Hur man värmer

Tak takisolering från insidan

Därför läggs ångspärrfilmen också med anknytningen av en tyg till en annan. Dessutom är dessa fogar limmade med ett speciellt dubbelsidigt ånggenomsläppligt tejp (det ser ut som ett klibbigt gummi). Regelbunden färg eller klädsel fungerar inte. De ger inte 100% skydd mot ånga. Förutom lederna är alla leder också limmade: från botten, från sidorna, från toppen.

På ångspärren applicerad linje. Den markerar gränsen från vilken nästa lager börjar (det här är värdet av överhänget) och linjen längs med vilken dukarna hålls tillsammans med skottband

Ångspärren är vanligtvis fäst på lagren med häftapparat eller, som i figuren, med remsor av den inre höljet för installation av huden. I detta fall bildas en annan ventilationsventil som torkar ytan och membranet. Detta gap är önskvärt men inte nödvändigt. I princip kan klädplattan monteras direkt ovanpå membranet.

Värmeisolering

Ju bättre att isolera ett trasigt tak – frågan är komplex och det finns inget bestämt svar på det. De använder mineralull, bara hård, med en densitet på 30-50 kg / m3. Eftersom mansardtaket vanligtvis har en stor lutningsvinkel kan mjuka material glida. Det är av den anledningen att det är bättre att ta tallrikar. Även om det i det här fallet är nödvändigt att justera spärrenes steg till isoleringens dimensioner: den ska vara 10-15 mm mindre än plattans bredd så att materialet blir ”passande” mellan balkarna och håller det bra.

Det är nödvändigt att lägga isoleringen så att det finns så lite kalla broar som möjligt. För centrala Ryssland krävs vanligtvis 200-250 mm mineralull. Det här är några lager av mattor. När man lägger sig mellan takets takbitar placeras plattorna så att sömmen i en rad överlappar varandra. Isoleringens bredd, som redan nämnts, bör vara något bredare än avståndet mellan spjällen. Då blir plattan snäv, med undantag av sprickor. Om bredden är mer / mindre måste du klippa materialet. I så fall är chansen att få en jämn kant liten och det finns många rester kvar.

Om storleken på häftapparaten inte tillåter att låsa all isolering, fylls den från sidan av rummet över hylsan med den erforderliga tjockleken. Mellan dem låg rester av isolering. En ångspärr är fastsatt på toppen av den och om nödvändigt en burk för efterbehandling. Det här alternativet är ännu bättre: kalla broar är helt uteslutna och blockerar även spjällen. Denna metod kräver lite mer kostnad för installationen, men det kommer definitivt att bli varmare på vinden, vilket kommer att minska värmekostnaderna.

Hur man isolerar mansardtaket: arbetsordningen

Enheten på vinden golvet är också bra, vilket gör att du kan sträcka slutet av konstruktionen. Omedelbart är det nödvändigt att lägga och fixera superdiffusionsmembranet på spjällen, kassen och takmaterialet på den. En uppvärmd vind kan ske från insidan efter ett tag.

Men var uppmärksam: Vattentätningsskiktet ska monteras tillsammans med takbeläggningen. Detta är det största misstaget för många utvecklare: de stackar inte detta membran. Som ett resultat är det antingen nödvändigt att ta av taket och lägga ner det, eller uppfinna system som tillåter att korrigera denna brist. Problemet är att det inte finns någon billig lösning för att garantera materialets normala tillstånd.

Vi värmer ute

Om du gör allt på en gång är arbetsordningen följande:

 • På sidan av rummet är en kista över spärren packad – det kommer att vara värmeisolering på den, i stället för en kista, ibland är en ledning eller galvaniserad tråd fastsatt.
 • Värmeisoleringsmaterial läggs på det från takets sida (enligt alla regler, förskjutning av sömmarna, se till att det inte finns några luckor);
 • ett superdiffusionsmembran rullas över värmeisoleringen;
 • Obreshetka är fylld;
 • taket läggs;
 • På sidan av rummet är ångspärren fast och limmade;
 • med kasse eller utan montering.

Värmeisolering av mansardtaket ute: det är lätt att arbeta, isoleringen placeras på bottenfodret

Med det här alternativet är det lätt att arbeta med isolering: det är lätt att lägga, det ligger på manteln (snören).

Uppvärmning från insidan

Med det här alternativet kan du skjuta upp inredningen under önskad period (användbart om det finns brist på pengar). Efter installationen av trussystemet är detta vad du behöver göra:

 • rulla ut och säkra vattentätning;
 • att fylla kassen (om det behövs, en räknare)
 • montera takmaterial.

För första etappen är detta allt nödvändigt arbete. Efter möjligheten att fortsätta måste du göra isolering mansard tak från insidan. Det kommer inte att vara så bekvämt att arbeta: det kommer att vara nödvändigt att göra en väggkonstruktion, som inte tillåter att trycka isoleringen högre än nödvändigt. Själva bomullsullen måste fixas på något sätt: den strävar efter att falla på huvudet. Arbetsordningen är som följer:

 • mellan lags med ett steg på 40-50 cm, fyll de remsor som håller isoleringen, ger det önskade ventilationssystemet;
 • Värmeisolering av den nödvändiga tjockleken läggs och fixeras (reglerna förblir desamma);
 • skiktet håller isoleringslagret naglas;
 • ångspärrmembranet läggs och limes;
 • Obreshetka och ytmaterial är monterat.

Om du använder plattan, isolerar du vinden från insidan är också lätt

Några anteckningar om hur man lägger isoleringsmaterialet. Om dessa är mattor av mineralull med hög densitet och deras bredd är lite mer än ett steg mellan lagsna, är allt relativt enkelt: de håller sig bra.

Om rullad mineralull läggs, är allt mer komplicerat. Gör isolering mansard tak från insidan, är den placerad från botten upp. Ta en sträng, bygghäftare. Rulla bomullsull, tryck den på lamellerna, fäst en bit av spetsar med remmar och dra bokstaven Z. Så fäst det första lagret bakom det – det andra och alla efterföljande.

Om du vill ha ett mansardtak, är det bättre att använda mineralullmattor med en täthet på 30-50 kg / m 3. De är tuffa för att hålla formen väl. Mjuka rullade material på vertikala ytor eller med en stor sluttning komprimeras, sedimenteras, försämras isolering mansard tak.

Detta är konsekvenserna av att lägga otillräckligt rullad mineralull.

Ju bättre att värma taket på taket

Som redan nämnts ovan är det mest populära materialet för uppvärmning av ett mansardtak mineralull. Hon är bra, men helt ofullkomlig: rädd för fukt. Det är av den anledningen att dess noggranna skydd från alla sidor krävs så att det behåller sina egenskaper.

Polyfoam (expanderad polystyren)

Sheathe takskum eller extruderad polystyren – EPS. Polyfoam (betyg PSB-S-25, PSB-S-35) har ganska bra egenskaper, men vid förbränning avger det skadliga ämnen, även om det finns självsläckande märken (med särskilda tillsatser). Här är det bättre att använda dem för att värma taket för att värma taket.

Den största fördelen med skummet: lågt pris. Det är enkelt monterat: det är monterat mellan spjällen, alla fogar är förseglade med monteringsskum. Det är bekvämt att göra insidan av vinden från insidan med skumplast: beställningsplattor av rätt storlek – 10-15 mm mer än mellanrummet mellan spjällen – och placera dem tätt. På grund av elasticiteten är de mycket väl bevarade.

Från sidan av taket lämnar du också ett ventilationshål och lägger vattentätning. Men det skyddar mer än en trästruktur, eftersom den inte är rädd för skumpolystyren, det absorberar inte det praktiskt taget, det absorberar inte ånga. Här ligger den största nackdelen. Eftersom parrets material inte passerar krävs ett bra ventilationssystem på vinden, och det är extra kostnader.

EPPS har de bästa egenskaperna: under samma förhållanden är tjockleken två gånger mindre än mineralullen med den angivna densiteten och en och en halv gånger mindre än skumplasten. Han har också ett system av lås, vilket minskar risken för sprickor genom vilken värmen kommer att flyga bort. Ett annat plus: Extruderad polystyrenskum gillar inte möss och insekter, svampar och mögel odlar inte på den. Vad begränsar användningen: ett fast pris. Och behöver fortfarande ett ventilationssystem.

Varumärkena Epps – Ekstrol, STIREX, PENOPLEX, URSA XPS, Technoplex, PRIMAPLEX (PRIMAPLEX), Styrofoam (Styrofom), KINPLAST (KINPLAST), Värmeisolering, GREENPLEX (GRINPLEX). Med tanke på att tekniken är densamma, det finns vissa skillnader i egenskaperna, så när man väljer, jämför.

Inte så länge sedan uppträdde en ny typ av isolering: expanderat polystyrenskum. Den appliceras i flytande form till ytan, reagerar med luft, ökar många gånger i storlek, fyller alla luckor och bildar ett monolitiskt skikt. Det här är förmodligen det enda sättet att åtgärda situationen idag och att värma upp vinden om du glömde att lägga ett lager av vattentätning vid montering av takläggning.

Detta är processen med isolering av skumpolystyren (vänster) och vad som hände som ett resultat. Överskott sänkt till lagnivå

Denna isolering har goda egenskaper (värmeledningsförmåga på 0,036-0,040 W / m² ° C), men en speciell applikationsteknik. Det är nödvändigt att organisera ett slutet hålrum i vilket kompositionen kommer att hällas. När det gäller ett mansardtak är sidodelarna spärrar, arkmaterial (DVP, GVL, plywood etc.) spikas upp underifrån och uppåt.

En leveranshylsa lanseras i den formade håligheten, från vilken lossad bomullsull frigörs under tryck. Det fyller alla håligheter, som bildar ett enda lager av isolering.

Processen med att värma mansardtaket med ecowool

Den främsta fördelen med ekolull i jämförelse med all ovanstående isolering: den har ett par. Det kan absorbera fukt upp till 20% av volymen och sedan ge bort den. Det vill säga att det inte finns något behov av att organisera ett ångspärr: fuktigheten regleras naturligt, som det är fallet med trä. Ventilationsgapet mellan taket och isoleringen ska vara detsamma som den ordentligt organiserade rörelsen av luftmassor i den.

Isolering av mansardtak från insidan, instruktion och video

Golvet är ett speciellt rum där väggarna nästan sammanfogas i ett med takytan och ventilationsgapet inte överstiger 100-150 mm. Av denna anledning finns det snabb kylning av rummet på vintern och uppvärmning under sommarsäsongen. Hela ytan på takkonstruktionen är som en värmeackumulator i sommarvärmen, och genom det kommer värmen att undkomma med början av kallt väder. För det första beror det på halten värmeledningsförmåga hos de material som används för takets konstruktion.

På vintern växer värmeflödena från batterierna uppåt i enlighet med fysikens lagar, fördelas under takvinkeln och lätt förflyttas utifrån, eftersom materialet från vilket taket görs enkelt leder upp värme.

När detta inträffar förstörs snöets smältning, som förvandlas till is. I sommarvärmen blir luften på vinden rum så varmt att det blir svårt att andas. Kyl det här rummet, får inte ens mycket kraftfull luftkonditionering.

Hur är det i denna situation? Svaret är bara en – för att värma upp vindsutrymmet ordentligt, välja rätt värmeisoleringsmaterial, parametrarna för dess tjocklek och monteringsplatsen på taket, i överensstämmelse med den tekniska processen.

Till exempel, om isoleringen utförs med ett otillräckligt tjockt material som matchas av ögat, kommer problemet att lösas endast delvis och rummet kommer fortfarande att vara coolt och obekväma. Endast värmaren väljs korrekt i tjocklek och värmeledningsförmåga möjliggör isolering av vinden från takkonstruktionen, och vid byggande av korrekt ventilation kommer allt överskott av fukt att snabbt och smidigt tas bort på utsidan.

Än att isolera mansardtak – kriterier för att välja material för isolering

Valet av högkvalitativa isoleringsmaterial för att isolera vindsummet från insidan är en mycket ansvarsfull process. Tjockleken och skiktet på takpannan beror på typen av isolering och dess huvudegenskaper.

På grund av att vinden är ett rum med en viss konstruktion bör isoleringsvalet baseras på de krav som ställs på det:

 • Minimivärdet för värmeledningsförmåga. Det är önskvärt att förvärva materialets värmeledningsförmåga indikatorer, som inte överstiger 0,05 W per kvadratmeter.
 • Låg fuktpermeabilitet. På grund av det faktum att kondensat kan bildas under taket, och ofta kan taket helt enkelt läcka, bör isoleringsmaterialet inte absorbera fukt, vilket påverkar dess huvudparametrar negativt. Om det är omöjligt att följa sådana regler är det viktigt att utrusta högkvalitativ vattentätning.
 • Materialet för den inre vindisoleringen ska ha en minsta vikt. Denna parameter är mycket viktig eftersom takkonstruktionen inte kan överbelastas. Viktparametrar är direkt beroende av materialets densitet. För taket är väl lämpat mineral eller basaltull. Tyngre alternativ är inte tillrådligt.

 • Höga brandsäkerhetsnivåer. Det är viktigt att isoleringen inte stöder förbränningsprocessen vid öppen eldkälla.
 • Isoleringens förmåga att behålla den ursprungliga formen. På grund av det faktum att isoleringen placeras på en icke-standard yta i en vinkel kan rullade mjuka material glida ner under en viss tid och bilda stora hål i övre delen. Därför bör isolering för vindisens isolering inte förlora sin form och storlek.
 • Hög frostbeständighet. vilket orsakas av plötsliga temperaturförändringar i takytan.
 • Lång operativ resurs.

Det är mycket viktigt att korrekt beräkna isoleringens tjocklek, vilket bör baseras på byggnadens egenskaper, tjockleken på husets väggar, närvaro eller frånvaro av isolering samt tjockleken på takpannan. Alla dessa parametrar är av stor betydelse och endast på grundval av dem är det möjligt att välja den högsta tjockleken på det isolerande materialet. Om du hoppar över beräkningsskedet är det bättre att välja mineralull med 25 cm tjocklek.

Ju bättre att värma vinden från insidan?

För inre isolering av solvatten måste du välja högkvalitativ isolering baserat på klimatfunktionerna i byggnadens område. På grund av värmekonstruktionsegenskaper har varje typ av isolering sina egna fördelar och nackdelar, som materialets popularitet bygger på:

 • Basalt mineralull anses vara en av de mest populära och högkvalitativa värmare för vinden struktur. Den läggs i flera skikt med överlappande leder. I de flesta regioner i vårt tillstånd ska isoleringsskiktet vara 15-20 cm.

 • Inte mindre populär för uppvärmning av vinden är expanderade polystyrenskumplattor. Isoleringens tjocklek bestäms utifrån densiteten.
 • Modernt polyuretanskum – en modifierad version av skummet. Denna isolering passar bäst för inredningsarbete. På grund av minimal värmeledningsförmåga kan polyuretanskum appliceras i ett mindre skikt än någon annan värmare. På grund av den höga adhesivytan fyller den kvalitativt även svåråtkomliga hålrum.

Tekniken att anordna det värmeisolerande skiktet i takytan med egna händer innebär användning av antingen mineralbasaltisolering eller skumpolystyrenplattor. Det är lätt att arbeta med sådana material och de har högkvalitativa tekniska egenskaper. Används ofta en kombination av rullmaterial och isolering i plattorna. Minvata passar mellan takspjällen och polystyrenskumplattor är monterade ovanför den.

Isolerande ”tårta” för vindisolering

Bara genom att observera den korrekta sekvensen av isolerande ”kaka” från insidan av taket på taket, kan du uppnå komfort och trivsel inomhus när som helst på året. Dessutom har denna design följande skikt:

 • ytskikt

 • ventilation med kista;
 • ångspärrskikt;
 • isoleringskula – olika typer av mineralull;
 • vattentätande lager;
 • ytbehandling material som används för takläggning.

Ångspärr är ett obligatoriskt krav för installation av wadded isolering. På grund av detta är det möjligt att skydda mineralull från ånga och kondensat. Vid användning av polyuretanskum behövs inte ångspärr.

Vattentätningsskiktet behövs i alla situationer och högkvalitativt skydd av träelementens takelement kommer att bero på användningen. Som vattentätning är det lämpligt att använda membran av diffusionstyp, som fritt låter ångan ut och inte släpper in fukt i rummet.

Var noga med att mellan lagren av värmeisolatorn och vattentätningsmaterialet förbli luftutloppsavstånd på minst 50 mm. Dess huvudsakliga syfte är att avlägsna överskott av fukt från isoleringen.

Värmande tak tak från insidan mellan spjällen

Processen med inre isolering av mansardtaket bör börja på byggnadsstadiet. Detta är det enda sättet att verifiera korrektheten hos skiktet ”taket”. Samtidigt är det önskvärt att med egna händer formulera ett detaljerat schema på vinden och markera de ställen som ska isoleras från insidan.

Mycket ofta har mansardkonstruktionen en trimmad struktur. Enkelt uttryckt, mellan den nedre delen av takhöjden och inredningen i rummet finns det fortfarande ledigt utrymme, vilket inte behöver värmas upp. Men i en sådan situation är det viktigt att värma taket på takkonstruktionens ytterkant.

 1. Förvärmaren måste packas upp till Minvata typad sin ursprungliga form. Materialet skärs till önskad storlek. Var noga med att lämna en marginal på 25-35 mm för snygg passform till de angränsande spärren.

 2. Knivarna skjuts in i utrymmet mellan spjällen. Det är nödvändigt att trycka lätt på mitten av värmaren så att den räter ut. Man bör komma ihåg att tjockleken på balkarna måste vara minst 25 cm.
 3. En ångspärr med en överlappning på 10 cm läggs ovanpå isoleringen, och lederna limes med tejp. Isoleringen är fastsatt med fästen eller lådor.
 4. För manteln är 2,5 cm tjocka band packade.
 5. Ett dekorativt ytmaterial är fäst över skenorna.

Vid detta skede kan allt arbete på vindsvängningen betraktas som avslutat. Men för att fullt ut förstå väsentligheten i installationsprocessen kan du bekanta dig med videon, isoleringen av taket på vindsvåningen. Om du planerar att värma vinden i den gamla byggnaden, och takkonstruktionen inte vill demonteras, så finns det ett litet knep. Vattentätningsskiktet rullas direkt från insidan av vinden, omsluter takbalkarna och lindar materialet i utrymmet mellan dem. Men i en sådan situation blir det inte möjligt att skydda träbalkarna om ett takmaterial läcker ut.

Konstruktionen av värmeisolering från insidan under takbjälkarna

Mansardtaket, vars isolering utförs från insidan, när värmeisoleringen läggs över karmkonstruktionen, och är inte särskilt varm i utrymmet mellan intilliggande balkar. Tack vare den här metoden kan du undvika kalla broar, som är träbjälkar. Med denna metod passar isoleringen snyggt mot botten av strålarna, och det resulterande utrymmet kommer att ge ytterligare ventilation. Men kom ihåg att i ett sådant läge kommer det effektiva området att minskas från alla sidor med 300 mm. Den samma installationen av vindisolering från insidan är konditionerad av följande aktiviteter:

 1. Inuti, är ett vattentätande membran spikat på takkonstruktionen med egna händer.
 2. Suspensioner är fastsatta på takbjälkarna, om målen är gipsskiva.
 3. Mineralull sätts på hängarna, som är förskuren till erforderliga dimensioner med en överlappning av några cm för att undvika bildning av luckor vid lederna av angränsande dukar.

 4. En ångspärrfilm är fäst över isoleringen med hjälp av byggnadsfästen.
 5. På toppen av ”paj” är crammed för efterbehandling. För fastsättning används långa skruvar eller naglar för att tränga in isoleringen och komma in i en träbalk.
 6. Slutligen är ett dekorativt ytskikt fäst.

Arbetet med att värma ett mansardtak med egna händer är en ganska enkel process och kräver inte hög professionalism eller dyra material. Därför, för att förstå hur man värmer upp vinden under kraften av varje, även om det finns mindre färdigheter i reparationsproblemet.

 • Författare: Vadim Nikolaevich Lozinsky

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *