Trägolv

Vi bygger ett rambad med egna händer

För taket tar vi mjukt kakel eller metallplatta. I extrema fall profilerade. Men innan du behöver göra uppvärmningen. Vi arbetar från utsidan, vi börjar med följande materiallista:

 1. Ångspärr.
 2. Isolering.
 3. Vindskyddande membran.
 4. Kakel eller professionellt ark.

För din information! Tre objekt från listan är perfekta för arbete och med badkarets väggar.

Läs mer om dvukhskatny version av taket på ramen:

Byggande av golv, tak med förklaringar.

Arbetet genomförs mellan sektorerna. Och efter montering av det skyddande membranet sätta en kakel med en kakel. Exempel på ett landmärke:

Vad att ta i väggens dekoration utöver trä

Att använda moderna material för klädsel är nu mer lönsamt, vackrare och ibland snabbare. Ja, och med bra timmer med så mycket mer konkurrenskraftiga varor är det svårare.

Ta för rambad:

Om ånga mer

Detta är det mest ansvarsfulla rummet, eftersom mikroklimatet i ångrummet är kärnan i byggnaden. För att göra detta, öka mängden isolering. Om ett lager på 10 cm var på väggar, tak eller tak, skulle minst 15 centimeter behövas för ångrummet. Det är också viktigt att sedimentet av ånga (kondensat) inte ackumuleras inuti väggarna, så att du inte kan göra utan värmeisolator.

Vi förvärvar nödvändigtvis foiled och monteras så att folielaget är utåt, det vill säga ”ser” ut i ångrummet självt. Och redan på toppen av isolerings- och värmeisolatorn är det nödvändigtvis kalk. Det spelar ingen roll om foder eller vanligt bord. Det viktigaste som man förstod från träfibrer. Under inga omständigheter behandlas inte lack och färg.

Hur bäst kan du utrusta ugnen

Lyckligtvis, om badet kan värmas samtidigt och samtidigt tvätta. Därför placeras en kamin av sten, järn eller tegel i diskbänken eller i omklädningsrummet, och huvudstrukturen ligger närmare ångrummet.

Dessutom är det bättre att utrusta ugnar för landrambad på en gång med två tankar för vatten för att spara.

Att bygga ett sådant värmeelement är mycket enkelt. Det kommer att ta:

Och en primitiv spis utmärkt värme stenar till en hög temperatur. Det är den här designen som inte brinner länge, eftersom temperaturen från ugnsstålens ram ramar till tankar och stenar. Det är helt enkelt inget att värma upp till.

Glöm inte väntrummet

För ramkonstruktion. Vardagsrummet är ett rum i det redan klassiska ryska badhuset. På det här ”halvrummet” sparade de alltid, helt enkelt genom att fästa ett improviserat skur av brädor till ett 3-vid-3-logghus. Även nu innebär ramprojektet av ett 3 m till 6 m bad ett isolerat vila på halva torget.

 1. Varm. Kräver isolering av alla områden – från golv till tak. Det är önskvärt att sätta på en tejpfundament. Försiktighet måste också vidtas om ventilation. Och för detta köps asbestpipor vanligtvis i 10-15 cm och ritar. Ger komfort när som helst på året.
 2. Det är kallt. Normal förlängning. Denna typ är mycket lämplig för sommarstugan, eftersom den lätta konstruktionen är ventilerad naturligt. Arbetet behöver inte mycket dyrt material. Ja, och samla för ett rambad är inte svårt med egna händer och på kort tid.

Båda typerna kan vackert föreställa sig genom att göra interiören. Men för vinterlov och epiphanybadning är den kalla versionen utesluten. I väntrummen är det vanligt att placera bänkar, sängar, ett bord och flera hängare för lager.

Bekvämt, från själva tröskeln är det möjligt att ta in eller pumpa upp vatten genom väntrummet samt värma ugnen.

Först tänker vi då gör vi det

Att bygga ett rambad är inte en efterbildning av västerländsk teknik. Trots allt, alltid i en del av planen kan du göra det vanliga blygsamma huset för ett ångbad och resten av området att utföra från modernt material.

Det viktigaste är att allt är tekniskt, annars kommer väggarna att ”samla” fukt. Därför är det inte värt att försumma något material för att spara pengar – reparationer blir mycket dyrare.

Ram bad från en bar:

Tillräckligt hållbart och samtidigt lågkostnadsbyggande alternativ. Författaren har ansökt om att arbeta allt som kan anpassas för budgetkonstruktion.

Hur man bygger ett rambad med egna händer

Det finns inga pengar för att bygga ett bad från en bar eller tegel, vilket innebär att det kommer att bli nödvändigt att använda billig teknik för byggandet av en rambyggnad. Och även om rambadet är en liten kontantinvestering, kommer det fortfarande att uppfylla målen. Självklart, om du korrekt närmar dig själva byggprocessen. Så för dem som vill bygga ett badhus med ramteknik, föreslår vi att du känner till sina huvudstadier och nyanser.

Vi bygger ett rambad med egna händer

Stegvis instruktioner för byggandet av ett rambad gör det själv

Liksom alla byggprocesser är uppbyggnaden av ett rambad uppdelat i flera steg. Varje etapp har sina egna stunder och krav.

Stiftelsen konstruktion

Först och främst är det nödvändigt att välja grunden för rambadet. Eftersom denna byggnad är lätt kan vi erbjuda två alternativ:

 • Columnar.
 • Tape (låg).

Konstruktionen av kolonnbasen för rambadet baseras på rätt val av plats för fyllning. Vanligtvis är det platserna i badkaret och flera mellanliggande fundament där bärväggarna kommer att stödjas. Avståndet mellan pelarna är 80-150 cm. Denna indikator bestäms av flera faktorer:

 • Mått på posten;
 • Marktillstånd;
 • Vikten av rambadet;
 • Golv av strukturen.

Om i botten av brunnen under fundamentet gör ett expanderat utrymme, som kallas den femte, är det möjligt att minska både antal pelare och deras dimensioner. Saken är att denna form av grundkolumnen fördubblar sin bärkraft. För att skapa en sådan blankett måste du använda en speciell borr.

Så monteringsplatserna för grundstöden för rambadet bestäms, nu är det nödvändigt att gräva hål för dem. För att göra detta kan du använda en trädborr med en diameter på 200 mm. Även en tonåring kan behärska denna operation med egna händer. Väl djup – 1 m.

 • Antingen sand eller krossad sten med liten fraktion 10-15 cm tjock hälls i beredda brunnar.
 • En förberedd förstärkningsram monteras i form av en struktur med ett triangulärt eller rektangulärt tvärsnitt av förstärkning. Den bör stiga över jordens kant ungefär till en höjd av 20 cm.
 • Från ruberoid är en cylinder som sänks ner i brunnen. Detta är ett slags vattentätande lager och elementet bildar en slät yta på bäraren.
 • Ovanför brunnsborrningen är det nödvändigt att installera en liten formning med en höjd som motsvarar höjden på överhänget på förstärkningskorgen. Den kan tillverkas av ett plaströr med 200 mm diameter. Förresten kan detta formarbete fungera som icke-flyttbart.

En betongmortel hälls och, när den hälls, hälls en betonglösning med en metallförstärkning eller ett rör. Här är det viktigt att inte bara komprimera materialet med egna händer utan också att ta bort den maximala luftmängden som kommer in i den under blandningsprocessen. Det är luften efter att stelningen av betong bestämmer antalet porer, och de påverkar kvaliteten på betongstrukturen negativt.

Varning! Ett ankarbräda installeras i varje pelare under betonghällning. Dess längd är inte mindre än en halv meter, medan ovanför stödytan ska den sticka ut 25 cm i storlek.

På detta sätt kan byggandet av en kolonnbas med egna händer för ett rambad betraktas som färdigt. Den kan laddas först efter 28 dagar.

När det gäller byggandet av grunda stiftfundamenten för rambad, fungerar denna konstruktion perfekt på sandiga och svaga markar. För detta ändamål grävas en gräv med ett djup av 500 mm och en bredd på 300 mm längs omkanten av den framtida byggnaden.

 • Polstret är gjord av grov sand eller fin krossad sten. Du kan använda grus. Kudden har en tjocklek på 150-200 mm.
 • Stärkningsramen är installerad. I princip kan det vara metallprofiler som är anslutna med stickningstråd. Du kan använda en platt ram i ett lager. Den måste installeras på stöden, till exempel på tegelstenar. Det är mycket viktigt att gallret ligger inuti betongskiktet, inte mellan kudden och grunden.
 • Om marken är sandig måste du installera fullformning. Om lera, då kan du få formen, belägen ovanför marken.
 • Betongen hälls med samma teknik som med en kolumnär grund för ett rambad.

Glöm inte att installera ankaret i hörnen av grundstrukturen och i intervallet mellan dem.

Bygg rambad

Den första uppsättningen av strömplattan (se video). Dessa är barer med en sektion på 200×200 mm. De är installerade på badets grund, vars övre plan är vattentät. Detta kan göras med takpapper, lägger det i två eller tre lager, eller använder bitumenmastik. Genom hål görs i balkarna för fastsättning med ankare, så det är värt att bestämma placeringen av dessa hål exakt. Montering av mauerlat görs med en mutter och bricka på varje ankar. Mellan sig är stängerna fästa med metallhörn på skruvarna.

Nu, i mauerlatens hörn, installeras vertikala rader med 150×150 mm barer, varav det är nödvändigt att arrangera mellanhyllor (se video). Mounts risar har samma vinklar och skruvar. Så att de inte sätter ihop sig från det vertikala läget vid montering av rackens övre stativ, de måste dessutom säkras med stockar och tyg från stavarna med en sektion på 100×100 mm eller 80×80 mm.

Nu är det möjligt att installera den övre mauerlaten från virke med en sektion på 150×150 mm eller 100×100 mm. Dess fastsättning görs också av hörnen. I grunden är badkarmen klar. Som du kan se var det inte svårt att bygga en ramstruktur med egna händer.

Installation av golv i rambadet

Det är nödvändigt att förstå det ögonblick som rummen inuti rambadet bär sina egna specifika belastningar, det vill säga var och en har sin egen avsikt. Därför måste golven i olika rum byggas på olika sätt. Till exempel, i omklädningsrummet, i rekreationsområdet och i ångrummet, kommer trägolv att se bra ut. Men i tvättrummet, där vatten strömmar i stora mängder, är det bättre att installera en betongbotten med liten inskjutning mot tömning och tömning av smutsigt vatten.

Rambadet är en struktur där du måste ta hand om värmeisolering, så trägolv måste värmas upp.

 • Lags är installerade, som i sina ändar vilar mot elementet på strömplattan. Fästning – stålvinklar och skruvar. Som en logg kan du använda brädor med en tjocklek av 40 eller 50 mm, eller balkar 50×100 mm.
 • Längs kanterna längs de nedre kanterna gör längsgående lameller sin väg.
 • Plåtmaterial är installerat på skenorna: plywood, fuktbeständig spånskiva, metall, profnasti etc. kan användas.
 • Isolering (mineral eller glasull, skumplast, skum-polystyrenplattor) placeras i mellanrummet.
 • Ett vattentätt membran läggs över stockarna, som är fäst på dem med metallklämmor, de är fastspikade med en häftapparat, du kan använda studs med en stor hatt.
 • Montering av räfflade brädor.

Betongbasen i tvättbadet på rambadet bör också isoleras, så jorden tas bort på denna plats, perliten är fylld (fin flodsand, det är isoleringen i det här fallet), vattentätning appliceras (membran eller takmaterial), betong hälls och formar golvet tvätt. Förresten kan detta inte göras om rambadet används sällan. Du kan helt enkelt lägga sig på brädans stockar, mellan vilka man lämnar luckor på 5 mm. En liten mängd vatten absorberas i jorden och för att undvika en obehaglig lukt måste två genomgående hål lämnas i rambadets fundament, genom vilket både fukt och lukt kommer att tas bort utanför gatan.

Byggandet av rambadets väggar

När det gäller väggarna är deras huvuduppgift inte bara att skapa förutsättningar för det inneslutna utrymmet, utan också för att göra interiören varm med minimal värmeförlust. Detta är särskilt viktigt för rambadet, plus det hela är sidan för att spara pengar genom att minska bränsleförbrukningen.

Du kan börja avsluta ramen från insidan av badet och ute. För ramens yttre beklädnad är det bäst att använda plåtmaterial: fuktbeständig plywood eller spånskiva, OSB. Det är möjligt och foder, och brädor, och så vidare. För inredningsramar är badfoder det bästa alternativet.

Till exempel, mantlad från utsidan badkarmen, gå in, där processen med värmeisolering av väggar. För att öka styrkan på väggkonstruktionerna är det möjligt att montera batten mellan stolparna.

Varning! Isoleringen måste läggas så att det inte finns några luckor och sprickor mellan det och elementen i badramen.

Detta är hundra procent kalla broar, vilket kommer att påverka konstruktionskvaliteten i form av värmeförlust. Vi tillägger att för ramen är det bättre att använda isolering med foliesidan. Detta är en annan funktion som kommer att bidra till att reflektera den termiska energin i badet.

Installation och isolering av takrambadet med egna händer

Du kan bygga ett tak på samma teknik som golven – på stockarna. Invändiga lager är mantlade med brädor eller fuktresistent plywood. Det är bättre att inte använda plywood i ångrummet, det finns lim i kompositionen, som vid höga temperaturer börjar avge skadliga ämnen.

Isoleringen måste utföras från vinden. Innan du sätter taket på ett rambad med brädor insidan måste du lägga egna händer på ångspärrmembranet över loggen. Isoleringen placeras i mellanrummet utan luckor och sprickor. Ett vattentätskikt placeras på toppen och konstruktionen är redan täckt av slitstarkt material – samma plywood, spånskiva, brädor etc. kan användas.

Byggnad av taket av ett rambad med egna händer

Formen på takramsbadet kan vara vilken som helst. Den enklaste är en skjul. Därför måste du installera flera rackar av timmer med en sektion på 100×100 mm på den övre mauerlaten från fasad av rambadet. De är anslutna till kraftplattan med metallhörn. Antalet ställställ bestämmer längden på rambadets fasad med en hastighet på – varje 1,2-1,5 m. Höjden på ställen är upp till 1 m.

Ett timmer läggs över de installerade stöden, på vilka stiftbenen kommer att vara i ena änden, i själva verket är dessa brädor med 40-50 mm tjocklek. Den andra änden av spärrarna ligger mot baksidan av badramens övre mauerlat. Du kan fixa allt med hörn, naglar, tråd. Avståndet mellan spjällen är 80-150 cm.

Nästa steg – lägger lådor. Battens element kan vara lameller med en sektion av 40×40 mm eller 50×50 mm, eller brädor med en tjocklek av 30-50 mm och en bredd på 100 mm. Fästning sker med skruvar eller naglar. Och den sista installationen av takmaterial. Valet av täckning för kunden.

Slutsats om ämnet

Här är en steg-för-steg instruktion om hur man bygger ett rambad med egna händer. Låt oss möta det, den här processen är enkel, om vi jämför det med byggandet av bad från mer grundläggande material. Men i alla fall måste du bekanta dig med alla nyanser av att bygga ett rambad. Därför erbjuder vi att titta på videon som publiceras på denna sida på vår hemsida. Det sätt som det kommer att vara för dig, som en videoinstruktion.

Diskutera artikeln på forumet

Ram bastu gör det själv

För att möta mängden 350 tusen rubel kan du bygga ett rambad 4×4 m som lägger till verandaens huvudbyggnad 4×1.8 m. I det här fallet kan du utrusta ångrummet 2.1 x1.6 m, vila rum 3.8 x2.1 m, samt en dusch – 1,6×1,6 m.

Stiftelsen byggnad

Djupet av fundamentet bestäms av frusen på markterrassen, i det här fallet är det 60 cm. För att bestämma dess parametrar är det nödvändigt att titta på badprojektet. Om det inte finns någon projektdokumentation utarbetad av specialister bestäms stiftelsens typ beroende på väggens material.

Om du bestämmer dig för att lägga ett rambad, kommer det att räcka för att göra en liten remsa grund. För sitt arrangemang installeras en kvadratisk formning av 2 parallella plankor på en beredd plan yta. De är fästa med skruvar, dessutom använda korset, för att sedan lägga baren.

Du måste också ta hand om stiftelsens ventilation, skapa lämpliga bokmärken. För att inte misstas med grävens storlek och riktning under grunden är det mer lämpligt att först göra formen och sedan i utrymmet mellan brädorna för att gräva gräven. Det är bättre att dumpa det utgrävda landet omedelbart i hinkar och transportera det bort från platsen för att förhindra förorening.

Formen är monterad runt omkretsen och under de inre partitionerna, och där ugnen ska installeras. Så belastningen blir jämnt fördelad. Förstärkning är också önskvärt. Trenches fylls först med sand för att minska belastningen på basen och sedan med betong.

När det härdas, är det bara att skruva loss skruvarna och demontera formen. Vanligen i 5-7 dagar blir betongen starkare. Vid torra och heta förhållanden rekommenderas att vattnet grundas med vatten.

Arrangemang av ett golv i ett bad

Först måste du rulla ut vattentätningen mellan elementet i stiftelsen och på fundamentet själv. Detta kan vara den vanliga ruberoiden. Den används även för vattentätning i fundamentets urtag, utformad för stockar, som blir grunden för golvet.

Så att lagsna inte böjer under drift stärks de dessutom av mellanliggande stöd. Stiftelsens övre del är också vattentät. Nästa kommer att lägga en golvbräda, från början av stiftelsen. Det måste behandlas med antiseptiska medel.

Tillverkningsram

Nästa steg i att bygga ett rambad med egna händer är tillverkningen av ramen själv. 4 separata väggblock är gjorda av kantade brädor och lämnar hål för fönstret och dörren. Det är nödvändigt att samla arbetsstycket på marken, på en helt platt yta.

När ämnena är klara för installation, installeras de vertikalt och fästs i par med självgängande skruvar. Det är mycket viktigt att observera rätt anslutningsvinkel för att övervaka nivån. Externt ser ramställen ut som ihåliga strukturer av vertikala och horisontella element. Efter installationen är det nödvändigt att återigen kontrollera jämnheten, och först då börja bygga taksystemet.

Takarrangemang

Nästa steg i steg för steg instruktioner är konstruktionen av taket på ett rambad.

Installationen börjar med installationen av en laggolv på 2 våningar. Därefter lägger de resulterande strålarna ett lager av brädor för överlappning. Sedan monterat truss system. Glöm inte att skorstenen ska tas bort, därför bör motsvarande utrymme vara kvar i taksystemet. Nästa lägg vattentätning, gjord kontrreshetka, obreshetka. Montering av taket.

Utrymmet under gaveltaket kan användas aktivt för att lagra besättningar och andra användbara saker.

Skäggning av badkarets väggar

Hålrummen i badkaret är fyllda med isolerande material. Du kan använda mattor, rullar. Men mattorna är mycket bekvämare, de sätts helt enkelt in i ramens befintliga hålrum. Det valsade materialet måste skäras i enlighet med de mellanliggande rammedlemmens dimensioner.

Vid väggarrangemang är det inte nödvändigt att glömma ångspärr och vattentätning. När filmen är fixad, börja ytan av badet på stugan blockhouse.

Därefter måste du installera dörrar och fönster.

Inredning

Inuti är badet täckt med ett annat lager av värmeisolering, såväl som ångspärr. Samband måste vara tejpade. Över den här väggen är mantlad av clapboard.

När du utför utsmyckning av ångbadets väggar måste du göra 3 lager

Motsvarande utrustning installeras i duschen. Det är bättre att avsluta väggarna i stället för installation av duschhörnet med kakel, mosaik eller plastplattor.

Nästa steg i badets konstruktion – byggandet av en veranda. Det kommer att kräva en grund columnar foundation. Därefter lägg grunden för styrelsen, för detta sätter de på rumpan, så utbuktningen kommer att uteslutas.

Därefter monteras en sidostrukturram som består av vertikala stöd och en övre tvärdel, där verandaens huvudsakliga takbelastning kommer att placeras på den. Rammen är fastsatt på basen med förankringsbultar.

Mellan denna ram och badets tak upprättar anslutningselement som täcker kassen. Takmaterialet läggs på toppen, skiffer eller annat takmaterial kan fästas på toppen.

På grund av terrassen fäst golv av brädorna. Tillgängliga hålrum i sidramen fylls med blankor med ett dekorativt tränät.

Installation av ugnen för ett bad

Ett av sista stegen är installationen av ugnen och utloppet från skorstenen.

Om du väljer en spis med möjlighet att installera en värmeväxlare, kan tanken placeras i ett annat rum. I synnerhet används Ermak-12 spisen här, en 70-liters tank är vald för den, som placeras på vinden i området mellan den inre partitionen mellan dusch och ångbastu.

Här är en kallvattentank, det är mer – 120 liter. En pump används för att tillföra vatten till tankarna från brunnen.

Passande plommon

Arrangemanget av dräneringen från befintliga vattenintag måste tas hand om på ett tidigt stadium i badets konstruktion.

För det första bör ett avloppsrör läggas med en lutning på 1-3,5 cm. Detta rör borde komma från duschen och från avloppsventilen från rörledningssystemet. Den ligger vid den lägsta punkten av rörledningen. En sådan kran behövs för att tömma vattnet från systemet och bevara badet under lång tid, till exempel för hela vintern. Det är bättre om avloppsröret inte kommer att ha grenar och svängar. Rett rör är ett sätt att undvika blockeringar. Diagrammet visar hur man bäst kan kombinera de två vattenmottagarna till ett system.

Det är bättre att ansluta avloppsröret med en septiktank. att dränera vattnet går inte in i marken.

Videokonstruktion av ett bad med egna händer

Och vad är detta material ovanpå minwats utanför? Filmen. Eller någon form av vattentätning?

Det är logiskt att det här är en speciell vattentätfilm. Hon måste andas per definition, annars kommer det att finnas ett växthus inomhus. Om så inte är fallet, så är det faktiskt en sken. Och så verkar allt vara korrekt och byggt i sinnet. Tack för en så detaljerad bildrapport om byggandet av ett rambad!

Och plommon på platsen där grönsakerna växer))) Tja, det var nödvändigt att göra en septiktank

Generellt visade reglerna på bilden. Men jag skulle inte bygga mig ett sådant bad. Å ena sidan är det billigt och du kan verkligen höja det själv med en assistent över sommaren om du kommer varje helg. Men å andra sidan är detta inte ett ryskt bad alls. Ur min synvinkel är det lättare att beställa ett timmerhus. Det är billigare och enklare, men badet är riktigt!

 • Trädgårdsgazebo gör det själv

 • Brazier från en tegel med egna händer

 • Contribute a better translation

 • Garden swing gör det själv

  Andrei Parkhomenko, det är ingen sak att jämföra en gipsmur med gips, alls, förutom att du kan. En helt annan klass av material och tillämpningsområde är annorlunda. Från gips.

  Jag gjorde det här. bara istället för kakel lim. rekommenderas ”belaton”
  Blandat gips och kitt 50 till 50 och pv-m professionellt
  Det visade sig.

  Bra ämne termopaneler! Snabbt varmt och pålitligt! Det finns också keramiska termoelementer som gjorde kontoret bara coolt.

  Jag byggde ett hus av luftbetong och jag ska sheatha den utifrån med termopaneler. Vem har redan monterat dem? Hur är resultaten? Eller det kan vara enklare och billigare att göra en våt fasad, även om det inte är.

  Tack för de detaljerade instruktionerna! På min dacha ligger bara en gammal tvättmaskin. Det kommer att bli nödvändigt att använda en motor från den för att skapa en emery-maskin. Unika.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *