Hur man värmer

Steg för att bygga ett husram gör det själv

I allmänhet är det möjligt att lägga en stråle 100-150 cm, men priset är mycket högre än två brädor, som tillsammans ger samma tjocklek och korrekt fastsatt två brädor har en större lagerförmåga, även om det tar mer tid att lägga dem. Så att de fungerar som ett trä, slås de ner med naglar i steg om 20 cm i ett rutmönster.

Vi lägger ombandet och loggarna

Bredvid järnvägskortet sitter fastbandet. Dess storlek är också 150-50 mm, men den är placerad på kanten. Den är jämn vid ytterkanten av stiftelsen och naglas med långa naglar (9 cm) till solbadet varje 40 cm.

Installation av sele: enligt anvisningarna fortsätter monteringen av ramhuset med installationen av selen som. kommer att lagra golvet

Nästa steg är installationen och installationen av lagret. Dessa är samma brädor 150 * 50 mm, lägg på kanten. De är fästa med två sneda naglar (9 cm) i rumpan till trimbordet, två spikar till höger och vänster till sängen. Så varje lag på båda sidor.

Installation exempel golvlagring

Bilden visar att den första fördröjningen är inställd nära den andra – så blir belastningen på grunden överförd bättre. Den är installerad på sängens andra kant. Installationssteget är 40-60 cm. Det beror på längden på spännvidden och sektionen av sågverket som används: ju längre längd desto mindre är steget.

Lay och fasta golvsloggar

Om lagsna är långa och det finns en tvärbalk, som i bilden ovan, lämnar lagsna inte ”över” över korsstrålarna. De är lika långa som installationssteg minus två gånger tjockleken på brädet: om steget är fördröjt 55 cm, är brickans tjocklek 5 cm, då är trucken 45 cm lång.

Isolering och golv

Efter att botten under golvet är installerad är det dags för golvisolering. Det kan göras på olika sätt, med olika material. Vi visar ekonomin alternativet – med expanderade polystyren plattor med en densitet på 15 kg / m3 (mer kan vara, mindre – nej). Naturligtvis är det inte miljövänligt, men den enda är inte rädd för fukt och kan monteras utan undergolv. Den beräknade isoleringstjockleken är 150 mm, två skikt läggs: en är 10 cm, den andra är 5 cm. Det andra skiktets sömmar ska inte sammanfalla med de första sömmarna (de skiftas).

För en början är en kranialstång på 50 * 50 mm packad på loggens undersida. Det kommer att hålla skummet.

I botten finns en ram från en kranbalk som förhindrar att polystyrenskum faller ut.

Polyfoam är skuren av en vanlig hacksåg. Duken kan tas på ett träd – det skärs snabbare, men det visar sig att det är en trasig kant eller på metall – den går långsammare, men kanten är mjukare. De skurna plattorna läggs i två lager, sömmen överlappar varandra. Sedan, runt omkretsen, är de limmade med tätningsmedel – för att säkerställa vattentätning.

Därefter lägger du grovt golv i brädorna, justerar det och lägger plywood på toppen (bättre FSF 5-6 mm). För att inte vrida golvets grova golv, lägg brädorna ihop med vågens riktning. Om man tittar på brädans tvärsnitt går de årliga ringarna i en halvcirkel. Så är det nödvändigt att bågen ser upp och neråt (se bild).

Hur man korrekt lägger golv på brädorna

Du kan utan golv av brädorna. Då bör plywoodets tjocklek vara minst 15 mm. Tänk på vad som är mer lönsamt i ditt område och välj.

I alla fall ska arken passa in i körningen – sömmen ska inte vara desamma (som i tegelverket). Glöm inte att lämna ett mellanrum på 3-5 mm mellan arken av plywood för att kompensera för ändringar i storlek med förändringar i fuktighet.

Avslutade den andra etappen av att bygga ett ramhus: golv

Plywood är monterad på skruvarna 35 mm lång (helst vitlösa avfall) runt omkretsen med en höjd på 12 cm, inuti i ett rutmönster med en tonhöjd på 40 cm.

Steg 3: Rammurar

Det finns två sätt: väggramen monteras (helt eller delvis beror på storleken) på golvet, då stiger den, exponeras och fixeras. Ibland är med denna metod OSB, GVL, plywood fastsatt direkt på golvet på utsidan av ramen: Styvheten är större. Denna teknik kallas en ramskärm eller ”plattform”. Enligt denna princip arbetar fabrikerna huvudsakligen: de bygger färdiga brädor för projektet i verkstaden, tar dem till platsen och installerar dem bara där. Men ramskyddsbyggnaden är möjlig med egna händer.

Ett av alternativen för montering av en ramvägg, namnen på elementen

Det andra sättet: allt går gradvis på plats. Stångstången är hammad, hörnstolparna är inställda, sedan mellanliggande, övertrimmen etc. Detta är tekniken som kallas ”rambyggnad” eller ”ballun”.

Montering av väggramen med egna händer kan göras gradvis (teknikboll) eller blockskärmar (teknikplattform)

Vilken är mer bekväm? Det beror på hur många som arbetar och om det finns möjlighet att, åtminstone periodiskt, att locka assistenter. Det är snabbare och bekvämare att arbeta på golvet än att hoppa upp / ner i stegen otaliga gånger. Men om sektionen är stor blir det svårt att lyfta det till och med tillsammans. Avsluta eller ringa assistenter, eller bryta väggramen till små segment.

Monteringssteg och tvärsnitt av ställen

Hörnstolparna ska vara 150 * 150 mm eller 100 * 100 mm beroende på belastningen och den önskade bredden av isoleringen. För ett enstegs ramhus är 100 mm tillräckligt för ett hus med två våningar – minst 150 mm. Mellanliggande ställen i djupet är desamma som hörnet och deras tjocklek – inte mindre än 50 mm.

Steget med installation av ställen väljs med hänsyn till lasten, men i verkligheten väljs den oftare utifrån isolationsbredden. Om du isolerar med mineralull i rullar eller mattor, först ta reda på materialets faktiska bredd. Avståndet mellan stolparna ska vara 2-3 cm mindre än isoleringens bredd. Då kommer det nästan inget slöseri, det kommer inte att finnas några luckor och sprickor genom vilka det blir varmt också. Tätheten av installationen av isolering i buret – huvudpunkten, eftersom det bara fungerar som skydd mot förkylningen. Den minsta överträdelsen kommer att leda till att huset blir kallt. Därför måste valet av isolering och dess installation behandlas med full uppmärksamhet.

Alternativet för gradvis montering av husets ram: hörnstolparna är inställda och fixerade, toppskärmen är omedelbart monterad på dem, sedan med det valda steget vertikala stativ

Fästelement är möjligt på flera sätt: träpinnar, med hylsa eller på hörnen. Kanten i bottenplattan ska inte vara mer än 50% av dess djup. Hörn är monterade på båda sidor. Fästena är en gammal teknik, men svår att utföra: de gör långa dowels, ett hål borras genom ett stativ och en bar av bottenklädseln, en trätorn drivs in i den, vars överskott är avskuret. Det fungerar bra om träet är torrt. Om inte, är krympning och förlust av fastsättningsstabilitet möjlig. Installation på förstärkta hörn är mycket lättare.

Enligt kanadensisk teknik, balkar, till vilka fönster och dörrar är fästa, görs dubbla. Det finns mer belastning här, därför bör stödet vara kraftfullare.

Förstärkta ställen nära fönster och dörrar är ett måste. Endast på detta sätt kommer ett ramhus byggt med egna händer att vara tillförlitligt.

Trims eller bracing

Om den yttre pläteringen är planerad av höghållfast plåtmaterial – OSB, GVL, GVK, plywoodskärning sätts tillfälligt och inuti rummet. De behövs för att anpassa och behålla geometrin tills den yttre huden är fastsatt. Styrkan av detta material är tillräckligt för att skapa den nödvändiga styvheten.

Om mantel är planerad att bestå av foder mm installation av permanenta flätor krävs. Och det bästa alternativet är inte de som lägger på flera ställen, men fyra små bitar vardera: två på toppen och två på botten (som på bilden nedan).

Sådana hängslen ger tillräcklig styvhet mot ramhusets väggar.

Var uppmärksam på bilden ovanför landslaget: två brädor är knackade med naglar överallt i ett rutmönster. Dessa ställen har en ännu större bärkraft än fasta, kostar mindre. Detta är ett riktigt sätt att minska byggkostnaderna utan att förlora kvalitet. Men tiden för konstruktion ökar: det är nödvändigt att hammar naglarna mycket.

Hörn av ramhuset

De flesta frågor uppkommer när man bygger hörn. Om du sätter ett virke i hörnet ser det ut att det inte finns någon svårighet, förutom att vinkeln blir kall. I regioner med en kort och mild vinter är detta inte ett problem, men redan i centrala Ryssland krävs någon form av lösning.

Även med detta alternativ blir vinkeln svalare

Det finns flera sätt att göra hörnet av ett ramhus varmt. Alla visas i diagrammen, så tydligare.

När du bygger ett envånings ramhus kan du göra det

Med ett andra våningsplan är hörnen gjorda på ett av följande sätt.

Efter montering av ramen är det vanligtvis utanför mantel med OSB, plywood eller annat liknande material.

Steg 4: Överlappning

Överlappande balkar är baserade på topp trimstången. Det finns flera sätt att montera:

 • på att stödja stålfästen;
 • på hörnen;
 • med sidobar;

Skärningsdjupet får inte överstiga 50% av tjockleken på den övre trimstrålen. Härifrån hamras det med två naglar, som borde komma in i bandningen minst 10 cm.

Hörn – den vanliga metoden. Du kan använda förbättrad, men inte nödvändigtvis

Perforerade klammer – formen kan vara annorlunda

Takbalkmontering med metallfästen

Strålarnas dimensioner, deras installationshöjd beror på vad som kommer att vara på toppen. Om det andra bostadsgolvet eller vinden. Sektionen tas mer, steget tas mindre: så att golvet inte sitter. Om bara på taket och taket ska vara obeboat – det är helt olika beräkningar och storlekar.

I det här ett-våningsramhuset är golvbalkarna samtidigt ett stöd för spärren. Eftersom de släpps på 30 cm för väggarnas omkrets

Om andra våningen är klar är överlappningen mjukt med ett grovt golv på andra våningen. Så att arbeta med att skapa andra våningen i ett ramhus kommer att bli enklare. Dess montering skiljer sig inte från konstruktionen av den första. Är det bara det faktum att allt timmer måste dras till andra våningen.

Steg 5: Racksystem och takmaterial

Vid utveckling av ett husprojekt på ramteknik är det mest populära gable- eller mansardtaket. Deras enhet är inte annorlunda. Alla samma principer och beräkningar. Den enda begränsningen gäller takets vikt: det måste vara lättviktigt material från vilket träbjälkar och tak kan tåla lasten.

Så här ser ramen ut före trimmen. Om väggarna inte är klädda känns det små svängningar när man arbetar på trussystemet. Den yttre huden gör ramen mycket hårdare.

Ett taktak med en upphöjd puff valdes.

För bekvämligheten med att fixera trussben längs kanten av golvbalkarna, spikades en stång på 50 * 50 mm. I spjällen under det gjordes gash. Vid installationen vilade de först helt enkelt i en bar och fästade sedan

För att fixera spärren i ett förutbestämt läge innan fyllningen gjordes användes tillfälliga spjäll.

Steg 6: Uppvärmning

Det är möjligt att värma ramhuset med något av de tillgängliga materialen på marknaden med motsvarande egenskaper. De är alla ofullkomliga, men alla problem har standardlösningar.

Basaltull är den mest populära isoleringen för ramväggar. Den kommer i form av rullar eller mattor av olika densiteter. Det är mer praktiskt att installera mattor i väggarna: de är tätare och håller sig bra på grund av att de går i våld. För att göra detta, som nämnts ovan, bör storleken vara 2-3 cm längre än avståndet mellan ramens ben. Mats, naturligtvis, är dessutom fixad med speciell maskinvara, men det är mer praktiskt att arbeta än med en mjuk rulle.

Den vanligaste kakan värmer ramväggen

Mineralull har höga värmeisoleringsegenskaper, bra ljudisolering. Men det finns också en solid nackdel: den är rädd för att bli våt och den måste skyddas från alla sidor, inte bara från fukt (regn) utan också från ångpenetration. Därför är det från sidan av rummet täckt med ett lager av ångspärrmembran, vilket förhindrar att paren penetrerar inuti.

Från sidan av gatan är värmeisolering av mineralull täckt av ett annat membran, men av en annan typ med olika egenskaper: ett vattenskyddande ånggenomsläppligt membran. Det är inte blåst, från sidan av gatan tillåter det inte fukt i vätskan och gasformen, och paret kan gå ut ur isoleringen: Ångpermeabiliteten är ensidig. Efter installationen av isoleringen förblir det bara efterbehandlingsarbetet. Faktum är att hela byggnaden är över.

Det ser ut som en basaltmatta monterad mellan ställen

Nu vet du hur man bygger ett ramhus. Detaljiseringen av några av processerna är långt ifrån komplett, men du har en generalförsamlingssekvens. Kanske får du hjälp av en annan video från en professionell snickare som har varit engagerad i byggandet av ramhus i årtionden (se nedan).

Instruktioner för videoinstallation för ramhus

Det här är tre videor av en stor snickare, Larry Khon. Var och en av dem varar mer än en timme. Tekniken att bygga ett ramhus på den färdiga grunden är målade i stor detalj.

Enligt denna instruktion är självuppbyggnad möjlig utan frågor: alla stadier av att bygga ett ramhus och små saker kommenteras och förklaras, till vilken typ av naglar, hur länge, hur många stycken med vilka steg att hammar i varje nod. Demonstrerar de huvudproblem som kan uppstå och metoder för att korrigera dem. Om du bestämmer dig för att bygga ett ramhus med egna händer, ta inte tid – titta på filmen. Du blir mycket tydligare.

Den första delen är bottenplattan och golvet.

Den andra delen av videon är enheten och montering av ramväggar.

Den tredje delen är byggandet av taket på ett ramhus.

Om du fortfarande tvivlar på om det är värt att bygga ett ramhus, beror det troligen på att du hört att det här är en dålig teknik, att det inte fungerar för oss. Det finns en sådan åsikt. Men det är baserat på det faktum att i kanadensiska och amerikanska ramhus sätter de sig ur torr skog, fuktighet. inte mer än 20-22%. Under våra förhållanden får trä från sågverket nästan naturlig fuktighet, vilket är upp till 60%. Eftersom huset leder och vänder, blir de kalla.

Men om du ska bygga ett hus med egna händer, vad hindrar dig från att använda torrt trä? Kammartorkning det är dyrt, skillnaden per kubik är mycket anständigt – nästan två gånger. Men genom att lägga träet på tomten i ventilerade högar kan det torkas upp till samma 20-22% per år. Mättat eller inte före torkning av bioskydd bestämmer du själv. Torrt trä ruttnar inte och skadas inte av svampar, men från insekter är det önskvärt att mätta det med bioprotektion.

Ett exempel på en sådan åsikt i videon. Förklara varför tekniken är dålig…

Steg för att bygga ett husram gör det själv

Steg för att bygga ett husram gör det själv

Trots en viss konservatism i tanken på vårt lands befolkning när det gäller konstruktion (användningen av tunga pålitliga sten- och betongmaterial) blir lätta strukturer allt vanligare. Hus från SIP-paneler, träram och ramsköldsbyggnader blir allt mer populär. Anledningen till detta är betydligt lägre kostnad som det önskade materialet och dess installation. I artikeln kommer vi att överväga stadierna av byggandet av ramhuset från grunden till taket.

Nuans av träkonstruktion

Huvudskillnaden i träkonstruktioner från ”klassisk” sten, betong, armerad betong och stål är en hög brandrisk. Användningen av bärande träkonstruktioner gör att brandfaren klassen i strukturen inte är högre än III (för sten och betong är klass II karakteristisk).

Delvis problemet löses av brandskyddsmedel. Dessa är speciella ämnen avsedda för behandling av träkonstruktioner för att minska brännbarhets- och brännbarhetsgrupper. Försummelse av sådan behandling kan leda till de mest sorgliga konsekvenserna.

En annan utsatt plats för byggandet av ett ramhus är mottaglighet för biologisk förstörelse. Det handlar om råttor och träborrare. För att bekämpa dessa faktorer används bioprotektiva formuleringar. Modern industri erbjuder komplexa brand- och biobeskyttande medel, det mest lämpliga att använda för att skydda trästrukturer.

Separat betonar vi vikten av noggrann uppföljning av alla krav på elektrisk installation. Den vanligaste orsaken till brand i hus är ledning av dålig kvalitet, användning av icke-certifierad elektrisk utrustning (uttag, omkopplare), kränkning av regler för elektrisk utrustning.

De obestridliga fördelarna med träramhus inkluderar deras lägre kostnad och byggnadshastighet.

Stiftelsen – den första etappen av byggandet av ett ramhus

En komplicerad fråga inom ramen för privat konstruktion var, är och kommer att vara valet av typen av stiftelse. Träbyggnader kännetecknas av låg vikt. Stiftelsen utförs som regel också som ”lätt” i förhållande till den klassiska ”sten” varianten av huset. I det här fallet kan alla typer av stiftelser (tejp, platta, stapel) användas för trähus.

Valet av typ av grund för ett ramhus beror främst på de tekniska och geologiska förhållandena – jordens styrka, grundvattnets nivå osv. För ramkonstruktion är det möjligt att använda kolumnfundament.

För att spara pengar ska du beställa en geologisk ingenjörsundersökning i minimibeloppet. Minst en brunn ca 5 m djup. Baserat på undersökningsrapporten kommer det att vara möjligt att bestämma det optimala källaralternativet genom att samråda med en specialist. En oberoende lösning av denna fråga ”med öga” med stor sannolikhet kommer att resultera i antingen överutbud av material ”i lager” eller problem vid drift av ett hus installerat ovanpå en för svag grund.
Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt grundvattnets nivå, deras säsongsvariationer samt risken för utseende av toppvatten – det så kallade ”grundvattnet”. Betalning av forskning och samråd med en specialist betalar hundra gånger.

Steg 2: Ramkonstruktion och interlapp överlappning

Byggandet av ramen i byggandet av ett trähus börjar med installationen av bottenplattan. Dimensionerna av dess tvärsnitt kommer direkt att bero på typen av fundament. För pålar som är installerade med en stor tonhöjd (3m eller mer), kommer den nedre banden att bli kraftigare än för andra alternativ. Bottenröret över stapelfundamentet är i själva verket en grillning. I samtliga fall (inklusive vid remsa och plåtfundamentet) måste denna remsa placeras ovanför markmärket. Bottenbandet bör vara mycket antiseptiskt noggrant. Dessutom bör under botten placeras vattentätning av tät polyeten, takmaterial eller annan rulle av isolerande material.

Ramen kan monteras på två sätt – genom att montera varje element separat i stället för dess designposition eller det kan monteras på den horisontella ytan av rammen på hela väggen, lyft sedan ”med rumpa” och sätt den på plats. Det andra alternativet är att föredra, eftersom det är mer produktivt. Det är speciellt bekvämt när källaren är utformad i form av en uppvärmd svensk tallrik – vid tiden för rammonteringen är golvplattans utvändiga yta (toppen av plattan) en lämplig plattform för uppsamling av väggramar.

Konstruktion av ett ramhus från förmonterade väggramar.

Ramens rumsliga stabilitet tillhandahålls antingen av sköldar (ramskärmschema, karaktäristiska, inklusive, för SIP-paneler), eller nakoso som skrivits i en ömsesidig riktning, styrelsen. Under installationsfasen används ofta tillfälliga hängslen som installeras ovanpå ramen. Efter syning med brädor eller diagonala brädor av en av sidorna av framtida vägg, avlägsnas tillfälliga bromsar.

Ett exempel på enheten av tillfälliga axlar.

Som skärmar används i regel OSB (QSB) plattor 12 mm tjocka. När du syr brädet är dess tjocklek inom 18-25mm.
Ställen på ramarna (kolumnerna) av ramverket är mycket ofta föreskriven att vara lika med 60 cm, vilket i fallet med ramsköldschemat orsakar förvirring. Storleken på OSB-plattan är 125×250 cm, varigenom ett 60 cm steg bildar behovet av underskärningar av varje skärm med 5 cm i bredd eller 10 cm i längd. I detta fall kommer ett steg på 62,5 cm att vara fullt en multipel av bredden på ett sådant ark (2 steg) och längden (4 steg). När ombordstigningsmultipliciteten på 60cm inte skapar problem.

Valet av plåt / plätering är vanligtvis baserat på priserna på dessa material i byggregionen. Om priset är lika, bör skyddsvarianten föredras, eftersom den är mer tekniskt och snabbt monterad.

Ramskärmschema av ett trähus.

Ett exempel på en rambeklädnad under 45 grader i motsatt riktning.

Efter montering av ramen på väggarna på första våningen och anordningen av överdelen (bältet) börjar installationen av golvbalkar.

Förstärkta betonggolv (både monolitiska och prefabricerade) i trähus används inte. Från lätta alternativ som Terriva och andra gillar det är också bättre att ge upp. Trä har en mycket annan linjär expansion från andra material när temperaturen sjunker. Dessutom ändrar trä, som ett ”levande” material, en liten storlek och när luftfuktigheten sjunker. Kombinationen i lagerramen hos olika material är extremt inte önskvärt.

Golvbalkar är vanligtvis gjorda av 50x200mm brädor eller dubbla 50x150mm brädor. Det andra alternativet är att föredra om brädorna är parade med en spegelbild av årliga ringar – en sådan stråle blir stabilare. Strålarnas tonhöjd beror på spänningen som ska täckas, tvärsnittsdimensionerna och belastningarna. Vanligtvis ligger detta steg i intervallet 60-100cm.

Installation av träbjälkar.

Innan du monterar ramen på nästa våning är det nödvändigt att lägga golvet över golvbalkarna. För detta ändamål används grovgolvskivor eller plattmaterial (OSB, plywood) i två lager. Skikten i det andra lagret bör inte sammanfalla med de första lederna. Vid användning av golvbrädan fram till slutet av konstruktionen är den skyddad mot förorening och skada av skivor av hårdplåt eller tjock kartong.

Tak i träramhus ska vara ljudisolerade. Det är lämpligt att använda ytbehandling med vibrationsisolering. Till exempel läggs en laminatbeläggning över ett korkubstrat. I annat fall kommer hörbarheten att vara mycket hög och golvet blir en analog av trumman.

Ett exempel på en apparat för ljudisolerat tak på träbalkar med vibrationsisolering.

Steg 3: Tak

Ett bra alternativ för taket för ett ramhus är dess upplagda version. Taket kan vara en-lutning, dubbelhöjning, höft, etc. Som takplåt kan du använda material – skiffer, wellpapp, metallplattor, bältros, etc.

Knut på enheten av ett takskikt med täckning från en bituminös kakel.

Takets sluttningar bildar ett trussystem. Rafters är oftast gjorda av 50×150 eller 50×200 sektionsbrädor. Stegspärrar beror på snöbelastningar i byggregionen, spänn, sektion. Vanligtvis går steget 80-120cm.

Rafter foten vilar på mauerlat. I ramhusets trähus utförs dess funktion av den översta våningen av översta våningen.

Ett exempel på enheten som stöder nodkroppfot på mauerlat.

Utseendet på vindsvåningen, som bildas av taket, på scenen för att skydda isoleringen med ångspärr.

Steg 4: skiljeväggar, kommunikation och inredning av ramhuset

Det bästa alternativet för skiljeväggar i ett träramhus är en ram gjord av träträ med en sektion på 50x100mm, mantlad på båda sidor med samma OSB-plattor. Stegställ för skiljeväggar med samma lagerväggar. Den inre håligheten hos skiljeväggarna fylld med ljudisoleringsmaterial.

Enheten är en träram för partitionen.

I våtrum (badrum) är golvet och väggarna dessutom pläterade med magnesitplattor, på vilka de anordnar vattentätning med beläggningsmaterial. Användningen av magnesitplattor gör det möjligt att klädda väggar och tak med keramiska plattor.

Det finns inga hinder för montering av gipsskivor i ramhus trähus.

Införande av huskommunikation utförs innan väggbeklädnaden. Elektriska ledningar läggs i speciella korrugerade ärmar. Det bör undvikas att vattenbärande kommunikationer läggs i överlappens kropp. Risker för sådan kommunikation passerar vanligtvis in i hålrumsväggarna.

Det bästa alternativet för innerväggar och tak är gips. Det är lätt att fixa det med skruvar på trädet, följt av fyllning. Den färdiga delen av mållinjen kan vara vilken som helst – från målning till att klistra in tapeter.

fästdon

Fästelement i byggandet av trähus är naglar, byggnadsfästen och kraftiga träskruvar. Det är bättre att vägra använda svarta fosfaterade självgängande skruvar ”för gips” med tanke på deras bräcklighet. Användningen av sådana fästanordningar i gipsplattskivorna är giltiga.

Stärka anslutningen av träelement kan använda stålhörn, tallrikar, tallrikar etc.

Metallprodukter för att stärka anslutningarna av ramelementets träelement.

Steg 5: Fasadbehandling

Det vanligaste för att avsluta fasaderna av träramhus har fått ventilerade fasadsystem. Till exempel siding.

Utseende siding.

Eventuella alternativ för plastering för trähus är inte acceptabla. Inför dekorativa trä tegel kommer också att orsaka problem (med undantag av kanske källaren, om inga trästrukturer användes inom den).

slutsats

För att undvika snedvridningar av stödstrukturer krävs det att strikt följa byggnadsstadiet av ett ramhus. Detta gäller speciellt för de delar av rumslig styvhet – temporala hängslen och ramplätering. Det är mycket oönskat att använda tunnare material, särskilt sköldar. Denna konstruktionsteknik tolererar inte avvikelser och amatörer. Det är omöjligt att ersätta OSB-foderet med plåtar av spånskiva, cementsand, magnesit, gipsfiber. Vid överensstämmelse med kraven i denna artikel kommer arbetstiden för träramhuset att göra minst 50 år.

Steg för att bygga ett husram gör det själv

Byggnadsstadier av ett ramhus

Kanske ett sådant ämne som konstruktionen av ett ramhus kommer att vara intressant…

Steg för att bygga ett husram gör det själv

Byggande av ett hus med träram – fördelarna och nackdelarna

Under starka konkurrensvillkor blir budgettekniken alltmer populär…

Steg för att bygga ett husram gör det själv

De största misstagen av byggandet av ramar trähus

Populariteten av hus med träramar, trots det överflöd av fördelar över…

Steg för att bygga ett husram gör det själv

Uppvärmning av ett golv i ramhuset på pålar på en armerad betong och stålgrill

Ljuset i rambyggnaden gör att det kan byggas upp även på svaga markar…

Ramhus gör det själv. Steg-för-steg instruktion av byggnadssteg

På grund av ett antal fördelar leder ram- och modulbyggnader med självförtroende i bedömningen av prefabricerade strukturer, lämpliga inte bara för landanvändning utan också för permanent uppehållstillstånd. Ljus, som inte kräver en massiv grund, med högt termiskt skydd, är sådana konstruktioner inte sämre än tegel- eller blockhus. Dessutom finns det alltid möjlighet att bygga ett ramhus med egna händer. Steg-för-steg-instruktioner hjälper dig att förstå byggnadsstadiet.

Steg för att bygga ett husram gör det själv

Kompetent projekt – ett löftet om bekväma levnadsvillkor i ramhuset

Ramhus gör det själv. Steg för steg Konstruktion Instruktioner

Den mest prisvärda och snabba byggtekniken är byggandet av ett ramhus för permanent bostad. Därför är ramhus över hela världen så populära. Byggandet av ramhuset 6×6 med egna händer, som börjar med grunden och avslutas med efterbehandlingsarbeten, kan utföras av en brigad av tre personer inom två månader.

Byggandet börjar med utvecklingen av ett kompetent projekt. Du kan bygga ett ramhus med egna händer, men det är bättre att överlämna projektet till professionella designers. Den ska återspegla de konstruktiva, arkitektoniska, tekniska, tekniska sektionerna och systemen i ramhuset. Det kommer vara lätt att belysa tekniska idéer med egna händer, helt och hållet följa alla instruktioner.

Ramkonstruktion blir alltmer populär inom hembyggen

Bilder av ramhus, vars projekt utvecklas av designorganisationer, visar tydligt professionalismens nivå av designers. Nätverket erbjuder många videoklipp om hur man bygger ett ramhus med egna händer.

Förberedelse och märkning av platsen under uppförande

Börja med att bygga ett ramhus med egna händer, börja förbereda platsen för byggande. För en kvalitativ markering är platsen fri från träd, buskar, gräs, stenar och skräp. Om tomten innehåller lutning eller ojämnhet i sin lindring, rekommenderas det att nivåera det. Alla höjder skärs till önskad nivå, marken hälls i spåren.

Layoutplot för stiftelsen

Börja byggandet av ett ramhus med egna händer från början, producera markering för stiftelsen. För att överföra data från projektet till naturen är det nödvändigt att markera de yttre dimensionerna av huset med hjälp av träpinnar, samt att skissera de inre väggarna. Alla markeringsvinklar måste strikt upprätthållas, eftersom strukturen i framtiden beror på den.

Hur man bygger ett ramhus med egna händer? För bekantskap med konstruktionstekniken rekommenderas att du tittar på en videolektion.

Video: gör-det-själv ramhus, steg för steg instruktioner

Att lägga grunden för ett ramhus: instruktioner

Processen med fasad konstruktion av ett ramhus med egna händer börjar med byggandet av stiftelsen. Med tanke på byggnadens lätta konstruktion är det inte nödvändigt att lägga en massiv grund under den. För grundandet av ett ramhus med egna händer använder de kolumnar, tejp (grunddjup, prefabricerade, monolitiska), stapel och andra typer av ljusfundament.

I vårt fall tar vi grunden grunden. Detta är ett system av pelare installerade i hörnen av det framtida huset, vid skärningspunkten mellan skiljeväggar och andra bärpunkter. Pelarna ligger runt omkretsen på ett avstånd av 2-2,5 m från varandra. För att göra detta arrangerade vi först en grund grop och sandkudde. När fundamentet är klart, kontrollera markeringens korrekthet med diagonalmetoden.

3D-diagram över arrangemanget av kolumnstiftelsen

Med hjälp av en borrigg (motobura) eller spadar gräver hål för kolumnären. Formen är installerad, vattentäthet läggs och tegelstenar är ordnade. För vattentätning kan du använda takfilt eller film.

Om stolparna är tillverkade av betong eller cement, bör armering användas. Den kan utrustas genom att stärka pelarna på alla sidor med järnstänger 12 mm i diameter. Förstärkningsstängerna ska sticka ut 15 cm ovanför stolpen – det här säkerställer det efterföljande buntet med stolparna. Förstärkning är horisontell och vertikal. Horisontella wire jumpers (tråddiameter på 6 mm passar) placeras på ett avstånd av 20 cm.

Pelarefundament med betonggrill

Ramverket för grillen är gjord av stavar bundna med ståltråd. Formning samlas in från brädorna, vars dimensioner måste motsvara grävens parametrar. Därefter fortsätt att hälla den konkreta lösningen, som knådas självständigt eller förvärvar den färdiga blandningen. Betongning sker i steg, varje gång stämpling av blandningen. Efter slutförandet av arbetet i fundamentet av stiften införda hårnål 50 cm lång, som kommer att monteras skelett av trä-ram hus.

Förtrogen med arbetet med byggandet av stiftelsen kan vara från videon ”Hur man bygger ett ramhus med egna händer”.

Bindning av ramhusets botten: stegvisa instruktioner

Efter att grundarbetet har slutförts, tar det minst en vecka för betongen att sätta ordentligt. Därefter utrusta vattentätningen av fundamentet av takmaterial eller vattentätning, lägg den i två lager. Trimmen är gjord av timmeravsnitt 150×150 cm

Bra råd! När du väljer en stång för underklädseln, ta hänsyn till avståndet mellan stöden i kolumnformen. Ju större det är desto tjockare träet borde vara. Detta kommer att hjälpa till att undvika sagging.

Det förberedda virket läggs på fundamentet runt omkretsen, kontrollerar längden på väggarna och kontrollerar data med projektet. Om strålens längd inte räcker för att ligga på ena sidan av omkretsen, är det nödvändigt att ansluta dem till varandra. Virket skärs och sammanfogas så att dockningsställena faller på grundpelarna. Dockning görs genom att klippa lås i ändarna av baren (inloppet är 30 cm). I hörnen av de ojämnda stolparna är anslutna med samma princip.

Ramhus kan byggas om två månader

Därefter fixar timret på fundamentet med stift eller bultar. Borra hål i virket och i stiftet på fundamentet. Högtalarnas bilagor som möjligt fördjupas. Fogarna är fasta med naglar. Stiftelsen bindande under de inre partitionerna utförs på samma sätt. För tillförlitlighet rekommenderas att fästa lederna med metallhörn.

Visuellt bekanta dig med genomförandet av att binda grunden kan vara från videon ”Ramhus med egna händer”.

Enhetsgolvramhus gör det själv: stegvisa instruktioner

Installationen av golvet börjar med att fästa loggen i staplarna på den färdiga trimmen. En logg med en sektion på 10×20 cm kan användas som en logg. I denna roll kan styrelsen också fungera, men då är det nödvändigt att installera två brädor tillsammans för styvhet. Frekvensen för lagrets placering beräknas med hänsyn till storleken på isoleringsplattorna, som ska passa tätt mellan lagren. Om till exempel, om mineralull med 61 mm bred plåt ska användas för isolering, är lagringshöjden inställd på 60 cm.

För fastsättning av stocken används naglar och fixeringsvinklar. Lagen passar inte ihop med träet, men retar sig från träets kant ca 5 cm, där skivorna som täcker klyftan mellan skikten kommer sedan att fästas. När alla stockar är monterade, naglas en eller två tvärskivor mellan dem för att göra strukturen styv.

Ordningen med arrangemang av golvramhuset

Nästa steg kommer att ligga på vattentätningsmaterialet i höljet, vilket är täckt med hela golvramens yta. Ovanpå membranens stapelplattaisolering. Isoleringen är placerad så att stånglinjen på plattorna i föregående lager är stängd med mitten av plattan i nästa lager.

Bra råd! För kvalitets ånga och tätskikt material motsvarande rekommenderas att boka överlappas för att undvika inträngning av fukt eller ånga.

En ångspärrfilm läggs ovanpå isoleringen och först därefter är golvet täckt med specialplattor. Förutom plattorna kan du använda plywood eller bräda.

Lathing av träramen av huset på en stapel foundation

Många bilder av ramhuset med händerna med fasad fixering av arbetet hjälper till att förstå installationen i detalj.

Ramhusets väggar

Monteringen av väggarna i ett träramhus görs genom montering av ramkonstruktionen. Det kan vara trä eller metall. Ek används oftast för träramar, men andra träslag kan också användas. Rammen är monterad enligt rambyggnadens konstruktion. Med egna händer samlas en väggspänning först på golvet och sedan monteras det färdiga väggelementet på golvet.

Arrangemang av en ram och husets golv och väggar

I detta skede är det viktigt att korrekt göra alla mätningar och beräkningar av längden och höjden på framtida väggar. Avståndet mellan ställen är gjord på grundval av isoleringsplattans bredd så att de tydligt kommer in mellan stativen. Vid användning av mineralull som värmare görs steget 1-2 cm mindre än materialets bredd. Alla vertikala ställen är fastspända till topp- och bottenramelementet. För pålitlighet kan du också använda monteringsvinklar.

Vid beräkning av längden på varje vägg är det nödvändigt att ta hänsyn till att varje spänning måste vara mindre än tjockleken på racket i nästa spänning. Ibland räcker inte timmerlängden för att täcka hela väggen. I detta fall är väggens spännform bildad av flera delar, vilka därefter är sammankopplade. Väggens spänn, monterad från flera delar, är lättare att montera om arbetet utförs av en person.

Byggnadselement av ramhusets vägg

För att göra ramverket av väggarna mer styvt, installeras hoppare mellan de vertikala stolparna. De är som regel monterade på ett förskjutet sätt: i ett utrymme från ovan, i den andra – från nedan. Lintels kan monteras både på den installerade ramen, och när strukturen fortfarande ligger på golvet. Fönster och dörröppningar i väggarnas ramar är ordnade enligt projektet.

När alla väggarna är klara, fortsätt till deras montering. Den första spännvidden är monterad på golvet, och stöden är installerade ute. Så samla upp alla väggarna, koppla dem ihop med naglarna. När man sammanfogar delar av väggarna i ett enda spår, övervakas det för att matcha botten och toppen av strukturen. För att fixa väggens vertikala nivå, använd pinnar (diagonalt naglade brädor).

Montering av ramarhusets väggar

Bra råd! För att styra pelars vertikalitet och korrekthet av hörnen, använd en lång nivå eller rör och en byggnadstorg.

För att bli bekant i detalj med hur ramhuset är tillverkat med egna händer, använd foto- och videomaterial om detta ämne.

Installation av interna partitioner och tak

När ytterväggarna är monterade, fortsätt till installationen av interna partitioner. Principen för montering av innerväggar skiljer sig inte från installationen av huvudväggar, förutom att deras tjocklek kan vara något mindre. När det gäller värmeisoleringsskiktet används det här som ljudisolering. Dessutom tillhandahåller anordningen av sådana väggar inte ång- och vattentätning.

Pålitlig fixering av ramelementen kommer att säkerställa styrkan i hela strukturen i huset

Nästa är bindningen av hela strukturen på överkanten. Detta kommer att bidra till styvheten hos hela monterad struktur och högkvalitativ fixering av alla vinklar. Övre trimmen är gjord av plankor, som spikas ovanifrån längs hela längden på de yttre och inre väggarna. Den viktiga punkten här är att anslutningslinjerna på väggarnas delar ska täckas med en solid bräda på minst 30 cm.

Därefter är ytan på alla väggar med yttre eller inre sida sydda osb-plattor. Detta kommer att ge slutlig styvhet av hela strukturen av väggramen.

Arrangemanget på vinden i ramhuset

Taket är monterat på toppen av träet. För detta ändamål görs spår i träet, i vilket takbalkarna sätts in, dessutom fästs med naglar. På den plats där de inre partitionerna passerar, är stödstängerna monterade, vilka är anslutna till nedre och övre trimmen. Nail taksköld, gjord av grovade brädor.

Ångskyddsskiktet läggs ovanpå skölden, de är täckta med överlappsstakar. Därefter spola med strålarna som är utrustade med värmeisolering (mineralull, skum, expanderad lera). Ett skikt av isolering är täckt med en vattentätfilm och en bräda styrs i riktningen tvärs mot strålarna. Nästa går till golvet, som på nedre våningen.

Takarrangemang med vatten- och ångisolering, samt med användning av mineralull som värmare och ljudisolering

Som en extra hjälp, använd ett foto av byggnadsstadierna i ett ramhus med egna händer.

Takkonstruktion

Taket är ordnat på scenen när alla väggar är byggda och fixerade. Bestäms av önskad sluttning och antalet takhöjder. Det vanligaste är gaveltaket. För att öka användbarheten är vissa hus utrustade med en veranda. Projektet av ett ramhus med en veranda kan ge två typer av takkonstruktion: över huset, en gavel, ovanför verandan, en enda sluttning. Dessa typer av tak används också för rambyggnaden med vind och veranda. För envåningsramhus med ett platt tak används endast ensidig konstruktion.

Gable design – en populär lösning för att arrangera taket på ett ramhus

Rafters är valda med tvärsnitt så att isolering kan läggas mellan dem. För provet ska du ta två brädor med en längd av 6 m och ansluta dem till en L-formad struktur, lyfta dem på taket, vila på trimstrålen så att överhängen är 35-50 cm. Den resulterande konstruktionen är fast med en spindel och används som modell för spjällen. De är monterade på ett avstånd av 70 cm från varandra.

Anslutningen av spärrar i åsen utförs enligt metoden för ”halva tassar”. De första spjällen är monterade på gavlarna, och sedan dras en tråd mellan dem, beroende på vilken nivå de resterande mellanliggande spjällen är monterade på. Sedan ordna kasse: tunn eller solid.

Bra råd! Oavsett lådan, bör installationen i skridskoområdet utföras utan mellanrum.

Husets ram är täckt med OSB-plattor från utsidan

För takläggning kan du använda metallplattor eller profilerad plåt. Detta material är lätt att installera, har låg vikt och överkomligt pris. Dessutom kommer ett sådant tak alltid att ha ett attraktivt utseende.

Du kan lära dig mer om takbyggnadstekniken genom att leta i videon ”Hur rambyggnaden är byggd” på nätverket.

Anordningen för uppvärmning av ett ramhus med egna händer: en stegvis instruktion

Att veta hur man värmer ramhuset måste du fokusera på säsongens livsstil i huset. Om det är planerat att leva permanent, ska värmeisoleringsskiktet vara minst 5 cm tjockt. För att arrangera uppvärmning av ett ramhus med egna händer använder de expanderat polystyren, skum eller mineralull.

Avståndet mellan ramarnas stolpar ska vara något mindre än isoleringens bredd

Från utsidan är OSB-plattorna täckta med ett vattentätt membran. Därefter fylls gitteret från skenor för ventilation i ramhuset. Med händerna på insidan mellan de vertikala ställen passar det nödvändiga isoleringsskiktet. Varje efterföljande isoleringslager bör överlappa korsningen i föregående skikt. För att undvika fuktighet från inuti rummet fylls en ångspärr över isoleringen och väggarna är täckta med lakan av osb-plattor.

Isolering för husets väggar utanför sidospåren: välj material och installationsmetod. Valet av typen av isolering. Egenskaper av material, deras fördelar och nackdelar. De viktigaste stadierna av installationen.

Gör sedan det yttre huset. Detta kan vara gips, väggbeklädnad vagnskort eller sidospår. Den mest acceptabla finishen är vinylskärning. som det är lätt monterat och kan skydda väggar från yttre atmosfäriska fenomen under lång tid.

Siding foder – en bra lösning för att avsluta ramhuset

De främsta fördelarna med ramhus

Byggandet av ramhus (recensioner bekräftar detta) löser problemet med att få bekvämt och budgetboende. Fördelarna med denna teknik:

 • den mest prisvärda konstruktionstekniken;
 • förmågan att använda lätta grundtyper
 • snabb erektion hastighet;
 • tillräcklig låg värmeledningsförmåga hos strukturen tillåter att minska uppvärmningskostnaderna;
 • låg värmekapacitet gör att du snabbt kan värma upp huset till en bekväm temperatur vid periodisk användning av bostäder.
 • utmärkt ljudisolering;
 • Möjligheten att placera kommunikationer inuti väggarna, vilket har en positiv effekt på lokalens estetiska del.

Exempel arrangemang av ramhus – en snittvy

 • Brist på krympning gör att du kan börja arbeta omedelbart efter byggnaden av huset och flytta in på det på kortast möjliga tid.
 • Användning vid konstruktion av miljövänliga material;
 • hög seismisk resistans (upp till 9 poäng);
 • Inget behov av att värma huset på vintern vid säsongsboende.
 • ingen anledning att använda speciell byggutrustning
 • Frånvaron av våta konstruktionscykler gör det möjligt att arbeta oberoende av lufttemperatur och tillgång till vatten.
 • Snabb demontering om det behövs.

Prefabricerad rambyggnad med moderna byggmaterial

Alla dessa fördelar bidrar till den ökande populariteten hos ramtekniker bland byggnadsmetoderna för bostadshus. Dessutom tillåter sådana tekniker ägare till småhus att bygga en ramförlängning till huset med egna händer för att öka bostadsutrymmet. Sådana konstruktioner är ekonomiska och med lämplig konstruktion ger förutsättningar för bekvämt boende. De är minimala i kostnaden och kan läggas till någon typ av hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *