Laminat

Taket på andra våningen i ett trähus

Detta är den minst effektiva motsvarigheten, som fortfarande är populär tills nu. Det kan endast rekommenderas för boende i varma områden där bostäder inte behöver grundlig värmeisolering. Dess främsta fördel är låg kostnad. Dessutom ger den utmärkt ljudisolering (på nedre våningen hörs inte steg eller möbelrörelse). Ett annat plus är lätt att arbeta med.

Det är ingen mening att lista alla nackdelar med skum, eftersom det har det värsta i sin klass tekniska egenskaper. I kalla områden är dess användning nästan meningslös.

Taket på andra våningen i ett trähus

Extruderat polystyrenskum

Oftast kallas det penoplex och förvirras också med skum (de liknar varandra). Av totalt har de bara råvaror, men produktionsmetoderna skiljer sig radikalt. Som ett resultat är denna isolering mycket tät, så den kan omedelbart gipsas eller användas som en undergolv. Funktionerna är enligt följande:

 • Hög densitet
 • Den lägsta värmeledningsförmågan (bäst i klassen). Detta indikerar maximal effektivitet.
 • Lätt att använda (lätt att klippa).
 • Det är ofarligt för människor.
 • Mycket lätt, så det finns ingen anledning att skapa en solid struktur mellan golv.
 • Lit (klass G4). Förutom den höga kostnaden är detta den enda nackdelen.

Folierad polyetenskum

Trots sin subtilitet är det en mycket effektiv isolering (andra bara för penoplex). Det kan rekommenderas i de fall där utrymmet mellan golv inte räcker för att sätta in en tjockare matta. Men detta material används ofta av andra skäl.

Den säljs i form av rullar 100-120 cm breda och tjockleken kan nå 2 cm. Den återger nästan helt värmen och förhindrar att den går ut. Huvudfunktionen är att den inte alls är ”rädd” för fukt, därför används det ofta för att skapa ett fuktisolerande skikt. För bostäder i norra områden kan vi rekommendera den kombinerade användningen av penoplex och folierad polyeten (läggs som en ångspärrfilm).

Mineralull – är den mest populära isoleringen idag, som används på alla områden. Basaltens sortiment har högsta effektivitet, därför kommer vi att sluta på det.

Tips: För varma områden kan du säkert använda glasull.

Markera de viktigaste fördelarna:

 • Ej brandfarligt (till skillnad från glasull).
 • Hög tryckhållfasthet.
 • Bra hydrofobicitet.
 • Det ger extra ljudisolering (i detta dra nytta av penoplex). På nedre våningen hörs inte stegen ovanför.
 • Motstånd mot naturliga och kemiska irriterande ämnen.

Det är svårt att urskilja uttalade nackdelar (inte räkna med höga kostnader). Tillsammans med penoplex är det det mest effektiva alternativet.

I den presenterade tabellen kan du se en jämförelse mellan de beskrivna värmarena på huvudegenskaperna.

Uppvärmningsanvisningar

Golvisoleringstekniken mellan golv i ett trähus är nästan samma som standardisoleringsprocedurer. Vissa nyanser är dock fortfarande närvarande. Därför betraktar vi denna process i detalj.

Vi studerar de preliminära manipuleringarna

Uppvärmning av interiörutrymmet i ett trähus gör det möjligt att hålla värmen på ett tillförlitligt sätt. Denna procedur består i att lägga värmeisoleringsmaterial mellan balkarna. Det enklaste alternativet är att utföra arbete på andra våningen (det vill säga lägga golvet). Om du gör installationen från botten måste du fixera isoleringen till taket, vilket är mycket svårare (installation av en baldakin gör mycket arbete). Först måste du göra förberedande operationer:

 • Ta bort hela golvet helt från andra våningen. Först demontera topplacken. Om det här är plywood eller liknande material, skruva sedan av arken med en skruvmejsel. Med laminat är parkett eller linoleum ännu enklare – du behöver bara ta bort beläggningen.
 • Dammsugning demonteras också. Om huset är relativt nytt, och allt är i gott skick, gör det noggrant för att inte skada något. Därefter kommer det att vara möjligt att ställa allt tillbaka.
 • Som en undergolv för andra våningen (om vi pratar om ett trähus) brukar du använda tjockt plywood eller ”fortikovka” (40 mm tjockt bräda). Om beläggningen är skruvad, använd en skruvmejsel, och för naglarna måste du dra ut.

Det är viktigt! Du kan bara attackera på balkarna, eftersom taket på första våningen i huset inte kommer att bära en persons vikt.

 • Som ett resultat måste vi komma till träbalkarna, som tjänar som garant för husets styrka. Det borde inte finnas något mellan dem, så vi tar bort alla skräp, rester av gammalisolering (om det finns en), etc.
 • Träelement i huset behöver extra skydd, så vi täcker hela utrymmet med antiseptika eller liknande föreningar. Detta förhindrar träförfall.
 • Så att du i arbetssättet kan gå säkert längs andra våningen, vi slänger några brädor längs strålarna.

Isolering och slutstadiet

Så är utrymmet mellan golven förberedt och det återstår att göra isolering. Vi utför arbetet i följande ordning:

 • Noggrant utvärdera beläggningens integritet – genom luckor är oacceptabelt. Om de är tillgängliga, glans över med tätningsmedel eller cementmortel. Även de minsta luckorna kommer att främja luftcirkulationen, vilket leder till värmeförlust och aktiv bildning av kondensat.
 • Efter att ha säkerställt beläggningens integritet är det nödvändigt att lägga en ångspärrfilm. Det skyddar värmeisolatorn från kondens (från 1: a våningen). I butikerna kan du hitta många analoger med olika egenskaper och därmed priser. Men när det gäller effektiviteten av skillnaderna lite, så är det inte meningsfullt att köpa dyra modeller.
 • Mäta mellanrummet mellan strålarna och lägg till 10-15 cm. Klipp filmstyckena och limma den på ytan. Materialet ska gå lite på balkarna (för detta och lämnade ett överskott).

Tips: Om det finns utrymme mellan baren och bottenvåningen är det bättre att lägga en film under den över hela området.

Installationsschema

 • Nu ligger vi isolering i interfloor-rymden, och undviker även de minsta sprickorna. Om mineralull är vald, skärs den med en marginal, eftersom den komprimeras.
 • Från ovanför (på balkarna) över hela golvområdet lägger vi det andra lagret av fuktisolering. Resultatet blir något som en smörgås – en struktur där det isolerande materialet är tillförlitligt skyddat från alla naturliga faktorer.
 • Stäng loggarna (plywood, plankor etc.) och lägg golv golvet.

Det är allt. För att uppnå maximal skydd av bostaden från den kalla luften är det nödvändigt att isolera alla golv, för att undvika de minsta luckorna.

Oberoende enhet av trägolv på andra våningen

Trähus åt gången åtnjutit enorm popularitet, då med utvecklingen av moderna byggmaterial var de lite marginaliserade. Men idag återfår trähus sina tidigare ära. Detta beror på det faktum att atmosfären är fylld med harmoni och lugn bara i ett trähus. Efterbehandling i ett sådant hus kan göras av något material. Men det här är inte särskilt lämpligt, eftersom väggarna som görs av stockar ser mycket mer attraktiva och mer naturliga än färg eller tapeter.

Systemet av interfloor överlappande i ett trähus.

Men frågan om ytfinish beror bara på personliga smakpreferenser. När det gäller byggandet av trägolv på andra våningen är det också gjord av balkar. Det finns inget annat alternativ. Förstärkta betongplattor läggs inte på träväggar. I färdig form är hela strukturen gjord av naturmaterial – trä.

Trä interfloor överlappning på första våningen

Trägolvets golv mellan första och andra våningen måste uppfylla vissa krav:

 1. Överlappsdesignen måste vara mycket hållbar och klara de förväntade belastningarna ovanifrån. Det rekommenderas att beräkna storleken på lasterna med en marginal.
 2. Träbalkarna i taket måste vara styva för att placera golvet på andra våningen och taket på den första.
 3. Överlappningen ska ha samma livslängd som hela trähuset som helhet. Tillförlitlig överlappning vid byggnadsskedet säkerställer säkerheten och förhindrar reparationsarbetet.
 4. För golvet är det mycket viktigt att utrusta ytterligare värme- och ljudisolering.

Ordningen med trägolv med separerade balkar.

Träbalkar som golv utför alla grundläggande funktioner, och de skiljer sig från armerade betongplattor i en enklare installation. Mänsklig makt är tillräckligt, det är inte nödvändigt att använda tung utrustning. Med hjälp av balkar är det möjligt att avsevärt minska den totala belastningen på fundamentet. Fördelarna med trägolv och det låga priset. Och med korrekt bearbetning och installation av en sådan struktur kommer att vara mer än ett dussin år.

Nackdelarna med trä innefattar en sådan destruktiv process som förfall. Förutom nackdelarna med träprodukter är en hög brandfarlighet vid brand. För att minimera sannolikheten för sådana processer är det väldigt viktigt att förbereda balkarna omedelbart före installationsarbetet. För överlappning är det bäst att använda barrträd. För att undvika avböjning av strålen rekommenderas det inte att spänna mer än 5 m. Om spänningen är längre måste du göra ytterligare stöd i form av kolumner eller balkar.

Beräkning av golvkonstruktionen i ett trähus

Det är på hur korrekt beräknad belastning beräknas att det är möjligt att skapa en högkvalitativ, pålitlig struktur som utför sina grundläggande funktioner och kommer att hålla mycket lång tid.

Strålarna i rummet staplas oftast i riktning mot den kortaste väggen. Detta gör det möjligt att göra spänningen minimal. Steget mellan strålarna beror huvudsakligen på sektionens storlek. I genomsnitt är denna storlek 1 meter. Att göra avståndet mindre är inte värt det, eftersom det bara kommer att öka förbrukningen av material och arbetets komplexitet.

Monteringsschema av golvbalkar.

Det är bättre att föredra strålar med ett stort tvärsnitt, snarare än att göra överlappningen med ett litet steg och en svag överlappning.

Huvuddimensionerna av strålarna i en viss storlek av spännvidden:

 • 2200 mm spänning – sektion 75 * 100 mm;
 • 3200 mm spänning – sektion på 100 * 175 mm eller 125 * 200 mm;
 • 500 mm spänning – sektion 150 * 225 mm.

Om överlappningen görs mellan bottenvåningen och vinden, ska steget mellan materialet vara detsamma, men balkarnas tvärsnitt kan väljas mycket mindre. Detta beror på att lasten på vinden blir betydligt mindre än på hela golvet.

Verktyg för att ordna interflooröverlappningen

Allt arbete kan ske självständigt. För att göra detta måste du förbereda verktyg och material som:

 • borr;
 • såg;
 • hatchet (stor och liten, om nödvändigt);
 • mejsel;
 • en hammare;
 • naglar, skruvar;
 • byggnadsnivå;
 • fästanordningar.

När det gäller byggmaterialet bör träet vara av hög kvalitet och vältorkad. Innan du utför allt arbete, är det nödvändigt att behandla varje separat element med ett medel som förhindrar ruttning och gör träet mindre brandfarligt.

Trägolv

Tabell över beräkning av trägolv.

Du kan helt enkelt överlappa med egna händer, det viktigaste är att följa alla rekommendationer och tekniker. Balkar läggs på väggarna med ändar. För att de ska kunna säkras ordentligt skärs de speciella kontakterna i väggen för önskad tvärsnittsstorlek. Placerar en stråle i uttaget, det är omgivet från alla sidor med släp. Detta förhindrar ytterligare bildning av kalla broar. Om strålen har en snittstorlek som är mindre än väggen, kan urtaget göras inte till full djup.

Den andra varianten av att fästa taket mot väggen är ”svanshale”. För att stärka detta montering, används dessutom fästen i form av en metallfäste. Denna monter används oftast om husets väggar är gjorda av timmer. I ett trähus kan en bult med en stråle på samma nivå fixeras med en klämma.

Det är nödvändigt att markera den vanligaste typen av monteringsbalkar till bulten – det här är användningen av kranialstänger. Sådana stänger är fästa på bulten, och redan på dem är monterad stråle. Det rekommenderas att använda stavar med en sektion på 50 * 50 mm.

För ett panelhus läggs balkar med en något annorlunda metod. I väggen tillverkas speciella socklar i vilka golvelementens ändar läggs. Det optimala djupet på sockeln är 150-200 mm, och bredden ska motsvara sektionens dimensioner. Dessutom är det nödvändigt att lämna ett mellanrum på var sida om 10 mm. Som i det första fallet måste materialets ändar innan de läggs i boskapet vara lindade med släp.

Metallankar kan också användas för fästelement. Med detta berg kommer inte strålens ände att gå in i väggen.

Omdirigera: rekommendationer

För att göra taket på första våningen är det nödvändigt att rulla framåt. Denna fas av arbetet kan utföras med en mängd olika material.

Avvecklad plan.

I den vanligaste formen rivs kranierna längs balkens sida. Sådana stänger bör ha ett tvärsnitt av 40 * 40 eller 50 * 50 mm. De ska inte skjuta ut under strålkastaren. Det är på dem att plana plattor senare kommer att monteras, vars tjocklek ska ligga i intervallet 10-25 mm. För att bana taket kan du använda lakan av plywood. Med plåtmaterial kan du få ett perfekt platt tak. Minsta tjocklek på plywood i detta fall bör vara minst 8 mm. Det är mycket viktigt att kontrollera att arkens kanter passar exakt mitt i strålen.

Istället för att använda kranialstänger kan speciella spår görs i strålarna. För att kunna använda en sådan metod måste balkens tvärsnitt genomgöras i förväg.

Som ett golvalternativ kan den undre delen av överlappningselementen vara öppen, för det här är kranelementen naglade inte jämnt, men något högre. Golvet utförs således mellan balkarna.

Efter att spolen är klar kan du börja lägga golvet på andra våningen. Om istället för andra våningen finns ett vindsvåning, är det tillräckligt med golvbeläggningen. Om det finns ett rum på andra våningen måste golvet vara av kvalitetsmaterial. Träbrädor läggs direkt på stockarna.

Golvisolering

I ett trähus är det mycket viktigt att göra bra värmeisolering. Detta måste också göras med interlapp överlappning. Isoleringsmaterial idag presenteras i ett mycket brett sortiment. Det handlar om hur korrekt valt material och ordentligt läggs, beror på rummets isolerande kvalitet. Detta är särskilt viktigt om en våning i stället för det andra hela våningen antas. För att värmen inte ska gå iväg från rummet är det därför nödvändigt att sätta värmeisolering mellan strålarna.

Mineralull är ett bra alternativ.

Den har mycket höga tekniska egenskaper, men det är inte ett mycket bra ljudisoleringsmaterial. Dessutom förändras dess struktur efter en viss driftstid, och mikropartiklar kan släppas ut i miljön.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ljudisoleringen mellan gränsytorna.

När du lägger på något material är det att kontrollera dess plats. Det bör inte finnas några luckor mellan lags och isolatorn. Plåtmaterial måste klippas strikt till storleken, rullar materialet staplas lite precis bredvid det.

Om taket är monterat mellan första våningen och vinden, är det nödvändigt att sätta en ångspärr. Polyetenfilm kan hantera detta. För att kondensat ska kunna fly från under filmen är det nödvändigt att lämna ventilationshål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *