Installation

Trä garage dörrar med egna händer

Trä som byggmaterial har använts sedan urminnes tider, och idag kännetecknas det av följande huvudfördelar:

Trä garage dörrar med egna händer

 • relativt lågt pris
 • liten vikt;
 • brett utbud av storlekar och konfigurationer;
 • enkel bearbetning och installation;
 • tillräcklig styrka av de flesta sorter av trä;
 • Ursprungligt och estetiskt utseende.

Träprodukter är dock inte utan några nackdelar. De viktigaste av dessa är följande:

 • bräcklighet i frånvaro av skyddande beläggningar och impregnering;
 • benägenhet för chips, bulvor, sprickor och annan mekanisk skada som ett resultat av belastningsbelastningar;
 • i händelse av slarvig användning – brandrisk
 • specifika brister i vissa sorter.

Självklart elimineras de flesta av dessa brister lätt genom att skapa lämpliga driftsförhållanden och välja rätt typ av konfiguration för garageportar.

Detta är i kombination det viktigaste kriteriet för deras klassificering. som innehåller följande punkter:

  1. Swing grindar – den enklaste och vanligaste formen, med öppning av två dörrar i olika riktningar på gångjärnen installerade vid öppningens kanter.

Det kännetecknas av enkelhet och tillförlitlighet, men det kräver tillgång till ledigt utrymme framför garaget, frånvaron av främmande föremål och sluttningar.

  1. Retractable – gjord i form av en stor sektion, rullar på rullar till sidan i garageets inre utrymme.

De ställer inte några ytterligare krav på det yttre utrymmet, men kräver att garageens bredd är minst två gånger bredden på porten.

Den specifika användningen av trä skapar ytterligare svårigheter med att skapa en relativt solid fast sektion.

  1. Foldning – består av en mängd olika sektioner, svängbart fastsatta och kapabla att vikas i horisontella eller vertikala plan.

Vertikal automatisk rengöring tillhandahålls oftare för metallkonstruktioner, medan horisontellt trä är mer karakteristiskt för trästrukturer – det är lättare att genomföra och förhindrar att sektioner kommer i kontakt med rörliga metalldelar.

Fördelen med konstruktionen är kompaktitet, obefintlighet mot det yttre och inre utrymmet, nackdelen är låg styvhet.

  1. Sektion – består av många smala sektioner, förbundna med en halvklotformig, avlägsnas under taket med mekaniserad metod.

Bekvämt, perfekt för små garage.

Tillverkningen av sådana grindar är helt av trä är omöjlig, men ofta används den kombinerade metoden – täckningen av metallbasen med träpaneler.

De största konstruktionsfelen är högt pris, komplexitet och beroende av el.

  1. Lyft och svängning – representerar ett enda monolitiskt block som manuellt eller automatiskt kan höjas under taket med en speciell gångjärnsmekanism och styrningar.

Modern och lovande design.

När du väljer en konfiguration bör du styras av funktionerna i garaget, dess dimensioner och den nödvändiga konstruktionen (retro, klassisk, futurism, etc.).

Det är också värt att överväga de finansiella möjligheterna och, när det gäller oberoende produktion eller installation, tillgången till relevant kunskap och färdigheter.

Valet av materialtillverkning

Trä är ett extremt varierat koncept som innehåller många sorter med helt olika egenskaper.

Lägg här alla bearbetningstekniker, alla befintliga profiler och dimensioner, och vi får ett brett sortiment av strukturprodukter, för att navigera, vilket inte är lätt även för erfarna byggare.

Låt oss försöka lista ut vad som passar bäst för garagedörrar från trä.

  1. Tallskog, tallskog – det vanligaste och överkomliga materialet.

Det är relativt mjukt, vilket å ena sidan underlättar bearbetningen, men å andra sidan kräver användning av produkter med tillräcklig tjocklek (minst 50 mm för ramen och 25 mm för beklädnadspanelen).

Kvalitets tallskog måste ha god densitet, en distinkt harts lukt och apelsiner (hartset kommer att utföra en skyddande funktion).

Det är nödvändigt att avstå från att köpa brädor och timmer av grå nyanser, med smulrande kanter eller ett stort antal knutar.

  1. Spruce – har en ljus, likformig färg, tät dekorativ struktur, håller fast fästanordningar och leder.

Nästan torkar ut, men det kan starkt ruttna vid avsaknad eller dålig användning av skyddande beläggningar. Kraven på tjocklek och val av timmer är desamma som för tall.

  1. Lark är ett utmärkt material, kännetecknat av en särskilt vacker struktur som kan komplettera alla designlösningar.

Egenskaperna är lika med andra nålar, men priset på lerken kommer att bli mycket högre.

  1. Alder, björk och lönn är lövträ, deras fördel är deras låga vikt och brist på torkningseffekt.

Den största nackdelen är låg motståndskraft mot förväxling, vilket uppenbarar sig även vid användning av skyddande ämnen. På grund av sin låga hållbarhet används de sällan för exteriörarbete.

  1. Ek är ett extremt hållbart material, väl skyddat mot fukt och skadedjur, med driftsäkerhet och en speciell ädel struktur.

Ek kan utan överdrift kallas det bästa träet för garagedörren, men för denna kvalitet måste du betala en stor del.

Betydligt underlätta installationen av porten, förbättra utseendet på den färdiga strukturen, bli av med luckorna som förstör utseendet och minska hållbarheten, hjälper till att använda en räfflad styrelse eller foder.

Sådana produkter är tätt förenade med varandra genom speciella spår som tillhandahålls i produktionsprocessen. Men för detta alternativ kommer också att behöva betala.

Göra svängportar med en port med egna händer

Oberoende produktion av träportar till garaget kommer inte bara att spara pengar, utan ger dig möjlighet att skapa en produkt som exakt matchar dina individuella behov. kommer att ge en touch av originalitet och unikhet, kommer att bli en intressant och spännande upplevelse.

Här är en allmän metod för att bygga en svängport med en wicket – den enklaste och mest pålitliga designen:

Detta steg börjar med att mäta öppningen, välja konfiguration, välja typ av ram (metall eller trä) och bestämma önskad typ av trä.

Sedan, i en godtycklig form – från en anteckning till en fullsträckt ritning – utvecklas produktdesignen (exempel på bilden ovan), beräknas behovet av material.

Inkluderar inköp av trä, slingor, fästelement, skyddande vätskor.

Sök eller köp av det nödvändiga minsta verktyget – sågar *, borr, planer, sandpapper, hammare, hängmattor, skruvmejsel, mätverktyg.

* Istället för en såg är det bättre att använda en elektrisk sticksåg eller en handgjord cirkelsåg, om du har rätt kompetens att arbeta med verktyg.

Ram- och hudmaterialen skärs i sektioner av önskad längd, om nödvändigt, ger en speciell form till änddelarna.

Det resulterande arbetsstycket, om det behövs, bearbetar ett plan, och sedan slipa Emery Wheel med en borr, ibland – täckt med de första skyddsskikten.

Ramen är tillverkad av träslag eller metallprofil. I det senare fallet är det lämpligt att använda svetsning, och för att fixera plankor, borra hål och använd gängade anslutningar.

Användningen av trävirke involverar rammens anslutning med självgängande skruvar med hjälp av monteringsplattor och hörn; naglar eller skruvar kan användas för att montera huden, men om klippan är hård borde guider borras för dem.

Monterings gångjärn och wicket gångjärn monteras på ramen, om nödvändigt ytterligare mekanismer (stoppar, spärrar, etc.).

  1. Monteringstrådram. Det utförs av en liknande teknik.
  2. Skjulportar och wickets.

Det innebär installation av brädor, ofta – på förberedda styrhål för gängade anslutningar. Detta är ett viktigt och avgörande stadium. på vilken framtidens produkt bildas.

Det finns fyra huvudtyper av arrangemang av brädor i höljet: vertikalt, horisontellt, diagonalt och mönstrat.

Det är viktigt – det här objektet bör bytas ut med följande om porten är stor och gjord av massivt trä, och du har inte möjlighet att använda ytterligare mekanismer eller hjälp för att installera den monterade porten på garaget.

  1. Installation av garage loopar och installation av porten på dem, installation av porten.

Gångjärnen måste vara ordentligt fastsatta på stödytan. Sash sätta på slingan, kontrollera frihjulet, utför smörjning.

  1. Ritning av ytbehandlingar. kvalitetskontroll av arbetsprestanda.

I rollen som efterbehandling är beläggningar oftast marken med oljemaling eller lack med fläck. Det andra alternativet är att föredra, eftersom det lämnar synlig trästruktur.

Vid denna montering och installation av garageportar av trä kan anses vara komplett. När det gäller högkvalitativt och korrekt arbete, kommer de att tjäna dig i många år.

Ett ytterligare tillverkningsstadium är grindisoleringen. Läs mer om den här länken.

Antik finish

Retro-stil ökar popularitet i design och arkitektur.

Om du gillar det också, här är några grundläggande tekniker för att göra lämpliga slags trägaragedörrar, både handgjorda och förvärvade:

  • ge en ojämn mörk färg med hjälp av fläck;
  • användningen av massiva smidda föremål. imitera antika loopar, nitar, galler, förstärkande strukturer;
  • installation av handtag för handtag, till exempel metallringar, brett häftklamrar;

Vid självtillverkning – kan den yttre ramen tillverkas av grovt behandlade brädor, dessutom bilda ojämnheter och böjningar på de öppna ändarna.

 • träsnideri (det är viktigt att anse att detta är en sann konst, kräver talang och stor erfarenhet);
 • inköp av material eller färdiga mönster, redan stiliserade ”antik”.

Trä är ett universellt material, och de konstruktioner som görs av det är lätta att göra relevanta för något designbeslut.

Hur är antika träportar, se videon nedan:

Trä garage dörr med egna händer: hur man gör det rätt

Garage träport gör det själv

Trä garage dörrar gör det-själv-intresse många. Storleken på strukturerna ägaren av hans garage bestämmer sig själv. Kör för bilen ska vara så bred som möjligt.

Fold som stänger det är lätt att använda. För privatägda är handgjorda trägaragedörrar ganska populära. Hur man gör detta berättar korrekt artikel.

Funktioner av grind för garage från ett träd

Sådana mönster används sedan utseendet på de första bilarna. Trots förekomsten av multifunktionella och förbättrade modeller har dörrarna till garaget av brädor inte förlorat sin popularitet.

Deras huvudsakliga fördelar:

 • Enkel gör-det-själv-installation.
 • Prisvärd kostnad.
 • Tillförlitlighet vid drift.
 • Det är inte föremål för korrosion.
 • Högt motstånd mot extremiteter i temperaturen. När det fluktuerar skapar de inte villkor för utseende av kondensat, vilket resulterar i skada på rummets innehåll.
 • De är helt säkra på bilar.
 • I hett väder, värm inte upp som metall.
 • Behöver inte särskild vård.
 • Garaget hålls varmt.

Nackdelarna med träportar inkluderar risken för brand. Trä kan lätt antändas ganska lätt, vilket är farligt för en person och hans bil, speciellt om ett stort antal brännbara blandningar lagras i rummet.

I garaget kan du installera sådana typer av träportar som:

 • Swing. De består av två vingar, som visas på bilden. Den enklaste typen av träport är dubbelvinge. Men behovet av ledigt utrymme framför garaget är deras nackdel. Denna design är särskilt obekväma på vintern, när is kommer fram och mycket snö faller.

Ogar garageportar av trä

 • Sectional (se Garage överhead sektionsdörrar och regler för val av automatisering). Sådana konstruktioner installeras med ett begränsat utrymme i närheten av garaget. De består av flera horisontella sektioner, som är förbundna med slingor. Dukar kan öppnas i vilken riktning eller uppåt som helst. Dörrmått beror på öppningsparametrar. Konstruktioner är inte helt lätta att montera.

Säkerhetsdörr

 • Skjutning eller glidning (se Garage skjutdörrar med egna händer: funktioner och installation). Njut av en hel del erkännande. Vid installation krävs mycket utrymme. De öppnar parallellt med garagets främre vägg i någon riktning, ofta automatisk enhet. Skjutportar kan bestå av två fönsterluckor, rullande i olika riktningar. De är hängda på en fast stråle eller monterad på konsolen.

Glidande garageportar

 • Rullande (se Rullande grindar till garaget: korrekt installation). För garagedörren är det ganska bekvämt alternativ. Öppningen av enheten är baserad på skotrar. När denna grind lindas upp på drivaxeln. Designen öppnas manuellt eller automatiskt.
 • Lyft och vrid med takledare. De är gjorda av ett blad, öppnar uppåt med att ligga under taket. Sådana anordningar är svåra att bryta. De fungerar endast i automatisk läge, men de är lätta att öppna om det behövs med en mekanisk enhet. Använd porten tyst.

Tips: För ett garage är en lyftport ett bra alternativ. De tar inte upp mycket utrymme, vikar sig längs taket och öppnar sig.

Hur man gör sväng garage dörrar av trä

Innan du fortsätter med tillverkningen av enheten, bör du köpa:

 • Mätband
 • Slate penna.
 • Bågfil.
 • Elektrisk borrning.
 • Slipmaskin.
 • Mejsel.
 • Hammer.

Instruktioner för konstruktion av garageportar är följande:

 • Ta mätningar av öppningen.
 • Typ av dörrar som passar bäst i denna bländare bestäms, med hänsyn till tillgängligheten av utrymme nära konstruktionen, deras säkerhet, funktionalitet och pris.
 • Det bestäms vilket material som behövs för att täcka ramen, enheten för värmeisolering av porten.
 • En skiss eller ritning av strukturen utvecklas med alla dimensioner och detaljer.
 • Material är valt. Det kan vara vilket träd som helst – torrt och rent. Ofta används en enkel och prisvärd tall för garageportar.
 • Förberedda ämnen för enheten som sätter fast porten. Föremålen är gjorda med ett tillägg på upp till två centimeter.
 • Kanten på delen och en av dess sidor passerar genom planaren.
 • Ytmätaren drivs till önskad tjocklek och såg sågad i ritningens storlek.
 • Ramverket för grinden är gjord av en vanlig träbar. Separat och säkert fästa de enskilda elementen på ramen på spikarna och spåren. I stavens standardavsnitt installeras stiften, vilka placeras vertikalt och horisontellt.

Tips: För att montera ramen måste du använda en platt yta, det bästa alternativet är ett vanligt golv, vilket säkerställer att det inte förekommer snedvridningar och andra oegentligheter. Vid montering är det nödvändigt att utföra dimensionskontroll

 • Mantelram. Det tillgängliga materialet används för detta:
 1. plywood;
 2. naturligt trä;
 3. Fiberboard.
 • På varje lövbalk monteras och bultas.
 • Markeringen av bländaren utförs, positionerna för automatiseringen och gångjärnen skisseras.
 • Dörrblad monteras på ställen. När du utför den här funktionen bör du försöka undvika snedvridningar, portens design är besvärlig och ganska tung, och vinkeln på dörrarna ska vara strikt 90 grader.

Tips: För att avlägsna öppningar och slitsar ska de horisontella lamellerna bultas till båda dörrarna och en vertikal vid korsningen av de två halvorna, vilket därigenom undviker närvaron av öppningar när porten är stängd.

 • Lås, lås och andra tillbehör är installerade.
 • Alla sprickor är isolerade med mineralull.
 • Gates är belagda med lack eller annan nyans, vilket gör dem attraktiva och ovanliga.

Tillverkning av ytterdörr

För att utföra arbetet behöver:

 • Barski trä.
 • Metallplattor.
 • Profilhörn.
 • Löpare.
 • Guide.
 • Parentes.
 • Trasa.
 • För isolering av porten – skum eller annat material.

Proceduren för installationsarbetet:

 • Utfört förberedande arbete i garaget, som är i utformningen av öppningen. Golvbeläggning kan utföras efter att mekanismen är kalibrerad.
 • Ramramen är gjord av tre stänger, fäst tillsammans med metallhörn eller plattor. Två av dem staplas i längdriktningen och en i tvärriktningen.
 • Rammen är fäst vid öppningen, och noggranna mätningar utförs.
 • Den färdiga lådan är fast med ankar till väggarna.

En lyftports enhet

 • Det finns platser för installation av element som förbinder löparna och väggarna.
 • Hål borras på dessa punkter.

Tips: För att undvika problem vid öppning av porten, för att säkerställa friktion och fastkörning av delar, ska den övre konsolen vara något rörd framåt i förhållande till resten av konstruktionen.

 • Efter anpassning och förstärkning av ramen är alla luckor fyllda med monteringsskum.
 • Rammen för dörrbladet är gjord.
 • Rammen sys med trä.
 • Monterade styrprofiler.
 • Den monterade duken är installerad.
 • Designen är ansluten till hävarmarna och fjädrarna.
 • För att skydda enheten från korrosion, faller i knutpunkterna eller olika föremål från eventuell mekanisk skada, stängs skärmens kanter med en metallremsa.
 • För att inte förstöra monteringsskummet och det inte fanns några utkast i garaget är alla fogar av ramar och väggar plasterade och sys upp med överlagringar.

Några tips för att installera luftdörrar:

 • För att säkerställa minimal friktion vid flyttning av rampen ska gångjärnssystem installeras omedelbart.
 • När man installerar styrelementen är det nödvändigt att ta hänsyn till att de placeras horisontellt, vilket förhindrar att porten störs.
 • Anpassningsguider kan göras genom att installera brickor.
 • För säkerheten på systemet är säkerhetsstöden monterade på lådan.
 • Gaffelns lyftmekanismer regleras genom att spänna fjädern, vilket gör att sashen kan hålla i vilken position som helst.
 • För att justera fjäderspänningen ska spänningsmuttrarna användas.

Detaljer om tillverkning och installation av garageportar av någon form av trä visar video.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *