DIY

Vattenbrunn gör det själv

Dessutom, vart gör det bra under vattnet, ”berätta” och husdjur. Under den närliggande underjordiska horisonten vilar katten med nöje, och hunden kommer aldrig att ligga ner. Mängden mängder på denna plats är också en ledtråd. Men myrorna (röda) där kommer det bara inte.

2. Använda ramen. De tar 2 ledningar (koppar, aluminium) ungefär en halv meter lång. Ändarna av båda (10-15 cm vardera) är böjda och införda i rör av trä (till exempel äldre med en tidigare borttagen kärna). Ledningarna tas i de utsträckta armarna, och sökningen efter vatten för brunnen börjar. Det är nödvändigt att långsamt gå runt på platsen och hålla reda på var antennerna passerar över. På denna plats borde borra en brunn under vattnet. Du kan använda en ram. På ”rätt” plats kommer det att ändra sin position, och även med ett litet djup kommer det till och med att börja rotera.

Förutom ovanstående är det ganska enkelt att det finns andra sätt att söka efter vatten till brunnen. För att kontrollera resultatets korrekthet kan du lämna en tom glasburk på den här platsen och lägga den på upp och ner. Efter en tid svettar dess väggar. Och om du lägger till salt blir det snart blött.

Arbetssätt

Borra väl under vatten

Det finns flera sätt, men för dacha är det lämpligt att använda ”manualen”, vilket inte kräver stora finansiella investeringar. Vatten kommer att tas från toppskiktet om det är lämpligt för dess egenskaper. I detta fall kan dess förbrukning ges upp till 1,5 ”kuber”.

Hur man gör en borr under brunnen för vatten

Beroende på jordens egenskaper kan detta ”verktyg” passera upp till 25-30 m. Vatten kan tas redan från 7-10 m om akvariet inte är djupt beläget. En sådan brunn under vattnet kallas ”sandig”.

Borren liknar den som fiskarna på vintern gör hål i isen. Skillnaden är att verktyget består av en rak stång med en skruv ände (spiral-svetsad stålband). En bit av metallrör är svetsad i den andra änden. Handtaget ”axel” väljs utifrån bekvämligheten av arbetet.

Att bestämma hur man borrar en brunn för vatten måste fokusera på önskat djup. Därför bör du förbereda knänsträngarna för stånglängden på inte mer än 1,2 – 1,5 m (för bekvämlighet) vardera. Deras antal beror på penetrationsdjupet. De är också gjorda av rörstycken med lämplig diameter. Anslutningen mellan dem är gjord av ”en till en annan.”

Knäet på handborren för brunnen är fäst med metallfingrar, för vilka radiella hål borras i ändarna, om de sammanfaller (efter dockning) placeras ett ”stopp” i dem.

Var och en av fingrarna bör sitta tätt. Därför är de också fixerade på installationsplatsen med hjälp av bultar (som är skruvade i förberedda – gängade hål i ändarna) eller kraftiga knoppar.

Video – Hur man borrar en brunn i landet

Hur man borrar en brunn

Verktyget placeras vertikalt, och de första 3 – 5 varv är gjorda, varefter det avlägsnas från hålet tillsammans med marken och rengöras. När marken tränger in i jorden, förlängs den av knäna.

Det händer att handborren för brunnen inte går längre, men blir på plats (”tomgång”). Kanske finns det en stor sten i vägen. I det här fallet bör du börja om igen och flytta något till sidan. Manuell passera denna webbplats kommer inte att fungera.

Väl arrangemang under vatten

Efter att hålet är gjord, sätts ett hölje in i det så att jorden inte häller i brunnen. Vidare är käften arrangerad. Det här är platsen där pumpen och annan utrustning kommer att ligga. Runt höljet tas jorden bort så att gropen är ca 1,5 x 1,5 och samma djup. Botten och väggarna komprimeras och förstärks (murverk, beläggning, betong).

Caissonen för brunnen under vattnet skyddar den också mot skräp. Därför måste han ha ett lock. Vid användning av brunnen på vintern värms den.

Brunnspumpar

 • För det första används nedsänkbara typmekanismer.
 • För det andra är valet av kraft baserat på brunnsborrhålet. Därför är det nödvändigt att bestämma den statiska vattennivån i brunnen. Varje pump har sin egen egenskap för att pumpa vatten.
 • För det tredje, trycket som skapas av pumpen.
 • För det fjärde är det nödvändigt att fokusera på användningsvillkoren. Olika modeller kan bara arbeta med vätskor eller rena eller med en tillåten andel orenheter.

Att bestämma hur man gör en brunn för vatten måste man tänka på att dess intagspunkt ska vara lägre än källan till förorening (dräneringsbrunn, cesspool, etc.). Om markens egenskaper inte tillåter detta bör avståndet mellan avloppsreningselementet och gropen maximeras. Det är ännu bättre att borra den artesiska, även om en sådan brunn för vatten med egna händer kräver mycket tid och ansträngning.

Det är nödvändigt att vara uppmärksam på metoden för installation av filtret, som installeras i brunnen under vattnet framför pumpen. Den ska lätt avlägsnas för periodisk rengöring under drift.

Hem »Vattenförsörjning» DIY Well Water Well: Hand Drilling Technologies

Bra för vatten gör det själv: handhållen borrteknik

För en normal försörjning i huset eller i stugan måste det ständigt vara vatten. De vanligaste källorna är brunn eller brunn. Helst väl. För det första, eftersom de uppnås som regel ganska djupgående vattenföremål med renare vatten. För det andra tjänar de längre. För det tredje är flödeshastigheten (påfyllningsgrad) mycket högre. Det är också viktigt att det är möjligt att borra brunnar för vatten med egna händer. Det finns flera tekniker, du måste bara välja.

Vatten nära huset är alltid bra.

Sätt på självborrande vattenbrunnar

Borrhål borras eller blockeras i vatten – olika tekniker föreslår olika metoder. Borrning av vattenbrunnar med egna händer är förmodligen inte alla metoder, men vissa brukar användas.

Augerborrning

Med denna teknik tillverkas brunnen med hjälp av en speciell skruvmejsel. Detta är ett stålrör med blad som är svetsade i en spiral. Vid rotering sjunker projektilen i marken. Efter att den har gått till sin fulla djup tas den ut, jorden som återstår på bladet hälls ut. Skruven sänks igen i brunnen, har vuxit ett rör ovanifrån, fortsätter utgrävningen. Så, upprepade gånger ta ut projektilen och skaka av jorden, borra en brunn. Rören i ändarna kan gängas eller anslutas med hjälp av dubbar.

Det ser ut som en skruv

Nackdelen med denna metod – den är inte lämplig för alla typer av jordar. Normalt borras mjuk eller medium hårdrock. Om ett stenigt eller stenigt skikt hittas, blir arbetet ineffektivt – skruven är kraftlös här. I lös mark kommer blockeringar att observeras, vilket också är problematiskt.

Denna teknik använder ganska kraftfulla installationer, men det finns även manuella skruvar. De arbetar mycket hårt, men möjligt. Det finns en enkel anordning som gör det enklare för borrmaskinen att borra för vatten med egna händer – det är ett stativ med en krage och ett block fast på toppen. Med hjälp av en kabel, en vinsch och ett block är det lättare att få en borr, och detta bör göras ofta.

Manuell borrhål

Bekvämare motoriserad borrinstallation, och inte nödvändigtvis köpt. Det finns intressanta hemlagade produkter. I alla fall är det en ram med en rörligt fast motor som driver borren. Ett exempel på en liknande installation i följande video. Skruvborren används inte för vattenbrunnar, men själva kärnan i installationen och principen för drift förändras inte.

Med små storlekar av skruvar och stavar, som ökar längden (upp till 1,5 m), kan denna metod för borrning av vattenbrunnar användas inomhus, stugor, bad. Huvuddelen är att marken är lämplig.

Hydrostimulering (med pump eller pump)

Som namnet antyder använder denna metod vatten för borrning av brunnar. När man själv applicerat, pumpas vanligtvis vatten i röret. Den lämnar genom speciella hål i botten av borren, flyter genom gravitationen genom klyftan mellan rörets yttervägg och brunnarnas väggar.

Hydrauliskt borrmönster

Förutom borr- och gängade rör för denna metod behövs fortfarande pump. Innan du börjar arbeta nära framtiden bra, grävas två gropar. I den första avsätts huvudmängden jord; Vatten för processen behöver lite – det cirkulerar ständigt. Från den första gropen avlägsnas regelbundet sediment med en spade. Om det är nödvändigt, om vattnet blir för smutsigt kan det bytas ut. Den pumpas ut med hjälp av samma pump, bara den matas inte in i brunnen, men dräneras någonstans på platsen. Bockning av en ny sats vatten kan fortsätta borra.

När brunnen har nått det önskade djupet sätts ett hölje i det med ett filter i slutet. Nyligen det mest använda röret PND eller PVC. Det är lättare att arbeta med HDPE – det böjer sig bra. Filtret är hålen borrade i höljets ände. Längden på detta filter är ungefär en meter. Därefter kan du vinda tråden från rostfritt stål och på toppen av ett fint nät av samma rostfria stål.

Shock metod

Ett av de enklaste sätten att genomföra en brunn för att göra det själv är ett chocktåg. Men det är också den långsammaste, i avsaknad av mekanisering, kräver en stor fysisk ansträngning. Å andra sidan kan det betraktas som en simulator. Och mycket effektiv – nästan alla kroppens muskler fungerar.

Shock-wire borrning för vatten med egna händer är en universell metod som kan användas på alla typer av jord. Endast projektilen ändras, och tekniken och installationen förblir densamma:

 • På lera och andra icke-flytande jordar används en bit tjockväggig metallrör, i slutet av vilken en skärkant är gjord, vilken är avskuren inåt. Det kallas också ett borrglas för en karakteristisk form. Det är enkelt att göra det själv. Det viktigaste är att hitta ett rör med en tjock vägg (desto tjockare desto bättre). Det återstår att skärpa den nedre skäreggen, göra snitt i sidorna (för enkel avlägsnande av marken) och i övre delen ”öron” för att fästa karbinhake och kabel.

Projektilborrningsriktning

 • I skiktet av lösa stenar – krossad sten, sand – använd yolons. Detta är ett rörstycke i botten av vilket en fjäderbelastad ventil är svetsad. Vid blåsning öppnas ventilen, jorden kommer i ett rör. När man lyfter med tyngdkraften stänger ventilen, vilket förhindrar att vaggan får tillräckligt med sömn.

  Flaska med ventil för lös mark

 • I samma mark är det ibland effektivare att använda en sked. Det är så namngivet för den specifika formen på underdelen – två kronblad böjda mot varandra.

  Boot sked för viskös jord

 • På stenar appliceras en borr. Först delas klippan upp, avlägsnas sedan med en av de ovan beskrivna projektilerna – vilken är bekvämare, och så fungerar det.
 • Installation av kabelborrning kan utföras på olika sätt. Den vanligaste typen är ett stativ, i mitten av vilket ett block är fixerat. Men enheten kan också fästas på den L-formade strukturen. En elektrisk motor med växellåda kan också användas för att underlätta arbetet.

  Utformningen av chockkabelinstallationen I form av ett L-format ställ

  Stativ – den vanligaste typen av installation

  Metod för mekanisering

  Tekniken för slagverkskabelborrning är väldigt enkel: projektilen lyftes, släpps till fri höst. Detta upprepas många gånger. Med varje stroke blir brunnen lite djupare. När platsen är 50 cm tas projektilen bort, befriad från marken. Och allt upprepas igen.

  Att borra snabbare behöver en tung projektil. Om rörets väggar är tjocka kan massan vara betydande. Om det behövs kan du vikt – häll toppen av röret med bly. För att accelerera passagen av den nedre kanten kan man också skärpa, men det måste ske så att skottet riktades inåt. Ännu en sak: Var uppmärksam på slitsarna i borrskalorna. De underlättar bergborttagning. Detta är särskilt viktigt när man passerar genom täta, viskösa lerskikt.

  Kabeln för chockkabeln är nödvändig med en diameter på 10-12 mm. Om du arbetar manuellt behöver du handskar. Med övergången av de övre skikten är det lättare att använda en handhållen borr och för att lättare kunna passera de övre skikten under en torr tid kan du hälla vatten i det borrade hålet.

  Hölje rör och filter

  Alla ovan beskrivna tekniker för självborrning av vattenbrunnar har gemensamma funktioner. Efter att brunnen har nått vattenfarten (vatten förekommer i stora mängder i berget) fortsätter de att borra under en längre tid och går djupare in i vattenfarten med 1-2 meter. Sedan demonteras hela borrsträngen, och höljet är installerat inuti brunnen.

  Det är nödvändigt att förstå höljet. Välj en diameter beroende på storleken på hålet du borrat och vilken typ av pump du ska använda. Vi måste noggrant överväga materialvalet. Under en tid användes asbeströr för höljet. Men de är mycket skadliga – det starkaste cancerframkallande. Använd inte galvaniserade rör – zink utsöndras inte från kroppen, det ackumuleras. Och förgiftning dem har mycket dåliga konsekvenser.

  Det finns inte så mycket val – rör av stål och rostfritt stål, liksom plast – HDPE och PVC. Rostfritt stål – nästan perfekt alternativ, förutom svetsning och komplexitet. Så att sömmen inte rostar, är svetsning i en argonmiljö nödvändig, och detta är inte lätt. Även speciella elektroder för svetsning av rostfritt stål kan till viss del hjälpa till.

  Under de senaste åren har plaströr blivit alltmer populära. PVC och HDPE är billiga och glada, men för att installera dem måste brunnen vara helt jämn. En annan punkt – plast tolererar inte belastning. Därför kan de användas på ett grunt djup – upp till 15 meter. I vilket fall som helst bör du inte sätta avloppsrör för en brunn, det är bättre att hitta VVS, även om de är dyrare: väggarna i dem har olika tjocklek, så investeringen kommer att motiveras.

  Stålrör försvinner inte exakt och står länge, men de har också en betydande nackdel: de rostar. Ändå är det från de ovan beskrivna alternativen den metall som är optimal om det inte finns några medel för rostfritt stål.

  För att få vatten inuti höljet, görs ett filter i sin nedre del, vilket är nedsänkt i akvariet. Hål görs i röret. Det finns två alternativ. Den första är en borr med stor diameter, i fyra rader i ett förskjutet mönster. De andra slitsarna skärs längsgående slitsar (storlek 1,5-2,5 mm).

  En tråd lindas på toppen av röret (3-4 mm i diameter), och ett galler med en mycket liten cell är fastsatt ovanpå den. Det är bäst att använda rostfritt stål. I det här fallet kommer det att vara möjligt att tvätta sedimentfiltret med spollösningar, och tråden och nätet kan svetsas till röret.

  Om du använder någon annan metall, kommer filtret att misslyckas efter ett tag. Den svarta metallen rostar, resten kollapser på grund av elektrolytisk korrosion.

  Abyssinian väl eller välnål

  Denna typ av manuell borrning av vattenbrunnar och borrning kan inte kallas. En speciell stav med ett gjutet konformigt spets hammas i marken och ökar vid behov med rörstänger (en är 1-2 meter lång) som är förbundna med en tråd. Denna typ av brunnar kallas annorlunda, kör, abyssinian, nål. Allt detta handlar om en metod.

  Skillnaden från alla andra metoder är att dessa rör kvarstår i marken och vatten kommer att flöda genom dem. Det vill säga det är en brunn utan att installera ett hölje. Det stansas med hjälp av dessa rör, och sedan används de. Därför, som en stång, som ökar nålen, använd vattenrör med en tjock vägg. Diameter från 25 -32 mm. Eftersom rören är igensatta för alltid måste deras anslutning vara tätt. Traditionellt, för att förbättra tillförlitligheten att använda lindningen (vanligtvis – lin) kan du belägga den med tätningsmedel.

  Det första elementet i den abyssiska brunnen kallas en nål. Men toppunktet är inte den enda skillnaden mellan den här delen och andra. Nästan hela rörets längd är borrade hål i den. Detta är ett vattenfilter. Vatten kommer att strömma in genom dem. Så att de inte hamras av berget, rullas en tråd över röret med en spiral och ett fint nät är fastsatt på det. För att brunnen ska fungera länge, för att inte bli blockerad, var det möjligt att göra spolningen, tråden och tråden måste vara rostfritt stål. Endast i den här versionen kommer filtret att fungera länge och utan problem. Användningen av andra metaller, om än rostfritt, minskar livslängden för brunnet väsentligt. Metallerna förstörs på grund av elektrolytisk korrosion. Eftersom mässing, koppar eller annan tråd eller trådnät på ett stålrör inte är lämpligt.

  Det första elementet i Abyssinian-brunnen är en nål med en spetslans och ett filter.

  En sak till. Så att vid körning inte rivs och lindas av, de är svetsade i röret. Nästa punkt: Diametern på den stora delen av konen bör vara bredare än rörets diameter. När täppan täpps lämnar konen ett hål med större bredd än lindningsröret bakom dem, så det kommer inte att riva det.

  Den tekniska processen med att hamra brunnar-nålar är extremt enkel: slå röret och kör det i marken. Men om du knackar något tungt på toppen av röret, deformeras det. Gör därför en speciell enhet – mormor och kon, som är skruvad på toppen av röret. Inuti huvudstocken har slagytan även formen av en kon. De befintliga hålen inuti är fyllda med bly – för viktökning. Ju mer projektilen väger desto snabbare kommer röret att klämma fast, men notera att du måste lyfta den med händerna och många gånger.

  Kvinnan i diameter är mycket större än röret som kommer att köras. Så att när det rör sig, finns det ingen backlash, en bricka är installerad på botten av en lämplig diameter (något större än rörets ytterdiameter). Som en följd går mormor fritt upp / ner, men utan bakslag. Projektilens höjd bestäms av sin storlek – det är nödvändigt att det inte flyger från röret som drivs. Utsidan av huvudstocken för att driva Abyssinian-bron och dess ritning finns nedan.

  Mormor för att hamra brunnar-nålar i sektionen

  Så det ser ut som en projektil för att blockera brunnar

  Detta är en kon för centrering av slagkraften

  Detta är inte den enda anordningen genom vilken brunnar drivs. Gör en kraftig klämma på röret, som är fastsatt på klämprincipen. Istället för huvudstocken använd en tungmetallring med två handtag. Hur de fungerar – se i videon.

  Som du kan se är det möjligt att slå en brunn i vattnet inuti huset eller till och med i botten av den gamla brunnen. Det behövs inte mycket utrymme.

  Hur man utrusta en stansad brunn

  Punch / borra ett hål är inte tillräckligt. Vi behöver fortfarande höja vattnet, men det här är en helt annan historia. Hur man drar vatten från brunnen till huset, läs här. Om du vill göra vattenförsörjningen konstant, med normalt tryck, så att du kan ansluta hushållsapparater behöver du en pumpstation.

  För säsongsvattenförsörjning i landet du kan komma med med en mer blygsam uppsättning:

  • vibrationspump;
  • backventil, vilken är installerad framför pumpen;
  • vattentank;
  • vattenslang;
  • kranar etc.

  Observera att en backventil är installerad framför pumpen, och inte i slutet av slangen nedsänkt i brunnen. Bara för att samma slang med frost inte kommer att bryta. En annan fördel med en sådan anordning är att det är lättare att demontera det för vintern.

  Ett annat tips: brunnen måste vara något att stänga. I hemvist av permanent bostad gör caisson – betong eller plast bunker, som ligger under djupet av frost penetration. Det sätter all utrustning. Vid användning av vatten endast ibland är kålen för dyr. Men du måste stänga brunnen med någonting. Först kan en slags levande varelse falla in i det, vilket inte gör dig lycklig. För det andra kan de ”bra” grannarna släppa något. Mer budget ut – att bygga ett hus på typen av brunn. Ett ännu billigare alternativ är att gräva upp en grop, slå ner den med ett bräda, gör ett träskydd. Huvudpunkt: Allt detta bör vara låst.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *