Fördelar

Väggdekoration med plywood i ett trähus

Detta material har ett antal fördelar:

 • Materialets naturliga ursprung – som används för tillverkning av finerplåt av björk eller barrträd.
 • Hög ytstyrka efter installation – plywood är mycket starkare än samma gips.
 • Materialets låga vikt underlättar transport, hantering och installation.
 • Trä har höga ljudisoleringsegenskaper, vilket är viktigt vid installation av golv.
 • När arbetet är klart erhålls en plan yta som kan trimmas efter eget gottfinnande.
 • Lågt pris på material – det finns flera sorter, och du kan välja det bästa alternativet i enlighet med användningsdetaljerna. Till exempel, om plywood kommer att tjäna som grund för golv av annat material, är det möjligt att köpa produkter av lägre kvalitet och billigare.

Ju lägre betyg, desto lägre kostnad.

Funktioner av arbete med materialet

För att utföra all arbetskvalitet behöver du veta några av nyanserna om förberedelseprocessen och installationen. Därför överväger vi alla huvuddrag i varje steg.

utbildning

För det första är det nödvändigt att förstå egenskaperna hos tillverkningsmaterialet: plywood för ytbehandling av väggar, tak och golv av björk eller mjukt vedfiner. Huvudkriteriet för att man kan bedöma materialets kvalitet är överensstämmelse med GOST 3916.1-96.

Enligt denna normativa handling regleras arkets konfiguration och dimensioner, om de är kvadratiska kan sidan vara 1220 mm till 1525 mm, med rektangulär form, storleken är ganska omfattande och kan nå 1,5 * 3,6 meter.

En annan viktig faktor är varumärket av plywood.

Det finns många av dem, men följande är till salu:

 • FC – det mest populära varumärket, har en genomsnittlig motståndskraft mot vatten, limkompositionen – karbamid-formaldehydharts.
 • FSF är ett material med hög vattenbeständighet, fenolformaldehyd används vid tillverkningen.
 • FB – plywood, impregnerad med bakelitkomposition, ger materialets motståndskraft mot eventuell fukt, inklusive havsvatten.
 • FOF – laminerade plåtar, oftast används vid tillverkning av möbler. Ena sidan är täckt med en dekorativ plastbeläggning.

Innan du köper materialet bör du bestämma kvantiteten, för det här rummet mäts. Det är också värt att överväga vilken tjocklek som är optimal för ditt arbete.

Hur mantar väggarna

Plywood väggarna är gjorda tillräckligt snabbt

Ofta i våra dagar utförs sådana ytbehandlingar vid stugorna. i väntrummen eller vinden.

Verken är ganska enkla, men det är ändå värt att bekanta sig med teknikens egenskaper:

 • Väggdekoration med plywood i ett trähus kan göras utan slaktkropp, förutsatt att ytan är platt. Om väggarna lämnar mycket att önska är det bättre att göra en ram från en träbar.
 • Vid avslutning av betongbotten är ramverket ordentligt anordnad. Den stång som används bör ge styvhet och tillåta att två ark sätts fast på det, det vill säga att ramen ska mätas så att lederna faller på kassen. Steget mellan stapeln ska inte vara mer än 50 cm.
 • Om du avslutar balkongen med plywood bör du välja ett mer fuktbeständigt alternativ, eftersom under lakperioden blir lakorna utsatta för hög luftfuktighet och låga temperaturer.
 • Ibland krävs en plywood för att lägga isolering. I det här fallet bör insatsen av batten från väggen vara 10 mm större än isoleringsmaterialets tjocklek.

Tips!
Det är bäst att lägga mineralull under huden – det är inte skadat av gnagare, det är lätt och har utmärkta värmeisoleringsegenskaper.

Några låg isolering och kasse ut ur brädet. Efter fixering av plywood får du en mycket stark vägg.

 • Det är bättre att placera hela lakan i mitten av väggen och att montera delarna längs kanterna. Layout bör tas i förväg på förhand, annars måste du göra om ramen.
 • Om lastbilen är färdig med plywood, måste materialet fästas på metallkonstruktioner. I detta fall används speciella skruvar med en borr eller höghållfast polyuretanlim. Det är bättre att stänga alla leder med metallbindningsremsor.

Det enklaste sättet att avsluta van-trim-plywood

 • Frågan om hur man trimmer väggarna av plywood, löses helt enkelt. Vilken sammansättning av trä som passar: färger, lacker, impregnering, lazuli, allt beror på dina önskemål.

Hur man sätter taket i taket

Att klara taket med plywood är nästan detsamma som väggbeklädnaden. Om taket är av trä och platt kan lakan fixas direkt, i alla andra fall är det nödvändigt att arrangera en ram gjord av trästänger.

När du arbetar med händerna, glöm inte att lägga elektriska kablar innan du syr ytan.

Tips!
Om väggarna kan vara klädda även av dig själv, då är det bättre att ringa en assistent för tak, eftersom det är nästan omöjligt att hålla arket och fixa det själv.

Hur man ordnar golven

Golvbehandling med plywood har sina egna egenskaper:

 • Om det här är en topplack bör endast första klassen väljas.
 • Materialets tjocklek ska vara minst 12 mm, och bättre alls 16, beror det på höga belastningar på golvet.
 • Lags bör placeras på ett avstånd av 40 cm så att golvet inte böjer sig.
 • Om plywood är grunden för ett annat golvmaterial, till exempel laminat eller kork, kan du lägga låga betyg.

Rammen måste säkerställa golvets styvhet

 • Alla fogar på golvet är bättre att stänga metallremsan.

Vi hoppas att vår instruktion kommer att hjälpa till att klara det här arbetet snabbt och utan problem. Och om du fortfarande har frågor rekommenderar vi att du tittar på videon i den här artikeln, där vissa punkter visas tydligt.

Väggdekoration med plywood: fördelar med metoden, materialval och installation

Plywood idag är ett av de mest populära byggmaterialen. Det används ofta i utsmyckning av lokalerna, eftersom många hantverkare föredrar inredningen, gjord av naturliga och miljövänliga material.

De flesta husägare vill ha sina väggar täckta av trä. Massivt trä är emellertid ganska dåligt bearbetat, och allt oftare görs väggplywood i ett trähus.

Väggdekoration med plywood i ett trähus

På bilden – väggarna dekorerad med plywood.

Faktum är att plywood blir en riktig frälsning när du behöver göra ett krökt element, dessutom är priset på detta material lägre än kostnaden för trä. Dessutom har plywoodark ett antal fördelar jämfört med trä. I den här artikeln kommer vi att prata om hur man ska avsluta plywood.

Plywood som färdigt material

Plywoodplåtar erhålls genom limning ihop flera lager av finer. För att göra plywooden mer hållbar, läggs finéren på ett sådant sätt att fibrerna i de intilliggande arken är vinkelräta mot varandra. Vid tillverkning av materialet fungerar olika naturliga eller syntetiska hartser som ett bindemedel.

Tips!
Konventionella plywoodark är ett utmärkt material för användning i torr miljö, men om du planerar att använda dem som golvbeläggning, bör du välja laminerad plywood (PSF) som är resistent mot våt bearbetning och har hög slitstyrka.

Laminerade plywoodark.

FSF-plattor på båda sidor är täckta med en film, som är tillverkad av formaldehydharts. Byggmaterial med sådan beläggning används aktivt för både industriella och dekorativa ändamål, men oavsett detta är materialets huvuduppgift motstånd mot olika negativa effekter. Den skyddande filmen skyddar plywood inte bara från fukt, men också från olika kemikalier som korroderar beläggningen.

Laminerade plywoodskivor används ofta i skapandet av fönsterbrädor, skiljeväggar och dekorativa paneler. Detta är ett universellt ytmaterial, vilket först och främst bör beaktas när inredning är nödvändigt i ett rum.

Fördelarna med plywood väggar

Inredning av ett trähus med plywood utförs av flera anledningar:

 1. Miljövänlig plywood. Väggarna mantlade av plywoodark, ”andas”. På grund av detta skapar rummet ett gynnsamt mikroklimat.
 2. Ett särdrag hos plywood från andra ytbehandlingar är lätthet med hög hållfasthet. Som ett resultat är ett sådant foder väldigt enkelt att installera med egna händer, medan dina väggar kommer att skyddas på ett tillförlitligt sätt.
 3. Hög värme och ljudisolering egenskaper.
 4. Flexibilitet i arbetet gör att du kan översätta alla designidéer.
 5. Ett stort utbud i utförande av ytbehandlingar. Materialet är lätt lackerat, slipat, målat, täckt med tapeter etc. Samtidigt kan vissa typer av plywood skryta med en utmärkt konsistens, tack vare vilken finplywood kan därefter minimeras.

Välja ett material

Fuktbeständig plywood 6 mm – ett utmärkt material för väggdekoration.

När du planerar att göra inredning, oavsett om det slutar vinden med plywood eller något annat rum, bör du först och främst bestämma materialet.

Några tips för att välja:

 1. Det bästa alternativet är att välja plywoodplåt enligt höjden på taket, vilket utesluter tillägg och plåster.
 2. Den optimala tjockleken på huden är 4-6 mm, men ofta används tjockare ark.
 3. Denna typ av klädsel ger dig också möjlighet att värma och ljudisolerade väggar, vilket inte minst bör beaktas. Överflödig värme händer aldrig, och tystare i huset, desto bättre. En av de mest populära och högkvalitativa isolering är mineralull.

Genomförandet av installationen

Instruktionerna för plywood väggbeklädnad bygger på följande steg:

 1. Väggarna måste rengöras helt av den gamla beklädnaden. Justera dem borde inte, för vi kommer att använda kassen.
 2. Monterad rackram. Vissa experter föredrar metallkasse, men det är obefogat, eftersom plywoodplåtarna är ganska lätta och den speciella belastningen på ramen kommer inte att skapa.

Träkista med isolering.

Tips!
Före installationen är det önskvärt att bearbeta träplattor med en skyddande förening.

Finérande träväggar, du kan spika lutarna direkt på ytan med naglar eller skruvar.

Om vi ​​pratar om ett mer hållbart material på väggarna (till exempel en tegel), bör du först montera metallskärningar som monteras direkt på väggen:

 • Med ett steg på 40-50 cm monterar vi suspensionerna och förstärker dem med dyvar.
 • Vi fixar träplattor till suspensionerna.

Tips!
Om du planerar att värma väggarna, bör tjockleken på batten vara 1 cm mer än värmeisolatorplattans tjocklek.

 1. Mellan skenorna lägger du isoleringsplattorna. fixera dem på väggen med skruvar.

Montera isoleringsplattan.

 1. På toppen av lamellerna fyller vi vattentätningsmembranet. som vilket material som helst med en foliesida kan användas, till exempel penofol.
 2. Vi monterar vända lakan. mycket tätt ansluta dem till slutet. För att dölja sömmarna kan du använda kitt eller speciella tätningsmedel. I det här fallet kan dock sömmen expandera med tiden, så det är bättre att stänga det med träplattor med dubbelsidig rännan.

slutsats

Tillsammans med gips och klädbräda används ofta plywood för inredning, som används av både hantverkare och proffs. I den presenterade videon i den här artikeln hittar du ytterligare information om detta ämne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *