Lägga

Tjocklek mineralull för takisolering

Villkoren för det ryska klimatet med en kort sommar och en lång frostig vinter skapar behovet av att vidta ytterligare åtgärder för att värma bostadshusen. En av dem är mineralullslobbeklädnaden. Detta förfarande kommer slutligen att hjälpa inte bara att öka värmebehandlingsperioden i rummen utan också för att undvika utseende av mögel och svamp på taket på grund av kondens, vilket bildas som ett resultat av en direkt kollision av kall och varm luft.

Värmeisolering av mineralullen

Uppvärmning av taket i bostadshus rekommenderas att utföras med mineralull, eftersom Det är giftfritt och miljövänligt material, ruttnar inte, är eldfast, och insekter och gnagare kan inte starta där.

Viktigast, den har utmärkta värme- och ljudisoleringskvaliteter. Släpp ut mineralull i form av rullar och tallrikar. Vid valet bör man också vara uppmärksam på mineralullens folie – det är bra om ena sidan av rullen eller plattan är täckt med ett lager av vattentätningsfolie. Om det inte finns något sådant lager, är det idealiskt att dessutom köpa flera rullar av folierad polyetenskum. Istället kan du använda en tjock plastfilm. Asgamin är lämplig som ångspärr. Dessa material är nödvändiga för att bevara mineralull i torrhet, eftersom fuktig isolering förlorar upp till 40% av värmeisoleringsegenskaperna. Dessutom behöver du skruvar, fästen med en bred plasthatt, motskena, lim för mineralull, profil och suspensioner för profilen, brevpapperskniven, bygghäftaren, naglarna, skruvmejseln, hammaren och måttet.

Den vanligaste tjockleken på producerade mineralskikt är 10 och 5 cm. Vid isolering av taket är ett lager av isolering 10 cm tjockt, i särskilt svåra fall – 15-20 cm. Enligt hur arbetet är gjort är isoleringen uppdelad i inre, yttre och kombinerade.

Mineralullsorter

Intern isolering

Behovet av inre isolering av taket är mest typisk för hus från flera våningar eller med vind, samt för stadslägenheter. Hela omfattningen av arbetet består av följande steg:

 1. Takmontering – kan bestå av sektionsskivor 30-40 x 100-200 mm (bredden på brädet beror direkt på isoleringsskiktets tjocklek) eller en metallprofil. Batten är fastsatt i taket med naglar eller skruvar, och avståndet mellan angränsande delar ska vara ca 50-60 cm beroende på bredden på mineralullen som används.

Takkista

 • Ett vattentätande skikt är fäst vid de färdiga korkremsorna på 50-60 cm breda klippda plus en tolerans på 5 cm på varje sida, d.v.s. Den totala bredden kommer att vara 60-70 cm. Dessa remsor är fasta med skenor i träkassen eller med skruvar till profilen.

 • Därefter lägger du mineralull och fixerar den med en lim eller en bygghäftare till taket, med en stor tjocklek på skiktet – till kassen.

  Fixering av mineralull till taket

 • Nästa lager är ångspärr med glasin. Den är monterad på en miniull med en häftapparat.
 • Den färdiga konstruktionen är fixerad tvärgående fixering av räknaren eller profilen.

  Fäst mineralull i taket

 • Proceduren för intern uppvärmning är klar, nästa steg är installationen på manteln av gips, paneler eller sträcktak.
 • Extern isolering

  Denna metod används i privata hem med vindsvåning. Jämfört med interiören är denna typ av isolering enklare att utföra och tar mycket mindre tid och ansträngning. Alltså:

  1. Hela området på vinden är täckt med ett lager av ångisoleringsmaterial (glasin) med en överlappningsbredd på 5-10 cm, kopplingspunkterna limes med tejp eller tejp.
  2. Från brädor av sektion 30-40 x 100-200 mm (bredd, som vid inre isolering, beror på tjockleken på mineralullskiktet) fylls kassen. Avståndet mellan intilliggande balkar beräknas i enlighet med bredden på isoleringsrullarna eller plattorna.

  Göra kista (spår) för att lägga mineralull

 • När yttre isolering av taket på ångspärren rekommenderas lägger man ett skikt av skumtjocklek på 5 cm. Tack vare honom ökar ångspärrens nivå betydligt.

  Läggande skumlager

 • Mineralull med ett skikt på 10-20 cm läggs på skumplasten. Det är viktigt att det inte finns några luckor mellan isoleringslagen och balkens strålar.

  Processen med att lägga mineralull i spåren på taket

 • Om mineralullen på ena sidan är täckt med folie, så görs golvet så att den här delen är överst. I detta fall behövs inget ytterligare lager av vattentätning. Om mineralullen är vanlig, är den försiktigt täckt med ett lager av vattentätande material överlappat, lederna är limmade med tejp eller tejp och fixar alla räknare.
 • Därefter är golvet tillverkat av träplankor, spånskiva eller OSB.
 • Kombinerad värmeisolering

  Kombinerad isolering är installationen av mineralull på taket från insidan och från vinden. Denna isoleringsmetod är typisk för rum där det är nödvändigt att behålla förhöjda temperaturer under lång tid – bad, bastur, ångbastu etc.

  Sammanfattningsvis bör några ord sägas om små knep som hjälper till att undvika många problem efter att taket är isolerat med mineralull:

  • · De fina fibrerna som utgör mineralull orsakar klåda och irritation vid exponering för öppen hud och i luftvägarna. För att undvika hälsorisk är det nödvändigt att använda speciella kläder och andningsskydd.
  • · Vid användning av metallmantel kan det senare visa sig att kallluft fortsätter att flöda genom hörnen genom taket. För att eliminera förekomsten av ett sådant problem, efter att metallprofilen är fixerad till taket, fylls alla hörn försiktigt med polyuretanskum.
  • · På grund av felet i beräkningarna kan tjockleken på lagret av mineralull överstiga bredden på batten. I detta fall spikas ytterligare trästänger på träbalkarna. Om metallprofilens lathing – måste ersätta suspensionerna eller minska isoleringsskiktet.
  • · När man lägger mineralull är det strängt förbjudet att tampa och pressa – detta leder till en minskning av antalet luftbubblor i isoleringen och därmed förlust av värmeisoleringsegenskaper.
  • · På platser där spotlights är installerade är det nödvändigt att ge utrymme för luftcirkulation för att undvika efterföljande problem med sin konstanta utbränning.
  • · Det lämpligaste för att fixera metallprofilen är självgängande skruvar med en frekvent sektion av härdat stål.
  • · För att bestämma det aktuella läget för det isolerade taket, använd ett instrument som en värmekamera. I på-läget visar skärmen i rött passagerna av kall luft.
  • Allt ovanstående är utformat för att maximera lättheten och optimera de ekonomiska och fysiska kostnaderna för att isolera taket med mineralull. För bästa resultat bör du dock kontakta en specialist. De kommer att bidra till att göra de korrekta beräkningarna av isoleringsskiktets erforderliga tjocklek och, på grundval av detta, beräkna den totala mängden material och dess kostnad. Ofta samarbetar dessa företag direkt med tillverkare av material för isolering vilket kan leda till ytterligare besparingar på förvärvet.

  Video – Värmeisolering av taket med mineralull

  Se även:

  • Uppvärmning av väggarna med mineralull

  • Uppvärmning av ramhusets basaltull

  • Uppvärmning av ett trähus utanför

  • Hur man isolerar ett bad från insidan

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *