Laminat

Screed i ramhuset

7 kroppsdelar som inte bör röras Tänk på din kropp som ett tempel: du kan använda det, men det finns några heliga platser som inte kan röras. Studier visar.

Våra förfäder sov inte som vi gjorde. Vad gör vi fel? Det här är svårt att tro, men forskare och många historiker är benägna att tro att den moderna mannen inte sover alls som hans forntida förfäder. Början.

13 tecken på att du har den bästa mannen Män är riktigt bra människor. Vad synd att goda makar inte växer på träd. Om din andra hälften gör dessa 13 saker, då kan du med.

Screed i ramhuset

Varför behöver jag en liten ficka på jeans? Alla vet att det finns en liten ficka på jeans, men få människor undrade varför han kanske behövdes. Intressant var det ursprungligen en plats för xp.

12 saker du inte bör köpa i begagnade Kontrollera ut listan över saker som alltid ska vara nya och aldrig köpa dem i begagnade.

Enheten av ett golv i ramhuset

Foundation krav

Ytan på stiftelsen måste kontrolleras för jämnhet av ytan. Höjdskillnaden bör inte överstiga 1 cm per 1 gångmätare. Annars måste du dessutom använda cementsandskyddet.

Vid hällning av betongfundamentet, när det ännu inte har härdat, bör förankringsfästen installeras för att ligga i steg om 2 m.

Före fortsättningen av byggnadsarbetet bör du också ta hand om korrekt vattentätning av fundamentet. Detta säkerställer dess hållbarhet, skyddar den från gradvis förstöring, skyddar bottenvåningen och källare (om någon) från svamp, fukt och multiplicering av insekter.

Det är möjligt att vattentät fundamentet med hjälp av olika versioner av rulle, beläggning, ark och sprutmaterial. Du kan också använda betong med speciella hydrofoba tillsatser som ökar graden av vattenavstängning.

Betong vinster full styrka med 28 dagars härdning under normala förhållanden. Emellertid kan golvet börja om en vecka efter hällning, då stiftelsen redan har cirka 60-70% av den slutliga styrkan.

Om golvet läggs på väggarna och byggnaden av taket på nästa våning, måste arbetet utföras i torrt väder och se till att grunden är torr från nederbörd.

Enheten av golv av ramhuset på högar

När det gäller ett hus på stylter kommer golvet på första våningen att stiga mer eller mindre ovanför marken, vilket leder till betydande värmeförlust genom den. I det här fallet kan du inte göra utan bra isolering av grillen.

Om avståndet mellan grillen och marknivån är liten är det bättre att bygga en källarram runt byggnadens omkrets, som är isolerad och sedan täckt med dekorativa paneler, sidospår, dekorativ sten etc. Basen kan också byggas från tegel-, skum- och krossblock. Resultatet blir ett litet tekniskt rum som kan användas för hushållens behov.

I de fall då överlappningen på första våningen är för hög är grillen själv isolerad direkt – med beläggning, rulle eller arkisolering utvändigt och inuti.

Naturligtvis utförs uppvärmning innan du lägger golvbeläggningen.

Enheten av ett golv i golvet i ramhuset

Lägger ner

Mellan fondens övre yta och solstolar läggs ett lager av vattentätning (vanligtvis takmaterial). Längs fundamentets omkrets fästs brädor med en bredd som är lika med fundamentets bredd och 50 mm tjocka på de förinställda förankringsbultarna. Det mest populära träet för detta är lark, för Det är resistent mot förfall. Emellertid impregneras plattorna fortfarande med ett antiseptiskt medel, vilket får torka väl.

Poler och golvbalkar

Om spänningen har en längd på mer än 3 meter, så för att golvbrädorna inte ska böja mycket, bör ytterligare stöder ordnas under dem. De är tegelkolumner med ett tvärsnitt av en tegel och en betongförstärkt bas som mäter 40×40 cm, försänkt i marken med 30-40 cm.

Under dessa pelare dras hål ut något djupare än vad som behövs för deras konkreta fundament. Botten av dimmorna är ramad, en sanddyna ca 5 cm tjock hälls och försiktigt jämn. Botten och väggarna är täckta med polyeten eller liknande vattentätt material, och formen är installerad. Vidare håller armeringsnätet sig in och betongen fylls i.

Tegelläggning kan utföras inte tidigare än i 3 dagar, när betongen torkar ut och får minsta hållfasthet som kan motstå lasten från tegelstenarna.

Bindning och stockar

Vid fundamentets omkrets läggs stygnbräden på stötfoggen, på planen på framtidens golv läggs de i 40-50 cm i genomsnitt. Placeringen av brädorna på rumpen säkerställer hög styvhet och geometrisk utbytbarhet hos strukturen. Mellan sig är bandage och stockar anslutna med galvaniserade hörn. Det är också acceptabelt att använda naglar, men en sådan anslutning blir mycket mindre tillförlitlig. Om det inte finns några brädor till förfogande för en tillräckligt stor längd för att täcka hela spänningen på en gång, är det tillåtet att göra stockar av flera fragment. I detta fall bör lederna vara på tegelstöd.

För byggandet av rör och lagret används också impregnerat med skyddande föreningar, 5 cm tjocka och 20-25 cm breda.

Golvisolering

Golvet på nedre våningen är en källa till konstant kylning av rummet. Oavsett hur effektiva hemvärmesystem används, kommer de att vara värdelösa utan ordentlig golvisolering. Dessutom kommer kondensat oundvikligen att bildas i rummet, vilket leder till fukt, mögel, utveckling av svamp, försämring av trägolvskonstruktioner etc.

Byggmarknaden erbjuder en stor variation av naturlig och syntetisk isolering av varierande grad av effektivitet. När man väljer mellan dem bör man komma ihåg att naturliga material med hög miljövänlighet blir mycket mindre hållbara, dessutom är det hög sannolikhet att gnagare kan leva i dem.

Installation av isolering och golv

Att värmaren var där att ljuga, styrelserna hemmed till botten av lags. Om de misslyckas med att passa där i höjd, kan du laga stavar och skivor för isolering på dem. Om styva plattvärmare används, kan brädor bytas ut med ett vanligt nät. På golvplattan läggs vattentätningen. Nästa passande isolering. Man bör komma ihåg att ju tätare det läggs, ju värre det är värmeisolering och ljudskyddande egenskaper.

Dessutom ska värmaren inte nå höjden till lagrets topp med några centimeter för att ge golvventilation. Bland de populära materialen för isolering är expanderad lera, mineralull, polystyrenskum, skumplast, penofol, sågspån. Om mineralull är vald, bör man vid installationen ta särskild försiktighet för att skydda utsatt hud och ansikte från små partiklar av materialspridning överallt.

Efter isoleringen kan du gå vidare till installationen av golvbrädor. Jo mindre loggar läggs, ju större tjockleken på dessa brädor borde vara: till exempel vid ett steg på 70 cm skikt rekommenderas att lägga minst 4 cm tjocka, med ett mer frekvent arrangemang av fördjupningen var 40 cm tillräckligt för en trecentimeterbräda.

Golvplattor har spår och utskjutningar – spikar. Den första golvplattan läggs med en spik mot väggen med ett avstånd på 3-4 cm från det. Inrymmet är nödvändigt för att kompensera för fluktuationer i storleken på brädorna med förändringar i temperatur och fuktighet.

Det är bättre om plankens tvärgående leder faller på stockarna – det ökar golvkonstruktionens styrka.

Anordningen av ett vattenisolerat golv i ramhuset

Särskilda funktioner

I tegel- och betonghus är golvvärme vanligtvis anordnad i cementcement. Trägolvet kommer dock inte att behålla en sådan belastning. I sådana fall är golvvärmesystemet monterat på ett torrt polystyrenskumskikt.

Installation av golvvärme

Golvbrädorna är gjorda av expanderade polystyrenplattor (relaterade till skummaterialet) med rörbeslag. Dessa plattor har en extremt liten vikt och tjocklek på endast 2-3 cm. De är fästa tillsammans med en låsformad ledd (som laminat).

På plattorna i spåren passar rörens konturer. Längden på kretsen bör inte överstiga 100-120 meter, en krets är avsedd för uppvärmning av ett rum på högst 40 kvadratmeter. Det är oacceptabelt att använda en krets för flera rum, även om de tillsammans har en yta mindre än 40 m 2.

Screed i ramhuset

Efter att ha lagt rören är det nödvändigt att utföra sitt hydrauliska prov, vilket kommer att se till att systemet inte läcker och värmer rummet ordentligt. Efter kontrollen är det möjligt att stapla aluminium värmefördelningsplattor upptill, för att täcka dem med ett vattentätningsunderlag.

Vid enheten av ett värmeisolerat golv är det användbart att tänka över rummet på ett ögonblick. Så under de stora möblerna i närvaro av ett uppvärmt golv är det inte meningsfullt, och när det placeras under apparaterna (kylskåp, tvättmaskin, etc.) kommer det bara att skada det med ytterligare uppvärmning.

I genomsnitt kostar ett varmt golv mellan en och en halv – tre tusen per kvadratmeter.

Andra alternativ för golvvärme i rambyggnaden

Ett alternativ till ett vattenuppvärmt golv kommer att vara elektriskt kabel eller med en infraröd kolfil.

Kabeln läggs med ett steg på 10-20 cm på golvytan på värmeisoleringsmaterialet. För att öka temperaturen kan steget minskas något, men inte mer än 5 cm. Systemets kraft varierar beroende på om det uppvärmda golvet är det huvudsakliga sättet att värma rummet eller kompletterar bara traditionella batterier.

Handlingen av filmvärmesystem baseras på infraröd strålning av kolpasta inuti filmen. För att öka effektiviteten hos ett sådant golv placeras ett värmeisolerande substrat med en foliebelagd beläggning under den, vilket kommer att återspegla värmen tillbaka in i rummet. Fragment av filmen placeras gemensamt i foggen, med 10 cm inslag från väggarna. Om det är nödvändigt att skära en fast bit, kan detta endast göras på de platser som är speciellt märkta på filmen med streckad linje.

Uppvärmning finns också endast under den användbara öppna delen av rummet. Innan golvbeläggningen läggs måste även golvvärmesystemets prestanda kontrolleras.

Slutligt skydd

Materialval

Om du väljer ett rent golvbeläggning, bör du föredra material som är speciellt konstruerade för installation över ett varmt golv. De kommer att ha en hög värmeledningsförmåga, vilket innebär att de tillåter maximal mängd värme att gå till uppvärmningsrummet.

Mjukt golv som mattan eller linoleum kan sättas direkt på det varma golvet och för hård (laminat, kakel etc.) behöver du en extra bas av plywoodskivor eller fuktresistent gipsskiva.

Allt material måste vara ”vanligt” för rummets mikroklimat, för det måste det ligga i det innan det installeras åtminstone flera timmar.

För ett hus med trägolvskonstruktion är det bättre att använda de lättaste golvmaterialen. Dessa kommer att vara linoleum och laminat.

Linoleum läggs på ett tunt (1-2 mm) polyetylensubstrat, eller till och med utan det, om det har ett mjukt lager nedan, med en liten överlappning på väggarna. Efter att ha sett sig på golvet i ett par dagar kan det sitta lite eller, tvärtom, expandera, så du bör inte omedelbart klippa det längs väggens kontur.

Linoleum är fastsatt på tejp eller lim. Om beläggningen någonstans blåsar, är den bristande, då ska denna plats räta ut och pressa ner med något tungt. För att förhindra skift och deformationer av beläggningen, bör den installeras inomhus utan utdrag. Låt inte omedelbart ordna möblerna, limet måste ges tid att ta tag i.

Efter linoleumgolv är trä- eller plastplintar monterade runt omkretsen av rummet, och aluminiumsbanorna ligger vid lederna.

Laminat är monterat med en liten indragning från väggarna, som är nödvändig för att kompensera för förändringen i materialets dimensioner under temperaturfluktuationer. De tvärgående lederna av materialets enskilda brädor borde inte ligga i samma linje, de bör läggas separat.

slutsats

Golvanordningen i ramhuset är en arbetsintensiv, men ganska enkel sak, tillgänglig även för en nybörjare inom byggnadsområdet. Regulatoriska dokument kommer att bidra till att göra exakta beräkningar av den storlek och materialkvantitet som krävs. Överensstämmelse med tekniken och användningen av högkvalitativa material kommer att ge en design som kommer att pågå länge.

Vad du inte särskilt bör spara på är grundvattentätningen och antiseptisk impregnering av alla trägolvelement.

Hur man ordentligt ordnar ett betonggolv i ett ramhus

Jag designar ett envåningsramhus på skruvstänger med ett område på 100 kvadratmeter. Uppskattad golvkaka: finmaskad nät från möss, PPS 25-200 mm, kantad kartong 25 mm, ångspärr, PPS 25-50 mm, 50 mm betongskikt med nät, golvvärme.

Faktum är att utkastskortet kommer att köpas på vintern och ligger under en baldakin tills den installeras på sommaren (redan när huset ligger under taket). Torkar, tror jag, till 20%. Betong plan att hälla två månader efter golvet.

Säg mig, är det några fallgropar, i synnerhet:

1. Huruvida krympningen av nödläget kommer att påverka screed.
2. Kommer PPP att hjälpa till att minimera förändringar i ett nödläge?
3. Huruvida den givna varianten av ett golv kommer att ruttna (på en värmemätare förefaller det norm).
4. Om ljudisolering kommer att leda till att PPP används.

Den ”paj” som beskrivs av dig på bottenvåningen på bottenvåningen, som du planerar att ordna i ditt eget hem, är åtminstone irrationellt. Som ett maximalt – på ett år måste en annan våning demonteras och omarbetas. Vi rekommenderar starkt dig att överge denna design och det är därför:

Du själv tvivlade på huruvida träskivorna som ligger mellan skikten i den lufttäta isoleringen inte skulle ruttna. Vi bekräftar ditt gissning: råtta nödvändigtvis. Och oavsett hur väl du torkar dem och vad du blötlägger. Utan ventilation kommer trä att påverkas av svamp. Byggmaterial som är biologiskt nedbrytbara kan inte placeras i strukturer där fukt inte får rinna ut. Och en sak: det är helt oförståeligt varför du behöver det här laget av 25 mm brädor alls. När allt kommer omkring, utan ram eller lagring (det finns inget omnämnande av deras närvaro i ditt brev), kommer brädorna av bärarfunktionen inte och kommer inte att vara svarta golv. Dessutom, om de inte är fasta på basen (igen, rammen är inte för dig), kommer träet att ”vrida” med tiden. Häller screed två månader efter att de nedre lagren av golvet har lagts enligt ditt schema, kan du inte, brädorna och isoleringen redan deformeras, designen måste demonteras. Även om du lyckas att i början plocka upp platta brädor och hälla ut skiktet omedelbart, innan de snedställs, är det inte ett faktum att armerad betong (i själva verket cement-sandmortören) tål deformationen och kommer inte att spricka när som helst.

Misstaget är att du av någon anledning försöker uppfinna en hybridkonstruktion: att kombinera träbärande element (i själva verket golvet utan ram kommer inte att hålla lasten) och fast betong. Uppfinna inte kunskap, inget behov. Använd de utvecklade specialisterna och upprepade gånger beprövade tekniker.

Screed i ramhuset

”Rätt” design, pålitlig och hållbar

Det finns två alternativ, ram och monolitisk:

 1. Ram: Montera en normal isolerad träram som hänger över marken, lutar på stolparna och ventileras underifrån, i den underjordiska delen. Men i detta fall kommer uppvärmda vattengolv att vara ett irrationellt beslut. Även om tekniskt möjligt:
  • Förstärkning av ramen, den kan läggas OSB eller DSP 35 mm tjock och häll förstärkt cement-sandskrot med golvvärmerör i sin tjocklek. Eftersom vi luftar strukturen underifrån är det nödvändigt att utesluta penetration av fukt från jorden, att ha vattentät den. Några utmärkta alternativ används också, men de har alla en sak gemensamt: ramen måste vara tillräckligt stark för att klara avlastningen från skiktet, träelementen måste ventileras underifrån.

Ett av alternativen för installation av ett uppvärmt golv med betongskikt, hällt direkt på isoleringen, utan plattform. Med denna lösning bör en tät utvidgad polystyren baseras på ett ganska starkt bindemedel, som ligger nedanför

 • Uppvärmningsrör kan läggas i ramen med den så kallade ”torr” eller ”platt” tekniken. Galvaniserade stål eller aluminium värmefördelningsplattor placeras under golvet, som fungerar som stöd och vägledning för värmepanna och speglar den termiska strålningen in i rummet. Det är lämpligt att arrangera ventilationen av träramen och isoleringen (du kan använda fibrösa material – mineralull, ekull, etc.) ovanifrån genom öppningar i golvet eller ta kanaler in i väggarna. Närvaron av ventilationsgapet ovan och ångspärren nedan är nödvändig. Som beläggning kan du använda laminat, oisolerat linoleum, jämn kakel.

  Värmefördelningsplattor kan läggas inte bara på ramen, utan också drunkna i isolering, i vilket fall ventilationens struktur måste organiseras underifrån

  Torka golvalternativ med ventilerad lucka

 • Ett annat alternativ – ett monolitiskt betonggolv på marken. Enligt vår mening är det det bästa alternativet för enheten av ett vattenisolerat golv.

  Monolitisk golvvärme på marken, ett rationellt alternativ. Innehåller inte träelement och andra material som utsätts för intensiv biologisk förstöring

  Låt oss titta på lagren en efter en, från botten och uppåt:

  • Basen – den ska vara så jämn och hållbar som möjligt. Vi vet inte vilken sorts jord du har, så se själv vad som ska hällas: murar, sand och grus, sand och vilket lager. I vilket fall som helst bör basen vara väl ramad. Kanske är det vettigt att göra foten.

  Som bas kan du använda komprimerad jord med strösågad sand som är lätt att trimma på plats

 • Isolering från fukt av grunden är obligatorisk. Det är möjligt att lägga rullad bituminös vattentätning på foten eller komprimerad mark, limmar tyget ihop och lägger det alltid på väggen. Eller det är bra att kasta smält bitumen, mastic. Du kan spara genom att använda en billig ångspärrfilm istället för vattentätning. Men det bör läggas inte på marken (det kan bryta), men mellan isoleringslagen.
 • Isolering. Vad ska vara skiktet, vi kan inte säga, inte veta klimatförhållandena i din region. I vilket fall som helst, ju mer desto bättre, särskilt med tanke på att det är nödvändigt att förhindra läckage av värmeenergi från uppvärmda golv ner i marken. Någon tillräckligt rigid, icke-hygroskopisk och icke-ruttande effektiv isolering kommer att passa: skumglas, extruderat polystyrenskum (EPS), skumplast. Förmodligen, enligt PPP (detta är en vanlig förkortning av polystyrenskum), menade du billigt PSB-S-25 skumplastmärke. Men inte det faktum att det passar dig. Otvetydiga regler, vad ska skum märke för enheten av monolitiska golv, nr. Mycket beror på belastningen: till exempel på plats där det finns ett piano eller ett stort akvarium, är det bättre att lägga inte skum men ett starkt skumglas. Under tunga möbler – PSB-S-50 max densitet eller EPS. På monolitiska golv rekommenderar vi inte att använda polystyrenskum med en densitet under 25 kg / m3, med mindre motståndskraft mot kompression, tätheten kan vara otillräcklig, det finns möjlighet att deformera golvet.

  Var uppmärksam! Nummeret 25 i beteckningen PSB-S-25 indikerar inte riktigt, men den begränsande (högsta) densiteten. Faktum är att tillverkaren i enlighet med GOST 15588-86 kan sälja produkter med en densitet av 15,1 till 25 kg / m3 under varumärket.

  Naturligtvis försöker många att spara på råvaror. Vi rekommenderar att du köper polystyrenskum-grade PSB-S-35 för monolitiskt golv, vars densitet ska vara 25,1-35 kg / m3 eller försöka hitta en ”ärlig” PSB-C-25, vars densitet skulle vara närmare maximal. Du kan bestämma den genom att väga den erforderliga mängden material.

  Ju tätare skummet desto högre är dess styrka

  Isoleringen ska läggas på ett sådant sätt att skumplåtens skarvar överlappar varandra, klyftan kan fyllas med byggskum.

  Skikt av isoleringsstack med överlappande leder

 • Reflekterande foliefilm. Folieens spegelyta återspeglar värmestrålning och sparar upp till 2,5% värmeenergi, vilket minskar bränslekostnaderna. Om du bestämmer dig för att lägga inte bara en folie utan ett skikt av skumplast av polyeten (extra värmeisolering), ska den reflekterande ytan riktas uppåt i rummet.
 • Förstärkt betongskikt, tjocklek 50-60 mm. Betong, även på fint aggregat, läggs mellan rör och nät, och det blir svårt att radera, troligtvis föredrar du att använda cement-sandmortel. Märket är inte lägre än 150, bättre än 200. Vi rekommenderar att du lägger till en mjukgörare i den under förberedelsen av morteln, screeden blir hårdare och det blir lättare att släta ut det. Om du beställer en färdig lösning kan du be om att lägga till mjukgörare i blandningsenheten (leverans med en dumper) eller häll den i mixerkapaciteten (leverans med en automatisk betongblandare). Under tillverkningen av golvplattor måste golvvärmerörerna fyllas med vatten eller tryckluft under arbetstryck. Golvvärme kan slås på inte tidigare än en månad efter det att screed har tillverkats, temperaturen höjs smidigt inom tre dagar.

  Glöm inte att golvskiktet vid behov separeras av expansionsfogar: Den maximala storleken på den fasta delen får inte överstiga 40 m2 och längden på vardera sidan ska vara 8 m.

  Expansionsfogar får inte passera golvvärmens konturer, endast matningsledningar kan passera genom dem i isoleringshöljet

  Även längs omkretsen av lokalerna längs väggarna måste det nödvändigtvis ligga en spjäll (kust) – en remsa av elastiskt material (vi rekommenderar att man använder skumpolystyren) med en tjocklek av minst 1 cm.

  Remsan av elastisk skumad polystyren (blå på bilden) längs väggarna tillåter inte att skiktet spricker under termisk expansion och fungerar dessutom som värmeisolator. När du gör screed rullar du tejpen några centimeter på väggarna, du kan alltid skära av överskottet

 • Optimal ur termisk synvinkel, alternativen för att täcka uppvärmt golv – mot keramiska, keramiska granitplattor, natursten. Dessa material överför värme på bästa möjliga sätt och deformeras inte. Kakel lim ska vara speciellt konstruerad för golvvärme, har hög elasticitet. Parkett och massivt träbrädor rekommenderas inte att använda, de kommer att spricka. Godtagbara alternativ: laminat, linoleum, inte mycket tjock matta.
 • En annan mycket viktig fråga som du säkert kommer att möta är värmeisoleringen av basen. Eftersom du har ett ramhus, på skruvstänger, måste du räkna ut hur man gör en stark och estetisk zabirku. Många alternativ, det kan vara en ram (trä eller stål), kabel med sidospår eller asbestcementplattor.

  Det enklaste sättet är att bygga en ram runt huset, skära ut den och isolera den väl från insidan.

  Vinyl källare sidospår är inte billigt, men det är vackert, kräver inte efterbehandling och vård. Eftersom sidospåren och ramen inte kan sänkas till marknivå, kan det stiga i kylan. Spalten kan stängas med ett stålförkläde

  Asbestblad väsentligt billigare

  Lägg basen kan vara små betongblock, murar eller murverk.

  Under stenen grunden måste göra en konkret bas

  Det viktigaste är att isolera ytterkanten väl och inte låta jorden frysa under huset. Det bästa alternativet är att isolera inte bara basen utan även det blinda området, som vanligt görs i kalla skandinaviska länder.

  Diagrammet visar hur den gemensamma uppvärmningen av källaren och det blinda området förändrar beskaffenheten av jordfrysning. Marken under byggnaden (om den är uppvärmd) fryser aldrig, vilket eliminerar frostdeformationsstammar och bidrar till att minska driftskostnaderna. Använd som värmare använd EPS

  Och äntligen. Monolitiska golv kan tillverkas inte bara efter installationen av lådan hemma utan även före, omedelbart efter montering av skruvstöd och koppling till en gemensam grill med horisontella element. Med rätt tillvägagångssätt är det snabbare och billigare.

  I länder med en utvecklad byggindustri är monolitiska golv på marken vanligtvis ordnade innan väggar installeras, det är lättare. Bilden har en remsa grund, men tekniken är också lämplig för piling. Innan du börjar jobba måste du ha ett detaljerat projekt av kommunikationsplacering.

  När det gäller ljudisolering

  Om golvet är monolitiskt, kommer det övre betongskiktet att absorbera allt ljud och vibrationer. I det fall då golvet är ramat och täckt med laminat hörs en ”klättring” när man går i skor med hårda sålar. Kanske kommer de underjordiska mössen lite bullriga.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *