Gör

Värma huset ute med skumplast gör det själv

Enhetsskummet på väggen börjar med installationen av startprofilen. Dess bredd är lika med skivans tjocklek. Ibland används UW-50 eller 100-profilen för dessa ändamål. Dessa är de mest populära arkstorleken för isolering.

Nuance: Special start (källare) profil är bättre att använda, eftersom Det finns en perforering i den, vilket gör att fixturen säkert kan fixa profilen och samtidigt tillåta rörelsen på grund av termisk expansion.

Startprofilen är monterad på den tidigare markerade markeringen. Användningen gör det möjligt att lägga den första raden av plåt helt jämnt. Dessutom är det en populär övertygelse att en metallprofil kommer att bidra till att skydda plåten från gnagare.

För att jämföra den termiska expansionen av metallen, mellan de intilliggande profilerna måste du lämna ett mellanrum på ca 5 mm.

Fästprofil för skumisolering

Anordningen av vinkeln som visas på bilden

Vinkelanordning för skumisolering

Metoder för att fixera skum

Tekniken för installation av polyfoam har flera modifieringar. För att fixa arket på väggen kan du välja ett av tre alternativ:

  • Applicera lim på kanten av arket och gör några skulpteringar på arkets yta. Denna metod är lämplig för ojämna väggar;

Metoden att montera skummet på en ojämn vägg

  • Applicera lim med en korkad trowel över hela arket. Alternativ för en relativt platt vägg;

Metoden för montering av skummet på en platt vägg

  • Applicera ett speciellt lim från cylindern. Ett sådant lim liknar konstruktionsskum. Samtidigt är det mycket lättare att arbeta med det än med en limlösning. Plus, det behöver inte knådas, det fäster fast arket mot väggen.

Fästning av polyfoam på lim från en ballong

Därefter monteras skumplattan från det nedre hörnet enligt den applicerade märkningen.

Den andra raden av plåt läggs ut med förskjutning, som visas nedan. Detta system gör installationen mer tillförlitlig och minskar sannolikheten för sprickor.

Monteringskumskum med förskjutning

Så i ordning passar alla rader upp till sist.

Tips: För att limet ska kunna klibba helt, måste väggen plasterad med polystyren stå i 3-4 dagar. Om du utför isoleringsskumet med egna händer, har det i slutet av den första delen av arbetet vanligtvis dags att överleva rätt tid.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sluttning av sluttningar, eftersom det också är en källa till värmeförlust. Processen med att avsluta fotot.

Anordningen av sluttningar vid uppvärmning med polyfoam

Fönster ebb efter installationen av skummet måste bytas ut.

För att undvika värmeförlust på de platser där isoleringen sitter i ramen för metallplastfönstret eller dörren, måste du installera en speciell fönsterprofil. På grund av att profilen har en självhäftande remsa, monteras den lätt i fönstret. Installationsprocessen på bilden.

Montering av en fönsterprofil vid uppvärmning med polyfoam

Installera profilen garanterar ingen deformation och ett färdigt utseende.

Det är inte nödvändigt att anta att efter skumisolering blir huset till en låda av samma typ. Genom att variera arkets tjocklek eller stapla och fästa dem säkert i flera lager kan du skapa vilken väggkonfiguration som helst.

Steg 5 – ytterligare montering av skummet till väggen

Dopplar, paraplyer (svampar) för fastsättning av skumplast Pålitlig fixering kan säkerställas genom speciella plastdämpare paraplyer (svamp) för fastsättning av skumplast, som inte ”faller” in i arket, men fixeras säkert.

Du kan montera ”paraplyer” på två sätt, som visas i figuren.

Det första alternativet är lämpligt för jämna leder. Om det finns signifikanta luckor mellan arken, måste du använda det andra alternativet.

Nuance: Det första alternativet sparar dowel, men tar tid för att passa arken i storlek.

Fixat paraply När du installerar dynan, se till att det är något drunknat i arket.

Det bör noteras att paraplyen monteras i den klassiska versionen som visas på bilden. Men eftersom en sådan installation tar mycket tid, och plastens plast inte skapar kalla broar, försummas denna regel även av erfarna byggare.

Metoden för att fixera skummet med ”drunkning” av höljet på dowel-paraplyet

Spalten som bildas vid korsningen av två ark, nära skum. När gapets bredd är större än 20 mm, är gapet förseglat med skumtrimning. För ökad tillförlitlighet är baksidan trimmad med lim eller skum.

Tätning av nacken vid skumans leder

Efter försegling fortsätter alla sprickor att klippa de utskjutande delarna av arket, som finns i hörnen.

Därefter poleras ytan på väggarna med en rivare för skummet.

Grater för slipning av skum

Tips: Om väggen, trimmad med skum, stod i mer än 2 veckor utan att ha slutförts, måste den vara helt polerad, eftersom UV-ljus har redan skadat ytskiktet av isolering.

6 steg – Avslutning av hörn och sluttningar med polyfoam

Perforerat hörn med förstärkande nät. Hörnen på huset eller sluttningarna behöver extra skydd mot stötar. Dessutom är det svårt att tillhandahålla den nödvändiga överlappningen av gallret. Ja, och helst trimma skum kan vara svårt. Därför tillhandahålls för dem ett speciellt perforerat hörn med förstärkande nät.

Det är fastsatt på limet och tätt pressat med en speciell vinkelspatel på husets yttre eller inre hörn eller sluttning.

Processen att montera skummet i hörnen visas i bilden. Inom lutningen, som redan nämnts, används ett speciellt hörn.

Processen att montera skummet i hörnen och sluttningarna

Vid detta tillfälle är huset redo för ytterligare dekoration.

Steg 7 – fasadgips på skumplast

Extern isolering av väggarna med skumplast skyddar huset från värmeförlust. Och vad kommer att ta hand om skyddet av värmaren? Avslutande (främre, dekorativa) gips, sidospår, foder eller annat ytmaterial. I vårt exempel är det gips.

Den är baserad på förstärkt polymermask för skumplast med en cell av 3×3, 4×4, 5×5. Tätningen av gallret ligger i intervallet 140-160 g / kvm. Syftet med det förstärkande nätet är att säkerställa väggytans integritet och förhindra sprickor.

Tips: Låt dig inte frestas av nätets låga kostnad – i så fall är besparingar olämpliga. Högkvalitativt nät täckt med en speciell lösning som skyddar den mot effekterna av alkalier och syror, som ingår i limlösningar. Dåligt mesh ”löses upp” i limet.

Hur fixar du nätet på skummet?

Fäst nätet på skummet-1 Fast nät på lim. Den där skummet fästes. På gallret märkt med en särskild etikett. Den röda stapeln visar hur mycket tyg som ska lappas. Detta är ungefär 100 mm.

Om det inte finns någon märkning, försök att bibehålla en jämn överlappning längs hela längden på remsan.

Fäst nätet på skummet-2 Förfarandet för fixering av nätet: Skär av nätet med önskad längd plus 250-200 mm. Lim appliceras på toppen av väggen. Området av klisterremsan är ungefär 100×10 mm. På det håller gallret inom och näsborrarna. Grovt sett bör nätet sjunka in i limet.

Trimming Extra Grid Advice: Se till att nätet inte monteras i ett dragspel. Nivån med en spatel. Men överdriv inte det, annars dra ner hela remsan. Nedan överskrids det överskridande nätet.

För att kittet ska stänga gallret över hela ytan av väggen, måste det appliceras i två lager. Ett tjockt lager är täckt av mikroskador. Det kommer inte att skada, men den visuella defekten kommer att märkas. Obs, det föregående lagret ska torka helt.

Tips: Använd inte kitt i blåsigt väder. Annars kommer skiktet att torka snabbt, vilket också leder till att mikroskador uppträder.

Steg 8 – primer och efterbehandling

Som namnet antyder är huvudarbeten här kopplade till grundytan på väggytan. Och fortsätt sedan till appliceringen av kitt och / eller färgning.

Mer visuell information om hur man utför extern väggisolering med skumplast innehåller en videoinstruktion

Att ignorera reglerna för installation av skumplast vid utomhusisolering av väggar kan leda till obehagliga konsekvenser.

Konsekvenser av installation av skum av dålig kvalitet

slutsats

Vi hoppas att den här handboken låter dig isolera skumets yttervägg med hög kvalitet och utan problem.

Trött på att betala stora räkningar för att använda naturgas eller el? Vill du minska förbrukningen av naturresurser under uppvärmningssäsongen, leva i värme och spara inte varje kubikmeter gas eller kilowatt el?

Ett av sätten att minska energiförbrukningen för bostadsuppvärmning är utomhusisolering av huset. Och den billigaste och mest effektiva tekniken idag är väggisolering med skum utomhus. Vill du själv implementera denna teknik? Det är inget lättare. Och för att se till att jag föreslår att jag ska lära känna hela historien om denna tekniska process, som de säger, från början till slut.

Efter att ha läst ser du att det är möjligt att värma väggarna med skumplast!

Värmer fasaden av huset skumplast med egna händer – förbereda väggarna

Vid denna fas av väggisolering är inte så mycket arbete. Alla sprickor, bucklor och förstörelse av det gamla gipset måste försiktigt förseglas med cement-sandmortel eller lim, vilket kommer att användas i framtiden för limning av skumplastplattor. Naturligtvis måste ytan på väggen för att förbättra vidhäftningen av ytan öppnas med en djup penetreringsprimer såsom Cerasit CT17.

Tappa inte omedelbart hela isolerad yta på huset – bara en vägg. Primerade väggen – klistret skum. Sedan nästa och nästa. Det är allt som krävs av dig i detta skede av arbetet.

Värma huset ute med skumplast gör det själv

Väggisolering skum utanför fotot

Fäst skummet på väggen

Du vill inte att ytan ska täckas av skummet, vara en kurva? Det är därför nybörjare mästare borde dra nytta av den så kallade farfarens enhet ”spindel”.

Fäst skummet på väggen utanför huset

Att göra det är ganska enkelt – du behöver en stark tråd och en sjunker. Vid väggarnas hörn isoleras med skumplastik högst upp, hammer vi i en dowel. På botten av väggen, precis under toppdollarna hamnar vi också i en dowel. Vi gör två plumb linjer från trådar och laster, som vi knyter till två dycken, som är täppt överst på väggen. När plummen ”lugnar ner” och deras trådar tar ett strikt vertikalt läge, knyter vi dem ner till de häftklamrar som hamrats där. Och den sista rörelsen i skapandet av ”spindeln” är sträckningen av den horisontella tråden – vi knyter det helt enkelt med hjälp av knutar till två vertikalt sträckta trådar. Den horisontella tråden ska röra sig nästan fritt upp och ner. Det handlar om hennes beröring och du måste lima skummet.

Spindeln är klar, du kan gå vidare. Jag ska göra en reservation direkt – polystyren är tillverkad i två storlekar. Plattor med dimensioner på 1,0 x 0,5 m är mycket mer praktiska i drift än en platta 1 x 1 m. Om vi ​​talar om det använda skummet, är det bättre att föredra materialet i den 25: e densiteten, med en tjocklek av 50 mm.

Värmeisolering av väggarna med skumplast

Nu lite om limet som säkrar skummet till väggen. Som ett kopplingselement mellan skummet och väggens yta används ett speciellt lim – när det gäller Cerasit tillverkar detta företag lim med kortnamnet CM83. Jag kommer att be om att inte vara förvirrad med CM85 – den första används för limning av skumplast, och den andra används för att förstärka den. Detta lim, som alla andra torra blandningar, löses i vatten och blandas grundligt med en byggnadsblandare. På bekostnad av densitet vill jag säga en sak – ju tjockare limet är desto mindre riskerar skumplattorna att krypa längs väggen. Starkt tjockt lim är naturligtvis också dåligt, så du måste hitta de optimala proportionerna själv – det är inte svårt, efter det andra batchet kommer du att veta exakt vilken typ av lim som behövs.

Extern uppvärmning av väggar med polyfoam foto

Lim appliceras på skummet med så kallade ”varv”, fyra stycken från varje kant av skumarket och ett par bitar i mitten. Efter det appliceras arket på väggen och med hjälp av en nivå eller en platt skena pressas tills tråden sträckt horisontellt jämnt berör skummet i alla sina punkter. Färskt limmade skum lämnar att torka i en dag.

Övning visar att det tyvärr inte räcker med ett lim för tillförlitlig fastsättning av skumplast på väggen. Därför används även så kallade paraplyer. Det här är något som dowels, har en mycket stor mössa. Varje ark måste fixeras på fem ställen – i de fyra hörnen och i mitten. Vi borar de nödvändiga hålen och hammarmassorna. Vi hammar in så att kepsarna är svagt försänkta i skummet, och de indragningar som bildas i närheten av de täppta paraplyerna jämnas med lim.

Tekniken för väggisolering skum utanför

Nästa fas av väggisolering skummer ut med egna händer – förstärkning

Vi har redan nått förstärkning av skumplastik – denna process är inte heller särskilt komplex. Du behöver en kapron syrafast maska ​​och CM85, om vi pratar om Cerasit lim. Under toppen av väggen appliceras lite lim för förstärkning, varefter gallret pressas in i det. Denna process är identisk med putten. Även om det finns några nyanser – om du inte vill se sprickor vid grindarnas korsningar på en redan färdig yta, måste du limma nätet överlappa varandra på ca 10-15 cm. Vid hörn av gallret behöver du böja det så att det går till nästa vägg vid 20-30 cm.

Värmer fasaden av huset skum med egna händer

Tja, det sista steget av väggisolering skumplastik utanför är deras gips. Det utförs med samma lim som skumets förstärkning. Här kan du gå på två sätt: den första är appliceringen av förstärkande gips lim med kitt, och den andra är gips enligt alla regler med hjälp av en halvpoleringsapparat. I princip är båda metoderna bra på sin egen väg – som de säger, vem är mer bekväm och vem är van vid jobbet. Skillnaden mellan dessa metoder ligger i det faktum att för att uppnå en jämn yta med en spatel måste du applicera två lager lim och med hjälp av en halvfodral, bara en.

Hur man isolerar huset utanför skummet

Det är i princip hela processen med värmeisolering av fasader med skumplast. Vi kan säga att väggarna är isolerade och redo att applicera olika typer av dekorativa beläggningar. Det kan vara en ”barkbagge”, pebble dekorativa gips eller någon annan beläggning. Det är bara viktigt att komma ihåg att innan du applicerar dem måste det plasterade skumet öppnas med en primerfärg som Cerasit CT16.

Spara dina pengar och tid genom att välja väggisoleringsskum med egna händer. förutom det kommer du att kunna känna dig bekväm hela vinteren.

Författare Sergey Golikov

Vi värmer huset med skumplastik ute med egna händer

Hur man isolerar väggarna i skummet utanför
Om husets väggar inte kan behålla värme, kommer inga supermoderna värmesystem att kunna värma det. Med låg temperatur i rummet stiger luftfuktigheten kraftigt och svampen och mögel utvecklas snabbt, vilket påverkar inte bara saker och möbler, utan även byggnaden själv. Experter säger att upp till 30% av värmen går förlorad genom väggarna, så du bör ta hand om deras isolering i tid.

Funktioner av arbete med polyfoam
Polyfoam – ett av de mest populära och billiga materialen. Det är en utmärkt värmeisolator, är inte rädd för fukt, ruttnar inte och kan enkelt klippas med hjälp av enkla verktyg. Emellertid förlorar detta material mycket snabbt dess egenskaper under ultraviolettverkan, så väggarna kantade med skum, lämnar aldrig öppet.

En annan signifikant nackdel med skum är brandbarhet.Därför används den oftast i de så kallade ”våta” fasadsystemen. när skumskiktet är täckt med ett plaster som är fäst vid det förstärkande nätet. Denna teknik har fått stor popularitet på grund av enkel efterbehandling och låg kostnad.

Det är viktigt! Vilket träd som helst kan absorbera och indunsta fukt, d.v.s. ”Andas”. Skummet har en låg ångpermeabilitet, därför används den inte för beklädnad av ett trähus. I det här fallet är det bättre att använda glas eller basaltull.

Värma huset ute med skumplast gör det själv

Avsluta huset med skumplast med ytterligare gipsbeläggning (vått fasadsystem)

Våt fasadsystem med dekorativt plasterlag

utgiftsmaterial

För att täcka väggarna med skumplast behöver du:
• primer: besparingarna är irrelevanta här, det kommer inte bara att minska förbrukningen av lim och kommer att förhindra svamputvecklingen, utan också stärka ytan och förbättra vidhäftningen,
• Isolering: När du lägger skumdelen på plåten går det att trimma, så för 1 kvadrat. m av fasaden behöver cirka 1,05 kvadratmeter. m skum; dess tjocklek beror på klimatzonen;
• lim;
• Dowels 6 mm för monteringsprofil;
• klämmor, paraplyer (”svampar”): 1 kvadrat. m behöver 5-8 st.
• källare (för väggens botten) och hörnprofiler;
• Förstärkande nät: 1,35 kvadratmeter. m per 1 kvadrat. m fasad; bättre att ta gallerdensiteten 140-160;
• kniv för skurning av skum;
• byggnadsnivå;
• spatel;
• Gips: dess förbrukning anges på förpackningen, men det bör noteras att bearbetningen av backarna tar ytterligare 10%.
• färg för fasadarbete
• byggnadsställningar, stege, konstruktionens getter eller plattformar.

Väggförberedelse

Även idealiskt isolerande material hjälper inte att undvika värmeförlust i närvaro av friluftskanaler. Därför bör alla befintliga sprickor försiktigt gipsas eller fyllas med skum före arbetets början. För att lösningen kunde komma in, är de förökad till önskad storlek.

För att upptäcka exfolierade områden på väggen ska man trycka på. Crumbling gips, lager av sot och mögel avlägsnas med en metallborste. Du kan också använda ett speciellt munstycke på kvarnen. För att skummet ska ligga platt, slås också utskjutande delar av väggen ned. Fettfläckar behandlas med lösningsmedel. På oljemålade väggar för att förbättra vidhäftningen är det bättre att göra små skåror med en yxa.

Wall priming

Betong- och tegelväggar behandlas bättre med epoxikompositioner för yttre arbeten som kan penetrera djupt in i väggarnas yta. För deras priming, kan du använda mineral akryl blandningar för att bygga fasader som ger bra vidhäftning.

Limval

Du kan hålla fast skummet på några väggar: betong, tegel, plywood etc. Innan du börjar jobba, är det bättre att kontrollera klisterens kvalitet. För att göra detta ska det smutsas med ett litet blad, trycka det mot väggen i några sekunder och låt det torka helt. Om efter sköljning skummet är sönderskilt från väggen och små bitar kvarstår på det, väljs kvalitetslimet korrekt.

Det är viktigt! Du bör noggrant studera bruksanvisningen: limet måste vara frost och fuktbeständigt.

För att arbeta med skum kan du ta några fasadlim, silikonförslutningsmedel eller flytande naglar. För kakelfogar med monteringsskum. Kompositionen för att fixera skummet bör inte innehålla organiska lösningsmedel (aceton, bensin, etrar etc.).

Det lämpligaste bindemedlet är en speciell förening för limning av skum. Det finns flera sorter av det:
1. Universal för skumplast, som passar både limning och förstärkning.
2. Lim för bindning. Har hög plasticitet och klibbighet, när den används, glider inte skumarken under torkningen.
3. Lim för förstärkning av skum: har hög hållfasthet, men mindre duktilitet.

Väggmarkeringar

Nivellering i hörnen är inte alltid möjligt, eftersom de kan ha mindre variationer. Markeringen är bättre att producera det gamla föråldrade sättet: med hjälp av plumb lines (beacons). Till strängen, upphängd på en dowel på ett avstånd av 5-7 mm från väggen, bunden last. När det slutar sväva är strängen fixerad.

Om oegentligheter upptäcks som inte tillåter strängen med en last att ligga platt, måste de slås ned. På ”dips” på väggen kan appliceras med lim eller konstruktion skum. Tvärgående (horisontella) markeringar kan appliceras med hjälp av hydro nivå och garn.

Justera väggarna på fyren

Ställ in startprofilen

För att stödja plattorna i den nedre delen av väggen är monterad metallprofil. Dessutom kan han skydda skummet från möss som älskar att bosätta sig i skummet.

Profilens storlek väljs i enlighet med isoleringens tjocklek. Fäste är gjord av duggar 6 mm med skivor med ett intervall på 30-40 cm. Profilens hörn är förenade med metoden för sneda snitt eller med en vinkelkontakt.

Värma huset ute med skumplast gör det själv

Montering startprofil

Sätt att applicera lim

Det är möjligt
att lima plåten på följande sätt: • med ojämna väggar är det bättre att applicera ett tillräckligt stort limlager runt arkets omkrets, liksom på flera ställen längs dess centrum;
• med en spatel med tänder fördela limet med ett litet lager jämnt över hela arket, så att skummet fastnar på släta väggar;
• Specialklister för polystyren, sålda i cylindrar, appliceras runt omkretsen och mitten av arket.

Värmeisoleringsskum

Innan arbetet påbörjas måste väggarna vara torra. Om du limmar skummet på vått, inte torkat ut efter vinterväggen, kommer limförbandet att vara skört. När man arbetar i sommarvärmen, sjunker dag och natt, kommer temperaturerna inte på bästa sätt att påverka styrkan hos det ännu inte torkade limet.

Allt arbete ska utföras på våren, ungefär en vecka efter att värmen är avstängd i husen. Du kan limma skummet på hösten när omgivningstemperaturen sjunker till + 17-18 ° C. Börja inte arbeta i varmt, blåsigt väder, eftersom limet ställs in för snabbt.

Det rekommenderas inte att använda för ömtålig skumplast i arbete: det är bättre att välja material med en densitet på 20 kg / m3. Termisk isolering av tätare ark är mindre, därför är det bättre att inte använda dem för uppvärmning av ytterväggar.

Det är möjligt att börja limning av polyfoam en dag efter applicering av primern. Plåtarna staplas med arkets långsida nerifrån, från bottenvinkeln. Den andra raden ska komma med en förskjutning, som när man lägger tegelstenar (se bild). För att göra detta skärs de första skikten av udda rader, intill hörnen, i halva. Den mest lämpliga i arbetet med plattstorleken på 0,5 × 1 m och en tjocklek av 5 cm.

Mellanrummen mellan arken är förseglade med skum. För stora luckor kan förseglas med skumskrot.

Schemat för limning av skum

Ytterligare fixering av skum

För detta ändamål används ”paraplyer” – speciella klämmor för skumplast. ha ett plasthuvud Deras längd väljs med hänsyn tagen till plattans tjocklek. Metallfästen som kan skada bräcklig plast används inte. Dessutom har metallen en annan expansionskoefficient.

Dowel för skumplast

För att installera klämmorna i väggen, klistras över med skum, hål är gjorda av lämpligt djup, i vilket klämmorna sätts in. De borde vara i skummet 1,5-2 mm.

Hålhål

Fästning ”paraplyer” är gjord av ett kuvert: i hörnen av arket och i mitten. För att fixa varje ark behöver du 5 dowels. Dubblarna måste komma in i betongbasen till ett djup av 50 mm, in i en tegelvägg med 90 mm. Till exempel, med en skumbredd på 8 cm, används ”paraplyer” med en storlek på 13-17 cm. Efter införandet är de dessutom försedda med en gummihammare så att var och en av dem förs in i skummet med ett par millimeter.

Skapande av ett dekorativt skyddsskikt

En dag efter att skummet lagts ut jämnas med en rivare. Husets hörn skyddas dessutom med ett förstärkt nät med ett hörn. Det är fastsatt på limet och tätt pressat till fogen med en vinkelspatel.

Det är viktigt! Lämna inte väggarna, isolerat skum, utan att klara under lång tid. Även efter 2 veckor kan ultravioletta strålar redan skada sitt övre lager. Om detta inträffar tas den skadade ytan av med en rivare, och först sedan revet väggen med ett galler.

Armornat hörn och vinklad spatel

Förstärkning av väggar, isolerade med skum, tillverkas med hjälp av ett rutnät med celler på 3-5 mm. Nätet skärs i remsor av önskad bredd. Ett speciellt lim appliceras på väggen för förstärkning, så att nätet är inbäddat i det. Kanterna är säkrad sist. Efter fixering av nätet på väggen med en spatel, är det jämnt och överflödigt lim avlägsnas. För stort lager kan orsaka sprickbildning.

Överlagringsförstärkt nät

Det andra lagret av lim appliceras först efter det att den första har torkat. Efter 3 dagar är det förstärkta skiktet primerat, plasterat och sedan appliceras ett lager av fasadfärg på väggen.

Video om ämnet: Vi värmer huset skum ute med egna händer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *