Hur man bygger

Teknik för gjutning av monolitisk källarplatta

I sig är betong hållbart, men bräckligt material och mottagligt för destruktion under markens inflytande. För att förhindra att det händer, är det nödvändigt att placera metallförstärkning i den, vilka nivåer som fyller och ger betongens elasticitet.

Därför måste installationen av förstärkningsburet kontaktas med allt ansvar. Att bygga ett kvalitetshus utan trovärdighet kommer trots allt inte att fungera.

Det viktigaste du behöver uppmärksamma är att sticka förstärkning. Hon kan under alla omständigheter inte fästas ihop genom svetsning, och detta bör endast göras med ståltråd. Detta dikteras av det faktum att de svetsade förstärkningsstängerna mellan dem aldrig ger elasticitet till betong.

Teknik för gjutning av monolitisk källarplatta

Kvalitet betong struktur

Nästa steg är tillverkningen av betong och häller en metallram, som är monterad och placerad i formen. Betong måste vara gjord av cement, sand, krossad sten av medelfraktioner och vatten.

Den kan beställas från tillverkaren och kan göras direkt på platsen. Det är ingen skillnad, det viktigaste är att det är av hög kvalitet. När allt kommer omkring, kommer det att spela en avgörande roll för huset.

Betongen hälls enligt följande. Först måste du fylla det första 30 centimeterskiktet. Det är nödvändigt att pritrambovat att det inte fanns luftbubblor. Efter det hårdnar lite, fylls följande lager, med hänsyn till deras härdning, och så vidare upp till toppen av plattan.

När betongen härdar kan formen avlägsnas och se en högkvalitativ platta, som är vattentät och isolerad. Men det är inte allt. Huset själv måste vara ordentligt isolerat. Därför är det nödvändigt att lägga ett lager av vattentätning och isolering över bordet. Deras installation är inte en stor sak. Lägg först ett lager av vattentätning, och sedan isolering.

Som du kan se, för att bygga en monolitisk grund, som kommer att ha formen av en platta, måste du noga läsa tekniken i sin konstruktion. De utarbetade steg-för-steg-instruktionerna klargör hur man bygger det.

Det viktigaste att förstå är att det blir nästan omöjligt att reparera en sådan grund. Till skillnad från kolonn- eller stapelfundamentet, kan reparationen av dem göras även efter att byggnaden av huset är belägen på dem. Reparation av plattan är nästan omöjligt. I denna typ av stift kan du bara göra reparationer till isolerande och vattentätande material som kommer att ligga på ytterväggarna.

Typer av platta källare

Typer av plattform

Denna typ av grund är så vanlig att det finns flera sorter av det.

Den första är att den inte är baserad på en monolitisk armerad betongplatta, utan på speciella golvplattor. Enligt de allmänna reglerna gör tillverkare av sådana golvplattor dem för användning vid byggandet av flervåningsbyggnader.

Men med tanke på att golvplattorna är gjord av armerad betong och kan ha en ribbig yta har sådana golvplattor använts för att bygga grunden.

Monteringen av golvplattformen sker med hjälp av tunga lyftutrustning, som kan sätta dem på erforderligt ställe, utan att störa lagret (kudde). Det beror på att sådana golvplattor är tunga och inte kan sättas i en grop utan hiss.

Sammankopplande plattor av cement-sandskrot, som sätts förstärkningskorg. Detta är nödvändigt så att vid korsningarna, under jordens rörelse, finns det ingen kränkning av strukturen, och en golvplatta blir inte högre eller lägre än den andra, eftersom det kommer att leda till en husskovning.

De sätts också på en sandkudde, medan de är vattentäta och isolerade enligt de regler som finns för en monolitisk platta. När sådana plattor läggs kan de inte repareras, så alla defekter måste identifieras omedelbart.

Isolerad ”Swedish” spis

Nästa sort är den finska kaminen. Det kallas också svenska. En sådan monolitisk bas, som fick namnet på den finska kaminen, ursprungligen från Skandinavien.

En karaktäristisk egenskap hos plattan, som heter Finska, är att den måste isoleras utan att misslyckas och har inget stort djup.

En finsk platta är gjord av flera små plattor, mellan vilka speciella termiska luckor är installerade, vilket inte utgör en styv koppling.

Det vill säga, enskilda plattor kan röra sig i marken, oberoende av varandra. På grund av sådana egenskaper är installationen av en sådan bas mer komplicerad. Att granska denna grund är också problematisk.

Och slutligen rekommenderar vissa experter en monolitisk platta för stapel eller kolumngrund. Således visar det sig en monolitisk grillning, vilket ger pålar eller pelare ytterligare styvhet. En sådan grillning utgör grunden för kraftfulla strukturer som ligger i instabila jordar.

För tillverkning av grillen i form av en monolitisk armerad betongplatta behöver du en liten gräv, ett djup av högst 20 centimeter, med en liten sandkudde. Själva plattans tjocklek kan vara från 5 till 10 centimeter.

Utrustningen hos stapel- och kolonnfundamenten med en sådan grillning ökar konstruktionens tillförlitlighet och hållbarhet, vilket kommer att utöva jämnt tryck på pålarna och pelarna utrustade med monolitisk armerad betonggrill. Men för att reparera staplarna och pelarna blir det omöjligt.

Men en sådan bas är högkvalitativ och hållbar och motståndet mot jorden ökar på grund av stabiliteten hos pålar eller pelare som nedsänktes i marken under markens frysning.

Tala om tekniken för konstruktion av en monolitisk platta, det bör noteras att det inte är något komplicerat. Men för att få en väldigt högkvalitativ grund kommer det att vara nödvändigt att spendera betydande medel på inköp av material och att locka tung utrustning om huset är betydande.

Slab foundation – teknik fungerar

Byggandet av hus i områden med svåra markar är förenat med vissa svårigheter. Varken band (bandfundament) eller högar (stapelfunderingar) kan säkerställa byggnadernas stabilitet, om säsongens svällning observeras på byggarbetsplatsen.

Gradvis är stöd från jordens djup tvingade uppåt, vilket leder till klingning och förstörelse av den ovan nämnda delen av byggnaden.

Den mest tillförlitliga i sådana fall är plattformen: Tekniken för dess konstruktion är ganska enkel, vilket möjliggör användningen av denna konstruktion i privat konstruktion (om fördelarna och nackdelarna med plattformen).

Arbetsstadier

Vid första etappen utförs förberedande arbete, under vilken byggnadens huvudaxlar och dess framtida konturer flyttas till området.

Efter avslutad markering avlägsnas det fertila lagret och grundkärnan är förberedd.

Du kan gräva den med användning av någon byggutrustning, dock borrningens botten ska rengöras noggrant för hand för att förhindra hål och andra oegentligheter.

Förekomsten av sådana defekter kan vidare leda till deformationer av den monolitiska basplattan.

Ojämnheten i botten av tråget har en negativ effekt på förbrukningen av huvudmaterialet: endast 1 cm höjd på en 100 kvadratmeter tallrik. cm kommer att kräva ytterligare 0,5 cu. m av denna betongblandning.

Enligt plattformsteknologin (plattformens tjocklekberäkning) bör dimensionerna i gropen överstiga motsvarande parametrar i monolit med 100-200 cm per sida.

Kuddeanordning

Kudden under basplattan är gjord av grus och sand. Dessa material gör det möjligt för dig att kompensera för effekten av deformationskrafterna som härrör från markens rörelser.

Dessutom skyddar dynan betongen från grundvattnet. Om byggarbetsplatsen är belägen på myrliga eller fuktmättade jordar, bör en del av kudden tillverkas av murar. Detta gör det möjligt att förbättra vattentätningen av plattan.

Tjockleken på kudden bestäms beroende på jordens typ. På lövmarker bör den till exempel vara minst 300 mm, för sandig nog och 150 mm. Sandgrusblandning är täckt med lager, var och en försiktigt täppas.

Se även: Källarinstallation svensk tallrik

För denna operation används vanligtvis en vibrerande platta. För att förbättra kvaliteten på komprimeringskuddarna fuktas sand med vatten.

Därefter kan du montera rören i tekniska nätverk och utföra cementskiktstyckelse på 10 cm – peskobeton eller cementmortel.

tätskikt

Ett vattentätt material läggs över screed. Fogarna i dess enskilda remsor är lödda med en ficklampa eller en blåsbrännare.

Längs kuddens omkrets bör vattentätningsskiktet sträcka sig utanför dess gränser med 500 mm på vardera sidan. Vattentätsmaterialets fria kanter kommer sedan att fästas på övre sidan av plattan.

I vissa fall placeras isolering på de vattentätande styva polystyrenskumplattorna. Då är toppen av isoleringsskiktet täckt med plastfolie.

förstärkning

Stiftplattans förstärkningskorg består av två horisontella galler som är inbördes kopplade vertikalt. I privat konstruktion brukar man använda förstärkande olja med en diameter på 12-16 mm.

Maskstorleken är 200×200 mm. Avståndet från det nedre förstärkningsbältet till kudden (eller isoleringen) är 50 mm. Det övre bältet skyddas också från yttre påverkan av ett 50 mm lager av fundamentet.

Med andra ord, om den beräknade tjockleken på basplattan är 300 mm, kommer avståndet mellan de övre och nedre rutorna att vara 200 mm.

Monteringen av ramen genom svetsning är förbjuden. Till följd av exponering för höga temperaturer uppstår oönskade påkänningar i strukturen, vilket leder till en minskning av grundstatens tillförlitlighet.

Montering av formning

Formning för basplattan gör det möjligt att avlägsna. På dess produktion finns en hyvlat bräda på ena sidan. Tjockleken måste vara minst 20 mm. Styrelserna går vilse i sköldar.

I hörnen är förankringselementen fastsatta med självgängande skruvar. Längs ytterkonturen förstärks strukturen med stag.

Vissa byggare använder fast fiberfiberformning för att fylla monolit. Det är fastsatt på skruv och metall hörn, och också stärkt med struts.

Se också: På basen av den isolerade svenska kaminen

Enligt tekniken för att hälla grundplattan måste utrymmet i formen fyllas i ett steg. Om det är möjligt att justera betongblandaren, släpps betongblandningen från den direkt i formen.

I avsaknad av en sådan möjlighet skickas betongen till hällen längs en träskena. Främjande av betongmassa genom den tillhandahålls manuellt med en spade.

Omedelbart efter gjutningen är komprimerad betongen. Denna operation är bättre gjort med en djup vibrator. Om det inte finns någon, kan du genomborra betongen med en armering.

Vi får inte glömma inriktningen av betongytan på fyren.

Betongvård

Basplattan enligt tekniken måste genomgå en naturlig torkningsprocess inom 4-5 veckor. Under denna tid kommer betongen att hämta styrka som är tillräcklig för att säkerställa konstruktionens angivna bärkraft. Väderförhållandena påverkar dock stiftelsens varaktighet.

Därför måste betongen i denna period övervakas och vid behov vidtas vissa steg:

 • täcka monoliten av polyetenfilm på heta dagar för att skydda den mot alltför snabbtorkande och i regnigt väder – för att skydda det mot överflödig fuktighet;
 • i torrt sommarvädret, vattna det. Under de första tre dagarna gör vattnet var 4: e timme, då kan du begränsa dig en gång om dagen. Innan vattnet avlägsnas avlägsnas polyetenfilmen från betongen, efter proceduren returneras den till platsen.
 • värm det på vintern med hjälp av värmepistol eller elektrodvärme. Eftersom 50% av styrkan i betongvinsterna inom tre dagar, efter utgången, kan värmen inte användas. När lufttemperaturen stiger, fortsätter monolith styrka tillväxtprocessen.

Formning från grundplattan kan avlägsnas en vecka efter hällning.

Om du, efter att ha läst den här artikeln, bestämmer dig för att du inte är nöjd med plattformen, kan du vara intresserad av kolumnären.

Video om slab foundation device.

Enhet av en basplatta

Basplattan, i motsats till bandets bas, är en relativt sällan använd typ av stödjande bas. Plattformenheten är ganska enkel, men platthällen kräver strikt vidhäftning till tekniken.

För att få en pålitlig och hållbar monolitisk platta måste du ta hänsyn till ett antal aspekter, samt göra rätt beräkning och högkvalitativ markberedning.

Denna artikel innehåller steg för steg instruktioner för att hälla basplattan med egna händer.

Tekniska egenskaper

Monolitisk platta är lämplig som grund för många jordar.

Den monolitiska grunden är en armerad betongplatta som byggnaden ligger på. Tekniken att bygga en sådan grund är inte särskilt svår.

Alla privata utvecklare, som inte ens har speciella färdigheter i byggnadsfartyget, kan hälla plattformen med egna händer.

Emellertid har denna teknik sina egna egenskaper och nyanser, bristande efterlevnad som kan orsaka för tidig förstörelse av basen och hela byggnaden.

tillämpningsområde

Teknik för gjutning av monolitisk källarplatta

Ribbon foundation – det bästa alternativet i de flesta fall

Den vanligaste typen av stödbas för idag i privat byggnad är grundband. Det är mångsidigt och ganska enkelt att tillverka. Men i vissa fall kan det här alternativet vara helt oacceptabelt. Anledningen till detta kan framför allt vara jordens särdrag på byggarbetsplatsen.

Till exempel, en hög eller ständigt föränderlig grundvatten nivå, liksom ett stort djup av jordfrysning, kommer att kräva byggandet av en djup fundament. Detta gör enheten av en monolitisk grund av en bandtyp ekonomiskt olönsam på grund av arbetets tekniska komplexitet och deras höga uppskattade kostnader.

Samtidigt blir hällning av en monolitisk källarplatta lämplig under ett antal förhållanden.

 1. Arbeta på svåra markar när det är nödvändigt att jämnt fördela lasten på det största möjliga basområdet. Teknologin i plattformen gör det möjligt att öka fotavtrycket och därigenom minska det specifika trycket på marken.
 2. Frånvaron av en källare eller bottenvåning i projektet.
 3. Om det behövs fyller du undervåningen. I det här fallet är det möjligt att använda basplattan inte bara som underlag, utan också som betonggolv.

När du väljer en grund för ett privat hus ska du noggrant analysera alla fördelar och nackdelar med den här eller den där tekniken. Så, om utvecklaren bestämde sig för att välja grundplatta, måste han ta reda på om alla tekniska förhållanden för konstruktion är lämpliga för plattformen.

Tekniska fördelar

Tekniken att hälla en sådan bas är enkel, du kan själv göra det

Enheten på basplattan har ett antal fördelar för utvecklaren, som bestämde sig för att välja den här versionen av stödelementet för sin konstruktion.

Bland de viktigaste fördelarna som kakelgrunden har, är följande:

 1. Hög styrka. Närvaron av bulkförstärkning och monolitisk betongfyllning gör att du kan skapa en solid basplatta som framgångsrikt motstår yttre påverkan och fysisk stress.
 2. Enkelheten i tekniken gör att du kan hälla den monolitiska plattan av stiftelsen med egna händer utan att engagera professionella och specialbyggnadsutrustning. Att fylla en plattform med egna händer kan avsevärt minska den totala uppskattade kostnaden för att bygga ett hus.
 3. Låg marktryck. Denna indikator för basplattan är ca 0,1 kg per kvadratmeter. se vad är rekordet för alla typer av lagerbaser. Detta uppnås genom en enhetlig fördelning av byggnadens vikt över hela stödet och ger dig möjlighet att bygga ganska stora strukturer på svaga markar.
 4. Den stela konstruktionen av betongplattformen gör att den kan jämnt falla och stiga under vintern och sommarperioderna, vilket är särskilt viktigt för områden med höjande mark. Krafterna som verkar på samma gång på grundplattan leder inte till deformation, vilket hjälper till att förhindra sprickbildning av byggnadens väggar. Analoga krafter som verkar underifrån på remsan, kan enkelt splittra det med alla negativa konsekvenser för byggnaden.
 5. Öka takten i konstruktionen. Möjligheten att kombinera bas- och golvfunktionerna gör det möjligt att minska den totala byggtiden och förenkla hela processen. Arrangemanget av basplattan med egna händer i sig tar inte lång tid på grund av enkelheten i formgivning och teknik för gjutning. Innan du lägger grunden behöver du inte utföra långt förberedande arbete för att gräva gräv och installera formwork av komplex form.

Fyllning av grundplattan

Platta basenhet

Trots plattformens enkelhet bör tekniken i dess enhet observeras så tydligt som möjligt. Innan du häller plattan under fundamentet borde du vara bekant med ett antal nyanser som gör att du kan få en riktigt högkvalitativ och hållbar bas.

Nedan finns anvisningar om hur man häller en monolitisk basplatta på rätt sätt. Om en privatutvecklare vill göra allt arbete med egna händer, kommer steg-för-steg-guide att ge honom ovärderligt stöd.

Utskjutande

Innan du grundar dig måste du göra tekniska beräkningar och skapa ett projekt för framtida konstruktion på papper.

Ett byggprojekt görs med största möjliga hänsyn till alla aspekter som kan påverka byggandet och vidare drift av stiftelsen. Tillåten vid beräkningen av fel kan påverka hela framtidsprocessen för att bygga ett hus.

Bland de viktigaste faktorerna som måste beaktas vid utarbetandet av ett projekt är det nödvändigt att betona:

 • jordens egenskaper: dess styrka, grundvattnets höjd, lättnad;
 • möjliga yttre effekter på basen: erosion av regnvatten, tryck av hävstöd, krympning av strukturen;
 • byggnadens storlek. Ju mer massiva byggnaden kommer att byggas på en monolitisk platta, desto större måste vara tjockleken på plattan och den mer rationellt fördelade belastningen över hela området.

När man bygger små byggnader, som bad, garage, lätta hus, kan beräkningen göras med öga. Även ett litet lager av förstärkt monolitisk betong kommer att räcka för att bibehålla sin vikt. Men om man på grundval av plattan kommer att bygga upp bostadsstruktur är det bäst att söka hjälp från specialister med teknisk utbildning.

På grund av komplexiteten i beräkningarna är det hög sannolikhet att göra misstag i konstruktionen, vilket senare blir mycket svårt att korrigera.

Webbplatsberedning

Markeringen sker på det planerade rengjorda området.

Denna fas av arbetet omfattar platsens layout, utgrävning och dumpning av marken. Först och främst är det nödvändigt att rensa byggarbetsplatsen för vegetation: skära ner träd och buskar, upprotta stubbar. Därefter avlägsna det övre fertila jordskiktet, som är rik på organisk material.

Organiska ingrepp i jorden tenderar att ruttna över tid, vilket medför att markvolymen minskar, så att plattan som hälls över organiskt material förr eller senare blir upphängd, vilket inte har den bästa effekten på dess bärkraft.

Efter att ha tagit bort den svarta marken kommer det att vara nödvändigt att planera platsen – jämföra den i ett horisontellt plan. För detta används vanligen en nivå, med vilken den horisontella bestäms. Men eftersom inte alla ägare av landet har detta verktyg, och inte alla vet hur man använder det, kan du använda en lasernivå.

Den lägsta punkten i basen för den framtida byggnaden tas som en ”noll” och hela webbplatsen är inriktad längs den. Du kan också använda den kombinerade metoden för utgrävning och dumpning, när marken markerad på den högsta delen av webbplatsen används för att höja sin låga del.

Vid hällning av fundamentet bör dumpningen användas mycket noggrant, eftersom bulkjorden har låg bärkraft. Den dumpade delen av platsen bör omhändertas noggrant för att undvika nedläggning av grunden på denna plats efter byggandet.

Bildande av en skyddande kudde

Teknik för gjutning av monolitisk källarplatta

Sandgrusplatta kommer att mildra markens påverkan på plattan

Nästa steg är att skapa en skyddskudde med flera skikt, som spelar rollen som en buffert mellan betongfyllningen och marken. Ett lager av grov sand, grus eller krossad sten med en tjocklek av 10-15 cm hälls över marken. Det är nödvändigt att lindra trycket på betongbasen från sidan av säsongens höftkrafter.

Sandkvarnplattan efter dumpning rammar för större täthet med en vibrerande platta eller handstämpling i form av en chock med handtag som är fästa på den. Vid byggandet av grunden på lera eller myrliga jordar före dumpning av grus är marken täckt med geotextil, vilket förhindrar att skyddsskiktet fördjupar sig i jorden.

En skyddsplattform av ”lutande” betong, M-100… M-200, hälls över gruset. Denna lösning fick sitt namn på grund av den lilla procentandelen cement i förhållande till fyllmedel.

Lägg ett lager av isolering på grusskiktet.

Ett värmeisolerande skikt läggs ovanför nivelleringsskiktet för att förhindra frysning av grova golv på vintern. Den är tillverkad av skum med hög densitet eller extruderat polystyrenskum.

Mellan isoleringsskiktet och sand- och grusdynan är ett lager av vattentätning tillverkat av valsade material – takmaterial eller moderna motsvarigheter. Med hjälp av vattentätning stoppar penetreringen av fukt från jorden till isoleringsskiktet. Ovanför värmeisoleringsmaterialet placeras ett andra lager av vattentätning, varefter betongplattan är direkt betongad.

Formning installation och förstärkning

Montera metallramen inuti formen

Formen för den monolitiska plattan jämfört med formen för bandfundering kännetecknas av enkel design. På hela framsidan av den framtida basen installeras brädor, vilka är fixerade i vertikalt läge med stopp. Inuti formen är ett volymförstärkande ram anordnat ovanför vattentätningsskiktet. Strukturellt består den av två rebar meshes, en över den andra.

Grids är gjorda av stål eller glasfiberförstärkning. För dessa ändamål tas förstärkning med en diameter av 10-16 mm, medan det är önskvärt att det nedre nätet är tillverkat av tjockare förstärkning än den övre.

Å ena sidan mellan galleren och vattentätningen och plattytan, å andra sidan, skulle det finnas ett skyddskikt av betong minst 3-5 cm. Därför installeras lås av metall eller sten under det nedre gallret och det övre gallret är fixerat så att ytan som ska fyllas är ovanför den.

Nettstorleken på gallret ska vara 2 x 2 eller 3 x 3 cm. Metallbeslag kan kopplas till varandra med hjälp av elektrisk svetsning, eller de kan vara bundna med tråd. Glasfiberbeslaget är fäst vid varandra med speciella klämmor. Det övre gallret är anslutet till det undre gallret med hjälp av vertikala ställen, vilket resulterar i en rumslig struktur. För fullständiga detaljer om redigeringsprocessen, se den här videon:

Betonghällning

Överflödig lösning komprimerad med en vibrator

För att hälla den monolitiska plattformen används betong av en klass som inte är lägre än M-200. Vid byggande av massiva byggnader – till exempel hus av tegel eller sten, skulle det bästa alternativet vara betongkvalitet M-300 – M-400. Tekniken att hälla sig själv är inte svårt – betongen hälls till önskad nivå och jämnas.

Vid hällning måste morteln komprimeras med en vibrator. Översvämd betong innehåller i sin komposition ett stort antal luftbubblor, vilket gör den mindre tät, porös, och detta minskar den totala hållfastheten hos hela stödstrukturen.

Under vibrationen kondenserar betongmörnet, fyller allt utrymme inuti formen, luftbubblor flyr från det, stiger upp.

En annan nyans som måste observeras vid betongplattformen – så att allting görs utan att stoppa på en dag. Om en del av gjutningen får torka upp, på detta ställe, under ytterligare arbete, bildas en gemensam ledning oundvikligen. Och han är den ”svaga länken” som kan försvaga den monolitiska plattan. För information om hur du applicerar en djup vibrator, se den här videon:

Vid hällning av plattan bör man noggrant jämföra ytan. I framtiden kommer detta mycket att förenkla efterbehandlingsarbetet, vilket sparar tid och ansträngning vid installation av golv.

Som framgår av instruktionerna är det lättillgängligt för alla att göra en platta för huset, även de som inte har mycket erfarenhet av byggandet. Det viktigaste här är att göra rätt beräkning och noggrant observera tekniken för att bygga grundplattan.

Konstruktion av plattformen

Beräkning av basplattan

Lägger förstärkning i plattformen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *