Hur man lägger

Så lägger man mineralull i taket

Lägger mineralull i ett trähus

Hur man isolerar taket med mineralull? Resultatet av resultatet beror trots allt på kompetent utfört arbete: om det blir varmt i ditt hus i kallt väder, när du inte ens vill gå ut eller inte.

Taket i ditt hus – den interna metoden för isolering

Om du planerar att isolera med egna händer takytan i ett privat hus inifrån, är det mer rationellt att köpa mineralull i form av plattor. I kombination med metallram och gipsplåtfoder kommer det att bli ett oöverstigligt hinder för värmen som släpper igenom taket.

Allt arbete på isolering är indelat i följande steg:

 • Layer vattentätning. För detta ändamål är en speciell vattentätningsfilm, glasin och andra isolerande material lämpliga.
 • Bygg ramen. Hur det kommer att bli, metall eller trä – du bestämmer dig. Rammen är monterad och fixerad med en stans och naglar.
 • Lägger mineralisolering. I detta skede limes mineralullen i taket. För att göra detta bättre lim för plattor (det är han som ger omedelbar vidhäftning av takytan och isoleringsmaterialet). Montera vid behov det andra lagret av mineralull.
 • Vid detta skede läggs ett vattentätande material över den redan limmade isoleringen.
 • Nu kan du skära det hela med golv av brädor eller gips.

Tips! Självgängande skruvar av härdat stål är idealiska för plätering, eftersom de har hög hållfasthet och klarar tunga belastningar.

På bilden föredrog husägare en träram i kombination med mineralull och gips.

Det är viktigt! Tryck inte på minwata under något förevändning. Egenskapen att bevara värme i mineralisoleringen är just det faktum att luftbubblor gömda inuti det förhindrar värmeväxlingen mellan rummen och vinden.

Taket i ditt hus – isolering utanför

Sekvensen av lager för extern isolering

Uppvärmningen av ett lanthus började lämna mer och mer pengar, men är det fortfarande kallt på hösten och vintern? Vi behöver varmt värma taket! Om rummet redan har gjorts av högkvalitativ modern reparation, så gör isoleringen från insidan vara besvärlig och dyr – du måste demontera ett nytt tak, isolera det och sedan reparera. Enig, inte mycket rationell och inte lönsam.

Bara en väg ut – för att isolera vinden. Hur är takets isolering i ett trähus utanför?

Våra instruktioner hjälper dig att göra detta:

 • Loftrummet rensas av onödiga saker och skräp.
 • På vinden, läggs en ångspärr på taket (glas eller något ångspärrmaterial). Dess leder är limmade med ett speciellt band.
 • Detta följs av Minwat. Hur man lägger isolering i det här fallet? Allt är väldigt enkelt: På toppen av ångspärrfilmen läggs rullad mineralull mellan träbalkarna. Det är bara nödvändigt att se till att det inte finns några luckor mellan strålarna och mineralvattnet. Isoleringen tar sin slutliga storlek ungefär 15 minuter efter installationen.

Det är viktigt! Om värmeisoleringsskiktet visade sig vara högre än strålarna, kommer ytterligare stavar att spikas mot dem med sikten på isoleringsskiktets höjd.

Processen med att lägga mineralull

Tips! Om mineralullen läggs i två lager blir taket mycket varmare. I detta fall liknar sättet att lägga mineralull liknar sättet att lägga tegelstenar: det övre lagret täcker lederna av det undre skiktet.

 • Det finns inget lager mineralull på toppen. Du kan dock expandera brädorna för att kunna flytta runt i rummet eller för att montera ett enkelt golvbeläggning.

Snyggt lagade vindsvabbar

Isolering av mineraltak i lägenheten

Metallram + mineralisolering

I ”width =” 640 ”allowfullscreen =” ”frameborder =” 0 ”>

Så vi räknade ut hur man värmer taket mineralull i ett lanthus och lägenhet. När det gäller privat egendom är det naturligtvis bättre att ge den externa metoden, eftersom den är mycket enklare och billigare. Efter takets isolering märker du omedelbart ändringarna – värmen kommer att bevaras och göra atmosfären i huset bekvämare än tidigare.

Slutligen vill jag påminna dig om att isoleringen av bostadslokaler ska vara miljövänliga och brandbeständiga material. Om en brand händer, kommer luften att gå upp, därför bör isoleringen inte brinna och släppa ut skadliga ämnen. I allmänhet är isoleringen av taket med mineralull idealisk. Minvat uppfyller alla krav på brandsäkerhet och miljövänlighet (läs andra artiklar om ämnet ”Hur man isolerar vinden i ett privat hus”).

I den presenterade videon i den här artikeln hittar du ytterligare information om detta ämne. Och om du är intresserad av andra frågor om hemförbättring (till exempel isolering av plastfönster), så hittar du definitivt svaren på dem på vår byggportal!

Instruktioner för hur man isolerar taket i ett privathus mineral pool: 5 steg

Så lägger man mineralull i taket

Mineralull används ofta som värmare för hus. I huset uppstår frågan om takisolering ofta: du vill bygga en vind eller bara hålla värmen i huset. Mineralull används oftast som värmare, men det är värt att komma ihåg att det är lämpligt att använda i hem med högt i tak, annars kan taket vara för lågt. Men om allt i ordning, låt oss nu prata om typerna av mineralull, välja det bästa och berätta hur man ordentligt värmer taket.

Uppvärmning av taket med mineralull

Hur man isolerar taket i ett privat hus? Det bästa alternativet är naturligtvis mineralull.

Följande fördelar med denna typ av isolering för taket i huset kan nämnas:

 • Låg värmeledningsförmåga;
 • Bra ljudisolering;
 • Ökad brandbeständighet;
 • Ganska lågt pris;
 • hållbarhet;
 • Enkel installation.

Mineralull har dock vissa nackdelar, det viktigaste är den absoluta bristen på fuktighet. När det kommer i kontakt med vatten blir mineralull snabbt blöt och deformeras, förlorar sin funktion. Också för nackdelen kan det betraktas som en tillräckligt stor tjocklek av detta material, så det är bäst att använda det för hem med högt i tak. Under valet av mineralull för att isolera taket måste du noggrant överväga egenskaperna för att köpa ett material av hög kvalitet.

Det bästa alternativet för isolering av tak är mineralull

Mineralull har följande egenskaper:

 1. Densitet. Denna kvalitet kan verkligen kallas den viktigaste, den visar den tillåtna belastningen för mineralullen.
 2. Värmeledningsförmåga. Välj material med lägsta index – det vill säga med bästa värmeisolering.
 3. Storlek. Det finns många olika typer av mineralull, det finns rullar, kakel och mattor. Välj vad du tycker är mest lämpligt för jobbet.
 4. Tjocklek. Beroende på tjockleken varierar resistansen hos mineralull till låga temperaturer. Ett tjockt lager indikerar att materialet behåller värmen väl, välj ull med en tjocklek av minst 3 cm.

Den mest lämpliga är mineralull, gjord i form av plattor, den har den bästa elasticiteten, liksom dess mycket lätt att fästa.

Hur man fixar mineralullen i taket

Innan du lägger mineralull i taket är det nödvändigt att förbereda alla verktyg och material i förväg, vilket avsevärt förbättrar arbetets hastighet.

Så, för att installera isolering på taket behöver du följande material och verktyg:

 • Mineralull;
 • Polyetenfilm;
 • tätningsmedel;
 • Träplattor eller barer;
 • dymlingar;
 • lera;
 • borr;
 • Knife.

Med isolering är det möjligt att genomföra två typer av isolering: från utsidan och insidan. Intern uppvärmning tar dig mer energi och kostar mer och kommer också att göra taket lite lägre, välj den här metoden för ett hus med högt i tak.

Förbered vissa verktyg och material innan du lägger mineralull i taket.

Uppvärmning från insidan utförs i flera steg:

 1. Först installera vattentätning, för detta använd polyeten.
 2. Det andra steget är att skapa en ram, den kan tillverkas med träbjälkar eller metallprofil. Rammen är fastsatt längs takets omkrets med hjälp av klämmor.
 3. Därefter måste du fästa isoleringen i taket, du kan göra det med ett speciellt lim som appliceras på isoleringen och pressas mot taket.
 4. Låt limet torka, bara efter fullständig torkning, fixera plåtarna av mineralull med klämmor.
 5. Ett annat lager av vattentätning läggs ovanpå mineralullen, det sista steget är att skapa ett golv av trä eller gips.

Minvata för taket: vilken är bättre

Vilken mineralull är bäst för att göra taket uppvärmning? Vilken bomull ska du välja? Först och främst, var uppmärksam på vilket material produkten gjordes av. Mineralull är gjord av sten eller glas, och kvaliteten på mineralull varierar beroende på vilket material som används.

Glasull, som namnet antyder, är gjord av glas, under tillverkning smälts sand från glas och som ett resultat får materialet en ljusgul färg.

I ett trähus är det lämpligt att använda glasull för att isolera taket och golvet.

Mineralull i taket är av flera typer: glasull, stenull och ekull

Glasull har följande fördelar:

 • Den lätthet;
 • God elasticitet;
 • Hög brandbeständighet.

Också uppmärksamma ursprungslandet. Tysk glasull är lätt att värma rummet, i allmänhet uppmärksamma de tyska företagens mineralull – i Tyskland, ett av de högsta kvalitetsisoleringsmaterialen. Det finns också stenull, det har ett större antal nackdelar, men har också en stor fördelning. Denna typ av ull används för isolering av tak och som isolerande material har stenull en lång livslängd. Det finns också ekowål, som är gjord av cellulosa och är också ett isolerande material med en ljusgrå färg.

Ecowool värmde också tak, eftersom det är ganska lönsamt och bekvämt material. Oftast används den istället för gips och installeras i slutet av isoleringsarbetet.

Hur man lägger isolering på taket: steg för steg instruktioner

Så värmer vi med egna händer insidan av vinden i mineralvattnet i ett privat hus.

Sekvensen av åtgärder vid isolering på taket är följande:

 • Det första är ett diagram över avstånden mellan takets tak
 • Därefter sammanställs mineralullens bredd, vi mäter isoleringen längs takets bredd med en liten överlappning;
 • Isolering läggs bland spärren, se till att den inte faller ut;
 • Isolera materialet tätt mellan spjällen;
 • Därefter måste du försiktigt försegla isoleringen för att förhindra förkylning och utkast.
 • Fixa materialet med dowels;
 • Det är också nödvändigt att lägga och fixa värmeisoleringsplåtarna, fylla luckorna med skum;
 • Förbered taket med isolering för att fästa gipset;
 • Sheathe gipsskivor utrymme.

Att lägga isolering på taket ska vara mycket tätt för att förhindra att det blir kallt i huset

Kom ihåg att läggningen av isolerande material måste vara tätt för att förhindra att det uppstår förkylning i rummet.

Det är lämpligt att lägga isoleringsmaterialet utanför om rummet har låga tak. I det här fallet görs förberedelsen först: vinden är rensad av skräp, alla leder försiktigt förseglas med tejp. Fasta isoleringen är i princip densamma, lägg materialet mellan träbalkarna och hantera alla sprickor med skum. Fördelen med den externa isoleringsmetoden är att den inte kräver slutgiltig bearbetning av taket med gips. Om du ofta använder vinden, kan du lägga ett golv, till exempel, av trä, över isoleringsplattan.

Uppvärmning av taket med mineralull gör det själv (video)

Sammanfattningsvis kan vi säga att uppvärmning av taket i ett privat hus med mineralull är ett billigt och enkelt sätt att eliminera problemet med utkast och kyla i rummet. Du kan installera isoleringsmaterialet själv på två sätt: externt och internt. Den första metoden är lämplig för rum med lågt i tak, och den andra kommer att kräva mer pengar från dig och sänka taket betydligt. Vilket sätt är att föredra – du bestämmer dig.

Uppmärksamhet, bara idag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *