Gör

Tile foundation gör det själv

Omedelbart är det värt att göra en bokning att grunden för en monolitisk platta inte är en universell lösning på problemet med ett höjande lager av jord. Men användningen kan avsevärt minska risken för uppdelning av fundamentet och byggboxen tack vare funktionerna i plattsystemet:

  1. Först av allt. Stiftelsens styrka och stabilitet är nästan oberoende av betongens tjocklek i plattstrukturen.
  2. Sekund. felaktig läggning och handbunden förstärkning kan inte alls uppleva böjningskrafter och inte utjämna spänningarna på plattformen. Det är den här typen av last som blir den främsta orsaken till förstörelsen av byggnaden och väggarna.
  3. I den tredje. som i de flesta andra grundstrukturer, beror stabilitet och hållbarhet på 50% på hur effektivt du har gjort dränering och isolering av blindområdet med egna händer.

Det är viktigt! Så länge som belastningen på plattformens stomme är jämnt fördelad, kommer plattan stilla fast, till och med under översvämningsbetingelser, som en armadillo. Det är nödvändigt att hänga någon av delarna av plattformen på ett punktstöd, även i närvaro av förstärkning kommer plattan att ge en spricka som är osynlig för ögat. Frost och ett lager av kapillär fukt ”klippa” fundamentets betongkropp, som en kniv.

Därför ska allt som görs för hand på plattformen syfta till att säkerställa lastbalansering. Stegvisa instruktioner i denna fråga kan helt enkelt inte vara, därför löses många problem, särskilt när man lägger ett lager av grus och förstärkning, från praktisk erfarenhet.

Tile foundation gör det själv

Märkning och skärning av grundfärgen

Innan du markerar och konturerar konturen av den framtida monolitiska källarplattan på pinnarna, måste du bygga din egen temporära riktlinje på platsplanen med vanlig sand. I praktiken tar de vanligtvis silhuetten av basen av basplattans botten förstorad för en och en halv meter och ritar linjer, sprayar torr sand från händerna. Efter avlägsnande av ytskiktet markerar vi de exakta konturlinjerna i den framtida grunden.

Plattans yta måste planeras noggrant i horisonten. Om storleken på plåten är liten kan du trimma och rengöra markskiktet med en liten traktor och rensa sedan med egna händer med hjälp av nivelleringsdata. För slabfunderingar av stora volymer är det mer rationellt att använda en bulldozer än att gräva med egna händer, du kan inte göra mycket med en spade.

I nästa steg, utan att fördröja ärendet i en lång låda, måste du gräva en grävning till ett djup på minst 60-80 cm med egna händer, ta röret till dräneringsdränet utanför platsen. Nu kan du fortsätta förpackning utan risk för nedsmutsning av grundvatten. Jordkomprimering, såväl som plotplanering, är bättre att utföra med en vals eller liknande teknik, även med konventionella ramar är det ganska svårt att uppnå en normal komprimering på 10-15 cm. Om marken är alltför våt häller vi ett tunt lager av fint grus med egna händer och rammar det in i markskiktet tills markytans yta under betongbetongen blir så tät att spår av höghäftiga skor kvar på dumpskiktet.

Lägger lager av grus och sand, steg för steg instruktioner

Om du lägger ut ett lager av geotextil på täppt mark kan du använda en vägvariant eller en tätare, under 150-200 g / m 2. Vi sprider dukarna på ytan med överlappningar i lederna upp till 20 cm.. För att dämpa grunden måste du hälla ett lager av minst 200-250 mm tjockt. För att inte riva det lagda tyget lägger vi ut i mitten av en grus en väg från brädorna. Sanden används grus, mycket stor och väl tvättad med vatten. När du ligger i botten av plattformens grundningsskikt och ram det. Den slutliga komprimeringen av skiktet utförs av en vibromachin efter avlägsnande av skiktets plan längs horisonten.

På liknande sätt, häll grus med ett lager av minst 10-12 cm. Det första skiktet är i form av en liten 4-20 fraktion, och vi häller grus större, 20-40 mm i storlek.

Läggande av vattentätning, montering av formning och förstärkning för plattform

Vattentätningsskiktet skyddar plattformen från kapillärvatten och fungerar samtidigt som en barriär för att hålla betongblandningen hälld i formen. Därför rullar vi en glasfiberduk eller liknande valsat material med en överlappning på 10 cm och se till att lima sömmarna med ett lager bitumenmastik. Om detta inte är gjort kan ett lager av ”cementgel” lyfta kanvasens kanter, varigenom många luckor bildas, genom vilka vatten kan tränga in i betongen. För de yttre områdena av plattformen betyder detta långsam förstörelse med varje frost.

Därefter samlar vi från de skördade sköldarna en enkel och prisvärd utformning. Hjulen kan stärkas genom att stoppa horisontella strutar, vi släpper försiktigt ut vattentätets kanter på väggarna så att de kan sättas fast på plattans väggar.

Stärkningen av plattformen utförs enligt standardschemat i två lager av nätet, erhållet genom bandning av förstärkningen med tråd. För förstärkning tar vi en stång av 10-12 mm, ett nätfönster är inte mer än 20-25 cm. Om marken är väldigt svag, lägger vi ihop ett lager av fyra stavar separerade med 30-35 mm i omkretsen, som i videon:

Således kommer eventuell utfällning av plattans kanter till dess slutliga härdning att försäkras med ytterligare förstärkning. I genomsnitt tar en plåtfundament minst två ton förstärkning.

Det är viktigt! Skiktet av betong från botten och toppytan av plattan till förstärkningen inbäddad i grundkroppen ska vara högst 4-5 cm.

Hur man fyller tallriken med egna händer

För en tunn platta på 200-250 mm är det bättre att använda betongvarumärken med hög hållfasthet B25-B30. Om man köper ett par blandare av lösningen är det bättre att inte riskera det, utan att förvärva material under plattformen direkt på anläggningen eller kontoret, där den är beredd på strömmen. Innan hällen installeras ska brädorna och utkastet släppas. Det är lättare att arbeta i två par – man justerar betongflödet till rännan, det andra paret sprider hällblandningen i skikt i önskad sektor av plattformen.

Om vi ​​fortsätter från det faktum att den köpta betongen kommer att vara bäst av M200-märket, bör tjockleken på plattan inte ökas, det är bättre att använda mjukningsmedel som hindrar blandningen av blandningen. I detta fall kompenseras bristen på styrka av betongplattformen genom bättre vidhäftning av materialet till förstärkningen, det bör inte finnas någon förlust av lagerförmågan hos plattbasen.

slutsats

Det är möjligt att avlägsna formning från plåtgjutning inte tidigare än i två veckor, om det är varmt, blött väder, sedan om 10 dagar. Även om luckor bildades mellan väggarna i formen och betongen, är det omöjligt att avlägsna trädet, eftersom processerna för utfällning av markskikt fortfarande är under tryck från plattformens system. Med korrekt urval av egenskaper kommer den beräknade 80% styrkan av plattformen att ligga inom 20-25 dagar.

Diskutera artikeln på forumet

Upprepa en plattform med egna händer

Stiftanordning

Plattformen har utseende på en monolitisk betongplatta, försänkt i marken för ett visst avstånd. Dessa fundament är grunda (platt tjocklek – 40-60 cm) och djup (tjockleken kan vara upp till 1,5 m). För att bygga en plattform med egna händer, skulle det första alternativet vara lämpligare, eftersom grävning av en grop, vars djup är 1 m och mer, kräver att tung maskin finns. Nu mer om grunda strukturer.

Plattformen kan installeras även på höjande markar.

Huvuddelen av ”plattan” är att ytan kan lastas med trä, väggar av tegel, betong etc. Dessutom upprätthåller plattformen inte bara något material, utan också en byggnad med flera våningar. ”Zest” består i det faktum att det med jordens förskjutning inte är det individuella grundsegmentet som förskjuts, men hela plattan. Och det minimerar i hög grad förekomsten av sprickor och marker på framtida husets väggar.

Om en byggnad är byggd på en annan grund på svåra grunder, blir det svårare att uppnå en liknande effekt. Det visar sig att på grund av denna faktor är det övervärderade priset på plattformen redan motiverat. För om du beräknar hur mycket reparationen av ofta sprickande väggar kommer att kosta, kommer det inte att fungera för att spara pengar på stiftelsen. Dessutom är plattformen en garanti för verklig långsiktig drift, förutsatt att allt är gjort korrekt. Och för att göra en plattform och bygga ett hus korrekt måste man åtminstone ungefär orientera sig i den optimala arbetsordningen och känna till några viktiga nyanser.

Verktygslista

  • Utrustning för grävning av gropar;
  • en hammare;
  • träplattor för att jämföra betongen.

Monteringsbas

Foundation vattentätning: fundament, spår.

Nu mer om denna process. Först måste du gräva en grop, inom vilken du ska göra en plattform med egna händer. Antag att detta är gjort och djupet på utrymmet är standard, ca 50 cm. Beträffande bredden är det bättre att göra en extra förskjutning längs hela käftens omkrets. En meter är tillräckligt. Detta är nödvändigt för att det finns handlingsfrihet och det finns inga restriktioner för området och också för att ordna ytterligare isolering för framtida konstruktion och installation av avloppssystemet.

Ofta är behovet av dränering helt bortglömt. Därför, även om huset gjordes på en plattform, men med tiden deformeras det fortfarande, du borde inte bli förvånad över denna situation.

Det är nödvändigt att installera ett avloppssystem redan innan huvudbasens enhet.

Det är vanligtvis en process som denna. På botten av gropen gräver de ett antal tvärgående grävningar i vilka geotextiler läggs. Sedan läggs plaströr med hål för vatten på toppen av materialet, täckt med murar, sedan är de täckt med geotextiler igen – det utför ett slags filter genom vilket vatten passerar, men sand och lerpartiklar gör det inte.

Se även: Gör-det-själv badhusbyggande

När avloppssystemet är klart kan du fortsätta med monteringen av formen. Den kan tillverkas av vanliga robusta brädor – mega-modern formning är valfri. Det är viktigt att sidorna på strukturen motstår trycket under hällning och stelning av betongmassan.

Strukturen av plattformen: sand, grus, penokompleks, vattentätning, beslag, betong.

Nästa steg är en enhet på botten av en sandkuddehål. Det är nödvändigt så att kraften som kommer från huset och plattan överförs jämnt till ytan tillsammans med frosthöjning av jorden. Så att sanden inte eroderar under nederbörd, är det nödvändigt att sätta ett lager av råvaror ovanpå den. Då erhålles ytterligare dränering.

Processens fysik ligger i det faktum att kapaciteten hos fukthuvudet minskas avsevärt, medan vattnet passerar genom ett lager av murbruk, och sanddynan utsätts för små deformationsprocesser och förblir intakt i många årtionden.

Sand och murar somnar bara somna. Den måste fördelas så jämnt som möjligt över ytan och komprimeras sedan. I det här läget utför detta lager fullständigt och permanent dess funktioner.

På toppen av det erhållna skiktet är det nödvändigt att hälla en cement-sandskrapa, vars tjocklek ska vara ca 5 cm. Detta är nödvändigt för installation av ett vattentätningsskikt, som är tillverkat av högkvalitativt takmaterial och mastik. När vattentätningen är torr behöver du ett annat lager av cement-sandmortel, ungefär samma tjocklek. Detta tillvägagångssätt medger att vattentätningen är maximalt skyddad mot mekanisk skada under ytterligare bindning av förstärkningsburet.

Enhetsram

Basplattans struktur: beslag, betong, cellstorlek.

Den är gjord av ribbstärkning för att säkerställa högsta kvalitet vidhäftning av stål och betong. Om du ignorerar denna regel är de negativa konsekvenserna inte långa när du kommer. Under jordens sänkning vid basplattan kan till exempel en spricka uppstå, eftersom expansionen av betongens inre sammansättning inte kommer att begränsas.

Och närvaron av revben på planet av armeringsstänger kan effektivt minska plattans sträckning. Därför kan du inte spara på enhetens ram, på grund av dess kvalitet beror på normal användning av stiftelsen och hela huset.

Se även: Placering av beläggningsplattor på murbruk

Hälllösning

Installation är inte särskilt svår, och allt kan göras för hand. Skelettet är en stålburburingsbur. Även om varje föremål är ganska individuellt, bör avståndet mellan förstärkningen inte vara mer än 30 cm. Om sektionerna blir större blir stärkets egenskaper hos grunden kraftigt reducerade. Och det här är väldigt fylligt med konsekvenser.

Observera byggnadsordningen för plattformen.

När ramen är klar, hälls betong. Fyllning utförs på ett typiskt sätt, det vill säga, du kan aldrig använda cement under M-200. Du måste också se till att när betongmassan hälls gradvis, och inte allt på en gång, är morteln endast gjord i horisontella lager. Det är förbjudet att hälla enskilda segment av området och ansluta dem vertikalt. I en sådan situation kommer alla liknande föreningar, med all sannolikhet, helt enkelt att spricka.

Det här arbetet är över. Det är ganska realistiskt att skapa en plattform, eftersom det inte finns några svåra stunder i tekniken.

Det viktigaste är att inte glömma att planera kommunikation, eftersom en monolitisk platta inte är en stapel eller remsa grund. Då kommer man till ett internt segment blir ganska problematiskt eller omöjligt.

En användbar anteckning är att den horisontella avböjningen av plattan kan minskas avsevärt genom att göra ”förstyvningar” på fundamentets undre yta. Dessa är de vanliga trapezformiga remsorna av betong, utskjutande från botten av plattan och fördjupning i marken. Det kostar inte mycket, men den slutliga kvaliteten blir mycket högre.

Det är fortfarande önskvärt att dessutom skydda mot sprickor som en tallrik, och huset helt. Oavsett hur bra grunden är gjord, är det omöjligt att göra en strömprognos och ett system för att flytta marken 100%. I vissa situationer kan kaminen lätt böja, så det finns risk för sprickor i väggarna.

För att undvika sådana situationer så mycket som möjligt är det nödvändigt att göra ett armerat betongbälte runt omkretsen av hela huset. som kommer att omfamna väggarna och inte tillåta dem att sprida sig. Det viktigaste här är att släppa förstärkningen ut ur det och bädda in ändarna djupt in i väggarna själva. Den enda meningen är att det här bältet inte behöver tillverkas av cellbetong, eftersom de absolut inte har samma styrka. Bältet är belägen vid nivån på fönstrets öppningar och där det är nödvändigt är det möjligt att ladda överlappningar på den.

Strukturell isolering

En sådan åtgärd i vilken situation som helst kommer att vara relevant, eftersom det inte bara blir möjligt att värma huset, utan också att minska kostnaderna för uppvärmning tillräckligt. Gör det väldigt enkelt – du måste fixa arken av expanderad polystyren vid ändarna av plattorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *