Fördelar

Slipa ett betonggolv med egna händer

Slipning kan utföras med efterföljande polering av betong och utan det. I det första fallet tjänar den glänsande ytan av golvet som en oberoende ytbeläggning. I det andra kvarstår den fasta råheten på betonggolvet utan ytterligare bearbetning och är avsedd som en utmärkt grund för applicering av impregnering, skyddande och ytbehandling av dekorativa beläggningar. Alla har en fördelaktig inverkan på strukturens utseende och hållbarhet.

Slipproceduren är nödvändig när betonggolvet är slitet, när dess övre lager har kollapsat från periodiska cykler av frysning och upptining av fukt som har kommit in i ytstrukturen. Efter att ha tagit bort det, kommer golvet att få sin tidigare styrka. Dessutom hjälper slipning av betong att jämföra de deformerade delarna av golvet med krusningar, chips, små knölar och sprickor. Den förnyade ytan kräver i något av dessa fall polering eller applicering av en skyddande beläggning.

Varje betong, oavsett tidpunkten för dess läggning, kan poleras. Om en sådan golvbehandling planeras i förväg är det viktigt att välja rätt blandning av arbetsblandningen. För platser på gatan, lager, garage eller produktionsverkstäder lämplig betong M100-M300. För framtida slipning har den utmärkta egenskaper. Mer hållbart golv kan tillverkas av betongmärke 350 och över.

Som ett fyllmedel av betongblandning för anordningen av en kopplare med den efterföljande användes dess polering finkornad krossad sten. För hög fylldensitet kan göra slipande golv svårt, och för lågt kan ett fyllmedel minska styrkan. Därför bör du välja mellanalternativet.

Betong med marmorflis kan mättas mycket enkelt, bearbetningen av material som innehåller granit och grus är svårare. Vacker och original yta på golvet kan erhållas efter slipning och polering av betongskiktet med innehållet i fina fraktioner av marmorflis eller granit.

De viktigaste metoderna för slipning av betonggolv

Slipa ett betonggolv med egna händer

Det finns två alternativ för slipning av ett betonggolv – torrt och vått. Arbetskostnader och arbetskostnader när de används är olika, men utrustningen används på samma sätt.

Den våta metoden för slipning används oftast för att skapa mosaikgolv av marmor och granitflis, som används som fyllmedel i betongblandningar. Denna metod är bra, men det har en nackdel: under slipmaskinens funktion bildar en stor mängd våt slam på golvytan. Det komplicerar visuell kvalitetskontroll av arbetet. Det tar lite tid att rengöra slipavfallet, vilket försenar slutförandet av golvbehandlingen.

En torr slipningsmetod för betonggolv är bekvämare. Efter att ha passerat bilen är resultatet av sitt arbete omedelbart synligt och det finns alltid möjlighet att omedelbart korrigera eventuella fel. Torrbearbetning av betong åtföljs av bildandet av stora mängder cementdamm. Så att det inte stör det här förfarandet är en industriell dammsugare ansluten till sliputrustning, som omedelbart släpper ut damm i en speciell behållare med vatten inbyggt i maskinen.

Valet av utrustning för slipning av betonggolvet

De viktigaste tillverkarna av sådan utrustning är europeiska och amerikanska företag. Inhemska företag, tyvärr, når inte nivån på deras kvalitet. Det finns en professionell utrustning för slipning av betonggolv, vilket är ganska dyrt och dess ”budget” alternativ.

Bilar av första sorten är av högre kvalitet. Arbetsorganet för en sådan anläggning är en planetmekanism bestående av flera diskar utrustade med diamantmunstycken. Vid slipning av golvet roterar huvudskivan i en riktning, och dess satellitskivor roterar i motsatt riktning. Tack vare ett sådant system för rörelse av slipmedel uppnås betonggolvets högsta kvalitet ytbehandling, det är jämnt och jämnt. Professionella slipmaskiner har justerbar vridhastighet och vattenförsörjning för våt golvbehandling.

Polermaskiner har nästan samma enhet, men skiljer sig åt i mindre dimensioner. Sliputrustning ”budget” alternativet har ingen planetmekanism och levereras endast med en huvuddisk med diamantmunstycke.

Under hemreparationsförhållanden är det opraktiskt att köpa dyr utrustning för slipning av ett betonggolv. I stället kan du använda den vanliga ”kvarnen” genom att köpa en diamantbelagd skål eller slipskiva för den i butiken. Vidare är det med hjälp av ett sådant verktyg lämpligt att slipa golvet på de ställen som en stor maskin inte kan bearbeta till exempel i hörnen av ett rum eller under radiatorer.

Att slipa golvet ”kvarn” bör inte köpa en slipskiva med för stor diameter. Vid arbetet ökar belastningen kraftigt på verktygsreduceraren, vilket inte är användbart för honom. Dessutom kommer det vara svårt att hålla det i dina händer medan du arbetar.

Förbereda ytan på betonggolven för slipning

Under arbetets förberedande fas är det nödvändigt att utföra följande åtgärder med ett betonggolv:

 • Ta bort möbler, hushållsutrustning, saker, föremål från det, i allmänhet – att flytta torget. Om det finns skirting inomhus måste de tas bort.
 • Ta bort den gamla beläggningen från golvet. Detta kan vara delaminerade plattor, brädor, laminat, färg och mer. För detta ändamål kan du använda något lämpligt verktyg upp till skottblästringsapparaten. Demontering av självnivellerande beläggningar utförs med användning av fräsmaskiner.
 • Inspektera den rengjorda ytan och dra slutsatser. Om det har små oregelbundenheter, kan de lätt slätas ut genom den efterföljande slipningen av golvet, men först är det värt att knacka hela betongröret. Om någon lossning hittas måste den bytas ut. Om det finns djupa sprickor i golvet, ska de förseglas med epoxikit.
 • Kontrollera betonggolvans yta för närvaro eller frånvaro av utskjutande delar av förstärknings- eller metallnätet, vilket vid slipning kan skada planetmekanismen för dyr utrustning. Upptäckt metall ska skäras ”kvarn”.
 • Kontrollera det vågräta och enkla planet på golvet med en tvåmålsskena. Det bör förstås att betydande skillnader i dess ythöjd inte kan korrigeras genom slipning. De kan fixeras genom att hälla självnivellerande screed. Detsamma gäller anpassningen av horisontellt kön.
 • Innan du arbetar, se till att testa spänningen i det elektriska nätverket. Det ska vara stabilt. Detta är viktigt för normal drift av en betonggolvslipmaskin.

  Betonggolvslipningsteknik

  För bearbetning av ett stort golvområde kommer det att krävas mosaikslipningsutrustning. Många service- eller byggorganisationer övar uthyrningen och tar ut en avgift för det. Denna möjlighet kan förtydligas i förväg när man planerar arbete.

  Om hyran av denna utrustning är omöjlig eller helt enkelt oskadlig, kan handverktyg också komma till räddning. Kompakta slipmaskiner för betongytor säljs. För de vanliga ”bulgarierna” kan du dessutom köpa speciella bilagor och polera golvet i ett litet område med det. Självklart kommer det här förfarandet att ta mycket mer tid och ansträngning.

  Slipning av betong kan utföras både på den gamla basen och på det nylagda golvet. Innan man arbetar med den gamla basen är det nödvändigt att utvärdera sin beredskap för mekaniserad bearbetning med de metoder som beskrivits ovan.

  I det andra fallet bör poleringen startas tidigast 5-7 dagar efter beläggningen. Detta gör det möjligt för maskinen att ta bort det yttre skiktet, inklusive cementmjölk, på första passet och för att öppna de mer hållbara nedre lagren på golvet för bättre mognad. Nästa efterföljande pass ska göras tidigast 28 dagar, det vill säga efter mognad av betong.

  Processen att slipa betonggolvet med egna händer består av tre huvudfaser:

  1. Avlägsnande av ett svagt lager av ytan med inriktningen av golvet och maximal exponering av kornets fyllmedel, vilket uppnås vid avlägsnande av 5-7 mm material från beläggningen. Om screed är gammal måste du ta bort delar som har eroderats eller har rester av färgbeläggningar. Vid detta tillfälle bör slipanordningens slipmedel vara 30-40 enheter.
 • Härdimpregnering av betongytan med speciella kompositioner, på grund av vilket golvets motståndskraft mot mekanisk spänning ökar betydligt. Impregneringsföreningen bör hällas i remsor över hela golvet och jämnt fördelas på ytan med en rulle eller borste. Processen måste fortsätt tills lösningen absorberas. Det borde inte finnas torra områden på golvet, men det borde inte finnas några pölar. För att maximera betongens mättnad krävs applicering av impregnering i 2-3 steg.
 • Efterbehandling slipning golvet. Efter stelning av härdningslösningen utförs ytterligare slipning av ytan med konsekvent användning av skivor med slipmedelssprutning med en kornstorlek från 100 till 400 enheter. Som ett resultat får betonggolvet en icke-dammande, jämn, jämn yta och utmärkt styrka.
 • Om en golvbeläggning inte var avsedd på den färdiga ytan, kan polering av betonggolvet utföras som sista slipningsskedet. Vid användning av slipmedel med en kornstorlek på 1500-3000 enheter skapar polering en absolut vattentät yta, som har en högglansfärg och är resistent mot kemiska reagenser. Detta golv är extremt bekvämt att tvätta.

  Efter polering är betonggolvet färdigt, kan dess opolerade yta beläggas med polyuretanlack. Det appliceras omedelbart efter bearbetning av betongen och avlägsnande av damm. Lacken ska appliceras i flera lager med en rulle eller pensel. Den resulterande ytan kommer att ha en blank effekt.

  Reparation av ett betonggolv genom polering

  Slipa ett betonggolv med egna händer

  Som ett resultat av beläggningen på lång sikt kan det förekomma små luckor och sprickor på dess yta av flera skäl. I detta fall måste du omedelbart reparera och slipa betonggolven.

  När en pothole finns, ska den skadade delen av beläggningen skäras ut från golvet till ett djup av 20 mm, medan en skiva används på en diamantstippad sten. Efter skärning av kanterna på problemområdet bör dess innehåll avlägsnas med en stans eller mejsel. Den resulterande håligheten måste befrias från damm, primeras med en penetrerande förening och förseglas med en reparationslösning med användning av en metallspatel.

  Därefter ska en liten regel eller lath justera tätningsytan med golvytan. Efter att ha ställt in reparationsblandningen måste skivan på ”kvarnen” bytas till en slitbelagd skål och problemområdet måste försiktigt poleras. Då kan det behandlas med ett material som är identiskt med betonggolvets huvudgolv.

  När en spricka uppträder i golvet ska den klippas till en bredd av 100 mm med en kvarn utrustad med en skiva över stenen. Efter detta bör håligheten också befrias från betongfragment, damm, sedan primerad och fylld med reparationslösning innehållande kvartsand som fyllmedel. När blandningen kläms lite i hakan är det nödvändigt att lägga sitt andra lager och nivåera det med en spatel. Efter polymerisation av kompositionen måste sprickplatsen slipas av en kvarn enligt ovan.

  Hur man maler ett betonggolv – titta på videon:

  När tekniken överensstämmer, har ett perfekt idealiskt betonggolv utmärkt slitstyrka, utmärkta dekorativa egenskaper och enkel användning. Effekten av detta golv bekräftas av bristen på frekventa reparationer och långsiktigt bevarande av ett attraktivt utseende.

  Gilla den här artikeln? Dela det med dina vänner genom sociala! Spenderar bara 10 sekunder av din tid på två klick på knappen Social Network, hjälper du vårt projekt. Tack!

  Relaterade nyheter

  Vad och hur man maler ett betonggolv – instruktioner för självständigt arbete

  Innan du börjar lägga en ren golvbeläggning måste du se till att betongbasen är tillräckligt jämn. För att uppnå ett sådant resultat används vanligtvis slipning av ett betonggolv. Korrekt arbete gör att du kan skapa högkvalitativ betongblandning och andra beläggningar. Hur man maler ett betonggolv med egna händer, och kommer att diskuteras i den här artikeln.

  Syftet med slipning av golvet

  Med tanke på nuvarande utvecklingstendenser inom byggbranschen finns det ingen anledning att bli förvånad över den ökande spridningen av betonggolv – deras egenskaper möjliggör att konkurrera med andra beläggningar på lika villkor.

  Med hjälp av slipning av betongytan kan du uppnå ännu bättre resultat – det färdiga golvet har många fördelar, bland annat följande:

  • Enkel och billig ytbehandling;
  • Tillförlitlighet, hög kvalitet och lång livslängd;
  • Bra kompatibilitet med olika dekorativa beläggningar;
  • Möjlighet att använda både i byggnaden och på det öppna området;
  • Utmärkt vattenmotstånd och motståndskraft mot olika kemiska influenser;
  • Hög mekanisk hållfasthet och nötningsbeständighet.

  Ofta finns polerat betonggolv i stora kommersiella och icke-kommersiella byggnader – affärer eller köpcentra, kontorsbyggnader, medicinska och utbildningsinstitutioner. En sådan konstruktion används ofta i lägenhetsbyggnader, och vid enskilda tomter är golvet tillverkat av betong i gården, garage och uthus.

  I själva verket är slipning en av de typer av bearbetning av en betongyta som gör att du kan ta bort en gammal eller skadad beläggning, nivån på basen och screed innan du applicerar skyddsmaterial (lack, impregnering, färg eller självnivellerande plast baserat på polymerer).

  Tekniken för slipning av betong omfattar flera steg. Den första av dessa är den preliminära slipningen av betonggolvet, som vanligtvis utförs 3-5 dagar efter att betongbasen hällts. Slipning kan endast utföras efter att golvytan är helt härdad.

  I det fallet, om golvet hälldes med betong från grunden, måste du först ta bort kalkmjölken, som nödvändigtvis kommer till ytan under hällprocessen. Med det gamla betonggolvet kan du göra det lättare – processen med slipning kommer ner till att avlägsna det översta betonglaget.

  Förutom att eliminera oegentligheter gör slipning av golvskiktet det möjligt att rengöra det av hög kvalitet från smuts och andra defekter. Oavsett hur länge betongen hälldes efter bearbetningen blir den uppdaterad och vidhäftningen ökar.

  Fördelen med att slipa betong ligger också i att efter det är det väldigt bra att applicera någon beläggning på golvet där du behöver en idealisk bas. Som ett exempel kan vi citera situationen med självnivellerande golv innan de ordnas ett antal förberedande arbeten, inklusive polering, vilket gör det möjligt att eliminera det skadade toppskiktet.

  På samma sätt utförs restaureringen av en yta med defekter. Slipning gör det möjligt att ta bort det här skiktet, vilket inte bara förbättrar utseendet, men ökar också prestandaegenskaperna avsevärt. En annan viktig uppgift att polera löser är att ett obehandlat betonggolv absorberar vatten, vilket vid negativa temperaturer kan leda till förstöring.

  Vad som är viktigt att veta om slipning av ett betonggolv är att om strukturen översvämmas ojämnt, då kan problemet inte elimineras – kvarnen rör sig mycket tätt mot ytan, därför kan vågor och höjdskillnader inte elimineras med hjälp.

  Metoder för slipning av betonggolv

  Omedelbart bör det noteras att samma utrustning används för slipning av betong, oavsett typ av bearbetning. Det faktum att verktyget är lämpligt för både betong och stenyta.

  Det finns två sätt att slipa golvet:

  1. Fuktigt. Denna metod används vanligtvis om golvet är kaklat eller marmorerat. För genomförande av våt slipning med slipande verktyg som gör att du kan skapa en perfekt slät yta, visuellt ingen annorlunda än polerad.
  2. Dry. För betonggolvet passar bäst detta sätt att bearbeta. Det tar mycket tid att utföra torrslipning, eftersom det i arbetsprocessen stiger mycket damm, och du måste vänta varje gång för att det ska lösa sig. Om du inte gör det här kommer sannolikheten att göra ett fel vara för högt, så du borde inte skynda dig.

  Sliputrustning

  Valet av verktyg för slipning av betonggolv är en enskild sak, och det kommer att vara upp till dig att bestämma hur man ska mala ett betonggolv hemma. Hittills har alla hårdvaruaffärer olika utrustning för både hemmabruk och för arbete vid stora föremål.

  Naturligtvis är den professionella utrustningen det bästa valet. I en sådan anordning används ett planetväxelsystem: det finns en stor skiva på vilken det finns hjälphjul med diamantmunstycken som rör sig synkront. När hjulen roterar i motsatt riktning erhålls en komplex bana av diamantrörelsen och ytan som behandlas blir helt jämn.

  Fördelarna med professionella bilar innehåller ett antal kvaliteter:

  • Justerbar varvtal för arbetet;
  • Möjligheten för doserat vatten vid våtbehandling;
  • Förekomsten av en dammsamlare.

  Kvaliteten på slipmaskinen beror på dess vikt. Naturligtvis är de bästa enheterna dyra, men om du vill kan du hitta ett billigare alternativ.

  Hemma är golvslipning vanligtvis gjord med hjälp av en kvarn – det här är mycket billigare och något bekvämare, eftersom ett sådant verktyg gör det möjligt att bearbeta svåråtkomliga områden. Att arbeta behöver en slipskiva. Med ett stort urval av slipmaskinen blir det lättare att arbeta med allvarliga belastningar. Men det här alternativet har dess nackdelar – åtminstone det faktum att skivan kan flyga ut om du slarvigt hanterar verktyget.

  Polering av ett betonggolv görs vanligtvis med en speciell maskin avsedd för sådant arbete. En sådan anordning kännetecknas av små dimensioner och enkel drift, och som ett resultat av arbetet visar det sig en jämn och ren betongyta.

  Slipmaterial

  Du kan hantera betong, oberoende av dess egenskaper. Det viktigaste är att det inte finns några potholes och hills mer än fem millimeter höga på markytan. Vid val av betong för hällning är det nödvändigt att ta hänsyn till rummets särdrag

  Beroende på golvets syfte kan du välja material enligt följande:

  • För industribyggnader, lager eller öppna ytor är det bäst att använda betong med markeringar i intervallet från M150 till M300 – efter att ha hällat så är det lätt att slipa på golvet.
  • För att uppnå maximal styrka och hållbarhet är det nödvändigt att välja betong med ett varumärke högre än M300, och använd fin grus som fyllmedel.
  • För att förenkla ytterligare polering är det bättre att välja material av fina fraktioner (marmorflis är väl lämpade för bearbetning).

  I vilket fall som helst, oavsett materialval, med tålamod, kommer det att vara möjligt att slipa någon betongyta.

  Förberedande arbete

  Förberedelser är ett mycket viktigt arbetsfas, där det är nödvändigt att överväga följande punkter:

  1. Om du har någon form av beläggning på gammal betong, måste du förstå hur svårt det är att eliminera dem. Ofta öppnas skador på golvet i detta fall, vilket kräver allvarliga ansträngningar att ta bort.
  2. Golvet måste kontrolleras för jämnhet före slipning. Om skillnader i hög höjd upptäcks, bör behandlingens intensitet ökas.
  3. Du måste också vara uppmärksam på expansionsfogarna och kontrollera ytan för sprickor. Om de är tillgängliga måste du lägga till i listan över arbeten även fixering av problemområden med efterföljande polering.
  4. Före arbetet bör betonggolvet tappas för att bestämma hur starkt det är – ibland är det, och därför måste strukturen byggas om.
  5. Omedelbart före arbetet är det nödvändigt att kontrollera närvaron och kvaliteten på spänningen i nätverket. Vid strömavbrott eller svag ström är det nödvändigt att fördröja bearbetningen eller vidta åtgärder för att stabilisera strömförsörjningen.
  6. Om sömmar finns i betong eller mellanrum mellan sockeln och beläggningen, måste de stängas – byggkoder förbjuder slipning innan sådana defekter elimineras.
  7. Det är också lämpligt att kontrollera golvet för styvhet i förväg, för vilket det är tillräckligt att gå igenom en sektion med en slipmaskin.

  Inledande arbetsfas

  Om det finns metallelement (förstärkning eller nät) i betongens övre del, bör du först tänka på att eliminera dem – annars kan slipmaskinen vara i felaktigt skick. För eliminering av beslag är den bulgariska väl lämpad.

  Arbetet påbörjar i allmänhet eliminering av ojämn beläggning och avlägsnande av den gamla beläggningen. För detta kan du använda fräsning, skottblästring eller speciella slipverktyg (till exempel diamantbrädor med en kornstorlek på cirka 25-30).

  Därefter måste du hantera mindre brister. Som regel används epoximaterial för detta, med vilket eventuella sprickor lätt kan fyllas. Det är viktigt vid applicering av sådant material för att säkerställa att det inte sticker ut mot ytan, annars kommer slipmaskinen att klamra sig.

  Betongslipning

  Innan slipning av betonggolvet behöver du vänta ytterligare två veckor efter att dynan stelnar. Betydelsen är enkel – börjar arbeta tidigare, det finns en mycket stor risk att sönder rubbor ur den fortfarande färska och otillräckliga hållbara beläggningen.

  Innan du maler ett betonggolv, måste du välja rätt skiva, så att du kan bearbeta materialet så bra som möjligt. För slipning används vanligtvis en diamantskiva med en kornstorlek på 40. Det är nödvändigt att applicera en härdare på golvet, varefter en särskild substans kommer att dyka upp på betongytan, fylla på alla sprickor och öka beläggningsegenskaperna.

  När du använder skivor vars kornstorlek överstiger 400, kan du skapa ett riktigt starkt golv som klarar nästan alla slags stress. Efter denna behandling är det ingen mening i ytterligare arbete, men om du vill uppnå en ideal yta kan du dessutom polera med ett material med en kornstorlek på cirka 1500-3000.

  Arbetets slutförande kommer att vara installation av plintar och ytbehandling. För att ge golvet ännu större styrka och god visuell kvalitet kan du täcka den med flera lager lack.

  Defekt genom slipning

  Med långsiktig drift av betonggolvet på det är det troligt att det kommer brister. De måste elimineras så snart som möjligt, oavsett orsakerna. För att bli av med problemet skärs en del av betongen till ett djup av minst 2 cm. Håligheten som erhålls på detta sätt måste rengöras, primeras och fyllas med någon blandning för inbäddning.

  Regeln används för att anpassa detta område. Efter att ha väntat på att blandningen satts helt, bör ytan poleras till jämnt tillstånd. Vid allvarlig skada är det värt att applicera en reparationsförening i flera lager, varav en är kvartsand som är idealisk för sådana situationer.

  Ibland visas för djupa sprickor på betongytan, och metoderna för eliminering ser lite annorlunda ut. Med en diamantskiva är det nödvändigt att skära en spricka minst fem centimeter djupt i ytan så att den skadade betongen kan tas bort. Den försänkta och rengjorda platsen är fylld med den valda blandningen för reparation, varefter det bara kvarstår att sätta ytan enligt det redan kända systemet.

  Slipning av betonggolv är ett bra botemedel mot mindre skador och ojämna beläggningar. Om så önskas kan det här arbetet ske med egna händer, men försiktighet och uppmärksamhet kommer att krävas. Underlåtenhet att följa tekniken för slipning av betong eller brott mot säkerhetsregler kan leda till problem.

  Om allt gjordes korrekt kommer det resulterande betonggolvet att ha extrem mekanisk hållfasthet, motståndskraft mot nötning och fuktmotstånd. Dessutom kommer nästa reparation inte att diskuteras inom en snar framtid, och goda visuella egenskaper hos beläggningen kan användas för att implementera en mängd olika designlösningar.

  Lämna feedback:

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *