras med LBM, höja klibbens vidhäftning med kakellim och förstärka detta skikt med ett polymernät. Därför bör du välja DSP / spånskiva eller plywood.

  Kakel på en räfflad bräda

  Tekniken att dekorera tungan är mycket svårt på grund av följande nyanser:

  • Det är inte ekonomiskt möjligt att dekorera ett friskt golv från ett ristat bräda med kakel, eftersom det måste binds ut efter flera månaders drift.

 • ett golv med ett visst livslängd har oftast ett ojämnt plan, såsom golvbrädorna böjda med en ”bult”;
 • vid slitage, förekomst av rutt på lags finns knäckor.
 • Därför rekommenderas det i detta fall att lägga kakel på trägolv efter förplanering och stärka strukturen med ett självnivellerande golv.

  Tips! Ett lager av självnivellerande golv, lim och beklädnad ökar dramatiskt de strukturella belastningarna på träbalkarna. Det är mycket önskvärt att göra en ny beräkning för konstruktionselementens avböjning och bärkapacitet enligt metoden för styvt klämda enstaka balkar.

  Revision och förstärkning

  Innan limning av en kakel på ett trägolv är det absolut nödvändigt att revidera stödstrukturerna:

  • lägg till loggar för att minska avståndet mellan dem och / eller öka golvbrädans tjocklek
  • eliminera det knäckande, sträcka skruvarna eller lägg till ytterligare fästelement till den befintliga strukturen;
  • Om nödvändigt, byt ut ångspärr och isoleringsmaterial.
  • dra ut en räfflad styrelse för att eliminera luckor;
  • ta bort lakan med en sander;
  • bearbeta tungan med en antiseptisk eller brandbioprotektion (kompositionen innehåller också ett flamskyddsmedel som ökar brandmotståndet).

  Ursprungligen är endast den första, fjärde och sista raden av golvplattor fästa vid stockarna. Efter tappning med skruvar fixas alla brädor till stockarna.

  Mer information om hur man lägger det räfflade brädan nämndes här.

  Bulkgolv

  För att anpassa plankgolv i ett trähus används lågkostnadsmodifieringar av det självnivellerande golvet på en cementbotten. De har självnivellerande egenskaper som underlättar arbetet med dessa föreningar. Teknologiens huvudnyanser är:

  • dämpningsskikt – väggens omkrets till höjden på ytbeläggningen måste klistras över med tejp;
  • skikt tjocklek – med höjdskillnader placerar vi minst 5 – 10 mm lösning på toppunkten;
  • knådning – enligt tillverkarens anvisningar för att säkerställa det angivna förhållandet mellan vatten och cement, tillsätts blandningen alltid till vattnet.
  • applicering – lösningen hälls jämnt runt omkretsen av rummet, dessutom jämnas med en squeegee;
  • skapa en likformig struktur – ytan på det frusna bulkgolvet rullas med en nålrulle för att lämna den upplösta luften.

  Bulkgolv på överlappning av trä.

  För att gå på en flytande lösning appliceras krakosty med en nålsåg.

  Till skillnad från en våt betongskrapa, vars minsta tjocklek är 3 cm, kan självnivellerande golv nivelleras ”till noll”. Det är dock förbjudet att skilda lager av vatten-, ångspärrfilmer, ljudisolering och isolering.

  Kakel dekoration

  Oavsett om kakel läggs på en träbotten eller en screed, bör du följa standardbeklädnadstekniken:

  • Layouten är från mitten och från ytterdörren till ytterväggen, rak i rektangulära och kvadratiska rum, diagonala, om de motsatta väggarna inte är parallella med varandra;
  • Appliceringen av lim är alltid på ytan av basen och inte på plattan, lösningen är jämn med en hakad trowel;
  • förbrukningsvaror – SVP: s anpassningssystem är mycket bekvämare än traditionella kors, eftersom de som standard garanterar att golvet är jämnt utan steg.

  Systems SVP förbättrar golvets kvalitet.

  Tips! Golv VVS är bäst att montera över plattan. Detta kommer att minska mängden trimning, ge en jämn, solid bas och låta dig hålla mönstret på sömmarna.

  Eftersom golvets höjd i badrummen är lägre än i intilliggande rum ligger kakan nära dörrramen. Det finns inget gränssnitt med andra klädmaterial, behöver inte tröskel och sockel.

  Sålunda kan plattor i rum med hög luftfuktighet ställas oberoende, både på ett träsvart golv och på golvbrädor från en raffinerad bräda. Samtidigt är det nödvändigt att följa rekommendationerna från specialisterna för att säkerställa maximal livslängd.

  Tips! Om du behöver en mästare för reparation, det finns en mycket bekväm service för deras val. Skicka bara in formuläret nedan en detaljerad beskrivning av det arbete som behöver göras, och du kommer att få erbjudanden med priser från privata hantverkare, reparationsteam och företag. Du kan se recensioner om var och en av dem och bilder med exempel på arbeten. Det är gratis och icke-bindande.

  • Välja design av golvplattor i köket

  • Hur man lägger kakel på golvet diagonalt utan fel

  • Hur man sätter golvplattor på egen hand

  • Sätt att skära kakel utan kakel skärare

  • Vilka är kriterierna för att välja golvplattor i köket?

  • Hur man förbereder golvet för att lägga plattor

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *