Fördelar

Vilket lager av isolering som behövs i taket

Det är viktigt! Det är lätt att kontrollera om sågspån är torr eller ej: gå bara över dem. Torkat sågspån kommer inte att krossas, men kommer lätt att cruncha.

Vilket lager av isolering som behövs i taket

Metod 3 Ser ut som det andra sättet. Endast i stället för cement användes lera.

Metod 4 Ser ut som det första sättet. Slag kan inte strö på toppen. Sågspån kan spridas på toppen av leran, men inte väldigt flytande, så att den inte springer djupt inuti.

Uppvärmning av taket med expanderad lera

Med tanke på att expanderad lera är ett ganska tungt material, rekommenderas det inte att värma dem med trägolv. För stor risk för att trägolv kan misslyckas. Isolerad med expanderat lera tak med betonggolv.

Först av allt måste betonggolvans yta täckas med en ångspärrfilm. Lay det ska vara med överlapp, lim tejp leder. Väggarna är uppbyggda, ca 40-50 cm. Träbalkar och skorsten måste också limas med en ångspärrfilm.

Därefter läggs den skrynkliga leran på filmen. Och redan på toppen – expanderad lera. För bättre värmeisolering ta en blandning av grov och fin fraktion av expanderad lera. Då fyller den lilla hålrummen, och fyllningen blir mer homogen. För ett kallt klimat ska ett lager av expanderad lera vara 50 cm. 15-20 cm rekommenderas i vissa källor kommer inte att rädda situationen. Exakt på grund av det faktum att för högkvalitativ isolering är expanderad lera nödvändig för att somna i ett så stort lager, används det sällan.

Ett lätta cement-sandskikt med ett lager av 50 mm sätter sig på toppen av den expanderade leran. Lösningen ska vara tjock nog att inte spillas djupt i fyllningen. På vinden så får du ett tillräckligt starkt golv, och det kan användas för att lagra något eller som ett pannrum. Det stora pluset är också fullständig brandsäkerhet och miljövänlighet av denna metod.

Clay tak isolering

Clay – ett gammalt byggmaterial, vars omfattning är mångsidig och mångfacetterad. Lera själv används inte i isolering, eftersom det för effektiv värmeisolering är att skiktet bara ska vara kolossalt – 50-80 cm. En sådan vikt kan inte stå emot trätaket, och en sådan fyllningstyp är helt enkelt olämpligt. Det är bättre att välja ett modernt material.

Därför, för att isolera taket, används ler i en blandning med sågspån.

För det första är golvet täckt med en ångspärrfilm som inte tillåter vatten att passera genom. Då kan du förbereda en lera-sågspån lösning. Vatten hälls i en stor fat, och 4 till 5 lerahinkar sättes till den. Sedan knådas leran i vatten så att vattnet blir en smutsig färg, och leran är nästan upplöst. Därefter hälls en del av blandningen i blandaren och fylls med sågspån. När du rör om tillsättes mängden vatten. Som ett resultat bör lösningen varken vara flytande eller tjock.

Därefter appliceras blandningen på taket med ett lager av 150-200 mm. Ytan är jämn och lämnad att torka. Sprickor kan uppträda när de torkar ut. De är täckta med vanlig lera.

Uppvärmning av taket med vass

Ett bra alternativ för att isolera taket på vinden i ett trähus är mattor av vass. Moderna reedmattor, bundna med garn eller tråd, passar helt enkelt på toppen av taket vid tävlingarna. Det är bättre om det finns 2 lager, den andra kommer att överlappa lederna av mattorna i det första lagret och avlägsna ”kalla broarna”. Nackdelen med denna metod är brandfara.

Takisolering med alger

För dem som vill isolera taket med naturliga material, lämplig tång. I kustområdena kan detta material köpas för pennies, och med en stark önskan kan du också beställa leverans till en annan region. Fördelen med tångstegar är att mössen inte börjar i dem, de är hypoallergena och till och med kurativa, eftersom de är mättade med jod och havsalt, vars ångor är användbara och inte heller upprätthåller förbränning och röker inte. Insekter och mikroorganismer växer inte i alger.

Alger är inte rädda för fukt, så det är inte nödvändigt att ånga golvet. Direkt till överlapp eller golv läggs stigar med ett lager av 200 mm. Från ovan kan du utrusta golvet eller lägga brädorna för enkel rörelse.

Ekovato tak isolering

Ecowool eller cellulosaull är ett modernt material som är placerat som naturligt. För att minska brandfarligheten behandlas den med flamskyddsmedel eller borsyra. Ecowool absorberar fukt i sig, så du behöver inte lägga en ångspärrfilm.

Ecowool läggs omedelbart på trä- eller betonggolv. Därför behövs en särskild blåningsinstallation, tack vare vilken alla luckor är utblåsta, erhålls ett isoleringslager med monolitisk och mättad sluten luft. För de flesta regioner i Ryska federationen finns det tillräckligt med ekolagskikt på 250 mm, men i kallare områden är det bättre att göra 400-500 mm.

Tekniken för ekovatoy takisolering inkluderar ibland stänkvatten. Det är nödvändigt för att påskynda bildningen av lignin. Sedan efter 1 – 3 veckor visas en skorpa på toppen av ekologin. På grund av det faktum att detta material tenderar att platta är det alltid nödvändigt att ta ett lager på 5-15%.

Uppvärmning av taket av Penoplex

Penoplex är medlem i den extruderade polystyrenfamiljen. Detta material har större styrka än skum, vilket innebär att det kan användas för att isolera betonggolv innan man häller betonggolv ovanifrån. Ett bra alternativ för att isolera taket på första eller andra våningen i ett lågt privathus.

För att isolera taket med Penoplex, om golven är trä, rekommenderas det inte. Faktum är att EPPS är absolut inte andningsbart material. Som ett resultat kommer fukt att ackumuleras i trästrukturerna, detta kommer att leda till utseendet på mögel och mögel.

Innan du lägger Penoplex på betonggolvet senast måste du kontrollera om det förekommer oegentligheter. För det första är ytan jämn, först då kan du lägga ett ångspärrmaterial.

Sedan läggs plattorna på Penoplex ut. Var noga med att springa runt. Fäst på ytan med speciella huggar med en svampdräkt. Samband mellan plattorna är fyllda med monteringsskum. Efter det att skummet torkas, hälls en cement-sandskikt med ett skikt av 50 mm på toppen. Det kommer att fungera som ett soligt vindgolv eller andra våningen.

Värmeisolering av mineralullstaket (Ursa)

Det mest populära moderna materialet för isolering av taket är mineralull. En av producenterna av värmeisoleringsmaterial baserade på mineraler eller glasfiber är Ursa-företaget, i sortimentet där det finns både rullade positioner och styva plattor.

Minvat Ursa i rullar är bra för isolering av trägolv, det är bekvämt att lägga det mellan balkarna. Men hårda ullplattor används för värmeisolering av betonggolv, men det är också möjligt för trä.

Uppvärmande Ursoy tak är som följer:

För trägolv. En ångspärr ligger mellan takbalkarna. Dess installation är obligatorisk, eftersom mineralullen är rädd för fukt. Filmen sprids med en överlapp, och lederna är limmade med tejp, på väggarna läggs i 15-25 cm. Därefter placeras rullar av mineralull Ursa-tjockleken från 100 till 250 mm mellan strålarna, beroende på värmeförlusternas beräkningar. Materialet måste gå in i utrymmet med ansträngning. För att göra detta måste det klippas med en liten marginal på 2 cm mer än avståndet mellan strålarna. Sedan finns det två sätt: först kan du lämna mineralullen, men då kan du inte gå längs golvet, för det andra kan du göra ett trägolv ovanifrån, vilket ger ett mellanrum mellan mineralullen och golvbrädorna på 3 mm. Fördelen med mineralull är dess brandsäkerhet.

För betonggolv. Betongens yta är jämn, täckt med en ångspärrfilm. Skivor av mineralull staplas på toppen, alltid i en scramble. Därefter är ett trägolv eller golv av plankor, plywood eller andra utrustade. Det rekommenderas inte att utföra ett skikt över mineralull, eftersom betongen har låg ånggenomsläpplighet, vilket innebär att huvudregeln för värmeisolering inte kommer att observeras.

Uppvärmning av taket med skum (polyuretanskum)

Polyuretanskum – ett modernt material som annonseras överallt, som den mest idealiska isoleringen för tak och vindar. Fördelarna med detta material är obrännlighet, god vidhäftning, neutralitet mot mikroorganismer och insekter, vattentäthet och ljudisoleringsegenskaper, motstånd mot temperaturfluktuationer, inga kalla broar. Nackdelen är komplett ångmotstånd, det är dåligt för rummets mikroklimat.

Uppvärmning av taket med polyuretanskum utförs endast av en organisation som specialiserat sig på detta. Materialet sprutas under högt tryck så att det blåses in i alla sprickor och omsluter de utskjutande elementen – kolonner, etc. Skiktet är vanligtvis 10-12 cm.

Värmer taket från insidan

Extremt oönskade mått – Isolering av taket från insidan av rummet. Förutom att minska rummets totala höjd är risken för inbrott av värmeisoleringsmaterial eller dess ånga in i rummet, liksom sannolikheten för mögel och mögel i isoleringen, extremt hög. Men om det inte finns någon annan väg, måste du åtminstone ta hänsyn till ett antal begränsningar: använd inte mineralull och bilda en ventilationsgap mellan isoleringen och taket.

Värmeisolering av taket extruderat polystyrenskum (Penoplex)

EPPS – ett bra alternativ för isolering av betonglocket. Först naglas spetsen på vilken gipsmur som ska monteras på. Kratstångens höjd bör vara 2 – 3 mm större än isoleringens tjocklek. Tonvikten mellan lamellerna ska vara lika med bredden på Penoplex minus 1 – 2 mm. Vidare, mellan kassen, isoleras isoleringen, den måste komma in med en ansträngning. För större tillförlitlighet är det nödvändigt att fixa klämmorna till taket. Sedan är gipsskivan fäst vid manteln och ett falskt tak erhålls. Istället för gips, kan du montera ett upphängt tak.

Uppvärmning av taket med Penofol

Penofol är skumad polyeten, en sida av vilken är foiled. Dess isolerande egenskaper är inte så bra, men om värmeförlusten inte är för stor kan det räcka.

På taket är det nödvändigt att fylla kassen, till vilken Penofol ska sättas, med foliesidan inuti rummet. Till kistan kan det spikas. På båda sidor av detta material är det nödvändigt att göra en ventilationsgap, så en annan kista fylls på toppen av den, till vilken gipsmur är fastsatt. Alternativet till ett sträcktak är också möjligt.

Den andra metoden att isolera taket med Penofol är att använda den med Penoplex.

Förutom den ovan beskrivna isoleringsmetoden med Penoplex packas Penofol på kassen och först då gipsskivan.

Värmeisolering av taket med isolerande gipsblandningar

Av någon anledning är möjligheten att isolera taket med speciella värmeisoleringsgipsblandningar inte populärt. Och förgäves. Detta är ett utmärkt material för isolering av ett betongloft. Plaster är absolut miljövänliga, dekorativa, lider inte av fukt och ånga, brinner inte och är inte rädda för svamp eller mögel. Bland materialen i företaget UMKA finns det föremål som kan användas inomhus.

Tak isoleringspropp

Uppvärmning av taket med vit agglomerat av korkbark är en miljövänlig naturlig uppvärmningsmetod. Kork är lämplig att använda vid installation av Armstrong-typ av upphängt tak, fäst det i kassen. Användning av ångspärr är valfri, eftersom korken inte är rädd för fukt.

De ovan beskrivna metoderna för takisolering är de vanligaste, men den allmänna listan slutar inte där. Det finns många andra naturliga och syntetiska material som kan användas för att isolera vinden i ett privat hus. När du väljer en viss metod och material, se till att du överväger det övergripande konceptet för ditt hem. Till exempel, för att isolera taket på ett miljövänligt trähus av Penoplex eller Penofol är det minst dumt. För att hålla träet torrt och låta det ”andas”, är det nödvändigt att välja naturliga ånggenomträngliga material, såsom alger, seder, sågspån eller ekowål. Och för ett hus av betong, skumbetong eller tegel, passar EPS och polyuretanskum perfekt.

Relaterade artiklar

Ju bättre att isolera taket på ett privat hus

Under de hårda ryska vintrarna är problemet med högkvalitativ hemisolering en fråga om inte överlevnad, åtminstone livets komfort och hälsan hos dina familjemedlemmar. I en ”kall” stuga utan isolering kommer värmekostnaderna att slå alla tänkbara register, och förkylningar blir norm för sina invånare.

Men detta kommer inte att hända om du gör en bra isolering av väggar, golv och tak i huset. Detta gäller speciellt för tak – den uppvärmda luften strävar alltid uppåt, och om han inte möter barriären i sin väg som ett lager av isoleringsmaterial kommer han helt enkelt att gå utanför. Och du så småningom få kondens på taket och används för att lshie uppvärmningskostnader.

Om du inte tar hand om högkvalitativ isolering av taket, kommer kondensering att bildas på det och varm luft kommer fritt att gå ut.

Kvaliteten på takisoleringen beror starkt på vilket material som ska användas och hur väl installationen har utförts. Och för tillfället står ägaren inför frågan: vad ska man välja? Idag finns det många typer av värmare på byggmaterialmarknaden, och var och en presenteras som bäst i sitt segment. Denna artikel ska hjälpa dig att lösa problemet med att välja isoleringsmaterial, det kommer att berätta om deras egenskaper, installationsmetoder, fördelar och nackdelar.

Sätt på takisolering

Först måste du prata om hur man isolerar taket. I vårt fall blir detta taket på den sista våningen, över vilket bara vinden och taket – det är genom det att huvudvärmeförlusten uppstår.

Den första isoleringsmetoden – den yttre. Om du inte planerar att göra en vind under taket, så är den här metoden lämplig för dig. På golv på vinden med en träbalk och bräda monterad ram, vars inre utrymme är fylld med isolerande material. Ramens utformning beror på vilken isolering du använder.

Systemet för yttre isolering av taket i huset

Om du vill ordna en vind eller ett litet lager på vinden, ska taket isoleras från insidan. I det här fallet, i rummen på den sista våningen, på taken bildas den redan nämnda ramen, vilken är fixerad med hjälp av klämmor. Efter att ha lagt isoleringsmaterialet är det stängt med gipsskivor, plastpaneler eller klapbräda. Denna isoleringsmetod är mycket mödosam och minskar också bostadshöjden. Därför bör byggnaden av huset ta hänsyn till detta ögonblick och göra väggarna på sista våningen lite högre.

Ordningen med inre isolering av taket i huset

Tips! Ett lager av ångspärr bör placeras mellan isoleringen och taket, annars kommer fukt som stiger ihop med luften att absorberas av isoleringen vilket avsevärt kommer att försämra dess egenskaper. Dessutom är det fuktiga under taket inte det bästa sättet som påverkar styrkan på spärrarna.

Uppvärmning av taket i huset med mineralull

Mineralull – En fibrös värmeisolator, tillverkad i form av rullar eller plattor. Materialets sammansättning bestäms av GOST R 52953-2008, och totalt finns tre typer mineralvatten, slagg och glas (mer känt som glasull). Överväg dem mer i detalj.

GOST R 52953-2008 ”Värmeisoleringsmaterial och produkter. Villkor och definitioner

Stenull är gjord av olika stenar, såsom diabas eller gabbro. Dessutom innehåller den lera, kalksten, dolomit och ett bindemedel innehållande formaldehydhartser. Den genomsnittliga koefficienten för värmeledningsförmåga hos stenvatten är 0,08-0,12 W / (mK). I vårt fall, ju lägre dess värde desto mer material är lämpligt för isoleringens roll.

Det är viktigt! En av de största nackdelarna med mineralull är att den kan innehålla ämnen som vid upphettning släpper ut fenoler i luften som är farliga för människor. Diskussioner och tvister har pågått kring denna fråga under lång tid. Basaltull anses vara den säkraste, som innehåller minsta mängd potentiellt skadliga ämnen.

Till skillnad från sten produceras slaggull från masugnar och annat avfall från metallurgi.Värmekonduktivitetskoefficienten är i genomsnitt 0,47 W / (mK), som tillsammans med sin höga hygroskopicitet (förmågan att absorbera fukt) gör slagge olämpligt material för isolerande tak. Dessutom har den en restsyra, eftersom den bör hållas borta från metallrör, balkar och andra produkter.

Vilket lager av isolering som behövs i taket

Glasull rankas först i värmeisoleringskvalitet bland mineralvattor – 0,03 W / (mK). Det har också ett mycket lågt pris. Nackdelarna är det faktum att partiklarna av detta material kan orsaka skada på en person som kommer på huden, ögonen eller lungorna. Men detta är mer eller mindre karakteristiskt för alla typer av mineralvattor, så när man arbetar med dem är det nödvändigt att bära handskar, skyddsglasögon, andningsskydd och slutna arbetskläder.

Den största fördelen med alla typer av mineralull är att materialet är väldigt bekvämt för transport, transport och installation, eftersom den har låg vikt. Dessutom är det icke brandfarligt och vid mycket höga temperaturer kan endast sintras (samtidigt förlora dess isolerande egenskaper). Och det är särskilt viktigt för hus att mineralull inte är en attraktiv plats för gnagare, insekter, svampar eller mögel.

De mest kända tillverkarna av detta material är företaget ”Izover”, ”Ursa” och ”Paroc”. Om kvalitet är viktigt för dig, letar du efter mineralull från dessa företag när du går till maskinvaruhandeln. När du väljer, var uppmärksam på materialets densitet – taket kan inte stå emot täta och tunga prov av mineralvatt.

Börja isoleringsprocessen bestämma takets yta eftersom du först måste beräkna hur mycket du behöver mineralull-, ång- och vattentätfilmer. Nästa kommer att betraktas som tekniken för den externa metoden för takisolering. Om du behöver intern uppvärmning – följ samma anvisningar, men byt lager av vatten- och ångspärr.

Beräkning av takytan

Förutom isoleringen i sig behöver du träplankor eller metallprofiler, verktyg för skärning av mineralull, skyddskläder och utrustning (handskar, andningsskydd och skyddsglasögon) och fästelement.

 1. Först lägger vi ett ångspärr på golvet på vinden, samtidigt som vi ser till att det inte finns några tårar på den. Layering ska överlappas, sömmen ska limas med en speciell ångspärrband.
 2. Därför monterar vi en kista av trä eller galvaniserad profil. Avståndet mellan lamellerna ska vara flera – ett par centimeter – mindre än bredden på arket eller rullen av mineralull. Så isoleringen passar snyggt. Lathöjden ska överstiga det värmeisolerande lagrets tjocklek med 1-2 centimeter för att därefter säkerställa luftcirkulationen mellan den och vattentätningen.
 3. Vi packar upp mineralull och lägger den i utrymmet mellan lamellerna. Om materialet passar i flera lager – nästa lager ska överlappa sömmarna i den föregående.
 4. Från höjden till kassen med hjälp av en möbelhäftare fäster vattentätning. Samtidigt, som nämnts ovan, mellan det och mineralullen bör vara ett litet utrymme för luftcirkulation.

Extern isolering av taket med mineralull

Värmeisoleringsskum

Den näst mest populära efter mineralull är skum. Skumplaster är polymera material som består av celler fyllda med gas. Det är därför skummen uppenbarar sig som ett värmeisolerande material. Av dessa kan du i vardagen ofta hitta polystyrenskum och polyuretanskum. I genomsnitt är skumets värmeledningsförmågaskoefficient 0,041 W / (mK), vilket gör det relaterat till glasull med avseende på dess isolerande egenskaper.

Intern isolering av takskummet

Liksom mineralull, polystyrenskum och polyuretanskum är låg kostnad och låg vikt. Den senare egendomen gör det bekvämt att transportera, lagra och installera i taket. Skummet har emellertid ett antal nackdelar som gör det inte det bästa valet för en bostadsbyggnad.

 1. Polyfoam brinner väl och ger samtidigt många farliga ämnen till människor. Dessutom kan de stå ut även med en liten värme.
 2. I skumskiktet kan möss börja, men det är värt att notera att det inte är en grogrund för insekter eller svampar.
 3. I ett rum vars tak är isolerat med skum kan det uppstå en ”växthuseffekt”.

Det finns två sätt att installera skumplast – på rammen och på limet. Den första är på många sätt lik isolering med mineralull, men när man lägger skumplattor mellan lamellerna bör ”flytande naglar” appliceras på deras sidor. Och om installationen av detta material med lim bör berättas mer detaljerat och i steg.

 1. Ytan på vilken skummet läggs, rengörs grundligt och rengörs av eventuella oegentligheter. Om det behövs kan det primeras.
 2. Lim appliceras på skumplastskivorna (kakan fungerar bra) och efter tre minuters väntetryck måste plåten pressas till ytan på vinden eller taket.
 3. Upprepa proceduren med alla andra skumskikt.
 4. Applicera ett lager av förstärkande gips på arken och lägg ett glasfibernät. Efter torkningen är nätet täckt med ett annat plaster.

Värmeisolering av takskumlimet

Penoizol som värmare

Ett alternativ till polystyrenskum och polyuretanskum kan vara penoizol, vilket är ett ”flytande” skum. Tack vare speciella tillsatser blir han av med de viktigaste nackdelarna med sina solida motsvarigheter – attraktivitet för gnagare och brännbarhet. Nackdelen med penoizol är att för tillämpningen är det nödvändigt att ringa arbetskraftens brigad med särskild utrustning, och det kan vara ganska dyrt.

Uppvärmning av taket med penoizol

Isoleringstekniken med penoizol är enkel: vi lägger en paroizolator och fyller utrymmet mellan vindbjälkarna med ett lager av isolering för en tjocklek av 20-30 centimeter. På toppen kan du dessutom lägga ett lager av takmaterial och lägga brädans golv.

Prefixet ”eko-” i titeln på detta material är inte för reklamändamål. Ecowool är verkligen ett miljövänligt material, eftersom 80% består av naturlig cellulosa. De återstående 20% är olika tillsatser, såsom lingin, vilket ger strukturen klibbighet, eller borsyra och antiseptika som skyddar ekolog från råtna, svamp och gnagare. Också i kompositionen av detta material ingår flamskyddsmedel, på grund av vilken ekolja inte brinner, men endast smolders som påverkas av flamma och mycket höga temperaturer. Materialets värmeledningsförmåga är 0,038 W / (mK).

Ecowool för takisolering

Det finns två sätt att isolera taket med miljövänlig bomullsull – torr och våt. I det första fallet passar materialet i takets beredda ”celler”, men samtidigt är dess värmeisoleringsegenskaper endast 60-70% av det möjliga. I den andra metoden används särskild utrustning, som fuktar ekolagen och sprutar den under högt tryck. Vid kontakt med vatten blir isoleringen klibbig och passar snyggt mot taket eller vinden. Nackdelen med ekoliv är det faktum att du behöver specialutrustning och personer som kan arbeta med det för sin ”våta” applikation.

Tänk på stegen av isolering av taket med hjälp av ekowool på ett externt sätt.

 1. Takets yta rengörs och jämnas – det är nödvändigt att bli av med smuts och skräp.
 2. Monterad kista av trästång, liknande kassen för att lägga mineralull. Om du vill kan du hoppa över det här steget, men då kan du inte använda vinden.
 3. Lägg skiktet av ångspärrfilm. Om det är nödvändigt, är det möjligt att linda in mantelstrukturen själv.
 4. Med hjälp av blåsenheten fyller ekolivet utrymmet mellan lamellerna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sprickor och svåra att nå platser. Minsta isolationslagen bör vara 25 centimeter, men om du bor i ett område med mycket kalla vintrar, ska tjockleken ökas till 40-50 cm.
 5. En vattentätfilm läggs över ekolivet, överlappas och sätts samman med en speciell tejp.

Extern isolering av taket med ekovatoy

Video – Utomhusgrillisolering ekologi

Uppvärmning av taket med expanderad lera

Utvidgad lera – lös värmeisoleringsmaterial, vilket är en sten gjord av bakad lera med en porös struktur. Det är väldigt populärt som golvisolering, men det är också lämpligt för tak, om de värms upp utomhus. Den termiska ledningsförmågan hos expanderad lera är 0,18 W / (mK). På grund av dess sammansättning brinner inte denna isolering, smälter inte och smälter inte, utsänder inte skadliga ämnen i luften och är inte attraktiv för svamp eller möss.

Men samtidigt är claydite underlägsna i dess isolerande egenskaper för att skumma plast eller mineralull, och dessutom är det ett mycket tätt och tungt material, eftersom det endast kan användas för tillräckligt starka tak med stödbalkar.

Uppvärmning av taket på ett privat hus expanderat lera

Tekniken för takisolering med expanderad lera är enligt följande.

 1. Golv på vinden och takbjälkarna är mattade med ångspärrfilm. Istället för filmen kan du använda vanlig tjock polyeten.
 2. Utrymmet mellan strålarna är fyllt med expanderad lera. Det är lämpligt att blanda isoleringen av olika fraktioner, så att krympningen är mindre. Den minsta tillåtna skikttjockleken är 200 mm, för områden med kallt klimat är det 400-500 mm.
 3. Utvidgad lera noggrant planerad. För detta kan du till och med använda en enkel rake.

Den täckta lera måste noggrant jämnas.

 • Ett andra lager av ångspärr läggs ovanpå isoleringen.
 • Det sista steget lägger golvet på brädorna eller plywood.
 • Ett alternativ till expanderad lera bland bulkvärmeisolatorn kan vara skumglas, även kallad skumkrom. Dess värmeledningsförmåga är 0,08 W / (mK), vilket är mer än två gånger mindre än expanderad lera (vi påminner er om att i fallet med isolering desto mindre är den här indikatorn desto bättre).

  Sågspån som isolering

  Slutligen närmade vi materialet som har använts som isolering i årtionden, även innan skum och mineralull uppträdde. Detta är sågspån. De kan användas oberoende, bara genom att fylla dem på vinden eller som en del av en blandning med lera eller cement.

  Den enda fördelen med sådan isolering är billighet – du kan antingen använda avfallet från egen konstruktion eller gå till närmaste sågverk och få materialet gratis eller till ett symboliskt pris. Men uppskattar sågsmånans billighet alla sina brister?

  1. Sågspån brinner väl, för när du använder dem ska du skydda alla elektriska ledningar på vinden med metallkartor. Dessutom kan du inte använda detta material nära kaminen eller skorstenen.
  2. Gnagare, insekter eller svamp kan börja i sågspån, och utan impregnering med ett antiseptiskt medel kommer det inte att fungera för att bli av med dessa problem.
  3. Materialet krymper över tid vilket väsentligt försämrar dess värmeisoleringsegenskaper. Dessutom måste du regelbundet fylla fräsch sågspån.
  4. Med en sådan värmare är det omöjligt att använda utrymmet under taket – varken att ordna vinden eller att lagra gamla möbler och andra saker på vinden.

  Uppvärmning av taket med sågspån

  Cement-sågspånslösning bereds enligt följande: för 10 delar sågspån med liten eller medelfraktion tas 1 del cement och 1 del kalk. Ämnenna blandas noggrant samman för att bilda en torr blandning. Då måste du ta 5-10 delar vatten blandat med flera matskedar blå vitriol. Vitriolen i vårt fall fungerar som ett antiseptiskt medel, vilket inte tillåter sågspånsisolering att ruttna. Fyll blandningen och bringa den till en homogen massa. Kontrollera om det är klart, lätt nog: Ta cement-sågspånblandningen och kläm i näven. Om vatten inte droppar från det, är det klart.

  Använda lera med sågspån för yttre takisolering

  Därefter måste du förbereda vinden för isolering. För att göra detta måste du lägga ett ångisoleringsmaterial och behandla alla träelement i strukturen med brandskyddsmedel (anti-brinnande impregnering). Efter det måste du lägga ut cement-sågspånblandningen, släta den och lämna i några veckor så att den är helt torr.

  Det är viktigt!Vid behov kan cementet ersättas med lera. Kom också ihåg att sprickor kan förekomma i cementsågspån under torkning. De måste förseglas med samma blandning.

  På denna översyn av material för värmeisolering av taket i huset kan slutföras. Nu har du vägt alla fördelar och nackdelar, du kan välja den värmare som passar dig. Nedan följer en tabell för att jämföra egenskaperna hos isoleringsmaterial.

  Tabell. Jämförelse av de viktigaste parametrarna hos populära värmare.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *