Lägga

Tjockleken på ramhusets väggar

Se även:

09/24/2014 kl. 21:37

Min man och jag hade ett argument om tjockleken på väggen. Vi gjorde två stavar, vardera 50 * 50 mm i storlek plus inre och yttre foder på 20 mm, totalt 140 mm. Jag trodde att väggen skulle vara för tunn och kall. Vi använde vanligt glasull som fyllmedel. I allmänhet gjorde de allt på egen hand. Och efter att ha läst den här artikeln insåg jag att vi gjorde allt som det borde, så det var väldigt varmt i huset på vintern.

Lägg till en kommentar Avbryt svar

Gilla den här artikeln? Prenumerera på webbplatsuppdateringar via RSS. eller håll dig inställd på Vkontakte. Facebook. Google Plus. Twitter.

Prenumerera på uppdateringar via e-post:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Berätta för dina vänner! Berätta om den här artikeln till dina vänner i ditt favorit sociala nätverk med knapparna i panelen till höger. Tack!

Vilken tjocklek ska vara vid ramhusets väggar?

Rambyggnadens flera väggkonstruktion (med andra ord ”paj”) kan du effektivt spara värme i rummen, skydda dem från trängande vind och skrämmande sediment. Samtidigt utför varje lager sina funktioner:

  • Extern och intern efterbehandling (gips, sidospår, kakel, imitation av en bar, foder, gips) – estetisk.
  • OSB-plattor (skivor av träflis, hartser och syntetiskt vax) – styrka, ”stöd”.
  • Vattentätande material (membranfilm) skyddar väggarna mot de negativa effekterna av fukt.
  • Isolering håller husets temperatur, bekväm för tillfällig eller permanent bostad.

Teknisk konstruktion av ramhus och väggtjocklek

Intressant, beroende på den valda konstruktionstekniken. tjockleken på väggarna varierar också.

För rammantelteknikens karakteristiska väggar med en tjocklek av 18 till 20 cm. Minst 2,5 cm kommer att lägga brädans trim, upp till 1,8 cm – OSB trim. På så sätt bygger de främst hus som är avsedda för året runt boende.

Den vanligaste tekniken – ramskärm. Den kan kallas universell: den är lämplig för konstruktion som sommarstuga. och hela säsongen. Väggtjockleken (utan inre och yttre) är ca 15 cm.

Ramadladdningsteknik för byggande av bostadshus används inte ofta nu: den här metoden är bra för kommersiella byggnader. Utrymmet mellan väggarna är fyllt med expanderad lera, slagge, sågspån, träspån, halm. Utan att ta hänsyn till ytmaterial, är väggtjockleken från 15 till 20 cm.

Det finns inget entydigt beslut om tjockleken på väggarna i ett ramhus. Under konstruktion beaktas faktorer som: syftet med huset (stuga, vinter, för tillfälligt boende), klimatförhållandena i regionen (svåra frost, snabba vindar, höga regnfall). En stor roll spelas faktiskt av själva konstruktionen (det är de väggar som bär huvudbelastningen). Tjockleken på väggarna i hus byggda i sydlig breddgrad (liksom sommarstugor) är som regel upp till 5 cm, för huvudbyggnader är det 20 till 40 cm.

Vanliga typer av isolering

Om man tittar på husets väggvägg kommer det att bli uppenbart: det mesta av kakan är upptaget av ett isoleringslager och en ramställ. Men om det för reoler är det vanliga trädet oftast valt, då är det möjligt att välja värmeisoleringsmaterial.

Skum. Detta material, på grund av dess prestanda och överkomliga priser, är utbredd i konstruktion. Tjockleken på skumarket varierar från 2 till 10 cm. Det svarar bra på bearbetning, kräver inte användning av specialverktyg (en skarp kniv räcker). Dessutom skummet inte låter fukt, är inte mottagligt för reproduktion av svamp och mögel, har höga värmeisoleringsegenskaper.

Extruderat polystyrenskum (även känt som technoplex, technonicol) används ofta i konstruktion. Tjockleken på technoplex-panelen är från 2 till 10 cm. Den kännetecknas av bra ljudisoleringsegenskaper, hållbarhet och motståndskraft mot hög luftfuktighet. Utvidgad polystyren bearbetas enkelt med hjälp av standardverktyg (knivar, skärare). Den enda uppenbara nackdelen är brännbart material.

Material som sten (eller basalt) ull, tål temperaturer upp till 1000 grader. Samtidigt absorberar kamvat väl fukt, och därför rekommenderas att den endast används tillsammans med ång- och vattentätbeläggningar.

Slagull kommer att vara relativt kort (upp till 15 år), den utsätts för de negativa effekterna av hög luftfuktighet. Material fördel: lågt pris.

Glasull är redan ett välbekant isoleringsmaterial. Hennes ”häst” – låg värmeledningsförmåga och en tydlig negativ – bräcklighet och brittleness.

Vilken mineralull som helst levereras i rullar eller lakan (förutom ”lös” ekowol), materialets tjocklek passar i intervallet 3-20 cm.

Användbar rådgivning. Förutom tjockleken på huvudskikten är det värt att beakta tjockleken på kanten och bredden på ventilationshålen.

Dela:

Den övergripande utformningen och tjockleken på ramhusets väggar

Nyligen är ramhusen alltmer populära. Detta beror på att deras konstruktion tar lite tid. Dessutom anses detta alternativ vara mer ekonomiskt. Även om temperaturskillnaden inuti och utanför rummet är stor nog, kommer det inte att bryta mikroklimatet. Det enda som krävs i detta fall är kunskapen om funktionerna i denna design.

De viktigaste parametrarna för ramhusets väggar

Ramhusets väggar med liten tjocklek har bra värmeavledning

En viktig aspekt som förtjänar uppmärksamhet är tjockleken på ramhusets väggar. För närvarande försöker tillverkare minska detta värde så länge det är acceptabelt. På grund av det faktum att moderna beläggningar har dykt upp på marknaden, som kännetecknas av hög värmeöverföring, förhindrar väggen värmeförluster men förlorar inte styrkan. Detta alternativ anses vara det mest effektiva.

För att förstå kärnan är det nödvändigt att jämföra tegel- och träramen. För att spara värme är det tillräckligt att bygga en 18-20 cm tjock vägg i ett ramhus. För att få samma parametrar i en tegelstruktur är det nödvändigt att öka tjockleken till 210 cm. Som ett resultat är det första alternativet mer fördelaktigt, både i kostnad och på energikostnaderna.

Väggkonstruktion av ramhuset

Vid byggande av väggar i ett ramhus används vertikala stolpar, olika fästelement, samt ytbehandling och värmeisoleringsmaterial. Beroende på exakt vilka element som ska användas kan utformningen av ramhusets väggar skilja sig från varandra. Men samtidigt är planen för deras konstruktion densamma. Så, på insidan är ett lager av ångisolering, vilket förhindrar effekterna av fukt, såväl som isolering. Därefter kan något motstående material användas, till exempel tapeter eller dekorativa plaster.

En sådan komposition kommer att ge ett tillfälle att skydda strukturen från fukt, fördela belastningen jämnt och optimera mikroklimatet. På grund av att ramväggarna har en speciell enhet är det uppförda huset helt skyddat mot värmeförluster. Därför, på vintern i stugorna, byggd på denna teknik kommer alltid att vara bekvämt.

Under byggandet av ett ramhus används en flerskiktsstruktur, vilka experter kallar kakan på ramhusets vägg. Designen liknar faktiskt en lagkaka. Dessutom utför varje lager ett antal funktioner. För att strukturen ska fungera i mer än ett år är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt detta ögonblick. Så är huvudskikten:

  • beklädnad på insidan;
  • ett lager av ångisolering, som fungerar som en polypropenfilm;
  • lathing med isolering, som kan vara mineralull;
  • specialmembran;
  • yttre vändskikt.

Väggisolering

Ramhusets väggar värms både från insidan och utsidan

Var och en av de använda lagren spelar en viss roll, men särskild uppmärksamhet bör ägnas åt valet och installationen av isolering. Samtidigt kan ramhuset värmas, både från utsidan och från det inre. Om tjockleken på ramhusets vägg och den ekonomiska situationen tillåter kan de isolerande skikten placeras på båda sidor.

För att isolera ramkonstruktionen från utsidan är det bättre att använda mer styva beläggningar, till exempel skumplast. De är mycket bekvämare att montera, de kännetecknas av hög värmeisoleringsprestanda. Inte mindre viktigt är det faktum att de praktiskt taget inte absorberar fukt. Den enda nackdelen med dessa material är deras brandfarlighet.

I vissa fall kan du använda bulkmaterial, till exempel chips eller slagg. Men med deras plats kan det vara betydande problem. Så, du måste använda speciell utrustning för att tampa dem. Annars bildas hålrum, vilket bidrar till bildandet av ”kalla broar”.

Det bästa alternativet, perfekt lämpat för både externt och internt arbete, är ekowool. Inga skadliga komponenter används för tillverkningen. Dessutom antänds det inte vid åtgärder av höga temperaturer. Vid långvarig exponering för fukt på ekolja bildar den inte rot eller mögel. Men installationen kan endast utföras av specialister.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *