Fördelar

Väggbeklädnad med plywood i ett trähus

Plywood idag är ett av de mest populära byggmaterialen. Det används ofta i utsmyckning av lokalerna, eftersom många hantverkare föredrar inredningen, gjord av naturliga och miljövänliga material.

De flesta husägare vill ha sina väggar täckta av trä. Massivt trä är emellertid ganska dåligt bearbetat, och allt oftare görs väggplywood i ett trähus.

Väggbeklädnad med plywood i ett trähus

På bilden – väggarna dekorerad med plywood.

Faktum är att plywood blir en riktig frälsning när du behöver göra ett krökt element, dessutom är priset på detta material lägre än kostnaden för trä. Dessutom har plywoodark ett antal fördelar jämfört med trä. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man ska avsluta plywood.

Plywood som färdigt material

Plywoodplåtar erhålls genom limning ihop flera lager av finer. För att göra plywooden mer hållbar, läggs finéren på ett sådant sätt att fibrerna i de intilliggande arken är vinkelräta mot varandra. Vid tillverkning av materialet fungerar olika naturliga eller syntetiska hartser som ett bindemedel.

Tips!
Konventionella plywoodark är ett utmärkt material för användning i torr miljö, men om du planerar att använda dem som golvbeläggning, bör du välja laminerad plywood (PSF) som är resistent mot våt bearbetning och har hög slitstyrka.

Laminerade plywoodark.

FSF-plattor på båda sidor är täckta med en film, som är tillverkad av formaldehydharts. Byggmaterial med sådan beläggning används aktivt för både industriella och dekorativa ändamål, men oavsett detta är materialets huvuduppgift motstånd mot olika negativa effekter. Den skyddande filmen skyddar plywood inte bara från fukt, men också från olika kemikalier som korroderar beläggningen.

Laminerade plywoodskivor används ofta i skapandet av fönsterbrädor, skiljeväggar och dekorativa paneler. Detta är ett universellt ytmaterial, vilket först och främst bör beaktas när inredning är nödvändigt i ett rum.

Fördelarna med plywood väggar

Inredning av ett trähus med plywood utförs av flera anledningar:

 1. Miljövänlig plywood. Väggarna mantlade av plywoodark, ”andas”. På grund av detta skapar rummet ett gynnsamt mikroklimat.
 2. Ett särdrag hos plywood från andra ytbehandlingar är lätthet med hög hållfasthet. Som ett resultat är ett sådant foder väldigt enkelt att installera med egna händer, medan dina väggar kommer att skyddas på ett tillförlitligt sätt.
 3. Hög värme och ljudisolering egenskaper.
 4. Flexibilitet i arbetet gör att du kan översätta alla designidéer.
 5. Ett stort utbud i utförande av ytbehandlingar. Materialet är lätt lackerat, slipat, målat, täckt med tapeter etc. Samtidigt kan vissa typer av plywood skryta med en utmärkt konsistens, tack vare vilken finplywood kan därefter minimeras.

Välja ett material

Fuktbeständig plywood 6 mm – ett utmärkt material för väggdekoration.

När du planerar att göra inredning, oavsett om det slutar vinden med plywood eller något annat rum, bör du först och främst bestämma materialet.

Några tips för att välja:

 1. Det bästa alternativet är att välja plywoodplåt enligt höjden på taket, vilket utesluter tillägg och plåster.
 2. Den optimala tjockleken på huden är 4-6 mm, men ofta används tjockare ark.
 3. Denna typ av klädsel ger dig också möjlighet att värma och ljudisolerade väggar, vilket inte minst bör beaktas. Överflödig värme händer aldrig, och tystare i huset, desto bättre. En av de mest populära och högkvalitativa isolering är mineralull.

Genomförandet av installationen

Instruktionerna för plywood väggbeklädnad bygger på följande steg:

 1. Väggarna måste rengöras helt av den gamla beklädnaden. Justera dem borde inte, för vi kommer att använda kassen.
 2. Monterad rackram. Vissa experter föredrar metallkasse, men det är obefogat, eftersom plywoodplåtarna är ganska lätta och den speciella belastningen på ramen kommer inte att skapa.

Träkista med isolering.

Tips!
Före installationen är det önskvärt att bearbeta träplattor med en skyddande förening.

Finérande träväggar, du kan spika lutarna direkt på ytan med naglar eller skruvar.

Om vi ​​pratar om ett mer hållbart material på väggarna (till exempel en tegel), bör du först montera metallskärningar som monteras direkt på väggen:

 • Med ett steg på 40-50 cm monterar vi suspensionerna och förstärker dem med dyvar.
 • Vi fixar träplattor till suspensionerna.

Tips!
Om du planerar att värma väggarna, bör tjockleken på batten vara 1 cm mer än värmeisolatorplattans tjocklek.

 1. Mellan skenorna lägger du isoleringsplattorna. fixera dem på väggen med skruvar.

Montera isoleringsplattan.

 1. På toppen av lamellerna fyller vi vattentätningsmembranet. som vilket material som helst med en foliesida kan användas, till exempel penofol.
 2. Vi monterar vända lakan. mycket tätt ansluta dem till slutet. För att dölja sömmarna kan du använda kitt eller speciella tätningsmedel. I det här fallet kan dock sömmen expandera med tiden, så det är bättre att stänga det med träplattor med dubbelsidig rännan.

slutsats

Tillsammans med gips och klädbräda används ofta plywood för inredning, som används av både hantverkare och proffs. I den presenterade videon i den här artikeln hittar du ytterligare information om detta ämne.

Väggbeklädnad med plywood är den optimala lösningen som kombinerar utmärkta resultat och överkomliga priser.

Inredning är ett av de viktiga slutstadiet av reparationsarbetet. Ett hus eller lägenhet förvandlas framför våra ögon och tar upp det utseende som man strävar efter, och börjar med reparationer. Det erhållna resultatet beror nästan alltid på materialet som används vid ytbehandling av rummet. Nyligen är det oftast den bästa lösningen som blir väggbeklädnadsplywood, vilket har flera fördelar.

Plätera väggarna i rummet med plywood

Varför välja plywood

Utbudet av byggmaterial för dekoration är inte bara brett, det är enormt. Men plywood utan överdrift kan kallas en ledare i antalet tillgängliga fördelar. De viktigaste av dem, bestämmer valet för väggbeklädnad, följande:

 • Tillförlitlighet och samtidigt flexibilitet som uppnås genom produktionsteknik genom att limma varje lager av faner vinkelrätt mot den föregående.
 • Lätt att bearbeta och lätta installationen, vilket gör det mesta av arbetet på egen hand.
 • Förmågan att behålla värmen väl och hålla ut ljudet.
 • De flesta märken är säkra för hälsa och giftfria.
 • Liten vikt i jämförelse med liknande material av samma tjocklek.
 • Förmågan att skapa krökta delar utan förlust av styrka.
 • Utmärkt utseende, speciellt för toppkvalitet plywood.
 • Tillgänglighet i sortimentet av laminerade ark och fuktresistenta kvaliteter.
 • Prisvärd pris överväldigande.

Plywood varumärke FK toppbetyg

Det är viktigt! Högkvalitativ plywood med en vacker konsistens kan användas som topplack.

Förberedande åtgärder

För att utföra arbete på beklädnaden av rummet med plywood används de traditionella stegen som är typiska för utjämning utan kitt eller, såsom det kallas, den torra metoden. Först utför det förberedande arbetet, inklusive:

 • Förberedelse av hela ytan där arbetet ska utföras. Detta är av grundläggande betydelse om plywooden är fixerad direkt på väggen.
 • Beräkning av kvadratur av nödvändig plywood för ett visst rum. För att göra detta, sammanfatta området av alla områden, ta hänsyn till antalet böjda eller radie delar, om några. Det resulterande värdet rekommenderas att öka med 10-15% för eventuella ändringar eller fel. Väggarna är vanligen pläterade med lakan 4-6 mm, men om målet är att uppnå bästa värme och ljudisolering rekommenderas att man köper tjockare plattor.

Det är viktigt! Standarddimensionerna av arken har en ganska stor spridning över längden och bredden. Att välja plywood för väggar, det är lämpligt att bo på lakan med stor längd. Detta gör att du kan använda ett ark från golv till tak och undvika onödiga leder.

 • Förvärv av en bar eller metallprofil för lathing. Detta är nödvändigt om det inte är möjligt att fixera till väggen eller att ytan behöver justeras. Vid isolering är det nödvändigt att ta hänsyn till isoleringens tjocklek, som måste vara 1 cm tunnare än ramen.

Det är viktigt! Det rekommenderas att öppna virket med någon skyddande impregnering som skyddar den mot ruttning eller en bugg.

För att förstå processen med väggbeklädnad med plywood, ett foto av varje steg ges i texten, är inte svårt. Efter avslutat förberedande arbete kan du börja fästa arken. Beroende på väggmaterialet kan du välja två sätt att fästa:

 • Frame. Plywoodplåtar monteras på en ram monterad och fäst på väggen. För att göra detta kan du använda en träbalk eller metallprofil.
 • Ramlösa. Plywood fastnar direkt i väggen utan ytterligare fixeringar.

För väggbeklädnadsplywood i ett trähus används rammen inte alltid. Om väggarna är släta och säkra utförs fästet direkt i dem. Ytor med krökning är bättre anpassade till en ram.

För att täcka alla andra ytor är ramen ett obligatoriskt tekniskt installationsstadium. Dess huvudsakliga skillnad från analog i träbyggnader är användningen av metallsuspensioner som timmerna är fästa på. De är fastsatta på väggen med hjälp av klämmor med ett steg på 40-50 cm. Samtidigt ska stången passa så nära som möjligt på väggen.

Monteringen av ramen omfattar flera steg:

 • Först monteras stöden på väggen ovanför taket självt och under golvet, som är horisontella och parallella med varandra.
 • Sedan monteras vertikala stöd på ett avstånd av 40-50 cm från varandra. Installation börjar från väggen. Detta är nödvändigt för att fästa de extrema arken på varje sida.

Ramens ram för montering av plywood

 • I rum med högt tak kan du dessutom göra horisontella förstyvningar på ett avstånd av ca 1 meter.

Det är viktigt! Under installationen bör arkens dimensioner och deras layout på väggarna inte förbises. Alla leder bör bara gå på batten. Installera inte med kanter som hänger i luften.

För plåtar med en tjocklek på mer än 20 mm kan du använda en ram gjord av en metallprofil, vilken är monterad på liknande sätt.

Metallprofilram för fastsättning av plywood

I den resulterande konstruktionen kan du lägga någon form av isolering. Används ofta för dessa mattor mineralull. Isoleringen kan dessutom fixeras med skruvar, men i de flesta fall räcker det att noggrant klippa det till cellens storlek och sätt i det ordentligt.

Carks från en bar med den inbyggda värmare

Det är viktigt! Användning av skum för isolering i ett privat hus är oönskade, eftersom det kan få gnagare.

För alla ytor läggs ett ytterligare vattentätskikt. Undantaget är träväggar. Det är önskvärt att en av sidorna av isoleringen var med folie.

Isolering monterad på toppen av isoleringen

Fixering av plywoodplåtar

Plywoodplåtarna är fastsatta på väggen med samma krav. Det finns flera:

 • Fästning görs på hela arket längs de installerade stängerna. För att göra det lättare, kan du på varje ark slå av stödet som skruvarna ligger i en rad.
 • Fastsättning utförs på ett avstånd av högst 20 cm från varandra och inte längre än 2 cm från kanten av plywooden. För mitten av arket kan du använda monteringen med ett avstånd på upp till 35 cm från varandra.
 • Skivorna är ordnade så tätt som möjligt för att minska tjockleken på sömmen.
 • Under installationen måste skruvens lock vara helt dold så att ytan blir jämn. Detta kan göras med en borr, efter att ha svettat.

Fästplywoodplåtar till en träram

Efter montering av plywood hålls lederna alltid, trots noggrann märkning och montering av plåtar. De kan tas bort med en av följande metoder:

 • Fyll sömmarna med en kitt. Men efter en viss tid kommer det fortfarande att börja kollapsa.
 • Stäng fogarna med överlägg i form av plywoodremsor som skruvas på arket i sömnstället. Det finns alltid många rester.
 • Använd monteringsremsor med monteringsfästen där montering av kryssfiner kanter.

Montering av plywood på väggen är klar. Sammanfattningsvis är det önskvärt att polera ytan från möjliga marker eller skarpa kanter.

Den färdiga väggen, sys med plåt av plywood, kan användas som:

 • Avslutningsbeläggning som kan behandlas med färger eller lacker.
 • Grunden för att avsluta någon form av beläggning. Allt beror på fantasi, personlig sympati och budget. Använd ofta väggbeklädnadsplywood för laminat, väggpaneler eller MDF-paneler. I det här fallet kan du, vid installationen, försumma lederna, försiktigt dölja kåporna på de självuttagande skruvarna och efterbehandlingens polering.

Den färdiga väggen, pläterad med plywood och dekorativ beläggning

Väggen som är pläterad med plywood kan när som helst återigen slutföra ett behagligt skydd. Avvecklingsprocessen tar lite tid och skadar inte plywoodet.

Vad kostar kostnaden för väggbeklädnadsplywood, med hjälp av tabelldata. Priserna för jämförelse tas från flera företag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *