Gör

Träramar gör det själv

Bilder från sajten: osnovam.ru

I konstruktion introduceras framstegstrender snabbare och lättare än någon annan bransch, för att plastfönster länge har upphört att vara ett underverk, även i vårt land, där konservatismens anda är så stark. Nöjet att byta fönster till metallplastkonstruktioner är dock långt ifrån billigt, men hur mycket när pengar och tid är täta och händerna växer precis från den plats du behöver? Det är inte så svårt att göra träfönster med egna händer, så att alla hantverkare som verkligen är du med trä kommer att vara rädda för att ta det. Minsta erfarenhet och kompetens, stor önskan och lite skicklighet, material och råmaterial, det är allt som behövs i arbetet.

Vi börjar med grunderna: Att göra träfönster med egna händer är inte svårt

Bilder från sajten: wixstatic.com

Naturligtvis, när man bygger ett hus, eller när det omarbetas, blir det ganska dumt att förvänta sig att utan att du absolut inte har någon erfarenhet och övning, kan du skapa en ram med dina egna händer och inte bara en, utan allt som krävs. Men om du behöver fönster på verandan, till ladugården eller någon annan verktygsbyggnad, bör du definitivt prova det, för att du inte behöver mycket intelligens. De grundläggande regler som behöver läras, som en skrifter, ska hålla täthet och också att beräkna geometrin i fönsterkarmblocket du förstår under arbetet, men först måste du förbereda dig grundligt, utan vilket du knappast kan klara av.

Vid tillverkning av en fönsterram med egna händer är det svåraste att göra en profil för en ram från en vanlig stång. Det kommer definitivt att behövas särskild utrustning, utan vilken det är mycket svårt att göra allt arbete med hög kvalitet. Därför är det mycket viktigt att ha hälften av armen allt du behöver innan du börjar jobba, annars kan du förlora mycket tid, men du kommer inte att uppnå mer eller mindre acceptabla resultat.

Det bör förstås att trä är ett riktigt bra hitta för mänskligheten, det är otroligt smidigt och perfekt behandlingsbart, pålitligt, hållbart och även i stånd att tillhandahålla ett unikt mikroklimat inomhus, förvarar värme utan att avlägsna fri rörlighet för luftmassor. Tillverkning av träfönsterramar måste i förväg utredas, rätt val, inköp av material, råvaror och verktyg, och först då kan vi börja arbeta. Naturligtvis kommer en sådan högkvalitativ träbearbetning, liksom en sådan högkvalitativ montering, som i produktion, knappast att uppnås, men det är möjligt att få en bra kvalitet i träfönsterramar för fönster om du strikt följer den teknik som vi kommer att berätta om.

Välj rätt material: träfönsterramar med egna händer

Naturligtvis är det enklaste sättet att helt enkelt gå till affären med egna mätningar och välja eller beställa fönstret från mästaren, som kommer att göra allt som behövs. Men det här är det enklaste sättet som praktiska konstnärer försöker undvika. Till att börja med, ta reda på hur man gör en ram med egna händer, måste du betala speciell och noggrann uppmärksamhet åt materialvalet, på grund av att rätt val kan bero på styrka, tillförlitlighet och funktionaliteten hos hela strukturen. Bland annat har olika typer av trä inte samma hållbarhet, så var noga med att tänka på.

Bilder från sajten: prichal-2.ru

Först får du förstå att trädens fönsterramar med egna händer kan vara med flyttbart glas, men utan problem kan du bygga ditt eget förseglade glas. Du måste jobba hårt och lida lite längre och mer, men det finns absolut ingenting transcendentalt i detta. För att ta reda på alla sådana nyanser måste du välja rätt typ av trä så att du inte biter i armbågarna och strö aska på huvudet.

 • De dyraste och som de säger är elitmaterialet i träramen för fönstret med egna händer ek, stark, som en sten och hållbar, nästan som sten. Det är dock värt att vara beredd på att själva materialet kan kosta nästan mer än metallplastaggregatet, eftersom ekfönster alltid är i pris. Det är värt att ta en ek endast när du är helt säker på resultatet, och har också tillräcklig erfarenhet av denna typ av trä.
 • För att inte vara förvirrad om hur man gör en ram i hemmet och inte förstöra det kosmiskt dyra materialet, kan man ta björk, som är mycket väl bearbetbar, men kan fungera i årtionden utan problem. Det kostar mycket mindre än en ek, har en fantastisk ljus nyans och en magnifik trästruktur, men det kan vara svårt att få det.
 • Det mest skräp och prisvärda materialet för varje är naturligtvis tall. När du tänker på första gången hur man gör ett fönster i trä själv bör man välja ett tallskog. Ett sådant träd är enkelt, det är väldigt lätt att bearbeta det, och det kommer att vara ganska lång tid, speciellt när det används korrekt.

Bilder från sajten: Pootdelke.ru

Det är nödvändigt att förstå att de flesta av ramkonstruktionerna av trä är gjorda av tall, så tro inte att detta är ett dåligt alternativ, inte alls. Bland annat säljs även laminerat virke, vilket i förhand behandlas av speciella föreningar mot krympning och deformation. Ett sådant speciellt trä kommer också att förhindra uppkomsten och tillväxten av svamp och mögel, även med ökad fuktighet, vilket avsevärt förlänger livslängden för fönstersystem och block.

Hur man gör en ram för fönstret gör det själv: rätt verktyg och utrustning

Innan du går in i processen, hur man själv gör en ramarram, som du redan nämnde, måste du skaffa specialutrustning, men det är oftast fallet för dem som tidigare har arbetat med trä. Och här räcker det bara att korrekt och noggrant utföra alla steg för att få riktigt fungerande mönster vid utgången. Så, vad tar det för att få en profil från en vanlig eller limad stråle och sedan bygga ett fönster ut ur det? Det är också viktigt att du ritar ritningarna på rätt sätt, hur man gör ramen med egna händer, eftersom det beror på om ramen du har gjort är lämplig för öppningen, och det är inte alls enkelt.

Bilder från sajten: Banya-Expert.com

 • Electrostrokeska, liksom dess vanligaste ”relativa”.
 • Cirkelsåg, liksom elektrisk planer, som den vanliga handboken kan plågas under lång tid och tråkig. Även om våra förfäder arbetade med handverktyg, drabbades de inte alls av det.
 • Manuell fräsmaskin för trä, som helt enkelt behövs när man spårar spåren och fästelementens designelement.
 • Målarkniv, skruvmejslar, cykler och andra snickeridetaljer, som dock inte kan vara användbara alls.
 • Det är bättre att köpa pärlor i butiken, och du måste välja dem av samma trätyp som ramen ska göras.
 • Konstruktion pistol och silikon tätningsmedel flaska, liksom snickare lim.
 • Mätare eller måttband, helst med lasernivå, en penna eller markör för märken.

Bilder från sajten: 1PoDerevu.ru

När allt är klart, glöm inte att du definitivt behöver egna fönsterramar, annars är det omöjligt att arbeta slumpmässigt. Först och främst måste du bestämma storleken, för vilken du behöver noggrant mäta öppningen, ta hänsyn till om det redan finns en låda i det eller du måste också göra det själv. Emellertid tar inte produktionen av lådan mycket tid och ansträngning, men vi har försett dig med en typisk ritning av ett fönster för ett hus eller en veranda för att göra arbetet mycket enklare.

Original fönsterram gör det själv steg för steg: ingen stor sak

När alla verktyg är monterade och förberedda och materialet förvärvas är det dags att starta själva arbetet, det vill säga att tillverka fönsterblocket med egna händer. Det bör noteras att luckorna mellan rammen och dörrarna inte får överskrida ett avstånd på två millimeter, annars kommer hela strukturen att vara fel, från fönstren kommer att blåsa och du måste omedelbart engagera sig i komprimering, men varför är det så svårt om allt kan göras kvalitativt. Det är nödvändigt att titta på videon som postas i slutet av artikeln hur man gör en ram med dina egna händer för att fullständigt klargöra alla detaljer och nyanser av detta långt ifrån enkla frågor.

Vi gör en låda om den inte är där: allt genialt är enkelt

Om en ruta inte är installerad i väggen där ditt fönster ska installeras, måste du själv göra det själv. Det tjänar till att säkerställa att belastningen från väggens vikt inte faller på de bräckliga fönsterkarmarna, vilket är ganska farligt. Det är inget svårt här, allt är enkelt, du behöver en vanlig låda i storlek, som du måste mäta dig själv.

Bilder från sajten: osnovam.ru

 • Ta en bräda eller en bar med en sektion på 15×5 centimeter, vilket kommer att vara tillräckligt för tillverkning av lådan.
 • I ämnet måste du välja ett spår, ett djup på en och en halv centimeter, i form av små bokstäver G.
 • Initialt kan delar av strukturen förenas med vanligt trälim.
 • Därefter borras hål i hörnen, upp till tre centimeter djup, i vilken träpinnar sätts in för styv fästning av strukturen i en vinkel på 90 standardgrader (rät vinkel).

Montera lådan i väggen så att den var helt obeveklig. Det vill säga att du borrar hålen där ankrarna eller dyvarna sätts in, och tätt skruva lådan till den. Det rekommenderas att spränga alla sprickor med monteringsskum, vilket är ganska tillrådligt om du senare inte glömmer värme och vattentätning.

Fönsterramar av trä med egna händer, videor, kommentarer

Bilder från sajten: osnovam.ru

Först måste du veta att i arbetet behöver du ett speciellt trä, 6×4 centimeter i tvärsnitt, och kanske ännu mer. Allt beror på den grundläggande storleken på fönsterenheten. Formen på profilen för ramen kan varieras, allt beror på det uppskattade antalet glasögon, deras ursprungliga tjocklek, samt storleken, förköpta, fabriks shtapikov.

Ju mer av det område du får fönsternheten som helhet desto större är det, desto mer timmer i det avsnitt du behöver välja. Det kan hända att ramen kan väsentligt skeva ur sin egen vikt och glasets massa, och detta bör tillhandahållas i förväg, för att inte göra om hela strukturen.

 • Fönsterprofilens enfönsterversion måste ha två rektangulära spår som behövs för installation i lådan och för glasrutor.
 • Om profilen antas med två glasögon, är det nödvändigt att göra ytterligare ett spår för det andra glaset.
 • Under centimeterpärlan måste du välja ett rektangulärt spår samt glas fyra millimeter tjockt.
 • Rammen ska monteras från profilen med förspår och ramen måste märkas, mätas noggrant och volymen skärs i 45 graders vinkel.
 • Det är nödvändigt att göra en fästanslutning ”tunga och spår” av standardtypen, och lägg den på snickarens lim för ökad tillförlitlighet och säkerställa att strukturen är oväsentlig.

Du kan också fästa ramarna med självgängande skruvar. Men du måste se till att deras kepsar spolas i träet, annars kommer de att störa ventilens stängning och öppning, vilket är oacceptabelt.

Vi lägger glaset i fönsterkarmarna med egna händer, video

Bilder från sajten: stroim-s-umom.ru

När allt arbete på framställning av ramar är färdigt förblir det bara att sätta in glas i designen, och då är det redan möjligt att engagera sig i installationen av ett fönsterblock i en låda i väggen. Hur man ordentligt organiserar processen att installera ett träfönster kan och bör läsas på webbplatsen. Noggrann och exakt glasmätning och glasskärning säkerställer att det inte finns några kalla överbryggor, genom en snygg passform av glaset till träet.

 • Observera säkerhetsåtgärder måste därför omedelbart bära speciella handskar när du arbetar med glas. Glasögonen stör inte så att glasstoftet inte kommer in i ögat.
 • Glas ska skäras med ett fel på högst en millimeter, och alla kanter ska behandlas med en liten sten sandpapper.
 • Efter att ha tidigare försökt på glaset sätts de in i ramen, som är smurt med ett tätningsmedel, bara i spåret som väljs specifikt för detta ändamål. Resten av tätningsmedlet måste rengöras omedelbart med en ren trasa, annars blir det svårt att riva av det när det torkar.
 • Om fönstret består av ett par delar, är det nödvändigt att fästa en speciell träimpost till mitten av ramen, vilken också måste göras, som en ram, med alla nödvändiga spår.
 • Öppningsflikar är gjorda av en tunnare balk och fäst vid huvudramen med hjälp av gångjärn. Det är på den här fliken att du måste fästa handtaget och på motsatt sida av ramen välj motsvarande spår för tungspärren.

Det tillverkade fönsterklämmret sätts bara på plats i lådan och är ordentligt fastsatt, vilket anges i artikeln på länken ovan, det är inget svårt för en person med viss finess. Glöm inte att försegla alla sprickor på ett tillförlitligt sätt för att ge tillförlitligt skydd mot vind och nederbörd samt förekomsten av utkast i rummet.

Fönster träram: gör-det-själv-installation

 • Urval av material och verktyg
 • Göra en träram av trä
 • Att göra en fönsterram av plywood

I butiken kan du köpa träfönster, PVC-fönster och aluminiumprofiler. Var och en av materialen har sina egna egenskaper som kan tillgodose alla kundkrav. Men om vi pratar om ett fönster att ge, då är det lämpligaste alternativet en träram. En sådan träfönsterram kan tillverkas med nödvändiga material och verktyg, såväl som med tekniken. Arbetet måste utföras noggrant och noggrant så att alla geometriska dimensioner följs strikt. Fönstret på samma gång kommer att tjäna länge.

Träramar gör det själv

Typer av träramar.

Strukturellt kan träramen göras flera ändringar:

 • swing alternativ, när båda kan öppna eller bara ett blad;
 • hermetiskt alternativ när alla fönsterluckor är döva och inte kan öppnas.

I detta fall, i version 1, är det möjligt att tillhandahålla ett fönster som utför ventilationsfunktionerna mer effektivt än rampen.

Urval av material och verktyg

Ritning av en träfönsterram.

Träramen kan vara gjord av alla träslag. Allt beror på personliga preferenser, kompetens inom träbearbetning. Ek anses vara den starkaste och mest hållbara rasen. Samtidigt är det ganska komplicerat vid bearbetning och är ett dyrt material. Bland de andra arter som oftast används för att tillverka träramar är björk, aska, tall, lark.

För att en träram ska vara solid och pålitlig är det inte nödvändigt att ta fasta stavar eller brädor. Ett ganska lämpligt material är limmade laminerat virke. Den är utformad på ett sådant sätt att det inte krymper under drift. Detta indikerar större tillförlitlighet och hållbarhet hos detta material.

Som ett alternativ till trä för tillverkning av träfönsterram används plåt av plywood. Den har tillräcklig styrka och tillförlitlighet, vilket gör det möjligt att använda det som utgångsmaterial.

Träramen kan monteras med hjälp av följande verktyg:

 • plan (elektrisk eller manuell);
 • cirkelsåg med munstycken eller handsåg;
 • slipmaskin eller sandpapper med hållare för bekvämlighet;
 • mejsel.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Göra en träram av trä

Stycket av rigid montering av en träram.

Innan träramen monteras är det nödvändigt att bearbeta stängerna med en speciell antiseptisk komposition. Tack vare detta kommer ramen att vara längre, eftersom träet kommer att skyddas mot svampbildning och fuktpenetration.

Att göra en ram med egna händer börjar med lådan. I en 50×150 mm bräda görs en slits på ett sådant sätt att en konfiguration i form av bokstaven ”G” bildas. Detta kommer att se till att fönstret är tätt. Vidare bör det delas in i 4 lika delar. De är fastsatta ihop med en torn-spåranslutning. Det vill säga ett spår sås på en av delarna, och en spik sås på den andra. Dessa 2 anslutningselement måste vara noggrant dimensionerade så att spiken passar in i spåret utan luckor i tätt. Detta säkerställer en säker passform.

Spåret utförs med en cirkelsåg, som gör skärningar. Och överskottet avlägsnas med en mejsel och en hammare. Spiken kan göras både med hand och cirkelsåg med viss färdighet. Spåren måste göras på ramdelarna, vilka är anordnade vertikalt. På den horisontella – spiken är skuren ut.

Efter förmontering av lådelementen demonteras den. Snickare lim appliceras försiktigt på fästdelar. Därefter är de anslutna, strängt observera en geometrisk vinkel på 90 °. Du kan styra den med hjälp av en kvadrat.

Därefter sätts metallhörn in i ändhörnen.De kommer att ge lådan extra styvhet. Ytterligare arbete kan utföras först efter att limet har torkat helt.

Sillschema för en träram.

Fönstret träram är av trä med en sektion på 50×50 mm. Från det ska klippa profilen enligt fönstret. Det kommer att skilja sig beroende på glasets storlek och storlek, vilket kommer att införas ytterligare, bredden på pärlan. Samtidigt bör rammens övergripande dimensioner vara så att en lucka på 1-2 mm kvarstår när den sätts in i lådan. Profilen utförs med hjälp av en elektrisk eller manuell planerare. De formade skårorna ska slipas med en maskin eller sandpapper.

Träramämnen är fastsatta ihop som en låda, det vill säga en torn-spårfog används. För pålitlighet och styvhet lim. På yttre delen av hörnen kan du fästa metallhjul som, förutom dekorativa ändamål, förbättrar struktornas styvhet.

Därefter kan träramen och lådan målas med lack och lack, om det finns en önskan att bevara och betona träets konsistens eller att måla. På fönsterkarmarna och lådan fästes gångjärnen, som fungerar som anslutning av dessa delar tillsammans. Efter inläggning kan glasramen hängas på de förberedda gångjärnen.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Att göra en fönsterram av plywood

Profilkonfigurationen som behöver klippas ut ur en stapel har ett ganska komplicerat utseende.

Konstruktionen av fönstret med dubbelglas och en ram av plywood.

Att göra det med precisionen hos en snickare är ganska problematisk. Som ett alternativ är kryssfinerfönsterramstillverkning acceptabel.

Som ett extra verktyg kan du behöva en elektrisk pussel med en uppsättning filer eller en handsåg med fina tänder.

För detta ändamål är det nödvändigt att använda fuktresistent plywood av god kvalitet. Det borde inte vara defekter, eller deras antal ska vara minimalt. Dess storlek beror på den planerade profilens komplexitet. Den lämpligaste är en tjocklek av 9-15 mm. Med hjälp av en elektrisk pussel skärs 4 band av olika bredder ur ett plywoodark. Remsor bearbetar ett emery-papper, raderar de bildade småjaggarna. De är fastsatta med lim. Detalj efter limning av varje lager måste sättas fast med en klämma och låt den torka. Remsorna i det 2: a lagret ska vara de tunnaste, vilket gör att glas kan sättas in i ramen. Efter slutet av detta skede bildas en skiktstång. I detta fall vrids profilens slutliga utformning på skruvarna.

Fästningen av ramdelarna med en sådan konstruktion utförs enligt tornspårprincipen. Endast spikarna och spåren skär inte och tar hänsyn till vid skärning av ramelement. Med hjälp av torget kontrolleras ramens geometri. Och först efter detta limes delarna och sammanfogas. Metall hörn kan användas för styvhet. De kan också gömma skruvarna på skruvarna.

Plywoodramen ska täckas med ett antiseptiskt material. Efter det absorberas kan du börja måla och glasera.

Showcase Okna Body

Contribute a better translation

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *