DIY

Stiftvattentätning gör det själv

– neutral till aggressiv miljö

– motståndskraft mot markrörelse och strukturdeformation

Men det finns vissa nackdelar med denna vattentätning: när grundvattnet stiger över utloppsnivåns nivå upphör även dräneringsskärmen att fungera.

Stiftvattentätningen beror också på typen av stiftelsen själv.

Det är att föredra att vattentät denna typ av fundament med valsat takmaterial som ligger på fundamentplattor. Isoleringen placeras ovanpå ruberoid, eftersom isoleringen och vattentätningen av fundamentet är viktiga komponenter i vilken konstruktion som helst. Sedan göres en screed på isoleringen, och golvbeläggningen läggs på den.

Stiftvattentätning gör det själv

Vattentätningsplatta grundmaterial takmaterial

Viktigt: Om ytan på plattan är ojämn, måste du göra en jämnbindning.

Hur man gör en vattentätningsbaserad tejp typ? Denna grund är vattentät på flera sätt:

Bitumenmastic är det mest ekonomiska alternativet. Det är lämpligt i sådana fall: för högkvalitativt skydd mot kapillärhöjning av grundvatten och genom penetrering av ytvatten. Men beläggningen skyddar inte mot tryckvatten eftersom den inte stiger upp över 2 m. Den appliceras på en plan yta som tidigare torkats.

Vattentätning med bitumenmastik

Viktigt: En sådan vattentätning behöver skydd mot mekanisk skada, som vanligen uppstår vid återfyllning av utgrävningen, eftersom den innehåller byggnadsskräp.

Som skyddsåtgärd:

– valsade geotextiler

– En pressande vägg från en tegelsten

– EPS-värmare.

Ruberoid – materialet är lite dyrare än plastering. Men då är det mer hållbart och slitstarkt. Stiftelsen behandlas med varm bitumenmastik, på vilken 2 lager (minsta) takfiltar limmas, nödvändigtvis med en överlappning på 10-20 cm.

Vattentätande rullmaterial

Sådan vattentätning appliceras snabbt och enkelt på grund av användningen av en speciell spruta. Detta är ett dyrare material som måste förstärkas med termiskt bunden geotextilmaterial.

Kostnadseffektiv användning av denna vattentätsmetod för grundval av komplex konfiguration, eller om grunden ligger mycket nära en annan struktur.

Video om applicering av ett vattentätande lager av flytande gummi genom sprayning:

Pilar och högar är extremt svåra att vattentäta. Denna process tar mycket tid och ansträngning. Därför är det önskvärt att göra pålar och stolpar av fuktbeständig betong. Nåväl måste träspallar bearbeta korrosionslösning.

Således är det möjligt att komma till den rätta slutsatsen att högkvalitativ vattentätning är en garanti för att byggnadsobjektet, nämligen grunden, inte kommer att utsättas för de skadliga effekterna av nederbörd och grundvatten. Du behöver bara ta hänsyn till alla funktioner i byggnadsstrukturen och genomföra processen korrekt.

Vi rekommenderar relaterade artiklar

Byta källaren under ett trähus – metoder, tekniska nyanser

Foundation vattentätning – material, teknik, tips.

Stiftvattentätningen i modern lågkonstruktion är en nästan integrerad del av byggprocessen för nollcykeln. Detta beror på närvaro av fukt i jorden i de allra flesta av våra lands territorier. Vatten till betong är i sig inte särskilt fruktansvärt, tvärtom, i ett svagt fuktat tillstånd fortsätter betongen att öka sin styrka genom åren. Det finns dock tre stora ”men”.

För det första har betong egenskapen för kapillaritet. Detta är uppkomsten av vatten upp i de minsta porerna i materialet. Det enklaste exemplet på detta fenomen är vätningen av en bit socker, som är lite doppad i ett glas te. Vid konstruktion leder en kapillär uppgång av vatten (såvida inte vattentäthet är klart) till fuktpenetration, först från de yttre lagren av betong till det inre, och sedan från grunden till väggarna som står på den. Och råa väggar är en ökning av värmeförlusten, utseendet på svampar och mögel, skador på inredningsmaterial.

För det andra är den moderna grunden fortfarande inte konkret. Detta är armerad betong, d.v.s. Det finns en armatur i den, som vid kontakt med fukt börjar korrodera. Samtidigt omvandlas järn i armaturen till järnhydroxid (till rost), som ökar i volym med nästan 3 gånger. Detta leder till bildandet av ett starkt inre tryck, som när det når en viss gräns förstör också betongen från insidan.

För det tredje lever vi inte i troperna, och under temperaturen för vårt klimat under vinterperioden är normen. Som alla vet vet vatten när frysning blir is, ökar i volymen. Och om detta vatten ligger i betongens tjocklek börjar iskristallerna som bildar, förstöra grunden från insidan.

Förutom ovanstående finns det en annan fara. Det är inte ovanligt för ett område där grundvatten innehåller kemiska element (salter, sulfater, syror…) som har en aggressiv effekt på betong. När detta inträffar, den så kallade ”betongkorrosionen”, vilket leder till dess gradvisa förstörelse.

Högkvalitativ vattentätning av stiftelsen bidrar till att förhindra alla dessa negativa processer. Och hur det kan göras, och kommer att diskuteras i den här artikeln.

I stort sett kan man skydda grunden från fukt på två sätt:

1) använd vid hällning av den så kallade brobetongen med en hög vattenbeständighetskoefficient (olika märken av betong och deras egenskaper kommer att diskuteras i en separat artikel);

2) för att täcka fundamentet med ett lager av något vattentätande material.

Vanliga utvecklare går oftast på den andra vägen. Vad är anledningen? Vid första anblicken verkar det som om det kunde bli enklare – jag beställde vattentät betong från fabriken, hällde den in och det är det, sitta och glädja. Men i verkligheten är inte allt så lätt, för att:

 • En ökning av priset på en betongblandning med en ökning av vattenbeständighetskoefficienten kan uppgå till 30% eller mer.
 • inte varje växt (särskilt en liten) kan producera ett märke av betong med den nödvändiga vattentäthetskoefficienten, och försök att tillverka sådan betong i sig kan leda till oförutsägbara konsekvenser;
 • Jo och framförallt finns det problem med leverans och läggning av sådan betong (den har en mycket låg rörlighet och griper sig snabbt, vilket i de flesta fall begränsar användningen).

Användningen av vattentätbeläggning är tillgänglig för alla och med vissa färdigheter kan du göra det även med egna händer.

Material för vattentätning av fundamentet.

Alla material som används för att skydda grunden från fukt kan delas in i följande grupper:

 • Obmazochnaya;
 • sprutbar;
 • rulla;
 • penetration;
 • puts;
 • skärm vattentätning.

Låt oss bo mer detaljerat om var och en av dem.

I) Obmazochnaya vattentätning är ett material baserat på bitumen som appliceras på ytan (ofta i 2-3 lager) med en borste, rulle eller spatel. Sådana beläggningar benämns vanligtvis bituminös mastik. De kan tillverkas självständigt eller köpas i färdiga tillstånd hällda i hinkar.

Receptet på hemmagjord bitumenmastik: köp bitumenbitumen, hugga den i små bitar (ju mindre desto snabbare smälter det), somna i en metallbehållare och elda tills den är helt smält. Ta sedan bort skopan från värmen och tillsätt den använda oljan, och bättre dieselbränsle (20-30% av mastiken), blanda allt grundligt med en träpinne. Hur detta görs visas i följande video:

Färdiggjord bitumenmastik säljs i skopor. Före användning, för mer lämplig applicering blandas det vanligen med tillsats av något lösningsmedel, t ex lösningsmedel, vitand, etc. Detta anges alltid i anvisningarna på etiketten. Det finns flera tillverkare av sådana mastics med olika priser och olika egenskaper hos den färdiga beläggningen. Det viktigaste när man köper dem ska inte misstas och inte ta materialet, till exempel för takläggning eller något annat.

Innan du applicerar bitumen mastic rekommenderas betongytan att rengöras av smuts och primer. Primeren är gjord med en speciell förening, den så kallade bituminösa primeren. Det säljs också i butiker och har en mer vätskekonsistens än mastic. Applicera beläggning vattentätning i flera lager, varav en – efter den föregående har satt. Beläggningens totala tjocklek når 5 mm.

Denna teknik är en av de billigaste jämfört med de som beskrivs nedan. Men det har också sina nackdelar, såsom beläggningens låga hållbarhet (speciellt förberedd av dig själv), arbetets långa varaktighet och höga arbetskostnader. Processen med applicering av mastic med en borste visas i följande video:

II) Spridd vattentätning eller det så kallade ”flytande gummit” är en bitumen-latexemulsion som kan appliceras på fundamentet med en speciell spruta. Denna teknik är mer progressiv än den tidigare, eftersom låter dig utföra arbete mer effektivt och på en ganska kort tid. Tyvärr påverkar mekaniseringen av arbetet sitt värde väsentligt.

Egenskaperna för det flytande gummit och sprutprocessen visas i följande video:

III) Valsisolering är ett bituminöst eller polymert modifierat material som tidigare deponerats på vilken som helst basis. Det enklaste exemplet är en välkänd ruberoid med en pappersbas. Vid tillverkning av modernare material används glasfiber, glasfiber, polyester som bas.

Sådana material är dyrare, men också mycket bättre och mer hållbara. Arbete med vattentätning kan utföras på två sätt – genom limning och smältning. Limning utförs på ytan, tidigare primerad med en bituminös primer, med användning av olika bitumenmastik. Svetsning utförs genom uppvärmning av materialet med en gas- eller bensinbrännare och dess efterföljande limning. Hur detta görs visas i följande video:

Användningen av valsade material ökar hållbarheten hos grundvattentätningen i jämförelse med exempelvis beläggningsmaterial. De är också ganska överkomliga. Nackdelarna innefattar arbetets komplexitet. Inte en erfaren person att göra allt kvalitativt ganska svårt. Inte heller klara av arbetet ensam.

Införandet av självhäftande material på marknaden för flera år sedan gjorde det mycket lättare att arbeta med vattentätning. Så här skyddar du grunden med hjälp av dem visas i följande video:

IV) Penetrerande vattentätning är beläggningen av betong med speciella föreningar som penetrerar 10-20 cm i tjockleken genom porerna och kristalliserar inuti, varigenom passagerna blockeras för fukt. Dessutom ökar det betongets frostbeständighet och dess säkerhet från kemiskt aggressivt grundvatten.

Dessa föreningar (Penetron, Hydrotex, Akvatron, etc.) är ganska dyra och har inte hittat bred applikation för fullständig vattentätning av fundamentet i en cirkel. De används oftare för att eliminera läckage i källarna som redan har byggts och drivits, när det inte längre är möjligt att reparera vattentätningen utifrån med andra metoder.

Mer detaljerat om egenskaperna hos penetrerande material och deras korrekta tillämpning beskrivs i följande video:

V) Vattentätning är i stort sett en typ av beläggningsisolering, bara här är det inte bitumenmaterial som används, men speciella torrblandningar med tillsats av vattenbeständiga komponenter. Kokta plaster appliceras med en spatel, trowel eller pensel. För större styrka och för att förhindra sprickor kan gipsnät användas.

Fördelen med denna teknik är enkelheten och hastigheten på tillämpningen av material. Nackdelen är den låga hållbarheten hos vattentätningsskiktet och mindre vattentäthet jämfört med ovanstående material. Användningen av vattentätande plåster är mer tillrådligt för utjämning av ytor på fundamenten eller till exempel för tätning av fogar i stiftelser gjorda av FBS-block, innan de därefter beläggs med bitumen eller vattentätning.

VI) Skärmvattentätning – detta kallas ibland skydd av fundament från fukt med hjälp av speciella svällande bentonitmattor. Denna teknik, som i huvudsak är en ersättning för det traditionella lera slottet, har dykt upp relativt nyligen. Mats är fästade vid fundamentet med dyna överlappade med varandra. Mer detaljerat om vad datamaterialet är och dess egenskaper beskrivs i följande video:

Hur väljer man en vattentätning för stiftelsen?

Som du kan se finns det idag en stor mängd olika vattentätningsmaterial för att skydda grunden. Hur inte gå vilse i denna sort och välj exakt vad som passar dina specifika förhållanden?

Låt oss först titta på vad du behöver vara uppmärksam på när du väljer en vattentätning:

 • närvaro eller frånvaro av en källare;
 • grundvatten nivå
 • typ av grund och metod för dess konstruktion

Den olika kombinationen av dessa tre faktorer bestämmer vilken vattentätning som bör föredras i detta fall. Tänk på de vanligaste alternativen:

1) Pillar fundament.

Den kolumnarade borrade grunden kan skyddas endast genom vattentätning. För detta rullas cylindrar av den önskade diametern från den, fixeras med scotch tape, doppas i de borrade brunnarna, armeringsburar installeras och betong hälls.

Det billigaste alternativet är att använda vanlig ruberoid. Om det ströms är det bättre att rulla upp det med en jämn sida utåt så att på vintern, när den fryser, stannar jorden mindre mot den. Det är önskvärt att göra det så att vattentätets tjocklek runt hela omkretsen inte var mindre än två lager.

Vid användning av asbest eller metallrör för kolonngrunden kan de förbeläggas med eventuell bitumen vattentätbeläggning i minst 2 lager.

Om du ska bygga en grill på pelarna. innan det hälls, för att öka tillförlitligheten, måste pelarnas toppar också beläggas med vattentätning (ännu bättre, inte som i figuren nedan men direkt från marken). Detta förhindrar en eventuell kapillär uppgång av vatten från marken till grillen.

2) Grunt fotade tejpfundament (MZLF).

MZLF i sin väsen bör alltid ligga över grundvattennivån. Därför är det för sin vattentätning tillräckligt för normalt takmaterial och bitumenmastik för att förhindra kapillärläckage av fukt från jorden.

Figuren visar ett av arbetsalternativen. Innan du monterar formen, sprids ruderoid med en liten frisättning på en sandkudde. Sedan, efter hällning och inställning av betongen, beläggs sidoytorna på tejpen med en vattentätbeläggning. Ovanför blindaområdet, oavsett om du har en bas (betong eller tegel som i fig.), Görs avskärmning av vattentätning genom att hålla 2 lager av takmaterial på bitumenmastiken.

3) Inbyggda stiftfundament (ett hus utan källare).

Vattentätning av underjordisk remsa grunden, oavsett om det är monolitisk eller från FBS-block, när det inte finns någon källare i huset, kan göras enligt det schema som visas ovan för MFL, botten är valsat material och sidoytorna är belagda med beläggningsisolering.

Det enda undantaget är när grunden inte hälls i formen, men direkt in i den utgrävda grävningen (som du förstår, fungerar inte plasteringen). I det här fallet, innan du installerar förstärkningsburet och häller betongen, är väggarna och botten av skyttarna täckta med vattentätning med limning eller fästning av lederna. Arbetet är verkligen inte särskilt bekvämt (särskilt i en smal gräv), men det finns ingen plats att gå. Detta diskuterades i artikeln ”Ribbon Foundation – beräkning och konstruktion med egna händer”.

Glöm inte heller skiktet av stängning av vattentätning över blindområdet.

4) Inbyggda bandfundament som är källarväggar.

Används för vattentäta källarväggar utanför beläggningen och sprutmaterialet är endast tillåtet i torra sandiga markar, när grundvattnet är långt borta och vattenförsörjningen går snabbt igenom sanden. I alla andra fall, speciellt med möjlig säsonghöjning av grundvatten, måste du göra vattentätning i 2 lager med moderna material baserade på glasfiber eller polyester.

Om grunden är gjord av FBS-block, före vattentätning av sömmarna mellan de enskilda blocken, är det önskvärt att täcka upp plasteringens vattentätningsblandning samtidigt som ytan nivåeras.

Basplattor (källargolv) är traditionellt skyddade från fuktens botten genom att hålla två lager av vattentätning på betong till förberedd betongberedning. Det andra lagret är vinkelrätt mot det första. Detta diskuterades mer ingående i artikeln ”Skivfonden – beräkningen och uppbyggnaden av egna händer”.

För att inte skada vattentätningsskiktet under efterföljande arbete, försök att gå så lite som möjligt, och omedelbart efter installationen stäng den med extruderat polystyrenskum.

I slutet av artikeln kommer vi att uppmärksamma ytterligare två punkter. För det första, när grundvattennivån stiger över bottenvåningsnivån, är det nödvändigt att dränera (ett system av dräneringsrör som ligger längs husets och brunnarnas omkrets för översyn och pumpning av vatten). Detta är ett stort ämne som kommer att diskuteras i en separat artikel.

För det andra kräver lagret av lodrät vattentätning skydd mot skador som kan uppstå vid återfyllning och jordförpackning, liksom vid frosthöjning av marken på vintern, när den håller fast vid vattentätningen och drar upp den. Detta skydd kan tillhandahållas på två sätt:

 • grunden är täckt med ett skikt av extruderat polystyrenskum;
 • Montera speciella skyddsmembran som nu är till salu.

De flesta byggare föredrar den första metoden, eftersom han låter dig omedelbart ”döda två fåglar med en sten”. Epps och skyddar vattentätningen och isolerar grunden. På isoleringen av stiftelser i detalj här…

Om artikeln var användbar för dig klickar du på en eller flera sociala knappar. Detta kommer i hög grad att bidra till den fortsatta utvecklingen av vår webbplats. Tack så mycket.

Stiftvattentätning gör det själv

Stiftelsen är grunden till en byggnad som är i direkt kontakt med marken, medan det mesta har direkt kontakt med jordskikten. Grundvatten och nederbörd påverkar grunden, medan dess erosion och förstörelse uppstår. Speciellt farligt är effekten på den våta grunden av temperaturer under noll: frysning i porer och mikrobrytningar, vattnet expanderar, sprickor bildas, vilket drastiskt minskar motståndet hos grunden till belastningarna. Lösningen på detta problem är vattentäta grunden, i ett privat hus är det ganska möjligt att göra det själv.

Stiftvattentätning gör det själv

Typer av vattentätning och deras egenskaper

I modern konstruktion används olika metoder för vattentätning grunden:

 • beläggning – behandling av grunden med föreningar som har hög fuktmotstånd, t ex bituminösa eller polymera mastics;
 • impregnering – behandling med föreningar med hög penetrerande effekt. De fyller kapillärerna i materialet och bildar ett icke-hygroskopiskt lager upp till flera tiotals tjockt tjockt;
 • klistra in – klistra in fundamentet med valsade material behandlade med bindemedelskompositioner. De är uppbyggda, kräver uppvärmning eller självhäftande.
 • monterad – vattentätning med dubbla geomembraner från en polymerbana, monterad i en enda fuktsäker yta.

Vattentätning med mastic

DIY mastic för vattentätning grunden är gjord på basis av bitumen eller gummi med tillsats av olika tillsatser som ökar styrka och elasticitet: förstärkande fibrer, mjukgörare, toning. Kohler läggs till olika lager applicerad mastik, så att graden av täckning av varje lager är mer visuell. Mastics producerar en komponent – färdig att använda, eller tvåkomponent – som kräver blandning före applicering.

Vattentätning grunden med mastic

 1. Ytan måste rengöras från tung smuts och gamla valsade tätningsmaterial. Ta bort spår av rost, färg, beläggningsisolering är valfri. Det finns mastik som kan appliceras på en torkad yta – det här är bekvämt för arbete i vått väder.
 2. Alla skarpa kanter, kanterna måste tas bort – de kan skada vattentätningsskiktet under jordens mekaniska tryck. Diskhoar och sömmar måste torka med sandcementmortel – detta kommer att eliminera bildandet av bubblor och förbättra adhesionen av mastik.
 3. Platser av leder av vertikala och horisontella ytor är förberedda enligt följande: de tar bort en avfasning från yttre hörn, med en hörnradie på minst 3 cm, inre hörn är utrustade med filé och förstärkt med glasfiber.
 4. Ytan är primerad med en speciell komposition lämplig för den typ av mastik som används och torkas därefter. Förbered mastiken för applicering: mastik för varm applicering upphettas, tvåkomponentmattor blandas. Applicera mastic med en borste eller rulle, riktningen av stroke – vertikal. Obmazochnoe vattentätning appliceras i flera skikt, och innan du applicerar varje efterföljande lager nödvändigtvis tillåter den tidigare att torka.
 5. Återfyllning sker med mjuk jord, optimalt med byggsand: På grund av egenskapen är det bra att passera fukt, sandfyllning kommer att förhindra stagnation av grundvattnet vid fundamentet.

En typ av beläggning vattentätning är impregnering. Dess skillnad är att kompositionerna för att genomföra impregnering av vattentätning har möjlighet att penetrera djupt in i materialets porer och därigenom skapa ett isolerande skikt som inte släpper igenom fukt.

Impregnering bas vattentätning

Abrasiv vattentätning används för att skydda mot kapillär fukt. Den har låg mekanisk hållfasthet och är inte lämplig för skydd mot grundvatten och erosion. Använd i så fall en flerskiktsdämpande vattentätning grunden med egna händer.

Basvattentätningskällare

Pasta vattentätning är tillverkad av rullmaterial med impregnering av vattentätt, såsom takmaterial eller polymerfilmer. Moderna valsade material för vattentätning okleechnoy har förstärkning, vilket ökar deras draghållfasthet.

Processen att klistra in vattentätning

Teknik för att applicera rullade material:

 1. Förbered grunden för vattentätning: rengjord av damm och skräp, torkad och behandlad med en primer lämplig för bitumen vattentätning. Torkas.
 2. För att lägga vattentätningsvalsen är fundamentet täckt med ett lager bitumenmastik, som är limt på rullmaterialet. Materialremsor är limmade med överlappning, dessutom beläggning dem med bitumen mastik. Antalet lager beror på det beräknade hydrostatiska trycket.
 3. En gasbrännare krävs för att limma överlappande rullmaterial med ett polyetylensmältskikt. Vattentätningen rullar lätt, uppvärms och pressas till basen. Fortsatt att värma rullen rullas den gradvis över hela ytan av fundamentet. Remsorna läggs överlappade, och när nästa lager läggs, säkerställs att de förekommande sömmarna överlappar varandra helt.
 4. Valsade tätningsmaterial med självhäftande skikt limas på en förbehandlad yta som inte har skarpa kanter, utskjutningar och sänkor. Joderna är dessutom belagda med polymermastik.

Monterad vattentätningsstiftelse

Moderna material för monterad vattentätning är termoplastiska membranbeläggningar med ett förstärkt ytterskikt som ger ytterligare styrka. Membranens inre lager möjliggör avlägsnande av fukt i ytterriktningen och gott skydd mot grundvattnets penetrering. Fukt kondenserar på spikskiktet och dräneras i avloppssystemet. Membran vattentätning har bra draghållfasthet och hög förlängning.

Monterad gyro foundation

 1. Förbered grundytan, rengör och nivå.
 2. Det är nödvändigt att utesluta kontakt med membranpolymerens vattentätning med bituminösa material, fetter och lösningsmedel, liksom med skum, polystyren, monteringsskum. För att undvika kontakt kan du isolera källarytan med geotextiler.
 3. På platser med vertikala och horisontella kompisar är filéer eller förstärkning anordnade från ett ytterligare förstärkningsskikt från en kompensationsband.
 4. Lägg monterade vattentäta remsor överlapp, lima lager genom svetsning med varmluft.
 5. Utrusta avloppssystemet och fyll det med jord.

Valet av typen av vattentätning beror på flera faktorer: djupet av det övre grundvattnet, mängden nederbörd och platsens topografi. I vissa fall är byggandet av dränering avgörande.

För att skydda mot fuktkondensation och se till att fundamentet är hållbart rekommenderas det också att utföra fundamentisolering.

Se även:

 • Basvattentätningskällare

 • Obmazochny vattentätning av basen

 • Vattentätningsstiftelsen TechnoNIKOL

 • Horisontell basvattentätning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *